Hallo, wie geht es dir?

Nu var det ett tag sen men jag har saknat att skriva här och efter lite tjat (hej pappa) tänkte jag att det var dags att ge er en uppdatering på hur det går här borta! Så vad har jag gjort senaste tiden då?

Jo, jag har gått i skolan en hel del såklart, har långa dagar med korta pauser. Nu har jag iochförsig kommit in lite i de nya rutinerna, men det är även det som kan få det att kännas långtråkigt ibland. I början var ju tillochmed fysiklektionerna spännande just för att allt var så nytt men nu har väll allt lagt sig lite på både gott och ont. Detta är precis vad vi diskuterade på förberedelselägret och seminariet. Min tillfälliga värdfamilj i Zörbig (experterna som hade haft 18 utbytisar) vittnar om att November är "värsta månaden" på året som utbytesstudent. Här är några anledningar till just det:

-Det blir mörkare (tyvärr inget man undgår här)
-Rutinerna lägger sig
-Du kan ännu inte språket bra
-Du är inte "spännande" för din omgivning längre
-Mycket skolarbete
-Kanske hemlängtan eftersom att julen är nära
-Du har varit borta länge, men har mycket mer kvar

Detta kanske lät lite negativt men tänker ändå att det kan vara ganska skönt att veta att ens tankar inte är helt konstiga och i skrivande stund kan jag ju redan checka av 19 novemberdagar så tycker ändå att det går helt okej. Jag vet ju även om att november kanske inte är roligaste månaden hemma i Sverige heller, så kanske inte missar så mycket! Finns ju fortfarande många trevliga saker att se fram emot som komma skall och snart är det ju tillochmed jullov vilket kommer vara en bra paus från allt skolarbete tror jag.

Skolan ÄR verkligen svår och det tar mycket på krafterna när man inte förstår. Ibland känns det såklart lite hopplöst att sitta med 10 fysikblad och inte ha en aning om innebörden, men då kan jag iallafall glädjas åt att mina betyg inte räknas och att jag ska fokusera på att lära mig språket. Men ibland känns det som en svår balansgång i hur mycket tid man bör lägga ned på skolan och jag antar att man måste välja det själv. 

Tillbaka till de senaste veckorna: Jag har umgåtts ganska mycket med andra utbytesstudenter för att göra min tillvaro lite mindre novembermörk på helgerna och lärt känna flera nya. Det är så lyxigt att vi är så pass många just här i Bremen. Alla är så trevliga och det är verkligen coolt att jag fått hänga med folk ifrån Kina, Belgien, Sydafrika, Lettland, Thailand och massa mer och vi kan mötas i våra gemensamma erfarenheter trots att vi inte delar samma kultur. Vi har fikat, kollat runt i affärer, gått på Freimarkt, gått Laternelaufen och fikat ännu mer. Jag träffade även Hedda en dag i Hamburg och det var verkligen så mysigt att snacka lite svenska och bara kolla runt. Det har även blivit några kulor citronsorbet på olika Eiscafés som ser ut att vara öppna året om!

Imorgon ska jag till Klimahaus med Yannick från Schweiz. Det är ett slags museum där man får gå till olika länder i världen och så försöker de simulera ljuden och temperaturen och allt som att man är där -tror jag iallafall. Får uppdatera er om det i nästa inlägg! Sedan påbörjas sista skolveckan innan min praktik börjar, jag ska jobba tre veckor på ett hotell och jag är taggad men också lite nervös över hur det ska gå med språket!

Här kommer lite bilder från senast!


Höstigt Bremen idag

FaceTimeade hem lite också<3

Utbytisar från Estland och Lettland

Den omtalade citronsorbeten

Ny fikafavorit

Avslutar inlägget med en bild från mitt favoritställe i Bremen, Schnoor. Googla så förstår ni varför!

Ta hand om er så hörs vi!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hejhej, hoppas allt är bra med er!


Tänkte med mig av lite jag har gjort här borta den senaste tiden! Jag kan ju börja med något jag gjorde igår, vi hade nämligen vår första YFU-träff med utbytisar från hela världen. Var superskönt att dela små och stora saker med varandra. Jag fick också en bättre överblick över hur många andra som bor häri närheten och det tänker jag verkligen utnyttja framöver, vi har bytt massa WhatsApp (inga kommentarer, h'är är det WhatsApp som gäller) och skapat gruppchatter. Jag gick väldigt peppad därifrån med två tomma bakformar, vi alla skulle nämligen ta med något fika från vårt hemland så jag kände att kladdkaka var ett givet val.

Idag var också min andra dag i min nya klass! Jag har nämligen bytt till elfte klassen nu och jag tror att det kommer att bli bra till slut, även om det såklart är en utmaning att byta runt. Här är eleverna i vääldigt blandade åldrar, jag är yngst och jag tror att äldsta är 20+. Det är en klass med extra engelska och sport, jag är lite nervös inför sportlektionerna för alla i min klass verkar väldigt fotbolliga av sig (fått många frågor om Zlatan som jag tyvärr inte kunnat besvara) men det blir nog spännande iallafall...

Jag har även träffat en annan utbytis i Bremen och vi har kollat runt lite, nästa gång hoppas jag att vi kan vara ett större gäng som hittar på något kul och jag och några tjejer från Estland, Sydafrika, Lettland och Thailand har lite saker i kikaren som vi gärna vill hitta på tillsammans. Vissa lite turistiga saker är ju kul att dra med sig andra utbytesstudenter på som är lika taggade som en själv. Här i Bremen är det just nu en festival/marknad som firar hösten där de har ett stort tivoli som vi gärna vill besöka (igen).

Nästa helg ska jag med min superhärliga Area rep och en kinesisk utbytis på en persisk vegetarisk matlagningskurs. Var kanske inget jag trodde att jag skulle göra under året men jag ser verkligen så mycket fram emot (att se någon annan mat lagas än korv) det och tror att det kommer att bli väldigt intressant.

Nu ska jag nog läsa lite fysik, det är rätt svårt nu i elfte klass så jag är väldigt glad att betygen inte räknas... men jag trodde nästan att skolan skulle vara ännu svårare med språket och nu kan jag ändå se min språkliga utveckling mer. Det GÅR att första tillräckligt mycket för att det ska vara meningsfullt att delta redan nu och jag märker att jag ändå plockar upp lite nya begrepp varje dag!

Tschüss und bis bald

Likes

Comments

Hej allihopa!

Nu har jag varit här i Tyskland i två månader. Jag tycker faktist att detta känns som de långsammaste två månaderna i mitt liv. Med tanke på att jag varit i tre familjer och två olika skolor känns det faktist som att det borde ha gått ungefär ett halvår. Samtidigt har jag hört att det nästan alltid är första tiden som känns så låååångsam och sedan flyger hela våren iväg hur snabbt som helst så jag försöker komma ihåg det!

Med språket är det fortfarande svårt och det tar verkligen tid för mig att utvecklas så pass mycket att jag själv kan se en märkbar skillnad men samtidigt tror jag att jag har utvecklats mer än vad jag tror. Alla människor jag har träffat har pratat tyska med mig från start, ingen har tagit det på engelska och jag har ju trotsallt förstått vad de har velat säga mig så tror inte att jag ska stressa för mycket med språket. Jag hoppas att det kommer utan att jag märker det.

Om två dagar är mitt höstlov slut och jag är tillbaka i skolbänken igen. Vi har spenderat senaste veckan i Danmark på en semesterort. Det var väldigt fint men för mig som svensk är väll inte Danmark det mest exotiska och jag tror att min värdfamilj var lite mer fascinerad än jag. Kändes väldigt konstigt att gå på affärer och köpa risifrutti och kunna prata sitt hemspråk i kassan, därför känns det faktist ganska skönt att vi nu rullar tillbaka till Bremen. Danmark var väldigt trevligt men lite för nära hem för att inte tänka på hur nära det var hem.

Jag ser fram emot att komma tillbaka till skolan igen eftersom jag inte hade hunnit gå så långe innan lovet och det känns viktigt för mig att börja få lite rutiner så att vardagslivet kan börja. Skolan är väldigt varierad i svårighet men jag skulle säga att det ändå fungerar hyfsat bra hittills, iallafall efter förutsättningarna med språket. Jag ska försöka ta tag i att hitta något att göra på fritiden också, får googla fram något!

Mina värdsystrar på en blåsig strand

Kallar denna: liten Murphy, stort hav

Vi var även på en sandutställning som var rätt coolt!

Likes

Comments

Hallo alla!

Hoppas det är jättebra med er, just nu har jag avslutat ännu en skoldag här med tyska, samhällskunskap och musik. Tyskan är rätt svår att hänga med på och vår lärare är rätt hård så jag är lite smånervös hela tiden. En skillnad från svenska skolan är hur läraren ger eleverna feedback och kritik, jag är van vid att läraren smyger lite med provresultaten och ger en pappret uppochner på bänken för att ingen annan ska se. Här ropar läraren upp vilka som fått bäst och sämst betyg högt och ingen verkar ens reagera på det, klart att det säkert är tråkigt att få ett dåligt betyg men jag syftar mer på själva grejen att alla får veta det. Generellt sett är inte lärarna lika rädda för att "såra" eleverna här och går på ganska hårt och tydligt. Tror kanske bara att det är jag som bli förvånad över det för här verkar ingen ta kritik särskilt personligt vilket egentligen är en väldigt bra egenskap som jag kanske får med mig härifrån?

Idag pratade vi lite om Sverige vilket många här (särskilt vuxna) gillar att göra. Sverige är nämligen väldigt omtyckt här och alla berättar gärna att de har en pojkväns kusins fasters kompis som hette Sven och bodde i typ Motala -ibland lägger de även till frågan "känner du honom, haha". Vi pratade även om kungafamiljen då min lärare är ett stort fan av Carl Philip. Efter ett tag frågan en tjej något i stil med "Är Norge huvudstaden i Sverige?" så vår geografilärare fick dra ner kartan och förklara -välbehövligt kanske? Många är nyfikna på svenska skolan och blir lite avundsjuka av att höra att vi får skollunch gratis och har tillgång till datorer. Får verkligen jobba på att skriva förhand här! Kanske är bra men verkligen jobbigt att inte kunna gå tillbaka och ändra i det man skrivit som man vill -särskilt för mig som gör en del missar... På tal om att skriva: ALLA skriver med bläckpenna här och några tillochmed med kaligrafripenna (om Björn och Anna läser detta: Tack för presenten, den har kommit till användning) och alla har även med sig en egen flaska tipex till lektionerna, lite opraktiskt om du frågar mig.

Idag pratade jag även lite med Grete och jag måste bara säga att det är så HIMLA kul att kunna prata med andra utbytesstudenter och följa deras resor. Både dem som är i Tyskland och på andra ställen i världen. Verkligen hur bra som helst att närsomhelst veta att det finns någon att höra av sig till för att kolla läget, men också skönt att tänka på att andra också kämpar igenom samma saker när allt känns lite tungt. Tycker alla är så modiga -särskilt de som lär sig ett tredjespråk i år för det är verkligen jättejobbigt ibland.

Hejja er <3

Likes

Comments

Hejhej!

Nu har jag fått helg efter ännu en skolvecka här! Denna veckan hade vi en särskild kvällsaktivitet där man fick gå runt på skolan och lyssna på olika föredrag där olika personer kom på besök för att representera sitt yrke för oss. Vi fick välja några olika som vi fick höra om och det var faktist väldigt intressant även om jag själv blandade rätt mycket och mest körde på det som lät spännande. För många var dock denna kväll väldigt viktig då flera i min klass kanske nu går sista året i skolan för deras liv (även om de är 00-02or i min klass) och de måste nu nätverka med olika företag och viktiga människor för att antingen påbörja en lärlingsutbildning eller hitta ett jobb. Man märker verkligen att skolan här är inriktad på att kunna arbeta efter och vill man fortsätta plugga nästa år krävs bra betyg i alla ämnen. Jag var blandannat på en föreläsning hos Plegedienst som är vårdare av äldre och andra som behöver hjälp och insåg verkligen vilket viktigt arbete det är och hur givande det säkert kan vara även om det kanske inte hade passat mig särskilt bra.

Idag åkte jag och en schweizisk utbytesstudent in till staden för att se oss omkring lite och lära oss att hitta lite inför kommande besök. Vi gick väldigt långt så benen är lite trötta nu men gud vilken fin stad vi båda hamnat i och vilken tur jag hade att det finns en annan utbytesstudent hyfsat nära! Vi pratade faktist i princip bara tyska (blir så lätt hänt att man tar det på engelska när det är lite bekvämare) så jag tycker att vi båda förtjänar en klapp på axeln för det. Att snacka med andra utbytesstudenter från andra länder är verkligen ett tips. I vanliga fall när jag pratar med tyskar får iallafall jag lite prestationsångest att säga rätt men nu vågade vi båda bara snacka på, säkert med lite misstag men vi förstod iallafall varandra utan problem! Det ska jag komma ihåg: roligare att våga snacka lite mer och säga fel än att hålla tillbaka, det värsta som kan hända är att det blir fel ju!

Vi pratade lite om första tiden här och båda var överens om att mycket har varit svårt men att det blir lättare när rutinerna kommer. Jag fick ju en lite långsam start så känner mig fortfarande lite som Bambi på hal is ibland men som alla säger är det bara att ge det ännu mer tid. Klart det är en trögare start för oss som inte åker till engelsktalande länder och det är galet frustrerande när man inte får det man vill sagt men det tror jag vi tar igen när vi kan ett tredje språk i slutet av året -så kul ju!

Stora såpbubblor på gatorna här på massa ställen. Mer sånt i Stockholm tycker jag!

Syns inte särskilt bra här men vi var även på en marknad nere vid vattnet med en heldel krimskrams men också jättegoda våfflor <3 Min schweiziska kompis lyckades pruta på tyska, väldigt imponerande.


Nu ska jag sova lite och vila benen! Godnatt Sverige

Likes

Comments

Hej!

Nu har jag varit här i Bremen i lite mer än en vecka och jag börjar känna mig lite hemmastadd, har varit på promenader och lärt känna gatorna omkring mig lite och har hittat min egna genväg till skolan genom ett mysigt kolonilottsområde, sånna saker får en att känna sig lite mer hemma tror jag och det är ju verkligen viktigt när jag ska vara här så länge. Förresten så skönt att jag kan cykla till skolan här, kan dock påpeka att jag inte sett EN ENDA äldre än 12 år med hjälm och trafiken här är ganska ordentlig på morgonen. Men oroa er inte mamma och pappa jag cyklar försiktigt <333


I helgen slog min förkylning till. Antagligen för att allt har varit så nytt och en stor omställning som kroppen behövde en paus men blev väl omhändertagen och nu mår jag bättre! Idag var jag i ett stort shoppingcenter och tittade runt lite vad som finns och kollade lite på skor till hösten, har ju då valt ett land med _nästan_ lika kall vinter som hemma så slipper ju inte undan direkt men jag klagar inte och ser faktist fram emot hösten!


När vi åkte in i köpcentrumet Waterfront Bremen såg jag speciella parkeringsplatser för "Frauen" alltså kvinnor. Jag frågade min värdmamma och hon berättade att platserna är extra nära ingången och har extra lysen (de blåa) under sig för att förbättra kvinnornas säkerhet, blev på något sätt så himla ledsen att det ska behövas men om det får kvinnor att känns sig tryggare kanske det är rätt väg att gå. Blev iallafall väldigt förvånad!

Sedan var jag hemma i några timmar och pluggade lite engelska -eller snarare tyska. Engelskan här är nämligen väldigt lätt för i princip alla oss svenskar tror jag men jag måste ju lära mig de tyska orden så jag får ändå något att göra! Sedan var jag ute på en kvällspromenad och träffade på några i min nya klass som frågade om jag ville följa med dem till Mc Donalds så det gjorde jag en stund. Trivs redan bättre här i min nya klass än i min gamla och är verkligen så glad att jag är här nu!

Det var min lilla uppdatering härifrån! Bis bald!

Likes

Comments

Hej!

Nu har jag varit här i Bremen i 3 dagar och jag börjar sakta vänja mig igen vid allt som är nytt här igen men jag försöker låta det ta sin tid. Det är såklart lite jobbigt att känna sig ny igen men den känslan kommer nog att gå över! Jag åkte tåget hit från min tillfälliga familj i söndags och blev välkomnad av hela familjen med en solros och en svensk flagga på stationen! Verkligen ett varmt välkomnande av familjen med andra ord. Igår började jag då skolan för andra gången här i Tyskland och det var faktist inte lika nervöst, börjar få rutin på detta nu ;). Min nya klass är annorlunda från den förra på många sätt. I min förra skola var det bara gymnasium men här är alla "skolsorter" tillsammans i blandade klasser, jag tror inte att det är så vanligt här i Tyskland. Alla är dock ungefär samma ålder fast här går ju tillexempel 01or i både klass 10 och 11.

Jag är kanske inte rätt person att förklara det tyska skolsystemet (vem är ens det? Det är ganska komplicerat) men snabbt kan jag säga:
Det finns tre skolformer efter grundskolan. Grundskolan här är tillochmed år 4 i Sverige och efter det kan man gå i Hauptschule, Realschule eller Gymnasium i den ordningen där gymnasium är svårast och mest teoretisk.
Jag tycker faktist att det är bra att det är blandat här och det skulle jag säga är en fördel för att jag tycker att klassen här känns bättre, känns lite mer modernt än att så tidigt dela upp alla efter nivå.

Första dagen igår gick iallafall bra och idag cyklade jag till skolan tillsammans med min värdsyster. Vi börjar inte lika tidigt som i förra skolan så nu är jag lite mer levande på morgonen också vilket är ett stort plus! Efter skolan cyklade vi in till stadskärnan och letade efter en present till min andra värdsyster som inte bor hemma längre, hon fyller år imorgon så de köpte en riktigt presenter till henne och sedan fick jag en nödvändig och detaljerad rundtur i vart man kan hitta bäst pommes bland annat -bara det viktigaste alltså! 

Jag har förresten redan varit här i Tyskland i en månad nu. Tiden går snabbt men samtidigt väldigt långsamt tycker jag med tanke på alla jag har träffat. I vanliga fall kanske man känner att rutinerna sitter lite vid detta laget på både gott och ont, men jag får nog ge det en månad till innan jag kan säga det!


Sjävklart passade vi också på att köpa lite glass i regnet!Här tycker de att 9 kr för en kula är dyrt, alltså ska jag passa på att äta mycket glass innan Eiscafét stänger för säsongen. Vi ALLA tog olika smaker men de såg exakt likadana ut haha

Måste också visa denna från min förra tillfälliga familj <3 de visade alltså bilder på alla deras värdbarnbarn och på alla deras värddöttrars (18 tjejer, inga killar) fruar och män.

Likes

Comments

Hej allihopa!

Just nu är jag i en tillfällig familj som jag tydligen bara är i tills i övermorgon då de redan har hittat en ny familj! Jag är väldigt tacksam att det har gått så fort men samtidigt skulle jag inte ha mycket emot att stanna i denna gulliga lilla familj lite längre. Det är ett äldre par som har varit värdföräldrar i 18 gånger!!! Jag har fått höra så många spännande historier här, allt ifrån kinesiska utbytesstudenter till mexikaner, thailändare och en tjej från Slovakien!

De har visat fotoalbum från när de åkt tillbaka till Asien och besökt alla deras "barn" där och de har även varit i USA när en av deras värddöttrar gifte sig och de visade väldigt fina bilder från bröllopet! Brudens pappa var inte med på bröllopet och kunde inte gå med henne till altaret så då gjorde hennes tyska värdpappa det istället. Tyckte att det var väldigt fint! De har redan 4 värd barnbarn som de träffat och pratar varmt om och nu i helgen beräknas deras femte att komma då deras värddotter i USA ska få ett barn och de alla väntar med spänning och de skriver ständigt för att fråga om hur allt går och de har redan stickat en liten tröja som ska skicka iväg så fort de får höra att barnet är här. De har en hel vägg med bara bilder på deras värdbarn och tillochmed bilder från när de var små!

De har berättat att det betyder väldigt mycket för dem att ha haft möjligheten att bjuda hem värden som värdföräldrar då de inte hade den möjligheten som unga att resa fritt då de bodde i DDR men jag kan lova att de verkligen tagit revansch de senaste 25 åren! Vi pratade även lite om de skillnader på föredetta Öst- och Västtyskland som fortfarande lever kvar och det var väldigt intressant att prata med några som har så pass mycket erfarenhet av ett helt annat liv!

Imorgon ska jag stuva om lite i min packning och säkert höra lite fler anekdoter från deras spännande liv. Sedan bär det av till nya familjen som bor i Bremen där en familj med tre systrar i min ålder väntar. Det känns väldigt spännande och lite nervöst men det ska nog gå bra. Deras dotter har själv gjort ett utbytesår i Örnsköldsvik förra året så vi har definitivt något att prata om!

Nu ska jag sova lite, man blir fortfarande väldigt trött av att hänga med på ett nytt språk men det blir bättre.

Guten Nacht Schweden!

Tar med en bild från vårt förberedelseläger med alla andra härliga utbytesstudenter

Likes

Comments

Hej!

Jag har inte skrivit här på ett tag pågrund av att jag har varit upptagen med att packa då jag ska byta värdfamilj. Igår kväll ringde min Regionala YFU representant till mig och sa att jag fick möjligheten att byta och sedan gick det väldigt snabbt!

Sjävklart känns det tråkigt med ett byte och som utbytesstudent är man ju väldigt tacksam för att en familj intresserat sig och tagit emot. Samtidigt är ju ingen självklarhet att pusselbitarna passar när man flyttar in med främmande personer även om båda parterna vill väl. Jag vet att det är rätt beslut och det känns superbra att allt har gått så snabbt och smidigt! Jag är även mycket glad att jag byter så pass snabbt in på året så att jag verkligen kan anknyta mig till en ny plats och familj och spendera i princip hela året där!

Redan idag blir jag upphämtad av en volontär som jag ska bo hos ett tag tills vi hittat en ny familj, men jag känner ingen stress med det. Det viktigaste är att vi hittar en bra familj som passar! Jag kommer inte att bo kvar i samma by och troligtvis inte i närheten och det blir även ny skola så det blir väldigt spännande att se vart äventyret fortsätter!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hejhej!

Idag har jag haft en ganska vanlig skoldag utom att brandkåren var här för en föreläsning om brandsäkerhet och lite sånt. Nu börjar rutinerna lååångsamt sätta sig och jag har nästan blivit en kvällstrött person?? Ska se till att detta håller i sig i Sverige också känner jag! Idag efter skolan frågade några i min klass om jag visste vad en döner var och när jag svarade att jag nog inte hade ätit det blev det plötsligt väldigt viktigt att genast gå till ett ställe och testa. Det är alltså som kebabkött (eller vego med fetaost) i ett speciellt bröd med rödkål och andra grönsaker och såser. Supergott faktist (och billigt, bara 20 kr och man blev verkligen mätt!) Vi pratade också om vad man kan göra på fritiden här och utbudet är inte jättestort men finns tydligen judo här så kanske får bli det jag testar då! Får dock hålla mig till nybörjargruppen med 6-åringarna tror jag ;) Det har även varit galet varmt idag, typ 31 grader... hade inte förberett mig på det när jag åkte hit och intalat mig att sommaren 2017 var över innan den kom men det är bara att njuta av sommaren och ta fram sommarkläderna då!

Alla har väldigt stora väskor här eftersom man inte har några skåp och har ganska mycket böcker och material att bära med sig, men min kånken is still going strong!

Utsikten från skolans fönster tidigt på morgonen! 

Nu ska jag ta och sova lite! Sov gott Sverige <3

Likes

Comments

Hej!

Idag började jag dagen med att gå upp precis lika tidigt som vanligt... det är fortfarande väldigt jobbigt men jag märker att det blir lättare och lättare för varje dag! Idag hade jag tyska, etik, politik och historia, väldigt teoretiskt men andra ord -som vanligt! Jag tror säkert att lektionerna är väldigt intressanta men nu i början går det väldigt fort så man hinner inte riktigt plocka upp vad lärarna säger. Som jag tidigare nämnt är det inte alls så mycket diskussion och egna tankar i skolan utan det finns bara ett rätt svar och inte utrymme för så mycket samtal utan mer som "mini föreläsningar".

På politiken pratade vi om mediernas roll i valet och det var spännande och hyfsat lätt att hänga med på med lite översättningshjälp i Google translate på svåra ord. Även på politiken är det ganska lite diskussion utan mer lyssna och anteckna.

​Somnade igår så lägger upp detta idag istället! ;)

Likes

Comments

Hej! I helgen har jag varit i Hartz med min värdfamilj eftersom min värdpappa skulle springa ett marathon här i staden. De har en sommarstuga här som de brukar åka till ibland.

Under morgonen gick jag på en promenad här och det är väldigt idylliskt men finns inte jättemycket att göra om man inte vill äta glass förstås -för glasscafeer finns överallt!

Under eftermiddagen gick vi och kollade på marathonet och jag blev så förvånad över att se folk springa tio kilometer, komma in i mål OCH ta upp en cigarett och röka precis på mållinjen?

Efter att min värdpappa och några andra vänner till familjen tagit sig i mål gick vi såklart på just ett glasscafé som hade hemlagad suuupergod glass, dock finns det inte så mycket sorbet här :(

Sedan gick vi runt och kollade på utsikten innan vi gick hem ett tag innan middagen på kvällen. Det var en middag för alla som hade varit med på marathonet och där var det ett band som spelade ABBA. Varje gång man säger att man kommer från Sverige här får man höra antingen "kottbollaaar", IKEA!!!! eller ABBA!!! och ibland H&M också.

Nu ska jag äta frukost! Hejdå Sverige <3

Likes

Comments

Heej! Idag började jag med att ta bussen till skolan lika tidigt som vanligt, närmare bestämt 6:50 går bussen från mig mot Eisleben där mitt gymnasium ligger. Första lektionen var engelska och jag har aldrig uppskattat engelska så mycket som här! Så skönt att kunna säga exakt det man vill och faktist kunna hänga med på allt som händer. Sedan hade jag bara biologi där vi läser om genetik och tyska där de tolkar en tysk gammal bok, svåra ord men hänger med så gott det går!

Efter skolan åt vi på ett glasscafé i Eisleben :)

Likes

Comments

Idag var första dagen i skolan och det var ganska nervöst. Först fick vi gå till en reception för att skriva in mig och få ett schema och sedan gick jag till min första klass som var tyska. Jag förstod inte så jättemycket och det var somsagt nervöst att gå in i klassrummet, det verkade som att några var lite förvirrade och undrade vad en stockholmare gör i deras lilla stad. Jag fick välja några extrakurser och då tänkte jag att musik är smart eftersom det säkert är lätt (efter musiken på grundskolan i Sverige) men här var musikundervisningen väldigt teoretisk med notläsning hela lektionen, inget för mig tyvärr som inte ens kan noter så ska försöka byta mot politik istället! Jag hade även Ethik idag som var ganska intressant, läraren frågade om skillnaden mellan att tro och att veta om jag förstod rätt haha.

Jag har verkligen märkt stora skillnader i skolan på bara en dag här i klassen, till exempel äter man ingen lunch i skolan utan tar med en macka till klassrummet. Alla har även lektioner samtidigt och en klocka som ringer när det är rast eller nästa lektion. Man har heller inga skåp utan bär runt på sina saker och ytterkläder. Jag har även märkt att skolan här är mycket mer teoretisk och på en hög nivå, mindre prat och mer skriva (som man dessutom bara gör förhand här). Man säger också "ni" och efternamn till lärare. Första dagen skulle jag iallafall sammanfatta som spännande men också väldigt svårt med språket, men jag hoppas på att jag snabbt tar upp det!

Nu ska jag sova! Gonatt Sverige <33

Likes

Comments

Idag var jag och tittade vart min skola ligger eftersom jag börjar på måndag. Det var en stor tegelbyggnad med en innergård. Skolan ligger i Eisleben som är en bit från byn där jag bor. Eisleben var en liten stad men ganska fin med många glasscaféer och restauranger. Efter vår sightseeing var vi på ett glasscafé, där fanns det en glass som de kallade för Schwedeneis som min värdmamma tog, hon trodde det var en svensk specialitet men jag har aldrig sett den i Sverige haha.


På eftermiddagen var jag hemma och lekte med mina värdföräldrars barnbarn, han är verkligen ett energiknippe. Sedan gick jag med honom till en liten lekplats här som var väldigt fin! Där gungade vi lite innan vi började gå hemåt igen.

Gonatt Sverige! Nu ska jag försöka vända på dygnet inför skolstarten...

Likes

Comments

Gårdagen började med att vi packade klart våra saker och år frukost för att sedan avsluta lägret och ge oss av. På slutet tog ledaren fram en papperspåse och sa "Glöm inte vad som är viktigast att att alltid ta med sig" och så fick alla titta ner i påsen där man såg sin egen spegelbild i en fickspegel, tyckte det var gulligt! Sedan var det dags att åka iväg mot Hamburg där jag skulle ta tre tåg till familjen. Jag var lite stressad över bytena med det tunga bagaget men det gick bra!

Kommer sakna er <33

Turister i Mölln

Idag fick jag även en liten rundtur i den lilla byn, det finns inte jättemycket här (mindre än Skarpäng) men de har iallafall ett bankkontor där man kan ta ut pengar och en mataffär nära huset vilket är skönt, tror att jag även såg en pizzeria (hoppas!). Man kan se att mycket är gammalt här och det är väldigt lugnt, känns skönt att mina skola ligger i en "större" stad med lite mer liv! Dit ska jag åka i eftermiddag. Nu ska jag spela Fia, Auf Wiedersehen!

Likes

Comments

Hej vänner! Idag började vi med en väldigt noggrann presentation av hur man åker tåg i Tyskland vilket var bra men vissa saker kanske var lite självklara för oss svenskar. Vi utvärderade lägret lite och fick sedan fritid hela eftermiddagen YEEEEEY! Jag och två kompisar gick ner till staden och strosade runt lite, sedan köpte jag en mango smoothie och en kringla med ost som var supergod.

Sista dagen här känns faktiskt lite ledsam, jag trivs bra här i den lilla staden och det är en trygghet att alla här är i samma situation och är påväg ut i familjer och skolor i hela landet. Jag ser verkligen fram emot att höra från dom och jag håller alla tummar och tår att de får fantastiska (men helt annorlunda) år. Samtidigt är jag väldigt exalterad och nervös för vad som komma skall i nya familjen och skolan, jag känner mig iallafall inte ensam eftersom alla här har vågat klia ur sin comfort zone så varför skulle inte jag klara det?

Staden är väldigt idyllisk med nästan bara tegelhus och alla människor här har varit väldigt välkomnande :)

Ikväll hade vi en väldigt gullig övning där allas namn stod på en lapp, sedan skulle man skriva peppande meddelanden till varandra. Det var väldigt fint att önska all lycka till på ett papper man kan ta med innan vi åker ut på våra egna äventyr imorgon.

Likes

Comments

Hej!

Idag har vi haft en ganska intensiv dag med många pass och de flesta har varit lärorika. Vi har bland annat haft ett pass om sociala medier som började med att våra ledare gjorde ett experiment där de satt med mobilerna hela frukosten och frågade hur vi reagerade och sedan hade vi en diskussion om det som var lite svår att fördtå men intressant ändå. Sedan hade vi ett annat pass där vi fick fråga anonyma frågor till tyska ungdomar och de pratade mycket om att "gå ut och dansa" för alla ungdomar gör typ det här. Man kan tillochmed ta med en lapp till klubben från sina föräldrar som godkänner att man får gå ut efter 12 här om jag förstod rätt haha, väldigt annorlunda från Sverige.

Vi hade sedan en workshop eftermiddag där man fick välja ett ämne som man kunde fördjupa sig på. Vi valde mellan flyktingar i Tyskland, politik och val, tysk litteratur och patriortism. Jag valde det sista då det lät lite intressant och jag visste inte mycket om det. Vi diskuterade ganska svåra frågor som behandlade den tyska historien och varför inte många tyskar skulle kalla sig patrioter. Sedan frågade de om vi andra i gruppen (alla från olika länder) skulle kalla oss det och det var väldigt stora skillnader mellan länderna vilket var intressant.

I slutet av dagarna här har vi som en liten grupp som de kallar "Bärchen gruppen" där man utvärderar dagarna med en ledare och gör något trevligt en stund. Idag fick jag min vilja igenom och vi gick ÄNTLIGEN ut på en kvällspromenad. Det var väldigt mörkt men fint och vi såg flera fladdermöss (och brände benen på brännnässlor </3) och sedan kom en stor polisbil och frågade om vi hade sett en äldre man i skogen -en ganska händelserik promenad iallafall! Vi fick även möjlighet att diskutera lite om det tyska samhället på engelska vilket var väldigt skönt eftersom man verkligen kan utveckla sig mer då ju. Det finns en del skillnader på hur man ser på saker och ting här som jag säkert kommer märka mer av (särskilt med valet) och uppdatera er om, det är annorlunda men det är ju också en del av kulturen här!

Nu ska jag sova! Guten Nacht!

Likes

Comments

Idag fick vi en utmaning där vi fick ett chokladägg och ett äpple som vi skulle byta mot saker och försöka få så bra saker som möjligt och det gick faktist bra och var roligt!

Vi gick först in på ett apotek och de böt vårt ägg mot en solkräm!

Sedan bytte vi en ballong mot en solros

Och vi slutade upp med ett kaffefilter i porslin och massa annat, vi hade faktist jätteroligt och fick se lite av Mölln som var en söt liten stad! OCH JAG KÖPTE POMMES vilket var lite av höjdpunkten idag.

Vi pratade även lite om vad man kan göra på fritiden här och jag fick faktist många bra förslag som jag ska se över i min stad även om den är väldigt liten.

Var även på jakt efter en butik och gick efter Google Maps i sammanlagt 40 minuter med min nya norska kompis (hon låter som Eva i SKAM) för att köpa corny och salta pinnar. Här har de ingen kall dricka på affärerna vilket var väldigt jobbigt i värmen och de tar heller inte kort om man inte storhandlar så vi tackar Gud för Swish, eller vips som de säger i Norge haha.

Nu är det dags för ännu en brödmiddag, tur att det är gott bröd iallafall! HEJDÅ!!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hej! Nu är andra dagen snart slut och jag ska strax gå och lägga mig. Dagen har varit ganska intensiv med flera pass om både politik, skola och olika regler. Man blir väldigt trött här eftersom jag hela tiden måste försöka fånga upp de ord jag förstår för att kunna hänga med, 24 timmars hörövning ungefär. Idag skulle vi också presentera oss själva med lite fakta på tyska och jag var så nervös men det gick helt okej och jag var stolt efteråt. Bara att vänja sig vid sånt nu antar jag!

Idag fick jag det skrämmande beskedet att man bara äter ETT (1!!!) varmt mål om dagen här. På morgonen har vi ätit frukost som bestod av supergott bröd med olika pålägg (nutella) och lite tillbehör. Till lunch (som kallas mittag, förvirrande för oss svenskar) åt vi pasta och sedan när jag trodde att vår riktiga middag (Abend essen) skulle serveras var det ungefär som frukosten fast med lite mer korv. Jag blev så förvånad och en volontär förklarade att de oftast bara äter ett "varmt mål" om dagen. Hoppas att jag kommer att vänja mig snabbt för just nu är jag vrålhungrig!

Idag har vi som sagt snackat lite om Tysklands politik eftersom det är valår här och det var faktist väldigt intressant men lite svårt att förstå alla orden. Sedan hade vi samling där vi sjöng lite sånger (99 Luftballon blandannat) och det var faktist riktigt mysigt. Nu måste jag nog sova ett par timmar så att min hjärna kommer orka dubba år mig även imorgon...

Sov gott Sverige!

Vi fick sätta utan prickar på vart vi var ifrån på en världskarta. Representerar Stockholm åt er hemma ;)

​Godnattsång med lite hjälp.

Likes

Comments

Imorse åkte vi mot Arlanda med tre oroväckande tunga väskor, har kanske precis slagit världsrekord i tyngsta kånken. Fick lösa det genom att ha på extra lager kläder genom spärren... varmt men värt ändå!

Sedan kom sista hejdåt till familjen, tråkigt men hann knappt fundera på det just i stunden. Sedan gick jag på planet mot Nederländerna för mellanlandning och lite lunch, utsikten var förresten så fin från flyget att jag nästan ville stanna här i några dagar. Hade förresten tur som köpt en tidning eftersom det inte fanns något wi-fi på flyget :(

Efter ett tag var jag äntligen framme och mötte en tysk volontär som skulle hämta mig på flyget, han verkade trevlig men pratade väldigt snabbt men jag försökte hänga med så gott det gick iallafall!

Nu är jag påväg mot lägret i Mölln och rivstartade med en riktigt tysk middag. Håller tummarna för lite mer middag när vi är framme. Det var hela min första dag, nu hoppas jag på att snart få sova lite!

Gonatt!

Likes

Comments

Hej! Nu är det 7 dagar tills jag åker och jag har har precis sagt hejdå till två av mina bästa vänner. Känns så konstigt att säga hejdå för ett år. Känns fortfarande som att vi kommer att ses igen redan imorgon men egentligen är det väll rätt skönt att vi känner så. Vi spenderade iallafall sista kvällen med en fin utsikt (och lite klättring på köpet eftersom Tilly envisades med att gå enligt google maps). 

Nästa gång vi hörs kanske jag redan är framme i Hamburg där vi utbytisar ska vara första veckan och förhoppningsvis värma upp tyskan lite och upptäcka staden tillsammans. Vi vet egentligen inte så mycket mer om första veckan än att vi ska bli upphämtade på flygplatsen och ha någon slags introduktionsvecka. Där kommer vi få lära oss lite tips som kommer vara hjälpsamt i familjen och skolan. Håller iallafall tummarna för en rolig vecka!

Satt på skinnarviksberget och kastade godis

Världens finaste Andrea

Kommer sakna er så mycket <33

Likes

Comments