Det är svårt att beskriva detta hotell då det inte liknar något annat, möjligtvis lika guldskimrande invändigt som Burj Al Arab men där slutar likheterna. Palats är nog en bättre beskrivning på detta lyxhotell som när det byggdes var världens dyraste. Prislapp? 30 miljarder svenska kronor 😲. Hotellet ägs av stadens regeringen.

Entrén är som Triumfbågen, 40 meter hög och 36 meter bred. Lobbyn drar tankarna till Peterskyrkan i Rom och innertaket är täckt med 20 kilo guld. Allt som går att förgylla är täckt av guld - och resten skimrar av marmor i 13 olika färger.

Vi vandrar upp längs trappan kantad av vackra vattenspel, går förbi alla lyxbilar som står på rad och vid den pampiga entrén står personalen i sina vita vackra arabiska paraduniformer redo att ta emot hotellets gäster. Säkerhetsvakter och videokameror vaktar varje steg vi tar. Här är ledordet proper, helst elegant klädsel, annars kommer man inte in.


Det går väl inte direkt att påstå att "hotellet" känns hemtrevligt och pittoreskt där man "känner sig som hemma". Men det är spännande att besöka en annan värld för en dag 😊. På de flesta hotell kan man ta ut pengar i en automat. Här erbjuds samma möjlighet förutom att man får ut guldtackor eller andra guldföremål beroende på hur mycket man behöver ta ut... som sagt; det är som att befinna sig i en annan värld för en stund 😉

Toppvåningen består av 16 st sviter som är strikt reserverade för de styrande familjerna från någon av de samarbetande Gulfstaterna Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. Kungligheter och andra celebriteter får hålla tillgodo våningen under. Men det är ingen risk att man behöver trängas. Sviterna är på flera hundra kvm och hotellet är totalt ca 500 m brett.

Personalstyrkan består av 2600 personer från 43 nationer. Tio av dem är sysselsatta med att på heltid sköta alla kristallkronor som har tillverkats av Swarovski i Tjeckien. Men det tar väl sin tid att se till att den 1,3 km tillhörande stranden, ca 100 hektar stora trädgården och de gigantiska poolområdena hålls tipp topp... 😉.

Hotellet har blivit en populär turistattraktion och ibland anordnas guidade turer här. Det går bra att besöka hotellet även om man inte bor här t.ex genom att boka deras populära fredagsbrunch. "Expect the unexpected" är ledorden för denna kulinariska upplevelse.

För den som vill slå på stort och överraska sin kärlek på valentine's day med en "once in a lifetime experience" så är det hit man ska komma ❤

Likes

Comments

Idag har vi haft en skön slapp dag på hotellområdet. Började med lite cardio innan frukost och sen har vi legat och läst i solstolarna och badat innan jag drog på pilates. Vi var inte så många på passet så jag fick bra hjälp för att få ut max av mina muskler utan att tumma på tekniken. I pilates fokuserar man bl.a på corepartiet där många kvinnor är svagare så att hållningen succesivt förbättras. Men hela kroppen tränas igenom så man är skönt trött och mjuk i kroppen efteråt 👍. När det berömda ekorrhjulet i mångt och mycket går i ett snabbare tempo så är det lätt att glömma bort att sänka axlarna och tänka på andningen. Jag tror att träning i form av yoga och pilates är välgörande då det inkluderar både den fysiska och mentala hälsan. Att stanna upp, känna inåt och mata sin kropp med sådant som boostar och bygger upp tror jag mycket på 😊.

På tal om mat så går man verkligen inte hungrig här. God och fräsch mat som jag gillar; hummus, krispiga grönsaker, arabiskt bröd, starka röror och annat gott 👍.

I kväll tog vi en promenad bort till Nation towers för att gå på bio. Vi gick genom en fin park påväg dit 😊

skyskrapor, trädgårdsinspiration och maffiga fontäner konkurrerar om uppmärksamheten här. En av de stora fördelarna med Abu Dhabi är att det är promenadvänligt här. Vårt hotell ligger centralt så vi har kunnat promenera överallt och sluppit ta taxi 👍.

På bilden nedan är bild på Nation Tower. Här uppe låg bion.

Förutom bio finns här hotell, shoppinggalleria, saluhall, restauranger och annat intressant som the Mövenpick experience som vi tyvärr inte hann med. I väntan på att bion skulle börja kikade vi på bilutställningen som ochså rymdes i tornen:

Jag tyckte bioupplevelsen var riktigt bra. Här fanns reclainerfåtöljer, bord (så att man kunde beställa in mat), kuddar och filtar och ljudet var väldigt bra 😊. Vi såg Patriots day som är en verklighetsbaserad film om bombdådet vid Boston maraton 2013. Man får följa den spännande jakten på mördarna och en hel del bilder är autentiska. Filmen är gjord med respekt för offren, anhöriga och de som arbetade dygnet runt för att lösa fallet. Det var spänning mest hela tiden så det var ingen risk att man råkade nicka till...

Visst den är väldigt amerikansk och patrotisk men se den! 😉

Likes

Comments

Varför ska man resa till Förenade Arabemiraten kanske någon undrar!? Många verkar ha fördomar... Jag har varit här flera gånger och är nu tillbaka igen 😊. Jag gillar landet av flera olika skäl; Bl.a för dess framtidstro, tryggheten och säkerheten, hittills inga terrordåd eller naturkatastrofer, förhållandevis kort flygresa för att få värme under vinterhalvåret, maten(!), det är mångkulturellt, mycket att se och göra, shopping i världsklass m.m. Listan kan göras lång 😊 Jag tror och hoppas ochså att våra västerländska influenser påverkar emiraternas värderingar och sätt att leva. Landet har många gästarbetare och en man vi pratade med igår har under 10 års tid rest hit från Pakistan för att arbeta under några månader varje år. Han tycker att arbetsvillkoren och lönen är betydligt bättre här.

Vi kan alltid lära något av varandra och anamma det som är bra 👍.

Här i huvudstaden, som är det rikaste emiratet, är det stort fokus på hälsa, sport och nyttig kosthållning i år.

Rawfoodställen och restauranger som erbjuder clean eating poppar upp på många ställen runt om i staden. Så här finns det inga hållbara argument att ha en dålig kosthållning bara för att det är semester 😉. (Tänkte skriva mer om det i ett annat inlägg). Denna månaden drar 12th edition of the HSBC golf championship igång där bl.a Henrik Stenson ska medverka. Därefter avlöser world cup i hästhoppning, maraton, Ironman, city swim, swimming festival, world triahtlon, cycle challenge m.fl varandra. Så för den idrottsintresserade finns det all anledning att resa hit i år 😊.

Personligen tycker jag att tävlingen som heter Climb to Abu Dhabi känns mest smärtsam, i alla fall i vaderna. Det är ett vertikalt maraton som går av stapeln på Etihad Towers. 82 våningar och 1617 trappsteg! Kanske inget för soffliggaren som i ett svagt ögonblick i dimmorna på nyårsafton lovade att börja träna... 😉. Men loppet för respekt med sig!

Ett tips om du befinner dig på Abu Dhabi flygplats och har lite tid över: här finns världens första flygplats bibliotek 👍. Biblioteket mellan terminal 1 och 3 och erbjuder läsupplevelser på en mängd olika språk 😊. 

Likes

Comments

Vi landade i ett glittrigt Dubai inatt och efter en snabbdusch så kröp vi ner i vår stora härliga säng på hotellet. Efter att ha sovit några timmar är det nu dags att väcka kroppen till liv, leta fram sommarkläderna ur resväskan och ge sig ut för att äta lite. Vinterjackan och vantarna hängs upp längst in i garderoben för nu ska vi njuta av sol som värmer en vintertrött hud och gå barfota med fötterna i sanden 👍.

Resan startade inte helt optimalt tack vare min något förvirrade sambo men vi har försökt att lösa det så bra som möjligt så länge, så får vi ta tag i resten när vi kommer hem ... 😚

Väl ombord på flyget så flög vi igenom ett oväder och lite senare blev en medpassagerare dålig och föll ihop. Det har visat sig att min sjuksköterskeutbildning har varit bra att ha vid ett flertalet tillfällen förutom bara på jobbet. Ett tag var det lite osäkert om vi behövde gå ned och nödlanda. Men eftersom vi just då flög över Syrien så var det något som vi alla ville undvika... 😯

Allt slutade tack och lov bra och vi slapp nödlanda. Kabinpersonalen frågade om jag kunde skriva en rapport ur min synvinkel om det inträffade och att flygbolaget skulle höra av sig till mig om några veckor. Jag kommer att skriva att jag tycker det är dåligt och anmärkningsvärt att det på de här stora planen inte finns ett litet restroom att ta till i akutsituationer då någon blir dålig och behöver ligga med syrgas i lugn och ro. Det hade ju hjälpt kabinpersonalen i deras arbete också. För så som situationen blev så låg passageraren strax utanför toaletten, dit många verkade ha ett ärende, inte helt optimalt!

Livet är sällan tråkigt, det är som en våg i ständig rörelse ☺. När det är som mest guppigt hjälper det att äta lite choklad och tänka positiva tankar 😁

Likes

Comments

Ligger i simbassängen och tar mig an längd efter längd medan jag tittar ut över vinterlandskapet genom de stora rutorna. När graderna går under noll blir allting annorlunda. Vissa ser gråheten som deprimerande, men jag kan tycka att det är vackert när månen är låg, som en tunn skärva i det oändliga. Jag njuter av att sträcka ut kroppen och känna vattnets motstånd, viktlösheten och lugnet som råder såhär på morgonen. Känner mig stark denna morgon så jag bestämmer mig för att avverka 2 km innan kroppen får pusta ut i bastun.

Tänker på året som gick och det nya året som ligger som ett oskrivet blad framför oss. Jag är inte personen som ger nyårslöften. Har aldrig riktigt förstått meningen med att vänta till ett visst datum för att påbörja en förändring. Om jag är missnöjd med något idag så är det väl lika bra att starta en förändring nu!?

Jag tänker på vilka drömmar som är mina och vilka drömmar som kanske egentligen tillhör någon annan. Det är lätt att påverkas av flödet i sociala medier och ryckas med. Det är befriande att bara vara engagerad i ett forum av alla sociala medier. Tiden där inne har jag dragit ner till förmån för annat som känns viktigare och mer äkta. Ibland behöver man påminna sig själv om vem man är och var man står i allt detta, och jag minns att jag älskar att läsa, skriva, träna, vara ute i naturen, resa, vara nära min sambo och djuren. Min lycka är egentligen ganska enkel, den finns i samtalen och i aktiviteterna med dem som står mig nära och i tystnaden.

I en värld som smälter och där hjälpbehovet är stort funderar jag på vad som är rimligt och vad man kanske bör göra avkall på.

Jag läste en gång en bok som handlade om att man ska se varje människa som en läromästare. Jag lät boken sjunka in och först nu flera år senare har jag förstått och försöker använda det i praktiken. Man tycker inte om alla människor som man möter, varken på arbetet eller privat. Men man kan alltid lära något av andra människor. Jag tänker att ingen människa ska avfärdas innan man lyssnat. För alla har sin egen kamp och den vet vi ingenting om.

Mitt personliga ledord för 2017 blir mod, jag ska ta mig igenom något som jag varit rädd för i stort sett hela mitt vuxna liv. Jag tror inte att man kan leva fullt ut om man låter rädslan ta överhanden för det man är rädd för. Jag har varit modig tidigare men på ett annat sätt. Det kommer bli en resa och förhoppningsvis blir mitt liv rikare 💗

Har du som läser något ledord eller tankar för 2017?

Likes

Comments

2016 passerade knappast obemärkt förbi för någon; utrikeskorrespondenterna har fått jobba flitigt med att rapportera om alla terrordåd som skett runt om i vår värld, Brexit, kuppförsöket i Turkiet, flera kända personer dog, festivalvåldtäkter, Trumps seger och masskjutningar i USA och Tyskland. En tillsynes oskyldig julmarknad avslutar året med ytterligare ett blodigt terrordåd där människor fick sätta livet till i dessa totalt onödiga och kallblodiga dåd.

Världen har helt klart blivit en oroligare plats att vistas på, men vad är alternativet? Världens ledare och samfund måste tillsammans arbeta mot terrorn och för att öka tryggheten och säkerheten för sina medborgare. Jag anar dock en tendens till att alla dåd inte leder till öppenhet utan snarare tvärtom. Att en man som Trump utan någon som helst politisk erfarenhet vinner presidentvalet med orden att han ska bygga en mur mot Mexico säger en del om vart världen är påväg... Är det så vi vill ha det?? stängda gränser och misstänksamhet gentemot varandra? Jag tänker också att många kvinnor känner igen känslan när en mindre kvalificerad man får jobbet som hon förtjänar... 😒

Världens ledare har minst sagt mycket att arbeta med under 2017...

Jag upplever att oron och rädslan starkast sitter hos dem som sällan lämnar vårt fina Sverige som inte upptäckt alla fina möten med andra människor runt om i världen oavsett kultur och hudfärg. Mina resor och möten med andra människor ger hopp om framtiden. Så mycket vänlighet och hjälpsamhet som jag upplevde i Australien har jag nog aldrig stött på. Jag vill inte låta mina tankar om året som gick mestadels bestå av tragedi och oro, det har faktiskt hänt en hel del positiva händelser, både privat som i vår omvärld;

 • Vår eminenta skådespelerska Alicia Wikander blir historisk när hon mottog en Oscar 29 februari. Senast en svensk skådespelare tog emot en Oscar var för 41 år sedan. Då hette stjärnan Ingrid Bergman.
 • Kriminologisk forskning och statistik pekar på att våld generellt sett minskat i Sverige de senaste 20 åren.
 • I New York som är USA:s största stad så minskar antalet mord stadigt.
 • Läskunnigheten ökar globalt.
 •  Alltfler överlever cancer i Sverige.
 •  Den svenska ekonomin går starkt framåt.
 •  Det första solcells drivna flygplanet flög jorden runt (utan att förbruka en droppe bensin!)
 •  Sjukdomen polio är nästan helt utrotad.
 •  Efter 52 års krig antogs fredsavtalet i Colombia.
 • Den 1 maj demonstrerade den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen i Borlänge. En oerhört obekväm situation där Tess Asplund hade modet att stå upp för människors lika värde. Hon stod mitt i tåget, med knuten hand och symboliserade allt vad mod heter.
 • USA fick sin första kvinnliga presidentkandidat. Tyvärr gick det inte hela vägen men en titel enbart män vunnit tidigare, är ett stort steg mot en mer jämlik värld 👍. Jag håller mina tummar för Michelle Obama som signalerat att hon avser att ställa upp i nästa presidentval!
 • Våra duktiga fotbollstjejer kämpade sig till ett silver i OS. Att vara näst bäst i världen är verkligen ingen dålig prestation!
 • Sarah Sjöström är en av världens bästa simmare och tog hela 3 OS-medaljer i Rio!
 • Kina förbjuder handel med elfenben.
 • Tigerpopulationen ökar sakta i världen.
 • Jättepandan är inte längre starkt hotad.
 • Indien förbjuder import av päls och exotiskt skinn, vilket kommer att skona livet för tusentals djur.
 • I Förenade Arabemiraten, ett land där exotiska djur som husdjur ses som statussymbol, har myndigheterna beslutat att förbjuda privatpersoner från att äga alla typer av vilda eller förtamade farliga djur.
 • Pälsdjursfarmar förbjuds i Kroatien.

Fler och fler människor vågar ta ställning mot konsumtion, företag och organisationer som satsar helhjärtat på förnybar energi. Fler och fler, världen över, vågar ta ställning mot uråldriga traditioner som i vår tid är moraliskt förkastliga (se bara på alla länder, städer och byar som förbjuder kvinnlig könsstympning, som förbjuder cirkusar med vilda djur, som förbjuder aga, som förbjuder dödsstraff osv).
Det finns massor av positiva händelser som dagligen sker. De jag nämnt ovan är bara ett fåtal. Vid sidan av tragedier och mörka händelser, händer det så enormt mycket positivt i världen. Det tråkiga är dock att i traditionell nyhetssändning så får de negativa händelserna störst fokus. Vi behöver mata barn och ungdomar med hopp och framtidstro!

Tänk om vi alla kunde hjälpas åt att sträcka ut en hand till den som behöver, att engagera sig i något eller någon som gör livet åtminstone lite bättre för någon annan varelse osv. Handlingar som blir ringar på vattnet i kampen mot all ondska ❤ Tillsammans är vi starka!

Likes

Comments

I New York finns ungefär 25 000 restauranger (!) så det finns verkligen ingen anledning att gå hungrig här. Det svåra kanske snarare är att hitta godbitarna bland det stora utbudet 😊.

Mina vänner och andra som följer mig vet att jag valt bort kött i min livsstil så för er som hoppas på tips från ställen som erbjuder blodiga biffar (urk..) och andra köttorgier får jag tyvärr göra er besvikna. Men häng inte läpp; ta chansen istället och utmana dina smaklökar och se, dofta och smaka något nytt 😘.

Här kommer ett urval av ställen som serverar alltifrån de bästa pannkakorna, karibisk stämning, ev, den bästa hamburgaren, läcker hummer och en restaurang med superb utsikt över Manhattan m.m. Hoppas att ni som läser ska hitta något som faller er i smaken 😊.

 • xianfoods.com (41–28 Main street, Flushing/Queens ) är det ursprungliga nudelhaket i Queens. Här finns nudlar i mängder, kryddiga sallader och även lite hamburgare att välja på. Bra priser! Runt 50 kr och uppåt.

 • maleconrestaurants.com (764 Amsterdam Avenue, Washington heights) råder det riktig karibisk stämning. Deras motto är: We want you to eat happy, leave happy and share your positive experience with your friends and family. Restaurangen är toppad som en av de bästa i New York. Så är du sugen på kyckling och karibiska smaker är det hit du ska gå. Restaurangen erbjuder även frukost.
 • Salvation Taco (145 39th st, New York NY 10016). Hit går den som är sugen på taco i alla dess former. Mitt tips är hoppa över köttfärstacon och testa istället beer battered fish filet w mayan Mayo. En riktigt god fish taco! för den efterrättssugna så finns det en hel del söta mexikanska godbitar att välja bland 😉

 • Wild Ginger ( 182 N. 10th street, brooklyn, ny 11211) är en Asiatisk vegan restaurang. Kryddorna och smakerna som används i rätterna är en smakexplosion och allt kommer vackert upplagt! Alla huvudrätter serveras med ris, miso soppa eller en sallad. För den som inte är så hungrig så kan det vara värt att slinka in för en god smoothie eller nyttig juice.
 • buddakannyc.com (Chelsea market, 75 9th street, Meatpacking district/Chelsea). Det var här som Carrie och Mr. Big har sin ”rehearsal dinner” i filmen Sex and the City. Det var vid det enorma långbordet en trappa ner som hela gänget satt och firade vid en vansinnigt snygg dukning. Läcker inredning, riktigt bra Kinainspirerat kök och personal som jobbar för att förhöja känslan ännu mer. Kändistätt och inte i den lägre prisklassen. Vi som är Sex & the City fans vet att tjejerna inte kör budget 😃.
 • Cull & Pistol (75 9th Avenue (Between 15th and 16 Streets). På menyn hittar du alltifrån clam chowder till fish tacos, men det är ställets pinfärska hummer som är den främsta anledningen till varför man går hit. Hummern serveras grillad eller ångkokt. Testa Hopped Mary, en god släkting till systern Bloody Mary.
 • The Polo Bar New York City | Ralph Lauren (1 East 55th street, Midtown). Att äntra denna restaurang är som att komma in i en Ralph Lauren butik; mycket snyggt och väldigt amerikanskt. Här råder en speciell atmosfär och jag tror lika många går hit för matens skull som för hela preppy-känslan som restaurangen utstrålar. För den som gillar kött så blir man inte besviken. Stället är kändistätt och håller inga budgetpriser 😉

 • gaonnurinyc.com (1250 Broadway, Penthouse, 39th floor, Koreatown). Gaonnuri betyder ”världens mittpunkt” på koreanska och det känns faktiskt som att man är just där när man är på Gaonnuri. På 39:e våningen har du en fantastisk utsikt över Manhattan och det skadar inte att maten är utsökt. En spännande koreansk matupplevelse!

 • http://clintonstreetbaking.com/ (4 Clinton street, Lower east side). Ett Brunchställe som inte bör missas. Älskar du pannkakor så är det hit du ska gå, men det är många som upptäckt stället så kön kan vara lång. Deras blåbärspannkakor har två gånger utsetts till stans bästa pannkakor av New York Magazine!
 • Katz Delikatessen (205 East Houston Street (corner of Ludlow St)). Minns ni sekvensen i "When Harry met Sally" där Sally (Meg Ryan) högljutt bevisar att kvinnor visst kan fejka sin orgasm? I denna restaurang spelades denna kända sekvens in. Restaurangen är även känd för sina gigantiska pastramimackor. På helgerna är det öppet dygnet runt.

 • Smorgasburg (90 Kent Ave, Brooklyn). En utomhusmarknad som har öppet på sommaren. Mängder av roliga matstånd som serverar fantastisk mat, godsaker, drycker och glass.

 • Santina (820 Washington St New York, NY 10014). Hit går den som vill äta en hälsosam frukost. Santina ligger under The High Line så varför inte kombinera en nyttig frukost med en promenad uppe på The High Line? 😊

 • Eataly Gelato NY (200 5th Ave,New York, NY 10010, USA). En härlig italiensk vin och matmarknad där du förutom att köpa italienska specialiteter även kan köpa med minnen hem såsom kokböcker, choklad och andra godsaker i italiensk anda.

 • The Butchers Daughter (19 Kenmare St, New York, NY 10012, USA). Här äter du vällagad vegetarisk mat. Passar även för den som inte äter gluten eller laktos. Ett tips är att testa Butcher´s grilled cheese och Smashed avocado toast.

 • Café Habana (17 Prince street New York, NY 10012). Här är ett riktigt charmigt och enkelt ställe. Testa deras legendariska grillade majskolvar med riven mexikansk ost, lite majonnäs och chilipulver eller sätt dig i baren och beställ en av deras Frozen daiquari. Det behöver inte vara svårare än så 😉
 • Blue Ribbon Sushi (119 Sullivan Street, New York 10012). Älskar du sushi så är det hit du ska gå! Detta är en gammal anrik restaurang i japansk stil och man intar sin middag i något av restaurangens alla träbås. Kockarna kan sin sak och här är det lätt att bli sittandes länge. Stället har öppet långt in på natten.

Man kan väl nästan inte skriva om New York utan att nämna ett enda hamburgerhak... 😁 Så detta tips kommer från en väninna som älskar hamburgare och testat många olika ställen. Så om hon hyllar detta ställe så tror jag nog att andra hamburgerfrälsta också blir nöjda:

 • The Little Owl (90 bedford street (corner of bedford och grove). Enligt min väninna är hamburgarna galet saftiga och inte starkt kryddade utan här är det köttsmaken som står i fokus. Enligt ägaren så beställer de specialmald köttfärs av det absolut finaste köttbitarna och det är bara The Little Owl och 4 restauranger till som får beställa det här köttet. Så det borde väl säga en del om kvaliteten på restaurangens kött antar jag.


Hoppas du fann lite inspiration bland mina tips, kom gärna med egna förslag om du vill! 🍔

Likes

Comments

Både boendet och flygresan till New York kostar några kronor, så om budgeten är skral finns det faktiskt saker man hitta på i denna stad som är gratis 😊. Några gratisaktiviteter har jag redan skrivit om tidigare bl.a. gospelkonsert, Central Park, loppisar och att vandra längs Highline. Men här kommer några tips till:

 • För den som gillar att promenera så bege dig ut på den rosa bron som kopplar ihop Manhattans östra strand med Williamsburg. Promenaden tar ca 30 minuter. Arkitekten som designat bron arbetade tillsammans med Gustav Eiffel (mannen som ligger bakom Eiffeltornet), så bron har hämtat viss inspiration från Eiffeltornet. Från Manhattan når du bron i korsningen Delancey St/Clinton St
 • Om du vill ha fin vy över frihetsgudinnan och knäppa några bra semesterbilder över denna ikon så hoppa på färjan som går mellan Manhattans södra spets och staten Island. Färjeturen är gratis och tar strax över 20 minuter, Färjorna går från South Ferry nära Battery Park på Manhattan och de går flera gånger i timmen 7 dagar i veckan.

 • I denna stad finns det mesta, såsom t.ex. möjligheten att skaffa en egen personlig guide. Guiderna är volontärer och New York bor med stor kunskap om staden. På denna sidan kan du läsa mer och anmäla ditt intresse: http://bigapplegreeter.org/

 • För den historia och kulturintresserade finns The National Museum of the American Indian som har gratis inträde. Här kan man få ökad kunskap om olika indianstammar och se vackra saker, titta på filmer m.m. Museet ligger vid One Bowling Green angränsande till det nordöstra hörnet av Battery Park.

 • Många människor betalar stora summor för att resa till Japan under den period då körsbärsträden blommor. Om du är i New York i april/maj så bege dig till botaniska trädgården i Brooklyn. I trädgården finns en japansk del med bl.a. bonsaiträd och körsbärsträd. Under våren hålls även en Sakura Matsuri-festival för att fira traditionell japansk kultur. På tisdagar är det gratis inträde. Här kan du läsa mer: http://www.bbg.org/
 • Gillar du vatten, motion och vackra vyer så finns det möjlighet att bege sig ut på kajaktur i Hudsonfloden under sommarhalvåret. Det är The Downtown Boathouse som erbjuder gratisturer. Här finns allt från en 20 minuters teknikträning till en tur på 3 timmar (beroende på vilken vana man har från paddling.) läs mer här: http://www.downtownboathouse.org/

 • På Lower Manhattan's Battery Park City ligger bl.a. en vinterträdgård som erbjuder gratis, konserter, filmer och dansshower. I området (Brookfield Place) finns förutom vinterträdgården även restauranger och affärer. http://brookfieldplaceny.com/#

 • New Yorks Federal Reserve Bank ligger i byggnaden vid 33 Liberty Street (nära Wall Street). Denna centralbank är USA:s största, sett till tillgångarna. Det sägs att det finns 530 000 guldtackor här (!). Valvet ligger ca 24 meter under gatunivå och ca 15 meter under havsytan. Jag behöver väl knappast nämna att säkerheten är enorm här 😳. Här erbjuds gratis guidningar. Man måste dock registrera sig först för att få hänga med. https://www.newyorkfed.org/aboutthefed/visiting.html

 • Att gå in på Museum of Modern Art kostar i vanliga fall 25 dollar. Men på fredagar mellan klockan 16-20 så är inträdet fritt. Varje morgon håller dessutom skulpturparken öppet mellan 9.30-10. Också gratis.. https://www.moma.org/

 • Det kan bli rejält varmt i New York på sommaren och då är det skönt att få svalka sig lite. I Brooklyn Bridge Park finns en pop up simbassäng på sommaren. Förutom bassängen finns även en liten strand med ett begränsat antal liggstolar, picknickbord, duschar och omklädningsrum. Eftersom endast 60 personer får plats i bassängen så finns det ett schema som ser till att alla får en chans att bada. Det innebär dock att det ofta är köer och ”first come, first served” gäller! Vid entrén får man ett armband som ger dig tillträde under 45 minuter. http://www.brooklynbridgepark.org/attractions/pop-up-pool


 • Socrates Sculpture Park är en annorlunda park och museum i ett, där konstnärer skapar skulpturer och installationer som tillsammans ger en levande och rolig park där många samlas. Parken Har bl.a. i sitt program "healthy living" som erbjuder yoga, tai-chi, capoeira m.m.green market. http://socratessculpturepark.org/

 • My free Concert en bra sajt för dig som vill kolla vad som är på gång under dagarna för din New York vistelse. myfreeconcert.com

Likes

Comments

Även om det är mkt som händer och kretsar kring Manhattan så är New York betydligt större än så. Om du besöker staden så lägg åtminstone en dag utanför och se något annat;

Här kommer mina tips på vad man kan se och göra utanför Manhattan:

 • Ca en timmes bilfärd från Manhattan ligger den kända outleten vid namn Woodbury Common Premium Outlet. Outleten är mysig och uppbyggd som en liten stad med butiker, restauranger och promenadvägar. Personligen så gillar jag det betydligt bättre än stora shoppinggallerior där man bara går inomhus. Här kommer man ut i friska luften mellan varje butik och det är trevligt att promenera omkring här. På området finns ca 220 butiker med priser som är mellan 25-70% lägre i vanliga butiker. Jag tycker att outleten höll bra kvalitet och det är ordning och reda i butikerna. Några av märkena som du kan finna är Tommy Hilfiger, Prada, Burberry, Donna Karan, Nike, Chanel, Ralph Lauren m.fl. Det avgår bussar dagligen från Port Authority Bus Terminal från Manhattan. Vissa företag som arrangerar utflykter hit erbjuder även kunponghäften med rabatter i priset. en busstur t/r kostar mellan 300-400 kr. Det står säljare för div. utflykter lite överallt på Manhattan, så vi köpte våra bussbiljetter direkt på gatan av en sådan säljare.
 • Brooklyn har en lång ölkultur och en gång i tiden fanns här hela 48 stycken bryggerier. En av de mest kända ölbryggerierna som tar emot turister för guidningar är Brooklyn Brewery. Om man vill så kan man boka en guidad tur som brukar vara mellan 3,5-4,5 timmar. Då ingår busstur och besök på olika bryggerier och naturligtvis smakprovning. En av de mest populära arrangörerna som är högt listade på Tripadvisor är The New York Beer and Brewery Tour. Turen passar både ölsnobben som ölnovisen. Här finns även möjlighet att boka privat tour, t.ex. roligt inslag på svensexan eller födelsefirandet. https://tourguidesofnewyork.com/
 • Niagarafallen ligger mellan USA och Kanada. Merparten av Niagarafallen ligger på den amerikanska sidan, men den bästa utsikten över vattenfallen får man faktiskt från den kanadensiska sidan. Detta kända vattenfall (som egentligen består av 3 stycken vattenfall) har agerat statist i ett flertal Hollywoodproduktioner. En av de senaste filmerna där Niagarafallen har haft en synlig roll är i Pirates of the Carribbean: At Worlds End från 2006, där vattenfallen spelar den mycket centrala rollen som Världens Ände. Vattenfallet kan betraktas både från land eller i en båt som tar passagerarna nära vattenfallet. Det har varit mycket populärt genom åren att åka nedför vattenfallet, oftast med döden som resultat. Idag är det strängt förbjudet att ge sig på sådana våghalsiga strapatser utan särskilt tillstånd. Man kan åka på en dagstur från New York som tar ca 14 timmar tur och retur. På kvällen är det en mäktig upplevelse att beskåda vattenfallen då fallen lyses upp med kraftfulla strålkastare, vilket ger en mäktig naturupplevelse!
 • Den största ön öster om Manhattan är Long Island. Här ligger bl.a trendiga Hamptons som rika Manhattanbor söker sig till som vill komma ifrån stadens puls ut till den lantliga och exklusiva skärgården. Det tar 2 timmars bilfärd från Manhattan hit. Alternativt så kan man även ta tåget från Penn station (som är belägen under Madison Square Garden.) Om man som jag gillar att spana in vackra villor, äta god mat på bra restauranger eller strosa längs stranden så är Hamptons väl värt ett besök. Den populäraste stranden är Long Beach, som man når med direkttåg från Manhattan. För den som gillar shopping så är Roosevelt Field Mall ett tips. Men förvänta dig inte att springa igenom det på en halvtimme. Vi pratar om det tionde största köpcentrumet i hela USA med över 270 butiker! Prisnivån är varierad. Här hittar du mer info om öppettider, hur du tar dig dit osv: http://www.simon.com/mall/roosevelt-field/about

Vackra och exklusiva villor i Hamptons är det gott om:

 • Filmen "The Great Gatsby" hämtade inspiration från den gamla herrgården Old Westbury Gardens. Här finns förutom den över 100 år gamla herrgården även en fantastisk trädgård med sjöar, fontäner, woodlands och en rosenträdgård. Platsen som sägs vara Long Islands vackraste är även en populär plats för bröllop och bröllopsfotograferingar. Inträde till området kostar 10 dollar och guidade turer erbjuds för de som vill lära sig mer om herrgårdens historia.
 • Om du för en dag vill byta ut alla skyskrapor mot skog och natur så är Bear Mountain ett tips. Bear Mountain är ett naturreservat som ligger i Hudson Highlands i New York State. Naturreservatet ligger ca 7 mil från Manhattan. I september sprakar färgerna i grönt, rött, orange och gult. Man hoppar på båten som tar dig längs Hudsonfloden till historiska Bear Mountain. På hösten erbjuds oktoberfest ombord. Ett tips är att ta det lite lugnt med ölen då det finns mkt att upptäcka på land såsom vandringar, besök på zoo, Trailside Museums och Estuarine Reserve m.m. Båten brukar lägga till under ca 2-3 timmar så man hinner gå iland och upptäcka omgivningarna. På båten kan man boka picknicklunch att ta med. Avgångsplats Pier 83, Hudson River Greenway. Turen brukar ta ca 8 timmar totalt. Utflykten bokas bl.a. via www.viator.com
 • Att testa sina gränser i skidbacken är kanske inte det första man tänker på när man reser till New York men här kan man faktiskt ta en dagstur till Hunter Mountain i Catskills om man besöker New York på vintern 😊. Hunter Mountain har många olika pister som passar både nybörjaren och veteranen. För de som vill känna adrenalinet pulsera runt i kroppen så finns det även en brant sluttning som är 488 m hög! Turen kostar ca dryga tusenlappen, ungefär samma pris som en utekväll på krogen på Manhattan! Om man vill stanna längre så finns det övernattningsmöjligheter. Se länk för mer info: http://www.huntermtn.com/ Ett tips är att se över om din reseförsäkring täcker äventyrssporter såsom snowboard ifall olyckan skulle vara framme... 😝
 • Kanske lockar det att bege dig till Amerika regeringens hjärta och se Vita huset i verkligheten? 😊. På de flesta rundturer till Washington D.C (om man bokar en sådan) så brukar det vara en stopp vid Arlington-kyrkogården för att besöka John F. Kennedys grav. Í Washington DC brukar turen gå till Capitolium, Senaten och Vita Huset. Rundturen i Washington DC fortsätter till Smithsonian National Air and Space Museum innan du får besöka minnesmärkena för Washington, Lincoln, Vietnam och Korea. Självklart kan man även hyra bil och köra själv. På denna länken finns bra tips för den som funderar på att hyra bil i USA http://www.resatillusa.se/hyrbil-i-usa/

Likes

Comments

Såhär i jultider känner sig många stressade över vad de ska köpa i julklapp. Ytterligare ett år med boxershorts från Dressman, presentkort och påslakanset från Hemtex känns kanske lite tråkigt och fantasilöst!?

Här kommer mina tips på julklappar som förhoppningsvis uppskattas av dina nära som älskar att resa. Här blandas dyrt som billigt, sociala klappar som flera har glädje av och julklappar köpta med hjärtat för att underlätta någon annans liv lite mer 💗

 • Ansiktsprodukter i max 100 ml flaskor för att klara säkerhetskontrollen. Det finns fina kit att köpa med t.ex. rengöringsgelé, ansiktsvatten och fuktighetskräm.
 • Bagagevåg för den som jämt sliter med stressen över att kanske behöva betala övervikt på flyget. T.ex. så har Kjell & Company prisvärda.
 • Hörlurar som reducerar flygplansbuller, barnskrik och sorl.
 • Skyddande transportbag som formpressas runt flaskan så att det åtråvärda vinet eller champagneflaskan kommer hem säkert. https://www.wineskin.net/
 • Resväska. Samsonite är ett bra kvalitetsmärke som har alltifrån extra stora resväskor till lättviktsväskor, datorväskor och väskor där man kan få en egen gravering.
 • Det är roligt att göra saker tillsammans så varför inte ge bort en språkkurs? En oväntad juklapp som inte behöver vara särskilt dyr. Språkkurser på kvällstid är något som arrangeras kvällstid i de flesta lite större städer. www.sensus.se
 • Konstnärliga reseskildringar. Vackra reseskildringar av illustratörer och konstnärer från hela världen. http://eu.louisvuitton.com/eng-e1/homepage
 • En riktigt skön nackkudde. Det finns massor med olika kuddar att välja bland. Från de billigaste på t.ex. Bluebox till premiumkudden från Cabeau som formar sig efter nacke och huvud tack vare memoryfoam.
 • För den som är mån om att hålla vikten nere på bagaget så kan en lätt regnponcho som går att vika ihop till fickformat vara guld värd på platser där världen kan vara lite lurigt 😉
 • De flesta gillar att hålla sig uppkopplade på semestern så en reseadapter är nästan ett måste.
 • Att tappa bort sitt pass är en smärre katastrof om man är på resande fot. Så varför inte ge bort en fin passväska att ha runt halsen tillsammans med körkort, kreditkort m.m.
 • Kompressionsstrumpor för långflygaren. Glöm mormors gamla hudfärgade strumpor; idag finns det en uppsjö av snygga modeller alltifrån prickiga, stormönstrade till knallrosa. Kolla t.ex. in denna sidan för inspiration: http://www.strumpis.se/stodstrumpor/monstrade?gclid=CNHY45uD-dACFUXPsgodF1wDlw
 • Resor och semester är ju för de flesta förknippat med avkoppling och att ha det bra. Men verkligheten blir inte alltid lika rolig som man planerat... Det kan vara alltifrån mygginvasion till sår, turistdiarré till en granne på hotellet som snarkar så det är omöjligt att sova. Varför inte sätta ihop några "överlevnadsprodukter" till den resglada vän så att denne får en ännu härligare resa!? På apotekhjärtat kan du kolla in deras sortiment och sätta ihop en egen "goodiebag" 😉 https://www.apotekhjartat.se/produkter/resa/2/
 • "The Lonely planet travelbook". Hitta inspiration och läs på inför resan med hjälp av denna inspirerande bibel som täcker hela 230 länder & destinationer och innehåller 850 fängslande bilder. http://www.adlibris.com/se/bok/the-travel-book-a-journey-through-every-country-in-the-world-9781786571205
 • Alla toaletter är inte lika fräscha och en del vill man inte ens gå in i. Vad gör man då som kvinna om man måste gå och kissa och att sitta på huk i lera eller snö inte känns som ett alternativ? jo man använder P-Mate! Det är en liten pryl som gör att du kan stå upp och kissa. Praktiskt och hygieniskt. https://www.coolstuff.se/P-Mate
 • Att sitta på flyget behöver inte vara tråkigt. Här finns 747 idéer om vad man kan hitta på för att få tiden att gå lite fortare: https://www.amazon.com/747-Things-Do-Plane-Lift-off/dp/159869541X?tag=viglink121053-20
 • Allt kan hända på resan. Packningen blir skrynklig, det kommer fläcka på kläderna och skorna kan se rätt bedrövliga ut. Varför inte ge bort ett tvättmedel så man kan tvätta förhand, ett litet skorengöringskit och en praktiskt tvättlina med sugproppar som fäster på de flesta underlag!? här kan du köpa tvättlinan: https://www.apotekhjartat.se/produkter/resa/praktiskt-pa-resan/gotravel-tvattlina-travel-clothes-line/
 • När jag var barn så prydde jordglobar många hem. De var ganska stora och otympliga så det är inte många som har dem kvar i sin inredning. Varför inte satsa på en fin tavla eller plansch istället med världskartan som motiv? Länk till affischen på bilden nedan: http://www.allposters.se/-sp/Antik-vaerldskarta-engelska-posters_i8306235_.htm?AID=1796197263&ProductTarget=105296574927&utm_medium=cpc&utm_source=google&utm_campaign=PLA
 • För den som gillar att sticka ut så har Samsonite släppt en limited edition med resväskor som består av två av Magrittes mest renommerade konstverk “The Son of Man” and “Sky Bird”. De är dock inte särskilt billiga; Ca 3600 kr för en väska som är 55 cm:
 • Jippijaja Quiz Resa & Äventyr är det perfekta frågespelet för alla som älskar resor, spännande storstäder, kultur och annorlunda platser. Allmänbildande och roligt! Finns att köpa på Bluebox: http://www.bluebox.se/Jippijaja-Quiz-Resa-Aventyr
 • Presentkort på fotobok så att mottagaren kan skapa sin egen personliga fotobok.
 • Om passet är en absolut nödvändighet på resan så är kameran en absolut rolig pryl att ha med sig för att föreviga alla minnen. Finns alltid från dyra äventyrskameror till billiga engångskameror att t.ex. använda under vattenytan.
 • Scratch map Original Karta som visar exakt så mycket av världen som du vill. Vid leverans är hela världen täckt av guldfärg som du, likt en triss-lott, kan skrapa av i takt med att du besöker länderna! https://www.coolstuff.se/Scratch-Map

 • För oss som rest utanför de typiska turistområdena så har man både en och två gånger sett hur verkligheten ser ut för många barn i världen. En verklighet som många gånger innebär fattigdom, otrygghet och hunger. De viktigaste julklapparna kan man bl.a. köpa på Unicef. Gåvor som räddar barns liv! https://unicef.se/gavoshop?version=b
 • En julgåva som hjälper arbetet för djurs rättigheter och räddar liv. En gåva som gör skillnad och skyddar de som själva saknar röst att säga ifrån och medel till att försvara sig.” http://djurrattsalliansen.tictail.com/product/julgåvobevis-500kr-beagle-i-snön

Hoppas att ni fått lite inspiration i julklappsletandet 😊. Önskar er läsare en riktigt god jul med era nära och kära ❤

Likes

Comments