View tracker

Den 25 November vid tre tiden så ringde min kontaktperson Linnea från Explorius kontoret i Stockholm och berättade att hon hade lite goda nyheter. Kommer ihåg att det första jag tänkte då var "du har inte fått en värdfamilj, det är för tidigt" men så sa hon dom magiska orden som alla utbytesstudenter går och väntar på att få höra "Du har fått din placering". Var så chockad när hon sa det så jag tror inte ens att jag svarade något utan hon bara fortsatte att berätta mer om min placering och vad hon tyckte om skolan och det området där jag har hamnat.

Så delstaten som jag kommer spendera mitt utbytesår i är alltså Tennessee, närmare bestämt Hixson som är en stad som tillhör Chattanooga som är Tennessees fjärde största stad. Skolan jag kommer gå på heter Hixson High School som är en medelstor skola (vet inte exakta siffran) som ligger ca 10 minuter med bil därifrån jag kommer bo. Skolan har ett stort utbud av både sporter och klubbar, and guess what!! dom är Wildcats, haha dog nästan när jag såg det. Tänkte skriva ett separat inlägg om skolan lite längre fram när jag vet lite mer.

Jag har fått reda på att jag kommer bo hos en ensamstående äldre kvinna och när jag först fick veta att jag skulle bo där med henne helt själv blev jag väldigt osäker och orolig.. Först tror jag att det var för att jag aldrig riktigt hade tänkt på att man kunde hamna hos någon ensamstående, utan då i så fall ett äldre par. Sen är jag van att alltid ha folk runt omkring mig och alltid ha en massa att gör så jag var rädd för att vi inte alls var en bra match. Men efter hennes första mail som jag fick på lördagskvällen så kändes det mycket bättre, hon verkar hur snäll som helst. Jag pratade även lite med min kontaktperson Linnea och berättade hur jag kände och efter det hon sa kändes det också mycket bättre.

Det jag vet om min värdmamma hittils är att hon är 56 år och har jobbat som lärare men som nu jobbar för min amerikanska organisation CETUSA. En fördel med att hon jobbar på CETUSA är att jag kommer ha möjlighet till att träffa mycket andra utbytesstudenter i området, vilket känns väldigt kul.

Hon verkar vara en väldigt social person som gillar att laga mat, resa, måla, läsa och titta på film. Hon verkar också ha en ganska stor släkt som hon spenderar mycket tid med, vilket kändes väldigt bra. Hon har haft tre utbytesstudenter innan ifrån Sverige, Tyskland och Thailand. Något som var lite kul var att hon i brevet skrev att hon först hade tänkt välja en utbytesstudent ifrån Italien eller Brasilien till nästa år då hon aldrig har haft någon utbytesstudent där ifrån. Men att när hon hade läst min ansökan så var hon fast och kunde inte låta bli att välja mig istället.Jag har bara fått ett mail av henne än så länge men hon verkar inte vara speciellt religiös då hon inte har nämnt något om att gå i kyrkan.

Hon bor väldigt centralt med nära till det mesta, har även för mig att min kontaktperson sa att det var gångavstånd till Starbucks😂 Så det känns också bra att jag kan ta mig utanför huset själv och inte vara helt beroende utav bil, även om man kommer vara det mycket ändå.

Hoppas att ni har förstått och orkat läsa detta väldigt röriga inlägg💗

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Herregud fattar inte att det är jag som skriver detta, men jag har fått min placering😱😱😱 Kommer skriva mer om den senare när jag har hunnit smälta allt och så! Delstaten jag kommer spendera mitt utbytesår i är TENNESSE!!!!!

Likes

Comments

View tracker

Kan ju säga att detta gjorde min dag 100ggr bättre!💕 Även om det inte är en jättestor grej egentligen så känns det som det eftersom det ända vi utbytesstudenter gör är att gå och vänta på att något ska hända som har med vårt utbytesår att göra, så när det väl gör det blir man bara så himla glad!!💗 Så sjukt att letandet på min värdfamilj kan börja nu!!!
Har även fått tid till att ta min andra Twinrix spruta nästa tisdag, så det ska jag fixa med!💗

Likes

Comments

Hej på er, hoppas ni mår bra i vintervädret!
Sitter just nu på tåget påväg hem ifrån Malmö, då jag har varit på Explorius första Get Ready möte. Mötet varade i ungefär 1,5 timme och handlade om värdfamilj och skola. Även fast dom inte nämnde så mycket som jag inte redan visste var det ändå väldigt kul att gå på. Det var även en före detta utbytesstudent som var iväg förra året som pratade lite om hur han hade haft det vilket var väldigt kul🌟
Efter mötet så gjorde vi som skulle till USA ett engelska test som kallas ELTiS-test, som innehöll olika hör- och läsförståelse. Testet var faktiskt mycket enklare än vad jag trodde, det var bara 2-3 frågor som jag var lite osäker på så förhoppningsvis gick det bra. Det är inget test som har någon större betydelse utan de vill bara se så man förstår engelska någorlunda bra, så det är inget att vara nervös över!
Träffade även en jättetrevlig tjej som heter Karolina som jag pratade ganska mycket med vilket var jättekul! ( Shoutout till dig Karolina om du läser detta😋) Så vi kommer nog prata mycket både nu innan och under vårat utbytesår!
Annars har det inte hänt så mycket på utbytesfronten. Har försökt ringa och boka en ny tid för att ta min twinrixspruta då man inte får ta den när man har en infektion i kroppen, men deras telefonsvarare verkar inte fungera så jag får väl gå dit och boka en tid istället.

Likes

Comments

Hej på er, hoppas ni mår bra såhär innan höstlovet! Själv har jag varit sängliggandes i lite mer än tre veckor nu, då jag har fått någon infektion i luftvägarna. Men jag börjar äntligen må bättre så jag tänkte att jag skulle skriva ihop det sista inlägget om de sista fyra flikarna i min ansökan.

13 School Recommendation

Här är det ett papper man ska skriva ut och be någon av dina lärare att fylla i. Jag valde att ge detta pappret till min förra Engelska lärare då det var en lärare jag hade haft väldigt mycket på högstadiet och jag kände att han känner mig ganska bra. Men man kan välja vilken lärare som helst bara man tycker att den känner dig bra och kan svara på de frågorna som är på pappret.

Det man skulle fylla i på pappret var saker som, hur länge den läraren du har valt har känt dig, hur många år du har läst engelska, om du har deltagit i några extra skol aktiviteter som t.ex. Elevråd osv, lite frågor om hur du är som person och din attityd mot dina klasskompisar, lärare och skolan i sig.

14 Academics and Report Card

Här ska du också skriva ut ett papper och fylla i vilka ämnen du har läst de senaste tre åren och vilka ämnen du läser just nu och vad du fick för betyg i dom översatt till deras betygsystem. Sen ska även din rektor skriva under det pappret.

Du ska även ladda upp dina betyg från de senaste tre åren, så jag fick ringa till min gamla skola och be dom skicka hem alla mina betyg från högstadiet så jag kunde skanna in dom. Även dom skulle man översätta till det amerikanska betygsystemet.

Den delen var faktiskt väldigt rolig att göra då alla betygen höjdes antingen ett eller två steg😂😏

15 Passport & Birth Certificate Copy

Hör ska man skanna in sitt pass och sitt personbevis. Personbevis var väldigt enkelt att fixa då jag bara ringde till Skatteverket och bad om mitt personbevis på engelska med alla relationer. Sen fick jag det i brevlådan redan dagen efter, så det gick väldigt fort.

17 English Oral Interview

Här är det ett papper som din engelska lärare ska fyll i hur bra du är på engelska. På pappret finns nummrena 1-10, där ett var väldigt lite och tio flytande. Så din engelska lärare ska bara ringa in den siffran som hon/han tycker passar in på din nivå och sen skriva under.

Även här valde jag att be min förra engelska lärare att fylla i denna då jag bara hade haft min nuvarande engelska lärare någon vecka.

Likes

Comments

Hej på er, hoppas ni mår bra. Detta inlägget kommer lite senare än vad jag hade tänkt då det har varit väldigt mycket i skolan nu, men bättre sent än aldrig. Fick förresten ett mejl av min nya kontaktperson i torsdags att mina ansökningshandlingar nu har skickats iväg till USA och så ska bara dom gå igenom det där en sista gång innan letandet på min värdfamilj kan börja!! Så sjukt taggad just nu att jag bara vill spola fram tiden så att jag kan få åka iväg någon gång. Hursomhelst, här kommer en förklaring till ytterligare sex av flikarna:)

07 Photo Album

Under denna fliken skulle man ladda upp lite olika bilder på sig själv, vänner och familj. Här kan det vara lite olika beroende på vilken organisation man har men jag fick bara ladda upp fyra olika bilder. Det skulle vara en bild på mig och min familj, en på mitt hus och två på mig och mina vänner.

08 Standards of Conduct, 09 Releases, 10 Program Agreement

Dessa tre flikarna handlade typ om samma sak, det var olika papper man skulle skriva ut och läsa och sen skriva på. Det handlade om de olika reglerna organisationen har och hur det funkar om jag skulle bli sjuk eller något liknande. Så detta jag väldigt snabbt att fixa.

11 Medical Information

Här är det ett papper man skriver ut och har med sig när man går på sin hälsoundersökning. Det är en massa ja och nej frågor som läkaren ska svara på och grejer som längd, vikt, blodtryck, blodsocker osv.

12 Immunization Record

Detta är också ett papper man skriver ut och fyller i alla vaccinationer man har tagit, det är även här man fyller i vilket datum man tar dom som krävs för att åka till USA som t.ex. Twinrix och mot hjärnhinneinflammation. För att kunna fylla i denna så behöver man sin vaccinations historik från både BVC och från din skolsköterska.

Likes

Comments

Hej på er, hoppas att ni har haft en bra dag!

Ansökningshandlingarna seer olika ut beroende på vilken organisation man har men i stort sätt är dom nog ganska lika. Totalt hade jag 17 olika flikar med olika saker jag skulle fixa och jag hade en månad på mig. Jag tycker att det var ganska gått om tid så jag skickade in mina några dagar tidigare, men vet att vissa har det väldigt stressigt med att hinna med allt man ska göra. Så mitt tips till er är att ta tag i det direkt, speciellt sånt som har med läkare och sprutor att gör, då det oftast är det som kan dra ut på tiden.  Tänkte ta och dela upp de olika flikarna i tre olika blogginlägg så att dom inte blir allt för långa. Så här kommer de sex första:)

01 Student information,

Denna var nog en av de enklaste att göra, då det bara var att fylla i basic information om sig själv. Det var saker som t.ex. längd, vikt, hela ens namn, telefon nummer, mejladress och sen dina föräldrars relation till varandra och personnummer. Man ska också fylla i om man har några syskon oh lägga in en bild på dig själv.

02 Your Interests

Denna var också väldigt enkel att fylla i. Det vara bara en lång lista med en massa lika aktiviteter där man skulle sätta en 1;a vid alla dom man gillade att göra och en 5;a vi dom man gillade extra mycket. Sen så skulle man svara på om man var religiös och om man kunde tänka sig att gå med sin värdfamilj i kyrkan om dom är religiösa. Det var också en ruta där man skulle fylla i vilka språka man kunde/har läst och hur bra man kunde dom. Så denna fick också väldigt fort at fylla i.

03 Questionnaire 1

Här är det nio olika frågor man skulle svara på, dock var det väldigt krångliga och svåra frågor som min organisation ville ha ganska långa utförliga svar på. Så för mig tog denna väldigt lång tid att göra. Frågorna handlar mycket om hur du är om person och hur du ser på saker och ting.

04 Questionnaire 2

Denna var i princip lika dan som den ovan fast med sju frågor istället.

05 Letter from you

Och så kom vi till det personliga brevet... Detta var det jag sköt upp tills jag var klart med allt annat då jag tyckte det verkade så sjukt svårt. Med min organisation fick man bara skriva ett A4 handskrivet vilket jag tyckte var den största utmaningen då det var så mycket dom vill att man skulle få med. Detta är även det värdfamiljen går mest på när dom väljer sin student så man vill ju att det ska bli så bra som möjligt. Mitt tips till framtida utbytesstudenter som ska skriva sina personliga brev är att inte tänka för mycket. Ta bara fram ett block och en penna och skriv, om man gör det så blir det att man skriver ifrån hjärtat och inte ifrån hjärnan. Blev ändå väldigt nöjd med mitt, tycker jag fick med mycket och visade mycket om vem jag är som person.

I brevet ska man ha med saker som, varför man vill åka som utbytesstudent, vad man gillar att göra på fritiden, lite om hur din vardag är nu och vad du kan till föra till din värdfamilj.

06 Letter from your parents

Denna är i princip som det personliga brevet bara att det är din föräldrar som ska skriva det istället och berätta lite om dig. Dom ska skriva lite om hur du är som person och vad du hjälper till med hemma osv.

Likes

Comments

Godmorgon på er!
Är äntligen klar med min ansökan, fixade med det sista igår och skickade iväg den nu på morgonen. Så skönt att ha det klart!

 Så nu kommer min kontaktperson på Explorius läsa igenom den och se om det är något jag behöver komplettera, annars skickas den bara i väg till USA och letandet efter min värdfamilj kan börja😱 Har fortfarande inte riktigt fatta att det är JAG som faktiskt ska åka, har drömt om detta så länge och läst så många olika utbytesbloggar så att det känns väldigt overkligt att det faktiskt är min tur nu.
Hoppas det är bra med er så hörs vi, tänkte ta och skriva ett inlägg om varje "rubrik" i ansökan så det kommer nog upp någon gång i veckan💕

Likes

Comments

Hej på er!

Är precis hemkommen från läkaren för andra gången idag då jag skulle ta min första dos av Twinrix sprutan då den är uppdelad på tre olika tillfällen. Så idag efter skolan åkte jag och mamma dit och fixade det, var även där på morgonen idag och gjorde det läkarbesöket man behövde gör. Dom kollar grejer som längd, vikt, lyssnar på lungor och hjärta, de kollar blodsockret och jag fick lämna ett urinprov. På den blanketten jag har fått av min amerikanska organisation som en läkare skulle fylla i var det också en massa ja och nej frågor, så läkarbesöket gick ganska snabb. Så det är skönt att jag har det gjort nu så jag kan skanna in det. Dock så är det väldigt dyrt att göra ett sådant här läkarbesök varför vet jag inte riktigt då det inte var så mycket mer än ett vanligt läkarbesök. Så ett tips till framtida utbytesstudenter är nog att lägga undan lite pengar till detta då det blir väldigt mycket kostnader på en och samma gång. Läkarbesöket kostade för mig 800kr och den första sprutan 650kr, sen kommer jag behöva ta den andra delen av Twinrix om en månad igen och då kostar den 300kr, det gör den även tredje gången, men den ska jag inte ta förres om sex månader. Men sen kommer jag även få ta en spruta mot hjärnhinneinflammation och ett tuberkulostest som jag kan tänka mig också kommer kostar lite.

Har faktiskt fått ganska mycket gjort av mina ansökningshandlingar så tänkte att jag ska skanna in så mycket som möjligt ikväll så jag får det gjort. Det jag har kvar sen är en del där jag ska svara på lite olika frågor, det är även den delen som tar mest tid då det är ganska krångliga frågor där dom vill ha ganska långa utförliga svar. Sen har jag mitt personliga brev kvar, mina föräldras, måste fixa två bilder till och så måste jag fixa ett nytt pass. Annars tror jag att jag har det mesta, ska och prata med min rektor i mon då jag även har ett papper han ska skriva på. Har också bokat tid till att gör mitt ELTiStest, så det ska jag göra på Explorius get Ready möte i November i Malmö.

En annan sak som har hänt är att min plast/låtsas kusin Källa som också ska åka till USA, äntligen har startat upp sin blogg. Har länkat den i sidan, så den tycker jag ni ska kolla in.

Likes

Comments

Fick min ansökningshandlingar idag och som jag har längtat efter dom😝 Fick dom på mattelektionen så kan ju säga att det inte blev så mycket matte gjort efter det😂 Har suttit med dom enda sen jag kom hem och tittat igenom allt, det är väldigt mycket som måste fixas och skrivas så lika bra att börja direkt! Tänkte ta och skriva ett separat inlägg om de olika sakerna man ska skriva och fixa med då jag tänker att det kanske kan vara intressant för framtida utbytesstudenter att veta.

Likes

Comments