Header

Heej bloggen. Nu var det allt ett tag sedan, och på denna tid har såå mycket hänt, tiden flyger verkligen iväg här trots att varje dag utmärker sig på något sätt. På denna tid har jag haft min första skitdag, mitt första prov, min första myskväll, bondat med alla sköna klassisar, hälsat på i Sverige och bara allmänt haft det bra. Finns så mycket som hänt att jag inte orkar ta allt nu helt enkelt, men jag är så himla nöjd med denna månad.

Igår efter skolan drog jag, Anna, Elsa, Julia och Viktor till Anna för att laga fattiga riddare och mysa innan jag och Anna drog vidare med Tyra :) Superhärlig kväll. Idag har jag och Anna råpluggat biologi och druckit te hela dagen och när jag väl kom hem några timmar sedan tog jag en lång dusch, rakade benen, fixade ansiktsmask, smörjde in mig, osv osv osv för att sedan sätta mig med matten när mig vsyrra och hennes pojkvän kom hem! De är så himla sköna och frågade om jag ville hänga med på bio och se en fransk komedi, så dit ska jag åka om 5 min. Uppskattar min vfamilj så himla mycket, har verkligen haft tur. Detta i kombination med de underbara höstfärgerna är det som har skjutsat mig genom nästan hela oktober. Vi hörs snart igen!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Allmän kunskap

Nu har jag varit i den franska familjen i snart en månad, så jag tänkte berätta lite om hur långt franskan kommit än så länge. 

Jag har blivit bättre på att: 

-förstå vardagsspråk, prata fritt om såndant som rör vardagen (skolan, mat, helgplaner, kompisar, osv.)

-hänga med när familjemedlemmarna pratar fort med varandra med ord som tillhör specifika grupper- slang, facktermer, skämt, osv.

-använda ifyllnadsord, interjektioner och kommentarer

-be om hjälp! "qu'est-ce que c-est?" is my man

-förstå ungdomsspråk och dialektala ord- familjen är superbra på att förklara sånt

-uttnyttja gester och miner för att kommunicera när ordförrådet inte räcker till

Jag är nu bättre på att:

Situationer

Jag känner mig lite mer bekväm med att:

-prata med franska lärare

-prata med franska ungdomar

-samtala vid middagsbordet

-be om specifika saker i affärer/att hitta

-läsa skyltar och reklamer inne i stan


Jag är självfallet långt ifrån hemma i språket än så länge- men om man ser det jag lärt mig nu som 10% känns det faktiskt riktigt bra. Även om jag inte alltid hänger med nu vet jag att det blir bättre, och detta är i alla fall en god start.

Likes

Comments

Hej från myshörnan där jag numera värmer mig om kvällarna. Fun fact: fransmän gillar att ha det kallt hemma, eller så ogillar de bara elräkningar. Haha, nejvars. Nu börjar det faktiskt tina lite även i detta hushåll. Vill dock ändå ge en shoutout till mina fluffstrumpor.

Min helg var hands down den bästa på ruggigt länge med lite get-to-know-Paris i Bastille på fredagen med Sofia och Gabi och skoj vid Triumfbågen med hela tjejgänget på lördagen. Efter detta sov Anna och Sofia över hos mig för att på söndagen åka till Médéric och baka bullar/plugga/inte plugga alls och bara powernapa/äta choquettes. Igår var det skola igen och efter dess egentliga slut tågade SSP till Hôtel de Ville (stadshuset). Vi fick en rundtur av byggnaden och ett tal av borgmästaren, allt på franska. Vistelsen avrundades med fika, alltså så sjukt himla stört mycket fika. Rullade in i métron efter det men c'est la vie.

Idag hade jag, Anna och Gabs än en gång 4/5 timmar hål och spenderade dessa på Starbucks i La Défense. Dåligt för plånkan men vad ska man göra annars? Nu ska jag pilla klart med lite matte och krypa till kojs med min svenskbok. À demain! Biz.

La Mairie de Neuilly-sur-Seine: 96 Avenue Achille Peretti. Métro: 1:an mot Ch. de Vincennes, gå av vid Pont de Neuilly.

Likes

Comments

Nu sitter jag i sängen och ska strax skriva klart en labbrapport. Målet är att göra så mycket plugg som möjligt under veckorna, så att man får fria helger- vilket är lättare sagt än gjort. Vi slutar 18:00 de flesta dagarna, är hemma ca. 19:00, äter vid 20:00-21:00 och efter det är det dags att duscha, städa, vara social, osv. Haha men ska inte klaga, tiden här går trots allt galet fort- det var snart en månad sedan jag lämnade Sverige och imorgon har jag gått i skolan här i tre veckor. Tre veckor?? Så crazy. I alla fall.

Idag vaknade vi upp till världens bästa väder, ca. 19 grader och molnigt with a chance of regn. Mysigaste ever, och med 4.5h hål efter matten knallade jag och Matilda till Bagelstein för frukost och plugg. Efter eftermiddagens matte- och kemilektioner åkte jag, Anna, Gabi, Sofia, Max och Victor till Affaren!! Dvs den svenska affären vid Médéric där man kan köpa Bregott, knäcke, Marabou, adventsljusstakar osv. samt nyttja deras gitarrer och fikabord. Vi satt där ett tag och sjöng innan vi drog hem and here we are. Så himla mysig dag ändå.

Bagelstein: 140B Avenue Charles de Gaulle. Métro: 1:an mot Ch. de Vincennes, gå av vid Pont de Neuilly.

Affären: Rue Léon Jost, 3e Bis. Métro: 2:an mot Nation, gå av vid Courcelles.

Likes

Comments

Hej bloggen, och förlåt för frånvaron. Med skolan, vännerna, vfamiljen och livet i största allmänhet hängde inte bloggen med men det ska den nog göra framöver! Senast jag skrev hade inte ens skolan börjat än, och sedan dess har jag träffat sköna vänner, fikat massvis, åkt runt på Seine, träffat autentiska fransmän, ätit livets skolmat, checkat av latinkvarteret, Luxembourgträdgården och le Marais, matat fåglar, shoppat, promenerat i högklackar och så mycket mer. Det känns helt ofattbart att jag bara bott här i två veckor när det känns som tre månader. Det här stället är så speciellt.

Idag var det en lång måndag i skolan, som även bjöd på franskarealia vid Trocadéro, varpå jag, Anna och Gabi gick och köpte mango, Andros pressade citroner och kakor och hade Neuillys bästa trashpickning. Sedan promenerade vi till La Défense och kollade på arkitekturen. Något speciellt med La Déf är att det inte alls ser intressant ut om man hänger vid tågstationen- jag förväntade mig bara massor byggnader men blev därför riktigt positivt förvånad. Massvis med träd och prydliga buskar, en och annan park, en vacker fontän och en "pluggplats" (??). Om ni någonsin får för er att göra en liknande prommis är det heta tipset definitivt att gå via Courbevoie.

Paris är så himla bra, bloggen. Hörs snart igen. Bisous.

Likes

Comments