Här kommer en alternativ version av en Raw hallon- och jordgubbs cheesecake jag har gjort tidigare. Denna har mer smak av lime och är därför lite syrligare än hallon/jordgubbstårtan, men minst lika god!.

Botten:

2 dl mandlar
12 st medelstora urkärnade dadlar
1/2 tsk havssalt

Fyllning:

4 dl blötlagda cashewnötter (låt de ligga i blöt minst 4 timmar)
Saften av 2 st medelstora lime
1 tsk vaniljpulver
6 msk kokosolja
4 msk honung
2 dl Frysta hallon (Se till att de är tinade innan de mixas med resten)

Färska hallon och limeskivor till garneringen.

Börja med botten till tårtan. Mixa dadlar, mandlar och havssalt i en matberedare tills du har fått en ganska jämn och kletig smet. Tryck ut smeten i en klädd springform (bakplåtspapper gör att det blir lättare att flytta tårtan sen) och ställ in i frysen medan du gör i ordning fyllningen.
Värm upp honung och kokosoljan på svag värme under omrörning. Mixa alla ingredienser till fyllningen förutom hallonen i en matberedare och häll över hälften av fyllningen på bottensmeten. Ställ in i frysen igen i ca 20 min. Häll i hallonen och mixa igen. Häll i lite fler hallon om du vill få en djupare rosa färg. Häll över resten av fyllningen på tårtan och ställ in i frysen igen. Ta ut ca 30 min före servering och garnera med lime och färska hallon!
Enjoy! xx Erica



Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Okej, ett och halvt år senare är jag tillbaka i bakbranchen! Mycket har hänt sen sist, bland annat har jag flyttat från huvudstaden till Göteborg med min pojkvän! I helgen var familjen här och hade med sig en matberedare till mig, vilken lycka! En egen matberedare innebär mer No Guilt bakning, yay! Jag börjar med ett recept på en nyttig och supergod morotskaka mamma hade med sig i helgen. Enjoy! xx Erica

Kakan:

2 stora morötter
3 dl havremjöl (mixa havregryn eller köp färdigt i butik)
2 dl urkärnade färska dadlar
1 dl riven kokos
1 msk kanel

Frostingen:

4 dl cashewnötter (blötlagda i ca 3 timmar)
3 msk pressad citronjuice
2 msk flytande kokosolja naturell
1/2 dl honung
Tillsätt vatten om smeten är för fast

Mixa frostingen i en matberedare tills att den blir slät. Häll över i en annan skål. Riv morötterna och mixa med resten av ingredienserna till kakan i matberedaren tills det blir en finfördelad smet. Häll halva kaksmeten i en liten smord (med kokosolja) springform. Häll sen över 1/3 av frostingen över kakan och låt stelna i frysen. Häll sedan över resten av kaksmeten och täck med den sista frostingen. Låt stelna i frys och ta fram 30 min innan servering.










Likes

Comments

Gjorde dessa ljuvliga (dock inte så nyttiga) chokladtryfflar med tre olika julsmaker: Pepparkaka, lingon & apelsin. De blev alla riktigt lyckade och jag kan verkligen rekommendera att bjuda på dem till vänner och familj!

Chokladtryfflar
ca 30 st

300 gram mörk choklad

2 msk smält smör

2 msk lätt crème fraîche

1 dl siktat florsocker (ha i mer om smeten inte blir tillräckligt tjock)


Smält choklad tillsammans med smör i ett vattenbad. Blanda i crème fraîche och rör om försiktigt. Sikta i florsocker och blanda. Nu när du har den neutrala chokladsmeten kan du hälla över smeten i så många småskålar du vill ha smaker. Jag hade 3 smaker och hällde alltså över smeten i 3 olika skålar. Sedan är det bara att låta fantasin flöda, jag valde att använda de klassiska julsmakerna pepparkaka, lingon och apelsin i mina tryfflar. Till pepparkakstryffeln krossade jag ca 5 pepparkakaor och rörde ned i skål nr. 1. Till lingontryffeln använde jag frysta lingon som jag tinade och krossade lätt med en gaffel innan jag rörde ned dem i smet nr. 2. Till sist rev jag i lite apelsinskal i smet nr. 3 för att få en tydlig men inte för syrlig smak av apelsin. In i kylen minst 30 min innan du kan ta ut dem för att forma till antingen bollar eller kuber. Rulla i kakao/krossad pepparkaka och ställ kallt innan servering!


Likes

Comments

Vackra rosor av smördeg och svenska höstäpplen, går kanske oavkortat till "cheat day-kategorin" men de är så goda och roliga att servera så jag bara var tvungen att lägga upp dem på bloggen! Jag var riktigt noga med att smördegen hade kavlats och vikts många gånger (gjorde proceduren vid 5 olika tillfällen) för att få en så spröd och god smördeg som möjligt. Fick sen en hel påse svenska äpplen av en vän från deras tomt, (Tack världens bästa Hanna😍) som gjorde att jag kunde baka med riktigt bra råvaror!

Smördeg (från Arla):

250 g Arla svenskt smör

4 dl vetemjöl

1 dl vatten

Var noga med att ingredienserna är kalla. Blanda mjöl, vatten och hälften av smöret till en deg. Låt den vila i kyl 30 min. Kavla ut degen till en kvadrat ca 35x35 cm. Hyvla eller skiva resten av smöret och lägg det på halva degplattan. Vik upp degen över smöret. Kavla eller tryck ut degen till en fyrkant ca 40x20 cm. Se till att inget smör tränger ut. Vik ihop degen i tre delar åt ena hållet och två delar åt andra hållet. Låt vila i kyl ca 15 min. Upprepa kavling och vikning ytterligare två-tre gånger. Kavla sedan ut degen till en tunn platta, ca 30x60 cm. Tips: Ju fler gånger man kavlar och viker desto sprödare kommer smördegen att bli

Äppelrosor

Smördeg (recept ovan)

2 stora äpplen (gärna med röd kant för att få färgen på "rosorna")

En skål med vatten och juice från en halv citron

Arla svenskt smör (en klick)

Kanel

Skär smördegen i 6 lika långa remsor (ca 5x22 cm), ju fler remsor desto fler rosor men då behöver antalet äpplen justeras också. Häll upp en skål med vatten och pressa i juicen av 1/2 citron. Dela äpplena i hälften och ta bort kärnhuset. Skär tunna skivor av äpplena och lägg i skålen med vatten och citron och sätt in i mikron i ca 3 min så att äppelbitarna mjuknar. Pensla på smör på remsorna och lägg äppelbitarna omlott på övre hälften av smördegs-remsorna. Krydda med lite kanel och vik sedan upp den undre kanten av smördegen över äppelbitarna och rulla försiktigt ihop till rosor. Sätt i dem i en muffinsform med redan befintliga kanter så de håller ihop och grädda ca 40 min i ugnen (190 grader). Ta ut och låt svalna helt innan servering.

xx Erica


Likes

Comments

6 st

2,25 dl valnötter

3 dl hackade dadlar

1,1 dl rå kakao

En nypa havssalt

1 tsk kaffe

Till garnering:

Havssalt (försiktig med garneringen då kakan i sig smakarrätt mycket salt redan)
Rå kakao
Mandlar (4-5 ostötade hackade mandlar att lätt trycka ned iden färdiga smeten)


Mixa valnötterna i en matberedare/mixer tills det nästanblir som mjöl. Tillsätt salt och kakao och mixa en stund till. Tillsättdadlar lite åt gången tills mixen blir kletig. Om det inte är tillräckligtkletigt, tillsätt mer dadlar. Kläd en bakform med bakplåtspapper och tryck lätti smeten. Dela upp smeten i 3 delar och tryck lätt ned mandlarna i en del,havssaltet i den andra och vänta tills kakan är kyld att ha på kakaon på dentredje delen. Ställ smeten i frysen i ca 1 timme, när de är färdiga ska detvara lätt att skära i kakan.

xx Erica

Likes

Comments

Strax är det äntligen dags för en ny säsong av Hela Sverige bakar! Så fantastiskt mycket gott och spännande som bakas, man blir alldeles matt! (och fruktansvärt sugen) så jag passade på att baka en NYTTIG version av en chokladtårta som man faktiskt kan njuta av under programmet utan att man slipper socker-chocken eller eventuell ångest efteråt!

Bake-off tårta med smak av choklad

Botten:

2 dl nötmix

2 dl färska dadlar

1/2 dl kakao

Fyllning:

4 dl cashewnötter som har legat blötlagda några timmar

4 dl färska dadlar

1/2 dl kakao

1 tsk vaniljpulver

ca 1 dl vatten (mer om det behövs efter mix)

1 msk kallt kaffe

Mixa ingredienserna till botten i en matberedare och tryck jämnt ut i en bakform. Ställ i frysen minst 2 timmar. Mixa ingredienserna till fyllningen i en matberedare och häll ut över botten när den har stelnat helt. Ställ tillbaka in i frysen och låt stå några timmar. Garnera med exempelvis torkade björnbär och färska blåbär. Ta ut från frysen ca 30 min innan servering!

Likes

Comments

Hej på er!
Har insett att den här hälso- och fitnessboosten som vi har skapat har fört med sig att, åtminstone jag, har gått miste om mycket av det som jag tidigare mådde väldigt bra av, dvs. lite då och då mumsa i sig en bit tårta eller kaka. Jag har sagt det flera gånger, men säger det igen: En hälsosam livsstil innebär god sömn, varierad kost på bra råvaror, regelbunden träning OCH en och en annan "cheat day"!

Därför introducerar jag nu en till kategori här på bloggen som heter just: Cheat days, för att ni även ska få inspiration till att baka de allra godaste desserterna som gör just din Cheat day extra värd!
Först ut, en fantastisk hallontårta som lätt hamnar på min topp 5-lista över godaste efterrätterna jag någonsin ätit, jag hade turen att få smaka denna himmelska tårta förra helgen när min pojkväns mamma bjöd på den i Göteborg.
😍

xx Erica

6 personer
Tid: 15 min + gräddningstid

3 ägg

3 dl strösocker

1 msk bakpulver

3 dl vetemjöl

1 ask djupfrusna hallon (250 g)

50 g vit choklad

50 g skållad mandel

50 g smör

Färska hallon, blåbär och florsocker att dekorera med

Vispa ägg och socker poröst. Blanda bakpulver med vetemjöl och tillsätt blandningen i äggsmeten. Vänd ner de djupfrusna hallonen i smeten. Smöra en form med avtagbar kant och häll sedan i smeten i formen. Hacka den vita chokladen i stora bitar och tryck ner jämnt fördelade i smeten tillsammans med den skållade mandeln. Hyvla över smör. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 min. Dekorera tårtan med färska hallon, blåbär och lite florsocker.

Likes

Comments

Ca 4 portioner

Fiskburgare:

300 g fryst lax- & torskmix

2 äggulor

2 msk sweet chili

1 kruka färsk gräslök

1 riven morot

valfria kryddor (ex. chilipeppar, paprikapulver)

salt & peppar


Ugnsbakade rotfrukter:

2 stora potatisar

2 sötpotatisar

2 morötter

2-3 vitlöksklyftor

olivolja

Sweet chilisås

2 dl lätt crème fraîche

1 msk sweet chili

chilipeppar, var försiktig med mängden då detta är en stark krydda

Paprikapulver

salt & peppar

Sätt ugnen på 250 grader. Skölj och skala potatis, sötpotatis och morötter. Skär i stavar och sprid ut på en plåt med bakplåtspapper. Pressa vitlök, ringla över olja och rör runt lite lätt så att det blandas. Salta och peppra och grädda i ugnen ca 20-30 min, kan bero på vilken sorts ugn man har och ifall man har tillgång till varmluftsugn som går lite snabbare än den vanliga över/undervärme. Efter ca 20-30 min, sänk värmen till 200 grader och håll koll så att det inte bränns.

Gör såsen och ställ in i kylen.

Tina fisken, mixa i beredare och häll över i en bunke. Tillsätt äggulor, sweet chili-sås, den rivna moroten, klipp i gräslöken och krydda slutligen med salt, peppar och valfria kryddor. Blanda väl och forma till burgare. Börja steka, i smör, när det är ca 5 min kvar av potatis- & rotfruktsblandningen. Stek ca 3-4 min på varje sida.

Servera gärna med avokado, tomat eller något annat tillbehör.

Likes

Comments

Hej vänner!
Idag är det lördag vilket innebär helg som i sin tur innebär bakning! Hittade ett recept på ett proteinchokladbröd men insåg att jag inte hade hälften av ingredienserna hemma så fick improvisera lite själv. För det första använder jag inte proteinpulver då jag tror på att en hälsosam och varierad kost räcker alldeles utmärkt för att hålla sig välmående! Men ni som vill kika på det ändå hittar receptet här:
http://www.misskkitchencreations.com/healthy-double-choc-chunk-zucchini-protein-bread/

Här har ni mitt recept på det nyttiga och ljuvliga brödet som funkar lika bra som dessert som ett frukostbröd med smör & ost (tänk på att äta med måtta då det är väldigt lätt att överäta):

Ingredienser:

1,5 dl havremjöl

2 dl kakao

3/4 tsk bikarbonat

1/4 tsk bakpulver

1/2 tsk vaniljpulver

En nypa salt

1 ägg

0,5 dl honung

0,5 dl agavesirap

1 dl smält kokosolja

3 dl råriven zucchini

Ev. chokladdroppar

Sätt ugnen på 175 grader. Riv zucchinin och torka den med hjälp av hushållspapper. Blanda de torra ingredienserna för sig och ägg, honung, sirap och kokosolja för sig. Häll försiktigt ned detta i den torra blandningen och blanda varsamt. Vänd ned zucchinin och häll i en brödform med ugnspapper.
Grädda i ugnen 20 min, öppna ugnsluckan och lägg foliepapper över brödet så att att ytan inte bränns och grädda i ytterligare 20 min. Du kan nu även strö över små chokladdroppar om du vill ha ännu mer chokladsmak! Kolla om den är färdiggräddad med hjälp av en sticka (den ska vara fri från smet när du tar upp den ur brödet). När den är färdiggräddad, låt den stå på eftervärme i ugnen ca 5 min.


Likes

Comments

2 äggvitor

1 dl mandelmjöl

1 dl havremjöl (mixa havregryn till mjöl)

1 tsk bakpulver

1 dl kvarg (naturell)

2 tsk rivet citronskal

ca 3,5-4 tsk citronsaft, färskpressad

Lite vaniljpulver

½ tsk kanel

Bär (Hallon & Blåbär, frysta eller färska)

Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att mixa havregryn med hjälp av en matberedare till mjöl. Blanda havremjöl med mandelmjöl och bakpulver. Vänd ner citronskal och citronsaften. Tillsätt vaniljpulver, kanel och kvarg. Vispa äggvitorna tills det blir tillvitt fast skum, vänd sedan varsamt ner med resten av ingredienserna och blanda.Smaka av och se ifall det behövs mer sötning. Tips är att använda agavesirap eller mer vaniljpulver.

Fördela sedan smeten i muffinsformar (helst silikon), grädda dem i ugnen ica 20 minuter, prova med sticka ifall du är osäker om den kommer ut ren.

Koka upp bären var för sig och häll försiktigt på muffinsarna om du har formar som tillåter detta. 

xx Erica

Likes

Comments