Kladdkakor

Grundrecept från Fridas Bakblogg.

Tjock, kladdig

Kladdkaka

- 4.5 dl strösocker

- 1 dl kakao

- 1msk vaniljsocker

- 3 dl vetemjöl

-0.5 tsk salt

- 4 ägg

- 200g smält smör

Sätt ugnen på 160°C och klä en lågpanna (20x30cm) eller en springform (Ø25cm) med bakplåtspapper.

Häll strösocker, kakao, vaniljsocker, vetemjöl och salt i en bunke och blanda ihop med en slickepott. Knäck i äggen och rör om. Häll sedan i det smälta smöret och rör ihop till en jämn smet. Häll ner i formen och grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Kanterna ska vara fasta och mitten ska vara lite dallrig när kakan är klar.

Låt svalna en aning innan den serveras, gärna med lite grädde och bär!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Kladdkakor

Recept från Fridas Bakblogg.

Snickers-kladdkaka

med karamelliserad mjölk, jordnötter och mjölkchoklad

- 150 g smör

- 3 ägg

- 1.5 dl strösocker

- 2 tsk vaniljsocker

- 3 dl vetemjöl

- 0.5 dl kakao

- 0.5 tsk salt

- 2 dl jordnötter

- 1 burk karamelliserad mjölk

- 200 g mjölkchoklad

Sätt ugnen på 175°c. Smörj och bröa en springform (Ø20cm). Smält smöret och ställ det åt sidan. Rör ihop ägg och strösocker med en slickepott. Tillsätt sedan resten av ingredienserna. Rör ihop till en jämn smet och häll ner i formen. Grädda kakan i 15 minuter, kakan ska fortfarande vara vobblig i mitten när kakan är klar. Låt svalna helt.

-

Blanda den karamelliserade mjölken med jordnötterna. När kakan svalnat helt, bred på kolablandningen och ställ i frysen i 15 minuter. Smält under tiden chokladen. Bred ut ett jämnt lager choklad över den nu kalla kakan. Ställ sedan tillbaka den i frysen tills chokladen stelnat. Flytta till kylen när chokladen stelnat och ta fram ett par minuter före servering. Serveras gärna med färska, syrliga bär.

Likes

Comments

Chokladbollar, Nyttigt

Recept från Fridas bakblogg. 

    
Dadelbollar

20 stycken små bollar

- 20 dadlar

- 0.5 dl kokt kaffe

- 0.5 tsk vaniljpulver (ej vaniljsocker)

- 0.5 dl kakako

- 0.5 dl valfria nötter

- 2 dl havregryn

- 2 dl kokos + kokos att rulla i

Kärna ur alla dadlar och lägg dem i en matberedare. Tillsätt resterande ingredienser och mixa tills dadlarna och havregrynen krossats helt. Tillsätt mer havregryn eller kokos om smeten är för klibbig. Rulla till bollar och rulla i kokos, lägg sedan i kylskåpet ett tag. Förvara i kylskåp eller frys.

Likes

Comments

Kondisbitar
Punschrullar / Dammsugare

10 stycken

- 50 g rumsvarmt smör

- 0.5 dl florsocker

- 0.5 tsk vaniljsocker

- 0.5 msk kakao

- 2 dl sockerkakssmulor

- 1-2 tsk arrak- eller punschessens

- 100-150 g marsipan eller 1/2 marsipanlock

- 60 g mörk choklad

Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och siktad kakao poröst. Tillsätt kaksmulorna och punschessens och vispa ihop till en smet. Tillsätt eventuellt lite mer kaksmulor om degen är för kladdig. Ställ in i kylen en stund.

Kavla ut marsipanen till ett tunt lager. Rulla ut degen till 1 eller 2 korvar och lägg på marsipanen. Rulla tills marsipanen täcker all fyllning. Fäst marsipanen med lite vatten och skär av marsipanen på kanten och skär till 4-5 cm långa bitar. Smält chokladen och doppa ena änden och lägg på bakplåtspapper för att stelna. När första ändan är stelnad doppa då den andra och låt den svalna helt innan de är helt klara!

Likes

Comments

Cheesecake

Försöker förlänga sommaren lite till med denna ljuvliga sommarcheesecake med smak av jordgubb och mynta. Fyllningarna blir lite som glass i konsistensen och kexet och gelén är det där extra som gör allt ihop så himla gott!

Botten.

- 200 g digestivekex

- 50 g osaltat smör

Lägg kexen i en plastpåse och krossa med hjälp av en kavel. Smält smöret i en kastrull eller i micron och blanda sedan smöret med kexsmulet. Klipp till ett bakplåtspapper och kläm fast i en springform (Ø 20cm). Tryck ner blandningen så jämnt som möjligt och ställ formen i frysen i ungefär 20 minuter, gör så länge den första fyllningen.

Fyllning.

- 6 gelatinblad (fungerar även med 3 tsk gelatinpulver + 3 msk kallt vatten)

- 4 äggulor

-2 dl strösocker

- 500 g färskost

- 5 dl vispgrädde

Låt gelatinet ligga i kallt vattten i minst 5 minuter. Vispa äggulor och strösocker vitt och poröst. Vispa färskosten och grädden i en annan skål. Blanda ihop äggvispet med osten och dela sedan upp det hyfsat jämnt i två skålar.

MYNTAFYLLNING:

- 1 lime, saften

- 1 kruka färsk mynta

- några droppar grön karamellfärg

Mixa lime och myntablad med en stavmixer. Jag tog 15-20 blad, då får man ganska stark myntasmak, gillar man inte det kan man ta färre. Värm hälften av gelatinet i micron i 10-15 sekunder eller tills det är helt smält. Häll gelatinet i limeblandningen och rör ihop. Häll ner i en utav skålarna med färskostblandning och mixa med stavmixer tills smeten är klumpfri. Tillsätt några droppar karamellfärg och blanda väl. Häll smeten i formen och banka den mot köksbänken några gånger så alla luftbubblor försvinner. Ställ in i frysen i minst 30 minuter.





JORDGUBBSFYLLNING:

- 220 g jordgubbar, frysta

- några droppar röd karamellfärg

Värm jordgubbarna i en kastrull och sila bort fruktköttet. Värm resten av gelatinet i micron i 10-15 sekunder. Blanda ner gelatinet i jordgubbssaften och låt blandningen svalna. Häll ner i skålen med färskostblandningen och mixa smeten med en stavmixer tills den är helt klumpfri. Tillsätt några droppar karamellfärg och blanda väl. Häll jordgubbssmeten över myntasmeten och banka återigen formen några gånger mot köksbänken. Ställ in i frysen i 45 minuter.

Jordgubbsgelé.

- 3 gelatinblad / 1.5 tsk gelantinpulver + 1.5 msk kallt vatten

- 180 g färska jordgubbar

- 0.5 dl strösocker

- 1 lime, saften

Låt gelatinet ligga i kallt vatten i mint 5 minuter. Värm jordgubbar och strösocker i en kastrull i ca 10 minuter. Sila bort fruktköttet och tillsätt limesaft och gelatin till den varma jordgubbsblandningen. Rör om väl tills det är en sval slät smet. Häll jordgubbsgelén över cheesecaken och ställ i frysen i minst 6 timmar, helst över natten.

Garnering.

- ca 4 dl färska jordgubbar

- 0.5 kruka färsk mynta

- 1 lime

- florsocker

Låt cheesecaken stå framme i rumstemperatur i 20-30 minuter före servering.

Ta ut cheesecaken ur springformen. Om den sitter fast lite på kanterna tar du en vass kniv och skär längs med kanten tills den släpper. Placera tårtan på ett fat och garnera med färska jordgubbar, myntablad, limeskivor och lite pudrat florsocker på toppen!

Likes

Comments

Muffins & cupcakes, Kladdkakor
Kladdkakemuffins

20 stycken

- 4 ägg

- 5 dl strösocker

- 220 g smör

- 4 dl vetemjöl

- 8 msk kakao

- 3 tsk bakpulver

- 4 tsk vaniljsocker

- 2 krm salt

Sätt ugnen på 200°c och sätt ut muffinsformar på en plåt. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret på spisen och ställ åt sidan. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt med en gaffel. Häll ner mjölblandningen och det smälta smöret i äggvispet och rör hop till en slät smet. Fördela smeten i muffinsformarna och grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Låt svalna.

Bakade dessa muffins till min älskade systersons 3-års kalas.
  
Chokladsmörkräm

- 100 g mjölkchoklad

- 300 g rumsvarmt smör

- 4 dl florsocker

Smält chokladen på spisen och ställ den sedan för att svalna en aning. Vispa smör och florsocker luftigt och vispa sedan ner chokladen. Häll i en spritspåse och tryck ut lite smörkräm på varje muffins. Bred ut med en kniv till en slät, lite rundad yta.

      
Dekoration

- pärlsocker

- karamellfärg

- 50 g mörk choklad

- 40 st vita chokladlinser

- 10 chocolate chip cookies (recept HÄR)

Blanda pärlsocker med några droppar karamellfärg i en skål. Doppa muffinsarna i skålen och tryck lite försiktigt fast sockret med fingrarna. Smält chokladen i micron, några sekunder i taget, och dutta en liten prick på varje chokladlins. Låt chokladen stelna. Dela kakorna på mitten med en riktigt vass kniv. Sätt fast två chokladlinser och en halv kaka på varje muffins och sedan

Likes

Comments

Chokladbollar, Cookies

Recept från Fridas bakblog. 

Kladdkakecookies

12 dubbla cookies

- 3 äggvitor

- 2.25 dl florsocker

- 0.75 dl vetemjöl

- 0.75 dl kakao

- 2 tsk vaniljsocker

- 1 nypa salt

- 1.5 dl rumstempererad nutella

Sätt ugnen på 175°c och förbered 2 plåtar med bakplåtspapper. Vispa äggvitor och florsocker med elvisp på hög hastighet. Vispa i några minuter till ett fast fluff. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa snabbt. Klicka ut 12 kakor på varje plåt, tänk på att de flyter ut så lägg de inte för nära varandra. Grädda i 5-10 minuter, låt svalna på plåten.

Chokladbollssmet

- 100 g rumsvarmt smör

- 1.5 dl florsocker

- 0.5 dl kakao

- 0.5 dl oboypulver

- 1.25 dl kokt kaffe

- 5 dl havregryn

+ kokos

Mixa allt samman i en matberedare. Fördela chokladbollssmeten på 12 st av kakorna och lägg på resten som lock. Tryck till lite lätt så chokladbollssmeten åker ut till kanten. Rulla sist i kokos och lägg i kyl en liten stund.

Likes

Comments

Chokladbollar

Recept från Fridas bakblogg.

Jag älskar chokladbollar och har testat så många olika varianter men detta är mitt absoluta favoritrecept. Man mixar smeten vilket gör att bollarna får en len konsistens och med choklad både inuti och utanpå blir dessa nästan för goda för att vara sanna!
Delicatobollar

15 st medelstora delicatobollar

- 100 g rumsvarmt smör

- 1 dl florsocker

- 0.5 dl kokt, avsvalnat kaffe

- 1 tsk vaniljsocker

- 0.5 dl oboypulver

- 0.25 dl kakao

- 50 g smält mjölkchoklad

- 4 dl havregryn

- 120 g mjölkchoklad + kokos att rulla i

Mixa smör, florsocker och kaffe fluffigt i en matberedare. Tillsätt vaniljsocker, oboypulver, kakao, den smälta chokladen och 3 dl utav havregrynen. Mixa till en smet och tills alla havregrynen är krossade. Om smeten är för blöt, vilket den förmodligen är, tillsätt då resten av havregrynen. När du fått en bra smet så är det bara att börja rulla. Doppa bollarna i chokladen och skaka bort överflöd, rulla sedan i kokos. Låt stå i kylskåpet tills chokladen stelnat.

Likes

Comments

Cookies
Chocolate chip cookies

ca 30 stycken

- 170 g smör

- 5 dl vetemjöl

- 2.5 tsk bakpulver

- 1 msk vaniljsocker

- 0.5 tsk salt

- 2 dl farinsocker

- 1 dl strösocker

- 2 ägg

- 3 dl chokladknappar

Smält smöret och ställ åt sidan. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke. Vispa smöret med farinsocker och strösocker. Vispa på medelhastighet i ca 1 minut. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ihop på låg hastighet tills smeten går ihop. Häll ner de torra ingredienserna och arbeta ihop till en smidig deg. Rör ner chokladknapparna men spara några till senare. Lägg sedan degen i kylen i minst en timme.

Sätt ugnen på 175°c. Ta ut degen ur kylen och forma 15 jämnstora bollar. Ta en boll och dra den åt två håll tills den delas på mitten. Lägg halvorna på en plåt med bakplåtspapper med den ojämna sidan uppåt. Lägg på resten av chokladknapparna och grädda kakorna mitt i ugnen i 10 minuter. Låt svalna på plåten. Förvara torrt och mörkt i en tätslutande burk med lock. Går även bra att frysa.

Likes

Comments

Hej och välkomna till denna nystartade bakblogg!

Idag bestämde jag mig för att äntligen starta upp min egen bakblogg. Följer sedan länge flera stycken bakbloggar och har länge tänkt tanken att starta en egen, men har inte riktigt vetat om jag ville och hann med. Jag började därför med ett instagramkonto som ni hittar HÄR. Men nu har jag bestämt mig för att även ge detta ett försök. Så får vi se vad det blir. Jag bakom skärmen är iallafall en 14-årig tjej med ett växande intresse för bakning. Förutom att baka gillar jag också att fotografera och skriva. Jag tillbringar mycket tid med min familj och säger aldrig nej till en fika på Condeco. Mina favoritämnen i skolan är svenska, engelska, matte och musik. Jag har skilda föräldrar, 3 syskon, 2 bonussyskon och en katt. Min favoritfärg är marinblå, jag äger minst 30 anteckningsböcker och jag älskar att planera men är väldigt dålig på att följa mina planer. Där har ni lite allmän fakta om mig, och förhoppningsvis kommer ni lära länna mig lite mer med tiden. För även om detta är en bakblogg, med mestadels recept och bakbilder, så kommer det givetvis komma en del inlägg om mig och mitt liv också.


Är även stolt moster/faster till dessa älsklingar<3

Jag har tyckt om att hjälpa till i köket ända sen jag var liten, men då var det mer för att tjuväta degen, trycka ut pepparkakor och hälla pärlsocker över bullarna. När jag blev lite äldre började jag baka med kompisar nån gång ibland, men mitt riktiga intresse för bakning började för ungefär ett år sedan. Jag började baka oftare och experimenterade mer, vågade gå utanför recept, byta ut och lägga till. Jag tar alla chanser jag får till att baka och erbjuder mig alltid att baka till kalas osv. Nu bakar jag så fort jag har tid. Brukar alltid försöka hinna med något varje vecka. Har lite tröttnat på vanliga gaffelkakor och en tråkig kladdkaka. Det blir nästan alltid på helgerna jag bakar, då jag har mer tid till att göra något roligare. Sedan i mitten på sommaren har min mamma och jag pendlat en timme till och från skola/jobb. Vi har flyttat utanför staden, vilket resulterar i sena kvällar och inte supermycket bakenergi. Veckorna spenderas istället med läxor, Netflix och massa receptletande och planering inför bakningen.


Nu hoppas jag att ni är lika taggade som jag är på det här! Och att ni vill stanna och dela detta med mig! Ha en fortsatt fin dag!

.

Likes

Comments