Postad i: Desserter, Glutenfritt, Veganskt, Baka liten kaka, Raw

Oj vad dagarna går snabbt! Jag hinner inte riktigt med mig själv känns det som. I lördags var syrran med familj här och hälsade på en sväng och grattade mina barn (dottern fyllde år för ett par veckor sedan och sonen fyller år om en vecka). Vi åt gott och promenerade runt här i området och bara njöt av det härliga vädret. Till dessert gjorde jag en raw cheesecake med citronsmak och en mangoglasyr till. Dock stelnade inte glasyren som jag trodde, utan den blev mer som en sås. Det var ju oerhört gott, så det har jag inget att klaga på, men utseendemässigt så blev den inte tipptopp.

Fick inte ens loss kakan från kakformens botten, trots bakplåtspapperet. Haha. Misslyckat. Men som sagt, smaken var galet god! Fräsch och sötsyrlig. Testa gärna till helgen. Mums!

Kakbotten:

2 dl cashewnötter

zest (enbart det gula skalet) från ½ citron

15 urkärnade, färska dadlar

½ krm vaniljpulver

1 nypa salt

Mixa nötterna, men behåll gärna lite bitar så det blir lite mer crunch. Tillsätt övriga ingredienser och mixa ihop till en smet. Tryck ut smeten i en smord/bakpappersklädd form med löstagbar kant. Släta till med sked eller slickepott. Ställ i kylen att svalna medan du gör fyllningen.


Fyllning:

4 dl cashewnötter (blötlagda minst 4 timmar, men gärna mer)

zest från 3 ekologiska citroner

1-1½ dl citronsaft

1 nypa salt

1 krm vaniljpulver

1 dl kokosolja

2-4 tsk agavesirap (smaka av hur sött du vill ha, jag tog bara 2 tsk)

Mixa nötterna och späd med citronsaften tills det blir en krämig konsistens. Tillsätt övriga ingredienser och smaka av så syran och sötman blir som du vill ha den. Häll över bottnen, släta till och ställ in i kylen igen.


Mangoglasyr:

400 g fryst, tinad mango (eller 2 stora, färska, välmogna mango)

2 msk kokosolja

½-1 tsk agavesirap

Mixa ihop och smaka av med agavesirap. Häll över kakan och ställ i kylen igen. Låt stå kallt i några timmar. Ta fram, ta bort kakformen och dekorera med physalis.


Originalrecept här, men jag gjorde om det lite.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Postad i: Glutenfritt, Veganskt, Frukost, Mellanmål

Vad sägs om att äta kakor till frukost?!

Det låter väl som en dröm. Men nu kan man faktiskt göra det, och med gott samvete dessutom eftersom de här kakorna är proppade med nyttigheter som håller dig mätt länge. En kaka tillsammans med en smoothie, två kakor med en kopp te eller kaffe och en frukt, eller bara ett par nöd-kakor på bussen på väg till skolan/jobbet. Snabbt och enkelt. De passar också perfekt som mellis på eftermiddagen när blodsockret dippar lite.

För ca 8 kakor

1 äggvita

1 liten mogen banan

1 - 1½ dl havregryn

½ dl quinoapuffar

½ dl hampafrö

½ dl solrosfrö

1 krm vaniljpulver

2 urkärnade färska dadlar

Smaksättning:

½ dl gojibär

½ dl russin

pumpakärnor


Blanda ihop allt och låt stå en stund att svälla. Smeten ska bli relativt fast. Sätt till mer havregryn eller kanske en msk chiafrön om den är för lös och låt stå en stund till. Klicka upp på bakplåtspapper och grädda ca 10 minuter i 200 grader tills de fått fin färg. Låt svalna och förvara i kyl i en burk med lock.

Här kan man experimentera hur mycket som helst med smaksättningen. Några tips som jag testat:

*Torkade blåbär + hallonpulver

*Torkade äppelbitar + kanel + kardemumma

*Russin + torkade äppelbitar + hackad mörk choklad


Smaker som jag ska testa:

*Mandelsmör + rivna äpplen + kanel

*Torkade aprikoser + hackade nötter

*Torkad mango + tahini


Hoppas ni provar dessa goda kakor!

Likes

Comments

Postad i: Lunch eller middag, Laktovegetariskt

Rotmos. Visst är det gott?! Gör man det bara på rätt sätt så är det hur gott som helst, och är ett utmärkt alternativ till potatismos. Men vad är "rätt" sätt då? Naturligtvis finns inget rätt eller fel, utan det handlar om tycke och smak, som alltid när det gäller mat. Men jag tycker att rotmos blir godast om grönsakerna får koka i buljong, och att man sedan inte snålar med smör. Man kan också ha en skvätt grädde i också om man vill. Jag tycker också att en smakförhöjare är riven muskotnöt i liiiiiten dos, det ska bara doftas över litegrann. Slutligen ska man använda sig av armmusklerna (eller elvispen) och vispa kraftigt för att få ett fluffigt och gott mos (gäller även potatismos). Det här är mitt sätt att göra godaste rotmoset. Hoppas du testar.

För 4 port.

3 stora morötter

½ kålrot

6-8 medelstora potatisar (gärna mjölig sort)

buljong

25 g valfritt smör

ca 1 dl valfri mjölk eller grädde (eller ta hälften av varje)

salt och vitpeppar

riven muskotnöt


Skala kålroten och morötterna och skär i mindre bitar. Lägg i kokande buljong så det täcker ordentligt och koka 15 minuter. skala under tiden potatisarna och skär i bitar. Lägg ner i buljongen och koka ytterligare 15 minuter tills grönsakerna är mjuka utan att vara sönderkokta. Häll av det mesta av buljongen, men spara lite (typ 1 dl). Mosa grönsakerna med en potatisstöt eller en gaffel (det gör inget att det är lite bitar kvar - det blir godare då i mitt tycke). Värm mjölken/grädden med smöret i en kopp i mikron tills det är varmt (ca ½ minut). Häll lite av mjölk/smör-blandningen och lite buljong i moset och vispa ordentligt med ballongvisp eller elvisp så det blir fluffigt. Fortsätt späda med vätskan tills det är lagom konsistens. Smaka av med salt, vitpeppar och muskotnöt. Servera gärna med hackad persilja.

Likes

Comments

Postad i: Familjen

När jag är uttråkad och läget är rätt, så kan jag försöka ta bilder på katten med snapchatfilter. Det kan bli riktigt roligt. Igår morse hann jag ta ett par bilder innan han gav upp. Så söt.

Likes

Comments

Postad i: Glutenfritt, Lunch eller middag, Lakto-ovo-vegetariskt

Till middag idag blev det mina underbara grönsaksbiffar med ugnsrostade grönsaker. Så himla gott, och relativt snabbgjorda. Det är verkligen ett tema som förföljer mina maträtter, de ska helst vara snabbgjorda eftersom jag känner att tiden inte alltid räcker till för långkok och komplicerade maträtter med tusen olika moment. Nej, när jag kommer hem från jobbet och är trött som en get, då vill jag ha rätter som går snabbt så det finns tid över till annat i stället för att stå och laga mat hur länge som helst. Då hinner ju familjen dö av hunger, haha.

För ca 10 biffar

1 paket blandade vita bönor

2 ägg

1 vitlöksklyfta

1 bit purjolök

1 grön chili

1 stor morot

ca 10 huvuden fryst broccoli

en bit rotselleri

2 msk potatismjöl

2 msk hampafrö

1 msk chiafrö

1 krm spiskummin

örtsalt och peppar


Hacka purjon och chilin. Stek lätt i lite olja så grönsakerna blir mjuka utan att ta färg. Ställ pannan åt sidan. Skala och skär moroten i slantar och hacka sellerin i bitar. Lägg morötterna och sellerin i kokande lättsaltat vatten och låt dem koka ett par minuter. Lägg sedan ner broccolin och koka tills grönsakerna är mjuka. Häll av kokvattnet och finhacka grönsakerna på en skärbräda. Skölj av bönorna och lägg dem i en bunke. Mixa dem tillsammans med äggen och vitlöken. Blanda ner de kokta grönsakerna och purjo/chilifräset, och lägg ner potatismjöl, hampafrö och chiafrö. Krydda med spiskummin, örtsalt och peppar och smaka av. Låt smeten stå 10 minuter.

Klicka ut smeten i medelvarm panna med olja och stek ett par minuter på varje sida. Servera med potatisklyftor och en fetaostcrème, guacamole eller tzatziki.

Likes

Comments

Postad i: Desserter, Glutenfritt, Baka liten kaka, Veganskt

Det här är en kaka som jag bara tokälskar. Småseg browniebotten och knäckig kokoskola ovanpå. Hur gott?! Jag har längtat jättemycket efter denna kaka, och nu gjorde jag en liiiiite nyttigare variant. Testa att baka den här, och du kommer till himlen, jag lovar dig!

Browniekakan:

4 ägg

1 dl agavesirap

50 g smält kokosolja

75 g rismjöl

50 g kakao

1 tsk vaniljpulver

1 krm salt

75 g mörk choklad (minst 70%)


Kokoskolatäcke:

1 dl valfri grädde (jag tog Oatlys iMat)

1 dl kokossocker

½ dl agavesirap

4 dl kokosflingor

1 tsk vaniljpulver

2 msk Renee Voltaires kokosspread


Smält kokosoljan på låg värme i kastrull eller mikron. Ställ åt sidan att svalna. Vispa ihop ägg, socker och vaniljpulver. Häll ner kokosoljan och tillsätt sedan kakao, rismjöl, salt och hackad choklad. Häll i en form (ca 20 cm) klädd med bakplåtspapper eller ordentligt smord. Grädda i 175 grader ca 15 minuter. Under tiden gör du kokoskolatäcket.

Lägg grädde, kokossocker och agavesirap i en kastrull. Koka upp och låt puttra på svag värme under ständig omrörning i ca 10 minuter tills den blir lite segare i konsistensen. Lägg ner kokosspread, vaniljpulver och kokosflingor och rör om. Ställ kastrullen åt sidan.

Ta ut kakan efter 15 minuter och bred försiktigt över kokosgeggan. Höj värmen i ugnen till 200 grader och grädda kakan i ytterligare 10-15 minuter tills kokoskolan fått fin färg. Ta ut och låt svalna ordentligt innan du skär upp i bitar och bara njuuuuuuter!

Likes

Comments

Postad i: Bröd

Jag är en riktig brödmänniska, och nu när jag äter glutenfritt så är det en utmaning att hitta ett gott bröd som inte är svampigt eller torrt, eller smakar konstigt. Men nu så. Nu har jag gjort ett bröd som är så galet gott så det här kommer jag göra många varianter på. Det bästa med det här brödet är att du kan slänga ner vad du har hemma i nöt-/frö-/fruktväg och det kommer ändå bli toppengott. Det här brödet är fritt från raffinerat socker, gluten och är veganskt. Fullproppat med en massa hälsosamma fetter och protein, och naturlig sötma från frukten.

Inspirationen fick jag härifrån , men jag gjorde om det så det skulle passa mitt skafferi och min smak (gillar inte bovetemjöl t ex...).

För ett bröd:

3 dl havregryn (välj glutenfria gryn om du är känslig för gluten)

3 msk fiberhusk

1 dl havremjöl (samma här - läs på förpackningen om du är känslig för gluten)

1 dl durramjöl (går också att använda teffmjöl eller bovetemjöl istället)

1 tsk salt

½ dl nyponskalsmjöl

2 msk bakpulver

½ dl solrosfrön

½ dl hampafrön

1 dl russin (eller hackade aprikoser eller fikon)

4,5 dl havreyoghurt (eller sojayoghurt)

2 msk dadelsirap eller 4 urkärnade färska dadlar

½ dl mandelsmör


Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Blanda sedan havreyoghurten, dadelsirapen och mandelsmöret i en annan skål och rör sedan ner i torrvarorna tillsammans med russinen. Rör om ordentligt tills degen tjocknar. Klä en avlång form med bakplåtspapper eller smörj den noggrant. Tryck ner degen och platta till. Dekorera ev med lite frön eller havregryn. Ställ i ugnen och grädda 50 minuter. Ta ut och låt svalna ett par minuter. Rulla sedan in brödet i en ren kökshandduk och låt svalna. Glutenfritt bröd ska svalna helt och hållet innan man skär i det, då det kan vara lite degigt och svampigt när det är varmt.


Likes

Comments

Postad i: Livet i stort och smått

Idag var jag en sväng till stan då jag skulle till Ersta sjukhus för att prata med en läkare om en ev. operation. Nu blir det tack och lov inte så att jag behöver opereras, så jag gick därifrån med glatt hjärta.

Älskar att strosa runt i gränderna inne i de gamla delarna av stan, och här är utsikten vid Fjällgatan på söder där Ersta sjukhus ligger. Visst är det fint?!

En av väggarna på Ersta sjukhus var täckt av löv i vackra höstiga färger. Så himla fint när solen bröt igenom molnen och lyste på löven. Bilderna kan inte göra färgerna rättvisa, för det glödde verkligen.

Likes

Comments

Postad i: Desserter, Glutenfritt, Choklad, Godis, Veganskt
Sweet lord vad gott det här är! Hemgjord nutella! Jag är barnsligt förtjust i Nutella, och det påminner mig dels om när vi bodde i Spanien och åt deras motsvarighet till Nutella som heter Nocilla
frukostmackorna. Jag slungas också tillbaka till gymnasiet då jag hade en kille i Belgien. Där var det helt normalt att till lunch äta färskt bröd från bageriet med ett tjoooockt lager Nutella på. Herregud så gott och så sliskigt. De gillade verkligen det, och helst skulle det vara lite chokladströssel på också. De chokladälskande belgarna förnekar sig aldrig, haha. Jag klagade inte, för gott var det. Nyttigt? Inte det minsta.

Det här är också såååå gott. Det här äter man lätt skedvis ur burken, vilket på något sätt känns okej eftersom det är hemgjort och därmed vet man vad man stoppar i sig. Tyvärr bråkade min mixer med mig, så den blev inte så smörig och slät som den ska bli. Den blev lite "hårdare" och grövre i konsistensen, men smaken var det då rakt inget fel på.

För en burk:

200 g ekologiska hasselnötter

2 msk ekologisk kakao

½ tsk vaniljpulver

2 msk agavesirap

1 msk dadelsirap

½ dl rapsolja

Rosta nötterna i ugn, 175 grader i ca 10-15 minuter. Håll koll så inte nötterna bränns! Låt dem svalna lite och lägg dem i en bakduk. Gnugga nötterna så skalen lossnar. Det gör inget att lite skal kommer med. Lägg nötterna i en mixer och mixa dem till ett fint mjöl. Stanna mixern ofta och skrapa ner från kanterna. Fortsätt mixa tills oljan släpper från nötterna och det börjar bli smörigt, men det tar ett bra tag (jag kunde inte vänta så länge då mixern tjurade lite). Blanda ner övriga ingredienser och mixa igen. Smaka sedan av med ev mer sötning. Om den blir för fast, tillsätt mer olja tills du är nöjd med konsistensen.

Hållbar i kyl ca en månad.

Likes

Comments

Postad i: Lunch eller middag, Lakto-ovo-vegetariskt

Jag kan verkligen leva på quorn, det är så himla gott och så enkelt att komma på något av. Övriga familjen åt kycklingfiléer idag, och då plockade jag bara fram ett par quornfiléer ur frysen. Jag tinade dem och lade i en smord form, salt och peppar på, bredde på lite Currypasta Tikka masala och hällde lite havregrädde över. Skjuts in i ugn 200 grader ca 30 minuter. Under tiden kokade jag råris. Till det en tomat och massor med nyklippt persilja över. Så enkelt och så vansinnigt gott!

Likes

Comments