Hashtagen metoo har spridit sig som en löpeld över nätet, världen över. Och självklart, det är en jättebra hashtag som visar att sexuella trakasserier verkligen är ett vardagligt problem som samhället måste ta itu med. Men kommer det att ske någonting? Nej, det kommer inte att hända någonting alls.

Vi är redan mycket väl medvetna om dessa sexuella trakasserier som sker i samhället. Vi kvinnor vet det för att det är vi som blir utsatta, och männen vet för att det är de som utsätter (det kan absolut vara tvärt om). Vem är det då egentligen som kommer att öppna upp ögonen efter denna hashtag? Ingen kommer. Vi suckar, tänker att dagens samhälle suger, och sedan går vi vidare med våra liv. Självklart blir vi ju lite chockade när det visar sig att en kändis gjort något. Men inget mer.

Metoo visar också att vårt avlånga land verkligen bara bryr som om jämställdheten mellan kvinnor och män. Varför tänker vi inte på jämställdheten mellan individ och individ? Medan Martin Timell blir av med jobbet på grund av sexuella trakasserier så går Gösta Persson, 58 år till jobbet som vilken annan dag som helst. Hur kan det komma sig att Gösta får fortsätta gå på jobbet medan Martin får sitta hemma och jämra sig? Båda är lika mycket människa. Endast för att Martin är känd tror personer att han aldrig skulle få för sig att göra något sådant här. Och varför tänker jag då. Varför skulle inte Martin Timell kunna visa könet för någon om Gösta Persson kan. Han är bara en människa, såsom Gösta och alla andra som utfört ej okej sexuella handlingar. Jag tycker inte att det är fel att Martin förlorade jobbet, utan det jag tycker är fel är att inte Gösta gjorde det.

Hashtagen kommer inte skapa en förändring. Likaså skulle inte en hashtag gällande immigration få vår stat att förstå att vi inte kan skicka tillbaka människor som är på flykt till deras hemland där de blir dödade direkt de sätter foten innanför gränsen. Utan Sverige behöver någonting annat, något som verkligen kan sänka statistiken på sexövergrepp. Vad sägs om att ta saken på allvar och höja straffen?

I Sverige är det stora mörkertal gällande sexuella trakasserier, och det tror jag absolut att är en faktor som förändras/förändrats nu i samband med taggen. Men jag tror inte att Sveriges rättsystem kommer förändras. Och kanske känner jag och tror såhär för att jag är så besviken på Sverige sedan innan. För att jag vet att förundersökningar som gäller olika sorters övergrepp läggs ned innan jag hinner blinka. Jag vet att jag kommer få höra att det är mitt egna fel att det här övergreppet hände mig. För att jag inte sa nej så värst tydligt, eller för att jag klädde mig i utmanande kläder som bara skrek att jag ville ha hans kladdiga händer över hela min kropp. Det här är sanningen, och så vill vi inte ha det. Vi behöver få stopp på sexuellt ofredande, och det gör vi inte med en hashtag. Utan det gör vi med en förändring. Det vi måste förändra är Sveriges jävla rättssystem, och det NU!

Så snälla du som lyfter på luren när jag ringer för att anmäla det sexövergreppet som skedde för mig i fredags, skratta inte åt mig. Utan hjälp mig istället. För det är det som jag behöver.

Likes

Comments

Instagram@noranorstmo