I dag blev det röj i trädgården. Jag klippte den där förbannade gräsmattan som växer så det knakar. Fattar inte att det kan växa så fort. Nu är den klipp och jag har hämtat fröer från årets växter hemma hos en vän. Tänk va man kan ta tillvara på fröer. Nu har jag morotsfrö salladsfrö grönkålsfrön luftlök och massa annat gott. Grävde upp lite hallonplantor också och tog med hem:) I skogen kryllar det av svamp nu, har ni hittat massor och hur ser det ut där ni bor? Jag bor ju i Blekinge och detta året är skogen full. I dag fick jag en tid på Reuma så det blir blodprover i morgon och läkarbesök på fredag. Jag hoppas på att få ändra lite i mina mediciner.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

20 grader ute och vindstilla, när hände det sist liksom? Hela sommaren har det blåst och dom vindstilla dagarna har varit lätträknade. Vi har iallafall kommit hem från vår tripp i Skåne. Jag har fått lite gjort i trädgården och plockat bland vinterkläderna. Jag upptäckte att flickans garderob behöver fyllas på. I morgon ska jag in till stan för möte på psykiatrin. Jag går där på så kallade anhörigstöd för att stärka upp mig själv och våga säga nej. Dom sista 11 månaderna har varit ett rent helvete men nu äntligen börjar det lägga sig. Jag kan säga att vara nära anhörig till en med psykisk ohälsa är ta mig tusan helt knäckande. Man försöker och försöker men ändå är det inget som hjälper. Jag är egentligen inte nära anhörig heller längre för i morgon är betänketiden slut och jag är skild. Ett nytt kapitel i livet kan börja.. Efter psykiatrin blir det affärer på jakt efter kläder till den lilla.

Sov så gott❤

Likes

Comments

Då var vi på plats i Skåne. Det blev en runda i stallet för att pussa på hästmular. Tilda hopptränade en stund och det var så kul att se hur duktig hon blivit. Efter det åkte vi och handlade och hämtade pizza. Kom på hur onödigt det är att beställa en hel pizza när man bara äter en fjärdedel. Ögat lurar verkligen magen i bland. I dag har mina leder i fingrarna svullnat upp och magen är som en ballong. Magen är på grund av medicinerna. Jag har fått höja upp kortisonet igen. Är sååå trött på detta. Jag har tagit ett jätte varmt bad här i kväll och det var som balsam för värken. Nu har jag dragit i mig några Kapten Morgan och John blund börjar komma närmre och närmre. Jag gjorde världens misstag i dag, jag tog min atarax redan vid 16. Idiotiskt när man ska vara vaken många timmar till. Nu ligger jag i sängen och dom andra sitter och dricker och skrattar i köket. Men i morgon blir nog en bättre dag.

Sov så gott ❤

Likes

Comments

Båda barnen har kompisar hemma. Tjejerna spelar wii och kelar med lilla Molly som bor i stugan. Tyckte synd om henne att stå ute över vintern. Vi bor ju precis intill havet så det kan blåsa på ganska bra här. Har funderat lite på att skaffa en kompis till henne. Då får dom sällskap och kan värma varandra. Grabbarna har varit på ett jäkla bus humör trots att dom är äldst. Dom har suttit och pratat och spelat i mellan åt. Min kväll vigde jag åt min stickning. Har lite problem med ena ögat i kväll, det hoppar och hänger upp sig hela tiden. Detta kom när jag började med plaguenil mot min sle. I kväll har jag även tagit min spruta som innehåller cellgift för att hålla sjukdomen lugn. Nu vet jag att huvudvärken kommer och sitter i 2-3 dagar. I morgon blir det Kristianstad ändå. Min fina grabb valde att bli hemma och passa hundarna. Han sa mamma du är ju aldrig i väg så åk du nu så tar jag djuren. Han är så fin och omtänksam. Nu sover tjejerna och jag har krupit ner under täcket.

Sov så gott ❤

Min spruta jag tar 1 gång i veckan.

Likes

Comments

Regnet öser ner utanför fönstret. Vi sitter här inne i soffan och stickar och dricker kaffe. Så mysigt... A-C gör en skit fin kofta med mönster som en sjöjungfru, Wenche prövar att göra innetofflor och jag kämpar med en ny kofta till mig själv. Har ni aldrig stickat så snälla börja nu! Det är så rogivande. // Nina

Likes

Comments

2016 fick jag äntligen en diagnos. Jag har flertalet gånger sökt för min trötthet och min värk men aldrig någonsin fått svar på vad det är. Denna gången blev jag helt röd i ansiktet och det typiska fjärilsmärket över näsan. I dag lever jag med en bunte mediciner och sprutor för att hålla sjukdomen i schack. Jag kommer dela med mig av mina dagar och hur sjukdomen påverkar min vardag.

Likes

Comments

Anders Bengtsson, professor och överläkare i reumatologi vid Lunds Universitet, berättar om Systemisk Lupus Erythematosus (SLE). En reumatisk sjukdom som kan drabba flera organ.

SLE uppstår när de antikroppar som egentligen ska skydda oss mot attacker utifrån i stället har riktats mot den egna kroppen. Det betyder att i stort sett vilket organ som helst kan drabbas. Till exempel lungor, hjärta och njurar men också leder, muskler och hud.Det är mycket viktigt att inflammationen behandlas så effektivt som möjligt eftersom den annars kan leda till njurskador, hjärtinfarkt, stroke och till och med för tidig död.

I dag finns ingen optimal behandling för SLE och de som lever med den kroniska sjukdomen lever också med risken att när som helst drabbas av en försämringsperiod. Men tack vare framgångsrik forskning runt om i världen finns det idag bättre behandlingsmöjligheter och mer effektiva sätt att upptäcka sjukdomen och försämringsperioder tidigt. Framtiden för personer med SLE ser betydligt ljusare ut i dag än för ett par decennier sedan.

Vad händer när kroppen drabbas av SLE, Systemisk Lupus Erythematosus?

Det finns många olika sätt att beskriva vad som händer i kroppen vid SLE, och vi kan inte ta upp alla här. Många forskare tror att kroppens immunförsvar gör fel och anfaller kroppens egna döda celler i stället för faror utifrån som bakterier och virus. Hos alla människor dör en stor del av våra celler på naturligt vis för att kroppen ska kunna hålla en balans mellan nya och gamla celler.

I vanliga fall städas de döda cellerna undan av immunförsvarets celler. Men vid SLE verkar det som om städningen inte fungerar som den ska och de döda cellerna blir kvar för länge. Då hinner immunförsvaret bilda antikroppar mot de egna döda cellerna, så kallade autoantikroppar.När autoantikropparna binder till andra molekyler skapas stora immunkomplex. En del av de organskador som kan ses på hud och njurar vid SLE, orsakas av att immunkomplex fastnar där, vilket leder till en inflammation. Immunkomplexen kan också aktivera andra delar av immunförsvaret och på så sätt starta sjukdomsprocesser som gör att sjukdomen förvärras.

Ett område där det, tack vare ny teknologi, har gjorts stora framsteg är de ärftliga faktorer som ger en ökad risk att få SLE. För att vi ska kunna studera ärftliga faktorer behövs stora patientgrupper och då är det ofta nödvändigt med både nationella och internationella samarbeten. Här har vi i Sverige varit mycket delaktiga och bidragit till flera viktiga upptäckter. Många av de förändringar i immunsystemet som vi ser vid SLE beror delvis på fel på gennivå.

Både gener och miljö påverkar risken för SLE

Trots det är det tydligt att den person som har gener som ökar risken för SLE också behöver utsättas för faktorer i vår miljö för att SLE ska utvecklas. Dessa miljöfaktorer är inte fullständigt kända, men ultraviolett ljus (solljus), kemiska ämnen (till exempel vissa läkemedel), Hormonella faktorer (östrogen), vissa virusinfektioner, rökning och psykologiska faktorer hör till dem som man hittills funnit bevis för.

Det är viktigt att betona att det inte är en enskild gen som orsakar SLE, utan det är många olika genvarianter som tillsammans med varandra och med ett stort antal miljöfaktorer gör att SLE utvecklas.


”I stort sett vilket organ som helst kan drabbas. Till exempel lungor, hjärta och njurar men också leder, muskler och hud.”

Anders Bengtsson, Professor, överläkare reumatologi Lunds Universitet, SUS Lund.

Genom att studera hur olika gener och miljöfaktorer påverkar immunsystemet har forskningen ökat förståelsen för hur sjukdomen beter sig och nya läkemedel har utvecklats eller är under utveckling. Det kommer förhoppningsvis att leda till effektivare behandling av SLE, med god sjukdomskontroll och få biverkningar. Men för att nå dit behövs mer forskning!


Likes

Comments

I dag var planen att åka till LInda i Skåne för att bada badkar dricka kapten Morgan och umgås. Men planen sprack totalt. Sonen skulle jobba på ett rally och kunde inte ta hundarna. Men det går fler tåg. I går ringde Adrian som fått jobb. Han ska ha praktik på Paraply men även anställd och eget schema! Grattis älskade pojk vad stolt jag är. Han är i behov av pengar då hans största intresse är kläder och smycken. Mamma plånboken räcker inte alltid till för hans intressen. Jag ska gå här hemma och pula i dag medans barnen är i skolan. Kanske blir det en runda till svampskogen. Försöker att ta det lugnt för att varva ner min kropp som kommit i en stressreaktion.

Trevlig dag så hörs vi i kväll:)

Likes

Comments

Nu har jag försökt lära mig att förstå hur denna sida ska se ut. I kväll blir det inte mer bloggande för i morgon ringer klockan vid sju. Sov så gott ❤️

Likes

Comments

Jag har aldrig hela mitt liv handarbetat. Men sen lärde jag känna Wenche en galen Norska som tror att man klarar allt. Jo då envis som jag är skulle jag tusan visa henne att jag kunde! Första saken jag stickade blev en kofta till Elvira och sen en mössa. Självklart fick hon hjälpa mig på vägen men i det stora hela gjorde jag det ta mig tusan själv! Tack Wenche för ditt tålamod. Jag har ven lärt mig virka och där blev det två filtar direkt💪🏻👊🏻

Likes

Comments