I söndags jobbade Michael hela dagen, så jag och barnen tillbringade en hemnasöndag på egen hand. Efter en lördag med mycket gnäll och konflikter blev det en jättefin dag tillsammans. Så mysigt! Noomi var på strålande humör hela dagen och då är hon verkligen världens härligaste att vara med!


Det blev många timmar ute i söndags, i flera omgångar. Hurra att bo i hus alltså, så enkelt att bara ta på sig skorna och gå ut på gården en stund!

Det blev sandlådelek och gungning. Sen gick vi såklart och inspekterade bärbeståndet på tomten. Vårt vildhallonsnår var fullt av röda, mogna hallon, så det blev mellis på plats kan man säga. Barnen åt nävvis med hallon. Sen slank det även ned lite vinbär och något krusbär. Vi skördade ett jättehallon också från busken vi planterade i somras. Mormorshallon heter sorten, jättestora (4 cm) och jättegoda. Tyvärr plockar Ruben även kart i obevakade ögonblick, så det blir en del svinn.

Barnen hjälpte till att vattna i odlingslådorna;


Sen blev det dags att gå in och äta mera mellis och vi fick besök av en som skulle köpa en grej vi lagt ut på Blocket.
Efter det var Ruben trött och det var hög tid för hans sovstund, så vi klädde på oss igen och gick ut med Ruben i vagnen, Noomi cyklade. Vi tog med oss en yoghurtburk för att plocka hallon också.

Vi hittade flera ställen med gott om hallon, Noomi höll sällskap, lekte och hjälpte till att plocka lite. Tänk att man efter två år i Strömbäck fortfarande kan hitta nya gångstigar! Jajemän, en jättefin slinga över bäcken med två broar och finfina hallonställen. Det var milt uttryckt lite meckigt med vagnen över rötter och vattenpölar, men det gick.

I nästan två timmar var vi ute och strosade och hela burken fylldes med hallon.


Till lunch stekte jag pannkakor, ett mycket säkert kort hos de här barnen. Till det nyplockade hallon och vispgrädde. Ruben, vår stora bär- och gräddfantast, sa ordet "grädde" flera gånger. Han kände nog att det var ett bra ord att kunna...


Efter lunchen lekte vi på övervåningen. Satt i soffan och sjöng i Mamma mu-sångboken och läste böcker som Ruben kom med. Här är den lilla gården och Bäbis dansar är hans favoriter just nu.

Ruben har visat stort intresse för Noomis springcykel, så han blir sååå glad när vi tar fram trehjulingen från garaget. Det blev ytterligare en stunds utelek på söndagen med cykling och sparka boll.
Vi har plattgång runt en stor del av huset, en perfekt cykelbana!


Timmarna gick och vi avslutade dagen med middag och bad. Ja, Ruben som blir helt panikslagen bara vi nämner ordet bad, fick duscha i sin barnstol. Inte utan gråt, men ren och väldoftande blev han. Sen satt han en lång stund inlindad i sitt badlakan i min famn och myste. Tänk att han avskyr det här med vatten så.... hoppas det går över snart.
Noomi däremot tycker mycket om att bada, så henne får man snarare tjata upp.

Två rena pyjamasbarn mötte pappa i hallen när han kom från jobbet!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

I måndags började vi skola in Ruben på förskolan, samma som Noomi går på fast en annan avdelning (för yngre barn). Så nu är vi inne på fjärde dagen här på Stubben, som Rubens avdelning heter.
Som vi anade redan innan tycker Ruben att det är väldigt roligt på förskolan, så mycket nya saker att upptäcka, en stor gård att leka ute på och för att inte tala om alla ställen att sitta på. Att hitta olika ställen att sitta på tycker nämligen Ruben är SÅ KUL! Och här finns det ju en hel massa perfekta sittställen för korta små människor, ministolar, myshörnor, en soffa utan ben osv...

Noomi och Ruben har fått nya ryggsäckar inför förskolestarten av Åsa. Otroligt fina, Noomi har en nyckelpiga och Ruben en räv.
Så här såg det ut innan vi skulle åka till förskolan igår;


Ruben blev lite baktung med sin välpackade ryggsäck och gick lite vingligt där ett tag...


Våra kompisar i Stöcke skolar in sin Oscar på samma avdelning som Ruben, väldigt trevligt även för oss inskolande föräldrar.
Igår var det en traktor utanför fönstret på förskolan, den körde rullar med gräs till gården. Oj vilken underhållning det var för barnen, de stod länge i fönstret och tittade och vinkade.

Ruben och kompisen Oscar;


Inskolningen går som sagt bara fint för Ruben. De första två dagarna var vi bara där en timme, men igår och idag har vi varit där från 9.30-13.30. Så Ruben har både varit med och ätit lunch och sovit.
Tydligen har vi barn som äter bra på förskolan, Noomi till exempel, äter som en myra hemma, men den här veckan på förskolan har hon ätit dubbla portioner inklusive grönsaker och knäckemacka. Och Ruben som alltid spottat ut gröna ärtor åt hur många som helst till lunchen idag. Även torsken med potatis och kall sås åt han en hel tallrik av.

Det här med att sova på förskolan, i ett rum med andra barn, liggandes på dyna, har verkligen känts som en svår nöt att knäcka. Ruben sover annars enbart i vagnen hemma på dagtid.
Men det går faktiskt! Igår protesterade han ganska duktigt i en dryg halvtimme innan han somnade, men idag fattade han galoppen nästan direkt och somnade på 12 minuter.

Det känns jättebra med förskolan, vi är ju väl bekanta med den eftersom Noomi går där, men även Rubens avdelning verkar jättemysiga. Pedagogerna känns väldigt sympatiska och duktiga (och det är ju det viktigaste!), Carina, Sofia och Johanna, och Ruben verkar tycka bra om dem också.

Imorgon har förskolan planeringsdag och är stängd, så barnen får en hemmadag med pappa. Själv ska jag lämna in vår bil på verkstan (ac-haveri), jobba och uträtta lite ärenden innan jag tar helg.

Likes

Comments

Två peppade små kottar på pendeltågsstationen i Huddinge i måndags morse. Vi hade fått låna en vagn till Noomi av våra kompisar som vi bodde hos, och det var vi glada för både en och flera gånger under dagen. Det blir många steg på en Skansenutflyktsdag.

Vi tog Djurgårdsfärjan från Slussen för att ta oss till Skansen denna soliga och fina dag.


Vi kom dit precis när de öppnade så vi behövde inte köa. Efter en inledande fika för att fylla på energiförråden (utflyktsregel nr 1: mätta barn och föräldrar = glada barn och föräldrar) promenerade vi sen upp mot Lillskansen. Jag har inte varit på Skansen sen jag var barn, och då var det liksom mest fokus på djuren, men jisses vad fint det är där. Så mysiga miljöer, gamla hus och vacker utsikt.

Lillskansen var roligt tyckte barnen. Ruben uppehöll sig länge vid ankorna och tyckte det var himla festligt när de simmade runt i dammen.

Vi fick också se små griskultingar som endast var tre veckor gamla, så otroligt söta!
Till getterna fick man gå in och klappa, både Noomi och Ruben var modiga och vågade sig fram.


Den här ormrutchkanan tyckte Noomi var rolig! "Jag ska bli uppäten idag", sa hon och kastade sig in i ormens gap för att sen komma ut i andra änden.

Sitta på en stor dalahäst kan man också göra på Skansen:

Efter besöket på Lillskansen var det dags för Ruben att sova. Då passade vi andra på att äta glass....

...och rida på ponnyridningen. Sällan har jag sett Noomi så glad, upprymd och förväntansfull som då! Med biljetten i handen och ridhjälmen på huvudet väntade hon i kön, och äntligen blev det hennes tur! Hon ville absolut inte att jag eller Michael skulle gå med, nä hon red stolt iväg själv med tjejen som ledde hästen. Alfons hette den, Noomis häst.

Ja det blev faktiskt ännu en ridtur för Noomi sen. Vi hade pratat om att det skulle finnas karuseller på Skansen att åka, men när vi såg hur otroligt skruttiga de var, erbjöd vi henne att rida en gång till istället vilket hon gladeligen tackade ja till.

När Noomi kom tillbaka från ridtur nr 2, sa hon finurligt: "jag lurade henne(tjejen som ledde hästen) att jag var 5 år".

Vi tittade även på stora djur; varg, järv, lodjur, ugglor, björnar och älgar bland annat. Ruben vaknade vid älghängnet och sen blev det dags för lunch. Vi hade med oss picknick som vi åt vid en fäbodvall.


Efter lunch gick vi och tittade i den gamla kyrkan och några av de gamla gårdarna som finns på Skansen. Bland annat en skola, så Noomi fick prova att vara skolflicka och skriva på griffeltavla och sudda med hartass. Spännande!


Självklart gjorde vi även ett besök på Skansenakvariet. Där fick vi titta på apor och gå bland Lemurerna, beskåda vackra fiskar, stora krokodiler och läskiga ormar. Noomi petade på ormen Snoddas som man får klappa och var väldigt nöjd och stolt. Den stora, håriga spindeln hoppade hon över.

Efter 7 intensiva timmar på Skansen var vi duktigt trötta i fötterna och det blev dags att åka hem. Men vi hade en jättefin dag och vädret kunde inte ha varit bättre!

Likes

Comments

...livet som lillebror.
Ruben stod och tittade längtansfullt på Noomis springcykel idag som stod lutad mot väggen. Då tog vi fram Noomis trehjuling från garaget, och tänk, Ruben fattade direkt hur han skulle göra. Fast han når tyvärr inte ner till tramporna med småbenen, så för säkerhets skull lät han; "brrrm brrrm", samtidigt som han sparkade sig framåt ett par centimeter.

Ruben är fantastisk på att iaktta det vi andra gör och imiterar gärna på sitt sätt. Borsta håret, torka munnen, dammsuga, ta på skor osv. Så förmodligen har han studerat Noomis cyklande ett längre tag och nu blivit sugen på att prova själv. Tur att det fanns en cykel i hyffsat lämplig storlek!

Noomi ville såklart också prova den avlagda trehjulingen och bjöd lillebror på ett åk på flaket.

Likes

Comments

Igår kom vi hem till Strömbäck igen efter 2,5 veckas bortavistelse. Vi har varit i stugan och sen även i Flen och Stockholm. Det var därifrån vi bilade hem igår. 64.3 mil som gick himla smidigt och fint!

Det var så spännande att svänga in på gården och se hur det såg ut i trädgården. Skulle allt ha torkat bort och dött under dessa veckor eller skulle blommor och bärbuskar ha klarat sig?

Tack vare snälla grannar som hjälpt oss med vattningen var det mer prunkande än någonsin!


Blommorna i pallkragarna fullkomligen vällde över kanterna och även i kryddlådan hade det växt fint!

Barnen var såklart spända över att se om det mognat några jordgubbar, ja till och med Ruben hade koll på att det brukar finnas godsaker där.
Det fanns ett par röda, fina bär som de fick sitta och smaska i sig på bänken. Sen fanns det även en hel massa på-G gubbar, så snart kan vi skörda ännu mer!

Och äntligen blev det dags för morotsskörd, som Noomi längtat! De hade vuxit sig stora och fina och smakade superbra enligt Humlan.


Som alltid när vi kommer hem till huset efter en tid iväg behöver Noomi och Ruben springa av sig, runt runt på nedervåningen och lite intensivlek med favoritsakerna. Ruben hann även leka en stund i sandlådan (typ det bästa han vet).
Mysigt att komma hem till vårt fina hus och vår gröna trädgård.

Likes

Comments


Det har hänt så mycket med Ruben här i sommar! Att vara i stugan är verkligen ett riktigt träningslägerför honom. Barnen är ute precis hela dagarna och Ruben driver runt på gården och tittar, undersöker, provar olika saker han hittar. Han tränar sig i trappor, slänter och att ta sig över hinder. Ruben är otroligt glad och nöjd med det här livet och han roar sig verkligen kungligt på egen hand, vilket är skönt såklart.
Så motoriskt har han gjort stora framsteg, han går superstadigt nu och har även provat att springa lite.
Att sitta på olika saker, lådor, trappsteg, bänkar och stolar är en favoritsysselsättning. Varje gång vi är på stranden klättrar han upp och sätter sig i våra grannars strandstolar.

Ruben ÄLSKAR ju allt som faller under kategorin frukt och bär, och den senaste veckan har han nog befunnit sig i bärparadiset. Vi har plockat mycket smultron, men bäst av allt är nog ändå blåbären! Det är otroligt mycket blåbär här i Bredviken och nu har Ruben lärt sig att plocka själv. Han går en bit på stigen och sätter sig sen på huk och plockar bär med sina tjocka små gosfingrar.


Här, på den nybyggda spången upp till lillstugan, hittade Ruben en perfekt plats med blåbären på armlängds avstånd. Storasyster var snäll och hjälpte lillebror att plocka.


Nya ord kommer nästan dagligen, senast i ordningen är: "gott" och "jacka". Mycket användbara ord!
Ruben har även börjat sjunga på sitt eget lilla vis. "ia ia ååå" (Per Olsson hade en bonnagård) och "ompa hej hej hej (tänk om jag hade en liten liten apa). Underbart att höra!

Att hälsa (häj häj) och vinka är Ruben duktig på och han blir så glad när han kan interagera och få kontakt med människor på det här viset. Han vinkar så där bebisgulligt, med fingrarna på båda händerna samtidigt som han tittar för att se efter att han gör rätt.

Ruben, vårt älskade lilla ullhuvud, godmodig som bara den och en ljuvlig liten människa att få vara med.

Likes

Comments

Jag och barnen har varit här i Bredviken i två veckor nu, Michael har varit här med oss sista veckan.
Det har varit två jättehärliga veckor, även om det till en början var lite visset väder.

Noomi var dock inte sen att haka på ett bad med morbror Björn en mulen, småkylig eftermiddag.


Man får ha stranden helt för sig själv såna här dagar!

Men sen vände vädret och det blev plötsligt varmare och soligare. Äntligen blev det läge att ta på uv-dräkten och sitta och gräva i varm sand.


Det här uterummet som vi satte upp här för några veckor sen har fått ett stort fint trädäck framför sig. Pappa och jag har snickrat och mamma har haft uppdraget att se efter barnen (ett minst lika hektiskt jobb!!). Det är verkligen hur kul som helst att bygga och nu känner jag mig verkligen bekväm med skruvdragaren!


En eftermiddag när vi var i byggtagen fick Noomi åka på egen utflykt med mormor. Det var "barnkalas" på Mannaminne här ute i Nordingrå, med olika programpunkter för barn under några timmar i samband med jazzfestivalen de har där.
Noomi hade varit med i en äventyrsteater (där publiken själva fick delta), tittat på en föreställning med clownen Ottilia och lyssnat på ett band som spelade.
Det var en lyckad eftermiddag för Noomi och hon var så glad för "drakstenen" hon hade fått på teatern. I bilen på väg hem hade hon sagt till mormor att hon skulle börja i teatergrupp när hon blir stor.

Här är Noomi med clownen Ottilia;


Likes

Comments

Förra veckan hade vi det årliga minimatlaget hos vännerna på Dekarsön.
Dagen började med en efterlängtad stund på stan, jag hade stora planer på att titta på rean, kanske shoppa något. En blir ju onekligen lite sugen på såna aktiviteter efter någon vecka i stugan.

Jag tog Ruben i vagnen och gick till Lindex och mormor tog Noomi i handen och styrde stegen mot Hemtex. Sen sammanstrålade vi på Åhléns och ungefär där blev både Noomi och Ruben tvärlessa, griniga, skrikiga och ytterst ovilliga att sitta i vagn. Ja det var ett väldigt liv där på Åhléns och vi fick helt sonika gå ut därifrån.
Efter en mutglass till Noomi och en lillebror som äntligen fick komma ner från vagnen och gå själv, ja då blev det gladare miner. Någon mer shopping hanns tyvärr inte med, men jag var nöjd ändå med mina halva-rea-fynd från Lindex.


Sen styrde vi vidare ut mot Dekarsön och sillunch på bryggan.
Vi hade en bra eftermiddag där det flyttades ett trädäck, tultades runt på upptäcksfärd och jag som fick sova en välbehövlig middagslur efter en vakennatt med Ruben.

Nya platsen för trädäcket blev en utmärkt plats att inta fördrinken på. Vide agerade bartender och vi fick njuta av mohito och laxsnittar innan det var dags för middag.

Noomi och Hilding var vääldigt nöjda där de satt i kajaken med sina festisar.

Ruben hade hittat ett bra ställe

En fantastiskt god middag åt vi sen, så som sig bör när det är minimatlag.
Den här gången valde vi att inte sova över, det var skönt att komma hem till stugan vid midnatt och krypa ned i sängen.

Likes

Comments

Min syster alltså, Emma, också kallad moster Prosten av sin systerdotter, hon tillhör helt klart en av de mest påhittiga människor jag känner!

I söndags fyllde hon 29 år och en mycket utvald liten skara (Klanen + Åsa) var inbjudna till Folkparken i Gissjö. Ja, det finns alltså ingen folkpark där på riktigt nuförtiden, utan Emma och Ambjörn hade förvandlat sitt sommarställe till en klassisk folkpark med alla obligatoriska inslag.

Besöket började i korvmojen...


Korv med bröd och utsikt över Gissjön, härliga gamla godingar från grammofonen (ok, lite skarvat där, med gamla godingar var det, om än från en mobildocka) och strålande sol, trots att prognosen utlovat regn!

När korven var uppäten började serveringen av sockervadd från luckan, jo, Emma har faktiskt en riktig sockervaddsmaskin. Sååå gott! Åsa, 86 år, hade aldrig ätit sockervadd tidigare, så det blev premiär för henne. Noomi hade inte heller smakat sockervadd och tyckte också att det var smarrigt.Efter allt det goda att äta fick vi sen prova turen på lyckohjulet. Insatserna var låga och prishyllan dignade av konfekt och gosedjur.Vi gick alla därifrån med en massa fina priser, helt klart det bästa hjulet jag någonsin spelat på!

En del hade turen att vinna ett sånt här fint pris;Det fanns också möjlighet att testa träffsäkerheten, kasta boll mot uppställda porslinsfat. Riktigt klurigt!

Folkparken fortsatte att leverera under eftermiddagen, Ambjörn gräddade kolbullar vid grillen och som kronan på verket fick vi också njuta utav Emmas födelsedagstårta.Hurra för Emma, världens bästa syster, moster och festfixare 💕.

Kalasandet fortsatte sen på kvällen i Bredviken med grillmiddag och skål för två andra fantastiska människor som firar bröllopsdag den 23 juli.

Grattis till er 34-åriga bröllopsdag mamma och pappa, vilken tur att just ni träffades där i skolbiblioteket på Ådalsskolan för en herrans massa år sedan.Som avslutning på den här oerhört trevliga dagen, gick en omgång monopol av stapeln.   Ända in på nattimmarna spelade vi och det var onekligen en lyckosam gång för mig som till slut ägde varenda gata och vann, hurra hurra.


Likes

Comments


Så har vi landat i vårt sommarparadis, eller såklart mamma och pappas, men vi hänger med på ett hörn och är där och njuter en hel del vi med...

När våra vänner åkt hem i fredags packade vi väskorna på nytt och fräste iväg söderut.Där möttes vi av ett (i princip) färdigbyggt uterum, det blev jättefint! Pappa och jag började bygga innan vi åkte till Göteborg, och sen har han , Björn och Vide fortsatt.
Den mysiga soffan på bilden ovan står i uterummet, Noomi och Ruben provsatt innan läggningen ⬆️.Barnen har verkligen sommarlov på riktigt här i stugan. De är ute hela dagarna (till Rubens stora glädje!), lekrummet flyttar ut på gården och det leks dockbadhus och tränas på att gå i trappor och slänter (Ruben).

Den här sommaren har ju tyvärr inte varit jättevarm, men på stranden kan man gräva ändå!Vi tog sommarens första tur med Maria i helgen med. Mamma och pappa har såklart varit ute en del tidigare i sommar, men för oss blev det premiär.Ruben tyckte att det var lite läskigt att åka båt just i början, då satt han i min famn med snutten i handen och sög på sin tunga. Men snart hade han vant sig och travade glatt omkring på durken han med.

Båttur med Maria betyder att sommaren officiellt har börjat, så nu bestämmer vi det!
Och sommarlovsdagar kan man nog inte tillbringa på någon bättre plats än i Bredviken.

Likes

Comments