Aktiviteterna avlöser verkligen varandra här på La Santa i ett rasande tempo 😊

Vi brukar starta dagen med att väcka kroppen till liv med lite lätt morgongymnastik runt poolen kl 8.

Därefter är det morgonpromenad eller löpning för de som vill. Man blir indelade i grupper beroende på vad man har lust till. Idag valde jag att promenera en slinga på 3 km. Ett bra sätt att lära känna andra och prata med i gruppen under tiden som vi promenerar. När man springer orkar i alla fall fall inte jag ha några längre konversationer med andra 😥.

Därefter var det dags för ett Trx-pass. Jag har verkligen fallit för Trx-banden. Ett perfekt sätt att träna igenom hela kroppen på och det går alltid att justera övningarna så att de blir lättare eller tyngre 👌. Passar såväl vältränade, gravida som seniorer. Kanske något att investera i att ha hemma i trädgården framöver 😊.

Dagligen erbjuds det olika föreläsningar etc som man kan delta i. Jag gick på en 2 timmars workshop som handlade om hur man kan boosta sin "mammapower". Vi var ett gäng kvinnor i väldigt blandade åldrar. Några väntade sitt första barn medan andra hade äldre tonåringar. Tillsammans delade vi våra tankar och funderingar under ledning av vår coach. Gemensamt var att bilden av den där "perfekta" mamman snabbt suddades ut. Vi gör alla så gott vi kan och målet är att få vara sitt bästa jag utifrån de förutsättningar man tilldelats. Vi fick bl.a resonera kring frågor såsom "vad ger mig mening?" Och "vad är min största utmaning som mamma?" "Hur kan jag använda mina bästa personliga egenskaper in i mammarollen?"

Vi gör det bästa av det vi kan idag och när vi vet mer gör vi det ännu bättre imorgon. Alltså ska man inte klandra sig för saker som har skett då man troligtvis gjorde så gott man kunde utifrån den situationen som man just där och då befann sig i 😊. Kvinnor är tyvärr generellt snabba med att skuldbelägga sig själva.

Vi pratade vidare om att livet har olika cykler, vilket t.ex innebär att man under en viss period helhjärtat kan få ägna sig åt en eller ett fåtal saker. Försöka monotaska istället för att multitaska helt enkelt 🖒.

Vår coach berättade att hon stöttat en familj i obalans under längre tid. Flickan i familjen skulle berätta för coachen i ett enskilt samtal om det var något som hon saknade. Föräldrarna var övertygade om att flickan skulle nämna materiella ting såsom avsaknaden av en ipad. Men flickan sa såhär istället: " mamma jag saknar dig även om du ligger här bredvid mig". Kloka och tankvärda ord då flickan upplevde sin mamma som ständigt frånvarande trots att hon kroppsligen var på plats...

Varför ska det vara så svårt att ha onlinetid med sitt eget barn och offlinetid med omvärlden?

Självklart så ska man som förälder får ges möjlighet till att göra sådant som ger en energi även utanför föräldrarollen. En glad mamma skapar en gladare familj helt enkelt 😊.

Vi fick skriva en liten lista på små och stora input som ger energi i vardagen. I mitt fall handlar det t.ex om att få träna, komma ut i skogen med hunden, greja i trädgården, rida, få umgås, skratta och flamsa med min man, träffa vänner osv. Alltså ganska små saker som betyder mycket i längden.

Vi pratade även om tankens kraft och att våra tankar och ord skapar vår värld vi lever i... Vilken person på bilden nedan vill du vara?


Vi fick en mängd olika redskap med oss bl.a 1:2 regeln för självklart har man "rätt" att tänka negativt om saker/personer/situationer. Men när man tänkt den negativa tanken så ska man samtidigt tänka 2 positiva tankar om samma sak. Det ger oss perspektiv och gör att man inte lika lätt fastnar i ältandet 🤔.

En riktigt bra workshop utan några pekpinnar eller facit på vad som är rätt eller fel. Jag uppskattar verkligen variationen här att man kan träna och utveckla alltifrån konditionen till sin mentala hälsa och personliga utveckling 🖒🖒!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Älskar att knata runt på semestern och inspireras av den miljön som man befinner sig i. Vet inte hur många bilder jag sparat ner på datorn med sådana bilder 😊. Här trängs alltifrån gamla lador, toppmoderna badrum till detaljer såsom en speciell kakelplatta. Man vet aldrig när man kommer få nytta av inspirationsbanken 😊. Är det fler än jag som gillar att gå med kameran i högsta hugg och inspireras på semestern? 😉

Här kommer lite bilder från området där vi bor med min mans familj 😊.

På sikt så kommer vår stuga bli för liten för vår växande familj och det hade varit spännande att förvandla den röda lantliga stilen till vit puts och modern stil. Här finns i alla fall gott om inspiration om man gillar vita putsade fasader och stilren design 😊🖒

Likes

Comments

Om man föredrar en aktiv semester fullt med en massa olika valmöjligheter tillsammans med familjen eller kompisgänget så är Club La Santa på Lanzarote ett bra val. Det är en av världens största träningsanläggningar som erbjuder alltifrån dans, tennislektioner till crawlkurser, fitness och pilates. Här finns minst sagt något för alla!

Min mans föräldrar äger en bostad på träningsanläggningen där de tillbringat många semestrar tillsammans.

I år var det min tur att hänga med hit 😊. Vi är ett gäng på 14 personer som ska tillbringa den närmaste veckan tillsammans.

I princip alla träningspass ingår i priset förutom t.ex dykutbildningar eller externa föreläsare. Dagligen erbjuds runt 40 olika pass som man kan boka sig för och ofta pågår det olika temaveckor parallellt t.ex Ironman, triahtlon, mindfulness etc. Något år spelade norska Biggest Loser in säsongen här.

Jag hade väl lite fördomar om att det mest skulle vara elitfolk här nere och att man skulle känna sig som en katt bland hermelinerna 😉. Men stämningen här är väldigt avslappnad och vanliga aktiva barnfamiljer samsas med de som elitsatsar 👌. På området finns wellnesscenter, 3 restauranger, snackbar och sportsbar, en matbutik, butik med div. Träningsutstyrsel, frisör etc. Närmaste by är La Santa som ligger ca 2 km bort. Man kan låna gratis cyklar på centrat för att ta sig dit eller var man nu vill cykla 😊. Om man känner för att putsa på tekniken erbjuds klasser för mountainbike resp. Racercykel.

På midsommaraftonskväll samlades vi alla nere vid lagunen för att titta på midsommarbålet. Människor från 22 olika nationer tillbringade kvällen tillsammans utan vare sig bråk eller fylleslag. Tyvärr har man upplevt ett antal midsomrar som slutat dåligt då spriten tagit överhanden hos någon och omdömet försvunnit. Tycker det är så skönt att slippa sådant numera 🖒

Man kan bl.a resa hit med Tui som erbjuder träningsresor hit Club La Santa med Tui

Ett annat alternativ är att boka direkt via Club La Santas egen hemsida. Under högsäsong går direktflyg från CPH.

För att läsa mer om träningsanläggningen och se deras stora utbud så kika in på denna länken: Club La Santas egen hemsida

Här finns allt från mindre enklare lägenheter för 4 personer till fristående hus med egen pool att bo i ☉

Mitt mål med resan är att testa ett nytt träningspass varje dag och att simma >1000 m dagligen och helst öka distansen lite varje gång. Försöker även gå på lite inspirerande föreläsningar. Alltid lär man sig något nytt som man kan lägga till i sin vardag där hemma 😊

Ett exempel på hur ett dagsprogram kan se ut: 😊

Likes

Comments

Trots att vi lever i en tid då kunskap och bra mat är så lättillgängligt så drabbas alltfler av ohälsa och övervikt. Ganska paradoxalt när man tänker efter!

Föreläsningen med Sally Walker som jag deltog i idag handlade bl.a om detta. Vi fick lära oss mer om hur våra hormoner påverkar oss; alltifrån vad vi gör, tänker och känner.

Sally pratade om att anabolic hormones är våra bästa vänner som bygger upp cellerna medan catabolic hormones bryter ned. Hormonerna arbetar efter en 24 timmars cirkel (beroende av ljuset och mörkret) där vi ska försöka sträva efter en hög kortisolnivå på morgonen då kortisolet hjälper oss att hantera dagens utmaningar t.ex i form av stress. Kortisolet bryter också ner glucosen för att frigöra energi.

På kvällen går kortisolnivån naturligt ner för att förbereda kroppen inför den viktiga vilan och återhämtningen. I takt med att många människor jobbar på kvällarna, tränar eller gör annat som kräver energi så ökar kortisolnivån och det kan bli svårare att varva ner och sova. Överproduktion av kortisol under lång tid leder bl.a till övervikt (bukfetma) och diabetes typ 2. Kanske dags att ta sig en funderare på om det är dags att sluta jobba natt??

Anaboliskt och kataboliskt tillstånd kan inte pågå samtidigt. Kroppen är enbart anabolisk och kan bygga upp cellerna när vi befinner oss i vila 😊. Vi fick reflektera över i vilket tillstånd som vår egen kropp oftast befinner oss i.... många av de besvär/symtom som vi drabbas av (depression, trötthet, muskelkramper, koncentrationssvårigheter osv) kan bero på hormonell obalans som kan åtgärdas med livsstils- och kostförändringar.

Sally rekommenderade oss att ge oss själva några minuter på morgonen att scanna av kroppen när vi vaknat. Hur mår jag? Kan gårdagen ge några ledtrådar till mitt mående idag? Vad behöver min kropp idag? Om man är väldigt trött när man vaknar på morgonen kan en orsak vara för låg kortisolnivå. Oavsett vad vi vill uppnå så måste vi ha vår kropp med oss och hormonerna i balans.

Hälsobranschen är en stor industri som omsätter massor med pengar. Oavsett vilket problem eller symtom du har så finns det kosttillskott/pulver etc som ska hjälpa... Jag har på nära håll sett hur man tar hjälp av extrema dieter eller enbart lever på t.ex nutrilett under en period för att gå ned i vikt. Sällan med några hållbara resultat utan snarare med humörsvängningar, huvudvärk och besvikelse som följd...

Sallys gedigna erfarenhet sa oss att äkta och bra mat är det bästa vi kan ge våra kroppar. En vanlig motionär har inget behov av att lägga pengar på olika former av tillskott eller proteinshakes. 15-20 minuter i solen dagligen (utan sololja) räcker för att vi ska få tillräckligt tillskott av det viktiga Vitamin D. I brist på sol så är ren fiskleverolja (ej kapslar) ett bra alternativ.

Ett kostråd som jag ska ta till mig är att återigen börja med mina gröna smoothies. Ca 300 g grönt behöver vi om dagen (spenat, kål, broccoli etc). På så vis får vi oss tillräckligt med magnesium ochså. Bäst är att använda en blender så att fibrerna i grönsakerna bevaras. Frukt är bra men med tanke på sockret i frukten så rek Sally att vi äter frukt istället för att dricka den, då det blir för mycket socker i drycken för levern att bryta ner på en gång.

Jag började i ganska unga år att intressera mig för kostens betydelse och välja bort sådant som jag inte vill boosta min kropp med. Ändå är det så lätt ibland att falla för frestelser (i mitt fall godis) trots att hjärnan är fullt medveten om att det är ett dåligt val. Jag lever efter devisen att jag försöker lägga till goda vanor istället för att skapa egna förbud. En sådan här föreläsning ger mig boost att göra bättre val även om jag nog aldrig helt kommer skiljas från smågodis 😄.

Likes

Comments

Ett av syftena med att resa utomlands på semester är att vi vill se och uppleva något nytt. Många med mig tycker det är spännande med exotiska djur men var går egentligen den moraliska och etiska gränsen för vad som är okej att uppleva som turist utan att djuren utnyttjas och deras välmående påverkas? Enligt WSPA så plågas över en halv miljon djur genom att de används inom turistbranschen!!

De flesta av oss har nog någon gång varit på cirkus som barn; sett elefanter och kanske ännu värre: tigrar och björnar inne i manegen. Som barn på 80- och början på 90-talet var det jättespännande att gå på cirkus. Man satt där i mörkret med popcorn och såg på alla väldresserade djur, clowner och annat spännande. Sedan blev man tonåring och åkte utomlands första gångerna med pojkvännen eller kompisarna. På vissa ställen fick man chansen att simma med delfiner eller låta sig fotograferas med en söt liten apa i koppel. Av okunskap så reflekterade man inte så mycket över detta utan drogs med och tyckte det var spännande... Något som jag verkligen ångrar idag. Jag kommer dock ihåg att jag började reagera då jag såg en del vilda djur på bl.a. Ölands djurpark som visade olika former av stressbeteenden eller då jag gick förbi en cirkus en kväll med hunden och såg hur en av tränarna slog ett av djuren med käpp.

I takt med att allt fler skaffade hemdatorer och började surfa på internet så spreds snabbt informationen om baksidan med djurturism. Att välja bort kött under större delen av mitt liv har varit ganska självklart av flera olika skäl och desto mer kunskap jag samlar på mig om djurens uppväxtvillkor, djurtransporter, antibiotika, salmonella osv osv så känns valet fortfarande självklart. Lika självklart som att välja bort kött är det nu att även välja bort olika former av djurshower t.ex. elefantridning, delfinshower eller ta en selfie med ett exotiskt djur.

Detta inlägg har inte till syfte att komma med pekpinnar, utan syftet är att väcka en tanke kring det som pågår runt oss i de länder som vi väljer att turista i. Var går din egen gräns och vad vill du förmedla till dina barn?

Jag tror på att istället för att fånga in vilda djur och placera dem i sammanhang där de verkligen inte hör hemma: bland oss nyfikna turister och pengastinna handlers, så tror jag att det bästa och mest lärorika sättet att få uppleva vilda djur är i deras egna naturliga miljöer. Här kommer några tips på var man kan resa för att se vilda djur som är just vilda utan människans inblandning:

 • Sri Lanka: Här finns bl.a. elefanter, leoparder, krokodiler och läppbjörnar. Om man inte vill ge sig ut i djungeln själv så kan man åka på safaris. Med experternas hjälp ökar chansen att få se djuren.
 • Rwanda & Uganda: Det är tack vare Dian Fosseys uppmärksammade engagemang för de utrotningshotade bergsgorillorna som vi turister fick upp ögon för dessa stora och fredliga djur. Djuren skyddas numera mot tjuvägare. Förutom bergsgorillorna kan man med lite tur även få se chimpans och guldmarkatta .
 • Australien: Här finns goda chanser att se både kängurur, koalor, unika fågelarter, sjölejon och pingviner. Vi såg dem alla under vår rundresa!
 • Alaska: Hit åker med fördel den äventyrliga och campar och lyssnar till ljudet av björn och varg(!).
 • Madagaskar: Detta är verkligen en drömdestination för min del som älskar lemurer. Här finns över 100 olika arter och de är nyfikna av sig så chansen att få komma dem nära sägs vara ganska stor.
 • Botswana: sägs erbjuda möjlighet till den bästa safariupplevelsen i hela Afrika. Stora delar av landet består av skyddade områden där djuren får ströva fritt. Giraffer, elefanter och noshörningar tillhör de vanligaste djurarterna.


Klickar du på denna länken så kommer du till en av de största djurskyddsorganisationerna. Här kan du läsa mer om djur inom turistbranschen och vad du kan göra som resenär samt bli månadsgivare och stödja verksamheten så att fler djur slipper bli utsatta för olika formera av plågeri. https://www.worldanimalprotection.se/

Förutom att gå med i en djurskyddsorganisation och tacka nej till att delta i olika former av djurshower så kan man även välja att resa med resebolag som har en djurskyddspolicy. Ett av de resebolag som tagit ställning är Lotus Travel. Här kan du läsa mer om vad deras djurskyddspolicy innebär: http://www.lotustravel.se/om-lotus-travel/res-med-respekt/djurskyddspolicy/


Som besökare i djurens rätta element är det vi som är gästerna:


Likes

Comments

Eftersom São Miguel har så mycket att erbjuda så hade det förra inlägget blivit så långt om jag tog med alla ställen som jag tycker är värda att besöka, så därför delar jag upp mina tips i 2 inlägg 😊. Som ni kanske förstått så är det nog främst naturälskaren och inte den som söker party 24/7 som trivs bäst på Azorerna. Vi besökte en hel del mysiga restauranger och pubar/dansbarer som bjöd på livemusik och i Ponta Delgada finns två diskotek, så lite nöjesliv finns det för den som vill men inte direkt som Ibiza 😁.

 • Eldsjön - Lagoa do Fogo - är den enda kratersjön på ön som det går att bada i. Här finns också São Miguels enda vita sandstrand. För att komma till vattnet så följer man stigen från den nedre utsiktsplatsen. Promenaden tar ca 30 min att gå. Man kan även gå runt sjön på uppmärkta vandringleder ifall man vill ha sig en utmanande men riktigt vacker vandring.


 • Caldeira Velha. På norra sidan av Fogoberget ligger Caldeira Velha - ett tempererat vattenfall med en liten bassäng. Här är vattnet behagligt med sina 25-30 grader, och vattenfallet ligger i ett vackert naturområde. Vattnet är orangefärgat pga hög järnhalt, så ett tips är att använda mörka badkläder som man inte är så rädd om, då vattnet kan färga ljusa plagg.) Man kan parkera bilen på parkeringsplatsen vid vägen som leder till Fogosjön till Ribiera Grande och sedan promenera ca 5 minuter genom skogen till vattenfallet. Det finns även en het källa "caldeira" till höger strax innan vattenfallet. Den gör man dock klokast i att inte bada i efter temperaturen ligger runt 100 grader 😳.
 • Porto Formoso. Den pittorerska byn Porto Formoso ligger på öns nordkust, ca 35 min bilresa nordöst om Ponta Delgada. Här finns en liten avskärmad strand med duschmöjligheter och ett trevligt café. På norra kusten kan vågorna vara kraftiga, inte helt lätta att bada i men desto bättre förutsättningar för att surfa.


 • Teplantage. Chá Gorreanna och Chá Porto Formoso är två teplantager på norra kusten som även kan stoltsera med att vara Europas enda teodling. Här tillverkas svart och grönt te. Båda plantagerna är öppna för besökare (fri entré då vi var där) och här kan man följa både de gamla och de nuvarande tillverkningsmetoderna. Guidade rundturer arrangeras för den som vill eller så kan man själv gå och kika. Självklart erbjuds det provsmakning och i butiken intill kan man köpa med sig te och hemgjorda skorpor hem. När man svänger upp till plantagen så växer de låga tebuskarna i långa rader på stora fält.


 • Keramiktillverkning. I byn Lagoa finns en trevlig keramikfabrik som heter "Ceramica Vieira" där det bl.a tillverkas kakel och bruksföremål. Fabriken grundades av familjen Viera 1862 och ägs fortfarande av samma släkt. Om man vill veta mer om tillverkningsprocessen kan man besöka deras workshop. Gemensamt för keramiken är att den är målad förhand i en mörkblå färg och allt är producerat förhand. Man ser kakelplattorna lite överallt på ön; såsom t.ex. på olika skyltar och rastplatser: Betydligt finare än våra vägskyltar i Sverige 😊.


 • Området Caloura. Nedanför byn Agua de Pau finns det grönskande området Caloura. Detta är öns sydligaste punkt och också det mest exklusiva bostadsområdet på São Miguel. Här finns ett kulturcenter; Centro Cultural da Caloura, och längst i öster på udden finns en liten fiskehamn. Parkera bilen och ta dig tid att promenera runt i det mysiga området. Här finns också naturliga havsvattenpooler och café.


 • Vila Franca do Campo. Vila Franca var São Miguels huvudstad fram till mitten av 1500-talet. Efter en kraftig jordbävning 1522, som praktiskt taget förstörde hela byn, flyttades huvudstaden till Ponta Delgada. Idag har byn en liten hamn med färgglada fiskebåtar, en fin strand och ett vattenland som är öppet på sommaren. Uppe på bergskanten finns ett kapell som heter "Nossa Senhora da Paz", och härifrån är utsikten jättefin över öns sydkust. Ca 1 km utanför Vila Francas kust finns en ö som är en submarin vulkan. Under sommaren går det båt ut till ön där man kan bada i den lilla lagunen som bildats i vulkanens krater.


 • Ribeira Quente. Ytterligare en fiskeby på São Miguel. Men det som skiljer denna fiskeby mot övriga på ön är att den erbjuder en fin sandstrand där heta gaser värmer upp havsbotten, så det är varmt och behagligt. Längs med vägen till byn finns det flera vattenfall och tät vegetation med vackra blommor längs vägen.


 • Quinta da Terca. Är man som jag intresserad av hästar och härliga uteritter så får man inte missa den gamla 1600-talsgården Quinta da Terca i staden Livramento. Gården drivs av ett svenskt par. Förutom ridning erbjuds även boende och transfer t/r flygplatsen. Här kan man bland annat rida längs grusvägar i det böljande, kuperade landskapet fyllt av betesmarker, utmed oändliga stenmurar som man från hästryggen lätt ser över, genom byar, upp till utsiktspunkter och i regnskogsliknande djungel. Ett härligt sett att upptäcka ön på och komma närmare naturen. Som ni ser på bilden så befann vi oss inte bara nära naturen utan mitt i djungeln så det gällde att vara fokuserad så man hann ducka för trädgrenar och annat. http://www.quintadaterca.com/home.sw.html


 • • Pico da Cruz. Tycker man att hästar är vackra djur men föredrar att se dem på behörigt avstånd så är hästgården Pico da Cruz rätt ställe att besöka. Hästgården drivs av familjen Soares som föder upp ståtliga Lucitanohästar som de utbildar och tränar för uppvisningar. Vi fick en rundvisning i det prydliga stallet där sönerna tog emot oss i traditionella kläder som påminde om kläder som används vid dressyruppvisningar. Efter rundvisningen (jag var som vanligt sist ut... brukar vara så när vi besöker allt som har med djur att göra 😁) så tog vi plats i familjens orangeri. Där hade familjen dukat upp en härlig middag tillagad från grunden, som bl.a. bestod av sallader, nybakat bröd, ostar och på borden stod små fonduegrytor till var och en i sällskapet. Medan vi åt och mörkret började lägga sig så fick vi se en fantastisk hästshow precis utanför på gården. Med små hjälper "dansade" de magnifika hingstarna fram och mitt hjärta smälte ytterligare litegrann för dessa fantastiska djur ❤
 • På ön finns även möjlighet att följa med på val- och delfinsafari. Personligen är jag inte så förtjust i sådana utflykter eller vill göra reklam för dem heller då jag tycker att djuren stressas och jagas då ett helt gäng båtar med turister kör efter dem. Det finns utsiktsplatser på land där man kan få se djuren med lite tur och då blir de inte heller lika stressade.

Lästips inför resan till Azorerna:

 • Vandra på Azorerna : 30 fina vandringsturer på Azorerna
ISBN 9789197554138

Likes

Comments

Tänkte tipsa om mina favoritplatser på Azorernas största ö São Miguel. Eftersom det finns så många härliga platser att besöka så delar jag upp dem i 2 inlägg 😊. De flesta av platserna ligger en kort bilresa från Ponta Delgada, där de flesta turister brukar bo. Och man behöver oftast inte avsätta en hel dag för att besöka dem 😊. Så passa på och se dig omkring på denna härliga ö, för det är en vild och vacker ö som förtjänar att man gör en gör en riktig roadtrip runt 🌺

Sete Cidades & Tvillingsjöarna:

Sete Cidades är en liten by som ligger inom en stor vulkankrater på ca 17 km2. I denna stora krater ligger de berömda tvillingsjöarna som är mest kända för att de har olika färger; Lagoa Azul ("Blå sjön") och Lagoa Verde ("Gröna sjön"). Den ena skiftar i blått och den andra i grönt. Det finns olika sägner om varför sjöarna har olika färger. En teori är att sjöarna fick sina namn efter en olycklig kärlekshistoria där en blåögd prinsessa och en grönögd fåraherde inte fick leva tillsammans. De fick dock tillåtelse att träffas en sista gång och grät då så mycket att deras tårar bildade dessa sjöar 😊. Vi körde bil uppe på kratern vilket gav flera möjligheter att stanna till och beundra den vackra utsikten. Här finns även vandringsleder om man vill promenera. Vädret är dock väldigt skiftande på ön så om du har otur så ser du inte sjöarna över huvudtaget då dimman är så tät, men ha tålamod. Utsikten är jättefin så det kan vara värt att återvända några timmar eller dag senare om man har möjlighet.


Ponta da Ferraria:

Vid Ponta Da Ferraria kan man bada i en varm källa i havet. Temperaturen är som bäst en till två timmar före eller efter lågvatten. Tidvattentabellerna står bl.a. i dagstidningen. De flesta hotell brukar även ha information i informationsdisken. För att hitta till platsen åker man till byn Ginetes och svänger ner mot havet mittemot kyrkan. Man följer skyltarna mot Ferraria. Sista biten är rejält brant så kör försiktigt 🚗! Om man kör södra kustvägen når man Ponta Ferreria efter 45 minute eller ca 20 km från Ponta Delgada. Parkera framför SPA:t Ferreria termal spa. Sväng vänster om huset och följ gångvägen hela vägen ner till lagunen (Aguas quente). Här finns även omklädningsrum och dusch. Det varma vattnet doftar speciellt så jag rek. absolut att man duschar efteråt med duschcreme för att slippa dra med sig lukten när man hoppar in i bilen igen 😉


Mosteiros:

Mosteiros är en gammal fiskeby, belägen på en lavaplatå. I havet utanför byn syns fyra små vulkanöar. Den största klippön påminner om ett kloster, "mosteiros", på portugisiska, vilket gett namn åt byn. Här finns en fin lavastrand. De bruna skyltarna med texten "Praia" leder dit. Det finns också naturliga havsvattenpooler och grottor som ger fina förutsättningar för snorkling och dykning.

Serra Devassa:

I detta området finns det största antalet sjöar på São Miguel. Vid den lilla gröna sjön Lagoa do Canário som ligger omringad av japansk ceder, är det vackert qatt vandra omkring. Här finns även en stor rastplats med grillmöjligheter och toaletter. Från utsiktsplatsen har man jättefin utsikt över Sete Cidades.


Pinhal da Paz:

Detta är ett strövområde som har flera olika promenadslingor. Under februari till april blommar azaleorna och kantar då båda sidor av de 15 km långa stigarna, fantastiskt vackert! här finns gott om utsiktsplatser och en del olika djur bl.a. påfåglar.

Ribeira Grande:

São Miguels näst största stad heter Ribeira Grande och ligger 18 km nordöst om Ponta Delgada. Det är en mysig stad med många gamla vackra byggnader. Nere vid hamnen ligger en stor strand och även ett område med utomhuspooler som har öppet under sommarhalvåret. I stadens centrum finns en fin stadspark där ån, som gett staden sitt namn, flyter fram. Kulturhuset "Casa da Cultura" är väl värt ett besök, likaså likörfabriken "Mulher de Capote". Det finns också mysiga restauranger och caféer i området.

Likes

Comments

Om du semestrar på Azorernas största ö São Miguel så passa på och hyr en bil och se dig om på den vackra ön 😊. Välj biluthyrare med omsorg då priserna och depositionskostnaden kan skilja sig ganska kraftigt åt. Om du reser med ett charterbolag så kan säkert de tipsa om seriösa uthyrare. Eftersom vägarna är smala och slingrande både i och utanför byarna så kan det vara klokt att hyra en liten bil som man lätt tar sig fram med.

Trots att ön bara är 65 km från väst till öst och 12 km från norr till söder, så tar det tid att göra en riktig örundtur. Det finns massor med sevärdheter och varför ska man stressa runt på semestern!? så passa på och ta er gott om tid, stanna och njut!

Öns motorväg kallas för "via rapida". Väjningsplikt gäller för dem som ska köra upp på motorvägen och därför ska man stanna vid påfarterna om det inte är fritt på vägen.

Stopplikt gäller vid stopptecken men respekteras sällan. Precis som i Sverige så är man skyldig att stanna vid övergångsställen och släppa fram fotgängare. I byarna så är gatornas bredd inte riktigt anpassade för biltrafik, vilket gör att det kan bli ganska trångt. 😊

Många vackra platser är utmärkta med bruna skyltar:

Miradouro = utsiktspunkt

Praia = strand

Piscinas naturais = naturliga simbassänger.

Det finns ingen allemansrätt i Portugal vilket bl.a. innebär att det inte är tillåtet att plocka några av alla de vackra blommorna.

Badmöjligheterna på Sao Miguel är bra. Här finns både stränder, varma källor och havsvattenbassänger. Eftersom Azorerna ligger mitt i Atlanten så tänk på att strömmarna och vågorna kan vara mycket starka. Det används internationellt flaggsystem så följ dem för din egen säkerhetsskull!

Under sommaren kan kusten få besök av blåsmaneter: "Agua Vivas", vilket är en giftig typ av brännmaneter. Vi hade turen att inte se några av dessa när vi var på Azorerna, men det gäller att ha koll i det vilda vattnet, vilket kanske inte alltid är så lätt 😊.

Om man vill prova att bada i någon av de varma källorna t.ex. vid Ponta da Ferraria, så är det lämpligast att bada en till två timmar före eller efter lågvatten. Delvis är temperaturen lagom och vattnet lugnare. Vid högvatten kan vattnet stiga 2 meter. I tidningen och på hotellen finns tidvattentabeller som man kan kika i. Lågvatten heter "Baixa-mar". Vid högvatten är platsen mycket dramatisk när vågorna pressas upp mellan klipporna.

I nästa inlägg tänkte jag tipsa om mina smultronställen på São Miguel och tips på olika körrutter, så kika gärna in snart igen 😊

Likes

Comments

Jag ser många runt mig som drabbas av negativ stress och utbrändhet. Många springer i ett ekorrhjul som går allt fortare; man vill göra karriär, bilda familj, ha ett fint boende, fin kropp och oftast en hög materiell standard. Har man tagit ett aktivt beslut om att vilja leva på det sättet och mår bra så är väl det helt okej, men det verkar som om det för en del blir en negativ spiral av alla måsten. Kanske har man aldrig sagt ja, utan allt har rullat på i en allt högre fart...

Jag tänker som såhär: desto fler prylar du samlar på dig - desto mer utrymme behöver du för att kunna få plats med allt utan att det ser väldigt stökigt ut. För att få mer utrymme så behöver du kanske skaffa ett större (dyrare boende), vilket gör att du behöver jobba mer för att ha råd med alltihopa. Desto mer man jobbar desto mindre tid har man att nyttja grejerna som man inhandlat eller barnen som man valt att skaffa... äger grejerna dig eller äger du dem? Hänger du med hur jag tänker?

Den här "besattheten" av att ständigt vilja förnya och förändra t.ex. sitt hem eller garderob tror jag helt ovetenskapligt står för något helt annat. T.ex så hade jag en relation tidigare, utåt sett verkade allt jättebra, men jag har aldrig känt mig så ensam i en relation som under vår tid tillsammans. Vi hade svårt att kommunicera på något djupare plan och förstå varandra. När han var sur (vilket hände ofta) så kunde han gå runt helt knäpptyst i flera dagars tid... Jag renoverade och inredde vår bostad och när jag tittar tillbaka på den tiden står det så klart att all tid som jag la på yta tog bort den gnagande känslan jag hade inombords om att något inte stod rätt till, vilket det inte gjorde heller... Idag är jag en erfarenhet rikare och vet att det inte hjälper ett dugg att hemmet skulle platsa i ett mittenuppslag i Sköna Hem om man inte kan prata, skratta, busa, älska och leva vardagsliv ihop. Man blir aldrig genuint lycklig om man befinner sig i en relation som inte gör dig gott inifrån och ut 💔

Jag har tidigare jobbat heltid, men känt mig alldeles för ofri så nu jobbar jag deltid och frilansar när jag har tid och lust 👍. Jag har tidigare haft relationer som inte känts helt bra av olika skäl, så efterhand har jag sagt upp dessa och väljer istället kvalitet framför kvantitet. Jag har tidigare bott i lägenhet, men aldrig trivts. Har känt mig alldeles för instängd. Jag vill kunna gå ut på morgonen och känna gräs under fötterna, få uppleva naturens skiftningar på nära håll i trädgården, fixa och dona med mina växter och se lyckan i mina djurs ögon då de får fnatt och springer som galningar varv på varv på gräsmattan eller då katten ligger och spanar på fåglarna uppe i körsbärsträdet. Ett fritt liv helt enkelt! Därför blev jag så glad när chansen kom för mig att få köpa mitt lilla hus (snarare stuga), det är inte stort och inte lyxigt (vad det nu är??) men det är mitt och här känner jag mig på riktigt hemma! Jag tävlar inte med grannarna eller omgivningen utan försöker leva livet på mitt sätt. Vi har alla ändå olika förutsättningar så varför jämföra sig med andra? 😉

När man lyssnar inåt och vet vad man vill så blir livet på något sätt enklare att leva. Inte lätt men enklare. Jag har hittat min väg och jag lever med min man som också prioriterar frihet och upplevelser högre än prylar.

Några tips på hur man kan leva enklare:

 • Att skänka bort saker som du inte använder men som någon annan kan få nytta och glädje av.
 • Sluta göra saker som du inte tycker om och trivs med.
 • Sätt dig ner och prata med din familj; kanske känner dem likadant att ekorrhjulet rullar lite för fort och kompassen saknas. Kanske kan det vara ett alternativ att se över sin livsstil för att kanske kunna jobba mindre och få mer tid tillsammans?

.

Denna veckan har det känts som om sommaren verkligen är här och solen har stått högt på himlen varje dag. Vi varit ute och paddlat kajak flera kvällar i sträck, igår gick vi en långrunda vid havet och njöt av solnedgången, vi har fikat och grillat ute nästan varje dag och fixat och donat i trädgården. Jag tror det är sådant här som odlar bra relationer att man har gott om luckor i sina kalendrar och trivs med att göra saker tillsammans ❤

Man kommer naturen väldigt nära inpå när man ljudlöst glider runt på vattnet ❤

Likes

Comments

Denna helgen har verkligen inneburit ett underbart väder och en försmak på en sommar som snart nalkar 👍. Vet inte hur länge jag längtat efter att hänga in de varma kläderna och få känna gräset under bara fötter och få klä mig i klänning eller shorts när man bara är ute i trädgården och fixar. Men huden är ju allt annat än solkysst såhär års...

Så i väntan på att huden ska få en äkta brunaktig ton så har jag fått testa en produkt som ger benen ett fint naturligt skimmer som man kan fuska med så länge. Glöm gamla tidens tjocka och tunga "brun-utan-sol produkter". Denna återfuktande kräm går lätt in i huden och lämnar inga störande kanter. Bäst resultat får man om man peelar huden först och om huden är mkt torr; smörja in sig med en återfuktande lotion innan du applicerar krämen. Doften är lätt av blommor och frukt 🌺

Tror inte att du kommer bli besviken om du testar denna produkt som dessutom är prisvärd!

Beautiful summer legs

Likes

Comments