Att vara Emma, Inspiration & motivation

Jag tänkte skriva ett inlägg om att plugga på distans, eftersom det är det jag gör och har gjort de senaste fyra åren. Många utbrister att jag måste ha en enorm självdisciplin när jag berättar att jag pluggar på distans, det tycker jag själv inte att jag har men antagligen lite bättre än andras kanske eftersom jag klarat mig igenom de här fyra åren. Men, det skulle kunna se bra mycket bättre ut om jag var lite mer strukturerad och planerade lite mer.

Något jag tänker är speciellt med distansutbildningar är att man måste hålla reda på många saker själv, läsa igenom kurshandbok där samtliga uppgifter och instruktioner oftast finns med, hålla reda på datum och tider för seminarier, föreläsningar och studiegruppsträffar och att hålla reda på sig själv så pass så att man gör det man ska. Dessutom finns det ingen spontan kontakt mellan seminarieledare och elever utan allt sker via mail och man kan inte alltid förvänta sig att få svar samma dag tyvärr. Jag tänkte punkta upp några tips för dig som funderar på att studera på distans.

• Planera upp tiden du tänker lägga på att studera, vilka uppgifter som ska vara inlämnade när och när du tänkt läsa litteratur samt se föreläsningar, och planera in tid för att skriva. Det kan vara bra att lägga några extra dagar till skrivandet för att kunna omarbeta texterna.

• Ligg steget före! Försök att läsa litteratur i förväg och börja på uppgifter så fort som möjligt om det går, då blir det inte så stressigt på slutet.

• Läs igenom kursmaterialet noggrant för att se vad som ska göras och vad som förväntas av dig.

• Tänk på att om du studerar helfart på högskola eller universitet så räknas det som ett heltidsjobb, alltså är det beräknat att ta 8 timmar varje dag. Det är med andra ord ofta mycket som ska göras. (Dock är det sällan någon lägger så mycket tid tror jag, man hinner ofta på kortare tid, men det beror helt på kurs och vad det är för program du läser).

• Försök ta kontakt med de du pluggar ihop med, vi har en egen grupp på Facebook för oss som kommer avsluta grundlärarprogrammet inriktning årskurs 4-6 i januari 2018. Sen är det jättebra att hitta några pluggkompisar som man kan träffa och diskutera uppgifter och litteratur med emellanåt, eller bara chatta med, det är guld värt!

• Lägg upp pluggandet så som det passar dig, fungerar det sämre på förmiddagen så kör på eftermiddagen eller tvärtom. Kanske är du en nattuggla som tycker om att sitta upp hela nätterna så kör då! Så länge du får gjort det du ska och närvarar vid seminarier och liknande så gör som det fungerar bäst för dig.

• Ibland kommer det antagligen kännas som att du önskar att du bodde ensam i en bunker och inte hade några sociala kontakter alls för att hinna med. Men, de jobbiga perioderna försvinner och det är lättare och tyngre om vartannat.


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Vardagsprat

Jag ligger fortfarande i sängen och gosar med Knut som ligger tätt intill mig och sover. Linus har åkt till jobbet för längesen eftersom han skulle börja 5:30 idag och sopa grus vid stadshuset i Tranås idag. Idag väntar möte med handledaren för examensarbetet och sen får jag se vad som händer, det beror på hur mötet går och vad vi kommer fram till. Ikväll kommer svärmor och svärfar och Linus farfar och farmor, kanske hans syster också för att äta våfflor och fira honom. Innan dess ska golven dammsugas och torkas och så ska kökssoffan tömmas på Linus alla prylar så vi får plats. Vad ska ni göra idag?

Likes

Comments

Att vara Emma, Inspiration & motivation

Eftersom Linus fyllde år i lördags så kommer det lite släkt till oss på torsdag för att fira honom. Vi kommer att äta våfflor och umgås bara så inget storslaget, helt i Linus smak. I vilket fall som helst så måste vi storstäda, det skulle vi behöva oavsett om det kom gäster eller inte, men man får en liten spark i baken när man vet att man ska få besök. Jag gillar att göra saker ordentligt och har därför spanat lite på Pinterest efter bra checklistor som man kan följa när det är dags för städning, i det här fallet sökte jag efter vårstädning. En del är helt crazy och har cirka 150 punkter eller mer att checka av men det går ju att anpassa dem lite så de blir lite mer humana, haha. De som skapar dem är ofta stay-at-home-mums och de kanske har lite mer tid över till städning och hushållsarbete än vad någon som studerar och jobbar har. Men, jag har hittat några, har tagit med en helt crazy lista bara för att visa hur de kan se ut.

Den här är helt tokig, finns det ens så mycket att städa!?LÄNK

Den här listan är mer för att få med sånt som man annars inte brukar tänka på, men att torka av dörrhandtag händer nästan aldrig här hemma, haha. LÄNK

Sen så hittade jag den här, som jag kanske tänkte gå efter men göra om till det som behövs hos oss. KÄLLA

Likes

Comments

Vardagsprat

Det känns som att det är onsdag idag, visst är det inte onsdag idag? Vi försov oss imorse, dumma sommartid, haha. Men vi kom iväg till jobb och förskola i alla fall. Jag och Knut fick ta en sväng förbi Linus jobb innan förskolan för han hade glömt sina hörselskydd. Jag har äntligen fått tag på min handledare till examensarbetet och bestämt tid för första träffen. Jag och en till jag pluggar ihop med har samma handledare så på torsdag ska vi tre ses och prata om examensarbetet, hoppas det blir bra.

Jag sitter och grubblar över min frågeställning, funderar på om jag ska köra på den jag har, fastän jag brutit ner den så mycket att den inte handlar om det jag ville skriva om från början eller om jag ska hitta på något annat att skriva om. Å andra sidan skulle den frågeställning jag har vara en bra grund för examensarbete 2 som vi ska skriva i höst, så det skulle spara en hel del tid från den om jag skrev om det jag från början tänkt nu. Men det är sådant jag får ta med handledaren på torsdag.

Ikväll väntar andra träffen på föräldrautbildningen, vi fick ett par uppgifter som vi skulle göra hemma tills idag och de är gjorda. Vi skulle umgås med våra barn i ca 15-20 minuter och inte göra någonting annat under tiden, alltså inte glutta på mobilen eller "jag ska bara gör det" under tiden, men det har gått bra. Speciellt när det var så fint väder i helgen och vi var ute. Sen skulle vi fundera över vad vi hade för regler här hemma tror jag, minns inte riktigt, haha. Men det ska nog gå bra att vara med ikväll ändå. Nu ska jag käka lunch, köttfärslimpa från igår blir det, har också blivit en fena på att göra egen sås så ser nog mest fram emot den, haha.

Likes

Comments

Att vara Emma, Vardagsprat, Inspiration & motivation

Det här med att skriva ett examensarbete verkar ju ganska knepigt. Jag har suttit och läst dokument som ligger i kursrummet, skickat mail till min handledare men har inte riktigt fått grepp om i vilken ände jag ska börja riktigt. Jag skulle gärna vilja träffa min handledare för att diskutera upplägget och om min frågeställning är något att ha men jag har inte fått något svar ännu. Däremot fick jag mail från en matematiklärare som ska hålla i en extrakurs för oss studenter som behöver få sista tentan godkänd, det känns skönt att inte var ensam. Runt 10 måndagar framöver kommer vi ses för att hjälpa och stötta varandra så vi kan få godkänt på den där sista tentan. Hoppas att det ska räcka!

Morgonen inledde jag med att springa 6 km, det har jag aldrig klarat förut, haha. Linus skulle iväg till sjukgymnasten så han tog med sig Knut till förskolan så när de åkte stack jag ut på en runda. Riktigt härligt att springa på morgonen, att jag inte gjort det innan. Frisk och härlig luft, massor fåglar som kvittrar och inte särskilt varmt. Det är så skönt att jag kommit igång lite mer med att träna, jag som sitter stilla så mycket när jag pluggar behöver komma ut och röra på mig och dessutom blir jag piggare och gladare på köpet.


Likes

Comments

Tänkte jag kunde dela med mig av lite jag tänkt pyssla med i veckan, förhoppningsvis trillar det in något mer, lite roligare på listan.

• Planera upp examensarbetet i grova drag
• Träffa handledaren för examensarbetet första gången
• Gå på andra träffen för föräldrautbildningen
• Träna 3 gånger
• Storhandla


Vad ska ni göra i veckan?

Likes

Comments

Vardagsprat

I lördags var vi ju iväg till min mamma, syster och systers sambo för att hämta pappas arbetsbuss och en gammal PV pappa hade tänkt göra i ordning när han blev pensionär. Pappa hann ju inte ens uppleva sin 53:e julafton så svärfar köpte PV:n och ska renovera den, det ska bli spännande att se hur den blir när den är färdig och jag tycker det är så kul att det är någon jag känner som köpte PV:n. Som vanligt filmade Linus ganska mycket så jag lägger in filmen här, jag och Knut är inte med så mycket eftersom vi var iväg och hälsade på mamma på jobbet och handlade lite lunch till alla.


In och kika och ge oss en tumme upp, då skulle Linus bli superglad! :)

Likes

Comments

Knut, När jag är mamma, Vardagsprat

Vi har varit ute och lapat sol idag, liksom de flesta andra människorna antar jag. Riktigt varmt och skönt fastän något blåsigt (blåst är nog bland det värsta jag vet, kan bli arg bara för att det blåser, haha). Knut och jag har varit ute nästan hela dagen och när Linus kom hem från Omberg gick Knut ut lite igen och lekte med honom. Vi har kört bajs (=grästorvor med lera) med leksakstraktorerna, kikat på myror och besökt en myrstack (som slutade med att Knut fick panik pga myror på skorna), lekt i grushögen här hemma, tittat på krokusar och blåsippor som blommar, satt upp studsmattan, och fikat på en liten bergknalle på andra sidan åkern. Så himla mysigt!

Likes

Comments

Vardagsprat

Enligt väderappen ska det bli 17 grader varmt och strålande sol ute idag. Med andra ord får vi nog spendera dagen utomhus! Eftersom klockan har ställts fram inatt kommer dagen säkert dundra förbi i en rasande fart men lite nyttigt har jag tänkt hinna med ändå.

Dagens to-do

- Städa av på nedervåningen
- Ta hand om tvätten i badrummet
- Städa utomhus! Plocka undan småskit som ligger överallt och kanske sätta upp studsmattan.
- Ikväll tänkte jag planera upp veckan som kommer, skriva matsedel och inköpslista och planera lite inför kommande kurs samt mattestödet.


Vad ska ni göra idag?

Likes

Comments