Den första stora renoveringen vi gjorde i vårt hus var att bygga ett nytt kök. Och det var inte tal om någon quick-fix med lite färg och nya beslag på köksskåp. Vårt västerbottensgård är från slutet av 1800-talet och en grundlig renovering var nödvändig. Vi rev ut allt, ned till timmerstomme på väggarna och trossbotten i golvet.

Under ett lager tjock plastmatta som var klistrad på masoniteskivor, som i sin tur var spikade med så många spikar så det var omöjligt att orka räkna, fanns ett trägolv.

Och kärleken till att kunna bevara det gamla var stark. Starkare än alla påtryckningar vi fick om att riva ut och lägga in något nytt. Det gamla grangolvet som legat i huset över hundra år fick vara kvar. Det märktes upp med siffror. Plockades försiktigt upp bräda för bräda. Och när underlaget sedan var fixat med raka nivåer, lite lagning av timmerstockar och isolerat med träfiber, lades det tillbaka. Inget lätt arbete men jag valde en man med jordens största tålamod till min äkta make♡

Vi tog in en expert som slipade, lutade och vitoljade det tjocka gamla trägolvet. Och himmel så fint det blev.

Vi ville även bevara den gamla vedspisen med ugn så den baxades ut. En ny sula gjöts och sotaren kontrollerade att allt såg ut som det ska. Där vedförvaringen syns stod en gammal kökspanna. Den värmde upp vårt hus första vintern. Den rev vi ut och bergvärme installerade i huset. Det bästa vi gjort.

När vi började vår rivning...

Efter nio månader med oändligt många timmars slit och hårt arbete stod köket färdigt.
Vi satte in köksstommar från Ikea med utdragbara lådor och integrerad diskmaskin.

Carraramarmor måttbeställdes till en lång bänkskiva och beslag från Superfront monterades.

Bakom spisen satte vi en plåt i koppar som stänkskydd. Det gav köket en skön värme mot alla svala toner.

Vi byggde även ett gå in i skafferi som slukar allt från mjöl och socker till glasflaskor, microugn och konserver.

Likes

Comments