Ninjas vardag

Vissa dagar är roligare än andra att ha häst.. Idag var en sådär rolig dag. Jag skrev till Ninjas förra ägare och frågade om hon lurat mig. Är det verkligen en häst jag köpt och inte en jättestor lortgris? Jag är inte helt övertygad.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Inköp/prylar, Tips & tricks

Jag har skaffat mig ett nytt favoritmärke: Equito! Tycker att de har så enkla men snygga och stilrena grejer. Allt från schabrak, lindor och pannband till armband och inredningsdetaljer.

Jag fyndade två saker från Equito på Göteborg Horseshow. Ett pannband med guldiga och silvriga stenar och ett schabrak. Pannbandet kostade 350 kr och var precis lika fint som de från PS of Sweden men flera hundra kronor billigare. Dock saknas den kända "click it"-funktionen som pannbanden från PS of Sweden har men så länge man inte bryr sig om att byta pannband innan varje ridtur så tycker jag inte att det är något större problem.

Schabraket fyndade jag för 300 kr i en realåda. Det är så himla snyggt verkligen med kantbandet! Dessutom matchar det himla bra med pannbandet tycker jag. Har ni testat något från Equito?

Likes

Comments

Träning

Igår red Ninja och jag vår första dressyrträning tillsammans för tränare. Min stallchef är bland annat C-tränare i dressyr och jag tycker att det är perfekt att börja träna för någon som känner till både mig och Ninja lite sedan innan.

Ninja var på lite surhumör som det sto hon faktiskt är. Dessutom vilade hon i fredags vilket gav en övertaggad häst som mest ville takta hela vägen till ridhuset. Det är ca 30 min skrittväg till ridhuset och på den biten hinner jag verkligen känna av dagsformen vilket både är positivt och negativt.

Det var skönt att få bekräftelse på saker som jag känt själv. Exempelvis att Ninja är väldigt oliksidig och gärna skjuter ut vänster bog i allt hon gör. Höger varv är hon starkast i och förböjer sig gärna. I vänster varv är det tvärt om, hon har svårt att ta stöd på yttertygeln och faller gärna inåt mitten. Så det övade vi mycket på. Även min sits och inverkan samt att inte låta tygeln bli för lång. Min tanke är att fortsätta träna för tränare en gång/vecka nu till en början för att redan från början få rätt förutsättningar till bra och liksidig ridning.

Som vanligt saknas tillräckligt med bilder/filmer. Jag var rätt stressad innan träningen eftersom att jag kom hem sent från Göteborg Horseshow i fredags och därför var supertrött. En nio sekunder lång film finns dock (skärmdumpar ovan) och några riktigt fula bilder från efter träningen. Idag lovar jag att försöka ordna bilder på vad jag köpte på Göteborg Horseshow. En av sakerna kan ni skymta i pannan på Ninja nedan. Håll till godo!

Likes

Comments

Jennys vardag, Planer

Nu ska ni få höra! Jag har vunnit förstapris i en tävling. Kan garantera att det troligtvis är första gången i mitt liv. Jag var med i en Facebook-tävling som horsemeup.se hade. Man kunde vinna biljetter till Göteborg Horse Show. Och första pris vann lilla jag! Precis vad jag behövde denna grådassiga vecka när ridpassen hittills känts sämre än någonsin och humöret sviktar.

Så på fredag släpar jag med sambon till Göteborg för lite extremshoppning och elithoppning! Mina hästintresserade vänner kunde tyvärr inte få ledigt från jobbet med så kort varsel. Jag tänker dock att det kan vara ett rätt smart drag att ta med sambon. Jämför stallkompisarnas påhejande glädjerop och sambons ojjanden och skräckslagna blickar varje gång bankkortet dras. De inköpen som görs kommer att bli välmotiverade och igenomtänkta.

På lördag är dessutom första dressyrträningen bokad. Så visst finns det saker att se fram emot ändå! Jag ska inte vara den som är den inte!

Likes

Comments

Inköp/prylar, Ninjas vardag, Tankar

Idag har jag äntligen haft ute en sadelutprovare till Ninja och blivit med ny sadel. Är så himla nöjd verkligen! Jag och en stallkompis bestämde oss tillslut för Anneli Karlsson som är auktoriserad sadeltekniker med ca 30 års erfarenhet. Anneli hör till Tjilanders sadelmakeri utanför Mantorp men idag kom hon ut till vårt stall i Norrköping. Hon började med att gå igenom hästarna inne på stallgången. Med Ninja fick hon en riktig utmaning! Ninja har hög och lång manke, stora bogblad och samtidigt svängd rygg. Hon är dessutom omusklad just nu. Anneli trodde att Ninja gått med en för smal sadel tidigare vilket resulterat i spänningar i bogen och att hon blivit kort i karpalböjaren (baksidan av underarmen). Detta resulterar i att Ninja står med frambenen långt bakåt inunder sig istället för rakt under sig. Se bild nedan. Anneli rekommenderade mycket stretch och massage av hela partiet från manken, bogen och ner mot underarmen. Anneli hade direkt en tanke om en sadel, en Dominus dressyrsadel. Den låg nästintill helt optimalt (har tyvärr ingen bättre bild än den nedan som inte är den bästa). Plats för manke och bog, med kort anläggningsyta och utan att stropparna hamnade mitt på Ninjas mage.

Efter att ha hittat en passande kandidat gick vi ner till ridbanan för att se hur sadlarna låg under ryttare och i rörelse. Anneli ville få upp bakvalvet på min sadel lite och la en handduk under. Vilken enorm skillnad det blev! Det var som att det sa "klick" och jag hamnade på plats i sadeln med säte och skänklar rätt och stilla. Ninja svarade genom att på en gång trampa under sig mer och bli lättare i handen. Traven och galoppen blev mycket mer kontrollerad och jag upplevde att hon verkligen var med mig istället för att glida ifrån mig och bli stark som jag tyckt förut. Visst går det undan fortfarande, troligtvis mest på grund av avsaknaden av styrka, men inte alls på samma sätt som innan och med en helt annan kontroll och takt.

Så det blev köp! Tanken är att även köpa till en correction pad från Mattes som jag kan bygga upp i bak tills Ninja själv fyllt ut sig lite mer. En välinpassad sadel kan verkligen göra underverk alltså! För mig är det faktiskt en rätt en billig försäkring att investera i en ordentlig sadel och förhoppningsvis slippa dyra, svårläkta skador och problem. Så nu är jag supertaggad på att komma ingång med lite träningar under våren! Nu kör vi!

Likes

Comments

Ninjas vardag

Jag har varit värdelös på att ta bilder och uppdatera i veckan. Som vanligt med andra ord! Vi kan säga att den började mindre bra men slutade suveränt! Jag besparar er detaljerna för denna gång..

Bilderna är i alla fall från dagen. En stallkompis och jag var ute i säkert 1,5 timme och letade efter en närmare väg till ridhuset. Tillslut lyckades vi hitta en alternativ väg som är närmre men krångligare. Får ta tid nästa gång hur lång den är och jämföra. Bra att ha koll till sadelutprovaren kommer på lördag. SOM jag längtar efter en dressyrsadel nu. Efter det finns ingen bortförklaring längre för att inte sätta igång att rida för tränare. Längtar så efter att få hjälp och tips att hitta knappar, att få saker att träna på och att utvecklas tillsammans!

Likes

Comments

Inköp/prylar, Tankar

Jag har ju glömt uppdatera hur mitt sadelproblem går. Det går sådär. Till sadelutprovaren kommer har jag en smärre sadelbrist till Ninja. Min gamla allroundsadel satt inget vidare så i en vecka har jag fått låna en hoppsadel av en stallkompis, en Kieffer Donau. Den sitter riktigt bra på Ninja och är skön att rida i. Den är dock till salu och ikväll åker den till sin nya potentiella ägare OM inte jag bestämmer mig för att köpa den innan dess. Jag ska ju köpa en dressyrsadel. Det är prio ett! Men jag har gärna en till sadel att varva med. Någon gång kommer jag ju att vilja hoppa lite och när vi kommit igång att konditionsträna lite framåt sommaren, då passar ju en hoppsadel bättre. Jag får den dessutom till ett ganska snällt kompispris.

Vi (jag och en stallkompis) har även gjort lite bättre research på sadelutprovaren vi bokat och kommit fram till att vi inte vill ha henne. Vi har hört en del bra om henne men också en del mindre bra som tyvärr väger tyngre. Istället har vi nu hört av oss till en annan som känns mycket bättre och som vi enbart hört bra saker om. Förhoppningsvis svarar hon idag på fm så att vi (jag) får veta hur långt in i framtiden ett eventuellt besök ligger! Att det ska vara så svårt att hitta bra sadelutprovare i Östergötland? Sitter ni och lurar på några tips mottages de gärna!

Likes

Comments

Ninjas vardag, Träning

Igår hade jag en heldag i stallet. Vi började med ridhuspremiär! Vårt närmaste ridhus ligger (tyvärr) ca 40 min skrittväg från stallet. Det ska finnas en genväg över åkrarna någonstans som vi måste kolla upp till nästa gång. Jag valde att skritta uppsuttet dit och promenera bredvid hem vilket jag tror var ett vinnande koncept. Ninja var taggad och på det här sättet kunde jag mjuka upp henne i skritt på vägen dit, ställa henne ifrån det som var läskigt och få henne fokuserad på mig. Jag tyckte att det fungerade bra! Förutom när det kom en cyklist som inte sa något utan helt plötsligt låg i rumpan på Ninja och plingade med ringklockan. Ninja är rädd för cyklar och det här bättrade nog inte på det faktumet. Övningar med cyklar läggs till på att-göralistan!

Jag är nöjd med Ninja i ridhuset och fick verkligen mersmak. Red inte mer än max 15 minuter ordentligt arbete och på den tiden hann jag med att få henne lösgjord i skritt och trav. Galoppen valde jag att vänta med utifrån att det ändå blev ett rejält pass och Ninja inte är igång helt. Uppvärmningen på 40 minuter gjorde susen! Målet var att kunna lätta på tygeln i trav utan att Ninja sprang i väg eller föll ur formen helt, vilket vi uppnådde! Så jag är supernöjd! Hon saknar ju styrka och därför blir hon lätt lite springig men idag vågade jag sitta ner i traven och då fick jag en helt annan känsla och kontakt i halvhalterna. Det är ju inte det lättaste att sitta ner i den traven så det kommer jag att få öva mycket på.

På hemvägen var hon avslappnad och nöjd! Hon har en sådan fantastisk arbetsvilja och man märker verkligen hur nöjd hon blir av att få jobba. Gillar henne verkligen mer och mer för varje dag som går!

Tyvärr gick dragkedjan på mina älskade ridstövlar sönder innan vi skulle rida iväg så de måste jag lämna in på lagning. Såret Ninja drog på sig igår såg mycket bättre ut och hon var varken varm, öm eller svullen så därför vågade jag att rida som vanligt.

Eftermiddagen gick åt till att hämta sly till hagarna. Hästarna har börjat ge sig på hagstolparna i brist på annat att göra i hagen så vi var några i stallet som gjorde en kraftansträngning och ordnade det. Så nu är hagarna pyntade med gran- och björkris vilket jag tror kommer att vara uppskattat! Kan det inte bara bli vår snart?

Likes

Comments

Ninjas vardag, Inköp/prylar

Godmorgon! Jag irriterar mig att jag är så dålig på att uppdatera. Jag ska försöka sammanfatta första veckan med Ninja. Idag har jag haft henne i en vecka och en dag redan. Jisses vad tiden springer! Lördagen och söndagen har jag skrivit om så vi kör från i måndags.

Måndag: aktiv vila! Ninja släpptes ihop med sin nya hagkompis Pinnen på kvällen. Pinnens ägare Linda känner jag mycket väl sedan innan. Jag skulle till och med klassa Linda som min bästa stallkompis! Vi flyttade tillsammans till nuvarande stallet när jag hade min förra häst Corina i höstas. Ihopsläppet gick lugnt till trots avsaknaden av ljus och fr.o.m tisdagen går Ninja och Pinnen tillsammans.
Tisdag: uteritt ca en timme med Linda och Pinnen. Pinnen hade fullt sjå att hänga med oss och därför låg mycket av mitt fokus på att stanna och vänta in dem istället för på Ninja. Vi travade lite för första gången men jag fick inte till någon bra känsla riktigt och Ninja var stark och pigg vilket gjorde att jag blev tråkigt stark i handen. Inte rätt väg att gå.
Onsdag: grundövningar från marken. Sambon var med och jag önskar så att någon av oss hade kommit på tanken att filma! Ninja var pigg så först fick hon springa av sig i trav på volt runt mig. Ninja fick själv välja gångart och jag satt hukad i mitten och lät henne hållas tills hon lugnat sig och själv valde att komma in till mig och "fråga" om nästa uppgift. Vi övade främst på att Ninja skulle respektera mitt space och gå bakom mig, inte på mig. Hon skulle stanna när jag stannade och vi började även öva på att backa på kommando vilket jag har märkt är lite av en svårighet för Ninja. Ninja var stundtals förvirrad och då får hon svårare att fokusera på mig och lättare att fokusera på allt runt omkring. Tillslut lyssnade hon dock jättebra! Följde min energi och fokuserade mestadels på mig. Minst ett liknande pass i veckan kommer att läggas in. Det är så himla nyttigt, särskilt med en ny häst!
Torsdag: uteritt själv för första gången. Väldigt nyttigt då fokus till 100 % kan vara på hästen. Kände att jag hittade några knappar även om Ninja fortfarande var stark och pigg. Hon taktar gärna i skritten och blir stark i traven. Troligtvis för att hon tycker att det är så sjukt roligt och inte riktigt har styrkan att trava långsamt än då hon naturligt har en vääääldigt stor trav. Halvhalter och att våga släppa på tygeln och ha lätt kontakt för att hon ska lära sig bära sig själv tror jag är nyckeln men det kräver mycket av mig som ryttare! Så mycket att träna på vilket är sååå spännande!

Knäppte faktiskt lite bilder hör och häpna! Nya mjuka, billiga skydd från Protector (köpta på Granngården) och en nöjd Ninja efter ridtur!

Fredag: promenad med stallkompis ca 20-30 minuter. Vilken skillnad! Ninja var coollugn hela tiden. Gick med löst grimskaft bakom mig och uppförde sig klockrent. Så himla nöjd och det slog mig hur mycket och snabbt träning från marken kan ge resultat! Tyvärr slutade rundan lite olyckligt då en häst kom lös och blev lite väl närgången. När Ninja skulle markera att, "hallå, kom inte närmre sa jag" så råkade hon trampa sig själv med brodden på höger bak. Bara ytliga sår som tur är men de blödde rejält till en början. Jag håller alla tummar och tår att det inte utvecklas till något då vi idag planerat att rida till ridhus. Fingers crossed!

Likes

Comments

Ninjas vardag

Idag ägde första provkörningen rum! Sambon fick följa med tillsammans med stallets snart högdräktiga sto som trots sina knappa fyra år på jorden också troligtvis är stallets stabilaste. Tyckte det gav mig så goda förutsättningar som möjligt för att provköra rallykalle.

Det svåraste var nog själva förberedelserna innan jag faktiskt kom upp på hästryggen. Jag lyckades välja den tidpunkten på dygnet då flest människor är i stallet vilket bara det gjorde Ninja lite spänd. När vi sen kom ut på stallplan höll en stallkompis på att lasta sin häst och då tog jag mitt förnuft till fånga att inte utmana ödet alldeles för mycket och hoppa upp mitt i kaoset. Vi gick istället ner till den frusna ridbanan. Där var det åtminstone lugnt. Vad jag missat var att det inte fanns någon pall att sitta upp från där. Sambon tyckte att det var lite för mycket av utmaning att hålla i två hästar och samtidigt hjälpa mig upp. Men som den gamla truppgymnast jag är (okej, säkert 15 år sen men ändå) så kravlade jag mig upp tillslut. En och sjuttioen centimeter, jarrå!

Väl uppe var det inga större bekymmer som jag hade misstänkt. Ninja klampade på med sina älgakliv men lyssnade bättre än på första provridningen då jag också red ut. Vi hade gott om möjligheter att öva halter på eftersom att sambon med tillhörande häst ständigt kom efter. Tillslut lyssnade hon rätt bra. Fick henne också till att slappna av bra emellanåt och söka sig framåt, nedåt och inte bara gå som en polkagrisstång som knäpper av uppe i nacken och är stel som en fiol i övrigt (bra liknelse med polkagrisstången va?). Bäst gick hon på lång tygel på hemvägen. Vi skrittade bara men var ute en timme ca och vi var alla fyra väldigt nöjda med det. Ninja är lite larvig för vad jag skulle kalla för småsaker men jag får påminna mig om att min förra häst knappt rörde ett öra om så ens ett flygplan skulle störta bredvid henne. Så med tanke på det och att omgivningarna är helt nya så är jag supernöjd!

Och just det! Min gamla Zaldi allroundsadel låg sådär på Ninja. Den höga manken och stora bogbladen gjorde den inte helt optimal. Dessutom gled den bak lite under passet. I några veckor till sadelutprovaren kommer ut får den dock duga. För skojs skull ska jag dock testa min gamla dressyrsadel även om jag misstänker att den blir för smal...

Likes

Comments