Jennys vardag

Det ekar tomt på hästfronten. Relativt i alla fall. Ninjas återbesök vill jag helst glömma. Bara dagar innan vred hon till hovleden på något sätt igen så vi är i princip tillbaka på ruta ett. Eller vid återbesöket var hon mindre halt på rakt spår än innan men fortfarande väldigt halt på böjt. Behandlad igen alltså. Men inte nog med det! Icke sa Nicke! På vägen till veterinären (en körsträcka på ca 4 minuter) hann nämligen Ninja trampa sig själv så hon fick ett rätt stort men tack och lov inte så djupt sår på höger bakben. Och två dagar efter återbesöket fick hon en juverinflammation så jag fick ringa ut distriktsveterinär. Juverinflammationen la sig dock av sig självt (var troligtvis hormonellt på grund av brunst) och såret på benet har läkt bra och inte medfört några andra komplikationer. Så det hade ju alltid kunnat vara värre. Har tyvärr inga bilder från eländet vilket kanske är lika bra. Jag kan ju alltid visa ett litet klipp som gör mig alldeles glad i själen istället. Ninja med bästisen Loppan. Pantertanterna! ❤️

Mer trevligt har dock alla andra happenings sedan sist varit. Här har ni ett litet urval!

Likes

Comments

Planer

Min plan har från början varit att betäcka Ninja någon gång. Mest troligt nästa år. Ninja har fantastiskt fin stam, hon har haft tre föl innan och tidigare ägaren har sagt att hon är en riktigt bra mamma. Nu när Ninja blev halt och jag var och hälsade på en kompis vars häst fick föl för någon månad sen, hann jag tänka: "varför inte köra nu?" Men det är mycket planering för att få till allt. Inte minst välja HINGST! Pappan till min framtida häst! Heter man Jenny kan man inte bara skjuta från höften utan allt ska undersökas, jämföras och planeras i minsta detalj. Jag har hunnit landa lite i tanken nu och inser att nästa vår kanske blir bäst ändå? Då kan jag åka på hingstvisningar och i god tid börja planera. Men jag kunde ändå inte hjälpa att skicka iväg en förfrågan till SWB:s avelsrådgivning samt alla jag känner som har kunskap i ämnet. Så helt ute och cyklar är jag inte.

Ninjas senaste föl född 2011 e. Zuidenwind

Jag vill ha en kompakt och relativt nätt dressyrhingst med stabilt psyke, bra ben, dräktighet och gångarter (särskilt skritt som är Ninjas minst fördelaktiga). Ingen mer nerv behövs och helst ingen jättebjässe då Ninja är i största laget för mig. Inget fel om hingsten kan hoppa lite med!

HÄR är en länk till Ninjas första föl född 2004 e. Don Primero som treåring. Tyvärr blev den inte så många är äldre än så på grund av stora problem med ryggen och SI-lederna (tack och lov inget som Ninja haft problem med). Jag ska nog avvakta med att bestämma mig helt till jag fått svar från SWB och har varit på nästa återbesök hos veterinären den 30 juni. Men nog vore det himla spännande att betäcka redan i år!!

Min kompis nykläckta unge e. Mr Vain GJ - Guido - Turban Rose.

Likes

Comments

Ninjas vardag

Igår, 21 juni, fyllde Ninja år. Sjutton jordssnurr. Vi firade med mash från Hippolyt med extra krydda i form av äpplen och morötter. Och skönsång. Förstås!

När jag ändå hade födelsedagstanten inne passade jag på att gå till ridbanan och longera några varv i varje varv. Vet ni? Hältan var i princip borta! På dagen två veckor efter behandling. Nu håller vi tummarna att det går åt rätt håll och att jag snart kan sitta upp igen på min vackra, stora, pratglada (hehe) tjej.

Likes

Comments

Tankar, Tips & tricks

Dagens artikeltips är det bästa jag läst på länge. Tack Jan Brink: https://www.hippson.se/artikelarkivet/dressyr/jan-brink-harmoni-ar-dressyrens-framtid.htm

Om du mot förmodan inte har 3 minuter över till att läsa den, kan jag här sammanfatta den med tre korta Hallelujah-moment-citat:
1. "Detta är dressyrens framtid enligt Jan Brink, att harmonin kommer i fokus. Inga hårt spända nosgrimmor och inte bara bensprattel. Bedömningen måste ändras åt det hållet, ryttarna anpassar sig bara till bedömningen, menar han."
2. "A och O är att behandla din häst som en häst. Den är ingen maskin, målen kan aldrig rättfärdiga medlen."
3. "Vi har våra mål, hästen har tolerans och talang. Det är vårt ansvar att träningen blir hästvänlig. Det gäller att vi skaffar oss så många verktyg som möjligt så att vi kan anpassa oss till respektive häst."

Likes

Comments

Ninjas vardag, Jennys vardag

Just nu ligger jag på ett hotellrum i Mariefred på Gripsholms värdshus. Sambon och jag hade årsdag igår så vi unnade oss en dag med lyx, hotellnatt och fyrarätters. Så härligt!

Schweiz var även det HELT underbart! Kan varmt rekommendera att åka dit någon gång och framförallt till Luzern. Vykortsvackra landskap så långt ögat kan nå...

Veterinärbesöken då? Vid första besöket innan Schweizresan gjordes inget annat än att vi konstaterade att hältan sitter i hoven. Inget med gaffelbandet alltså, skönt! Eftersom att jag skulle resa bort tyckte ingen att behandling då var en bra idé så vi avvaktade till nu i onsdags. Då konstaterades att största delen av hältan sitter i hovleden så där behandlades hon. Hon släckte dock inte hältan helt efter bedövning av hovleden så vi gick vidare och röntgade hela hoven. Allt såg fint ut till min stora lättnad. Det där röntgenrummet har jag bara dåliga erfarenheter av sedan tidigare. Det onda hör med andra ord inte till skelettet utan har med mjukdelar inuti hoven att göra. Ska man se vad det är behöver hon dock magnetröntgas och det kan inte göras på Norrköpings lilla hästklinik. Eftersom att största delen av hältan släcktes efter bedövning av hovleden hoppas vi att denna behandling och eventuell by behandling av hovleden om ca tre veckor räcker och att det onda inuti hoven hinner läka ut till dess.

Hon är så fantastiskt tapper, min Ninja. Ingenting på kliniken bekommer henne och hon finner sig i allt. Det är som att hon någonstans förstår att vi bara försöker hjälpa henne. Samtidigt som jag självklart är glad och lättad över att det inte var gaffelbandet eller en hovbensfraktur så känns det bara så hopplöst. Hela min semester 2016 gjorde jag inte annat än flyttade sjukhagar, promenerade Corina och åkte in och ut från kliniken. Och nu känns det som att historien upprepar sig. Självklart var det sju resor värre med Corina och utgången där blev ju det värsta tänkbara. Men det skär ändå i hela mig att veta att ytterligare en sommar kommer att gå åt till att rehabilitera en häst. En häst som för bara ett drygt år sedan gick igenom en lång rehabilitering. Huvudsaken är självklart att Ninja blir bra, allt annat är egentligen oviktigt. Men tröttheten smyger sig ändå på och jag kan inte hjälpa att undra varför det aldrig bara kan gå lite smidigt och smärtfritt det här med att ha häst? Det känns som att både Ninja och jag redan har haft vår beskärda del av otur 😔

Likes

Comments

Jennys vardag, Ninjas vardag, Tankar

Idag är ett år sen jag köpte Corina. Ibland känns det som en evighet sen och ibland känns det som igår. Älskade saknade häst!

Extra jobbigt är det för att det känns lite som att historien upprepar sig. Tre veckor hann jag äga Corina innan hon blev halt och man hittade kraftiga pålagringar i ena bakknät. Idag, ett år efter jag köpte henne ska jag åter till veterinären för hälta men med Ninja. Min magkänsla har gått fram och tillbaka under veckan. Antingen är det nåt lätt, exempelvis med hoven vilket inte kommer märkas förrän vi tar av skon... Eller så är det den gamla gaffelbandsskadan som kommit tillbaka eftersom att det är på samma ben. Så känns det nu! Vi får hoppas att jag hinner uppdatera om hur det gick för inatt åker jag till Schweiz till på tisdag. Ja, men min timing. Är den inte fantastisk så säg?

Likes

Comments

Ninjas vardag

Igår flyttade Ninja och hennes två bästisar och släpptes på bete äntligen. Flytten gick jättebra och eftersom att hästarna känner varandra sedan innan gick allt väldigt lugnt till. Ett halvt varv galopp (eller ja, trav för fd travhästen längst fram såklart) och sen var det gräs 100 procent som gällde för trion som alla så originellt är bruna utan så mycket tecken. Idag flyttar en fjärde häst in. Ni kan ju gissa färgen på den... Japp, brun den med men den har i alla fall en tydlig stjärn. Tänker på de stackars samborna som ska försöka hitta rätt häst när de ska hjälpa till i sommar, haha! Jag tycker såklart att hästarna är fruktansvärt olika men jag misstänker att det kan bli en del problem där...

Jag har en liten detalj till att nämna. Ninja är halt sedan i söndags. Förra fredagen gick hon ett ordentligt dressyrpass och det var lätt vårt bästa tillsammans. Hon kändes superfräsch och var så himla lycklig över att få jobba ordentligt (blev lite tuffare än tänkt eftersom att det var 29 grader varmt ute). I lördags vilade hon och i söndags red jag ut med en stallkompis och klättrade lite i skritt. Vi travade kanske hundra meter på en grusväg på slutet och sen skrittade vi av. Kände inget konstigt över huvudtaget. När vi sen släpper ut hästarna i hagen och Ninja travar några steg ser jag tydligt att hon är halt. Det kom som en blixt från klar himmel typ. Ingen svullnad, inget varm, inget öm. Hovslagaren var ute i onsdags eftersom att hon är nyskodd men hittade heller ingenting. Hältan är på vänster fram, samma ben som hon hade en lätt gaffelbandsskada på för 1,5 år sedan så jag har ju naturligtvis nojjat sönder hela veckan. Tog en promenad med henne imorse och tycker äntligen att hon ser bättre ut. Håller alla tummar och tår för att det inte är något allvarligt och att det läker av sig själv. Har hur som helst en tid på klinik 1 juni som jag troligtvis kommer att åka på oavsett. Bättre än koll för mycket än en för lite ❤️

Likes

Comments

Inköp/prylar

Jag fick dessa lindor av min bästa kompis Caroline när jag fyllde år. Tanken är nu att jag ska köpa till det perfekta matchande schabraket som jag skulle kunna ha på kommande träningar om man vill vara extra tjusig. Eller om vi någon gång skulle bli så varma i kläderna att vi skulle våga trotsa nerverna och åka på en pay and ride. Hur som helst är det ju alltid bra att vara förberedd tänker jag ;)

Jag har valt ut några lämpliga kandidater. Mina krav är att det ska vara av dressyrmodell och vitt (nähä) samt att det gärna får ha svarta och/eller silvriga detaljer precis som lindorna.

Equito
PS of Sweden
Equestrian Stockholm
HV Polo
Horseware
HV Polo

Jag har sorterat dem i prisordning med det billigaste först och det dyraste sist. Tryck på bilderna för att komma till hemsidan där de finns att köpa.
1. Equito, 449 kr.
2. HV Polo, 605 kr.
3. PS of Sweden, 649 kr.
4. Horseware, 649 kr.
5. Equestrian Stockholm, 699 kr.
6. HV Polo, 719 kr.

Min favorit är nog det från Equito då det är bra mycket billigare än resterande och annorlunda med spetsdetaljerna. Jag har ett schabrak från dem sedan innan som jag ääälskar. Dock så verkar just detta vara slutsålt hela tiden... :( Efter det kommer nog det från PS of Sweden och det från Horseware på delad andraplats. De ligger på samma (dyra) pris med plus för gripet på PS of Sweden och det annorlunda mönstret på Horseware. Det första från HV Polo tycker jag är lite mjääää (undrar även om kantbandet kan vara mörkblått och inte svart?), det sista från HV Polo är pissdyrt och så har jag redan två schabrak från Equestrian Stockholm och det vore ju kul att variera sig lite med annat märke. Har ni någon favorit av dessa ovan eller har jag missat just din favorit?

Likes

Comments