Header

Knut, När jag är mamma, Vardagsprat

Idag gjorde vi slag i saken och flyttade fram Knuts bilstol till framsätet. Jag har velat det i ungefär ett halvår men vi har inte tagit tag i det förrän nu. Har inte helt litat på att airbagen är avstängd fastän vi stängt av den men efter lite googlande kom jag fram till att ändå lita på det. Eftersom vi har en så liten bil så är det rätt smidigt om Knut sitter fram eftersom vi då kan ha tre passagerare i baksätet, det blir trångt men det går. Innan gick det att ha ungefär en och en halv passagerare med, en i baksätet och någon riktigt, riktigt kort i framsätet eftersom det var så liten plats för benen där. Sen så blir det också betydligt trevligare att åka lite längre ensam med Knut eftersom vi kan prata lättare som han sitter nu. Morgondagens resa till min mor blir nog himla mycket roligare än innan tror jag!

Likes

Comments

Listor & sånt tjafs, Vardagsprat

Hmm, vad är jobbigt för mig just nu? Jag vet faktiskt inte riktigt, har inte direkt några djupa problem om man kan säga så och skulle jag ha något vill jag nog inte skriva om det här, haha. Men skolan just nu är riktigt tung, har en rapport som ska skrivas färdigt denna vecka och har knappast kommit igång med den eftersom jag inte riktigt vet vad jag ska fokusera på, vi har flera saker som ska finnas med i rapporten och det är svårt att veta vart man ska börja. Sen är det också rätt så surt att kursen som börjar nästa vecka innehåller böcker som är svindyra och som jag måste köpa fastän det kanske är ca 20 sidor som ska läsas i dem, sånt är himla tråkigt. Får lägga ut tusenlappar för att få tag på några sidor i en bok. De allra flesta fanns att låna på biblioteket men det var fruktansvärt lång kö för det så då får jag dem ungefär två månader efter att kursen är slut och det är ju inte till så mycket nytta.

Om en liten stund ska jag träffa en jag pluggar ihop med i Connect för att planera morgondagens muntliga examination. Vi ska ha något slags samtal om upptäckter under fältstudierna vi gjort i kursen och vi vet nog knappast själva hur examinationen ska gå till. Riktigt klurigt att kunna planera något när instruktionerna är så vaga. Men vi kommer nog på något!


Likes

Comments

Att vara Emma, Listor & sånt tjafs, Tankar & annat flum

Min tro, den här kommer inte handla om någon religiös tro eller så, som kristendom eller liknande eftersom jag inte är troende. Jag förstår inte riktigt poängen med att lägga sitt liv i Guds händer eller låta någon annan gud styra ens liv och hoppas på att hen kommer guida en i rätt riktning, eller att någons tillfrisknande från en svår sjukdom är ett tecken från gud osv. För mig är det inget som lockar och jag kan bli ännu mer avig när jag ser folk skriva saker på t.ex. Facebook som har med gud och Jesus att göra och liksom tycka att alla andra ska göra som dem för att deras gud har sagt att det är det enda rätta sättet. Sen är det ju också så att det finns lika många tolkningar av en religion som det finns troende inom religionen, så man kan ju alltid tro på sitt sätt. Men nej, det är inget som lockar, jag har sett alldeles för många baksidor av att kunna skylla på sin tro för att bete sig svinigt mot sina medmänniskor att det inte är något som lockar mig alls.

Men, tror jag på något överhuvudtaget då? Jag tror på spöken, haha. Eller jag tror att det kan finnas andar och spöken kvar från människor som levt och bott på en plats, men det är ju inte något som styr eller påverkar mitt liv, det liksom bara finns där och är lite fint och ger lite spänning genom alla spökhistorier som finns, haha. Sen kan jag tro att man kan få förnimmelser om vad som kommer ske, helt omedvetet, som en gång när jag var ute och åkte bil med mamma. Helt plötsligt fick jag upp tanken "älg" i huvudet och ca en kilometer längre fram stod det en älg på vägen. Men det kan ju finnas ganska logiska orsaker till det också, eftersom vägen vi åkte på är kantad av skog och det liksom finns älgar i skogen, haha. Men det blir lite mer spännande om jag tror så. Jag tror också på att man själv blir behandlad som man behandlar andra, karma liksom. Sen tror jag också att det ofta finns någon underlilggande mening med saker och ting som händer, hur jag ska kunna förklara det vet jag inte riktigt, men tja, det kan vara fint att täna så ibland, även om det är hemska saker som händer.

Tror du på något?

Likes

Comments

Vardagsprat

Linus och Knut puttrade alldeles nyss iväg till Linus farfar och farmor för att träffa hans föräldrar och några andra som ska köra enduro. Knut ska åka spark och fyrhjuling och grilla korv hela dagen med Linus och hans mamma. Jag har parkerat mig med datorn i knät i soffan framför Husdrömmar och ska sätta tänderna i lite skolarbete. Har en godisskål som motivation bredvid mig men blir mest seg i hjärnan när jag skyffla in näve efter näve med godisbitar, haha. Inte så bra kombination kanske.

I veckan som kommer så har jag en del seminarium, två stycken. Kommer också få tid till att fortsätta skriva på rapporten som ska vara färdig i slutet på veckan. Imorgon har vi en redovisning i studiegruppen som vi ska sätta oss och planera ikväll vid sju. Hoppas att jag Knut kan komma till ro på nedervåningen tillsammans med Linus så att han inte springer upp till mig hela tiden för då är det rätt så svårt att koncentrera sig och göra det man ska, men det får gå ändå.

Igår hade jag världens sämsta dag, var PMS:ig så det hette duga. Min syster ringde på messenger och direkt när jag svarade undrade hon vafan jag var så arg för, haha. Stackars Linus och Knut hade det inte lätt, Eller jag var ju kanske inte så arg på Knut som jag var på Linus, men tålamodet var inte med mig och jag var inte den där mamman jag brukar vara, tyvärr. Som tur var tog vi igen det på kvällen och myste jättemycket i sängen innan båda två somnade, tätt, tätt ihop. Nu är det bäst att jag sätter igång med skolarbetet, ska lägga in lite mer ved i kakelugnarna bara så de inte brinner ut.

Likes

Comments

Att vara Emma, Listor & sånt tjafs

Jag skulle ju kunna säga som såhär, att jag lever tillsammans med min bästa vän. Linus är min absolut bästa vän och skulle vi av någon anledning dela på oss så skulle vi antagligen fortfarande vara goda vänner som delar sitt liv med varandra på ett eller annat sätt.

Men, jag har ju andra vänner också. Jag träffar dem inte så ofta och jag är dålig på att höra av mig till dem med, men jag vet att jag har vänner som jag kan höra av mig till om jag behöver det. Om jag behöver prata med någon, hitta på något kul eller bara för att jag vill. Vänskap är viktigt för mig, om man inte hade någon annan att dela livet med skulle det kännas fruktansvärt ensamt och tråkigt. Ibland har jag ett fruktansvärt behov av att få komma iväg hemifrån och hitta på något kul och då är jag glad att jag har vänner som finns där och hittar på det där roliga tillsammans med mig. Jag är också glad att jag har vänner med barn som Knut kan umgås med.

Samtidigt borde både jag och Linus bli bättre på att umgås med kompisar. Linus pratar med vänner nästan varje dag vid datorn men det gör ju inte jag. Så kanske att jag borde bli bättre på att träffa mina vänner, haha. Kanske skulle det vara något av ett slags mål för året, ta mer hand om de vänner jag har.

Likes

Comments

Listor & sånt tjafs

Ja, vad är aktuellt nu egentligen. I mitt Facebookflöde har det senaste veckan handlat om en artist som tagit tag i en tjejs huvud och pressat det mot sitt skrev och om att BB i Sollefteå kommer läggas ner. Den där artisten verkar ju bara vara helt jävla dum i huvudet och det behöver jag inte skriva något mer om känner jag. Kan istället skriva om nedläggningen av Sollefteå BB.

Jag bor ju inte där, och jag berörs inte av det heller men jag tycker ändå att det är himla idiotiskt gjort eftersom det leder till att födande mammor kommer få åka så himla långt för att kunna föda sitt/sina barn på ett tryggt och säkert sätt. Det finns ingen trygghet i att behöva åka 30 mil enkel väg för att kunna föda ett barn, hade det varit Knuts förlossning hade vi inte hunnit fram och fått föda honom i bilen istället. Att man kan välja att skära ner på så viktiga och betydelsefulla samhällsfunktioner är helt och hållet oförsvarbart. Jag tror att färre kommer våga skaffa barn i området som berörs, färre kommer flytta dit, fler kommer flytta ifrån, skolor och förskolor få på sikt stänga och det blir ännu sämre förutsättningar för en levande lands-och glesbygd. Dessutom blir ju trycket också högre på det BB som de ska slussas vidare till vilket leder till överbelastningar där istället.

Vi har en timmes bilfärd till vår förlossning, men vi har också förmånen att kunna välja på tre olika sjukhus där förlossningsavdelning finns om det skulle behövas. Säg att vi vet att det är fullt i Linköping, då kan vi fortfarande välja på att åka till Eksjö eller Jönköping eftersom det är ungefär lika långt till båda och man kan ju liksom inte neka någon att föda barn om det är bråttom. Skulle vi komma fram till Linköping och först då få reda på att det är fullt så får vi åka till Norrköping istället, vilket tar kanske en halvtimme..

Med andra ord är det helt knäppt att lägga ner en förlossningsavdelning som så många människor behöver. Det förstör bara mer än vad det gör nytta. Gör om och gör rätt!

Likes

Comments

Vardagsprat

Äntligen fredag, men fredagskänslan kan inte riktigt infinna sig. Det blir skolarbete i helgen också eftersom vi har så mycket att göra inför sista veckan i kursen. Rapporten som ska skrivas går det segt med och jag hittar inte riktigt någon infallsvinkel att börja ifrån, ska sätta mig och läsa igenom mina anteckningar från litteraturen samt föreläsningarna för att se om jag hittar något att börja ifrån. Det är ca tre sidor till som ska skrivas så har en hel del jobb framför mig.

Lämningen idag gick bra och Knut blev inte ledsen, han blev dessutom glad när det var på väg ett barn över utegården som skulle till hans avdelning. Det känns jättebra vid såna lämningar! När jag hämtar honom i eftermiddag ska vi åka en tur till Tranås och köpa på oss lite godis, haha. Ö&B säljer kartonger med Geisha, Dumle, Marianne och annat gott för fyra för 99 kr så då kan man passa på. Är antagligen dom kartongerna som dom inte blev av med vid jul, haha. Funderar om vi skulle köpa med oss pommes och fritera lite ikväll, det är ju alltid gott och något som Knut faktiskt tycker om, måste bara komma på vad vi ska äta till också. Nej, nu är det dags att sätta igång med skolarbetet! Ha en fin fredag.

Likes

Comments

Att vara Emma, Knut, Listor & sånt tjafs, När jag är mamma

Jag hittade inte direkt något inlägg jag kände att jag ville följa upp eller så. Men kan fortsätta på ett ganska nytt inlägg som handlar om att lyssna på barnets behov.

Många tror nog att om man lyssnar på barnet hela tiden och tar hänsyn till hens känslor och behov så låter man barnet bestämma allt, helt och hållet. Så är självklart inte fallet. Skulle Knut få bestämma allt här hemma skulle vi äta godis till frukost, popcorn till lunch och kakor till middag, dricka läsk mest hela tiden och det skulle vara kaos överallt. Men, nej, så är det inte. Vi styr t.ex. vad vi äter, läggningstider, tandborstning osv. Det som är viktigt helt enkelt. Protesterar Knut mot något så lyssnar vi, förklarar varför det kanske inte går att göra på det sättet och bekräftar sedan hans känslor och kanske gör på ett annat sätt som fungerar för alla. Han får vara ledsen, arg, besviken osv. vilket vi visar men kan ju inte bestämma allt. Vill han gå ut utan vantar, ja då får han göra det. Men vi tar med oss vantar ut i fickan som han kan ta på sig sen när han fryser och kommit på att det blivit kallt utan vantar. Vill han inte äta det som serveras så lyssnar vi på det och låter det vara så (han är rätt petig och bestämd när det gäller mat så bättre att han äter något så han blir mätt än att inte äta något alls) och kanske erbjuder något annat om inget av det som serveras duger. Vill Knut somna nere i soffan en kväll så kan han få göra det, men vi gör likadant som vi gör uppe i sängen och stänger av tv:n, släcker ner och gör det mörkt och mysigt. Huvudsaken är ju egentligen inte var han somnar utan att han somnar. Han kissar fortfarande på pottan fastän han kan kissa på toaletten, det låter vi honom göra för det är ju liksom ingen grej egentligen. Han får välja själv när han inte vill ha den längre och han kan kissa på toaletten när vi är borta så det är inget problem alls.

Det kanske låter som han styr oss, men så är det ju inte riktigt. Han lär oss saker och vi lär honom saker, och nu har han börjat vilja göra ännu mer saker själv och då får han det och vi får stötta honom så mycket vi kan och visa hur man kan göra om det blir lite tokigt.

Likes

Comments

Att vara Emma, Knut, När jag är mamma

Idag när vi kom till förskolan berättade pedagogerna att de hade pratat om Knuts lämningar, de tyckte inte att det gjorde varken av eller till att jag stannade lite längre så de tyckte att vi skulle testa med kortare lämningar. Jag tycker det är så svårt det där, att veta hur man ska göra. Jag upplever att Knut inte blir lika ledsen om jag stannar lite längre som när jag har gått nästan på en gång och för mig känns det bra, och jag tror att det känns bättre för Knut. Samtidigt har jag tänkt att Knut kanske upplever det som förvirrande när jag stannar kvar en stund eftersom jag inte kan stanna kvar hur länge som helst, och liksom inte riktigt vet när "hejdå" ska ske. Något som är viktigt för Knut är i alla fall att få säga hejdå ordentligt, försvinner jag bara så blir han helt förtvivlad när han upptäcker det. Men så är det också det där med att han i stort sett varje morgon säger att han inte vill åka till förskolan, att han inte vill träffa barnen där och han liksom uttrycker att han inte trivs. Ganska ofta när jag hämtar honom och vi pratar om vad de gjort under dagen säger han att inte gjort något och undrar jag vem han lekt med säger han ingen. Han verkar liksom sur över att vi lämnar honom där. Det känns liksom inte bra att lämna honom när han för det mesta uttrycker att han inte trivs när man frågar honom. Jag får helt enkelt fråga på förskolan om han har många att leka med, om han verkar trivas och är glad när han är där osv. Det här har vi pratat om tidigare och då säger de ju att han verkar trivas och är glad.

Sen förstår jag om han inte tycker om att behöva vara på förskolan alla dagar i veckan, det tycker inte jag heller om att han ska behöva vara eftersom jag hellre skulle ha honom vara och de allra flesta är väl hellre hemma än på jobbet tänker jag. Jag längtar tills jag börjar jobba sen, visserligen kommer han behöva gå längre dagar i förskolan då och vara på fritids när han väl börjat i skolan men vi kommer få ha hela somrarna tillsammans i alla fall. Jag kommer inte behöva arbeta hela sommarlovet utan vi kommer kunna umgås hur mycket som helst då och en hel del på andra lov också såklart. Det känns himla bra i hjärtat faktiskt.

Likes

Comments

Vardagsprat, Att vara Emma

Vi ska odla i år! Pumpor, tomater, morötter och gurkor, kanske lite potatis också. Med tanke på att vår trädgård är rätt kaotisk med en halvriven bod, en extremendurobana och lite annat smått och gott utspritt överallt så blir det lite svårt att tänka sig vart landet ska vara. Men det är sånt som löser sig. I framtiden hoppas jag att vi ska odla mer och ha lite mer djur, lite höns kanske vi kan ordna redan till sommaren. Får är också något vi vill ha och jag skulle gärna ha lite grisar också, haha.

Likes

Comments