View tracker

Turbulent och oroväckande är ord som dagligen används i nyhetsrubriker. Ord som en del använder för att beskriva vår samtid. Det ena skräckscenariot efter det andra målas upp, både i stort som smått; Brexit, IS, Putin som accelererar, klimathotet och Trump (jag var i och för sig inte heller glad över hans seger...)

Ibland när man går förbi löpsedlarna utmålas nästintill krigsrubriker. Jag tänker att dessa rubriker borde sparas till de riktiga nödlägena. All oro och vanmakt leder inte till något gott. Vi brottas alla med vår egen tillvaro på ett eller annat sätt. Jag tänker på alla barn och ungdomar som en dag ska ta över och behöver en framtidstro. Vi behöver prata om andra både intryck uttryck istället för allt elände.

Jag är fullt övertygad om att människor som reser eller provar att bo utomlands är mer öppna inför sådant som inte är hemlikt. Att många som känner rädsla bottnar det i en okunskap. Tänker på tv-serien "Familjer på äventyr". Vilken rikedom dessa familjer ff a barnen besitter som fått förmånen att träffa andra människor med annat utseende och med en annan kultur än den man är van vid hemifrån. Kanske utvecklas färre av dessa barn till domedagsprofeter då de lärt sig att vara nyfikna och att det annorlunda eller det som till en början framstår som negativt inte behöver vara det i slutändan. Australien gav mig hopp, så mycket människor, så mycket vänlighet överallt. Så lite bråk.

Inget annat djur har så stor skillnad mellan ögonvita och pupill som människan. Vi är så väl medvetna om andras pupiller riktas mot oss. Jag tror att relationer skapas i mötet med andra människor i skenet av andra människors pupiller. Relationer skapar värden och tillit är en valuta.

Ingen vet hur det kommer att sluta men jag vet att solen gått upp även idag. Vi föddes, vi är här och vi får vara med. Kanske blev inte allting som vi tänkt oss och kanske blir inte livet lika långt som vi önskat. Förhoppningsvis har vi någon att älska och känt att vi lever åtminstone någon gång ibland. Jag börjar också förstå mer och mer varför jag så ofta längtar iväg till nya platser, dofter och människor där världen känns verkligare och där ingen kan ta skydd bakom sin smartphone...

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Det är lätt att tycka om Australien och det är lätt att resa och ta sig fram i Australien. Landet på andra sidan jordklotet har fascinerat mig så länge jag kan minnas. Kittlande känsla att resa så långt bort man kan komma på denna planet och se hur allt ser ut där 😊. Stora barriärrevet, operahuset, alla unika djur och växter som finns här var något av alla de saker som jag var nyfiken på.

Att åka på en välorganiserad gruppresa hit går lätt på minst 60 000 kr och uppåt. Men jag låter mig inte nedslås av sådant, jag försöker istället hitta lösningar på hur man ändå kan ta sig dit för billigare medel. Jag är övertygad om att man kan uppleva ett land och dess kultur alldeles utmärkt utan att ha en svensk guide som går med en flagga längst fram i skocken av väluppfostrade turister 😊 😜. Dessutom kan man med lite planering och flexibilitet flyga med de bra bolagen utan att riskera att få en plats på detta lågprisbolag 😁: (Vi flög med Emirates. fick bra pris då vi var flexibla med resdatumen och valde "ej ombokningsbar biljett)

Australien är stort! Nästan lika stort som hela USA:s yta, fast betydligt mer glesbefolkat, ca 20 miljoner invånare varav Sydney som är största staden har 4 miljoner invånare. De norra delarna av landet är tropiskt medan de inre delarna är mer ökenlika. Minst 3 veckor behöver man ha på sig för att hinna se en del, helst mer!

När vi väl bestämt oss vart vi skulle tillbringa november månad så satte vi oss ner med varsitt papper och skrev ned vad var och en hade för förväntningar på resan, vad vi ville se och uppleva. Sedan jämförde vi våra papper och kom överens om vad som var viktigt och vad som kunde strykas. Detta var grunden för vår resa och vi planerade och bokade det mesta hemifrån (förutom dagsutflykterna). När man väl är iväg på semester så vill i alla fall inte jag lägga dyrbar tid på att leta efter sevärdheter, aktiviteter, boka flyg osv. Utan då tycker jag det är bra med en struktur och planering över resan. Självklart med lediga dagar inlagda emellanåt, det är trots allt semester 😊.

När vi väl kommit fram till vad vi ville se och göra så tog vi hjälp av ett resebolag som hjälpte oss att strukturera upp resan. Dessutom fick vi värdefulla tips av dem som vi hade missat om vi arrangerat allt själva. För att spara tid och hinna se så mkt som möjligt så valde vi att flyga inrikes (vi flög med Quantas) istället för att t.ex. hyra bil. Avståndet mellan Cairns i Norra Queensland till Sydney är ungefär lika stort som mellan Stockholm och Rom. Stora delar av landet är öde och en biltur genom landet kan påminna om en västernfilm med små städer där en lokal saloon dyker upp längs dammiga vägar. I och för sig charmigt, men kanske mindre charmigt att köra mil efter mil med en bensintank som blir tommare och tommare utan en bensinmack i sikte. Den upplevelsen var vi med om i Sydafrika. Vi praktiskt taget körde bilen på ångorna sista backen när vi till sist såg en mack. Personalen var dock snabba med att sätta upp en handskriven lapp med turistpriser på bensinen som var ungefär 200% dyrare än vanlig taxa, men vad skulle vi gjort?? Jaja, det är en annan story 😏

På denna resa valde vi att se de inre delarna av landet samt östsidan. Förhoppningsvis kommer vi återvända och då passa på att se västsidan och Tasmanien och/eller Nya Zeeland. Vi började med Sydney där vi själva bokade boende och alla aktiviteter. Ett tips är att boka boende relativt centralt så att man kan ta sig runt till fots och slippa vara beroende av lokaltrafiken. Vi läste även på inför varje stad vi skulle till så att vi visste vad som fanns att hitta på. I lokaltidningen fick vi tips om t.ex. veganfestivalen och trevliga restauranger. Vi valde lägenhet i Sydney så att vi kunde tvätta upp kläderna efterhand. Därefter begav vi oss ut på äventyr på Kangaroo Island och i outbacken med mellanlandning och lediga dagar i Adelaide resp. Alice Springs. Resan avslutades på en resort i närheten av regnskogen. Det kändes som en välsignelse att komma från tält och utedass till denna fina resort med mjuka sängkläder och stort badrum med plats för ångdusch. Även här valde vi boende med tvättmaskin så att vi praktiskt taget kunde tvätta upp all tvätt här innan vi reste hem. Förutom att det är skönt att slippa dra på smutstvätt så sparar man plats i resväskan genom att ha allt ordentligt vikt eller ihoprullat. Min sambo sov i vanlig ordning gått hela sista natten medan jag tvättade och torktumlade tvätt in i det sista så att vi skulle hinna bli klara med allt... 😃

Handfasta tips och råd inför resan:

 • Man behöver ansöka om visum för att få komma in i landet. Det kostar ca 450 kr. Vi ansökte ungefär 2 månader innan avresa.
 • Ombord på planet så får man en deklarationsblankett, fyll i den ordentligt för att passkontrollen på flygplatsen ska gå så smidigt som möjligt. Australien är i grund och botten en ö med ett unikt ekosystem. Minsta lilla grej, som t.ex. införsel av bakterier, kan få förödande effekter.
 • Se över ditt vaccinationsskydd. Beroende på vad man ska göra så kan det vara aktuellt med vaccination. Jag tog en Boostrix vaccination som skyddar mot stelkramp, difteri och kikhosta. Jag är glad att jag var vaccinerad mot stelkramp då jag skar mig ordentligt ute på barriärrevet. Tack och lov så blev det ingen infektion i såren.
 • Ta med myggmedel och flygnät om man ska ut i regnskogen eller outbacken. Detta går såklart att köpa på plats också 😊.
 • Första förbandsmaterial vid t.ex. djurbett eller om man skär sig på de vassa korallerna.
 • Pannlampa eller ficklampa. Ska man ut i outbacken, Kangaroo Island etc så blir det beckmörkt när solen gått ned. Alla ställen har inte sådan lyx som elektricitet.
 • Om du är i Sydney ett par dagar och planerar att åka kommunalt rekommenderar jag att du skaffar ett Opal card. Detta kort fungerade på lokalbussarna runt i staden, färjan till Manly, tåget till flygplatsen m.m.
 • Solskyddskrämer/spray. Jag hade solfaktor 50 på mig till en början. Hellre ljus hy när man kommer hem igen än brännskador och i värsta fall hudcancer!
 • Vi hade ryggsäck med varje dag. Inte särskilt glamouröst men väldigt smidigt både på hikings, stranden osv.
 • Om man ska dyka eller snorkla kan det vara roligt att föreviga detta med foton. Har man ingen undervattenskamera redan så går det bra att hyra det för dagen på plats. Betydligt billigare än att gå och köpa t.ex. en Gopro.
 • Jag har utökat mitt försäkringsskydd med en reseförsäkring. Kostar strax över 400 kr per år men guld värd om något skulle hända och man behöver avbryta sin resa och ta sig hem eller om bagaget försvinner etc. Att ta sig hem med ambulansflyg eller ambulanshelikopter kan kosta närmare 1 miljon kronor om man inte är försäkrad.
 • "Servicekort på resan" följer alltid med på våra resor.
 • Adapter för att t.ex. ladda mobilen, datorn etc behövs. El-uttagen hemma och i Australien ser ej likadan ut.

Så när är bästa tiden på året att resa till Australien?

Det finns inte någon del av året, då det är "fel" att resa till Australien. Ett annat svar på samma fråga är att det alltid finns någon del av Australien som är "rätt".
När du ska åka hänger på vad du vill göra i Australien och var i Australien du vill göra det. Vi reste första november och för de platserna vi skulle till så var det en perfekt tid. Det var dock stundtals rätt hett i i öknen omkring Ayers Rock och Kings Canyon, mellan 30-44 grader. så det är en fördel om man uppskattar att ha det varmt och gott om man ska ge sig ut på hiking här såsom vi gjorde 😉

Vi hade tyvärr inte tillräckligt med semesterdagar kvar annars så hade vi velat förlänga vår resa till Nya Zeeland, när vi ändå "var i närheten". Jag hittade flygbiljetter från Sydney till Auckland för 3000 kr pp. Betydligt billigare och kortare flygresa än om vi skulle rest från CPH.

Vad var bäst med resan?

Jag har svårt att plocka ut någon enskild händelse eller plats som var absolut bäst. Utan det är nog snarare resan som helhet som var bäst. Allt var äkta, inga djurparker eller liknande utan vi rörde oss i djurens naturliga miljöer, hela tiden med öron och ögon på helspänn. Vetskapen över vilka djur som fanns i området var tillräckligt spännande. Det var dock en speciell känsla när vi var på middagskryssning och såg hur hela operahuset tornade upp sig med sin vackra belysning. Som en verklig tavla i mörkret. Då kändes det verkligen att vi var långt hemifrån. Denna byggnad som man sett så många gånger på tv ff.a. på nyår då himlen ovanför operahuset tämligen exploderar i regnbågens alla färger av fyrverkerier. Det ögonblicket var magiskt!

Till sist;

Vi är väldigt nöjda med vår resa till detta underbara land. Vi har träffat så många vänliga och hjälpsamma människor på alla ställen vi besökt, ingen som försökt lura oss eller betett sig underligt (förutom en fransman som var med på outbacken, men det kan ju inte direkt Australiensarna hjälpa..). Så får du chansen så res hit!! Är du en gnutta resvan så finns det mkt pengar att spara genom att inte boka en gruppresa 😊

Likes

Comments

View tracker

Vi hittade på en hel del när vi var i Sydney som jag inte fick på pränt i bloggen under tiden som vi var där. Jag ville hinna se och njuta så mycket som möjligt av staden under vår vistelse där och inte lägga alltför mycket tid på att sitta vid datorn och skriva. Så här nedan har jag samlat ett axplock av mina bästa tips om du ska besöka en Sydney; en stad som jag verkligen kom att tycka mycket om och gärna återvänder till 😊

 • Free Walking tour. Dagligen arrangeras det gratis guideturer i centrala Sydney. Man går runt i staden tillsammans med en guide och ett gäng andra människor som vill lära sig mer om Sydney. Historia, kultur, events, hippa barer och roliga anekdoter blandades friskt. Detta var verkligen en riktigt rolig promenad och vi lärde oss jättemycket, rekommenderas starkt! Följ länken för att läsa mer: http://www.imfree.com.au/sydney/

Här kommer ett par bilder från vandringen: Intressanta byggnader finns det gott om i Sydney 😊

Högst upp i denna byggnad finns en populär pub och vinbar, men det kostar att slinka in och dricka något gott medan man beundrar den fantastiska utsikt över bl.a. The Tower som är Sydneys ena populära landmärke 😃

En tillfällig konstinstallation blev en permanent installation. Fågelburarna symboliserar landets unika fågelliv. På marken är arterna ingraverade och man kan även få lyssna till hur fåglarna låter. Fågelkvittret studsade mellan husväggarna och ändrades beroende på var man stod någonstans. Coolt!

 • Circular Quay är ett väldigt vackert hamnområde där bl.a. Operahuset ligger. Den botaniska trädgården (fri entré) börjar även här. Härifrån kan man även ta foton på Harbour Bridge eller slå sig ner vid någon av alla caféer som ligger i området. Ifrån Circular Quay utgår färjan som tar dig över till Manly på ca 35-40 minuter...
 • Manly är en avslappnad liten stadsdel som man tar färjan över för att nå. Från färjan går du rakt fram och följer shoppinggatan. Efter ca 10-15 minuters promenad så har du kommit fram till världskända Manly beach. Det är gott om folk här och trevlig avslappnad stämning. Till höger om stranden kan man följa en liten strandpromenad till en vik som erbjuder en mindre strand (Shelly beach) med lugnare vågor. Här finns även en stor gräsmatta om man hellre fördrar att ligga på en sådan. Chansen att få se fisk är stor så ta gärna med snorkelutrustningen. Ta båten tillbaka på eftermiddagen och få en perfekt utsikt över Operahuset med solnedgången bakom Harbour Bridge. färjebiljetten kostade ca 35 SEK.
 • The Bondi to Coogee walk. Ta bussen från centrum ut till Bondi beach. Till höger om stranden går en väldigt vacker kustväg som kallas för the Bondi to Coogee walk. kustvägen är 6 km lång och erbjuder alltifrån fantastisk utsikt, till naturliga havspooler, parker m.m. Det går även att hoppa på en guidad tur här både på land som under vatten 😊. Från Coogee Beach går det bussar tillbaka tillcentrum, så man slipper gå tillbaka samma väg. För karta och mer info, kolla denna hemsidan: http://www.bonditocoogeewalk.com.au/

 • The Rock, som är en stadsdel intill brofästet till Harbour Bridge. Här finns en salig blandning av restauranger, mysiga caféer, landets äldsta pubar, shopping, museum m.m. Denna gamla stadsdel är känd för att erbjuda mycket aktiviteter och event, alltifrån konserter till marknader. På fredagar hålls en stor "foodie-market" som lockar folk som vill äta nyttigt. på söndagarna byts matstånden ut mot designkläder, smycken, accessoarer m.m. Gå in på hemsidan för att kolla allt som händer på The Rock 😊 http://www.therocks.com/whats-on/
 • Hay Market, även känd som Chinatown är en stadsdel i Sydney som kryllar av asiater, få talar engelska och dofterna av koriander, bladpersilja, curry och andra härliga dofter är påtaglig överallt. De flesta liknande områden i andra städer brukar vara kända för att hålla låga priser men tyvärr är prisnivån ganska hög även här, precis som i övriga Sydney. Paddys Market är dock ett undantag vad gäller priset. Här kan man köpa alltifrån frukt och grönsaker till souvenirer. Vi slank inom vid lunchtid och då var det hektiskt bland matstånden. älskar man kinamat så har man kommit till rätt ställe 😉


Utanför Sydney ligger Blue Mountains, en nationalpark som enligt många påminner om Grand Canyon. Skillnaden är att området är fullt med träd. Här erbjuds allt från lättare hiking på någon km till längre hikings på flera dagar. Man kan ta tåg eller buss till Blue Mountains. Med tåget tar det ca en timme. Det går även en massa arrangerade utflykter dit med olika fokus. Vill man inte vandra så kan man både rida eller åka linbana. http://www.bluemts.com.au/info/

 • Hunter Valley är ett vindistrikt som ligger närmast Sydney. Vindistriktet är ett populärt område dit många tours arrangeras för vinprovning. Eftersom vingårdarna ligger utspridda så är det svårt att åka runt med hjälp av lokaltrafik och om man vill prova vin så är det kanske bäst att lämna bilen hemmen. Det smidigaste är att boka en tour för att ta sig hit. Förutom att besöka vingårdar för vinprovning så finns det många andra aktiviteter att delta i såsom vin- och matlagningskurser, cykling, golf, ridning, åka luftballong eller gå på gallerior och lokala marknader. För den som är giftas sugen så finns det möjlighet att säga "I do" ute i detta vackra område. Weddingplanners som tar hand om allt från styling, fotografering till själva ceremonin finns det gott om ❤ http://www.winecountry.com.au/

För att få mer inspiration så gå in och kika på de aktuella tours som erbjuds på t.ex. www.viator.com

Stadens egna hemsida är också riktigt bra och innehåller mycket tips http://www.sydney.com/

Likes

Comments

Jag älskar att läsa och besöker biblioteket så gott som varje vecka! Plöjer igenom alltifrån romaner, till deckare, biografier, faktaböcker och allt däremellan som vidgar mina vyer 😊

Brukar alltid packa med mig ett par böcker på resan, om inte annat så brukar flygresan gå snabbare när man har något bra att läsa.

Jag har precis läst ut en riktigt bra bok, bästa boken på länge!, som jag gärna vill tipsa om:

Boken heter Tiggaren och är skriven av författaren Sofie Sarenbrant Boken är nummer 5 i serien om kriminalinspektör Emma Sköld. Det går bra att läsa den som fristående bok även om man inte läst de tidigare böckerna, för detta är en riktig bladvändare och det är svårt att lägga undan boken när man väl börjat för man sugs in i handlingen direkt:

"På Stockholms gator så härjar en iskall seriemördare. Offren är rumänska tiggare som kommit till Sverige i hopp om ett bättre liv och komma undan fattigdomen i sitt hemliv. Sverige visar sig dock vara ett betydligt kallare land än vad de kunnat tro. Människor som ser ned på dem där de sitter och tigger och föraktar dem så pass mycket att de hellre ser dem döda än levande... Seriemördaren består av bl.a. av en man högt upp i samhällshierarkin som borde ha ganska högt förtroendekapital hos samhällsmedborgarna. Ingen kan tro att det i själva verket är dem som ligger bakom de bestialiska morden och placerar ut de döda kropparna på strategiska platser i Stockholmsområdet. Men det finns någon som vet, en person som är beredd att riskera allt för att rättvisa ska skipas. Jakten är i full gång, vilken sida ska segra? Parallellt med detta så befinner sig en familj i stor sorg, deras dotter som var polis har bragts om livet och kampen pågår för att hitta mördaren. Vem kan man egentligen lita på??"

Jag föll för djupet och allvaret i boken. Vi har alla sett tiggarna som sitter utanför matbutikerna med sin pappmugg i handen. Sarenbrant skildrar väl hur det måste kännas att vara en av dem som tvingas sova under bar himmel bland sopor och råttor. Att vara en person som dagligen ignoreras. Sarenbrant beskriver hur det påverkar en människas självkänsla, att dagligen bli bemött med förakt. Kanske leder boken till ökad medkänsla för dessa människor, i vart fall så hoppas jag det! ❤ Det finns inga enkla svar men boken väckte många tankar hos mig.

Har du läst en riktigt bra bok? Tipsa gärna!

Likes

Comments

Så börjar denna resa gå mot sitt slut 🙁. Sitter och kikar igenom lite bilder för att få grepp om allt vi gjort och sett under dessa veckor. Total tystnad och totalt mörker ute i outb😔acken blandat med sprudlande liv dygnet runt i Sydney. Allt har sin charm ☺. Tänker på alla människor vi träffat och slås av all vänlighet som vi mött överallt i detta land; från säkerhetskontrollen till alla guider och okända människor som gett ett par minuter av sin tid för att hjälpa oss hitta rätt.

Överallt denna avslappnade och sköna inställning, något som smittar av sig även på mig som fylls med lugn och ro trots att vi haft ett ganska späckat schema. Det har varit få stressade kostymmänniskor på gatorna men desto fler folk i flipflop och solkysst hud 😉.

Sista kvällen tillbringar vi inne i Cairns. Går en runda på stan och slinker in på casinot och kikar, sticker sedan in huvudet på den röriga nattmarknaden (jag är allergisk mot krimskrams och turistsouvenier överallt!). Vem köper t.ex kängurutestiklar på en nyckelknippa?? Har varit på jakt efter ett par mysiga innetofflor från UGG, men tappar suget när jag ser ett par hänga i en genomskinlig sliten plastpåse med UGG-lappen slarvigt på sned. Vi lämnar nattmarknaden och går ner till esplanaden. Här sjuder det av liv från folk på utegymmet, barn och hundar som leker på den stora gräsmattan, flanerande turister och de som simmar i den allmänna bassängen. Ett stenkast därifrån finns flera välutrustade utomhuskök med grillar, färdiga att använda för vem som helst. Jag förstår att människor trivs här! Här hade jag ochså velat tillbringa min lediga dag om jag bott i staden ☺


Längs med esplanaden har någon ställt ut solstolar och solsängar. Här ligger folk och läser, några pratar politik och andra ligger bara och njuter av den vackra kvällen. Vi slår oss också ner en stund och bara insuper atmosfären ☺

I takt med att solen börjar gå så går vi mot en restaurang på marinan där vi ska äta resans sista middag. Som jag längtat efter skaldjur; och vi blir inte besvikna 😉

 Månen är vänlig och bjuder på lysande fullmåne i nattens mörker då vi börjar ta oss tillbaka till hotellet igen. Nu börjar en lång resa hem men detta land kommer jag definitivt att återvända till. Har hört att västsidan ska vara jättefin så vi har mycket kvar att se ☺. Jag är inte direkt någon "country-collector" utan återkommer gärna till platser som jag tycker extra mycket om ❤

Kommer dela med mig av lite tips både på aktiviteter i Sydney och allmänna tips för de som är nyfikna på landet andra sidan jordklotet, när vi kommit hem.

Tack ni som läst och hängt med på ett hörn av vår resa! Jag har blivit väldigt glad över era snälla kommentarer både i pm, här som på Facebook ☺. Tack 🌹!

Bloggen kommer såklart att fortsätta uppdateras regelbundet så gå gärna in och kika in snart igen 🤗. Då resor är ett stort intresse och det finns mycket som väntar på att få ses och upplevas så dröjer det förhoppningsvis inte allt för länge till resväskorna ska packas igen 😁

Likes

Comments

Vi kände för att lämna stränderna för en dag och bege oss norrut mot regnskogen. Vi färdades i buss i ca 90 minuter innan vi blev avsläppta intill Daintree River ihopp om att få se lite krokodiler. Intill floden lever ca 60-90 vilda krokodiler. Ljudlöst gled vi över vattnet med ögon och öron på helspänn efter dessa giganter.

En vuxen hane i detta området kan väga uppåt 600 kg.. medan vi färdades över floden fick vi veta mer om dessa mytomspunna djur. En vuxen krokodil kan t.ex klara sig i 1 år utan mat! Det är antagligen en av anledningarna till varför de lyckats överleva även under de mest extrema förhållanden. Vid jakt så väljer de alltid ut det svagaste bytet och de har en förmåga att själva styra sitt hjärta, tex om de befinner sig längre perioder under vattnet.

Under de dagarna som vi varit i Cairns så har man upptäckt en saltvatten krokodil precis intill strandpromenaden där det vistas tusental människor dagligen. Krokodilen hann försvinna ut med tidvattnet innan något hände. Man blir ständigt påmind om det rika djurlivet här, en morgon när vi gick ut så satt en wallabie på gräsmattan precis utanför hotellet och mumsade på mango i lugnan ro ☺

På vintern är det störst chans att få se krokidilerna då de ligger på land under solens strålar. Vid denna tidpunkt på året är vattnet tillräckligt varmt så de går inte upp lika ofta.

Vi fick nöja oss med vetskapen om att djuren är i floden istället, kanske simmandes under båten med fullt fokus på oss ... 😉.

Efter flodturen så var det dags för hiking inne i regnskogen. Även om vi inte fick chans att se krokodiler så fanns det andra djur att spana in ☺. Det är spännande att besöka djurens naturliga boplatser; man vet aldrig vad man kommer få se och man vistas där på deras villkor...

Värmen är hög och mycket fuktig i regnskogen så vi hade sett fram emot att svalka oss vid stranden där James Cook, den engelske sjöfararen, steg i land när det begav sig. Det är med andra ord inte bara jag som fått erfara hur förrädiskt barriärrevet med sina sylvassa koraller kan vara, utan även Cook fick erfara det då han fastnade i barriärrevet 1770 och slet upp delar av skrovet.

Man kan ana ett visst mått av irritation hos Cook då han namngav udden med namnet Cape Tribulation. Ord som på svenska kan översättas till bedrövelse, vedermöda, motgång och prövning.

Men att stranden är vacker tror jag även att Mr Cook höll med om ☺

Apropå simturen som vi tänkt oss så fick den tyvärr utebli. Från utsiktsplatsen såg vi både jellyfish och hajar i vattnet!

Hikingen gick vidare i den knallgröna regnskogen. Så mycket vackra växter det fanns att titta på, samtidigt som man inte kan slappna av helt då det är gott om trädlevande ormar, flying foxes och annat som man inte vill umgås närmare med 😉

Jag gillar det tropiska klimatet med all grönska och blommor mer än vad jag gillade den röda torra öknen så det var en härlig hiking. Enorma blad gav naturlig skugga för solen.

Dagsutflykten avslutades med ett besök hos en grupp lokala aboriginer där vi fick veta mer om deras ritualer och leverne ☺. Här lever de som de alltid gjort i naturen utan el. Men det är verkligen ingen dålig natur som de kan kalla för sitt hem; vilken naturskatt!

Likes

Comments

Ett av målen på denna resa var att bege oss ut på det stora blåa havet för att få en inblick i livet under ytan. De flesta av oss har ju sett bilderna hemifrån tvsoffan på alla färgglada fiskar och vackra koraller som lever i världens största korallrev som täcker en yta på cirka 344 400 kvadratkilometer!

Dilemmat var bara att denna vecka då vi befinner oss i Cairns, därifrån de flesta båtar utgår ifrån, så är det blåsigt och oroligt på havet. Vi valde en dag då det såg bäst ut enligt prognosen och till en ö som en flygvärdinna tipsat om. Fördelen med att lägga till vid en ö är möjligheten att kunna gå i land och inte vara beroende av en båt mitt ute på öppet hav om havet är alltför oroligt.

Fitzroy Island som ön heter, var verkligen fantastiskt fin, riktigt paradisställe.

Med simfötter och cyklop under armarna gick vi längs stranden. Lite dold inåt regnskogen låg ett riktigt mysigt café. Här stannade vi till och tog lite att dricka medan vi njöt av den fantastiska utsikten:

Att snorkla ser ju tämligen enkelt ut. Man mer eller svävar i vattnet och rör sig sakta och rofyllt framåt utan större insats. Det var i alla fall fall min bild av det hela 😁. Medan övriga människor njöt av livet under ytan så kände jag mig som grodan boll i min utstyrsel 😂. Kunde knappt ta mig fram med de gigantiska simfötterna och cyklopet läckte så jag fick tömma det ett par gånger. Ljummet saltvatten är definitivt inte gott att dricka har jag fått erfara 😉!

När jag samtidigt höll på att tömma cyklopet så skulle jag försöka parera en våg som kom, vilket gick föga bra. Jag drevs mot de stenhårda och vassa korallerna och fick skärsår på flera ställen på båda benen. Att ligga blödande i ett hav där hajarna håller till är en dålig kombination så jag försökte ta mig upp mot stranden så fort som möjligt. Men jag hann se lite fisk i alla fall 😊

Jag hoppas få testa på snorkling fler gånger då det lilla jag såg verkligen såg fantastiskt ut. Det är en hel okänd värld där under ytan som jag gärna skulle vilja bekanta mig närmare med. Men ön var jättefin så även om det blev betydligt mindre snorkling för min del än vad jag hoppats på, så var det en bra dag 😊.

Likes

Comments

Igår var det tyvärr 2 st franska turister som dog i samband med att de skulle bege sig ut på barriärrevet och snorkla. Turisterna var i 60 resp 70-års åldern och trots hjärtstartare och läkare ombord så gick deras liv inte att rädda 🙁

Vi har följt prognoserna varje dag för att försöka hitta en lämplig dag att ge oss ut. Igår beräknade man vågor på mellan 5-6 meter samt hårda vindar. Besättningen ombord på båten, där de franska turisterna även fanns, kämpade med att hämta upp människorna ur vattnet då strömmarna förde dem bort från båten utan möjlighet att själva kunna simma tillbaka. Idag hålls det krishjälp för alla inblandade.

Då en del människor verkar sakna självbevarelsedrift så borde det komma regler uppifrån om att inga turistbåtar får gå ut när liknande väder råder!

Väldigt sorgligt för de drabbade, tänker på er idag!

Underskatta aldrig vädrets makter vänner ❤

Likes

Comments

Vi har nu lämnat Alice Springs och äventyren där och begett oss nordöst till tropiska Cairns. Värmen är inte lika påtaglig som det var under vår outback, dagstemperaturen ligger på ca 30 grader men å andra sidan så är luftfuktigheten ca 70-80% här, så det gäller att dricka ordentligt när vi är ute på våra rundor 😊

Vi har bytt ut duschen i plåtskjulet, spindlarna i sovsäckarna och de temporära toaletterna ute i bushen mot detta:

Resan hittills har varit ganska fullspäckad så det känns skönt att avsluta resan med några slappa dagar. Vi ska totalt bo här i 5 nätter och mest ta dagen som den kommer 😊. Här bor vi granne med regnskogen och strax här utanför ligger stora barriärrevet.

Första kvällen när vi kom hit så var det fullmåne och många människor hade samlats nere på stranden för att ha picknick och kika på månen. Vi gick också ner och satte oss, kikade på månen och hundarna som lekte nere vid vattenbrynet.

Det bjöds på eldshower och trumspel 😊

Ett par minuter från vår resort ligger den stora härliga stranden som inbjuder till bad i 28-gradigt vatten. Tyvärr är det dock tid för stingers som kan ge en fruktansvärd smärta och brännande känsla om man blir bränd av tentaklerna så vi gör säkrast i att bada mellan flaggorna på stranden under badvaktens vakande öga.

Det är lätt att ha det bra här; soltimmarna är många, människorna är vänliga och längs strandbarerna hörs tonerna av karibiska rytmer. Vi har lämnat det stora torra rödfärgade landskapet bakom oss. Här är naturen som en färgexplosion. Naturen är frodig och djurlivet är rikt. Tropiska Cairns har hälsat oss välkomna. Vi kippar lite efter andan och kisar mot solen medan vi går mot stranden. Stranden är (nästan) folktom med havet på ena sidan och de vajande kokospalmerna på andra sidan.

Här ska jag njuta av mina sista semesterdagar för denna gång 💚

Likes

Comments

Minns ni tv-serien The flying doctors? 😊

När jag var barn så följde vi denna australiensiska tv-serie "Doktorn kan komma" som handlade om människor och deras liv på och omkring en läkarstation i det lilla samhället Coopers Crossing. Det var kärlek blandat med spännande uppdrag i bushen. Serien är inspirerad av de verkliga flying doctors. Jag tyckte deras arbete och liv kändes spännande så när jag nu många år senare äntligen är på plats i Australien så ville jag gärna få en inblick i deras verklighet utanför tvskärmen 😊

Vi hade nästan en hel dag att spendera i Alice Springs innan flyget skulle ta oss vidare så då tillbringade vi ett par timmar vid RFDS (royal flying doctors service.). Basen i Alice Springs är en utav de tre större baserna i hela Australien.

Vi började vår rundvandring med filmvisning i 3D för att få information om hur allt startade år 1928 i Queensland och hur utvecklingen sett ut fram till idag 😊

Läkarteamet i Alice Springs utgörs av 9 heltidsarbetande flygsjuksköterskor som är anställda av RFDS och dels ett läkarteam som alla är anställda an NHS (nationell hälsoservice). Här arbetar även 10 piloter och 3 ingenjörer. Detta team sörjer för läkarvård för alla rutinmässiga och akuta flygningar.

Totalt inkl alla baser så täcker de en yta som är 80% av den australiensiska kontintenten. Det finns 53 flygplan i drift. Alla flygplan byts ut var 10:e år och ett nytt PC-12 flygplan kostar över 6 miljoner dollar med sin utrustning.

Det unika med RFDS är att den är kostnadsfri för australiensiska medborgare som täcks av nationell hälsoservice, Medicare (amerikansk sjukförsäkring) och för människor från länder med ömsesidiga avtal om rättigheter till Medicare, oavsett om man bor i eller är på resande fot i vildmarken. De internationella resande som väljer att resa oförsäkrade får hjälp och behandling av RFDS, men en ganska hög räkning kommer att skickas till de oförsäkrade...

Vi fick även information om vilka krav som ställs för att få arbeta inom RFDS, tex som sjuksköterska.

RFDS flyger 24 timmar om dygnet alla dagar på året. De ansvarar bl.a för akutsjukvård, primärvård, flyga organ inför organtransplantioner men de erbjuder även hälsoservice och utbildningar till människor på landsbygden och i avlägsna områden. I genomsnitt har de en ny patient varannan minut så behovet av deras insatser är stort.

Jag fick chans att gå ombord och titta inne i deras plan, vilket jag självklart tackade ja till 😉

Det har hänt en hel del i utrustningsväg sedan 50-talet 😊

Verksamhetens dagliga driftkostnad finansieras av staten men kapitalutrustning, speciella flygplan och medicinsk utrustning är RFDS eget ansvar. De är således mycket beroende av donationer och penninginsamlingar från t.ex deras café, souvenirbutik etc. Jag försökte bidra med det lilla jag kunde; samlar på vinglas från mina resor så nu har jag fina glas med mig hem med RFDS logga på. En liten intäkt som hjälper till att hålla "den flygande doktorn flygande" 👍😊

Likes

Comments