Vardagsprat, Knutkläder

Ikväll väntar en jobbnatt, var ett tag sen nu men det går det med. Jag ska försöka sova en stund innan Linus och Knut kommer hem från förskola och jobb och sen ska vi mysa, kanske kolla igenom Knuts gamla bebiskläder. Det skulle Knut tycka vore jättekul! Igår var jag ju i Linköping och träffade min lilla mor, köket planerades och det kommer bli jättefint. Vi hann också gå runt i några affärer och inne på IKEA fick jag med mig lite formar vi har frön i till kaninerna, en ugnsform, lite teskedar och källsorteringskärl. Mamma shoppade också lite till Knut på Lindex, jag shoppade lite till Knut på H&M, och så köpte jag lite Lego som uppskattades här hemma. Mamma köpte också en bok till Knut som passande nog heter Knuttes Hus, himla rolig bok som handlar om när Knutte flyttar hemifrån till ett eget hus eftersom hans mamma tjatar så mycket på honom. Jag tänkte visa vad vi köpte för kläder till Knut!

Två mössor från H&M på rea, de kostade bara 20 och 30 kronor styck så de var kap! En rävtröja och ett par gröna manchesterbyxor från Lindex och så en stjärntröja, ett par stjärnbyxor och ett par gröna byxor från H&M. Nu har han lite att växa i och han behöver nog bara lite till av varje så klarar han sig ett bra tag framöver. Ytterkläderna behöver också fyllas på så det ska vi också införskaffa.

Likes

Comments

Vardagsprat

I eftermiddag ska jag faktiskt åka iväg och träffa min mor i Linköping. Hon ska planera kök på IKEA till sitt nya boende och då undrade hon om jag ville vara med, och det ville jag såklart! Innan dess ska lite skolarbete betas av och jag ska förbereda middagen åt Linus och Knut lite, pizza står på menyn så det är inget avancerat mer än att komma ihåg att ta fram lite skinka från frysen. När jag ändå är i Linköping ska jag passa på att handla hem lite mer tjocktröjor till Knut, lite byxor, någon halsduk och en mössa skulle han också behöva ha. Han blev så besviken igår när jag hade fått med mig ett par nya tofflor hem eftersom han trodde att det var en leopardmönstrad halsduk åt honom (de satt liksom ihop i tå och häl), så en mysig snoddhalsduk får nog slinka med hem. Dessutom tyckte Knut att han också behövde ett par tofflor så det ska jag kika efter också, det behövde vara gummipluttar under sulorna påpekade han också, så han inte halkar. Vi får dock se hur mycket jag hinner med, funderade på att köpa hem lite pysselgrejer från TGR men det sa Knut nej tack till, han hade ju redan målarfärg sa han, gullunge. En tur på IKEA hinner jag ju i alla fall med, där hittar man nästan alltid tusen saker man inte visste att man behövde, haha.


Likes

Comments

Listor & sånt tjafs

Den här veckan blir lite omväxlande faktiskt, inte bara skolarbete utan ska faktiskt jobba en natt och pyssla med lite andra saker också!

Måndag: Skolarbete, lasta av ved och eventuellt lasta av skräp för soptippsbesök.

Tisdag: Skolarbete samt eventuellt soptippsbesök. Jag och Linus ska också iväg på lite hemliga äventyr bara vi två under dagen vilket ska bli himla spännande.

Onsdag: Skolarbete och på eftermiddagen ska jag åka in till Linköping för att träffa min lilla mamma. Hon ska planera kök på IKEA och undrade om inte jag ville komma dit och vara med, och det ville jag ju såklart!

Torsdag: Skolarbete, förhoppningsvis handledning också. Behöver också vila och sova en stund för på kvällen går jag på ett nattpass kl. 21:00.

Fredag: Går av jobbet klockan 07:00, sover antagligen fram till eftermiddagen och kanske att jag behöver sätta mig med lite skolarbete innan Knut och Linus kommer hem. Annars åker jag och hämtar Knut lite tidigare. På kvällen åker jag och Knut till Hällestad för att tillbringa helgen där.

Lördag och söndag: Skriver om dessa dagar tillsammans eftersom att vi kommer vara i Hällestad båda dagarna, vi ska fira mig och mamma som båda fyllt år!

Likes

Comments

Knut, När jag är mamma, Tankar & annat flum

Häromdagen var jag och Knut iväg för att köpa badbyxor eftersom han ska börja på simskola om ett par veckor och de han har börjat se lite trånga ut. Eftersom utbudet inte är så stort såhär års fanns det bara för små badbyxor eller sådana som var alldeles för stora istället. Vi gick och tittade på bikinisarna också med det var också bara för små storlekar. När vi kom in på KappAhl och gick bort mot barnavdelningen hängde det baddräkter rakt framför oss när vi kom dit och då fick Knut syn på den som syns på bilden ovan. Han blev fullkomligt överlycklig och tyckte den var jättefin varpå jag frågade om han ville ha den (liksom vem frågar inte sin unge om hen vill ha ett klädesplagg hen uttrycker är fint!?) och det var klart han ville.

Såhär i efterhand har det diskuterats lite kring Knuts klädval, jag ser absolut inget problem med att Knut skulle bära en baddräkt, en baddräkt han uttrycker att han tycker om, tycker är fin och som han själv säger att han "äskar". Andra menar att barn skulle kunna vara elaka mot honom och att en baddräkt är uppfunnen för att dölja kroppen och inte accepterar nakenhet, typ. Att andra barn skulle kunna säga saker till Knut på grund av att han har en baddräkt på sig och själv har en snopp tycker jag faktiskt är ett himla dåligt argument, om man skulle argumentera så skulle man aldrig kunna göra någonting eftersom att det alltid är någon som inte är nöjd med det man gör, sättet man ser ut på, sättet man pratar på osv. Såklart vill jag inte att Knut ska råka illa ut, men jag är så fruktansvärt övertygad om att genom låta barn vara med och påverka vad de vill klä sig i, vad de vill göra och hur de vill vara så fostrar vi också individer med en stark och trygg grund att stå på för framtiden. Det spelar nog faktiskt ingen roll vad ungen har på sig, vill någon vara elak så kommer hen vara elak och skulle det mot förmodan vara någon som sa något om Knut tror jag inte han skulle ta illa upp. Han har fått försvara sitt klädval förr pga barn med föräldrar som tutar i dem att man inte får klä sig på ett visst sätt pga vad som finns mellan benen. Det är föräldrarna som är elaka, inte barnen, barnen är bara offer för vad samhället skapat och återskapar.

Likes

Comments

När jag är mamma, Tankar & annat flum

I en föräldragrupp jag är med i på Facebook pågår just nu en diskussion om normen med att man ska skaffa barn tätt här i Sverige. I en podd som en av medlemmarna lyssnat på lyftes nämligen fördelar med motsatsen, att ha lite längre mellan barnen än bara ett-två år som är väldigt vanligt i Sverige. Det är en himla intressant diskussion att följa och många kommer med kloka tankar och inlägg om ämnet. De allra flesta i tråden verkar ändå ha barn tätt och minoriteten är dem som inte har barn tätt.

Något som diskussionen kommit fram till är att det nog har en del med Försäkringskassan att göra, att man kan skydda sig SGI om man får barn inom 2,5 år igen efter det första. Annat som kommit upp är också att genomsnittet för förstföderskor är ganska hög och att man då också försöker få barn snabbt igen innan den biologiska klockan tickan färdigt, dessutom menar flera att eftersom vi har en sådan kultur i Sverige kring att man ska komma ut snabbt till arbete igen så skaffar man också barnen tätt för att inte ta ut en lång föräldraledighet upprepade gånger. Andra upplever att deras vänner som inte har samma syn på föräldraskap tycker det är skönt att få småbarnsåren överstökade så fort som möjligt och så återkommer argumentet om att barnen skulle ha så mycket mer glädje av varandra om de är födda tätt. Diskussionen är intressant i alla fall.

Som jag skrivit tidigare så har ju vi inte velat ha tätt mellan Knut och eventuellt syskon eftersom vi (jag) endast ser fördelar med att ha lite fler år än ett/två/tre mellan barnen. Jag blir glad när någon lyfter fram fördelar med det eftersom de allra flesta utan någon vidare eftertanke glatt slänger ur sig saker om att det inte finns några fördelar med en lite större åldersskillnad på barnen. Det är någon slags allmän accepterad sanning att större åldersskillnad på barnen endast är till ondo och att alla som inte skaffar barn tätt är dumma i huvudet, det är lite så det känns om man hör sig för. Jag är i alla fall glad över att vi inte skaffade barn tätt, att vi inte gjorde som alla andra utan väntar tills vi själva känner att vi är redo och att Knut är redo för ett småsyskon. Eftersom allt fungerar olika i olika familjer så är det bara dumt att hävda att täta barn är något som endast är positivt för alla, lika dumt som om jag skulle hävda att en större åldersskillnad är positivt för alla. Alla är vi ju olika!

Det jag skulle vilja är att folk slutar ifrågasätta folks val av förökningstakt, alla vill inte ha barn tätt, alla kan inte få barn tätt, alla vill inte ha fler än ett barn. Sluta undra när syskonet kommer, sluta undra om det inte är dags för en till snart, om ni nu är så nyfikna så lägg fram funderingarna på ett snyggare sätt. Fråga till exempel om du/ni vill ha fler barn och vill någon inte svara på det, låt det vara och svarar någon att de inte vill ha fler barn så stanna där, de behöver inte motivera sitt svar till dig.

Likes

Comments

Att vara Emma, Vardagsprat

Jag tittar inte mycket på vloggar, speciellt inte svenska. Men det finns en vlogg som jag gillar och det är en australiensisk familj som man får följa. Life with beans heter kanalen och familjen består av sex barn och deras två föräldrar. Dessa sex barn är 5,4,3,2,2 & 2 år gamla, de är alltså födda tätt och de tre yngsta är trillingar! Familjen verkar vara så himla underbar! Jag följer dem såklart också på Instagram och på Facebook, haha, känner mig som en stalker ibland. Om du blir sugen på att kika in hos dem så hittar ni kanalen HÄRFelix, Rufus, Evan, Henry, Otto och Pearl!

Likes

Comments

Knut, När jag är mamma, Vardagsprat

Knut är på förskolan och när jag lämnade honom kom jag på att jag borde känna på om stövlarna fortfarande passar honom, vilket de inte gjorde. I eftermiddag hämtar jag honom och far iväg till Tranås för att inhandla ett par nya stövlar, är ju inte konstigt att han säger att fötterna gör ont när stövlarna är för små! Han ville inte riktigt bli lämnad imorse men var inte ledsen och grät i alla fall, ville bara inte släppa taget om mig. Jag hoppas vi kan komma till bukt med det här förskoleproblemet vi har, han vill gärna inte gå dit och pratar ogärna om förskolan när vi är hemma så det är svårt att veta vad han tycker känns knasigt när han är där.

Snart väntar ett möte med min nya handledare för examensarbetet, får hoppas det går bra och att vi kommer fram till en bra plan för hur jag ska färdigställa examensarbetet. Jag har inte velat skriva så mycket på examensarbetet nu just eftersom jag har bytt handledare, känns onödigt om hen inte vill att jag ska fortsätta skriva på samma sätt så bättre att fortsätta ordentligt efter idag.

Imorgon är det dags för nytt hörsel- och syntest. Måste verkligen komma ihåg att det är redan kl. 8:30 på morgonen, har glömt bort det flera gånger hittills och är livrädd att missa tiden. Hoppas att Knut är lite mer samarbetsvillig denna gång är gången innan då det inte gick alls. Dock berättade jag för honom häromdagen att vi skulle göra om dessa test och han svarade med att "det kommer blir skittråkigt" så vi får hoppas att det går bra ändå.

Likes

Comments