Japan

Vi ankommer till Ancona 07.00 med färjan efter en god natt sömn. Vi har siktat in oss på staden Pompei som är ca 4-5h bilresa söderut från Ancona. Resan gick bra, väldigt fin resa med mycket berg och fina landskap. Kommer till Pompei och äntrar den arkeologiska staden. Vädret är mycket bra! Vi strosar runt ruinerna från Romarriket som ödelades av vulkan utbrottet från Vesuvio bland alla turister. Så bevarat och nyupptäckt område. De håller fortfarande på att utforska staden.

Därefter åkte vi in mot Napoli och hittade vårt boende ute i förorten till staden. Checkade in och åkte in till staden för att äta och jösses vilken enormt stökig stad. Trafiken var galen och som sagt så kändes staden överlag väldigt osäker. Vi letade upp en välkänd pizzeria då Napoli sägs vara pizzans hemstad och såklart tog vi den som anses vara bäst. Två olika pizzor har de på menyn och var enormt mycket folk så att få en plats i restaurangen var inte att räkna med. Så vi beställde och tog med oss och satte oss vid en trappa. Pizzan såg fördärvlig ut men herrejösses vilken smak! Går inte att jämföra med svenska pizzan som endast är sliskig. Denna var smakrik på en helt annan nivå! Bellissimo 👌🏽

Dagen därpå var det dåligt väder igen och vi hade planerat in att besöka vulkanen Vesuvio. Trots dåligt väder så körde vi dit. Vandrade ca 30min upp i regnet och däruppe var det tät dimma. Fransmännen skrattade åt mig när jag alldeles innan stegringen upp köpte med mig en pizza slice, men är det inte allas dröm att äta en Vesuvio på Vesuvio?? 😄

Vi såg knappt någonting ner i kroaten men vandringen runt var ändå duglig. Sedan satte vi oss i bilen och bilade de 2h upp till Rom för att checka in på det nya boende. På vägen stannade vi till med ett shopping outlet för att köpa biljetter till fotbollsmatchen Roma - Palermo. Så när vi ankom till boendet var det bara att duscha och byta om för att sedan sätta fart mot arenan - stadio olympico. Matchen var underhållande, 4-1 skrevs slutresultatet till. Lagomt bra stämning på läktaren och kul att få se en Serie A match igen sedan ungdomstiden då vi gjorde en magisk resa till Italien för att se på fotboll.

Nu blir det till att sova för imorgon ska vi förhoppningsvis hinna med att beta av mestadels av Rom på en dag! 🏃🏼

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

  • Italien
  • 12 readers

Likes

Comments

Japan

Vi åkte hela vägen från Budapest till Plitvice National park som tog ca 5h. Vi anlände ca 22.00 så vi checkade in på vårat boende och sov! Dagen därpå besökte vi kanske världens mest i ögonfallande naturpark, iallafall Europas. Makalöst fint med vattenfall överallt och klart grön turkosa vatten med fiskar i. Det tråkiga var att det var dimmigt men åh andra sidan var det inte så mycket folk som det annars är. Så vi strosa runt och njöt i ca 4h som tog oss runt alla sjöar. Därefter åkte vi mot Split. Tanken var att vi skulle åka kustlinjen ner i Kroatien men när vi kollade färjor till Italien fick vi tänka om. Antingen stanna 4-5 dagar eller åka imorgon kväll. Vädret är inte perfekt och Kroatien är ett typiskt semesterställe som man kan åka tillbaks till så vi kände att vi hellre betar av Italien istället. Så sagt och gjort boka vi natt färja imorgon (fredag) till Ancona. Så vi har en kväll och en heldag i kuststaden Split.

Den kvällen gick åt att äta gott och strosa runt huvudområdet. Nu börjar klimatet ändras både vädermässigt och historiskt. Här är det varmt i luften (äntligen!) ca 18-19 grader och är behagligt. Historiskt så är det inte präglat som resten av öst europeiska länderna av andra världskriget utan av romartiden.
Andra dagen så fortsatte vi kika runt i stan och passade på att njuta av morgon solen innan regnet drog in. Så nu inväntar vi färjan för att kunna få vila lite och ladda inför Italien!

Likes

Comments

Japan

Sista dagen i Slovakien så skulle vi kolla in ett av de finare slotten i öst Europa enligt rykten. Det var sagolikt fint, likt Disneys slott. Det tråkiga var att vi hade en dålig tajming då allt är stängt på måndagar så vi fick aldrig chansen att få gå runt inuti och kolla. Vi tog det lugnt och fikade innan vi satte fart mot Budapest i Ungern - ca 4h bilresa.

Vi anlände på rätt sent på kvällen så vi checkade in på boendet i centrala delen av Budapest och åkte och parkerade bilen i utkanten vid ett så kallat P+R parkering där du kan kliva på tunnelbanan in till staden och som är gratis. På tisdagen blev det stadsvandring. Runt om i städerna i öst Europa så erbjuds free walkingtours men som vi aldrig av någon anledning hoppat på. Denna gången gjorde vi det. Vi fick en mycket bra guide som visade oss runt i den enorma staden och visade av några av de större byggnaderna utav alla. Om jag innan tyckte Krakow hade många gamla byggnader så är det inte ens i närheten av hur många olika fräna byggnader Budapest har. En annan intressant sak är att staden är uppdelad mellan en flod där ena sidan heter Buda och den andra sidan Pest och uttalas ihop Budapesch inte Budapest.
Andra intressanta saker var att inga byggnader får vara högre än 96m som kyrkan och parlament huset når som ska symbolisera likvärde, ingen är större en den andre. Ungern har en väldigt intressant historia också kring hur de både blivit ockuperade och konkurrerat i världen. Massiv stad som verkligen är intressant. Efter våran rundtur så strosa vi som vanligt runt själva för att se det vi önskade att se. Bland annat ett monument med gamla skor efter Danube floden som symboliserade när militär gruppen vid namn Arrow Cross beordrade judar att ta av sig skorna innan de avrättades och föll i floden, där skorna var det enda som lämnades kvar. På kvällen sedan blev det att testa på bar livet. Något Budapest är vida kända över är att de tar över en gammal övergiven byggnad och gör om till en bar/häng ställe. Riktigt coolt koncept där det fanns ca 20st olika med olika design.

Dagen därpå - onsdag - så blev det att testa på deras spa anläggningar de har. Vi valde det populäraste som hade en utomhus pool. Var riktigt skönt att koppla av och blev nästan lite väl länge vi var där för vi lämnade först Budapest runt 17-tiden och har en bilresa på ca 4-5h till Kroatien men det var de värt!

Likes

Comments

Japan

Dagen efter det spontana kalaset så bar skutan av till Slovak paradise national park som är ett stort område med över 300km av vandringsleder. Vi tog den mest populära som skulle ta ca 4h totalt. Vi försökte febrilt att leta upp någonstans att äta frukost men eftersom vi bodde i en bygd nära parken och det är söndag så var allt stängt så vi köpte några choklad bars på ett hotell i området innan vi begav oss. Denna vandring är den absolut roligaste hike jag gjort! Man vandrar längst med en mindre bäck där du hela tiden måste studsa runt på stenar för att ta sig fram. Riktigt fin natur och som sagt, nästan som en naturlig hinderbana. Vissa partier måste man klättra bland annat vid vattenfallen. Inte den säkraste vandringen men använder man skallen och är försiktig ska det inte va några problem!

Efter vandringen så hade de äntligen öppnat upp restaurangerna så vi kunde mysa i oss en soppa som förrätt innan maten. Efter det åkte vi till ett maffigt slott där vi tog oss en rundtur med en apparat som gav oss en guidning kring slottet. Slottet går tillbaks till medeltiden där det flera gånger bytt ägare som härskat över samhället där inne. Imponerande stort. Därefter bilade vi oss längre in i Slovakien till ett annat litet samhälle för att tillbringa kvällen.

Likes

Comments

Japan

Den sista dagen i Polen spenderades i Zakopane som ligger allra södrast i Polen och mellan Polen och Slovakien går en stor bergskedja. När vi börjar närma oss målet från Krakow och vjun av de kantiga bergstopparna så blev vi som barn i bilden, woaw! Byggnaderna och landskapet är annorlunda. Känns lite som Åre stuk bara det att de är billigare.

På agendan stod vandring i Tatrys fjällkedja och till sjön Morskie Oko. Väldig enkel och populär vandring på ca 2h enkel väg upp. Tråkiga var att det var helg och "holiday" för polackerna vilket betydde välfärd utan dess like av folk upp till den fina sjön som kantras av fjälltopparna, mycket trisst. Vi knallade iallafall vägen upp, undgick turist beachen, och satte oss på sidan av sjön och fikade och bara njöt av det fina vädret. Sedan begav vi oss runt sjön där man kunde klättra upp till ännu en mindre sjö längre upp och få utsikt över Morskie Oko sjön uppifrån. Helt otroligt fint var det där, får Kanada vibbar av stället. Snö, barrskog, vattenfall, höga vitklädda bergstoppar.

Efter vi sugit in allt och bara njutit så begav vi oss neråt för att sedan bege oss till Slovakien som låg ca 2min bilresa från parkeringen till vandringsleden. Där norpa vi ett billigt boende i en liten bygd. Vi anländer ca 20.00 och letar oss in i huset. Väl där fick vi ringa så ägaren kom och som såklart endast kunde Slovakiska (?). Hon pekade upp mot övervåningen och undra via teckenspråk om vi var okej med att sova däruppe. Javisst, sa vi som var trötta. Tog med packningen upp och möter ett stort gäng sittandes runt ett matbord. Visade sig vara en kajak klubb från Polen som satt där glada i vågen med X antal för många vodka shots. Bredvid matbordet drar Slovaken ner en stege som leder upp till vinden. Där skulle tydligen vi bo. Helt bedrövligt boende. Vi garvade åt situationen men får bli som det blir tänkte vi. Luckan kunde såklart inte stängas utan vi fick höra hur polackerna härjade. När vi gick ner så började de insistera på att testa deras hemgjorda vodka. Super goda var de och det hela sluta med att vi satte oss ner med dom då de ändå satt och sjöng och spelade musik. Väldigt trivsamt blev det när tre spelade gitarr och en hade tillochmed med sig en kontrabas och spelade med medan resterande 10 personerna sjöng stolt sina polska allsånger.

Likes

Comments

Japan

Två nätter blev det i den bästa staden hittills under resan - Krakow. Allt ligger tätt och deras huvudtorg är maffigt med både gamla byggnader, skulpturer och kyrkor. Staden känns mycket mer i liv än de andra. Så efter heldagen i Auschwitz så passade vi på under kvällen att uppleva Krakow.

En typisk polsk rätt. Ett bröd fyllt med diverse innehåll, rätt gott faktiskt, annars är det konstigt nog dumplings som gäller och speciellt med blåbär som är mycket gott. Känns dock mer som en efterrätt än en huvudrätt menmen.

Dagen därpå så gjorde vi en mer grundlig stadsvandring för att se det mesta under ljusets strålar innan vi lämnade staden. Denna dag var - första - dagen på resan med sol!

Därefter så begav vi oss utanför Krakow igen för att besöka en av världens äldsta saltgruvor som varit i drift sedan 1200-talet. När UNESCO började lista världsarv så var salt gruvan en av de 10 första landmärkena med andra såsom Yellowstone, Galapagos öarna osv. Det som var synd under vistelsen var att gruvan var enorm men besökare hade bara tillgång till ca 10% och den vandringen var väl "uppgjord" med olika dockor som skulle illustrera hur det var. Blir lite likt ett museum/karusell än att få se det äkta. Men var ändå mycket som gav en Woaw känsla, bland annat alla salt skulpturer gruvarbetarna gjorde och hur de utgrävde salt som var otroligt värdefullt förr i tiden.

  • Polen
  • 53 readers

Likes

Comments

Japan

Idag var dagen kommen. En highlight på resan där vi bokat en heldag med en guide som ska ta oss runt och visa det helt ofattbara som hände här mellan 1940-1945. Våran guide var mycket bra och vi hade hörlurar så man hörde tydligt och kunde kolla runt medan hon informerade!

Helt sanslöst att ta in allt och vandra runt i området och svårt att förstå hur "nyligen" detta hände och hur rå människan kan vara mot varandra. Massa olika historier som var helt heeelt sjuka och mycket intressant fakta. Våran guide var mycket bra.


Svårt att berätta allt men tänkte förklara några av bilderna iallafall.

Kanske den mest kända bilden från Auschwitz - "Arbeit macht frei". Vilket betyder arbete ger frihet och var här fångarna marscherade in i Auschwitz.

Alla vägar bär till..? :( Guiden berättade att anledningen till att de skickade judar/krigsfångar/homosexuella/handikappade var att de ville spara på ammunition samt att det var påfrestande för soldaterna med avrättningar. Så då byggdes denna enorma anläggning upp med flera mindre runt omkring då tågförbindelsen var bra.

25% kom till Auschwitz och fick arbeta och svälta ihjäl sig. Dessa var de som ansåg lämpliga att arbeta resterande 75% blev ihjäl gasade vid ankomst. Nazi tyskarna var noga och märkte upp fångarna och få, väldigt få levde längre än 6mån. De allra flesta på tavlorna levde mellan 4-15 dagar.

Här stod de uppradade för roll-calls när de blev inräknade efter dagarna. Det första dokumenterade dödsfallet från Auschwitz var när det första tåglasset kom och de fick stå upp i 19h tills en man ramlade ihop och dog.

Gestapo, Nazis polisenhet, fraktade hit krigsfångar där de bland annat hängde på stolpar som inte alls var höga men tillräckligt för att inte nå marken.

Enligt guiden var det väldigt många som försökte ta självmord genom att springa in i stängslen. Så tyskarna hällde 1-2m med grus före stängslen för att kunna höra om någon försökte smita så de han skjuta denne innan den trasslade in sig i stängslet.

Levnadsförhållande var som ni kan förstå värdelös. Jobbade ca 14h om dagen och fick soppa med mögligt innehåll samt en liten brödbit.

Två gaskammare hade de i Auschwitz. Alla gaskammare inklusive de i Birkenau förstördes nästan helt för att undanröja bevis när de närmade sig slutet för tyskarna. Historierna hur de testade sig fram med att börja använda gaser var.. huvva. Men principen var att de tryckte in ca 100 personer i ett rum och hällde i små kemikalie bollar som löstes upp i värme vilket det blev när 100personer var i ett trångt litet rum. Detta binder sig i kroppen och gör att personerna kvävs. Det hela tar ca 15-20min men för att vara säker så väntade tyskarna i 30min innan de öppnade upp. Eftersom de sakta kvävs så klättrade de på varandra mot hörnen så illustrationsbilderna var hemska att se. Såklart blandade sig inte nazi folket i sig med detta hemska utan lät vissa fångar göra jobbet och för detta blev de belönade med lite bättre mat och logi. Så de var dem som fick ta ut de döda kropparna och bränna dessa.Sjukt hur upplägget var och allt som pågick där. Hur de använde håret de klippte av till att producera schalar och filtar massa hemska grejer fick vi beskåda.

Därefter åkte vi ut till Birkenau. Där anlände fångarna i tåg. Det var här de blev in sorterade och separerade från familjerna. Vissa fick som sagt fortsätta för att jobba i Auschwitz medan andra fick invänta sin död. De kunde åka tåg från allt mellan 1-2 dagar till 11-15 dagar i en fullsmockad vagn med max 1-2 fönster att få syre igenom. Många dog bara på denna resa. När de anlände blev de lovade att få ta en dusch vilket de såklart gick med på i ovetskapen.

Här i skogen samlades folket nakna i väntan på gaskamrarna.

Efter de gasades ihjäl här drogs de ut på en lägda för att brännas. Här plockades även alla smycken av innan.

Ofattbar tur men otroligt intressant med massa historier. Så mycket att ta in. Fantastisk dag i en helt sjuk miljö!

  • Polen
  • 58 readers

Likes

Comments

Japan

Nu bär det av till Polen och första stoppet blir nationalparken som gränsar till Vitryssland och som är ett av de äldsta parkerna i Europa och de som kämpar för populationen för europeisk bison! Vi anländer sent på kvällen i den charmiga lilla turist byn. Äntligen lite natur och mindre stadsliv. Dagen därpå möter vi upp våran guide som ska ta oss igenom den strikta delen av reservatet där bara guider har tillgång in. En riktig gammal urskogs snubbe som vi i början trodde var en alkis och tiggare när vi såg honom stå och vänta på oss, men han var väldigt informativ och hjälpsam. Vi började vandringen som skulle ta 3h och direkt fick vi se en stor frigående bison, mäktigt. Sedan bar det in till parken och woaw va gammal och orörd den var. Det blev en nationalpark 1932. Denna skog sträckte sig engång i tiden genom hela Europa men är nu ner kapad till endast den lilla del som finns kvar mellan Polen och Vitryssland.

1919 sköts den sist vilt levande bison i Europa. 1929 började Bialowieza (bygden/skogen) att bygga upp stammen igen genom hjälp av europeiska zoon bland, annat ett svenskt zoo, att frakta bison tillbaks till skogen och bygga upp stammen igen under strikt skydd. 1971 är populationen på 200 individer och idag ca 1100 st.

Själva skogsvandringen erbjöd mest fåglar och enormt mycket olika växter. Riktig härlig vandring i urskogen. Efter vandringen så ville vi ser mer av denna störst levande europeiska landdjur så vi åkte till en park där de fortfarande skyddar några inom ett häng. Där fanns även andra djur från reservatet. Varg, lo, hjort, älg. Likt de svenska djuren. Därefter började vi röra oss mot nästa stad - Lublin, som ligger i mitten av Polen. Där är tanken att vi stannar en snabbis innan vi fortsätter att ta oss längst ner i Polen till Krakow.

Likes

Comments

Japan

Nästa stopp på resan är huvudstaden i Litauen - Vilnius. Alla dessa tre huvudstäder är ungefär detsamma med massor av gamla byggnader och otroligt många kyrkor, men på något sätt har varje stad sin egen charm. Maten är väldigt väldigt speciell. Tänk dig en bonde som knegar med svin och kor mitt i skogen på vinter och går in för att slänga i sig lite mat under 1900-talet. Det är otrolig fet mat, som att äta olika fet pannkakor i olika former och smaker. Våra magar fick sig en törn efter middagen och framförallt fransmännen som är vana med enkel "lätt" mat. Så efteråt tog vi en lång stadsvandring innan vi la oss. Dagen därpå fortsatte vi exploatera staden Vilnius innan vi tog bilen och åkte ut till en mindre ort utanför som hette Trakai, där de byggt upp ett stort slott mitt på en ö. Maffigt.

Likes

Comments

Japan

Vi tog oss en sovmorgon och blev bjuden på god frukost hos Jaanus innan vi begav oss vidare. Han rekommenderade att vi skulle stanna till i Pärnus, en liten stad halvvägs till Riga, villet vi gjorde. Gick runt i den lilla staden som nästan var tomt på folk, tydligen jätte populär sommar ort för lokal folket under sommartid. Vi tog en kopp kaffe på ett mysigt gammal cafe innan vi fortsatte till Riga. Sträckan tog ca 3h 30min och vi kom fram runt 15-16 tiden. Parkerade bilen och checkade denhär gången in på ett hostel vi kollat upp innan. Därefter drog vi på stadsturné och kikade runt i staden. Återigen är staden fylld med gamla kyrkor och monument. Väldigt gammal dags och häftigt. Trots att vi bara hade sena eftermiddagen och kvällen på oss så känns det gott och väl för att se vad de centrala delarna erbjuder. Imorgon bär det mest troligt av till Litauen och huvudstaden Vilnius som enligt ryktet vi hört bland folket här ska vara en B kopia av Riga, men måste ses och upplevas med egna ögon :)

Föresten har vädret varit emot oss. Igår blåst och idag regn, så vi går runt och små längtar tills vi når mer södra delar av Europa.

  • Lettland
  • 88 readers

Likes

Comments