Jag läste någonstans att knappt hälften av svenskarna prutar när de är på utlandssemester. ´Med vänlighet, ett leende och lite vana så tror jag att de flesta kan pruta.

Här kommer lite tips utifrån hur jag tänker när jag reser utomlands:

 1. Vad är varan värd för dig? Man hittar något som man gillar. Innan du börjar pruta så resonera lite med dig själv vad du tycker skulle vara ett lagom pris och vad du är villig att betala. Försök sedan att landa i en summa och ha den i åtanke hela vägen till köpet.
 2. Fråga efter priset med ett leende på läpparna. När försäljaren fråga hur mycket du är villig att betala så visar hen att priset inte är fast = läge att pruta. Lägg ett bud som är ungefär 20% under ditt uttänkta pris och invänta ett motbud. Låt processen ta lite tid och verka inte alltför angelägen.
 3. När priset närmar sig ditt målpris är det dags att handla. Det finns olika sätt att göra det på; antingen slår man till direkt eller så tar man en runda i andra butiker först för en prisjämförelse (eventuellt med förevändningen om att du inte har kontanter.) Gå tillbaka om priset är rätt. Det finns också en annan variant:
 4. Be om paketpris - fråga vad det kostar om du köper fler av samma vara eller föreslå själv ett paketpris. Ha jämna pengar så slipper du förhandla om växeln.
 5. . Skiljs som vänner - efter en lyckad prutningsprocess är du både du och säljaren nöjd. Du fick en vara du ville ha till ett pris du tyckte den var värd. Efter en bra affär skiljs man som vänner 😊.

Det finns ingen lag som säger att du måste köpa den vara som du prutat dig till, men det anses mycket oförskämt att inte handla om säljaren gått med på ditt bud. ​

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Nämner man ordet "Helsingör" så tänker nog de flesta på ledighet, avslappnad stämning, pölse och en pilsner på någon utav uteserveringarna 😊. Och det ligger antagligen mycket i det; danskarna är kända för sin avslappnade stämning som vi svenskar gärna tar till oss. Bara 20 min med färjan från Helsingborg så är man i den mysiga hamnstaden på Själland.

Vi besökte Helsingör en heldag och förutom pölse och öl så finns det så mkt annat att se och göra här. Fördelen är att staden är liten så det passar perfekt att lämna bilen i Helsingborg och promenera omkring i stadskärnan. Danmarksfeelingen börjar redan ombord på färjan 😃

Vi lämnade ett lite småmulet Helsingborg och gick i land i ett soligt Helsingör, lite blåsigt i och för sig men soligt och det är huvudsaken. Med solbrillorna på så vandrade vi upp mot Stengaden som är en mysig kullerstensgata som erbjuder en hel del småbutiker, inredningsbutiker ( dansk design 👍👌...), restauranger, spritbutiker etc.

Vem blir inte lycklig av att doppa näsan i denna färgexplosion??

Jag har alltid älskat ost i alla dess sorter så självklart ingick ett besök i en riktigt bra ostaffär. Här fanns allt och lite till 😊 Efter lite provsmakningar så köpte vi en Chevré, brie, en mjukost med massor av färsk gräslök och vitlök i och annat smått och gott. Tack vare det något kyliga vädret så klarade sig ostarna en heldag utomhus 👍. Besöker man Helsingör mitt i sommaren och älskar ost så kanske man annars kan packa ner en liten kylväska så att inte godbitarna förstörs i värmen 😊.

Helsingör har gott om frestelser uppradade i skyltfönsterna. Tack och lov var vi nästan mätta då vi lämnade ostbutiken så vi klarade att gå förbi alla konditorier utan att slinka inom. Helsingör är inte direkt ett mecka för rawfood och nyttig mat...

Ca 500 m från Stengaden ligger Kronborg slott ute på udden med fin utsikt ut mot andra sidan sundet. Slottet är ett av Danmarks mest berömda och förevigades av Shakespeares Hamlet under 1500-talet. Slottet finns uppsatt på Unescos världsarvslista. Det kostar ingenting att gå utanför slottet och titta men vill man gå in så kostar det knappt 100 kr. Här erbjuds även guidade turer.

Påväg över till slottsområdet så passerar man M/S Maritime Museum of Denmark. En spektakulär byggnad som ligger under mark. Som namnet avslöjar så ligger fokus på havet och sjöfart. Här fanns spännande innovativa utställningar och arkitektur. Arkitekturen har fått en rad internationella priser. Utställningarna varierar över året och då vi var där så fanns en tillfällig utställning som heter "Sex on the sea". Besöket kostar 100 kr och är man det minsta intresserad av historien kring det maritima livet och sjöfart så ska man absolut förlägga ett par timmar här!

Efter att ha promenerat runt ett par timmar ute på udden och på museet så började vi bli lite hungriga så vi slank inom Kulturkvarteret där de har ett mysigt spisehus som serverar alltifrån kaffe, frukost, kakor och måltider med utsikt över hamnen. Vad passade väl bättre än en Fish and Chips? Det gäller att ta seden dit man kommer 😁. Kulturkvarteret är även det en spännande byggnad både arkitektoniskt som innehållsmässigt. Här inne ryms bl.a. ett stort barnbibliotek, Horisonten uppe på etage 3, Shakespeares bibliotek som innehåller en gedigen samling av Shakespears verk. På 4:e etaget finns en takterass som erbjuder en härlig utsikt över slottet och Öresund. The Green room på etage 3 erbjuder konserter och konstutällningar.

Är man intresserad av gamla religiösa byggnader så finns Sankta Maria Kyrkan (som blev stiftat av Erik av Pommern), det välbevarade Karmeliterklostret och Sankt Olafs kyrka (en gotisk katedral mitt inne i Helsingör.)

Om man hoppar på tåget i Helsingör (som ligger precis utanför färjeterminalen) så kan man kliva av knappt en halvtimme senare på LOUISIANA i HUMLEBÆK (A museum of modern Art). Här finns mycket att se och göra om man är konstintresserad: https://www.louisiana.dk/

Vi avslutade vår heldag i Helsingör med en sväng inom den 90 år gamla glassbutiken vid namn Brostraede Is. Deras specialitet är glassrån med gräddglass, sylt och grädde. Även detta en kaloribomb (en smaskig sådan) 🍦

Trötta, mätta och nöjda tog vi färjan över till Helsingborg igen. Ca 70 kr enkel resa känns överkomligt 👍.


Likes

Comments

Efter att ha tillbringat helgen i Helsingborg och Helsingör så tänkte jag dela med mig av lite tips på saker man kan se och göra här. Första inlägget blir fokus på Helsingborg, en av nordens äldsta städer 😊. Jag brukar alltid göra lite research om det är någon plats som jag inte känner till så väl, så att man slipper lägga onödig tid på att virra omkring och söka info när man väl är iväg, då vill man ju bara njuta 😊. Det kändes som om det mesta fanns här såsom bra matutbud, mycket kultur, natur, hav, shopping och Danmark bara 20 min därifrån med färjan.

Vi valde att bo på ett centralt hotell så att vi kunde promenera omkring i stan. För det var inte helt lätt att hitta parkering så det var skönt att låta den stå.

 • Dunkers kulturhus fanns mycket att se och göra för stor som liten; utställningar, musik, teater, dans, konst, kultur m.m. Vill man bara sitta ner och ta det lugnt så rymmer byggnaden även ett bibliotek och blir man hungrig så knatar man bara in på restaurangen eller bistron 👍. Kulturhuset ligger nere i hamnen (Kungsgatan 11.)
 • För den som uppskattar ett kallt och friskt bad så är ett besök på Kallis ett måste. Kallis är ett kallbadhus med stora panoramafönster som vetter ut mot Öresund. Här erbjuds även arombastu och i omgivningarna runt omkring kan man spela minigolf och testa utegymmet. Inträdet är 60 kr (vuxen). Adress: Gröningen norra 1.
 • Pålsjöbaden är även detta ett kallbadhus som ligger längs strandpromenaden norr om Gröningen. Förutom bad och bastu erbjuds även yoga vissa kvällar.
 • Kärnan (ett gammalt vakttorn från 1300-talet) är det enda som finns kvar av Helsingborgs slott. Gå upp för de 170 trappstegen upp till kärnan och njut av den härliga utsikten över hustaken och Öresund. Förutom utsikten kan man även lära sig mer om stadens storhetstid.
 • Framåt våren och sommaren kan det vara mysigt att tillbringa ett par timmar på Fredriksdal. Fredriksdal museer och trädgårdar är ett friluftsmuseum på 36 hektar i Helsingborg uppbyggt kring den herrgårdsliknande huvudbyggnaden på egendomen Fredriksdal. Här kan man kika på djur som förr var vanliga i landet (lantraser) såsom värmlandsfår, nordsvensk brukshäst och väneko m.fl. Blir man fikasugen finns trädgårdscafé och på kulturmagasinet kan man handla saker med kultur- och naturhistoriska teman. Påskmarknaden och julmarknaden brukar vara populära händelser som lockar mycket folk.
 • Gillar man att röra på sig så är Söderåsen ett tips som är en nationalpark där man kan vandra eller cykla längs lederna samt paddla kanot i Rönne Å.
 • Kullabergs naturreservat är ett riktigt fint område att besöka under senvåren och sommaren. Här kan man klättra, gå på guidade turer, delta i grottvandringar och i havet utanför Kullaberg finns en undervattensled med beskrivande texter om havet. Kullaberg är även känt för konstnärens Lars Vilks verk Nimis och Arx.
 • Sofiero är ett slott med en 15 hektar stor parkträdgård ca 5 km norr Helsingborgs centrum. Parken är bl.a. känt för sina vackra rhododendron som blommar under våren. Men här arrangeras även vandringar, konserter och konst. I år blir det bl.a. konserter med Per Gessle, Bryan Ferry och Norah Jones. Veteranbilsutställningen är den 18 juni. https://sofiero.se/
 • Inne i Helsingborgs centrum finns totalt ca 500 butiker, både de vanliga klädkedjorna som de mindre lokala butikerna. Huvudshoppinggatan är Kullagatan. Även sidogatorna Kolmätargränd, Norra Strandgatan, Nedre Långvinkelsgatan och Södra respektive Norra Storgatan hör till shoppingkvarteren.
 • Ca 6 km från centrum ligger Väla som är ett köpcentrum inomhus med ca 200 butiker. Mysigt köpcentrum som är lagom stort att lätt att hitta i till skillnad från Emporia. Om man letar efter unika möbler bortom Ikea-land så är ett tips att besöka Java möbler. En hel del trämöbler från bl.a. Asien.
 • Sofiero Slottsrestaurang, Fridas, Gastro och La Petite har bra placeringar i The White Guide om man vill testa något alldeles extra en kväll 😊.
 • Runt omkring Helsingborg i den skånska myllan trivs druvorna. Vilket gjort det möjligt att anlägga vingårdar som man kan besöka. Arilds vingård, Kullahalvöns vingård, Vejby vingård, Södåkra vingård, Aplagårdnes vinhus, Villa Mathilda och Vingården i Frillestad lär dig mer om hantverket bakom ett riktigt bra vin.

Likes

Comments

Ibland blir man lite trött på veckohandling, planering, jobb och allt annat som hör vardagen till. Efter ett långt samtal med en väninna på fredagen som berättade att hon också var lite marstrött och skulle rymma bort över helgen med sin nya kärlek så började jag leta lediga hotell. Vi hade ju en ledig helg framför oss och jag var sugen på att åka iväg och hitta på något, helst till någon lite större stad med gott om aktiviteter. Sambon var snabbt med på noterna och fick välja resmål så valet föll på Helsingborg och en tripp över till Helsingör. Vi gillar både Skåne och Danmark så det var ett bra val för en weekend utan alltför lång resväg. Sagt och gjort; jag bokade på fredagen och på lördagsmorgonen så gav vi oss iväg.

Det finns en del hotell som jag snappat upp och gärna vill besöka. Ett av dem var Radisson Blu Metropol Hotel i Helsingborg. Jag gillar hotell som sticker ut på ett eller annat sätt 😊. Utsidan på hotellet är tämligen diskret men det är på insidan det händer 😊. Hotellet har en snygg inredning som bjussar på en massa inspiration samtidigt som man bor bra på Söder, med närhet till stadens utbud av shopping, restauranger, stränder och kultur. Det är gångavstånd både till färjeterminalen, Dunkers kulturhus, filmpalatset som till shoppingstråken. Inredningen är industriell och cosy och väldigt avslappnad. Mestadels äkta hållbara material i form av läder, sten och trä vilket ger en rustik känsla 👍.

Jag hade önskat att få badrum på rummet (älskar att bada!!) men tyvärr är det bara sviterna som erbjuder detta så det fick bli en gammal hederlig dusch att värma sig i istället, mars är ju inte direkt årets varmaste månad 😜.

Hotellet erbjuder 205 designade rum samt ett antal sviter, konferensavdelningar och en väldigt populär restaurang som heter Nellys Restaurang & Bar. Det var fullbokat där då vi besökte hotellet så tyvärr fick vi inte chans att prova deras mat. För 160 kr kan man nyttja hotellets parkeringsgarage. Vi valde dock att parkera på gatan som var gratis efter kl 15 på lördagar. Vårt rum var klart då vi kom så vi kunde checka in redan vid lunchtid 👍. Hotellet är hundvänligt och accepterar även fyrbenta gäster.

För den som vill röra på sig så erbjuder hotellet ett bra hotellgym uppe på 7:e våningen som är gratis för gästerna. På hotellet står det att gymmet erbjuder en fin utsikt över takåsarna. Det är väl en sanning med modifikation då den främsta utsikten består av en större byggnad mittemot. En byggnad som f.n. håller på att renoveras. Men å andra sidan så besöker man sällan ett gym främst för utsiktens skull 😉. Gymmet håller en behaglig temperatur och erbjuder bl.a. konditionsmaskiner, kettlebells, fria vikter, kombinationsmaskin för träning av hela kroppen, pilatesboll och yogamattor. Här finns även handdukar att torka svetten med och kallt vatten att svalka sig med. Allt fungerade när vi var där och gymmet var rent och fräscht. Ett bra hotellgym i mindre format som är väl värd ett besök 👍

Vill man simma eller gå på pass så finns Actic simhall ca 300 m från hotellet. Biljetter dit kan köpas i hotellreceptionen.

En av de bästa upplevelserna med hotellet är hotellfrukosten. Allt var fräscht och aptitligt upplagt Här fanns det mesta från de obligatoriska prinskorvarna till möjligheten att pressa sin egen morgonjuice. Det var nog ingen som lämnade den fullsatta frukostserveringen hungrig. Nackdelen är att det stundtals var ganska trångt och de flesta borden var fullsatta så ett tips är att vara på plats innan kl 9 på morgonen så att man hinner sitta och njuta i lugn och ro 😊. Jag såg inga veganska alternativ, men det är möjligt att detta finns om man specifikt frågar efter det. Ett tips är att avsluta frukosten med deras goda hemlagade päronmarmelad tillsammans med ost och kex 😘. För kaffeälskaren så fanns det flera olika alternativ att välja bland.

En bra starta på dagen: Saftig varmrökt lax på grovt bröd och grönsaker 👍

Om jag ska nämna något mindre bra med hotellet så var rummen något små utan några större möjligheter att lägga in eller hänga upp kläder och duschen består av en mindre vikdörr (med söndrig gummilist nedtill) så det blev ganska blött i badrummet när man skulle duscha. Hotellet är eko-certifierat därför kändes det märkligt med alla små plastflaskor i badrummen som inte känns så miljövänligt. Jag tänker att man t.ex. skulle kunna ha väggfasta påfyllningsbara badrumsprodukter för att minska allt avfall från plast. I receptionen står det att hotellet erbjuder 100% nöjdhetsgaranti. Är man inte nöjd så erbjuds man pengarna tillbaka. Det var dock ingen som frågade om vi var nöjda eller hade det bra, så tanken är kanske att det är upp till gästen själv att framföra ev. klagomål!?

Överlag är vi dock nöjda med hotellet och kommer gärna hit igen om vi ska till Helsingborg 😊

Likes

Comments

Okej det är väl lika bra att skriva det med en gång (innan någon annan gör det); det är svårt att påstå att man reser miljövänligt om man tar flyget eftersom det är en riktig miljöbov. Men eftersom de flesta av oss trots allt gillar att resa så kommer här lite tips att tänka på för att resa mer miljövänligt och hållbart:

 • Om möjligt: flyg nonstop! Det blir betydligt mindre flygbränsle än om man går ner och mellanlandar.
 • Charterplan har hög beläggning, vilket innebär att det blir mindre koldioxid per person.
 • Om du kan ta tåg i Sverige så gör det istället för att flyga eller köra bil. SJ använder t.ex. miljömärkt el för att driva tågen.
 • Genom att korta ner flygtiden på resorna så skonar du miljön. Antagligen finns det tillräckligt bra stränder och värmande sol på närmare håll än i Thailand.
 • Om man väljer att flyga långt så är det bättre att stanna lite längre och kanske dra in på en annan resa istället för att kompensera.
 • Klimatkompensera din resa (då bidrar vi till att finansiera utveckling av förnybar energiproduktion.)
 • Om man ska ta färjan så tänk på att en snabbfärja ibland kan dra lika mycket bensin som ett flygplan. Är vi verkligen så stressade under vår ledighet att vi måste ta snabbast möjligast transportmedel? dock så finns det inga miljövänliga motorbåtar...
 • Välj hotell som är miljöcertifierade.
 • Ät på inhemska restauranger och handla lokalproducerat för att stärka den lokala ekonomin.
 • När du bokar resan så boka papperlöst.
 • Minimera elförbrukningen hemma när du är bortrest.
 • Beställ aldrig hajfensoppa på restaurang. (Om du inte förstår varför; goggla det och du får se hur soppan blir till, vidrigt!)

Sverige är vackert! Varför inte prova att ekoturista på hemmaplan nästa gång? Klicka på länken för att komma till godkända arrangörer av ekoturism. Här kan du även få mer information om vad ekoturism innebär;

www.naturensbasta.se/arrangorer/index.asp


Har du fler tips? Fyll gärna på listan!

Likes

Comments

Himlen kan se så olika ut beroende på ur vilket perspektiv du tittar på den och beroende på vem du tittar på den med. Här nere gick vi ofta då vi var nyförälskade och alla problem tycktes vara små. Vi bubblade och kunde länge stå och titta ut på vattnet och himlen. För någon kväll sedan gick vi dit igen och himlen var finare än all konst. Jag vet det så väl men behövde påminnas så mycket; alla moln ljusnar och glesnar när du möter dem tillsammans med människor som älskar dig ❤


Likes

Comments

Tanken var att plita ner ett inlägg och publicera det på internationella kvinnodagen den 8 mars men efter att ha tillbringat hela dagen i Malmö på utbildning så var jag ganska trött när tåget rullade in på tågstationen i min hemstad så inlägget får bli idag istället.

Någon tycker att det är ett kommersiellt jippo med blombuketter och röda chokladaskar men internationella kvinnodagen är till för alla som står för människor lika värde, människors lika rättigheter och människors lika möjligheter. Jag tror det är lika viktigt att stötta alla flickor som växer upp idag som att vara goda förebilder för alla pojkar. Att pojkar får se att pappor är lika viktiga som mammor och att alla hjälps åt i teamet familjen oavsett kön. Att pojkar får se att de tidigare ramar som rått över könen varit alltför snäva men att det går att bredda ramarna och att man får ta plats utan att för den delen ta någon annans plats <3

Att uppmärksamma kvinnor och den ojämställdhet som vi lever i är något som kräver arbete varje dag och inte bara den 8 mars. Vi kan kämpa oss blodiga för att få samma respekt, lön och villkor som männen men så länge som vi kvinnor inte backar upp varandra så har vi en lång uppförsbacke framför oss...

Emellanåt kikar jag in på Isabella Löwengrips blogg. En blogg om denna super entreprenör som bjuder på en massa inspiration om allt från shoppingtips, till karriärsvägar etc. So far so good. Det som dock gör mig så trött är alla elaka kommentarer som väller in så gott som dagligen. För den som sett Lejonkungen så är liknelsen med hyenorna ganska slående! Vad är det som gör att en del kvinnor måste trycka ner och platta till andra kvinnor såväl på nätet som i övriga livet? Vilket behov blir tillfredställt av det? Den som väljer att blogga delar med sig av det man vill av sitt liv, foton osv. Men om läsaren tror att bloggaren har någon form av informationsskyldighet gentemot sina läsare så är man ute på väldigt hal is enligt mitt sett att se det. Var tacksam över det du får läsa istället.

Jag tänker på de skönsjungande kanariefåglarna som användes i gruvindustrin under 1800-talet och delar av 1900-talet. Så länge luften var bra så sjöng fåglarna men om gruvgasen blev för påtaglig så blev fåglarna först oroliga och därefter dog de. Anledningen till varför kanariefåglar användes var för att skydda gruvarbetarna. Kanske kan vi än idag använda kanariefåglarna som ett skydd och metafor i vårt eget liv? Om vår inre sång sakta börjar dö ut så är det kanske tid att se sig om efter en förändring och göra sig av med det i livet som får vår inre fågel att tystna såsom t.ex. ett arbete som skaver, en dålig relation eller respektlösa vänner. Gör man detta i tid och tar hand om sitt eget välmående så kanske andra slipper vara måltavlan när du uttrycker ditt missnöje gentemot en person (på nätet eller i verkligheten) för att din egen kanariefågel slutat sjunga...

Be nice!

Likes

Comments

Uppdateringarna har inte varit de bästa sista tiden. Det är mycket som händer i mitt liv just nu och skrivandet har fått stå tillbaka, men...

Nu har vi bokat vår nästa resa 😊! Efter en hel del bläddrande i resekataloger ( ja jag är kanske gammaldags men det är något visst med hela bordet fullt med reseinspiration och en rykande het kopp te till,) så kom vi fram till att vi ska till Italien. Lagom lång flygresa för 8 dagar; massor med kultur, god mat, historia och förhoppningsvis lite sol som värmer upp vinterhuden. Aprilvädret hemma är ju som bekant inte helt pålitligt...

Vi ska göra en rundresa till Rom, Sorrentohalvön, Capri och Pompeji. Har du varit här? Tipsa gärna mig om guldkornen, godaste pizzan eller vad som helst som gör resan till ett härligt minne👌.

Det blir inte direkt någon "ligga på stranden och slappa" semester. Men varje resa har sin charm. När vi var i Förenade Arabemiraten i januari, så planerande vi inte så mkt utan tog dagen som den kom. När man besökt ett resmål tidigare så känner man ingen stress längre över att hinna med alla sevärdheter, ganska skönt faktiskt!

Jag fick en gång frågan om jag gillar att resa så mycket för att jag längtar bort. För mig är det snarare så att jag längtar till och inte bort från något (en ganska stor skillnad). Jag längtar till något annat som inte påminner om min vardag; all förväntan som ryms på en flygplats, de lite för starka dofterna på taxfree 😀, suget i magen när flygplanet ska lyfta. Jag är nyfiken på nya dofter, oslagbar natur, ny kultur, nya människor och upplevelser och minnen att lagra många år framöver.

Ofta spelar det ingen roll var vi reser utan att vi får det vi behöver; ett litet avstånd till det som är hemma, varmare klimat, vackrare vyer, mustiga heta grytor eller vad det nu kan vara. Något som påminner oss om att vi inte är hemma längre. Sinnena vaknar till och axlarna sjunker en aning. Något vi kan leva på ett tag innan vardagen är ett faktum igen.

Jag tror att de flesta av oss ofta går med en längtan inom oss, när man uppnått sina grundläggande behov så består längtan bortom det materiella. För min del kan det handla om frihet, lust, njutning, glädje eller bara att få känna gemenskap och trygghet med någon som står en nära. Men för att finna sin genuina längtan så går det inte att rusa på i 100 km i timmen. När man är stressad och upplever sig tyngd över 1000 saker som ska göras så går det inte att ta vettiga beslut. Jag tror det är viktigt att bejaka sig själv och försöka finna sin egen längtan. Ett tips är att läsa boken om Djungelpiloten som inte alls kände sig hemma i Vasastan bland vänners parmiddagar och stressen över det perfekta hemmet. Hon bröt sig loss och hittade sig själv på en helt annan plats i världen. Inspirerande! Visste ni förresten att en hög med skönlitteratur kan vara en väg till god hälsa? Skönlitteratur leder till avslappning och återhämtning och chans att för ett ögonblick glömma en svår livssituation t.ex präglad av sjukdom. Jag personligen tror att skönlitteratur där man fritt får associera utifrån t.ex en berättelse, händelser, karaktär etc ger mer stimulans än alla tusentals självhjälpsböcker som istället kan kännas för kravstora om man redan befinner sig i en svacka i livet. Googla på biblioterapi för att läsa mer 😊.

Det kan nog vara klokt att ta sig en funderare på om man längtar till något eller bort från något, om det är det sistnämnda så kanske det är klokast att stanna hemma och ta tag i det som gnager. För oavsett hur mkt vi gillar att resa så är trots allt vardagen merparten av vårt liv och då vore det ju dumt att slösa bort sin tid med att inte trivas i det sammanhang där man oftast befinner sig 🌻⚘.

Likes

Comments

Såhär på alla hjärtans dag så tänkte jag att det kunde passa bra att ge lite tips på romantiska getaways inom Sverige ❤. Sverige är vackert och erbjuder många romantiska platser både i naturen som på mysiga boenden så varför inte skippa flyget (som tyvärr är en riktig miljöbov) och ta bilen, båten eller tåget inom Sverige istället?

Att åka på romantisk weekend, även om det bara är för en natt, är underskattat. Vi behöver ibland påminnas om kärleken och få ta hand om vår kropp och själ tillsammans med den som vårt hjärta klappar lite extra för ❤

Här kommer mina tips utan inbördes ordning, hoppas du hittar något som faller dig i smaken 😊:

- Det är svårt att skriva om romantisk och storslagen natur utan att nämna ishotellet i Jukkasjärvi i norra Sverige som är världens första hotell byggt av snö och is. Tänk dig att bo i ett vackert konstverk bestående av isskulpturer, sova på en renfäll och sedan väckas på morgonen när personalen kommer med lite värmande dryck 💏. Hotellet har öppet mellan december och april och under vistelsen finns chans att uppleva norrskenet och aktiviteter som erbjuds i Europas sista vildmark, 200 kilometer norr om Polcirkeln. http://www.icehotel.com/sv/

- Om man verkligen att bo i naturen så varför inte prova att bo uppe bland träden? 😊. Treehotel är ett koncept som erbjuder unika rum uppe bland trätopparna. Något rum är designat som ett fågelbo och ett annat som ett ufo. Skulle man tröttna på den vackra utsikten så erbjuds en massa olika aktiviteter. Treehotell ligger i Harads (nordväst om Luleå) och rummen kostar från 4900 kr per natt. Inte billigt direkt men en upplevelse för livet. http://www.treehotel.se/en/

- Smögens hafvsbad är från början en gammal kurort från förra seklet belägen i Bohuslän. Dåtidens överklass jublade över detta nya vattenhål i Bohuslän och Hafvsbadet blev snabbt ett av säsongens måsten framförallt för storstadsbor som kom hit för att ”rekreera sig efter vinterns intellektuella ansträngningar”. Här möts himmel och hav, dramatik och romantik. Hotellet erbjuder välgörande behandlingar för kropp och själ. I restaurangen erbjuds nyfångad fisk och läckra skaldjur. http://www.smogenshafvsbad.se/?lang=1053

- På toppen av Romeleåsen med oslagbar utsikt över det skånska böljande landskapet ligger The Lodge. Till detta mindre hotell kommer den som vill njuta av en lugn weekend i New England stil för att ladda batterierna. Med bara ca 30 minuter från Lund och Malmö är det nära till de större städernas puls och shopping. Jag älskar sådana här ställen som inte bara erbjuder en mysig weekend utan som även erbjuder en massa inredningsinspiration, där kameran går varm 😊. Hotellet erbjuder spa, vedeldad bastu och utomhus jacuzzi. http://thelodge.se/


- Stockholms bästa hotell 2017 enligt Tripadvisor är Görvälns slott i Järfälla, ca 30 min från Stockholms innerstad. Hotellet har 38 rum, alla med en inredning utöver det vanliga. Gammalt möter nytt och tillsammans blir det charmigt och romantiskt. I restaurangen njuts det av utsökt mat och i slottsparken och vid mälaren kan ni promenera eller slå er ner för en picknick. Hotellet erbjuder flera olika weekendpaket bl.a. casual friday med en avslappnad stämning, barhäng och rustik mat medan Gastroweekend innebär en slottsvistelse för livsnjutare från början till slut 😊. http://www.gorvalnsslott.se/


- För den som är nyfiken på hur det syndiga Paris i början på 1900-talet kan ha sett ut ska bege sig till Hotell Pigalle i Göteborg. Som gäst kan man förvänta sig lyx, men framförallt värme, personlighet och passion. De handskissade rummen sägs uppfylla alla gästens önskningar för en oförglömlig natt 😉. Hotellet har 25 års gräns. http://www.hotelpigalle.se/

- Djupvik Hotell på Gotland är beläget vid vackra Ekstakusten med utsikt över havet och Karlsöarna. En plats där du finner lugn och ro och med fantastiskt vacker natur runt omkring dig. Samtliga rum har utsikt över havet, egen terrass med lounge-möbler och modern inredning. Hotellet har en egen pool och vill du bada i havet finns stranden bara 50 meter bort. På terrassen finns underbara solsängar och middagen kan avnjutas med utsikt på solnedgången över havet. http://www.djupvikhotel.com/


- Vadstena Klosterhotel ligger i en av Sveriges äldsta byggnader, vars historia sträcker sig bak till den Heliga Birgittas kloster på 1300- talet. Byggnadens historia genomsyrar stämningen på hotellet som omges av vacker östgötsk natur och Vättern. Här kombineras historia med moderna inslag och middagen serveras i munkarnas gamla sovsal. På hotellområdet erbjuds även spa med sprakande brasor och levande ljus. http://www.klosterhotel.se/

- I Sveriges trädgård (Blekinge) ligger nordens största safaripark där djuren går fritt och betar. Alltså ingen djurparkskänsla. Eriksberg erbjuder en helhetsupplevelse kring djur, natur, logi och gastronomi. I den vackra gårdsmiljön finns byggnader från fem århundraden som inrymmer förstklassigt hotell, restauranger, konferenslokaler, vinkällare och gårdsbutik med försäljning av Eriksbergs egna viltprodukter. Även om man inte har möjlighet att stanna för övernattning så är det väl värt att komma hit bara för den goda och vällagade maten! http://www.eriksberg.nu/

- Thorskogs Slott (mellan Kungälv och Lilla Edet) påminner verkligen om ett sagoslott med sina tinnar och torn. Det är ett av Västsveriges mest välbevarade slott, och här njuter ni av stillhet, en gnutta lyx, personlig omtanke och starka historiska band. Här vandrar ni i de djupa skogarna (Svartedalens naturreservat), njuter av slottsträdgårdens blomsterprakt eller kanske slår en boll på golfbanan innan ni avslutar kvällen med en god supé på tu man hand. Slottet är också känt från SVT-programmet ”Stjärnorna på slottet”. Förutom att ta bilen till slottet går det även fint att komma till Thorskogs Slott med båt via Göta Älv och lägga till vid deras egen kaj! http://www.thorskogsslott.se/

Likes

Comments

Jag tittar på "Gatans kör", en serie i 6 delar där vi får följa operasångaren Rickard Söderberg som startar en kör bestående av människor som befinner sig i samhällets utkant. Merparten av deltagarna är hemlösa och man får följa med på deras resa, hur samvaron i kören påverkar dem och hur deras liv tidigare sett ut. I ena avsnittet arrangerar Rickard och de andra ledarna ett litet födelsekalas för Bosse och Niina, två av körmedlemmarna som fyller år. Bosse och Niina berättar att det är första gången i deras liv som de blir uppmärksammade med en alldeles egen tårta med deras namn på. Jag blev så rörd av det. Tänk att aldrig ha fått en tårta tillägnad dig när du nästan levt i 60 år!! då kan man bara ana hur mycket annat som man inte heller fått under sitt liv... 😓

I samma avsnitt så får vi även följa med Stefanie som efter att ha varit hemlös i 8 år äntligen ska få flytta in i sin alldeles egen lilla lägenhet. En bostad på strax över 20 kvm med egen toalett. Det gick inte att ta miste på hennes glädje att slippa bo på under balkonger, i trappuppgångar och få ha en egen dusch där man kan låsa om sig och slippa riskera att någon rusar in när man befinner sig naken och oskyddad.

Jag ska inte skriva att serien är en feelgood serie för det speglar trots allt verkligheten och den utsatthet och isolering som tyvärr de människor som befinner sig i samhällets utkant får uppleva. Men det ger ändå framtidshopp och man ser hur mkt en eldsjäl (Rickard i detta fall) kan åstadkomma för dessa människor. Tänk vad mycket vi kunnat åstadkomma om vi tillsammans gjorde saker för de som har det mindre bra ❤. Har du inte sett serien? Gå in på svtplay.se och titta ikapp.

Serien gjorde att jag började fundera över hur mitt liv och hur andra människors liv ser ut om man ska döma flödet i sociala medier. Det är lätt att fokusera på det man saknar istället för det man har. Bland all lycka (sann eller påklistrad) finns även en del gnäll över triviala saker så jag satte ihop en liten lista som bevisar att merparten av oss faktiskt har det betydligt bättre än vad vi tror: 😊

 • Du har någonstans att bo. Kanske inte drömboendet, men det är ett boende och du kan stänga och låsa om dig om du vill. Du behöver inte ägna dagen åt att oroa dig över var du ska tillbringa kommande natt.
 • Du har betalat dina räkningar denna månaden och kanske fått lite pengar över att göra vad du vill med. Ingen gillar väl att betala räkningar, men vänd på det och tänk på vad du får för pengarna istället för att se det som en belastning? t.ex tak över huvudet, värme, varmt vatten i duschen, bensin för att kunna köra var du vill, mat så du slipper gå hungrig osv.
 • Du har ett jobb att gå till. Kanske inte det jobb eller den lön du drömt. Men pengarna kommer ändå in. Det är inget misslyckande om det inte ser ut som du hade velat – du värderar ditt oberoende och tar ansvar för dig själv.
 • Du har tid och möjlighet att göra något som du gillar, även om det bara handlar om att ligga i soffan och kolla på tv.
 • Du har en eller ett par nära vänner. Många påverkas av sociala medier där en del verkar ha obegränsat med vänner. Jag tycker det viktiga är att ha vänner som gillar och accepterar mig för den jag är och som jag kan lite på till 100%, sen hur många eller få hur det är ointressant. Antalet vänner säger ingenting om hur nära man står varandra, vilket utbyte man har av varandra och vilken glädje som relationen ger. Mitt motto är kvalitet framför kvantitet!
 • Du har gått igenom något svårt i ditt liv. Just där och då var det jobbigt och du tvivlade kanske på om du skulle klara det. Men du klarade det och den erfarenheten ger trygghet att man förmodligen kommer klara av fler svårigheter om de uppkommer.
 • Du har förlorat en relation, vilket gör att man öppnar upp för nya möjligheter. Kanske blev den nya relationen t.o.m bättre än den gamla? 😉
 • Du har en dröm. Du har något du vill i ditt liv och något du strävar mot. Vad drömmen består av spelar ingen roll. Det viktiga är att tro på sig själv och göra något som du brinner för.
 • Du lever i en demokrati där du har rätt att göra din röst hörd och att bli lyssnad på. Den möjligheten finns inte i alla länder.

Om vi jämför oss mindre med varandra (som vi tror har det så mkt bättre) och istället peppar varandra när solen gått i moln så hade nog många mått bättre. 🌷

Var rädd om dig 🍀🌸

Likes

Comments