Clara Henry kommer in i bild med en glittrande, silverfärgad dräkt med en meter breda axlar och paljetter i miljoner. Hårförlängningen rinner ner över ryggen från toffsen mitt bak på huvudet och leendet blänker ikapp med klädseln. Hon är en discodrottning. Hon vänder sig mot kameran och tittar rakt in i tv-tittarnas hem och ögon och så dedikerar hon låttexten till alla tonårstjejer som tittar.

Resten är en kampsång för att alla osäkra tonårstjejer duger precis som de är och att de ska få vara som de vill, dansa hela natten och inte vara rädda. Allt ackompanjerat av bandet Alcazars hitmusik från låten "Not a Sinner Nor a Saint" med två av Sveriges största discodrottningar Lina Hedlund och Tess Merkel i likadana, också glittriga, outfits som Clara har. Tillsammans sticker de hål på all sexism och prestationsångest med sina axelvaddar och manglar hela låtuppställningen för kvällen likt superhjältar.

Trots den ostiga texten om att vara stolt över den man är och att man inte ska ta någon skit sprängde Clara en mur ikväll. Hon visade Sverige inte bara hur man genomför en proffsig mellanakt, men också vad det innebär att vara ung tjej i samhället och att alla duger, precis som de är.


Foto: Stina Stjernqvist/SVT

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Igår, den 27 januari 2017, var det förintelsens minnesdag. Den dag som är utsedd till att markera Hitlers förintelse av judar under andra världkriget. Den dag då vi som lever efter Hitler ska minnas och lära av de snedsteg och fel Hitler gjorde som ledde till att miljoner judar mördades, förintades för att de inte hade samma ursprung som Hitler.

Igår, den 27 januari 2017, på den internationella minnesdagen för förintelsen och dess offer skrev Amerikas president Donald Trump på en åtgärd om att stoppa all invandring till USA från Iran, Irak, Syrien, Libyen, Somalia, Jemen och Sudan, där majoriteten av befolkningen är muslimer.

–Vi inför nya granskande åtgärder för att hålla radikala islamistiska terrorister borta. Vi vill inte släppa in de hot som våra soldater kämpar emot utomlands, säger Trump enligt Aftonbladet.

En bomb brässerar utanför mina vardagsrumsfönster. Tryckvågen splittrar glasrutorna i miljoner bitar som skjuts in i vardagsrummet och träffar mig i ansiktet. Jag hinner inte öppna ögonen förns nästa bomb faller några meter ifrån nedslagsplatsen för första bomben. Min adrenalinfyllda kropp tar sig ner på golvet och kryper snabbt mot hallen för att ta mig ut ur huset. Min älskade katt har sprungit och gömt sig och hon måste följa med men när jag springer runt och letar efter henne i dammet skakar huset och jag ramlar ner på golvet igen. Den tredje bomben har träffat två lägenheter bort från min och jag inser att om jag inte tar mig ut härifrån nu kanske det är min lägenhet som blir träffad nästa gång. Jag överger min familjemedlem och springer för mitt liv nerför de fyra stentrapporna. På vägen träffar jag mina blodiga grannar som har samma tankar i huvudet som jag. Vart ska vi ta vägen?

Jag har aldrig sett en bomb sprängas i verkligheten. Jag vet inte hur det känns, ser ut, låter, luktar eller smakar, jag kan bara fantisera och försöka känna empati med de som varit med om det. Mannen som nu kallar sig för Amerikas 45e president, he who shall not be named, kanske saknar empati. Jag är rädd för den verklighet som formas framför mig. När min historielärare, Lasse, sa till oss att historien upprepar sig trodde jag inte på honom. Då trodde jag på världens ledare och att de skulle lära av historien. Nu förstår jag vad Lasse menade och jag kan inte längre förneka det.


Källor:

http://www.aljazeera.com/news/2017/01/donald-trump-muslimban-sparks-outrage-fear-170128070007650.html

http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/mb2rL/usa-infor-stopp-for-flyktingmottagandet

Likes

Comments

​Den här videon visar hur vit makt uppstår och håller sig fast i samhället och invånarna i det. Jane Elliot är en internationellt känd lärare, föreläsare, mångfaldstränare och mottagare av den Nationella Psykisk Hälsa Föreningens utmärkelse för "Förträfflig Utbildning". Sedan 1968 dagen då Martin Luther King mördadeshar hon föreläst om rasism men övningen i videon utförde hon första gången på sina tredjeklassare dagen efter Kings död. 

Likes

Comments

Att vara kvinna är inte lika mycket värt som att vara man. Det är en struktur som har funnits i hundratals år och som fortfarande klamrar sig fast vid vårt samhälle. Att vara kvinna innebär så mycket mer negativt än positivt och att vara man är fantastiskt. Vi kvinnor identifierar oss inte med vårt kön för att vara kvinna innebär att man är svag. Vi är svaga både som grupp och individer. Män, tvärtom, identifierar sig med sitt kön för att vara man innebär att man är starkt. Man och starkt är nästan synonymer till varandra. Därför går alla med penis mellan benen och skyltar med att de är män medan vi kvinnor gör allt för att dölja vad vi har mellan benen. Vårat kön representerar inte något att vara stolt över. Det är äckligt och fult och är ingenting värt att skylta med.

Jag har varit med i flera debatter på Facebook de senaste dagarna och försökt förklara för alla kränkta män, som påstår att det är synd om DEM när en flicka blir våldtagen i ett publikhav framför Zara Larsson på Bråvallafestivalen, att termen "män" inte syftar till dem som individer utan till strukturerna och normerna som bygger upp myten kring mannen som det starka och tuffa könet. Alla män som individer har inte samma egenskaper men män som grupp har samma normer och ideal som de undermedvetet strävar efter att uppnå. Alla kvinnor likaså. Den enda skillnaden är att män som grupp ska försöka uppnå andra, "bättre" ideal än vi kvinnor. Dessa ideal har blivit "bättre" eftersom de har högre status på grund av att de anses vara manliga ideal. Dessa ideal inkluderar bland annat att man som man ska ligga med så många tjejer som möjligt, man ska ha mycket muskler, inte gråta och vara högt uppsatt på jobbet. Om man inte lever upp till de idealen är man en mes och det är inte bra. Ibland kallas en man som visar när han är ledsen för "pussy", direktöversatt till svenska blir ju det katt men i USA betyder det fitta eller vagina. Det kvinnliga könet har blivit synonym med mesig.

Såhär långt tänker inte de flesta, varken män eller kvinnor. Så fort en feminist säger att "män är jobbiga" så tror de personerna som inte tänker så långt att de menar män som individer och kommer med argumentet att de själva, som man, inte är så alls eller att deras respektive inte är så, och han är ju man.

För att klargöra allt en gång för alla. Feminismen och feminister försöker inte anklaga män individuellt, vi försöker visa strukturer och normer i samhället som gör att män känner att de måste bete sig som män. Så om det känns bättre för er män så kan man säga att vi försöker hjälpa ER för att ni ska få vara som ni vill och inte som strukturerna i samhället vill att ni ska vara.

Likes

Comments

Linn och jag lämnade in vår kandidatuppsats för opponering i morse. Vi skrev ut 58 sidor uppsats, häftade ihop den och la den i en kartonglåda ovanpå våra kamraters. Det känns overkligt att vi har skrivit ner cirka 15 000 ord som har blivit en uppsats som vi bara kunde drömma om för två år sedan. Jag är så stolt över oss!

Likes

Comments

"Men älska hela mig då!"
Hedwig skriker ut sin ångest över oss i publiken och jag vill ropa tillbaka: "Vi gör det Hedwig!!"
Hon har precis öppnat sitt hjärta och visat oss en galax av känslor grundade i hennes barndoms sorger och förtvivlan.
Ola Salo gör mig nästan besviken när han visar vem Hedwig är då det ter sig som överspel. Trovärdigheten är inte där, än. Den visar sig inte förns Hedwig sakta bryts ner framför våra ögon. När hon visar vem som gömmer sig bakom kondomkjolarna och de stora perukerna. Ola Salo har något som fångar och förtrollar. Han kommer undan med vad som helst. Jag ser i ögonvrån hur tanter och farbröder ryggar tillbaka när Hedwig slickar på mikrofon-stativet men de sitter kvar. Ola är anledningen till att de klätt upp sig ikväll.
Hedwig berättar en god natt-saga för oss om hur kärlek kom till. Hon säger att kärlek är ett band som skapats mellan två människor som skurits isär och att hennes andra halva finns någonstans där ute. Den halvan heter Ola Salo.

Likes

Comments

De små gruskornen som ligger kvar efter gatsopningen knastrar under mina vita sneakers. Jag har glömt hur det känns att gå igenom ett villaområde på vårkanten. Vädret har ändrat sig under dagen, från att vara skeptiskt halvmulet på morgonen till att skina upp och svepa in orten i 23 grader. Jag har motvilligt mina svarta strumpbyxor, min svarta lilla dunjacka och min handgjorda stickade halsduk på mig fortfarande men börjar svettas så smått under solen. En doft av syrén, äppelblom och helt enkel idyll svävar in i mina bortdomnade vinternäsborrar och då minns jag allt och ingenting. Jag minns hela barndomens känslor men inga specifika. Det är doften av att äta bär direkt från busken, att åka sparkcykel ner till kiosken, att rita med gatkritor, att gå ut efter nio på kvällen och lyssna på våren i grannskapet, när allt är tyst och lugnt och solen precis har gömt sig bakom trädtopparna så att ljuset blir blått och koltrasten sjunger i toppen av en björk. Det är doften av ångest, av att vara ensam, av att få vara helt själv en stund. Doften av frihet och drömmar. 

Allt det där känner jag när jag passerar trädgårdar och går under trädens grenar som sträcker sig ut över trottoaren. 

Livet fortsätter någon annanstans, någon annan gång och man glömmer det som en gång var så självklart.

Likes

Comments

Thinking of:
Hur gärna jag vill ha en issmoothie med frukt.

Watching:
Disneyfilmer.

Reading:
"Ja, jag har mens, hurså?" av Clara Henry

Planning:

Ingenting

Wearing:
Helst a-linjeformade kjolar utan strumpbyxor.

Listening to:
Sommaren som sprider sig över Stockholm!

Eating:
Morötter i ugn.

Wanting:
Sån där värme som kräver barbent och linne!

Looking forward to:
Att se examensföreställningen Titanic av treorna på Teaterhögskolan i Malmö nästa fredag.

Listan är från Sandras blogg.

Likes

Comments

​– Jag vill bara sitta här bakom en stund.

Du obehagliga människa som klampade in på vår arbetsplats och kvävde mina kollegor med ditt hat, trakasserade och hade noll respekt. Jag vill prata med dig. Nej, jag vill prata till dig för du har ingenting att säga till ditt försvar. 

Vi jobbar i en av Stockholms roligaste butiker och försöker göra varje kund nöjd men människor som du får oss att vilja stanna hemma och gömma oss. Vi är inte där för att betjäna dig, vi är där för att hjälpa dig, guida dig i dina köp. Kom inte in och begär mer av oss än du själv är villig att ge. Vem vet vad du gör nästa gång du kommer in i butiken. Spottar på, slår, biter någon. Drar kniv. Det är människor som DU som sprider osäkerhet bland alla OSS som jobbar i butik, överallt, som tror att du äger hela jävla världen. DU äger inte OSS. ALDRIG.

Jag tar dina ynkliga kommentarer och separerar bokstäverna från varandra så att de inte betyder något längre. Bränner dem på bål. Se mig i ögonen och upprepa dina sorgliga ord så att jag kan vända dem emot dig för de kommer inte igenom mitt pansarskinn. Svälj dem och må illa. 

Vår dörr står öppen för alla, men du tillhör inte dem.

Likes

Comments

Kom hem från Åre i söndags kväll. En superfin resa tillsammans med massa goa personer! Jag hade inte åkt skidor på cirka tio år innan helgen och är så stolt över att jag lyckades komma ner för backarna! Jag gick ner två gånger, totalt! Jag ska säga er att mina benmuskler är väldigt små så de orkar inte så mycket och att bromsa i slushsnö är superjobbigt.

​Tack mysklass! 

Likes

Comments