Varje år brukar vi åka till Jerusalem under Sukkot (Lövhyddohögtiden). Vi skulle vilja åka fler gånger, men pga arbete och familj går det inte alltid riktigt ihop, men för oss är Sukkot som balen på slottet, det är helt enkelt underbart!

Undra just hur jag ska förklara något som måste upplevas personligen...? Ska försöka förklara genom text, bild & film.

Häng mé!

PÅ VÄG....

Lycklig! Tacksam över att åka till Jerusalem! Det blir min 12:e gång i Israel.

Jag ser landet Israel! Snart där... förväntansfull!

En mycket viktig del av vår resa är Bibeln. Detta är Bibelns land, vi står på helig mark och det känner man främst genom den påtagliga närvaron. Naturligtvis finns närvaron överallt, eftersom allt tillhör vår Skapare. Men det är här allt började.

På ett av våra favoritställen i Jerusalem, Etz café.

En stor del av Sukkot högtiden är att samlas för att äta och dricka tillsammans. Maten är mycket god i Israel och jag har längtat efter landets goda drycker och rätter.

Sukkah (Lövhydda)

En sukkah är en lövhydda, under en vecka bor Israelerna i en lövhydda för att minnas uttåget ur Egypten då Israels folk bodde i lövhyddor.

Det är en vecka fylld av fest och glädje då folk firar genom lovsång och tacksamhet till Himmelens & Jordens skapare.

Dessa lövhyddor måste vara utformade på ett speciellt sätt. Det ska vara lövkvistar i taket så att man kan se stjärnorna på natten genom lövhyddans tak.

På Jerusalems gator och i trädgårdar, balkonger och på hustaken byggs lövhyddor upp. Där äter man tillsammans.

Vi promenerade till västra muren och på vägen hem fylldes gator och torg med sånger från utomhus hyddorna när de Judiska familjerna samlas och äter tillsammans.

Ljuvligt!

Här är en video om vår första dag i Jerusalem. Filmare Johan Björk

Har ni några frågor om Israel, filmen eller något annat. Tveka inte om att fråga.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Folk och sånt, Konst, Konsttips, Konstrunda, Kultur, Stockholm

Hösten är här och med den massor av förberedelser inför event och utställningar. Idag är en stressig dag med att hinna med allt före jag åker iväg utomlands en vecka.

Just nu jobbar konstföreningen 12 broar med att förbereda Konstrundan på Kungsholmen. Vi är en ideell förening yrkesverksamma konstnärer och konsthantverkare på Kungsholmen som en gång per år arrangerar en konstrunda tillsammans. Förutom måleri, papperskonst, textil och silversmeder kommer även skulptur och möbeltapetsering finnas med i år.

Förra året var det snökaos men ändå mycket välbesökt med över 500 besökare som trotsade ovädret och gick runt till de olika ateljéerna och lokaler där konstnärerna befann sig.

I år hoppas jag vi slipper snö kaos!

LISTA ÖVER MEDVERKANDE KONSTNÄRER OCH KONSTHANTVERKARE

Du som besöker konstrundan och funderar på att vara med nästa år kan söka med 5 bilder och CV till 12broar@gmail.com. Konstföreningens jury kommer att gå igenom ansökningarna och meddela dig beslutet. Juryn består av högutbildade yrkesverksamma konstnärer.

Konstrundan börjar med en samlingsutställning på Courtyard by Marriott och sträckan till de olika ateljéerna är på ca. 3 km. Om man väljer att promenera runt, blir det ett trevligt sätt att förena nytta med nöje.

Jag har också hört att någonting kommer att ske under natten i Woo-Bock Lees Ateljé, st Eriksgt 9. Konstnär Gustav Samlerius kommer att göra något... vet inte riktigt vad...

fortsättning följer...

Likes

Comments

Folk och sånt, Inredning, Konst, Konsttips, Event, Vernissage

Svenska kända konstnärer bidrar med konst i kampen mot diabetes den 13 oktober.

I år har även jag fått möjlighet att delta, något som både känns hedrande och viktigt.

Vet du att så mycket som 1 person av 11 har diabetes! Tycker jag är alldeles förmycket! Genom att bidra till auktionen hoppas jag att de kommer samla in mycket till forskning i kampen mot diabetes.


Att vara Konstnär, Artist eller Musiker är att ha en talang. Jag ser min talang som en gåva som jag har fått för att förvalta, utveckla och göra något gott med. Vad vi gör med vår gåva, är upp till var och en. Att få möjlighet att bidra med en tavla till konstauktionen i kampen mot diabetes är ett fantastiskt sätt för mig att göra någonting gott med min gåva.

Därför bidrar jag med "Sjöbris", olja 50x60 cm. Äkthetsintyg bifogas,

Nina Björk

Kom till auktionen den 13 oktober, 12-19, och ge ett bra bud på min tavla

Här kan ni läsa lite mer om de som står som arrangörer för auktionen; Diabetes Wellness Sverige

Likes

Comments

Contains affiliate links Inredning, Design, Konst, Konsttips, Tavla

Industridesign kan ibland kännas lite avskalat, men det är lätt att åtgärda med ljust naturmaterial, en lyxig klassisk takkrona och original konst från Nina Art.

Behåll ljuset och sommarens färger ett tag till, snart kommer mörkret och kylan, men med färger från sommaren behåller du värmen ett tag till.

Tavlan "Before Exodus" är inspirerad av en resa till Isle of Man.

Tavla

Olja på canvas, 60x80 cm, När du handlar från Nina Art ingår äkthetsintyg på originalmålningar.

Detalj av tavla

Likes

Comments

Contains affiliate links Folk och sånt, Kultur, Natur, Kalender, Konst, Inredning
VÄGGKALENDER

Nu är konstkalender för 2018 här! Bilderna blev jättebra, så nöjd. Finns nu till försäljning i webb butiken.

Varför inte börja planera redan nu inför nästa år. Kombinera kalender på mobilen med en väggkalender och få bra översikt över hela år 2018. På kontoret, hemmet eller som present.

En harmonisk konstkalender med bilder på originalkonstverk i impressionistisk stil av närproducerad konst

Kalender storlek uppvikt 28x42 cm.

Likes

Comments

Contains affiliate links Folk och sånt, Kultur, Sommar, Event, Marknad, Stockholm

Om man har börja jobba igen efter semestern och längtar tillbaka till semestern så kan man åka på minisemester hemma. I Stockholm är det något på G lite här & var.

Vi tog en utflykt till söder i helgen och upplevde Nytorgfesten och Midnattsloppet.

Härligt varmt sommarväder och mycket folk.

Bilder, blogg & vlogg

Stort loppis på söder under Nytorgsfesten

En Halloumiburgare på söder

Johan Vloggar om festen och den dåliga servicen på Brickyard.

Midnattsloppet drog mycket folk, kaos i tunnelbanan.

Likes

Comments

Contains affiliate links Konst, Natur, Resa, Sommar, Konsttips, Tavla
Inch Beach, Irland

Friluftsmåleri är ett spännande sätt att måla. När jag är på resande fot så brukar jag alltid ta med mig lite färg. I en tidigare bloggartikel ger jag tips på bra konstmaterial att ta med på resan.

Jag föredrar att måla i akryl eller olja men akvarellfärg är lättare att ta med sig.

Friluftsmåleri - Pleinairism

Plein Air även kallad pleinairism är måleri som utövas ute i naturen under fri himmel, och inte inne i ateljén.

Konstnärerna eftersträvar framför allt att realistiskt avbilda de naturliga händelserna och stämningsvalörerna i ett landskap. Första ansatserna kan spåras i renässanskonsten, senare även i det nederländska landskapsmåleriet under 1500- och 1600-talen, men målningarna utfördes fortfarande i ateljén efter studier ute i naturen. Termen Friluftsmåleri tillkom dock under mitten av 1800-talet och kom till Sverige strax därefter.

Några konstnärer som använde sig av tekniken är Claude Monet, Camilla Pissarro och Pierre-Auguste Renoir. Några svenska Fanny Churberg, Per Ekström och Carl Fredrik Hill.

Är du intresserad av hur jag förbereder och målar mina akvareller när jag är ute och reser och vilket material jag använder för att få olika effekter? Gå in på sidan patreon. så berättar jag mer.

Akvarellerna är i original och det finns inga reproduktioner av dem. Var och en är handgjorda och unika.

Finns nu att köpa för 2500 kr/st.

Likes

Comments

Contains affiliate links Folk och sånt, Kultur, Natur, Resa, Tavla
Vad är det för likhet mellan ett vattenfall och ett flygplan?

Ristafallet i Jämtland. En vacker plats väl värt att besöka. Vattnet dånar högt och man hör ljudet långt före man ser vattenfallet. Det ligger en campingplats bredvid Ristafallet och jag förundras över hur de kan bo så nära eftersom ljudet är som på en flygplats! En del klagar på flygplansljud, men vad är då detta? Sova vid ett vattenfall som har sånt högt öronbedövande ljud?

Märkligt.

En riktig härlig vandringskänga är denna pålitliga sko! Har haft dom i 4 år. Fördelen med just denna känga är den ljuvliga bredden på skon! Mina fötter är breda och inte små och smala som syd europeiska fötter, därför trodde jag Lundhags kängor skulle vara det bästa för mina fötter, och de är klart, de är också bra, men man behöver alltid vara noggrann när man provar ut nya skor och inte bara köpa det som man tror är bäst.

På Kängspecialisten på Sveavägen finns en liten kulle med stenar uppbyggd i butiken där man kan provgå när man är ute efter nya kängor. Klart uppskattad! En bra hjälp för dig som har svårt att välja rätt skor för långa vandringar.

Johan vloggar från Ristafallet, Karolinermonumentet & Njarka Sameläger.

Jämtland har så många smultronställen och trots att jag är uppväxt här så finns det alltid något nytt att upptäcka. Även platser jag besökt förut, känns som nya. Kanske beror det på förändringar i naturen eller vädrets skiftningar. Eller kanske det beror på min egen utveckling, att jag "ser" saker från ett nytt perspektiv?

Karolinerna

På en plats mellan Åre och Njarka Sameläger finns ett minnesmärke från Karolinernas tid. En vacker plats uppe på en kulle med härlig utsikt. Inte sån utsikt som på fjället men väl värt ett besök för dig som vill se en annan sida av fjällvärlden. Vet ni att Jämtland tillhört Norge 4 ggr och att det utkämpats en hel del strider om vem Jämtland tillhör.

Kanske Jämtland inte tillhör någon... utan är ett land för de gåtfulla? 😏


Historisk fakta.

På hösten 1718 sände Karl XII armén att marschera mot Norge. Den finska arméns kommendör, Generallöjtnant Carl Gustaf Armfeldt fick order att göra ett sidoanfall från Jämtland till Trondheim, där Vindens Budde ledde försvaret. Armén bestod till två tredjedelar av finländare med Österbottens regemente om 912 man som största förband. Efter Karl XII:s död vid Fredrikstens fästning 30 november 1718 blev alla svenska trupper i Norge beordrade till återtåg till Sverige. Armfeldt fick i mellandagarna rapport om Karl XII:s död och befann sig då i Haltdalen i Gauldalen med cirka 6000 man. Han beslutade att ta kortaste väg mot Sverige; först över fjället till Tydal och därifrån över Tydalsfjällen tillbaka till Hjerpe skans. Vintern hade så långt varit präglad av barmark och tunt snötäcke. De behövde därför inte skidor, men armén var bristfälligt utrustad och uttröttad efter fyra månaders fälttåg i Tröndelag.

Den 28 december bröt trupperna upp från Haltdalen och tog sig över till gårdarna ovanför Floren kapell i Tydal, en sträcka på nästan 30 kilometer. På grund av det kalla vädret dog cirka 200 man på fjället. På nyårsafton var hela den armfeldtska armén samlad på gårdarna Ås och Østby längst upp i Tydal. Trupperna omfattade nu nästan 5 800 man. En förtrupp på 14 skidlöpare sändes över till Jämtland för att förbereda tillbakaryckningen inne i Sverige.

På nyårsdagens morgon bröt Armfeldts armé upp från Østby i Tydal. Vädret var mycket kallt, men med uppehåll. Avståndet till byn Handöl i nuvarande Åre kommun är cirka 55 kilometer. I bra väder skulle armén kunna nå Jämtland efter två dagars marsch. Med var den norske vägvisaren Lars Bersvendsen Østby.

Samma eftermiddag bröt ovädret ut, en våldsam nordvästlig storm som virvlade upp den lätta snön. Med dålig sikt och bitande köld blev de därför tvingade att slå läger på Öjfjällets nordsida vid Essandsjön. De försökte göra upp eld och brände gevärskolvar och slädar, något som bara gav kortvarig värme. Uppskattningsvis 200 man frös ihjäl denna första natt.

Nästa dag fortsatte stormen, och tillbakaryckningen blev nu helt kaotisk. Huvuddelen av trupperna kom fram till gränsen och slog läger vid Enan. De högg hål i isen på Enan för att se åt vilket håll vattnet strömmade – åt det hållet var räddningen. Det enorma manfallet fortsatte dock, hästarna stupade och all utrustning måste lämnas på fjället. Stormen fortsatte den tredje dagen, 3 januari, samtidigt tog sig de första trupperna med Armfeldt i spetsen sig fram till Handöl som vid denna tid dock bestod av enbart tre gårdar. Huvuddelen av de överlevande ankom Handöl den 4 och 5 januari. Kvar på fjället låg cirka 3000 man ihjälfrusna. På den vidare färden ned till Duved, där inkvartering var ordnad för soldaterna, dog ytterligare cirka 700 man. Av de överlevande cirka 2100 soldaterna blev ungefär 600 invalidiserade för resten av livet.

.

Tankarna vandrar tillbaka till Samelägret.

Som vi sår får vi skörda. När vi dödar, fängslar och förstör människor, djur och land så slår det tillbaka. Det finns ingenting som är dolt för evigt. Skapelsen slår tillbaka och det är bättre att göra gott än att göra ont mot varje enskild individ & land. Hela skapelsen är som dyrbara diamanter, som varsamt bör respekteras och förvaltas, inte skövlas och förbrukas.

Likes

Comments

Folk och sånt, Kultur, Natur, Resa, Funderingar, Växter

Jämtland,

betyder mycket för mig eftersom jag är uppväxt och hela min familj är bosatta här, Jämtland är en oerhört vacker plats med sina blåa, vita och gröna färger.

Sveriges öppna landskap öppnar sitt hjärta för invandrare från när & fjärran, men vart är vårt hjärta för de som var här först?

Samerna
Det sägs att genom vår historia lär vi känna vår framtid. Vi begav oss upp till Åre för att besöka ett Samiskt läger för att vi ville lära oss mer om deras liv.
Njarka Sameby

Njarka Sameby ligger vackert invid fjällsjön och deras livnäring är renskötsel. I lägret finns en Sameby som är uppbyggd för att visa hur Samerna levde förr. Ett vackert kulturarv som går förlorad om vi inte värnar om den.

Jag känner en stor sorg och uppgivenhet när jag hör Maud berätta om hur både Vikingar, Katolism och Svenskar har tagit mark och själ från det Samiska folkets sätt att leva.

I stor kåtan medan elden sparkade berättades historier om svunna tider.

Maud berättade bl.a. om att Samerna hade inte något ord för krig eller skuld. Det var ord som kom med Vikingarna och Kristendomen.


Vi har mycket att lära av dessa gåtfulla Samer

Röken ringlar sig upp mot taket och kåtan fylls av ett behagligt lugn. Vi sitter tysta och lyssnar till eldens sprakande ljud.

Maud berättade vidare... Om en Same till en annan Same sa "vilken fin filt" så sa man så för att man behövde en filt, därför att man inte hade någon själv och man visste redan att den andre Samen hade två. Då gav alltid den som hade två filtar sin andra filt till den som behövde, eftersom man visste att de beundrade filten därför att de saknade en själv. På så sätt behövde ingen frysa.

Vi betalar skatt och hoppas att staten tar hand om oss. Samerna hade bara varandra. Men de hade frihet och obundenhet att leva som de valde och ville leva....

Vi fick prova på att kassa lasso som är mycket svårare än vad det ser ut att vara.

När man ser kvanne på en plats så kan man nästan vara säker på att en gång fanns det Samer på den platsen eller munkar eftersom de båda odlade kvanne. Kvanne är en medicinalväxt och är mycket populär bland Samer. Vi tänker torka bladen och göra kvanne té

Nu är det dags att åka från byn och jag tar en sista blick upp mot den blå himmelen i kåtans tak. Tyst tackar jag himmelens och jordens skapare för ett ögonblick i tiden med det gåtfulla folket. Kan Han förlåta förfäderna för vad de gjort mot Samerna och kan vi lära oss att i framtiden behandla dem med den respekt och hänsyn som de förtjänar?

De var här först, vi kom hit senare. Vi kom hit från Valloner och från Kelter och andra folk och stammar och nu kommer det nya folk.

Hur kommer vi att behandla Sveriges urfolk i framtiden?

Dags att lära oss innebörden av att älska vår nästa som oss själva.


Likes

Comments

Contains affiliate links Folk och sånt, Kultur, Natur, Resa, Sommar, Marknad

Semester, sol & sommar! Semester är en tid att vila och upptäcka nya utflyktsmål. Många väljer att åka utomlands för att få mer sol & bad, men det finns vackra platser att upptäcka i Sverige som man missar i jakten på solen. Vi brukar alltid passa på att åka ut på upptäcktsfärd i Sverige på sommaren. Här är några platser vi besökt i sommar.

På väg söderut från Stockholm till Mölltorp åkte vi förbi Mariefred och tog en lunch på Gripsholms Värdshus som ligger vid Mälaren med utsikt mot Gripsholms slott.

Vackert & idylliskt.

Vackra takmålningar

Men lunchmackan med café latte var en besvikelse. Med en sådan vacker vy förväntar man sig lite mer av en kyckling wrap. Jag hade fått bättre macka & latte på en bensinmack..

Vackra Mölltorp

I Mölltorp stannade vi ett par nätter och njöt av sol och gemenskap.

Är det alltid sol i Mölltorp?

Johan & Dino

Vacker sovplats i trähus. Det är något speciellt att sova i ett trähus, mysigt och luktar så härligt gott!

Riddarveckan i Hova

I .Hova besökte vi en riddarmarknad.. Mycket folk, vackra kläder och toner från en svunnen värld.

Varnhem

I Varnhem finner man mer historia. Vid Varnhems kloster finns det utgrävningar och historia om de som brukade bo på platsen ända sedan Vikingatiden. Spännande & Intressant.

Som storstadsbo uppskattar man en lugn stund i trädgården i en vacker miljö med fina vänner.... lyssna, denna sången spelade Mats & Tina på vårt bröllop! 💕

Tacksam för en underbar semester!

Likes

Comments