Dette med etnisitet og hvilken bakgrunn familien min har har interessert meg i mange år, så i vinter fikk jeg endelig finger'n ut av r*va å fikk bestilt meg en DNA-test. Jeg må si at jeg blei en anelse skuffa over at klanen min ikke har vært mer uti den store verden å hærja.

Jeg bestilte DNA-kitet fra Ancestry.com og mottok pakken i løpet av 2 uker. Vedlagt i pakken var det et rør som jeg skulle spytte i og en liten ampulle med blå væske som jeg skulle blande sammen med spyttet etter at jeg hadde spyttet i røret. Jeg fikk også med en personlig kode som jeg skulle skrive inn på siden til ancestry.com etter at jeg hadde sendt DNA-prøven min. Dette måtte jeg gjøre for at laboratoriet skulle vite at prøven de mottok var min.Alt i alt så betalte jeg 1200kr med frakt fra USA til Norge. Det var en smule pricey men verdt det i mine øyne.

Jeg sendte inn prøven i begynnelsen av februar og mottok resultatet i april. Patience is a virtue.

Jeg var veldig spent da jeg åpnet mailen, blei litt skuffa over at jeg ikke hadde så spennende og variert bakgrunn som jeg håpet på, men pytt sann. Dette er meg:

Dna-et lyver ikke. Jeg kunne ha flytta til Tyrkia og sagt at jeg var tyrkisk til krampa tok meg, men DNA-et mitt hadde avslørt meg.

Jeg er hele 86% skandinavisk! Grunnen til at de ikke kan vise nøyaktig hvilket skandinavisk land jeg kommer fra er fordi svensker,dansker, nordmenn og mest sannsynlig også islendinger er så og si samme folkegruppe. Vi er broder og søster folk rett og slett.

Det viser seg at jeg er 99 % europeisk og 1 % sør-asiater. En bekjent tok testen hun også og det viste seg at hun er 100% europeer. Ganske kult eller hva? Når lille D blir større skal jeg få tatt en sånn test av han også, jeg kan tenke meg at han har en ganske kul og variert asiatisk bakgrunn. Er det flere som har tatt slike tester og hvilken bakgrunn viste det seg at dere har?


Likes

Comments

Hvor langt på vei: 20+6

Dager igjen: Jeg er 146 dager på vei ( har endelig skjønt litt av kalkuleringene til Pregnancy + appen), noe mattegeni har jeg aldri vært, så jeg skal ikke begi meg ut på matematikkens reise for å beregne hvor mange dager jeg har igjen 😅

Babyens størrelse: Denne uken er han på størrelse med favorittfrukten min mango! Dvs at lille D er ca 25,6 cm lang og veier 300 gram.

Aktivitet i magen: Masse. Lille D er reine akrobaten, snurrer, sparker og slår mye. Han svarer med svake spark når jeg dulter borti magen med fingeren for å sjekke om han fortsatt er med oss.

Cravings: Ingen cravings. Jeg er veldig glad i vannmelon på ekstra varme dager, men jeg dauer ikke om jeg ikke får det.

Formen min: Den er fortsatt bra, men jeg dro hjem fra jobb på fredag pga vonde kynnere som varte i timesvis. Det er ganske dritt å jobbe aleine, ha kjempe vondt og ta seg av både kunder og butikken samtidig, så jeg kasta inn håndkleet og ringte en kollega som tok over resten av vakta for meg. Siden jeg begynte å trene yoga igjen så har jeg ikke lekket når jeg nyser. Skal fortsette med yoga, det gjorde underverker.

Vektøkning: Jeg hadde gått opp 1,6 kg og denne uka hadde jeg gått ned en halv kilo av de. Så alt i alt har jeg bare gått opp 1,1 kg i løpet av hele graviditeten.

Neste kontroll: Jeg skal på neste jordmorkontroll 5.september ellers skal jeg tur til fastlegen i uke 24 og på ultralyd igjen 1.august. Jeg skal på flere ultralyder med baby D fordi jeg har hypothyreose ( lavt stoffskifte ).

Tanker om fødselen: Håper at yoga vil hjelpe meg med å komme meg igjennom fødselen. De fleste øvelsene jeg gjør er for å styrke hofter, bekken og lårmuskulaturen.

20+ 6 ukers magen. Tenk at det allerede er uke 21 i morgen 😆Det har vært så varmt og klamt i dag, det føles ut som at sydentemperaturene har bestemt seg for å innta Porsgrunn.

Likes

Comments

Pinterest.

we have on earth exactly the amount of time that has been allotted to us, no more and no less. We really have precious little control.
~ Chris Bohjalian, The Sandcastle Girls

Pinterest.

Shame does something to a man. It makes him forget those he loves. It makes a good man do bad things.
~ Deborah Rodriguez, The Little Coffee Shop of Kabul

Pinterest.

It was as if you could see into the sky, through it's layers and into it's core. Layers of stars, translucent blanket upon blanket. The beauty was overwhelming. The wind blew her hair, and she willed herself to stop, to breathe, to feel.
~ Deborah Rodriguez, A Cup of Friendship

The moon is made round by the right hand of God.
The moon is made crescent by His left.
But it is God’s heart that makes my love for you forever.
~ Deborah Rodriguez, The Little Coffee Shop of Kabul

You will find that thing that makes you unafraid to die. That important thing that makes your life of value.
~ Deborah Rodriguez, The Little Coffee Shop Of Kabul

Pinterest.

I don’t want to turn into one of those pathetic creatures who are always homesick, always saying I wish I were still in Beirut. I don’t want to become like you, split between here and there. I know I’m not happy here, but why should I be unhappy in two countries?
~ Hanan Al-Shaykh, Beirut Blues

The human spirit, you know what they say about the human spirit? Is is harder than a rock and more delicate than a flower petal.
~ Nadia Hashimi, The Pearl That Broke Its Shell

Likes

Comments

Nå skal jeg straks ut i sommersola og skrive litt på boka, mi, og bildet av denne døra satte fantasien min i sving. Det er sikkert en port til en verden full av magiske skapninger, sterke dronninger, onde konger og vakre mørkhårede prinser fra land langt,langt borte.
I den virkelige verden tilhører døra det indiske by palasset i Jaipur og bildet har jeg lånt fra Pinterest.

Likes

Comments

...alle som har blitt forbigått på jobb. Dere er gode nok.
Alle som er i jobber de ikke trives i. Dere finner en jobb dere vil elske.
Alle drømmere. Drømmerne bygger kloden.
Alle som har mistet motivasjonen. Dere finner den igjen et annet sted.
Alle som har fått noen trøkker i trynet i år. Dere vil reise dere som føniksen fra asken, sterkere og klokere enn noensinne.
Alle som tenker at livet aldri blei som dere hadde tenkt. Det vil bli bedre.
Alle som har blitt sveket og behandlet som hundedritt. La karma ta seg av drittsekkene, den hevnen er så mye søtere...

Så sitter jeg her da og venter på bussen til jobb og prøver å finne igjen motivasjonen. God morgen.

Likes

Comments

Jeg digger det! Fy fader så stygt! 🤣

Right back at you babes🤣 Dette er venninnene mine sine bidrag 🙊

  • Snap
  • 73 lesere

Likes

Comments

Først av alt, hva er en stoffskiftesykdom og hvordan påvirker det kroppen din?
Det er en sykdom i skjoldbruskkjertelen din som enten senker stoffskifte produksjonen i kjertelen ( hypothyreose aka.lavt stoffskifte) eller øker produksjonen ( hyperthyrose aka høyt stoffskifte ). Jeg har lavt stoffskifte og som mange stoffskiftepasienter vet så er symptomene og plagene omtrent like forskjellige som det finnes mennesker på jorda. Det er ihvertfall slik det føles for oss som har denne autoimmune sykdommen. Den kan bla oppstå ved at immunforsvaret ditt går til angrep på kjertelen selv, etter graviditet, ved kreftsykdom og stress. Både jeg og broren min har lavt stoffskifte men jeg er mye mer plaget av det enn det han er. Lavt stoffskifte blir også kalt kvinnesykdommen, for selv om menn også får den, så har sykdommen flere plager for kvinner enn for menn. Selv fikk jeg lavt stoffskifte i 11 års-alderen og det ble oppdaget fordi jeg sluttet helt å vokse og var ganske groggy.Før jeg begynte på medisiner raget jeg bare 1 meter og 39 cm over bakken ( hobbitt) og etter at jeg begynte på Levaxin og kroppen begynte å komme seg igjen "spratt" jeg opp til 1 meter og 56 cm. Da fikk jeg mensen og vekta begynte endelig å stabilisere seg.

Noen symptomer på lavt stoffskifte er:
Slapphet ( å nei du, mer som grisetretthet og en dødslignende tilstand)
Vektoppgang ( Lykke til med å gå ned i vekt )
Mye røyting ( jeg mister bestandig en haug med hår når jeg er feilmedisinert)
Hetetokter ( Tropisk sommer i kroppen din )
Frysetokter ( Frost langt inni sjela)
Muskelsmerter
Stive ledd ( welcome to my world )
Infertilitet ( Trodde jeg var like uttørket som Sahara helt fram til i år )

Ikke for å nevne det helvetet man går igjennom om man er under eller overmedisinert. Det er en opplevelse jeg ikke ønsker at min værste fiende skal gå igjennom en gang. Jeg har hatt et par slike perioder i livet mitt hvor stoffskiftet har vært helt på bærtur, de værste 3 månedene i hele mitt voksne liv var da jeg var kraftig overmedisinert for 4 år siden. Da var jeg så syk at jeg klarte ikke å gå ned til butikken som var i samme blokk som jeg bodde i da jeg bodde i Oslo. Det var en hendelse jeg husker spesielt godt. Jeg kom meg ut døra snur meg mot exen og sier: jeg klarer ikke, du må handle alene.
Jeg sov resten av dagen, spiste ikke, og exen blei livredd fordi han ikke fikk kontakt med meg da han snakket til meg eller klappet til meg i ansiktet. Det var null respons. På et eller annet tidspunkt så våkna jeg og tenkte: i dag dør jeg.
Jeg var helt sikker på at jeg kom til å dø. Alle kreftene mine var borte, det sprengte og værka i hele kroppen, jeg frøys langt inn i sjela og svetta om hverandre. Orka ikke lyden fra TV, lys eller mat. Det var helt jævelig. Kroppen min utøvde 3.verdenskrig inne i meg, og det villeste av alt, dagen etterpå kom kreftene så smått tilbake. Det var som natt og dag. Jeg hadde vært kjempe dårlig i nesten 3 måneder og plutselig så var det over.

Hvordan det er å gå gravid med hypothyreose:
Jeg får nøye oppfølging av en endokrinolog ( stoffskiftelege), hver måned må jeg ta nye blodprøver og ha en samtale med henne. Så langt har jeg ikke vært syk eller feilmedisinert. Jeg skal på ultralyd ofte fram til fødselen for å sjekke at fosteret utvikler seg som det skal. Hittil er alt vel. Han var perfekt.
Svangerskapet blir betegnet som et høyrisikosvangerskap, men så lenge man er riktig medisinert så skal det ikke være noen fare for fosteret. Er man veldig feilmedisinert kan man bla.spontanabortere, barnet kan bli hjerneskadd, få misdanneler osv. Endokrinen beroliget meg med at dette nok ikke kommer til å bli en realitet nå som vi har stoffskiftet mitt under kontroll. Pjuh!
Vi har regulert dosen min fra 75 mcg Levaxin 5 dager i uka og 50 mcg 2 ganger i uka, til 125 mcg 5 dager og 150 mcg Levaxin to dager i uka. Det er en stor økning! Hadde jeg ikke vært gravid og må produsere stoffskiftehormoner for to så hadde jeg vært kjempe syk nå. Alle stoffskiftesyke må øke medisindosen sin under graviditeten, dette for at barnet skal utvikle seg normalt og fordi vi ville ha blitt undermedisinerte og veldig syke selv.

Er det noen andre som har erfaring med graviditet og lavt stoffskifte?

Likes

Comments

Pinterest as usual.

Ja, i dag er det virkelig en god morgen. Jeg har faktisk sovet en hel natt. God søvn har vært en sjeldenhet de siste månedene, fryktelig irriterende spesielt de dagene jeg jobber. Nå er jeg halvveis i svangerskapet! Hvor blei tida av? Den har gått hånd i hånd med bekymringer og all den driten der. Nyt svangerskapet sier venner og familie til meg, men det har vært vanskelig. Jeg legger ikke lokk på at jeg er alenemor. Derfor har det vært en del tanker og bekymringer inne i bildet. Noen dager er heldigvis bedre enn andre. Slik som i dag, en god natts søvn er så avslappende for både kropp og sinn.

Beina mine derimot tar livet av meg. Jeg liker det dårlig da jeg jobber i butikk og er derfor helt avhengig av at beina mine fungerer.
Jeg har bestemt meg for at jeg skal holde ut ut august, det er ingenting annet som feiler meg enn noen bein jeg spesielt på jobb har lyst til å rive av meg.
De siste to timene på jobb var helt uutholdelige i går. Det sprenger og sprenger i føttene, pulserer av smerte og de blir helt stive og blir vanskelige å bevege og bøye. Føttene var værst da jeg hadde kommet meg hjem og hvilt litt. Jeg klarer nesten ikke å bøye dem, det er som om leddene stivner. Jeg må da gå i skrå i trappa fordi føttene ikke beveger seg som de skal. Venstre fot hovna veldig opp etter noen timers hvile. Huden stramma rundt tærna og var utrolig ubehagelig. I dag er føttene utrolig stive og det klyper under hælen på venstre fot, er utrolig vondt når jeg masserer der. Butikkføtter er ikke en dans på roser, men en dans på torner, og at magen vokser uke for uke gjør det ikke så veldig mye bedre.

Ellers har jeg gått ned en halv kilo siden jeg veide meg forrige uke. Det bekymrer meg litt at jeg ikke har gått opp mer enn en halv kilo den siste måneden. En del av meg er glad for det, mens den andre delen da begynner å bekymre seg for stjerna mi. Man hører historier om mødre som går opp flere titalls kilo i løpet av littegrann, mens jeg knapt har lagt på meg noe. Stjernestøvet mitt har derimot blitt veldig aktiv, han slo en del kollbøtter i magen i går. Midt i en samtale med en kunde bestemte han seg for å sparke skikkelig til. Da var det bare å bite tenna sammen og late som ingenting. Takk for den du prince of Persia.

Likes

Comments

Challemor og jeg storkoste oss på Little India. Jaggu slo vi til med mango Chicken og Chicken tikka nan begge to. Jeg er fortsatt stappmett. Vi runda av jentekvelden med en kaffe mocha og en chai latte på kafe Lykke i Skien. Det er et under at jeg ikke bare ruller rundt på gulvet som en forvokst badeball.

I morgen er jeg halvveis i graviditeten allerede. Magen passer snart ikke inn i klærne mine lenger.

Likes

Comments