​"Som du ser av första tabellen så ökade arbetslösheten kraftigt i alla de tre länderna mellan 1928-1932. Ändå var det bara i Tyskland som det blev en nazistisk diktatur. Vad tror du det kan finnas för orsaker till att både USA och Sverige förblev demokratier trots att länderna hade dålig ekonomi och hög arbetslöshet?" 


Jag tror främst att det beror på att Sverige och USA ville behålla sig som stadiga länder. Men varför de fortsatte som demokrati kan säkert ha berott på att de fortfarande ville att människorna i landet ska ha ett val till vad de vill att staterna ska bestämma. Att de vill att invånarna ska ha en fri vilja om vad som ska bestämmas osv. Trots dåliga ekonomier och hög arbetslöshet så hade invånarna ändå sin egna vilja och fick vara med och bestämma om vad som skulle styras. 

Hög arbetslöshet ger dålig ekonomi, men troligen betalas det skatt på lönen, som går in till staten, som gör att det fortfarande går att ha en demokrati. Till skillnad från Tyskland där det är en diktatur och endast en person bestämmer vad som behövs göras. Klart arbetslösheten minskar när en person bestämmer att alla ska jobba, och vart pengarna ska gå. Då får landet en stadig ekonomi och mindre arbetslösa. Men samtidigt är ju USA och Sverige smarta med att fortsätta demokrati och lyssna på vad invånarna vill. Det är ju trots allt deras land. 

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Det var en helt vanlig dag i skolan, trodde jag.

Dagen började som den alltid gör. Uppställning framför lärarinnan tills hon säger mitt namn och jag får sätta mig. Men denna dag kändes annorlunda, det kändes som att något var fel. Vilket det faktiskt var. Våran lärarinna, Erika, var inte som alla andra dagar. Hennes humör var annorlunda. Innan första lektionen hade hon något oerhört viktigt att säga. Hon berättade att ett nytt krig hade brutit ut och att hennes man var tvungen att åka. Jag blev fundersam..

Betyder det att min pappa inte kommer hem idag? Vad händer nu i skolan?

Mycket riktigt. När jag kom hem berättade min mamma för mig att min pappa tyvärr var tvungen att åka in och hjälpa till i kriget. Jag kände mig ledsen, jag såg väldigt mycket upp till min pappa. Och nu veta att imorse var kanske sista gången jag såg honom, gjorde mig gråtfärdig. Jag visste inte vad jag skulle ta mig till. Jag har ju hört alla rykten om vad hitler och massa andra konstiga män har gjort innan men inte lyckats. Tänk om de dödar min pappa?

Mamma berättade för mig att skolan kommer troligtvis att flyta på som vanligt, men att dagarna inte blir lika långa och eventuella avbrott under lektionerna.

Jag vet inte bad jag ska lita på, min mamma eller alla nyheter. Är det ens säkert att jag överlever i Sverige? För vad vet jag, de kanske kommer hit. Jag känner mig inte redo att förlora allt.

Likes

Comments