Vardagsliv studentåret

Var ju sjuk i fredags så blev en lång helg för mig, klagar dock inte. Från torsdag till fredag och fredag till lördag sov jag hos Alex, also known as mr.X haha ni fick ert avslöjande nu. Det var mest Netflix och mat då vi båda var sjuka hahah, klagar inte på det heller. Igår var jag bara hemma och slappade, kollade Gilmore Girls hela dagen och lämnade in en läxa. Idag har väl varit den mest produktiva dagen om jag får säga det själv. Lillsis kom hit till mamma imorse och så åkte vi till tuna park och köpte lite grejer, åt lunch och även lite glass. Efter det åkte vi hem till pappa och hämtade sen upp Alex och åkte till Sundbyholm. Där har vi varit fram tills nu. Vi spelade lite kubb, fotade, promenerade och fikade. Mys. Snart ska jag och mamma och handla och senare kommer Alex hit till mamma. Imorrn blir det förhoppningsvis skola om jag mår bra.

Kramis!!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Vardagsliv studentåret

Jag har som sagt mått illa flera dagar i rad nu och funderar på om det är medicinen jag tar på morgonen som är problemet. Ska därför vara hemma idag och imorgon (fredag) för att se om det blir någon skillnad, hoppas verkligen. Mormor var i alla fall snäll och rastade mig lite hahah. Vi åkte och köpte hallon och sen åkte vi till nån tomatodling. Skulle även hämta lillsis idag och på eftermiddagen kände jag mig bättre (eftersom illamåendet sitter i fram till lunch typ) så jag, lillsis och Vladde tog en sväng på Tuna Park och nu är vi hemma igen. Älsklingen kommer och hämtar mig ikväll och så ska jag sova där i två dagar. Kommer bli mys. Vi får hålla tummarna för att jag blir bra nu.

Kramis

Likes

Comments

Vardagsliv studentåret

Har nu alltså mått illa varje morgon typ fyra dagar i rad. Det känns okej när jag vaknar men inom en timme får jag typ en våg av illamående som sitter i flera timmar?? Har försökt åka till skolan men slutar med att jag åker hem direkt eller efter någon lektion. Blir så trött!! Det är i alla fall tur att jag kan plugga på datorn hemifrån. Måste hämta lillsis från dagis senare så hoppas att det har gått över då.

Kramis

Likes

Comments

Tankar, frågor & svar, Nikki tipsar

Häromdagen lyssnade jag på Therese och Zätas podd som de spelade in tillsammans med Freja Lindberg. Det är en person jag följt av och till under väldigt lång tid och jag tänkte bara babbla lite om mina tankar kring ämnet.

Avsnittet heter ju "mitt pronomen är hen" och handlar alltså om olika pronomen, olika kön, könsbekräftande behandlingar ("könskorrigering"), exkluderande och så vidare.

Det är enligt mig ett väldigt lärorikt och intressant poddavsnitt som alla borde lyssna på. Jag som är intresserad av ämnet lika mycket som den som inte tycker att ordet hen, eller personer som inte är män eller kvinnor, borde finnas till. Det finns mycket att lära sig.

Freja pratar bland annat alltså om olika kön och gör det tydligt att biologiskt kön och könsidentitet inte behöver hänga ihop och det här är något som många inte förstår eller vill förstå. Bara för att en människa föds med en kuk så behöver hen inte vara man. Om ni tycker att det är konstigt eller obehagligt, utbilda er och väx upp.

Hen pratar även mycket om felköning, alltså att man använder fel pronomen när man tilltalar någon. Till exempel om en person som på utsidan kan se "kvinnlig" ut faktiskt identifierar sig, och ÄR, en man, blir kallad "hon" och "henne". För man kan som sagt se ut som en kvinna, klä sig som en kvinna, ha en kvinnas biologiska kön och kropp, men vara något annat. Precis som Freja, hen är inte kvinna bara för att hen ser ut som en kvinna. Hen är "hen". Och om ni vill läsa mer om olika pronomen så finns det på internet. Var bara noga med att använda en tillförlitlig källa!!

Freja förklarar att felköning är psykisk tortyr och jag tror att det är ganska svårt att förstå för någon som aldrig blivit felkönad. Men vi säger så här: du som läser just nu är född som kvinna och identifierar dig som en kvinna, du har rätt att vara en kvinna, du känner dig som en kvinna, du ÄR en kvinna. Men du blir hela tiden tilltalad som en man, som "han" och "honom". Varje dag, flera gånger per dag, i flera år.
De som felkönar dig nonchalerar hela din existens. Schysst va? Människor som INTE är samma kön som sitt biologiska kön upplever det här varje dag. Freja menar därför att det är bättre att använda sig av personens namn eller helt enkelt fråga vad personens pronomen är. Vilket jag tycker är rimligt.

Det sista jag tänkte ta upp nu är exkluderande. De pratade mycket om det i podden och inte förens jag lyssnade på avsnittet förstod jag, eller la märke till, hur mycket vi exkluderar människor som inte är samma kön som sitt biologiska kön. Och jag säger "ÄR samma kön" , istället för "IDENTIFIERAR sig som samma kön". För att de faktiskt ÄR ett kön. De har inte bara bestämt sig för att identifiera sig som något just nu, de är det könet. ( det finns dock människor som växlar mellan kön också, gender fluid)

När jag var på rixfm-festivalen förra veckan började värdarna med att säga "damer och herrar, välkomna till årets rixfm.....". Hmm okej, de som inte är damer eller herrar, det är ingen som lägger märke till dem då eller? Det var faktiskt exakt samma sak på tåget när vi åkte hem. Tack vare podden lade jag märke till det här, att de verkligen exkluderade människor. Människor som förtjänar en existens. Vi exkluderar människor varje dag utan att tänka på det men vi måste börja tänka på det.

Det kan verka jobbigt. Du kanske tänker "men hallå.. då måste jag hela tiden fråga om en persons pronomen, då kan jag inte säga 'mina damer och herrar', då måste jag akta mig så att jag inte felkönar någon, blä det är så mycket att tänka på, jag orkar inte, ni överdriver bara, det finns inte ens fler kön". Om du tänker så, snälla, lägg bara av på en gång. Det finns människor runt omkring dig som mår dåligt pga hur du och andra beter sig. Du kanske inte gör så stor skada för sig men flera personer per dag, flera dagar i veckan, gör stor skada tillsammans. Det är dags att inse att vi faktiskt kanske måste ta lite av vår energi för att kunna göra världen behaglig för alla som bor här.

(Oooobs, om något jag skrivit är fel gällande fakta, feel free att säga till, är fortfarande nybörjare när det gäller det här ämnet men tycker fortfarande att det är otroligt viktigt att uppmärksamma.)

Likes

Comments

Tankar, frågor & svar, Nikki tipsar

För många är måndagen det värsta som finns men jag älskar måndagar. Det kanske faktiskt är för att jag måndagspeppar varje vecka hahah!! Tänkte ge er mina tips på hur ni kan göra måndagen till en mindre smärtsam dag att genomlida.

Alarm
Ha inte ett alarm som ni HATAR och som gör att ni bara vill kasta mobilen i golvet. Vem vill vakna upp till det? Välj istället ett larm som är rätt behagligt och som gör att ni känner er peppade och mysiga av att gå upp.

Mobilen på rätt ställe
Om ni har svår att vakna av ett lugnt larm så är det här ett hett tips. Lägg mobilen på andra sidan rummet så att ni måste röra på er för att stänga av det. Då är det faktiskt mycket lättare att piggna till.

Mysiga morgonkläder
Speciellt på vintern kan det kännas jobbigt att krypa ut ur en väldigt varm säng och ner på ett kallt golv och ett kallt rum. Så mys till det genom att slänga på er ett par riktigt mysiga morgonkläder. Mjukiströja, mjukisbyxor och tofflor kör jag på varje morgon. Så skönt!!

Pepplåtar
Jag har fixat en Spotify-lista med mina favoritlåtar just nu som jag sätter på varje morgon och som jag lyssnar på fram tills att första lektionen börjar. Musik påverkar mitt humör väldigt mycket och lyssna på bra musik på morgonen gör mig peppad.

SKAPA en bra start
Det som förmodligen gör att många hatar måndagar är att det är stressigt på morgonen, man är trött och man har en hel jobbvecka framför sig. Börja med att lägga dig tidigt på söndagen för att vara pigg på måndag morgon. Gå upp i tid så att du slipper stressa. Skapa en morgonrutin som du håller dig till så att du slipper tänka på minsta lilla detalj. Gör måndagsmorgonen så lätt som möjligt.

Vardagslyx
Mitt sista tips är att göra något extra mysigt på måndagar bara för att göra just måndagar lite bättre. Måndagen kan vara date night, filmkväll, hemma-spa, you name it. Det ska vara något som du tycker om och som får dig glad och avslappnad.

Hoppas ni provar några av de här tipsen, för mig funkar alla toppen i alla fall!!

Kramis

Likes

Comments

Tankar, frågor & svar, Nikki tipsar, Vardagsliv studentåret

Jag tänker ganska ofta på vad jag ska göra efter gymnasiet. Det är trots allt mindre än ett år kvar och jag tror att det här året kommer att gå väldigt, väldigt fort. Så vad ska jag göra efter gymnasiet då? Jag är en sån som alltid måste ha back up-planer om något skulle skita sig så jag har några alternativ jag velar mellan.

Au pair
Jag var ju inne på att bli au pair rätt mycket för någon månad sen men som vanligt så kan mycket hända och nu har jag ju som sagt träffat mr.X (hahaha) och därför är det ju faktiskt helt omöjligt för mig att veta hur det kommer se ut för mig om ett år. Därför har jag planer både om att stanna i Sverige men också om att resa, och att bli Au Pair är då ett av de senare alternativen. Isåfall kommer jag att åka i början av sommaren nästa år, till USA.

Flytta utomlands själv
Det här är något jag också tänkt väldigt mycket på. Antingen flytta utomlands och bara jobba i några år för att få upplevelsen, att jobba på typ resturang, hotell eller liknande eller att faktiskt flytta dit och försöka skapa ett liv där. Börja plugga och jobba deltid, skaffa jobb/starta eget, skaffa lägenhet och sen stanna där så länge jag känner för det.

Flytta utomlands med vän/familj
Jag vet många som vill flytta utomlands, både familj och vänner. Då kanske det blir så att jag stannar i Sverige i några år efter studenten och sen flyttar utomlands med en vän eller med hela familjen.

Plugga
Jag har faktiskt fortfarande typ ingen aning om vad jag vill göra i karriär-väg efter gymnasiet vilket stressar mig lite. Har tänkt på lärare, kurator mm men det har bara så låg "status" i Sverige, det är rätt dåligt betalt och från och med nu, i och med nya lagar gällande intagningspoäng till högskolan, så kommer Svensk utbildnings-status sjunka internationellt. Är den ens värt att plugga i Sverige då?

Plugga utomlands
Med tanke på de där nya lagarna, vilket betyder att det är lättare att komma in på högskolan och även lärare att ta examen, så funderar jag på att flytta utomlands och plugga istället. Till exempel till England, USA eller Tyskland. Då plugga på engelska och sen antingen stanna i det landet eller flytta tillbaka till Sverige och börja jobba här.

Stanna i Sverige
Det kan ju också bli så att jag stannar I Sverige i flera, flera år efter studenten. Jobba, plugga, vem vet vad som händer? En sak jag vet är att jag i alla fall inte vill bo kvar i Eskilstuna så då blir det en större stad i Sverige jag flyttar till så fort det passar.

Har ni tänkt på vad ni vill göra efter gymnasiet/ i framtiden?

Kramis

Likes

Comments

Tankar, frågor & svar, Nikki tipsar

Igår hittade jag en dikt jag skrev i åttan som ett skolarbete och tänkte bara dela med mig utav den här. Jag känner fortfarande allt jag skrev då och det är ändå synd att vi utvecklats så lite på ungefär 4år.

Jag har en dröm att kvinnor en dag ska ha lika mycket makt som män

Jag har en dröm att alla barn en dag ska kunna tysta sina skrikande magar

Jag har en dröm att alla människor en dag ska accepteras för vilka dom verkligen är

Jag har en dröm att ingen människa ska dö av svält, krig eller brist på vatten

Jag har en dröm att inget barn ska jobba med att tillverka choklad som de aldrig får smaka

Jag har en dröm att vi ska ta hand om den äldre generationen istället för att låta dem dö i en främmande säng, i ett främmande rum

Jag har en dröm att barnen en dag ska få springa på gräs och andas frisk luft istället för att fötterna ska skrapas av asfalt och avgaser ska äta deras lungor

Jag har en dröm att monsterna på internet en dag ska dö ut

Jag har en dröm att alla färger en dag ska vara accepterade

Jag har en dröm att offret ska vara offret och inte gärningsmannen

Jag har en dröm att skrattet ska vara stort, kärleken större och hoppet störst

Jag har en dröm att världen ska blomma ut till den fina skapelsen den kan vara, utan hat och orättvisa

Jag har en dröm att vi en dag kan gå ihop och skapa fred. En för alla, alla för en. Hela världen i enlighet, rättvis och stark

Det här är min dröm.

Likes

Comments

Vardagsliv studentåret

Godmorgon på er!!

De flesta av er är väl i skolan just nu men det är tyvärr inte jag. Vaknade med fetaste förkylningen igår, näsan rann, ögonen rann, hade ont i halsen. Pallrade mig iväg till skolan ändå men var tvungen att åka hem efter lunch så jag är hemma idag med för att vila upp mig lite.

Fick alltså sovmorgon idag och passade därför på att göra våfflor till frukost, namnam. Nu ska jag bara ligga i sängen och läsa boken vi fick i svenska, svara på frågor till det och sen jobba lite med mitt gymnasiearbete.

Ha en bra dag, vi hörs säkert ikväll igen🌸

Kramis

Likes

Comments

Mode, skönhet & accessoarer

Jag tycker själv att det är viktigt med inspiration och tycker om att kolla på andras outfits för att få idéer så här har ni alltså veckans outfits! Kramis

Jeans: Gina Tricot Ebba Jeans
Tröja: Vero Moda
Korsett: Nelly
Klocka: Roséguld från Regal

Kjol: Gina Tricot
T- shirt: Gina Tricot
Poncho: Åhléns
Pälsjacka: Vero Moda

Samma outfit fast med Ebba jeans från Gina Tricot istället för kjolen. Jag bytte bara byxor när jag skulle åka och tatuera mig, vädret blev nämligen sämre. :(

Jeans: Ebba, Gina Tricot (har fått en grej för dessa byxor atm)
T-shirt: Gina Tricot
Pälsjacka: Vero Moda

Kjol: Gina Tricot
Stickad tröja: Only
Over the knee boots: Din sko/Scorett (oklart)
Pälsjacka: Vero Moda

Likes

Comments

Vardagsliv studentåret

Hade en allmänt skön dag i skolan med roliga lektioner och när skoldagen var klar tog jag bussen till stationen där jag mötte upp Johanna. Vi tog tåget till Stockholm och har spenderat 2,5h i ett publikhav i Kungsträdgården!! Idag var det nämligen rixFM-festival i huvudstaden och vi båda älskar musik och har en tradition att kolla på festivalen tillsammans i Eskilstuna så varför inte göra det i Stockholm också?

De som uppträdde var Peg Parnevik, Anne Marie, Molly Sandén, Martin Jensen, Jonas Blue, Tove Styrke, Måns Zelmerlöv, Benjamin Ingrosso, någon mer från England, Danny Saucedo och Miriam Bryant.

Tyvärr var vi tvungna att hinna med tåget så vi missade Danny och Miriam vilket SÖG för jag ville verkligen se Miriam. Jag antar att dom sparar det bästa till sist.

Men ska verkligen inte klaga, har haft en sjukt bra kväll med en väldigt bra vän. Vi har dansat loss och sjungit oss hesa så jag är nöjd ändå.

Man får ta vara på (eller skapa) små guldkorn i vardagen.

Kramis

Likes

Comments