Kan det bli bättre?! Svettig dressyrlektion men urhärlig känsla fick man, Kamu var lungn och fin och stressade inget alls faktiskt!
Vi började med att att bara fokusera på skritten på hur jag satt och hade mina händer osv. Märkte direkt skillnad då jag höll om hästen med vaderna och flyttade höger hand lite framåt och neråt.
I traven funkade han helt super och vi fick också mycket berömm av Jenni, älskar att rida för tränare som faktiskt säger då man gör fel och då man gör rätt!
Galoppen var han helt amaziiing och jag fick en superbra känsla där också. Jag måste lära mig att sitta med händerna nere och istället för att dra inner-hand mot mig så flyttar jag den liite innåt så får jag hästens huvud flyttat lite innåt och på samma gång bromsar jag lite!!
Fick massor av tips så på onsdag så blir det terräng så han får springa av sig lite och på söndag blir det dressyr igen!

Red med Vikis dressyr sadel eftersom att den passar på Kamu helt okej! Så den får jag låna då Viki far på mamma-ledigt då hon får föl i sommar!

Vädret där ute är superfint så ska nog ännu hinna ut en gång idag och imorgon ska vi gå till villan från mommo och moffa!

Likes

Comments

Alltså jag är sååå sååå glad!
Har äntligen fått en medicin mot min ångest, jag är överlycklig. Min ångest har begränsat mig väldigt mycket från att göra roliga saker så det har alltid slutat med att jag t.ex inte farit någonstans eller gjort något med någon kompis. Men idag då jag var till psyk-läkare så lät det som att det inte fanns en chans att jag skulle fått en medicin men ändå skrev han ut en! Men han sa även att det skulle vara bra att ha mindre press på mig och att jag skulle minska skolarbetet, men det vet jag tyvärr inte om jag kan göra eftersom att jag MÅSTE bli klar med skolan!

Med min nya medicin så hoppas jag verkligen att jag kan stryka min ångest, för jag har argumenterat färdigt med den! Så nu hoppas jag att jag ska kunna fara till skolan, stallet, umgås med mina kompisar och sitta där det är mycket folk. Jag har verkligen under december-januari-februari fått se bra och dåliga sidor med att ha ångest så jag hoppas kunna få må bättre nu!

Imorgon är det ridlektion på schemat, är verkligen taggad! Hoppas Kamu är lika bra som i onsdags eller när jag nu red sist haha.
På kvällen åker jag till Petalax för att spendera lördag kväll och söndag där, verkligen skönt att få komma bort lite!
På tisdag så blir det kanske shoppingresa med Kaisa och Ann-louise om jag orkar fara med då eftersom att jag ändå kanske ska till Hööks på torsdag såå vi får se!😊

Nu ska jag börja gå och sova så Godnatt

Likes

Comments

Ä N T L I G EN !!!

Äntligen är denna period slut och jag har fått alla kurser godkända fast min frånvaro har ökat under denna period. Men iaf så kände jag iaf för att blogga igen nu efter några dagars paus!
Men jag kan säga att jag är sliten, det är mycket som rasat men jag står ännu på mina ben och längtar sååååå till alla sovmornar nästa vecka haha.
Detta kommer att hända under de kommande dagarna: psyk-läkare, fara till mommo och Moffa som bor i Petalax, skrinna över isen till villan om isen är tillräckligt bra, fara till Borgå med pappa och hälsa på Fammo och Faffa och sen kommer jag ju rida Kamu några dagar nästa vecka!!

Det är inga måsten de kommande 10 dagarna så det skall bli superskönt! Jag och mamma funderar även på om vi skulle boka en resa till Grekland, Kroatien eller Spanien i sommar. Skulle vara såååå såååå skönt att komma bort till ett varmt land och bara njuta av livet.
Igår då jag red Kamu så gick han superfint, han stressade inte något så jag var otroligt glad efter gårdagens ridning. På lördag har jag dressyrlektion för Jenni så vi får hoppas att de kommer gå bra!!

Likes

Comments

Har länge funderat på att ta en paus med bloggandet, en eller två veckor!
Orsaken är den att jag måste börja må bättre och fokusera på mig själv ett tag.

Så mera bloggning kommer sen då jag har hittat mig själv och känner mig friskare för just nu är jag nere på bottnen.

Puss och Kram /N

Likes

Comments

Hur länge orkar jag? När bryter jag ihop? Hur har hon klarat av all den skiten?

Det får jag höra ganska ofta, jag kan säga att jag har många gånger varit på gränsen till att ge upp allt.
Bryta ihop har jag gjort många gånger, gråtit varenda dag för att jag inte orkat. Men ändå har jag fortsatt kämpa och jag gör det fortfarande!

Idag pratade jag med min psykolog om hur mycket jag egentligen gått igenom, alla psykiska problem jag fått av att jag varit så sjuk med sköldkörteln.
Jag drömmer mycket mardrömmar som jag aldrig gjort förr, jag har stark ångest och har fortfarande inte fått någon medicin mot det, alla tankar om att man inte är tillräckligt för någon.

Det är mycket, många saker som jag inte listat upp! Jag bryter ofta ihop, jag gråter mycket, jag plågar mig med tankar om att jag suger, att jag är ful och att jag skulle kunna vara vackrare. Men det är saker jag gör då jag är själv, sitter i rummet i tystnaden. Ingen vet om det.

Men det jag går och har gått igenom vet inte många vad det handlar om egentligen, de tror att det är en vanlig sjukdom som vem som helst kan få. Visst det är en sjukdom som vem som helst kan få men det krävs mycket engagemang från den person som är drabbad, medmänniskor och läkare för att få medicinen på en tillräckligt bra dos! Jag fick oturen på min sida så jag fick kämpa i ca tre månader för att hitta rätt dos medicin. Från att allt gick neråt blev mitt psyke också väldigt dåligt och från det har jag fått må otroligt dåligt och inte orkar men ändå fortsatt kämpa.

Sov gott nu alla fina människor där ute så får vi se vad vi hittar på imorgon!❤

Likes

Comments

Jag blir så trött.
Jag har massor av vänner MEN det har visat sig att vissa kan inte enst ställa den enkla frågan "hur mår du?" "När kommer du tillbaka till skolan?" "Vi saknar dig", jag är trött på att vara den back up vännen som alltid finns där då du är helt slut och behöver någon att prata med.

Det är EN ända som har frågat mig hur jag mår och när jag kommer tillbaka? Jag har varit borta från skolan i över en vecka och jag blir så ledsen då ingen orkar eller tar sig den minuten att skriva på sin telefon?!
Jag vet att jag klagar mycket här på bloggen, men så ser det bara ut nu för tillfället.

Ibland känns det som att Kamu är ända jag har, att hästarna överlag är de ända vännerna jag har kvar och mina stallkompisar som är 10år äldre än mig! Jag har få äkta vänner kvar och jag är stolt över att jag inte bryter ihop när det visar sig att man inte var så viktig för någon som man trodde!
Men man känner sig så jävla onödig då det visar sig att man inte betyder något för nån....då man med hela sin hjärna har brytt sig och alltid hoppats att de ska lyckas med de sakerna den gör.

Som i det quote då de sägs "jag önskar att då någon frågar mig om jag mår bra så ska den se mig i ögonen och säga att du inte gör det".

Ingen har gjort det, där har jag stått och ljugit. Jag har gjort det så många gånger att jag inte kan räkna mera...

De dagarna man ser att de t.ex varit ut och ätit utan att fråga om jag vill komma med? Då får man den ursäkten "ja men du var ju sjuk", eller ja jag iss inte enst fråga varför de inte frågade mig för då skulle det bara bli bråk.
Men på det sättet jag var sjuk så skulle det kanske vara det ända jag behöver? Jag är inte bara fysiskt sjuk utan psyket har jag också mycket problem med men det är inte många som förstår.

Hatar de kvällar som man sitter ensam i sin säng i rummet och har på hög musik bara för att man inte ska höra sin hjärna intala sig själv att man inte är värd något.

Puss & Kram

Likes

Comments

Kort fattat för detta ridpass: dålig ryttare och okoncentrerad häst!

Jag är såå såå trött nu. Dagens ridpass fick min sista energi! Men iaf ridpasset gick helt åt skogen idag, jag som ryttare fick typ bara åka på för jag orkade inte få Kamu att jobba..

Skritten var han väldig tittig i och ville helst trava och i traven så var han väldigt okontrolerbar när det gällde balansen! Han fokuserade inte på mig vilket resulterade att jag inte riktigt orkade få honom igenom riden så han blev lite på hälft idag.
Kaisa lovade rida igenom honom på söndag då vi är i manegen, så förhoppningsvis så går det bättre på söndag.
Känner bara att min kropp säger nej nu....vilket är synd och jag blev besviken på mig själv då inte hjärnan orkade tänka och då kroppen blev helt slut! Så får se hur min kropp är imorgon om det blir att sova hela dagen eller bara ligga på soffan!

Och jag måste säga att jag blev lite kär i Kaisas häst Touho, kan bara inte smälta honom. Jag tänker heela heela tiden att guud vad han är fin!!

Likes

Comments

Vaknade kl.8 och for och tog blodprov, mina värden är likadana fortfarande vilket är bra!

Då jag kom hem somnade jag på soffan, hehe. Sov en stund och sen lade jag på tv:n och där fanns inget intressant att se på så jag stängde av den och var på telefon bara. Åt en halv pizza som jag trodde jag skulle spy upp direkt efter för jag blev alldeles för mätt men aaja!

Kom för en stund sen in efter en liten promenad med hunden och nu väntar jag på att mamma ska komma hem från jobbet så vi kan gå ut och gå lite längre.....

Min kropp är helt slut och jag har inte gjort något ansträngande på några dagar nu så det är väl bara den eviga stressen som håller på att trycka ner mig.

Hoppas ni får en fin fortsatt dag!

Likes

Comments

I det här inlägget tänkte jag skriva lite på olika övningar jag brukar rida! Några är gamla övningar jag gjorde förr och några är lite nyare som jag för tillfället tränar på, soo here we go!

Balansträning:

Med "min" förra häst Kessu så övade jag mycket på balansen, red massor barbacka både på ridplan och i skogen!

En av övningarna är att ha någon som longerar en, man själv sitter på ryggen utan tyglar eller sadel. Först sitter man bara där medans hästen först skrittar och försöker följa med i stegen så bra som möjligt. Sen tar man trav och följer även där så bra som man kan med i hästens steg, när man känner att det går bra och att man hittar balansen så kan man först lägga ut ena armen och sen prova att ha ut båda armarna. Obs: Du kommer sitta och skrumppa som en potatissäck före du hittar balansen, till och med jag gjorde det.
Med den övningen så kommer du ha lättare att följa med i hästens lättrav och inse att både du och hästen hittar balans i varandra!

Bilden nedanför är från då jag hade vanlig ridlektion och vi hade lite balansövning i slutet!

Skrittövning så du får hästen att lyssna!

Lägg ut två korner på långsidan, den första ganska mycket innåt, typ 4m. Sen den andra ungefär 7m framåt men just innanför spåret så man kan rida på dens yttre sida.
Med hjälp av kornerna kan du göra skänkelvikningar och då "blir du tvungen" att få hästen att gå skänkelvikningar så du kommer på utsidan av kornen.
Har övat på det ganska mycket med tränare, att jag först skall rakställa hästen så den är rak och sen ta en halt och sen några steg framåt och sen får jag börja flytta hästen utåt! På så sätt så går man ungefär igenom det från grunden och gör det ganska så punktligt.

Bilden nedanför skall på något sätt beskriva men kommentera gärna om ni inte förstår!

Galoppövning med följsam hand:

Ett litet tips till de som har heta och starka hästar! Eftersom att Kamu är väldigt het och stark så har jag fått många tips hur jag ska göra för att få honom att lyssna lite bättre.

Först brukar jag värma upp ordentligt före jag börjar galoppera så mycket skritt och trav före.
Då jag galopperar så brukar jag oftast lyfta från skritt för det känns bättre eftersom att då slipper han inte springa iväg från handen utan att jag är beredd!
Jag brukar galoppera att jag lyfter galopp på kortsidan och tar in honom på en volt på en av kortsidorna i ridhuset/ridplan så han inte slipper springa på långsidan. Brukar oftast galoppera två volter innan jag far ut på spåret och om han börjar springa och slutar lyssna så brukar jag svänga tvärs över Obs: Det gäller att ha koll på sin väg. Jag brukar ha en A-plan och en B-plan och då är ju oftast A-planen att göra som jag sa, först volter och sen långsidor. Men om inte långsidorna fungerar så låter jag inte det skita sig utan då svänger jag tvärs över för då saknar oftast hästen in då det blir en liten kurva!
Kom ihåg att följa med med handen i galoppen och inte sitta som en sten för då slutar det oftast med att hästen blir hård i munnen! Lätta lite lätt med rumpan också istället för att sitta som i korttrav, i hoppningen är det viktigt att man inte sitter ner och pompar som en studsboll! Så upp med era rumpor.

Så mjuk och följsam han och håll skänklarna nära så du kan hålla om hästen!

Om hästen är riktigt taggad på att få galopera så sätter jag hellre mera jobb på skritten och traven för med tiden så märker hästen att man måste lugna ner sig för att annors får den ändå inte springa av sig!

Bilden nedanför så står jag lite lätt i lättsits och låter honom galopera av sig!

På bilden är det alltså min gamla häst Kessu

En uppvärmningsövning jag brukar göra:

Rid som en 8 i ca. 10min och ta sen en skrittpaus. Det mjukar upp hästen på båda sidorna och det är liksom två flugor i en smäll, gjorde det mycket med Kessu vilket lärde mig att byta lättning då jag bytte varv.

Superbra träning för ens egna ben också om man man gör det i lätt-trav!

Likes

Comments

God Morgon!
Vaknade för 45min sedan, luggit i sängen och kollat sociala medier så nu börjar det väl vara dags att stiga upp. Blev ingen skola idag heller, vilar ännu idag så far jag imorgon istället.
Dagens måsten:
-Läsa på SA-prov
- Rida Kamu
- Vila
-Gå ut med hunden

Där är lite saker som jag måste få gjort idag! Börjar med att läsa på SA prov så jag sen ska kunna fara och rida, tänkte fokusera på skritten och traven idag. Går knappast att galoppera på något annat ställe än i terräng idag då ridplanen är som den är!
Funderade att kanske fara barbacka, beror lite på hur underlaget är då jag kommer ut till stallet!
Skulle vara bra med en manege på bakgården nu....
Men iaf så ska jag ta en promenad med hunden efter att jag ätit frukost, så hon också får gå ut lite!

Nej nu skall jag stiga upp så nu hoppas jag ni får en riktigt bra Alla Hjärtans Dag!

Likes

Comments