Den industriella revolutionen var en teknologisk revolution. Det handlade om maskiner och den industriella revolutionen och inte om kungar eller makt.

Man eldade stenkol i järnmalmen för att få ut järnen och kunna bygga nya maskiner. Men kolet tog ju tillslut slut. Då högg man ner massa men skog för att kunna elda mer. Det ledde till att eldningen bidrog med massa koldioxid och då fanns det ju inga träd som kunde ta upp den koldioxiden och omvandla den till syre. Samhället blev som en svart dimma och dom vita kläderna blev svarta. När skogen tog slut började man importera kol men det blev i längden alldeles för dyrt. Nu vet ni hur det var i sammhället med den svarta dimman och det dåliga syret men tänk då hur det var nere i gruvorna. Dom som arbetade där hade fåglar på en "pinne". Fåglar är väldigt syrekänsliga och behöver mycket och rent syre annars tuppar dom av. När en fågel tuppade av märkte arbetarna att det nog var dags att gå upp för att ta en paus för att inte dom också skulle tuppa av.

Eftersom att fler maskiner och fabriker kunde starta när man fick fram järn så tillkom även mer jobb. Jordbruksystemet hade ändrats så att bönderna fick inte lika mycket nytta av sin jord. Då kunde dom inte heller klara sig genom att leva som bönder utan dom var tvungna att börja arbeta i fabrikerna. Efter handelstrianglen då vissa blev väldigt rika på det sättet började dom investera i fabrikerna och man började massproducera. Medans bönderna fick jobb så tappade hantverkarna. När man började massproducera kunde man sälja saker billigare och skomakarnas skor som var mycket dyrare och tog mycket längre tid att tillverka var inte längre intressant.

Spinning Jenny är en mekanisk vävstol. Förut hade många kvinnor som jobb att sitta och väva på kvällarna men nu blev den med mekanisk och kvinnorna behövdes inte längre för att väva kläder och annat. Dom blev då väldigt arga och protesterade genom att slå sönder spinning jenny. Spinning jenny finns ju även kvar idag. Man sitter ju inte och väver kläder för hand utan det är maskiner som gör det arbetet.

Massproduktionen ökade ännu mera när lokmotiven kom och man kunde transportera varor enklare. Man kunde börja impotera och expotera från och till andra länder enklare och börja samarbeta mer med dom andra ländera. Man behövde inte åka på farliga båtturer som man fick göra förr för att importera varor.

Det länder som var störst med den industriella revolutionen är idag också dom länderna som kommit längst i utvecklingen och är rikast, alltså har dom blivit I- länder. De länder som inte riktigt var så delaktiga i den industriella revolutionen är de nuvarande U-länderna och har inte samma tillgångar som vi i I-länder.  Vi tycker att den industriella revolutionen var bra ´då så många länder kom längre i utvecklingen. Detta ledde inte bara till att man producera fler varor och saker utan maskinerna var även en mycket bra utveckling för läkemedel. Att man har kunnat forska med hjälp av maskinerna som man kunde göra på grund av att man smälte järnmalmen och tog ut järnet till maskiner. Det har lett till att vi kunnat reda ut många fler frågor och kunna gjort fler botemedel mot sjukdomar och skador. Dessa botemedel har räddat många liv och det nästa botemedlet vi behöver hitta just nu är mot cancer tycker vi då så många drabbas av det.


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Under Franska revolutionen

1789 började den franska revolutionen och då var Ludvig den 16 kung, Marie Antoinette drottning och dom hade de två barnen Marie Theresia Charlotte och Ludvig Josef Xavier Francois. Hon hade även två barn till Ludvig Charles och Sophie Helene Beatrix men de var enligt ryckterna inte Ludvigs barn utan Hans Axel von Fersen som var en svensk militär och tjänsteman.

Frankrikes ekonomi hade varit dåligt en längre tid efter alla krig. Det berodde troligen på allt som blivit förstört efter krigen. Byggnader, hus, affärer, broar och annat. Samtidigt så hade kungen och drottningen det bra för att dom anordnade fester, köpte dyra kläder och åt bakelser. Många tyckte det var orättvist att dom fick ha det så bra och leva lyxigt medan de andra medborgarna i landet fick kämpa för att inte svälta ihjäl. Men efter ett tag så var de tvungna att göra en förändring så han kallade in riksdagen till ett möte och det var det första på 150 år.

Mötet hölls i maj 1789 och det var de tredje ståndet (borgarna och bönderna) som hade majoriteten. Riksdagen var uppdelad i tre olika stånd Adeln som var det rika, fina och de som hade mycket pengar, prästerna som var de näst mäktigaste personerna. Sist i makt rankningen kom borgarna och bönderna som var de vanliga och på det mötet dom som fick majoriteten.

Den 14 juli 1789 stormade människorna i Frankrike fängelset Bastiljen. De tre slagorden Frihet, jämställdhet och brödraskap var de viktigaste orden just då.

Sommaren 1791 tvingades kungafamiljen att fly från slottet men de kom inte långt fören arga fransmän stoppade dom och förde dom i fängelse. Detta kan mycket väl berott på att dom inte följe dom viktiga slagorden så väl. Det förstog fransmännen när dom tänkte på hur de levde efter krigen medans de själva fick kämpa för överlevnad.

Man bildade också en ny regering där adeln fick mindre makt, alltså blev det mer jämställdhet som var ett av de viktiga slagorden. Kungen avrättades även i Januari 1793 och kort där efter också drottningen. Efter två år i fängelset tyckte fransmännen att dom inte var värda att leva längre på grund av deras ekologi och orättvisa.

Nu mera i Sverige i alla fall finns det bidrag och regler som ser till att alla ska kunna försörja sig. Tack vare dom är det nog inte någon som svälter ihjäl eller ser en så stor orättvisa mot våran kung. Det är inte längre kungen som bestämmer i vårt land utan det är stadsmigistern. Han har vi även röstat fram och då fått ett demokratiskt land. Alla tycker ju inte dock att våran stadsmigister alltid tar rätt beslut med då har vi de övriga patierna som har andra åsikter som också får vara med och fatta beslut för att få så mycket rättvisa som möjligt.

Ludvig den 16

Född: 23 Augusti 1754

Död 21 januari 1793

Kung mellan åren 1774–92

Marie Antoinette

Född: 1755

Död: i Oktober 1793


Likes

Comments

Innan franska revolutionen

Här kommer några orsaker till varför den franska revolutionen började,...

Sent 1700-tal var frankrike den mest folktäta stat, och även Europas starkaste. Dom hade hela 25 miljoner invånare.Men efter dom två krigen som Frankrike deltog i, sjuårskriget och det amerikanska frihetskriget blev dom betydligt fattigare. Krigen kostade staten otroliga summor av pengar och människorna började oroa sig över landets ekonomi. På den tiden bestämde kungen och adeln allt. Kungen, prästerna och adeln behövde inte betala skatt men däremot det tredje ståndet. Man kan säga att adeln var kungens släktingar. Bönderna fick även ge hela 10 % av det dom producerade till kyrkan. Så när Frankrike hade sin ekonomiska kris betydde även att det tredje ståndet fick betala mer skatt. Det tredje ståndet var hela 98% av Frankrikes befolkning och många tyckte det var orättvist att inte prästerna, kungen och adeln behövde betala skatt men dom behövde.

Det tredje ståndet

Det tredje ståndet bestog av borgare och bönder. Dom var alltid de som var minst värda. Dom var som slavar för kungarna, prästerna och adeln. Alltså det första och andra ståndet.

Kungarna och Adeln

Man trodde det var guds vilja att kungarna och adeln skulle bestämma. Att vissa skulle vara mer mäktiga, finare och rika än andra.

Efter franska revolutionen

Efter den franska revolutionen tycker vi att landet blev ett bättre land. Kungens och adels makt minskade mycket stort och borgarna och bönderna (det tredje ståndet) fick mer att säga till om. Alla människor fick också lika rättigheter och stoh lika iför lagen. Den franska revolutionen vände den lagen helt då det innan var raka motsatsen.

Likes

Comments

På 1800-talet sa man att slavhandeln hade förbjudits, och det gjorde den i de flest europeiska staterna. Men norr och Sydamerika var inte överens om man skulle förbjuda slavhandeln eller inte. Då startade dom krig mellan varandra. Sydamerika ville att slavhandeln inte skulle förbjudas och Nordamerika ville att den skulle förbjudas.

Nordamerika vann krigen, slavhandeln avskaffades och över fyra miljoner slavar blev fria. Kriget varade i hela fem år men fick sig sedan ett slut 1865.

Vi tycker självklart att slavhandeln skulle avskaffas och att man inte skulle se Afrikanerna ovärda bara för att dom var svarta. Det kunde lika väl varit så att dom gjorde samma sak mot oss och sa att vita var ovärda.

Likes

Comments

Den berömda handelsvägen

När dom upptäckte Amerika ville dom börja bygga upp landet och därför behövde dom arbetskraft. Européerna var smarta och åkte till Afrika för att hämta slavar och sedan sälja dom i Amerika. Detta tjäna dom självklart pengar på då slavarna såldes på auktion i Amerika. Européerna köpte Rom och tobak av pengarna.

Dom tog slavar ifrån Afrika då dom ansåg att svarta var mindre värda än vita. Bara en svart höjde en hand mot en vit kunde dom få dödsstraff. Det kunde dom få genom att hängas, få avskurna ben eller plågas med piskor eller annat. Detta lever fortfarande kvar idag i rasismen men inte alls lika mycket. Vi jobbar mot att alla ska leva på lika villkor och ha de mänskliga rättigheterna. Många i dagens samhälle ser ner på dom mörkhyade men det är inte på samma sätt att man dödar dom utan den handlar oftast mer om taskiga kommentarer eller mobbning. Det är såklart inte okej att vissa människor ska ses som mindre värda än andra så även att det har blivit bättre i samhället behöver det förbättras mer. Jag tror många ser ner på dom mörkhyade för att dom ibland har svårt att anpassa sig efter vår kultur. Ibland är dom lite högljudda, har många barn och har en stor familj. Nere i deras hemländer som Irak och Syrien är det ganska oroligt i länderna med bombardering och vapen.Vissa tror tyvärr att det ska hända att dom spränger och skjuter i vårt land men så är inte fallet då dom flyr för att komma ifrån allt det. 

Slavarna färdas i fartygen i cirka 1-2 månader med en så liten plats under däck som om att vi bara fick sitta på en stolsits. Dom hade dåligt med luft under däck och fick mindre mat på en vecka än vad vi äter om dagen. Dom gav dom ändå mat för att dom inte skulle svälta för att dom skulle ju sälja dom. Dom hade också olika redskap som skulle se till så att dom inte tog självmord och så vidare.

Vi kan tycka att dom kanske borde gett dom mer mat under resan för då hade dom sett mer muskulösa och stora ut. Hade inte då Amerikanerna velat betala mer för starkare slavar än svaga och magra. Absolut är det inte okej över huvud taget att man behandlar människor på detta sättet men jag undrar varför dom inte gav de mer mat?

På bilden under ser ni en världskarta med färgade linjer i blått, grönt och rosa. Dom linjerna visar en triangel och det var så allt fraktades och fungerade.

Den blåa linjen: Européerna åkte till Afrika för att byta slavar mot vapen och alkohol. Den rosa linjen: Slavarna åkte till Amerika för att säljas på auktion och européerna skulle tjäna pengar på dom. Den gröna linjen: Där fraktade europeerna tillbaka det dom hade köpt i Amerika av pengarna dom sålde slavarna av. Dom köpte mest Rom och tobak.Likes

Comments

Habsburgarna

Habsburgarna var en mäktig familj. Från början kom  dom ifrån Schweiz men på 1400-talet hade de Österrike som sitt territorium. Det är därför deras rike ibland kallas för Österrike.

Deras undergång berodde på många problem men ett av de största var att riket var så utspritt. Under Carlos I:s tid var riket utspritt över Spanien, Österrike, Tjeckien, delar av Ungern, ungefär halva Italien, nuvarande Belgien och Nederländerna. Även några delar fransk mark samt mindre tyska territorier tillhörde deras rike.

 Här till höger ser man en karta över Habsburgarnas rike.

Likes

Comments

karriär och resan

Vasco da Gamas karriär började efter att hans far hade dött när han blev utvald att leda en expedition för att öppna sjövägar till Asien i juli  år 1497.

 Det var när han fick ta befälet över skeppet som han bestämde sig att segla till Indien. Då Columbus aldrig kom till Indien bestämde han sig att segla österut runt Afrika bort till Indien. Man kunde inte ta landvägen dit för araberna stängt av vägen.

Han stannade vid Moçambique på Afrikas östkust för att sedan segla vidare mot Indien. Med hjälp av vindarna korsade han indiska oceanen på 21 dagar och kom till Indien den 20 maj år 1498. Araberna gjorde allt vad dom kunde för att hindra Vasco da Gamas handel men efter stora svårigheter så kunde han återvända hem med kryddor, siden och annat. Det var 170 män som åkt med på resan till Indien med det va  bara 55 som återvänder.

När Vasco da Gama skulle få ihop en besättning till resan hade han det mycket svårt. Alla visste att resan skulle bli mycket farlig då det går otroliga stora och farliga vågor runt Afrika. Det var ju därför Columbus inte seglade där och istället kom till Amerika. Då fick Vasco da Gama ta brottslingarna från fängelset som besättning då inga frivilliga ville följa med på den farliga resan. 

Den last de kom hem med var 40 gånger så mycket värld som själva expeditionen kostade. Han var även elak nog att han drev bort araberna genom att ta deras saker och bränna ner deras skepp så att dom skulle få komma igenom. Vid detta laget så har Portugiserna tagit över genom att anlägga hamnstäder i Kina och Indien för att lätt kunna anlända med båtar och även lätt kunna åka där ifrån.

I Kina var man rädd när dom öppnade deras portar så att man kunde köra igenom då dom började skjuta och bombardera. Men sedan införde Portugiserna tull och då blev alla varor mycket dyrare och på 1600- talet tog Holländarna och Britterna över handeln men Vasco sågs ändå som en hjälte och blev utnämnd till amiral och fick en stor pension. Det finns ju fortfarande tull i dagens samhälle som kollar vad som importeras och exporteras och även så att allt är lagligt.

Vasco da Gama

Född cirka: 1469

Död: 1524

Han kom från en rik familj och utbildades i Henrik sjöfarares navigationsskola.


Likes

Comments

Hernán Cortés erövrar aztekernas rike

Hernán Cortés kom efter många motgångar äntligen fram till Amerika i början av 1500-talet. Där erövrade han öarna Hispaniola och Kuba och även stora landområden och infödda indianska slavar som Columbus hade upptäckt.

Han hade hört att det fanns ett ännu rikare och mer kulturellt land på fastlandet. Då tog han med sig 600 soldater till Mexiko för att leta efter rikedomar. Rykterna var sanna då i de inre delarna av Mexiko låg ett rikt rike som styrdes av aztekerna. Dom tog indianer från andra stammar som dom offrade till sina gudar. Det blev indianerna inte jätte glada över så när Cortés kom så stälde dom sig dom på Hernáns sida.

Aztekernas ledare Montezuma trodde att Cortès var guden Quetzalcoatl för att han var vit. Därför skickade han fina gåvor för att få honom att åka tillbaka till där han kom ifrån.

När han såg de fina föremålen han fick så ville han bara ha mer och mer. Det var då han bestämde sig för att erövra aztekernas rike genom att ta deras ledare.
Hernàn Cortès

Född: 1485 Död: 2 december 1547

Cortès kom från en fattig familj i Medellìn som ligger i västra Spanien. När han var på en expedition i trakterna av Tabasco mötte han en kvinna vid namn Doña Marina som sedan blev hans älskarinna. Hon hjälpte sedan Cortès väldigt mycket genom att vara hans rådgivare och tolk.

Likes

Comments

Upptäckten av Amerika

Christofer Columbus åkte västerut för att åka till Indien. Han reste via havet och inte via land för att vägen var avstängd. Osmanerna hade erövrat öst rom och gjort det till det osmanska riket och det var därför vägen var avstängd. Han sa att han hade hittat en snabbare väg till Indien genom att åka rakt över jorden och inte utanför Sydafrikas kust där det var väldigt blåsigt, stora vågor och mycket farligt att åka igenom. Han tyckte att det tog lång tid på sin resa och att dom aldrig kom fram till Indien. Han ljög för sin besättning att det inte var långt kvar till Indien utan att dom snart var framme fast att det hade gått mycket fler dagar än vad han sagt.

Han åkte till Indien för att hitta rikedomar, siden och olika kryddor som det fanns gott om där. Han kallade människorna som han möttes av för Indianer. Dock visste han inte att han hade seglat till Amerika och inte till Indien. Det är därför det nu finns Indianer i Amerika. Han reste sedan tillbaka till Amerika som han trodde var Indien för att hitta fler rikedomar. Den resan hjälpte kunga familjen i Spanien han med att klara ekonomiskt. Men när han kom hem hade han fått med sig en hel del sjukdomar hem och många dog av dom. 

Christofer Columbus

Christoffer föddes 1451 i Geuna i Italien. Han gifte sig med Felipa Molis De Perestrello och hon var dottern till en Italjensk kolonisatör. Det var han som upptäckte Amerika och sa att jorden var rund och inte platt. Han var redan som ung intresserad av livet på havet. Sedan kom han till Porturgal där många vetenskaps men fanns och det var troligen där han fick iden att åka västerut.

Likes

Comments

Rommarikets undergång

Rommariket var ett stort land och dom hade länge svårt att hålla landet samman. Dom bestämmde då att dela upp landet i öst och väst. Dom västra i Rom hade den katolska kyrkan och dom östra i Konstantiopel hade den otodoxakyrkan. Den västra kyrkan gick under först 500 ek och öst gick under 1400 ef.​

Religoner

​När det delades i öst och väst tog kristendommen över för att föra dom mer samman. Men sedan började dom små bråka emellan sidorna och då tyckte dom otodoxa att inte dom inte tyckte samma så då blev dom otodoxa istället. Sedan tog turkarna över och då förde dom med sig sin religon som då var Islam. Samma sak kan vi även se mönster i nu för tiden. Spanien erövade Chile och därför pratar dom i Chile spanska.  Samma sak är det i flera länder som till exempell att Danmark har erövrat en bit vid Grönland.

Likes

Comments