Hej på er, hoppas ni mår bra. Detta inlägget kommer lite senare än vad jag hade tänkt då det har varit väldigt mycket i skolan nu, men bättre sent än aldrig. Fick förresten ett mejl av min nya kontaktperson i torsdags att mina ansökningshandlingar nu har skickats iväg till USA och så ska bara dom gå igenom det där en sista gång innan letandet på min värdfamilj kan börja!! Så sjukt taggad just nu att jag bara vill spola fram tiden så att jag kan få åka iväg någon gång. Hursomhelst, här kommer en förklaring till ytterligare sex av flikarna:)

07 Photo Album

Under denna fliken skulle man ladda upp lite olika bilder på sig själv, vänner och familj. Här kan det vara lite olika beroende på vilken organisation man har men jag fick bara ladda upp fyra olika bilder. Det skulle vara en bild på mig och min familj, en på mitt hus och två på mig och mina vänner.

08 Standards of Conduct, 09 Releases, 10 Program Agreement

Dessa tre flikarna handlade typ om samma sak, det var olika papper man skulle skriva ut och läsa och sen skriva på. Det handlade om de olika reglerna organisationen har och hur det funkar om jag skulle bli sjuk eller något liknande. Så detta jag väldigt snabbt att fixa.

11 Medical Information

Här är det ett papper man skriver ut och har med sig när man går på sin hälsoundersökning. Det är en massa ja och nej frågor som läkaren ska svara på och grejer som längd, vikt, blodtryck, blodsocker osv.

12 Immunization Record

Detta är också ett papper man skriver ut och fyller i alla vaccinationer man har tagit, det är även här man fyller i vilket datum man tar dom som krävs för att åka till USA som t.ex. Twinrix och mot hjärnhinneinflammation. För att kunna fylla i denna så behöver man sin vaccinations historik från både BVC och från din skolsköterska.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Hej på er, hoppas att ni har haft en bra dag!

Ansökningshandlingarna seer olika ut beroende på vilken organisation man har men i stort sätt är dom nog ganska lika. Totalt hade jag 17 olika flikar med olika saker jag skulle fixa och jag hade en månad på mig. Jag tycker att det var ganska gått om tid så jag skickade in mina några dagar tidigare, men vet att vissa har det väldigt stressigt med att hinna med allt man ska göra. Så mitt tips till er är att ta tag i det direkt, speciellt sånt som har med läkare och sprutor att gör, då det oftast är det som kan dra ut på tiden.  Tänkte ta och dela upp de olika flikarna i tre olika blogginlägg så att dom inte blir allt för långa. Så här kommer de sex första:)

01 Student information,

Denna var nog en av de enklaste att göra, då det bara var att fylla i basic information om sig själv. Det var saker som t.ex. längd, vikt, hela ens namn, telefon nummer, mejladress och sen dina föräldrars relation till varandra och personnummer. Man ska också fylla i om man har några syskon oh lägga in en bild på dig själv.

02 Your Interests

Denna var också väldigt enkel att fylla i. Det vara bara en lång lista med en massa lika aktiviteter där man skulle sätta en 1;a vid alla dom man gillade att göra och en 5;a vi dom man gillade extra mycket. Sen så skulle man svara på om man var religiös och om man kunde tänka sig att gå med sin värdfamilj i kyrkan om dom är religiösa. Det var också en ruta där man skulle fylla i vilka språka man kunde/har läst och hur bra man kunde dom. Så denna fick också väldigt fort at fylla i.

03 Questionnaire 1

Här är det nio olika frågor man skulle svara på, dock var det väldigt krångliga och svåra frågor som min organisation ville ha ganska långa utförliga svar på. Så för mig tog denna väldigt lång tid att göra. Frågorna handlar mycket om hur du är om person och hur du ser på saker och ting.

04 Questionnaire 2

Denna var i princip lika dan som den ovan fast med sju frågor istället.

05 Letter from you

Och så kom vi till det personliga brevet... Detta var det jag sköt upp tills jag var klart med allt annat då jag tyckte det verkade så sjukt svårt. Med min organisation fick man bara skriva ett A4 handskrivet vilket jag tyckte var den största utmaningen då det var så mycket dom vill att man skulle få med. Detta är även det värdfamiljen går mest på när dom väljer sin student så man vill ju att det ska bli så bra som möjligt. Mitt tips till framtida utbytesstudenter som ska skriva sina personliga brev är att inte tänka för mycket. Ta bara fram ett block och en penna och skriv, om man gör det så blir det att man skriver ifrån hjärtat och inte ifrån hjärnan. Blev ändå väldigt nöjd med mitt, tycker jag fick med mycket och visade mycket om vem jag är som person.

I brevet ska man ha med saker som, varför man vill åka som utbytesstudent, vad man gillar att göra på fritiden, lite om hur din vardag är nu och vad du kan till föra till din värdfamilj.

06 Letter from your parents

Denna är i princip som det personliga brevet bara att det är din föräldrar som ska skriva det istället och berätta lite om dig. Dom ska skriva lite om hur du är som person och vad du hjälper till med hemma osv.

Likes

Comments

Godmorgon på er!
Är äntligen klar med min ansökan, fixade med det sista igår och skickade iväg den nu på morgonen. Så skönt att ha det klart!

 Så nu kommer min kontaktperson på Explorius läsa igenom den och se om det är något jag behöver komplettera, annars skickas den bara i väg till USA och letandet efter min värdfamilj kan börja😱 Har fortfarande inte riktigt fatta att det är JAG som faktiskt ska åka, har drömt om detta så länge och läst så många olika utbytesbloggar så att det känns väldigt overkligt att det faktiskt är min tur nu.
Hoppas det är bra med er så hörs vi, tänkte ta och skriva ett inlägg om varje "rubrik" i ansökan så det kommer nog upp någon gång i veckan💕

Likes

Comments

Hej på er!

Är precis hemkommen från läkaren för andra gången idag då jag skulle ta min första dos av Twinrix sprutan då den är uppdelad på tre olika tillfällen. Så idag efter skolan åkte jag och mamma dit och fixade det, var även där på morgonen idag och gjorde det läkarbesöket man behövde gör. Dom kollar grejer som längd, vikt, lyssnar på lungor och hjärta, de kollar blodsockret och jag fick lämna ett urinprov. På den blanketten jag har fått av min amerikanska organisation som en läkare skulle fylla i var det också en massa ja och nej frågor, så läkarbesöket gick ganska snabb. Så det är skönt att jag har det gjort nu så jag kan skanna in det. Dock så är det väldigt dyrt att göra ett sådant här läkarbesök varför vet jag inte riktigt då det inte var så mycket mer än ett vanligt läkarbesök. Så ett tips till framtida utbytesstudenter är nog att lägga undan lite pengar till detta då det blir väldigt mycket kostnader på en och samma gång. Läkarbesöket kostade för mig 800kr och den första sprutan 650kr, sen kommer jag behöva ta den andra delen av Twinrix om en månad igen och då kostar den 300kr, det gör den även tredje gången, men den ska jag inte ta förres om sex månader. Men sen kommer jag även få ta en spruta mot hjärnhinneinflammation och ett tuberkulostest som jag kan tänka mig också kommer kostar lite.

Har faktiskt fått ganska mycket gjort av mina ansökningshandlingar så tänkte att jag ska skanna in så mycket som möjligt ikväll så jag får det gjort. Det jag har kvar sen är en del där jag ska svara på lite olika frågor, det är även den delen som tar mest tid då det är ganska krångliga frågor där dom vill ha ganska långa utförliga svar. Sen har jag mitt personliga brev kvar, mina föräldras, måste fixa två bilder till och så måste jag fixa ett nytt pass. Annars tror jag att jag har det mesta, ska och prata med min rektor i mon då jag även har ett papper han ska skriva på. Har också bokat tid till att gör mitt ELTiStest, så det ska jag göra på Explorius get Ready möte i November i Malmö.

En annan sak som har hänt är att min plast/låtsas kusin Källa som också ska åka till USA, äntligen har startat upp sin blogg. Har länkat den i sidan, så den tycker jag ni ska kolla in.

Likes

Comments

Fick min ansökningshandlingar idag och som jag har längtat efter dom😝 Fick dom på mattelektionen så kan ju säga att det inte blev så mycket matte gjort efter det😂 Har suttit med dom enda sen jag kom hem och tittat igenom allt, det är väldigt mycket som måste fixas och skrivas så lika bra att börja direkt! Tänkte ta och skriva ett separat inlägg om de olika sakerna man ska skriva och fixa med då jag tänker att det kanske kan vara intressant för framtida utbytesstudenter att veta.

Likes

Comments

Hej på er!
I onsdags fick jag ett mail ifrån Explorius med ett formulär jag skulle fylla i om vad jag ville göra för områdesval, då jag hade fyllt i att jag ville göra det förra sommarn när jag ansökte till programmet.
Att göra områdesval eller önskan som det blir, har jag tänkt väldigt mycket på och velat fram och tillbaka. Anledningen till varför jag var lite emot att göra det var för att jag känner att värdfamiljen verkligen är det allra viktigaste och inte var i USA man hamnar. Jag tror att ens utbytesår blir lika bra var man en hamnar så länge man har en bra värdfamilj, det bli liksom vad man gör det till. Sen kände jag också att jag vet inte tillräckligt mycket om USA och alla de olika delstaterna för att kunna välja eller välja bort någon, (kan väl dock såga att Alaska inte ligger överst på listan😂).
Men sen så tänkte jag också att om jag väl kan och har chansen att påverka mitt utbytesår så varför inte. Det är ju fortfarande värdfamiljen som måste välja mig.

Så efter att jag har tänkt på detta mycket (antagligen alldeles för mycket) och pratat med andra utbytesstudenter som åker nästa år och mina föräldrar, kom jag fram till att jag skulle göra ett regionval. Så jag har nu valt region South east.

Ett regionval skulle jag säga blir som något mittemellan delstatsval och att inte göra något alls. För er som inte riktigt vet vad det är så går det till såhär...

Organisationen har delat upp usa i olika delar/regioner, hos Explorius t.ex. har dom regionerna,

South east- Delaware, Maryland, Virginia, West Virginia, Kentucky, Tennesse, Mississippi, Alabama, Georgia, North & South Carolina och Florida.

North east- Minnesota, Wisconsin, Michigan, Illinois, Indiana, Ohio, Pennsylvania, Vermont, Maine, New Hampshire, Massachusetts och Rhode Island.

Central- Montana, Wyoming, North & South Dakota, Nebraska, Iowa, Colorado, Missouri, New Mexico, Oklahoma, Arkansas, Louisiana och Texas.

West- Washington, Oregon, Idaho, Kalifornien, Nevada, Utah och Arizona.

Great lakes- Michigan, Wisconsin, Indiana, Ohio och Illinois.

När man har valt en region så är det i den regionen den amerikanska organisation kommer börjar leta efter en värdfamilj. Om man inte blir vald av en värdfamilj som bor i någon av de delstaterna som ingår i den regionen man har valt, letar dom vidare någon annan stanns i USA. Så eftersom jag nu har valt region South east betyder det att jag antagligen kommer hamna i någon av de delstaterna som ingår i den regionen. Så just nu väntar jag bara ivrigt på att få mina ansökningshandlingar så jag kan bli klar med det så att dom kan börja leta efter en värdfamilj åt mig!


Likes

Comments


När man är intresserade eller har valt att man vill åka på ett utbytesår är det dax att välja en organisation man vill åka med. En organisation är som ett företag som hjälper dig arrangera ditt år. De hjälper dig från det att du skickar in din intresseanmälan tills det att dom kommer hem igen från din resa. Det är meningen att dom ska finnas där som ett stöd för dig både innan och under din resa, de fixar också med många av de praktiska sakerna som t.ex. skolplats och din värdfamilj. Utbudet av organisationer är väldigt stort vilket kan göra det väldigt svårt att veta vilken som kommer passa dig bäst. Så tänkte därför skriva lite kort om de olika organisationerna jag har hört mest om och känner till. De organisationerna jag känner till är EF, STS, Explorius, Rotary, AFS och YFU. Dock tänkte jag hoppa över AFS och YFU då jag verkligen inte har någon koll på dom, men länkar till deras hemsidor här nedanför.

AFS- http://www.afs.se/

YUF- https://www.yfu.se/


EF; Jag skulle säga att det finns två stycken väldigt stora orginiastioner som man kan åka med ifrån Sverige och den ena av dom är EF. EF är en väldigt stor organisation som finns i 107 länder och varit i branschen i 50 år. Det är en organisation med många bollar i luften då dom arrangerar allt i från språkresor till möjlighet att studera utomlands på universitet eller collage.

Min åsikt- Har aldrig riktigt gillat EF så dom valde jag bort nästan direkt. De året jag började läsa utbytes bloggar var det många som hade haft problem med dom, så tror att jag blev lite skrämd av det och sen kände jag bara helt enkelt att EF inte var något för mig.

Länk-http://www.ef.se/highschool/

STS; STS är den andra stora organisationen i Sverige som precis som EF också är väldigt kända för sina språkresor. Jag skulle säga att STS och EF är överlag väldigt lika , tror dock att dom är något billigare.

Min åsikt- Om jag inte hade valt Explorius så hade nog STS varit den organisationen jag hade valt istället. En av mina favorit bloggare från några år till baka åkte med dom och de gav mig bara en väldigt bra känsla. För att vara en så stor organisation verkade dom ha väldigt bra koll på sina studenter. Anledningen till varför jag valde bort dom sen var för att Explorius passade mig bättre och för att STS egentligen inte uppfyllde dom kreterierna jag ville att en organisation skulle. Som t.ex. att även STS är ett vinstdrivande företag om jag inte har helt fel.

Länk- https://www.sts-education.com/sweden/ls/

Rotary; Rotary skulle jag säga är en mindre organisation, har dock inte alls bra kolla på dom. Det jag vet är att dom är ungefär hälften så dyra som organisationerna ovan, man kan inte välja land utan mankan bara önska, medans du är iväg måste din familj vara värdfamilj mot en utbytesstudent från något annat land, man bor hos tre (?) olika värdfamiljer under sitt år och att man får stå för flygbiljeten själv.

Min åsikt- Rotary valde jag också bort direkt då min familje kände att vi inte hade någon möjlighet till att ta emot en utbytesstudent och för att jag inte gillade tanken på att byta värdfamilj i "onödan" under mitt utbytesår. Men tycker man att det inte är några problem så go for it, har faktiskt inte hört något dåligt alls om dom.

Länk- http://www.rotarystudent.se/

Explorius; Till skillnad från EF och STS så håller Explorius inte på med språkresor utan de är fokuserade på utbytesår och collageår. Jag skulle säga att Explorius passar dig som vill ha en lite mindre och mer personlig organisation. Då de inte vill bli en större organisation tar de inte emot hur många som hellst utan platserna är begrensade.

Länk- http://www.explorius.se/

Varför Explorius? -

  • Jag gillar att det är en lite mindre organisation som har ett begrensat antal platser då det känns som att man inte bara är "en i mängden" utan att de vet vem man är när man ringer och så. Det gör också att jag känner mig tryggare med dom än om det hade varit en stor organisation.
  • De är väldigt snabba med att svara. Det svarar nästan direkt när man mailar och svarar dom inte när man ringer så ringer dom upp så fort dom kan. 
  • Vad jag har förstått så är Explorius inte ett vinstdrivande företag, vilket betyder att de pengarna du betalar in till dom går verkligen till ditt utbytesår.
  • Explorius håller på mycket med välgörenhet. Tillexempel så för varje utbytesstudent som väljer att göra sitt utbytesår med Explorius garanteras en afrikansk elev utbildning, skolböcker och skoluniform för ett helt läsår. De stödjer även ett trädplanteringsprojek i nordvästra Tanzania där dom planterar 100 träd per utbytesstudent i Tanzania som kompensering för de flygresor som sker under utbytesåret.
  • Det mest ingår. Soft landing camp i new york, get ready möten, man får välja vilken flygplats man vill flyga ifrån i sverige, Explorius reunion och manblir fadder till ett barn i Tanzania under den tiden man är iväg (hänger ihop med övre punkten). Man behöver inte betala extra för detta som man kanske hade med någon anna organisation.
  • Inte Explorius hela vägen. Det betyder då att eftersom Explorius t.ex. inte finns i usa kommer jag även få en amerikansk organisation. Många ser nog detta som en nackdel med Explorius då det känns säkrare att ha samma organisation hela vägen. Dock ser jag det som något possetivt då Explorius kan säga upp deras sammabete med någon av de organisationerna om det skulle uppstå några problem med dom.
  • Magkänslan sa hela tiden Explorius. Det var den organisationen som kändes bäst för mig.

Om jag skulle ge en blivande utbytesstudent tips om vad man ska tänka på när man väljer organisation hade det nog bara varit att man ska gå på sin magkänsla. Skräckhistorier finns det om alla organisationer där ute så välj den du tycker känns bäst och som passar din situation.


Likes

Comments

Hej! Tänkte ta och skriva lite om vad som har hänt sen dess att jag skickade in min intresseanmälan till Explorius för ett år sedan. Eftersom jag var väldigt tidig med min anmälan så har det inte hänt så mycket än, men tänkte att det kanske skulle vara kul för framtida utbytesstudenter som läser detta att få läsa lite om min intervju och vad som händer efter man har gjort sin intresseanmäla hos Explorius.

Jag skickade in min intresseanmälan ganska sent på en fredag och de ringde från Explorius redan på måndagen veckan efter. Sedan hade jag min intervju på torsdagen samma vecka. Var man har intrevjun varrierar beroende på vilken orginisation du har valt att åka med och var du bor. Min intervju hade jag via Skype eftersom det inte fanns någon Explorius representant i närheten av där jag bor, men det var inga problem alls och gick jättbra. Annars tror jag att det vanligaste är att man träffas på något fik i närheten av där du bor eller på något av deras huvudkontor. Eftersom jag hade min intervju via Skype fick jag skicka bild på mitt senaste terminsbetyg via SMS då Explorius har som krav att man måste vara minst godkänd i alla ämnena, tror dock att det är samma för vilken orginisation du än väljer.

Intervjun jag hade började med att hon berättade lite om Explorius och deras program, jag var intresserad av både select-och classic programmet så hon pratade lite om båda och vad som skiljer dom åt. Efter det fick mina föräldrar ställa frågor som dom hade och även jag och efter det fick dom lämna så att själva intervjun kunde börja. Hon ställde ganska många frågor på svenska och sen gick intervjun över på engelska (skriver några exempel på frågor i slutet av inlägget). Exempel på vad för frågor som kunde komma fick jag på mail innan så jag visste ungefär vad hon skulle ställa för frågor. Engelska delen av intervjun var det jag var mest nervös över innan, men det gick hur bra som hellst och det är absolut inget man behöver oroa sig för. Dom vill mest kolla att du förstår och kan göra dig förstådd på engelska, vilket i princip alla svenska kan idag. Dom förväntar sig inte att man ska vara jättebra på engelska innan utan det är ju en av anledningen till varför man åker på ett utbytesår.

Efter det var intervjun slut och jag skulle sedan få ett besked om jag blev antagen eller inte inom de närmsta dagarna. Intervjun varade nog i en timme men det beror nog mycket på hur många frågor man har, jag hade koll på det mest sedan innan så det gick ganska fort. Tycker att intevjun gick hur bra som hälst och det är absolut inget man behöver vara orolig över innan. Det går mest ut på att de vill se att ingen tvingar dig till att åka och att du är tillräckligt mogen, och även det som jag nämnde lite längre upp att du kan göra dig förstådd på engelska. Så till alla er framtida utbytesstudenter som kanske läser detta som är närvösa över sin intervju, bara ta det lung. Vet att det är lättare sakt en gjort men intervjun är verkligen inget man behöver vara nervös över.

Mailet fick jag sedan redan dagen efter där det stod att jag hade blivit antagen och att det nu var dax för mig att tacka "ja" till min plats om jag ville ha den. När jag hade tackat ja till min plats fick jag fler frågor som jag skulle svara på som t.ex. om jag ville göra områdesval, vilken flygplats jag ville flyga ifrån och vilken försäkring jag ville ha. Jag kommer ihåg att jag ångrade mig mycket sedan i efter hand på de frågorna, men jag bara mailade dom på Explorius kontoret och dom svarade nästa direkt och hjälpte mig ändra mina svar. Efter ett tag sen fick vi även hem en räkning på anmälningsavgiften vilket skulle betalas in nästa direkt och ett papper där vi kunde se när de olika betalningarna skulle betalas in.

Efter det har det inte hänt så mycket mer på utbytesfronten utan jag väntar just nu på att få påbörja min ansökan som ska skickas iväg till en amerikans orginisation i usa som ska hitta min värdfamilj. Tror jag kommer få påbörja den här nu i början av hösten så då kommer jag uppdatera lite mer här på bloggen. Fram tills dess kommer det nog vara ganska tomt här då jag kommer hålla mig till att blogga om saker som har med mitt utbytesår att göra och inte så mycket om min vardag. Jag har dock några ider på inlägg som jag hade tänkt skriva här nu innan men vi får se, hade t.ex. tänkt skriva ett inlägg om val av orginisation då jag tänker att det kanske kan hjälpa framtida utbytesstudenter. Ge gärna tips på utbytesrelaterade inlägg som jag hade kunnat göra nu för att det ska hända lite här på bloggen.

Hoppas att någon tyckte att detta inlägget var något sådär hjälpsamt iallafall så hörs vi i nästa!


Några av de intervjufrågorna jag fick,

Svenska

-vems ide det var att du skulle åka på ett utbytesår?

-vad har du för förväntningar på ditt utbytesår?

- utövar du någon sport?

- tar du några speciella mediciner?

- vad det längsa du har varit bort?

- vad tycker din familj/vänner om att du ska åka?

- vad tror du kommer vara svårast att anpassasig till?

Engelska

- What kind of chores do you think you are expected to do in you host country?

- What's your favorite subject in school?

- What do you like to do on your free time?

- What kind of expectations do you have on your host famili?


Likes

Comments

Hej, jag heter Nikita och fyller 16 år i dag faktiskt. Någon gång i slutet av sommaren eller i början av hösten 2017 kommer jag åka över till andra sidan Atlanten för ett år som utbytesstudent i USA. Idag var det exakt ett år sedan jag skickade in min intresseanmälan till Explorius och startade mitt äventyr (haha, ganska säker på att jag var bland de första att anmäla sig till utbytes år 17/18). Att åka på ett utbytesår är något jag har velat göra väldigt länge och jag har läst en massa olika utbytesbloggar genom åren. Anledningen till varför jag startade upp den här bloggen var så att min släkt och mina vänner här hemma i Sverige skulle kunna följa min resa i USA och för framtida utbytesstudenter som vill se hur ett utbytesår kan se ut. Men också för mig själv då jag vill kunna kolla tillbaka på mitt utbytesår. Så på den här bloggen kommer jag dela med mig av alla mina tankar och händelser innan, under och efter mitt utbytesår. Hoppas ni vill följa mitt resa här på bloggen, och var inte rädda för att ställa frågor:)

Ska du också åka som utbytesstudent 17/18? isåfall hör jättegärna av dig!

Likes

Comments