Ninjas vardag

Igår flyttade Ninja och hennes två bästisar och släpptes på bete äntligen. Flytten gick jättebra och eftersom att hästarna känner varandra sedan innan gick allt väldigt lugnt till. Ett halvt varv galopp (eller ja, trav för fd travhästen längst fram såklart) och sen var det gräs 100 procent som gällde för trion som alla så originellt är bruna utan så mycket tecken. Idag flyttar en fjärde häst in. Ni kan ju gissa färgen på den... Japp, brun den med men den har i alla fall en tydlig stjärn. Tänker på de stackars samborna som ska försöka hitta rätt häst när de ska hjälpa till i sommar, haha! Jag tycker såklart att hästarna är fruktansvärt olika men jag misstänker att det kan bli en del problem där...

Jag har en liten detalj till att nämna. Ninja är halt sedan i söndags. Förra fredagen gick hon ett ordentligt dressyrpass och det var lätt vårt bästa tillsammans. Hon kändes superfräsch och var så himla lycklig över att få jobba ordentligt (blev lite tuffare än tänkt eftersom att det var 29 grader varmt ute). I lördags vilade hon och i söndags red jag ut med en stallkompis och klättrade lite i skritt. Vi travade kanske hundra meter på en grusväg på slutet och sen skrittade vi av. Kände inget konstigt över huvudtaget. När vi sen släpper ut hästarna i hagen och Ninja travar några steg ser jag tydligt att hon är halt. Det kom som en blixt från klar himmel typ. Ingen svullnad, inget varm, inget öm. Hovslagaren var ute i onsdags eftersom att hon är nyskodd men hittade heller ingenting. Hältan är på vänster fram, samma ben som hon hade en lätt gaffelbandsskada på för 1,5 år sedan så jag har ju naturligtvis nojjat sönder hela veckan. Tog en promenad med henne imorse och tycker äntligen att hon ser bättre ut. Håller alla tummar och tår för att det inte är något allvarligt och att det läker av sig själv. Har hur som helst en tid på klinik 1 juni som jag troligtvis kommer att åka på oavsett. Bättre än koll för mycket än en för lite ❤️

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Inköp/prylar

Jag fick dessa lindor av min bästa kompis Caroline när jag fyllde år. Tanken är nu att jag ska köpa till det perfekta matchande schabraket som jag skulle kunna ha på kommande träningar om man vill vara extra tjusig. Eller om vi någon gång skulle bli så varma i kläderna att vi skulle våga trotsa nerverna och åka på en pay and ride. Hur som helst är det ju alltid bra att vara förberedd tänker jag ;)

Jag har valt ut några lämpliga kandidater. Mina krav är att det ska vara av dressyrmodell och vitt (nähä) samt att det gärna får ha svarta och/eller silvriga detaljer precis som lindorna.

Equito
PS of Sweden
Equestrian Stockholm
HV Polo
Horseware
HV Polo

Jag har sorterat dem i prisordning med det billigaste först och det dyraste sist. Tryck på bilderna för att komma till hemsidan där de finns att köpa.
1. Equito, 449 kr.
2. HV Polo, 605 kr.
3. PS of Sweden, 649 kr.
4. Horseware, 649 kr.
5. Equestrian Stockholm, 699 kr.
6. HV Polo, 719 kr.

Min favorit är nog det från Equito då det är bra mycket billigare än resterande och annorlunda med spetsdetaljerna. Jag har ett schabrak från dem sedan innan som jag ääälskar. Dock så verkar just detta vara slutsålt hela tiden... :( Efter det kommer nog det från PS of Sweden och det från Horseware på delad andraplats. De ligger på samma (dyra) pris med plus för gripet på PS of Sweden och det annorlunda mönstret på Horseware. Det första från HV Polo tycker jag är lite mjääää (undrar även om kantbandet kan vara mörkblått och inte svart?), det sista från HV Polo är pissdyrt och så har jag redan två schabrak från Equestrian Stockholm och det vore ju kul att variera sig lite med annat märke. Har ni någon favorit av dessa ovan eller har jag missat just din favorit?

Likes

Comments

Träning, Tips & tricks

Igår blev jag superinspirerad av den här artikeln på Hippson (LÄNK). E-G Haking som är B-tränare i hoppning garanterar bättre bakbensaktivitet och kommunikation med en så kallad "14-dagarskur" som går ut på att göra så många avbrott och halter det bara går i princip under 14 dagar för att få hästen mer lyhörd och med på noterna. Jag har som vanligt svårt att köpa hela koncept rakt av då jag alltid vill anpassa de övningar jag gör efter mig själv och den häst jag rider. Ninja är t.ex. inte igång helt ännu så 10 avbrott från galopp i varje varv när vi inte ens galopperar varje pass ännu gick fetbort direkt. På något sätt bekräftade artikeln ändå en känsla jag haft på träningar och när jag själv rider. Ninja är ju av sin natur väldigt framåt i allt arbete. Jag jobbar fortfarande allra, allra mest varje pass med att inte sluta hålla om med skänklarna och vara så lätt jag bara kan i handen även fast alla reflexer i kroppen skriker åt mig att göra tvärtom när hon lägger på gasen. Jag har även svårigheter med att komma ihåg avbrotten och syftet med avbrotten när jag väl rider. Som E-G skriver: "det är en övning som hjälper dig med något jag upplever att de flesta har problem med, att göra avbrott och halter. Man gör inte halter tillräckligt ofta och inte heller avbrott. I stället nöter många varv på varv medan hästen går på bogarna eller springer – you name it".

Eftersom att Ninja inte är helt igång och hon tycker att just avbrott är väldigt jobbigt, gjorde jag om upplägget till följande. Redan under uppvärmningen (red ut på grus-och gräsvägar på rakt spår) när jag kortat tyglarna började jag med halterna, 10 stycken eller drygt, tills jag tyckte att hon svarade bra på små hjälper även om inte formen satt ännu. Halter från skritt övar vi på varje pass redan så dessa fungerade relativt bra. Sen kom vi fram i trav. Där varvade jag mellan avbrott till skritt och halter. Varannan gång saktade jag av till skritt från trav och varannan gång gjorde jag halt. Jag upplevde en betydande skillnad på lyhördheten redan här även om jag också upplevde att framåtbjudningen försvann en del då Ninja nog dels tyckte att det var lite jobbigt, och dels lärde sig att ett avbrott var på väg snart igen.

Sist men absolut inte minst fattade vi galopp. Avbrott från galopp till trav är en av de sakerna som Ninja tycker är absolut jobbigast. Hon har börjat bära sig och samla sig riktigt bra inför avbrottet men när själva avbrottet sker krullar hon ihop sig och slänger fram ett framben första travsteget vilket gör det väldigt svårt för mig att bibehålla en stadig sits och hand och få tillbaka henne snabbt och mjukt. Allra främst i vänster varv som är hennes svåraste. Traven efter galoppen blir då springig och ibland när vi är ute har vi en väldigt lång stoppsträcka och det lilla uns av lugn och avslappning vi hade i galoppen är som bortblåst. Två avbrott i varje varv (som efter en mindre stoppsträcka än vanligt sen blev till en halt för att få tillbaka henne ordentligt) gjorde vi. Både fattningarna, galoppen och avbrotten var mycket mer lugna och harmoniska än vanligt.

Det som ändå var absolut roligast var känslan efter detta. Vi skrittade en bra stund innan jag travade en bit. Efter traven var hon mer lösgjord än någonsin och arbetade på ett helt nytt sätt med rygg och bakben. Till och med på de ställen som Ninja i vanliga fall tycker är superläskiga rörde hon knappt ett öra utan hade fullt fokus på mig. Vilken känsla! Nu gäller det bara att fortsätta öva halter och övergångar. Jag är helt övertygad om att vi är något på spåren här!

Likes

Comments

Träning

Några bilder från gårdagens snabba pass på ridbanan. Den här hästen alltså, hon är ren och skär glädje! En sådan positiv inställning till allt, en sådan oändlig energi och en sådan känsla när jag gör rätt och är tydlig och stabil i min sits (vilket inte är min starka sida). Som jag skrev på instagram imorse; jag är så lyckligt lottad över att äga en häst som lär mig så mycket varje dag! ♥

Likes

Comments

Planer

Varning för känsligt ämne hos hästmänniskor. Mask. Inte vilken mask som helst heller utan Ninja har blivit smittad av blodmask. Troligtvis av en tidigare häst i stallet men sånt där kan man ju aldrig säkert veta. Det kändes lite som: "hej du nya häst, du har aldrig behövt bli avmaskad i hela ditt sjuttonåriga liv men flytta till mig så kan du få lite blodmask, det börjar väl bli dags"? Suck... Vi har inte skickat på odling då jag fick utskrivet Noromectin som ska ta både den lilla och stora blodmasken. Eftersom att jag tyckt att Ninja tunnat ur sig något samt blivit mycket mer hungrig trots att gräset ändå kommit upp lite i hagarna, har jag ställt in alla inbokade dressyrträningar och ökat på hösilaget rejält. Hon har fått gå lite lugnare hela denna veckan i en förhoppning att få behålla så mycket näring som möjligt. Alla hästar som ska avmaskas i stallet ska ju göra detta samtidigt och eftersom att jag skickade in mitt träckprov tidigare än majoriteten, får jag nu gott vänta tills alla andra också fått sina svar. Ninja hade inte farligt mycket blodmask men tillräckligt för att matte ska bli orolig. Så klart. Är inte matte orolig är det något fel ;)

Något som däremot är väldigt roligt är att vi i slutet av maj ska byta stall! Till ett mindre stall som håller på att renoveras och kommer att stå klart till hösten. Jag och två nuvarande stallkompisar ska flytta dit och sköta det kollektivt själva vilket känns jättespännande! Det är två hobbyhästar (SWB) där sedan innan med samma ägare och ytterligare en tjej med ett fullblod som kommer att gå på bete tillsammans med våra tre över sommaren (totalt sex hästar). Sen till hösten kommer det finnas fem eller sex boxplatser och garanterat är att jag och två till kommer att stå kvar vid installning men troligtvis blir det fem hästar med fyra ägare. Längtar såååå efter att få starta upp något lite från grunden. De här tjejerna vet jag har liknande hästtänk som mig och prioriterar bra stämning i stallet, vad jag skulle säga god och förnuftig hästhållning och mycket stallfika, haha! Tänk om jag denna sommar kan få slippa sjukhagar och veterinärbesök var tredje vecka och faktiskt kan få njuta av att vara hästägare. Dröm!

Fyra boxar från nya stallet (som sagt renoveras det just nu) och duschspiltan!!! Ser ni duschspiltan!? Den måhända inte är den mest moderna men den har både varmvatten och är rymlig. Bara det är en dröm för någon som fått klara hela vintern med vattenkokare och ståendes på stallgången för att ens häst inte får plats i spolspiltan när man ska rengöra leriga ben. Har jag sagt att jag längtar?

Likes

Comments

Ninjas vardag, Träning

I måndags hoppade jag och Ninja för allra första gången. Om man nu kan kalla 20 cm kryss för hoppning. Eller ja, det är klart man kan! Det gick i alla fall över förväntan. Ninja var förvånansvärt lugn och tyckte att det var superkul verkligen! Det var mest jag som höll igen och var rädd för att den "lilla" dressyrhästen skulle explodera i någon slags rallybilsfart utan stopp. Kanske kan vi någon gång bräcka mitt och Corinas rekord på en meter? Det får tiden utvisa!

Likes

Comments

Träning

Här kommer några bilder från vår andra riktiga dressyrträning den 8 april.

Vi har fortfarande mycket att jobba på gällande liksidigheten, min sits och inverkan och Ninjas styrka. Jag tycker ändå att vi kommit en bit på de månader som jag haft Ninja och jag är så motiverad att fortsätta träna och utvecklas tillsammans! Schabraket och lindorna från Equestrian Stockholm fick jag i 25-årspresent av min bästa kompis Caroline. Notera matchningen med kragen på min skjorta! Ja, snygga var vi åtminstone :)

Likes

Comments

Jennys vardag

...har nästan passerat sedan jag sist skrev. Det är så mycket att känna in med en ny häst och motivationen att skriva har inte riktigt funnits där. Väldigt mycket har hänt sedan sist. Jag skadade foten när Ninja blev rädd på en promenad och råkade stämpla mig. Inget brutet som tur var men hade svårigheter att rida ordentligt en tid efteråt. När foten var bra blev Ninja svullen och varm i höger framknä. Ingen hälta och svullnaden gick ned efter motionering. Troligtvis hade hon slagit sig på något i hagen och efter två veckors lugnare träning var knäet som vanligt igen.

Den 30:e mars fyllde jag 25 år och de dagarna av firande kommer jag sent att glömma. Blev ordentligt uppvaktad av både vänner och familj och dessutom förlovade jag och min sambo oss. Filip hade planerat alltihop helt själv och jag anade absolut ingenting.

Likes

Comments