Tankar, Bulimia Nervosa- Min resa

Idag ska jag alltså berätta om vad som har hänt de senaste veckorna. Jag skrev ju i mitt senaste inlägg att ja hade varit på möte hos "..." med min pappa, att jag hade pratat med skolsköterskan och att jag skulle få hjälp. Det var då ganska många som undrade vart jag hade varit och vad det är som har hänt och det tänkte jag svara på nu.

När jag var ca 13-14 år gammal började jag få stora problem med min syn på mig själv och min kropp. Jag var inte nöjd med hur jag såg ut, jag var inte nöjd med mig själv, jag trodde att andra tyckte illa om mig på alla sätt och vis. Jag hade fått höra många gånger under mitt liv att jag var tjock, ful, hade liten rumpa och gud vet vad. Jag började ta åt mig. Jag började tro att allt de sa var sant och det blev bilden jag hade av mig själv. Jag trodde att mitt värde satt i hur jag såg ut. Här uppstod det första problemet, att jag inte var nöjd med mig själv, det som skulle utlösa något mycket värre. Jag ville inte känna så. Jag började träna mer och äta mindre. Här uppstod det andra problemet, jag började "banta".

Jag satt flera timmar per dag och letade efter metoder att äta mindre, olika dieter som lowcarb, lchf och veganism. Jag letade efter workouts för att få platt mage, thighgap och större rumpa. Jag var 14 år. Efter att ha ätit för lite en för lång tid blir kroppen otroligt hungrig och det slutar med att man hetsäter. Man trycker i sig allt man hittar för att kroppen behöver energi, kroppen säger åt dig att äta. När du väl har fått i dig all mat så håller kroppen stenhårt kvar vid den, för den har förstått att det kommer dröja länge tills den får så mycket mat igen, Alltså, det blir mycket svårare att gå ner i vikt. Det resulterade i att jag åt ännu mindre och tränade ännu hårdare, för att sedan hetsäta ännu mer. Och där var cykeln igång.

Jag har haft perioder som har varit bra, där jag haft en balans mellan träning och kost, där jag har ätit nyttigt men ändå unnat mig, där jag varit i bra form. En sån period var från sista terminen i nian tills ungefär november förra året. Sen har jag haft sämre perioder, där jag bara svajat mellan att svälta mig själv och träna tills jag nästan svimmar för att i nästa sekund äta så att jag nästan sprängs. En sådan period har jag haft sedan november förra året tills nu, med ett litet undantag för i somras då jag inte prioriterade träningen och var lite mer avslappnad med maten.

För ca två veckor sedan fick jag nog. Jag insåg att det här beteendet inte är hållbart, att det är skadligt för både min kropp och min själ, att jag mår psykiskt dåligt av det och att det förstör nästan varje dag av mitt liv. Jag insåg att jag vill leva ett liv där jag mår bra, trivs i mig själv och kan ha roligt. Jag hade hört talas om hetsätning förut och visste att det var ungefär det jag höll på med. Jag sökte upp "självhjälp mot hetsätning" och kom in på en hemsida som heter friskfri.se. Där läste jag också information som handlade om bulimi och när jag läste symptomen blev det som ett slag i ansiktet, allt stämde in.

Jag ringde min mamma och berättade allt jag hade läst och att jag kände att allt stämde in. Jag trodde att hon skulle stötta mig direkt, säga att det var bra att jag vågade öppna mig, säga att vi kunde prata om det hemma, att hon skulle hjälpa mig och säga att vi skulle fixa hjälp. Men nej, hon sa istället att "det här beteendet är vanligt, att de flesta tjejer gör så och att flera av hennes kompisar gjorde så när de var unga, det är normalt". Jag fick en chock ärligt talat, jag tänkte bara "säger hon att det är normalt och att jag bara ska komma över det?". Jag började gråta mitt på stan, mamma har alltid varit den som stöttat mig och nu sa hon att jag "BARA behövde äta mer". Förstår hon inte att det är just det som hela ätstörningen handlar om? Att man inte VÅGAR äta mer.

Jag gick hem till pappa och berättade samma sak till honom. Han sa att han hade anat att något var fel men att han inte hade vågat kommentera det och han sa att han skulle göra sitt bästa för att hjälpa mig. På kvällen pratade jag med mamma igen och då sa hon i princip att hon inte tror på det jag säger förens jag får en diagnos. Hon var helt säker på att jag bara behövde äta mer. Jag måste bara tillägga att det här verkar vara en ganska vanlig reaktion hos föräldrar när de hör att deras barn har problem med mat, träning osv. Jag tror att det handlar om att man inte vill tro på det eller att man helt enkelt inte tar det på allvar.

Dagen efter gick jag och pratade med skolsköterskan. Hon sa att det var uppenbart att jag hade en ätstörning och att vi borde ringa BUP (barn- och ungdoms-psykiatrin) och få kontakt med deras ätstörningsteam. Hon ringde och pratade med pappa och pappa ringde därefter till BUP. Vi fick som tur var en tid redan veckan efter och det var där jag var tisdagen förra veckan med pappa. Vi pratade i ca 1 timme och 45 minuter. Jag fick ett schema som jag skulle äta efter varje dag och så fick jag papper med förslag på frukost och mellanmål. De kunde också säga att jag hade en ätstörning. För att få reda på vilken ätstörning det var så skulle vi göra massa tester och så vidare, vilket var det jag gjorde idag.

Jag var där i ca 45 minuter och svarade på frågor, gjorde tester m.m. och hon kunde då diagnostisera mig. Hon kom fram till att ätstörningen jag har är "Bulimi nervosa utan självrensning". För att kortfatta det handlar det om att man hela tiden går mellan att svälta sig själv och träna jättehårt för att sedan hetsäta och sen svälta sig igen.

Orsaken till ätstörningen är oftast många olika saker tillsammans men det har ofta att göra med att man har en osund bild av sig själv, dålig självkänsla, en känsla av att värdet sitter i utseendet och känslan av att allt vore bättre om man var smal. Den delen som heter "utan självrensning" betyder i princip att man inte spyr för att göra mig av med maten utan att man istället svälter sig själv och hetstränar.

Så nu har jag alltså fått en diagnos och jag kommer få den hjälp jag behöver. Jag har möten med en eller två kuratorer kontinuerligt och så har jag även tillgång till en dietist. Det känns som att jag är redo att bli frisk nu i alla fall och det känns som att det kommer gå bra om jag gör det som jag blir tillsagd och om jag får det stöd jag behöver från vänner och familj. Jag får helt enkelt hoppas på det bästa.

Som jag skrev i det senaste inlägget så tycker jag att detta är en väldigt viktigt sak att prata om och att en viktig sak att sprida kunskap om. Eftersom att det här är en väldigt stor del av mitt liv så kommer jag skriva mycket om det på bloggen. Inte för att jag vill ha uppmärksamhet utan för att jag vill kunna hjälpa och stötta andra som också har liknande problem och även för att kunna öppna folks ögon, få dom att förstå att ätstörningar är något allvarligt, hur mycket det påverkar vardagen och hur svårt det kan vara att ens märka att en vän eller familjemedlem har en ätstörning.

Jag hoppas att ni som läser det här respekterar det jag har skrivit och förstår att det inte är något att skämta om. Ni som känner mig, går i min klass eller liknande- lägg inte fokus på det här, bete er inte annorlunda för att ni vet det. Det är lättare för mig om ni bara är precis som vanligt, då känns det inte som att alla går runt och tänker på det hela tiden. Jag har ju trots allt fått hjälp nu och allt kommer förhoppningsvis att bli bättre framöver 💗

Om du känner igen dig i det här, om du känner att mat, träning och dålig självkänsla förstör för dig, sök hjälp. Du är inte ensam.

Ta hand om er, kramis.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Tankar

Igår var jag på möte hos ... med min pappa. Jag pratade med skolsköterskan för någon vecka sen då jag kände att allting hade spårat ur, att jag inte hade någon kontroll och att jag bara ville bli frisk. Hon sa att vi skulle ringa till ... och det gjorde vi, och igår fick vi komma dit. Vi pratade i ca en timme och 45min om allt verkligen. Jag fick ett speciellt schema, massa papper, information och tips. Jag ska tillbaka dit nästa vecka för att göra några tester och så ska hon försöka komma fram till en diagnos vilket vi inte kunnat göra än. Jag skriver uppenbarligen inte så detaljerat nu och det är för att jag inte vill att alla ska få reda på det under skolveckan, för då kommer alla att se på mig annorlunda och jag orkar verkligen inte med det. Ni behöver inte bli oroliga dock, jag har inte GJORT något allvarligt eller kriminellt haha, det handlar om något mentalt. Jag kommer förmodligen skriva allt på bloggen i helgen om jag orkar det. Jag tycker att det är en väldigt viktig sak att ta upp och sprida, att hjälpa andra som har samma problem osv.. Så tills helgen får ni vänta. Vill bara önska alla en bra dag imorgon och att ni tar hand om er💗
Kramis

Likes

Comments

Träning & hälsa, Vardagsliv

Jag verkligen kickstartade denna vecka med en fullsmackad måndag. Skola från 8.30-16.15 och sedan träning och plugg på det. Jag har nu skaffat gymkort och kommer att gymma på sidan av Thaiboxningen och boxningen då träningen annars bara blir 2 ggr i veckan. Idag körde jag typ baksida ben och rumpa och övningarna jag gjorde var:

Höftlyft i smithmaskin
Kickbacks
Legpress med ett ben, vinklat i 45 grader
Marklyft
Stående hamstring-maskin

Jag körde 10x5 på alla övningar och mellan varje övningar körde jag 10st jumping jacks/burpees/squatshopp/utfallshopp för att verkligen bränna ut benen. 😴

I slutet körde jag lite mage och då fokuserade jag på övre delen av magen😋 Direkt efter träning gick jag och hämtade en banan och min proteinshake och satte mig och mumsade på det samtidigt som jag stretchade. Gottis🙇🏽‍♀️

Jag kom hem ca 18.30 och pluggade då i en timme på samhäll och spanska. Sedan hoppade jag in i duschen och efter det gjorde jag middag. Mathavre& kyckling-sallad med hemmagjord dressing (gräddfil och kryddor) mums!

Nu ska kag faktiskt ta och lägga mig så att jag är pigg tills imorgon. Jag har en väldigt jobbig vecka framför mig pluggmässigt så då får man se till att sova ordentligt 😝😝 Natti

Kramis 💗

Likes

Comments

Vardagsliv

Godmorgon hörni! Just nu sitter jag och kollar på Linn Löwes Q&A, hon har alltid varit på delad förstaplats av mina favoritträningstjejer på instagram. De är Linn Löwes, Malin björk och Malin Jansson, jag älskar dem!

Jag vaknade imorse och kände då lukten av pannkakor, gissa om jag blev glad? Hoppade in i duschen och tvättade håret och satte på ansiktsmask, sen begav jag mig ner i köket.

Nu sitter jag alltså här och mumsar på pannkisar och kollar på Linn. Jag ska tvätta av ansiktsmasken och sen har jag en del dag av pluggande framför mig. Nästa vecka har jag tre prov: samhällskunskap, matematik och spanska. Wish me good luck😴

Kramis💗

Likes

Comments

Allmänt, Vardagsliv

Okej hörni.. den senaste veckan har jag shoppat SÅ mycket. Jag har seriöst gjort av med 3000(???) denna vecka och jag vet inte ens vart pengarna har tagit vägen haha.. det har varit mycket småköp och sen gick jag på bio och åt ute så ja.. pengarna rann i väg hehe.

Här är lite köp från den senaste veckan i alla fall! 😋😋

Fick även två tidiga födelsedagspresenter från mamma och pappa, en ny väska + "pennskrin" och en iPad!! Tack mamsi och papsi💗

Likes

Comments

Vardagsliv

Igår var en riktigt bra dag. Jag vaknade vid 8 ungefär och åt då frukost med pappa och lillasyster. Efter det gick vi till klubben och pappa tränade i en timme medan jag myste med Ines i soffan (mådde inget vidare😴). När han hade tränat klart gick vi ner på stan och köpte ett skal till min nya iPad som jag fick av pappsen som tidig födelsedagspresent. Lovie mötte upp oss på stan för att sen följa med till mamma, dit jag övningskörde! Det gick faktiskt väldigt bra trots att jag det bara var typ tredje gången med en växelbil.

Jag fixade mig hemma hos mamma och vid 18 nångång fick jag och Lovie skjuts till stan där vi mötte upp Assar och Matilda. Vi gick till Bamboo City och åt där, jag tog såklart mongolisk buffé och sushibuffé. Sedan hämtade vi ut våra biobiljetter. Istället för att frysa ihjäl på stan så gick vi hem till pappa en stund och kollade på tv och sen gick vi tillbaka till bion vid typ 21😋 Vi kollade på Don't Breathe och jag skrev och fick panik 24/7, alltid jag haha😜 Efter bion tog vi bussen hem vid typ 23 och umgicks bara resten av natten till typ 03. Jag och Lovie sov i min säng och de andra två sov på en megastor uppblåsbar madrass så hela mitt rum var täckt av sängar haha!

Idag, söndag, åkte de hem vid 12 nångång och då åkte jag och mamma till Ikea och spenderade hela dagen där med lunch och shopping. Nu på kvällen har jag möblerat om mitt rum, städat rummet och småplockat lite med allt möjligt. Det har varit en väldigt bra helg helt enkelt!
Kramis

Likes

Comments

Tankar

Hej hörni. Nu har jag inte bloggat sedan 18 september, det har hänt väldigt mycket annat som har tagit upp min tid men nu ska jag försöka komma igång igen.

Vi har haft väldigt mycket i skolan, speciellt matten stör mig. Jag kan om jag vill men jag är så motiverad på det ämnet att jag inte orkar bry mig haha... I de andra ämnena går det dock jättejättebra så det kanske får väga upp hehe.

Jag har haft lite andra saker som tyngt ner mig ordentligt och rent ut sagt förstört nästan varje dag den senaste tiden men nu har jag äntligen pratat med mina föräldrar och skolsköterskan och jag kommer få hjälp. Jag kommer skriva mer om det senare, även om det är väldigt jobbigt och, enligt mig, pinsamt. Att läsa om det ämnet kan vara väldigt triggande och att skriva om det ämnet kan vara väldigt jobbigt, vilket det förmodligen kommer att vara för mig. Men jag tänker att om det kan hjälpa någon så är det värt det. Det är ett ämne som man behöver prata om mer och som måste sluta vara tabu.

I alla fall, nu kommer jag försöka blogga framöver om allt som händer i mitt liv och även det där lite jobbigare.. jag försöker ta nya tag och fokusera på målet att må bra och vara frisk igen.

Kramis

Likes

Comments

Vardagsliv, Tankar

Åh asså just nu går allt så bra. Skolan går bra, hänger med i tempot, gör mina läxor i tid och klarar alla uppgifter. Träningen går bra, kommit igång med träning ordentligt och tränar minst ett pass varje dag. Ska träna upp mig ordentligt, få sjukt bra kondition, otrolig styrka och bra teknik så att jag blir riktigt jävla bra på det här. Jag satsar på tävling. Livet i allmänt går också bra, mår bra just nu och har sen ett tag tillbaka en väldigt fin person i mitt liv som gör mig glad varje dag. Tacksam. Livet rullar på och allt är allmänt underbart just nu. Förhoppningsvis sitter det i mer än ett tag❤️ Hoppas ni alla har det bra, ni förtjänar det. Omringa er med personer som gör er glada och som uppskattar er. Kramis

Likes

Comments

Vardagsliv, Mat

Jag har alltså inte bloggat på 5 dagar, frågan är vart jag har varit? Egentligen har jag bara inte haft tid. Hela helgen spenderades med en och samma person och dagarna den här veckan har jag pluggat efter skolan och kommit hem får träningen typ 21 varje dag. Jag har också lite dåligt med motivation och idétorka så framöver kommer bloggen vara ganska stilla. Jag gör ju samma saker varje dag, går i skolan, pluggar och tränar så jag kommer bara blogga om "speciella" saker som händer osv så att det blir roligare att läsa.

Idag gjorde jag i alla fall ett väldigt gott mellanmål. Jag tog yoghurt, blåbär och krossade digestivekex och varvade om vartannat i ett glas. Toppade med lite valnötter, supergott verkligen! Så enkelt, ni borde prova!

Likes

Comments