Jag har varit i Frankrike i två veckor nu och det känns i helhet bra. Jag bor i en liten by, Beaulieu-sur-Oudon, i nordvästra Frankrike och går i skola i den närmaste större staden, Laval. Än så länge har det inte varit svårt att komma till ett nytt land och anpassa sig till en ny kultur, men det är klart att det är annorlunda här än i Sverige. Inte bara att det är ett nytt land, men även att jag kommer från Sveriges största stad till en liten by med 500 invånare spelar roll för de skillnader (och likheter) jag upplever.

Skolan känns känns bra. Jag förstår långt ifrån allt som sägs på lektionerna (även om jag faktiskt förstår betydligt mer nu än de första dagarna), men jag har träffat väldigt trevliga personer både i och utanför min klass så det är inte så farligt. De gör det kul att vara i skolan. Mina favoritlektioner är engelska, matte och idrott, eftersom det är de lektionerna jag förstår mest. De i min klass tycker att jag är tvåspråkig med min engelska, vilket jag tycker är väldigt smickrande :), även om jag själv inte anser att jag är det. Engelskan är inte särskilt utmanade för mig, men det är skönt att för omväxlings skull vara bäst i klassen på något ;), på resten av lektionerna sitter jag och inte fattar någonting. Dagarna är väldigt långa här jämfört med hur det såg ut för mig i Sverige förra året, då jag började ca 8:30 och slutade 14:00 nästan varje dag. Här går jag från 8:00 till 16:30/17:15, men det gör mig inget, det här året är ju ändå till för förändring. Apropå förändring - skolmaten. Visserligen kostar måltiderna här, men ooooj vad de är goda! I skolan äter man (liksom i hemmet och överallt annars) en förrätt, huvudrätt och efterrätt (vid varje måltid), och till maten får man färskt bröd, vilket nästan alltid är baguette. Jag har ännu bara gått i skolan i två veckor, men hittills har skolmaten varit god varje dag, varje dag! Förrätten är vanligtvis grönsaker av något slag och huvudrätten består av något slags kött med friterad potatis, ris, m.m. till. Till efterrätt kan man välja alltid välja att ta ett litet yoghurtpaket eller någon av de andra efterrätterna, som varierar från dag till dag. Det kan vara en muffin, crème brûlée, eller någon god kräm. Det finns också alltid frukter som man kan välja att ta istället. Jättegott helt enkelt. Jag ser alltid fram emot skolluncherna eftersom de är så goda (ingen överdrift).

Det känns som att min franska blivit avsevärt bättre sen jag kom hit för bara två veckor sedan, även om jag är långt ifrån flytande. Men jag kan prata med större lätthet nu, och har lärt mig en massa nya användbara ord. Min familj pratar endast franska, så det är det enda som gäller. Även om det ibland är väldigt jobbigt att inte kunna förklara på engelska när jag inte vet hur jag ska förklara det på franska, hade jag inte velat ha det på något annat sätt. Det har jag insett när jag pratat med folk som kan engelska, att de byter till engelska när jag ber dem upprepa något jag inte förstått på franska. Utan engelskan tvingas jag förklara på franska, och även om det är svårt och jobbigt, så lär jag mig någonting till nästa gång.

Nu vidare till den här helgen, som jag spenderade med min värdsyster och hennes sambo. De bor i Laval, så efter att jag slutat skolan i fredags mötte min värdsyster upp mig och hon och jag promenerade i 10-15 minuter till deras hus. Under kvällen åt vid fajitas och tittade på TV. Sen gick jag och lade mig och fick för första gången sen jag kommit hit sova så länge jag ville, utan att ställa något larm - jätteskönt och välbehövligt. Efter frukost på lördagen gick vi till en marknad, där vi handlade grönsaker och mat. Det var verkligen jättemysigt. Det var en klar dag med lite höstkyla, och det var otroligt, Jag älskar hösten, och när vi gick där över kullerstenen på torget med människor till höger och vänster som köpte färska grönsaker och färskt bröd, kände jag mig magiskt fridfull. Vi köpte galettes (mat-crêpes) som vi åt till lunch när vi kommit tillbaka till huset. På eftermiddagen gick vi runt i Laval och besökte olika turistattraktioner (bl.a. ett museum där vi förutom konst fick se en liten trapetsföreställning) . På kvällen gick vi till centrum ännu en gång för att lyssna på musik och se dansuppträdanden, som är en del av festivalen som pågår i staden just nu. Idag åt vi lunch med min värdmamma innan vi alla besökte två platser till i stan och därefter åkte sa hejdå till min värdsyster och hennes sambo, och åkte tillbaka till Beaulieu. Det har varit en väldigt bra helg, men jag ser också framemot att träffa alla från skolan imorgon, och att äta skolmaten! ;)

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments