Contains affiliate links Konst, Natur, Resa, Sommar, Konsttips, Tavla
Inch Beach, Irland

Friluftsmåleri är ett spännande sätt att måla. När jag är på resande fot så brukar jag alltid ta med mig lite färg. I en tidigare bloggartikel ger jag tips på bra konstmaterial att ta med på resan.

Jag föredrar att måla i akryl eller olja men akvarellfärg är lättare att ta med sig.

Friluftsmåleri - Pleinairism

Plein Air även kallad pleinairism är måleri som utövas ute i naturen under fri himmel, och inte inne i ateljén.

Konstnärerna eftersträvar framför allt att realistiskt avbilda de naturliga händelserna och stämningsvalörerna i ett landskap. Första ansatserna kan spåras i renässanskonsten, senare även i det nederländska landskapsmåleriet under 1500- och 1600-talen, men målningarna utfördes fortfarande i ateljén efter studier ute i naturen. Termen Friluftsmåleri tillkom dock under mitten av 1800-talet och kom till Sverige strax därefter.

Några konstnärer som använde sig av tekniken är Claude Monet, Camilla Pissarro och Pierre-Auguste Renoir. Några svenska Fanny Churberg, Per Ekström och Carl Fredrik Hill.

Är du intresserad av hur jag förbereder och målar mina akvareller när jag är ute och reser och vilket material jag använder för att få olika effekter? Gå in på sidan patreon. så berättar jag mer.

Akvarellerna är i original och det finns inga reproduktioner av dem. Var och en är handgjorda och unika.

Finns nu att köpa för 2500 kr/st.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Contains affiliate links Folk och sånt, Kultur, Natur, Resa, Tavla
Vad är det för likhet mellan ett vattenfall och ett flygplan?

Ristafallet i Jämtland. En vacker plats väl värt att besöka. Vattnet dånar högt och man hör ljudet långt före man ser vattenfallet. Det ligger en campingplats bredvid Ristafallet och jag förundras över hur de kan bo så nära eftersom ljudet är som på en flygplats! En del klagar på flygplansljud, men vad är då detta? Sova vid ett vattenfall som har sånt högt öronbedövande ljud?

Märkligt.

En riktig härlig vandringskänga är denna pålitliga sko! Har haft dom i 4 år. Fördelen med just denna känga är den ljuvliga bredden på skon! Mina fötter är breda och inte små och smala som syd europeiska fötter, därför trodde jag Lundhags kängor skulle vara det bästa för mina fötter, och de är klart, de är också bra, men man behöver alltid vara noggrann när man provar ut nya skor och inte bara köpa det som man tror är bäst.

På Kängspecialisten på Sveavägen finns en liten kulle med stenar uppbyggd i butiken där man kan provgå när man är ute efter nya kängor. Klart uppskattad! En bra hjälp för dig som har svårt att välja rätt skor för långa vandringar.

Johan vloggar från Ristafallet, Karolinermonumentet & Njarka Sameläger.

Jämtland har så många smultronställen och trots att jag är uppväxt här så finns det alltid något nytt att upptäcka. Även platser jag besökt förut, känns som nya. Kanske beror det på förändringar i naturen eller vädrets skiftningar. Eller kanske det beror på min egen utveckling, att jag "ser" saker från ett nytt perspektiv?

Karolinerna

På en plats mellan Åre och Njarka Sameläger finns ett minnesmärke från Karolinernas tid. En vacker plats uppe på en kulle med härlig utsikt. Inte sån utsikt som på fjället men väl värt ett besök för dig som vill se en annan sida av fjällvärlden. Vet ni att Jämtland tillhört Norge 4 ggr och att det utkämpats en hel del strider om vem Jämtland tillhör.

Kanske Jämtland inte tillhör någon... utan är ett land för de gåtfulla? 😏


Historisk fakta.

På hösten 1718 sände Karl XII armén att marschera mot Norge. Den finska arméns kommendör, Generallöjtnant Carl Gustaf Armfeldt fick order att göra ett sidoanfall från Jämtland till Trondheim, där Vindens Budde ledde försvaret. Armén bestod till två tredjedelar av finländare med Österbottens regemente om 912 man som största förband. Efter Karl XII:s död vid Fredrikstens fästning 30 november 1718 blev alla svenska trupper i Norge beordrade till återtåg till Sverige. Armfeldt fick i mellandagarna rapport om Karl XII:s död och befann sig då i Haltdalen i Gauldalen med cirka 6000 man. Han beslutade att ta kortaste väg mot Sverige; först över fjället till Tydal och därifrån över Tydalsfjällen tillbaka till Hjerpe skans. Vintern hade så långt varit präglad av barmark och tunt snötäcke. De behövde därför inte skidor, men armén var bristfälligt utrustad och uttröttad efter fyra månaders fälttåg i Tröndelag.

Den 28 december bröt trupperna upp från Haltdalen och tog sig över till gårdarna ovanför Floren kapell i Tydal, en sträcka på nästan 30 kilometer. På grund av det kalla vädret dog cirka 200 man på fjället. På nyårsafton var hela den armfeldtska armén samlad på gårdarna Ås och Østby längst upp i Tydal. Trupperna omfattade nu nästan 5 800 man. En förtrupp på 14 skidlöpare sändes över till Jämtland för att förbereda tillbakaryckningen inne i Sverige.

På nyårsdagens morgon bröt Armfeldts armé upp från Østby i Tydal. Vädret var mycket kallt, men med uppehåll. Avståndet till byn Handöl i nuvarande Åre kommun är cirka 55 kilometer. I bra väder skulle armén kunna nå Jämtland efter två dagars marsch. Med var den norske vägvisaren Lars Bersvendsen Østby.

Samma eftermiddag bröt ovädret ut, en våldsam nordvästlig storm som virvlade upp den lätta snön. Med dålig sikt och bitande köld blev de därför tvingade att slå läger på Öjfjällets nordsida vid Essandsjön. De försökte göra upp eld och brände gevärskolvar och slädar, något som bara gav kortvarig värme. Uppskattningsvis 200 man frös ihjäl denna första natt.

Nästa dag fortsatte stormen, och tillbakaryckningen blev nu helt kaotisk. Huvuddelen av trupperna kom fram till gränsen och slog läger vid Enan. De högg hål i isen på Enan för att se åt vilket håll vattnet strömmade – åt det hållet var räddningen. Det enorma manfallet fortsatte dock, hästarna stupade och all utrustning måste lämnas på fjället. Stormen fortsatte den tredje dagen, 3 januari, samtidigt tog sig de första trupperna med Armfeldt i spetsen sig fram till Handöl som vid denna tid dock bestod av enbart tre gårdar. Huvuddelen av de överlevande ankom Handöl den 4 och 5 januari. Kvar på fjället låg cirka 3000 man ihjälfrusna. På den vidare färden ned till Duved, där inkvartering var ordnad för soldaterna, dog ytterligare cirka 700 man. Av de överlevande cirka 2100 soldaterna blev ungefär 600 invalidiserade för resten av livet.

.

Tankarna vandrar tillbaka till Samelägret.

Som vi sår får vi skörda. När vi dödar, fängslar och förstör människor, djur och land så slår det tillbaka. Det finns ingenting som är dolt för evigt. Skapelsen slår tillbaka och det är bättre att göra gott än att göra ont mot varje enskild individ & land. Hela skapelsen är som dyrbara diamanter, som varsamt bör respekteras och förvaltas, inte skövlas och förbrukas.

Likes

Comments

Folk och sånt, Kultur, Natur, Resa, Funderingar, Växter

Jämtland,

betyder mycket för mig eftersom jag är uppväxt och hela min familj är bosatta här, Jämtland är en oerhört vacker plats med sina blåa, vita och gröna färger.

Sveriges öppna landskap öppnar sitt hjärta för invandrare från när & fjärran, men vart är vårt hjärta för de som var här först?

Samerna
Det sägs att genom vår historia lär vi känna vår framtid. Vi begav oss upp till Åre för att besöka ett Samiskt läger för att vi ville lära oss mer om deras liv.
Njarka Sameby

Njarka Sameby ligger vackert invid fjällsjön och deras livnäring är renskötsel. I lägret finns en Sameby som är uppbyggd för att visa hur Samerna levde förr. Ett vackert kulturarv som går förlorad om vi inte värnar om den.

Jag känner en stor sorg och uppgivenhet när jag hör Maud berätta om hur både Vikingar, Katolism och Svenskar har tagit mark och själ från det Samiska folkets sätt att leva.

I stor kåtan medan elden sparkade berättades historier om svunna tider.

Maud berättade bl.a. om att Samerna hade inte något ord för krig eller skuld. Det var ord som kom med Vikingarna och Kristendomen.


Vi har mycket att lära av dessa gåtfulla Samer

Röken ringlar sig upp mot taket och kåtan fylls av ett behagligt lugn. Vi sitter tysta och lyssnar till eldens sprakande ljud.

Maud berättade vidare... Om en Same till en annan Same sa "vilken fin filt" så sa man så för att man behövde en filt, därför att man inte hade någon själv och man visste redan att den andre Samen hade två. Då gav alltid den som hade två filtar sin andra filt till den som behövde, eftersom man visste att de beundrade filten därför att de saknade en själv. På så sätt behövde ingen frysa.

Vi betalar skatt och hoppas att staten tar hand om oss. Samerna hade bara varandra. Men de hade frihet och obundenhet att leva som de valde och ville leva....

Vi fick prova på att kassa lasso som är mycket svårare än vad det ser ut att vara.

När man ser kvanne på en plats så kan man nästan vara säker på att en gång fanns det Samer på den platsen eller munkar eftersom de båda odlade kvanne. Kvanne är en medicinalväxt och är mycket populär bland Samer. Vi tänker torka bladen och göra kvanne té

Nu är det dags att åka från byn och jag tar en sista blick upp mot den blå himmelen i kåtans tak. Tyst tackar jag himmelens och jordens skapare för ett ögonblick i tiden med det gåtfulla folket. Kan Han förlåta förfäderna för vad de gjort mot Samerna och kan vi lära oss att i framtiden behandla dem med den respekt och hänsyn som de förtjänar?

De var här först, vi kom hit senare. Vi kom hit från Valloner och från Kelter och andra folk och stammar och nu kommer det nya folk.

Hur kommer vi att behandla Sveriges urfolk i framtiden?

Dags att lära oss innebörden av att älska vår nästa som oss själva.


Likes

Comments

Contains affiliate links Folk och sånt, Kultur, Natur, Resa, Sommar, Marknad

Semester, sol & sommar! Semester är en tid att vila och upptäcka nya utflyktsmål. Många väljer att åka utomlands för att få mer sol & bad, men det finns vackra platser att upptäcka i Sverige som man missar i jakten på solen. Vi brukar alltid passa på att åka ut på upptäcktsfärd i Sverige på sommaren. Här är några platser vi besökt i sommar.

På väg söderut från Stockholm till Mölltorp åkte vi förbi Mariefred och tog en lunch på Gripsholms Värdshus som ligger vid Mälaren med utsikt mot Gripsholms slott.

Vackert & idylliskt.

Vackra takmålningar

Men lunchmackan med café latte var en besvikelse. Med en sådan vacker vy förväntar man sig lite mer av en kyckling wrap. Jag hade fått bättre macka & latte på en bensinmack..

Vackra Mölltorp

I Mölltorp stannade vi ett par nätter och njöt av sol och gemenskap.

Är det alltid sol i Mölltorp?

Johan & Dino

Vacker sovplats i trähus. Det är något speciellt att sova i ett trähus, mysigt och luktar så härligt gott!

Riddarveckan i Hova

I .Hova besökte vi en riddarmarknad.. Mycket folk, vackra kläder och toner från en svunnen värld.

Varnhem

I Varnhem finner man mer historia. Vid Varnhems kloster finns det utgrävningar och historia om de som brukade bo på platsen ända sedan Vikingatiden. Spännande & Intressant.

Som storstadsbo uppskattar man en lugn stund i trädgården i en vacker miljö med fina vänner.... lyssna, denna sången spelade Mats & Tina på vårt bröllop! 💕

Tacksam för en underbar semester!

Likes

Comments

Contains affiliate links Kultur, Event, Konst, Tävling

Här kommer videon på konsttävlingen! Filmen presenterar finalisterna. Videon är ca. 1 min lång, mina vinnande bidrag finns i slutat av filmen..

Två av tavlorna som visas i filmen finns att se under sommaren på slottet i Nye, Trollebogård.

Reflection of Green

Olja/Akryl på canvas, 80x60cm, kontakta mig för prisuppgift.

Esther

Akryl på canvas, originalet är reserverad, men finns i fine art print i begränsad upplaga.

Likes

Comments

Kultur, Natur, Resa, Sommar, Mat, Slott

Nu har jag funnit "mitt" slott och tänkte att det skulle passa bra att fira Johan min mans 50 årsdag på slottet?! Efter att ha jagat ut de oinbjudna gästerna (några rostiga gamla andar) så kändes det som hemma! 😉

Väldigt vackert och inbjudande slott!

Vacker konst både ute i trädgården och inne i slottet.

Rummet vi fick var helt underbart!

Lunchmackan var mycket god!

Tillbaka till rummet för lite vila innan middagen.

Så var det dags att göra sig i ordning för middagen!

Nu är vi båda över 50 och vad passar väl bättre än att fira det i ett gammalt slott?

Efter en 4-rätters så blir man väldigt mätt! Ut i trädgården för att springa ikapp med slottets katt och Irländska varghund....

Som dock verkade vara ointresserade och hade en klart överlägsen attityd. 😄

Efter en god natt så var det dags för frukost... propp mätt efter gårdagens middag, men en liten ägg- och laxmacka borde man väl kunna få i sig?

Daga att åka...

Hej då vackra ö!

Likes

Comments

Kultur, Natur, Resa, Sommar

Har jag äntligen hittat mitt slott på Irland? Lite förmycket vinddrag i det här gamla slottet, så jag tror jag avstår. Men det är verkligen fascinerande att se Irlands gamla slottsruiner och få en liten inblick i landets rika historia.

Häftigt slott ute på klipporna vid havet!

Undra vad som gömmer sig här?

Likes

Comments

Folk och sånt, Kultur, Natur, Resa, Sommar

Efter The dark hedges så åkte vi längst med den vackra nord-kusten på Irland tillbaka till Amara B&B i Burt, Londonderry, kusten bjuder på otroligt vackra och spektakulära vyer! Som tex rep-bron vid Carrick-a-Rede.

Lite läskigt var det att ta sig över i det våta och blåsiga vädret, men vad gör man inte för lite äventyr?! 😁

Carrick-a-Redes upptäcktes av fiskare som byggde den första rep-bron över till ön. På ön finns ett rikt fågelliv bl.a. lunnefågeln samt gott om lax i havet runtomkring ön.


Även på denna plats har en del scener från Games of Thrones spelats in.

Så här ser man ut efter en dag i ur och skur med piskade vind. Tur man hade håret uppsatt. 😳 Kan ju inte direkt säga att det var bra för förkylningen att vara ute i kraftig storm, men våra snälla värdinnor på Amara B&B bjöd på varmt Irländskt té till frukost med dunderhonung och då klarar man det mesta. De har mycket att lära ut om både smått och gott dessa Irländare.😉

När man åker längst med kustvägen kommer man så småningom till Amara B&B och på vägen dit finns fullt av sevärdheter, hade tyvärr inte tid att se alla.

När vi kom till Giant's Causeway, en plats där havet format klipporna så det ser ut som kuber, hade vi inte möjlighet att stanna för att se eftersom det var tok-mycket folk där, bilar överallt! Men vi bjuder på en bild, så ni får en hint om hur det ser ut.

Efter så mycket intryck blir man ordentligt hungrig och vad passar väl bättre än en stor portion fish & chips!

Likes

Comments

Folk och sånt, Kultur, Natur, Resa, Sommar

På väg till The dark hedges genom många vackra alléer, kanske därför jag gillar Irland så mycket, förutom alla slott och härliga klippor! Nordirland är bästa delen av Irland! Många vackra platser som även använts i filmer, tex the dark hedges som du finner i Game of Thrones. Har inte sett serien men platsen är mycket välbesökt och på vissa bilder ser du flera som går och fotar.

En mycket speciell plats med träd som verkligen triggar fantasin.

The dark hedges ligger i Ballymoney som ligger i Antrim. Verkligen värt ett besök och bara en timmes bilfärd från vårt boende på Amara B&B.

Dags att åka vidare från denna fantastiska plats. Målat en hel del alléer från Sverige men dessa alléer på Irland inspirerar mig att måla fler.

Ekebyhovsallén på Ekerö i Sverige målad i olja på canvas, 2015, såld till en konstsamlare på Ekerö

Likes

Comments

Folk och sånt, Kultur, Natur, Resa

Äntligen på "hemmaplan". Nial O'Niall var en av mina förfäder och här var hans hemtrakter.

Vi bor på en B&B lantgård som ägs av Louise och Rosemary, de har Dexter kossor, två hundar och en katt. Härligt lantlig miljö med vacker utsikt över landskapet.

Jag träffade Louise för ett år sedan i Davids stad, Jerusalem.

Inte långt därifrån fanns en blå café-truck parkerad med det godaste kaffet jag druckit!

Det visade sig att killen på cafè vagnen visste en hel del om Niall and the Nine hostage. Enligt historien så kom St Patric till Irland som en av de 9 fångarna som O'Niall hade som gisslan. På så sätt kom evangeliet till Irland eftersom det visade sig att St Patrik var troende.

Lite om min släktforskning. På min farmors sida kommer jag från Skanche-familjen som kommer från Norge och söker man längre tillbaka så dyker namnet, Torleiv Haraldsson upp, han var son till kung Haraldr Gudrodarson, Isle of Man och när du kommer till en Kung är det alltid lättare att forska och den linjen leder mig till Irland och Finnguala O'Neill. Kung Niall O'Neill var hennes pappa. När jag går längre tillbaka kommer jag till Kung Domnall Macargar O Lochlainn född år 1049, i Aileach Donegal Ireland.En fort ligger högt uppe i Donegal och därifrån är det en underbar utsikt. 904 och 939 härjade Vikingarna omkring på den här platsen och plundrade.

Historia är roligt! Det tar en tillbaka som en tidsmaskin till tider och stunder som var avgörande för att just du och jag står här idag.

Vi är många ute i Europa speciellt Scandinavien som har dessa förfäder.

Historia känns märkligt levande här på något oförklarligt sätt.

Likes

Comments