Ja, alltså det var inte så att ALLA våra pengar tog slut(trots att den dramatiska rubriken får en att tro det). En kväll på ön Don Khonräknade vi hur mycket Kip (valutan i Laos) vi hade och kom helt enkelt fram till att nej, det ärinte mycket. Och nej det finns ingen ATM på varken ön Don Khon eller Don Det.

Visst hade vi Bath och US dollar i reserv men vi bestämdeoss för att försöka klara oss med de Kip vi hade kvar. Det blev som en litenutmaning att leva lite billigare (trots att vi nog redan lever billigt). Så vibudgeterade; 70 000 Kip (7€) för en natt till i vår bungalow, 70 000 Kip (7€)för att få se delfiner i Mekong floden (det var ett måste!), 20 000 Kip (2€)för hyra av två cyklar under en dag och 40 000 Kip (4€) för båten bort från ön.Kvar blev 100 000 Kip (som är cirka 10 €) och för det skulle två personer ätaunder en hel dag. Reglen blev att båda får äta för max 1,5 € / gång (tre gångermat) och resten av pengarna gick till vatten. För mig blev det fried rice med grönskar till morgon, lunch och middag. Ochdet var riktigt gott. Höjdpunkten var middagen, det var verkligt god fried ricemed grönsaker!

Det gick som sagt ingen nöd på oss. Istället lärde vi osshur billigt vi faktist kan leva. I Bangkok var det inget problem att äta för1-2 € per måltid eftersom foodstalls fanns överallt. Men i Laos är det intelika utbrett så vi har definitivt lagt mera pengar på mat i det här landetjämfört med vad vi gjorde i Thailand.

Sen var det ju dom där delfinerna som vi ville se och som viabsolut måste lägga pengar på. Delfinerna var egentligen Akkes grej och min inställning var mera "om du vill göra det så gör vi det". Men när vi kommit ut på Mekong floden och tagit i land på enliten sanddyn och jag såg den första delfinens fena och sedan stjärt; jag varhelt såld! Det var nåt otroligt magiskt i hela upplevelsen! Jag stod heltstilla och bara tittade.

Delfinerna lever alltså i Mekong floden på gränsen mellanLaos och Kambodja. Oftast är de tydligen inom Kambodjas gränser. Men eftersomgränsen går i vattnet kan man se dem från Laos också. Det finns bara 20 styckenkvar av dem och de är sällsynta. Vi såg dem på cirka 30 meters håll och endasttre av dem. De hoppade inte upp ur vattnet, utan de mera smekte ytan och visadesig. Men det var såå coolt!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Under den 1,5 månaden vi varit på resande fot i Sydostasien har vi träffat på en massa andra backpackers (och flashpackers) som haft en mängd intressanta historier att dela med sig. Det är ingen skillnad om de varit på resande fot i tre veckor eller tre år. Det är alltid så inspirerande att utbyta upplevelser med andra!

Vid Konglor village träffade vi på tre stycken tyskar i 30-års åldern som sålt sina hus och sagt upp sig från sina jobb för att under två år köra motorcykel genom världen. Och vilka historier de hade att berätta!

Det bästa är att dom har en hemsida (ThreesomeWithTwins ) där dom delar med sig av sitt äventyr och deras videor är helt otrolig a! Att resa världen runt med motorcykel måste vara en helt annan frihetskänsla än att vara bunden till buss, tåg, flyg osv. De kan svänga styret vart de än vill, det måste inte ens vara en riktig väg för att de ska komma fram. Så om nån letar efter lite reseinspiration, kolla deras videor!

Nedan är deras senaste video från Kina!

Likes

Comments

Den senaste veckan har vi varit i Vientiane, som är Laos huvudstad och i en liten by som kallas Konglor village (eftersom den är hem till Konglor cave). Två ställen som verkligen är varandras motsatser.

Vientiane är en rätt liten stad för att vara huvudstad (trots att det är landets största stad). Det finns inga kedjor som t.ex. McDonalds, inga egentliga shoppingcenter och inga attraktioner. För bara en liten tid sedan fick de landets första biograf! Men det är ändå huvudstaden så det finns supermarkets, markander, restauranger, bankautomater och folk (bor lite över en halv miljon människor i Vientiane).

I Konglor village finns det en par guesthouse och de serverar också mat och det är det. Folkmängden är knappt en par hundra skulle jag gissa (hittar inga siffror någonstans). Men wow vilken känsla där är! Byn är omringad av höga berg som stupar rakt ner och en massa risfält! Alla i byn är jordbrukare och du ser kossor, höns och hundar överallt. Och människorna är så vänliga och öppna! Alla barnen spring efter oss och skrek Sawadee (Hej på Lao) och ville ha lite uppmärksamhet och leka med oss.

Anledningen till att vi åkte till Konglor village var för att besöka Konglor cave som är en 7,5 km lång grotta som man kan åka båt genom. Bara bussresan till byn var värt ett besök! Efter att vi svängt av från den stora riksvägen in till en mindre väg korsade vi rad byar och slingrade oss på smala vägar genom berg och risfält. Vi stannade för kossor som levde sitt eget liv och ansåg att vägen är deras. De enda turisterna i lokalbussen var vi, två engelsmän (en tjej och en kille), en kille från Tyskland och en från Kanada. Vi skulle alla besöka grottan så vi höll ihop under de två dagar vi var i byn.

Och grottan vi kom för att besöka, wow alltså! Det går inte med ord att beskriva upplevelsen! 7,5 kilometer genom ett berg är faktist rätt långt men ingen av oss tröttnade på allt det vi såg. Ibland var det låg i tak och ibland sprack grottan upp i en stor hall med nästan 100 meter till taket! Hela resan fram och tillbaka tog lite på 3 timmar och efter det var vi alla helt mållösa. Det var ingen vits att försöka fota inne i grottan. Det var kolmörkt förutom de ficklampor som vi hade. Men det gjorde bara upplevelsen mera spännande och vacker.

Allt det vi såg i Konglor village fick mig att hela tiden tänka på filmscener ur Sagan om ringen. Allt var bara så otroligt vackert!

Efter två nätter i Konglor village hoppade vi alla på en buss klockan 7 på morgonen (enda bussen som går därifrån). Tjejen och killen från England skulle norrut, tysken lite längre söderut och vi och kanadensaren hade siktet på Pakse som är ännu längre söderut. Våran resa var 400 kilometer och när vi köpte biljetten sa de att de tar cirka 8 timmar. Nehej, det tog 13 timmar!

Vi böt buss två gånger och andra gången var halva bussen full med träkorgar! Bokstavligen HALVA BUSSEN bestod av röda träkorgar. Och resten av sätena var såklart upptagna men vi fick sitta på plaststolar i mitten av gången. Den tredje bussen vi var tvungna att byta till stannade mitt i ingenstans i mörkret. Det visade sig att bensinen var slut! Bara i Laos kan en lokalbuss bli utan bensin trots att det jobbade tre killar i bussen (chaufför, biljettförsäljare och bagage ansvarig). Så där stod vi längs med väggrenen i en halv timme och var trötta och hungriga. Jag lyckades under 13 timmar köpa två mandariner och få dem i mig. Vi köpte också lite annat snacks längs med vägen , chips & choklad, men de var alla gamla! Akke däremot åt inget på 13 timmar så när vi kom fram till Pakse var vi rätt utmattade!

Här är vi (iallafall jag - och jag tror det syns på bilden) helt utmattade och SÅ hungriga efter en dag i grottan och efter att ha vandrat runt Konglor village. Akke envisades med att ta en bild på mig eftersom det oftast är jag som står bakom kameran och då finns man inte på så många bilder.

Likes

Comments

Vi har just anlänt till Vientiane, Laos huvudstad. Vi tillbringade bara två nätter i Vang Vieng men desto mera hann hända under den tiden. Vi såg en tjej nästan dö på en bar och vårt hotell blev rånat under natten(jag ska berätta mera om allt!). På det stora hela gillade vi inte Vang Vieng. Det var en ganska rå och tuff stämning där och väldigt mycket party!

Vang Vieng ligger ca. 150 kilometer norr om Vientiane. Det är en liten stad som är känd för tubing och party. För fyra år sedan var Vang Vieng ännu en stad fylld med turister, alkohol, droger och fest. Stadens bravur är att åka med en bilring (tubing) längs med Nam Song river och dras in tillbarerna längs med floden. Förr var floden fylld med barer och tydligen såldes också droger öppet. Som bäst var det ca.400 personer som tubade samtidigt och festade längs med floden. Vad vi har läst dog cirka 20 turister varje år i Vang Vieng! Men för fyra år sedan städade polisen rent staden och alla illegala barer stängdes och kvar finns endast 4 barer längs med floden som man kan stanna vid om man tubar.

Trots att Vang Vieng inte är vad det någon gång varit så ärdet fortfarande en partystad för turister (om än lite lugnare än innan).

Nå väl, under vår första kväll i Vang Vieng kollade vi bara instaden, åt och tog det lugnt. Andra dagen hade vi planer på att en del tuba eller åka och paddla.

Vi valde att åka och paddla och kombinerade det med att se engrotta. Med oss på utfärden hade vi tre kineser, en lao och en irländare. Det vi lärt oss om Laos är att det är inte så noga med någonting och det blir oftast inte som man tänkt sig. Nå, irländaren hade anmält sig till att åka zipline och besöka en naturlig pool: Blue Lagon. Nån zipline fick han inte se, utan han blev satt i en kajak bredvid oss. Guiden kunde dålig engelska och trots att irländaren insisterade på att han skulle åka zipline så blev det bara paddling.

Hela paddlingen var ett skämt! Missförstå mig rätt. Det var underbara vyer, kul att göra nåt aktivt och bra sällskap. MEN, våra kajaker tog in vatten. MYCKET vatten. Så vi var tvungna att ta i land varje kilometer.

Halvvägs kollade vi in grottan. Den var fylld med vatten så vi åkte med bilringar genom den, det var skoj! Efter det var tiden slut för vårutfärd men vi hade ännu 3 kilometer kvar att paddla. Så vår guide satte fart på oss alla. Jag och Akke tyckte att vi har ju inte bråttom någonstans så vi tog våran egen takt och hamnade rejält på efterkälken. Efter en halv kilometer konstaterade vi att vi tar in massor med vatten och att vi måste åka in till stranden och tömma kajaken. Men försent. Där låg vi upp och ner i vattnet och kunde inte så mycket göra pga. strömmen och de jäkla flytvästarna de tvingat på oss. Vi bara flöt! Och allt var bara så komiskt så man kunde inte annat än skratta.Efter en liten bit var det ett gäng med småkillar som simmade och dom såg våran nöd och kom till undsättning. Vilken syn alltså! Där blev jag uppdragen urvattnet av en 10-åring! Men dom hjälpte oss och vi fick kajaken tömd. Vi tackade dem och paddlade fort som bara den de sista kilometrarna så vi slapp ur den fördömda kajaken.

Irländaren då? Han var på fel utflykt men hade lyckats övertala dem att köra honom till Blue Lagon efter paddlingen. Efter lite prutande hoppade vi på samma tuktuk och följde med honom till Blue Lagon. Det var en verklig turistfälla! En vattenkälla där man kunde simma och hoppa. Skoj,men FULL med kineser!

En tjej från Australien följde också med oss till Blue Lagon och hon berättade att kvällen innan hade tre tjejer (hon var inte säker på om de var ladyboys eller inte) gått förbi henne när hon satt utomhus och från ingenstans hällt en öl över henne och skrattat! Helt oprovocerat! Galet!

Efter att vi kommit tillbaka till centrum, duschat och fått i oss mat gick vi till The Irish bar. Medan vi spelade biljard var det en tjej i bordet bredvid som plötsligt bara föll ihop och slog huvudet i bordet. Och så kissade hon på sig. Vi tänkte båda att nu har hon fått en hjärtattack! En annan kille hann fram först och vi ropade på hjälp. Tjejen var helt borta och man fick ingen kontakt med henne. Dom som jobbade i baren kom och vi lämnade överallt till dem, och efter en par minuter vaknade hon till. Fortfarande helt groggy och hon hade ingen aning om vad som hänt. På nåt underligt vis lyckades hon efter ett tag stiga in i en tuktuk och ta sig bort från stället. Droger,sjukdomsattack eller nåt annat? Vem vet? Ruggit var det iallafall. Jag hoppas hon är okej nu!

Imorse när vi vaknade var våra alternativ 1) åka och tuba eller 2) lämna Vang Vieng och åka till Vientiane. Eftersom tubingen verkade rätt så tråkig (det var rätt lite folk och vi såg ingen poäng i att bara guppa fram på floden) så beslöt vi oss för att åka vidare. Vi köpte bussbiljetten och gick på frukost. När vi kom tillbaka till hotellet var det en mindreuppståndelse i aulan. Det visade sig att de sex israelerna som bor i rummet bredvid oss hade blivit rånade under natten! Alla pengar och några kreditkort och två telefoner var försvunna. Tjuven hade enligt dem kommit in genomfönstret (som de hade olåst och det var väldigt lätt att komma till balkongen där fönstret var) någon gång mellan klockan 3 på natten och 8 på morgonen.

Enligt polisen är det fråga om en ladyboy liga som utför stölder i Vang Vieng. Några liknande fall har varit på andra hostel, men då harstölden inträffat när ingen varit i rummet.

Allt lät bara så otroligt. Hur kan nån komma in i ett rum och hitta alla värdesaker medans det sover 6 personer i rummet och det är mörkt? Nå, sakerna var i alla fall försvunna. Vi var bara glada att vi kommit ihåg att låsa vårt eget fönster!

Efter den incidenten kände vi att det var rätt beslut att lämna Vang Vieng! Vi får se vad Vientiane har att erbjuda oss nu!

Likes

Comments

När man hela tiden är på resande fot är det skönt att emellanåt stanna lite längre på ett ställe och bara ta det lugnt. Men det kräver också att stället har mycket att ge så man orkar vara där en längre stund. Vi var i Luang Prabang en vecka och det var precis den tid staden behövde för att vi skulle känna att vi sett det mesta och var nöjda att åka vidare. Vi skippade faktist en del "typiska" turist attraktioner. Efter fem veckor orkar man inte se mera tempel, stupan och Buddah statyer. Visst är de alla vackra, men nån måtta med allt.

Det var jätte lätt att träffa nya människor i Luang Prabang så en hel del tid tillbringade vi med nya bekantskaper över middag eller en drink på legendariska baren Utopia. Det stället var för övrigt den mest gemytliga bar jag varit på. På dagen hålls där utomhus yoga (tyvärr hade den inte börjat ännu när vi var där pga. lågsäsongen) och den ligger precis vid floden så du kan tillbringa hela dagen med en bra bok i handen och hitta nya ställen att chilla på i deras trädgård. Till kvällen förvandlas stället till THE place i Luang Prabang. Förutom att dricka och äta kan man spela volleyboll hela kvällen! Barerna stänger redan 23.30 i Luang Prabang, men om man vill fortsätta efter det finns det en bowlinghall som har öppet till 02.

I Luang Prabang hittar man mycket som härstammar från Frankrike (från kolonial tiden). En del skyltar är på franska och de flesta husen är i kolonial stil. Och det kryllar av bagerier! En dröm för alla icke-celiakier, men för mig med gluten intolerans var det olidligt tråkigt att bara få titta på alla underbara bakverk och bröd och endast föreställa mig hur goda de måste vara!

Min typiska frukost i Luang Prabang var frukt, yogurt och ägg (omelett eller scrambled egg). Och min typiska lunch är fried rice med kyckling (ca. 3,50€). Dom rätterna funkar alltid när jag är osäker på om maten innehåller gluten. Men jag har kunnat äta det mesta! (Förutom allt som innehåller bröd då.)

I Thailand åt vi nästan uteslutet streetfood. Det var billigt, gott och alla lokala gjorde det! (Vi försöker gå dit de går, vi litar på att de vet bäst!) Men streetfooden verkar inte vara lika utbredd i Laos (visst finns den men inte i samma omfattning som i Thailand) så det har blivit mera restaurangmat här. Vi hittade förstås den mest förmånliga vegetariska buffen för 1,50€! Man kunde köpa till grillat kött på spett om man ville. Jag tyckte den var super, men efter tre kvällar där tyckte Akke att nu måste vi nog pröva nåt annat!

Under en vecka så hann vi också besöka UXO museum (unexploded ordnance) som berättar om alla de miljontals bomber som USA släppte över Laos underVietnam kriget och som fortfarande ligger odetonerade runtom i Laos. Överallt i Laos hittar man spår efter UXO och det finns en mängd museum och de jobbar hela tiden med att rensa landet från UXO. Men det är ett tidskrävande arbete och vi läste nånstans att om de fortsätter i samma takt kommer det ta flera hundra år innan landet är helt fritt från UXO. Under tiden är det varje år många som skadas eller dödas av bomber som de är ovetande om att ligger under dem och de detonerar. 

Vi besökte ett vattenfall (oj alla dessa vattenfall vi sett!). Vi tog oss ända upp till toppen och det var en strapats det! Men så värt det när man får svalka sig i det kyliga vattnet. Vi gjorde en cykelutfärd en dag till två andra vattenfall. Och så tillbringade vi en par dagar vid en pool och bara latade oss. Vi vandrade mycket runt om i staden, åt på olika ställen och gick på nattmarknaden.

På bilden ser man hur de tillverkar kol! 

Likes

Comments

- Jag fick höra att jag är en "tow head", som tydligen betyder att man är naturligt blond och har ljusa ögonfransar. Jag erkände dock att mitt hår är fejk, det är färgat!

- Igår kväll hade vi en kö av kinser som ville ha en bild med mig och Akke. Dom kunde ingen engelska så vi kommunicerade inte så mycket, men de skrattade desto mera och var uppspelta över att de fick ta bilder med oss. Vita och blonda - vi var exotiska!

- Idag cyklade vi 8 kilometer i svag uppförsbacke för att komma till ett vattenfall och få simma. Det var säkert 40 grader och inte ett moln så jag jämför strapatsen med en spinning-klass. Väl framme visade det sig att man inte kunde simma i vattenfallet. Snopet.

- Vi såg en orm i djungeln. Jag trodde att en annan orm slingrade sig runt mina ben. Jag skrek och SPRANG! (Efter det såg jag dödliga kryp överallt ända tills vi kom ut ur djungeln.)

- Lao people i Luang Prabang vet inte om att Finland existera. (Ingen vi har träffat på vet var Finland ligger.)

- Jag har lärt mig att räkna till 5 på lao.

-Jag har tappat mina solglasögon (och det är så INTE jag, jag har på koll var alla mina saker är!)

- Vi träffade för andra gången under 5 veckor på ett par finnar. (Och det var så svårt att hitta orden på finska! Har pratat så mycket engelska att det var allt som ville komma ur munnen.)

Likes

Comments

Idag har vi varit på resande fot i 5 veckor och redan hunnit sova på två ställen med bedbugs. Första stället var i Chiang Mai i Thailand och nu andra gången här i Luang Prabang i Laos.

Det är väl nästan omöjligt att undvika nåt ställe med bedbugs om man byter hostel/guesthouse flera gånger i veckan. Alla som sover med bedbugs får heller inga besvär, så vissa kan sova på ställen med bedbugs utan att ens märka det. Akke är sån, han verkar vara imun mot deras bett. Visst äter de av honom också men han får inga som helst märken och det kliar inte. Jämfört med mig då... Röda märken och DET KLIAR! Just när mina märken från förra bedbugs stället höll på att försvinna så fick jag nya!

I Thailand vet vi inte riktigt i vilket skede vi först fick med oss bedbugsen, de kom smygande. Jag märkte redan andra gången i Bangkok att jag hade märken som kliade och det blev värre i nattåget till Chiang Mai. Men det urartade verkligen när stället vi bodde tre nätter på i Chiang Mai kryllade av dem! Jag sov med långbyxor, långärmad tröja och sockor. Och vi hade lampan på. Jag somnade oftast först och Akke låg och plockade bort krypen när han såg dem komma. Jag kan inte förstå att vi verkligen stannde där i 3 nätter! Vi borde verkligen ha tagit vårt pick och pack och krävt pengarna tillbaka. Men så betalade vi också bara 5€/natt för två personer. You get what you pay for...

Så när vi åkte vidare från Chiang Mai tvättade vi alla textiler! Alla kläder, tygväskor, sovsäckar, ja allt som gick att tvätta! Och från och med då kollar vi sängen innan vi tar rummet. Lyser med ficklampa runtomkring och kollar efter svarta fläckar.

Men så glömde vi att göra det en gång, här i Luang Prabang. Vi bara tog rummet, dumpade sakerna och drog iväg ut med ett gäng andra från guesthousen. Jag kom in en timme innan Akke och gick i duschen. När jag kom ut såg jag bedbugsen krypa över kuddarna. Och de var stora! Och dom var många! Och jag ville bara gråta! Inte igen! Klockan var så mycket så jag vågade inte gå och väcka nån utan tänkte att jag uthärdar en natt. Full stridsmundering på, så lite hud ska synas som möjligt! När Akke sen kom in, svängde han i dörren och gick och väckte nattvakten och krävde att vi skulle få byta rum.

Vi böt rum, men det hjälpte inte särskilt mycket. När jag vaknade hittade jag 7 bedbugs! Och då kan bedbugsen vara så små att du inte ens ser dem! Och jag hittade inom 20 minuter 7 stycken! Då var det nog illa kvickt bort från det stället! Vi hade betalat för 3 nätter men fick som tur pengarna tillbaka för de två nätter vi inte sov där. Och ägaren var väl medveten om problemet och det verkade som att de fanns i varenda rum, men han gjorde inget åt saken. Och att vinna över bedbugsen är inte lätt. Vi läste att de kan leva upp till 400 dagar utan föda (människo blod)!

Så i fortsättningen kommer jag nog alltid att kolla sängen efter märken av bedbugs innan vi tar in på nåt ställe. Vi lägger heller aldrig kläder eller våra väskor på sängen. Väskorna sätter vi helst inte på golvet heller utan på nåt upphöjt långt bort från sängen. Alla kläder förvarar vi i olika platspåsar (smutsiga, lite använda och rena i olika påsar) allt för att vi inte ska föra bedbugsen med till nästa ställe!

​Stället vi bor på nu, som INTE har bedbugs! Air condition för 10€ /natt /två personer. Och för bedbugsstället betalde vi 11€/natt/två personer och air con. funkade inte ens i det rummet!

Likes

Comments

Idag är tredje dagen i Luang Prabang. Vilken stad! Det är lite som med Pai i Thailand. Man kan inte riktigt beskriva det men det är bara en så bra känsla här så man vill stanna lite längre hela tiden! Innan vi kom hit hade jag fått ett ganska dåligt intryck av Laos. Visst, jätte vacker natur men människorna kändes nästan lite otrevliga och vi var med om ett rånförsök i Pakbeng (så det påverkade säkert mycket min bild av folket här.)

För att komma till Luang Prabang tog vi en slowboat från Houaxay på lördags förmiddagen. Vi reste tillsammans med Sanne från Holland som vi träffat på Gibbon experience (och 70 andra personer). Vi åket halvvägs till Luang Prabang längs Mekong river och övernattade i byn Pakbeng (ska berätta mera om rånförsöket där). På söndag fortsatte färden längs med Mekong river och där en 18 tiden på söndag var vi framme.

Att ta slowboat tar definitivt längre än att åka buss från Houaxay till Luang Prabang. Men de flesta väljer ändå att åka längs med Mekong river eftersom det är en upplevelse i sig själv. Eftersom resan tar två dagar ser man väldigt olika landskap. Bananplantager, risodlingar, berg, små bäckar som rinner från bergen och mycket vegetation. De lokala hoppar av och på båten till synes var som helst. Man stannar på en liten sanddyn och så hoppar nån av med värsta bagaget och börjar vandra in i djungeln eller hoppar i en annan liten båt. Vi såg en hel del kossor och getter som betade längs med ån och vid varje by vi stannade vid stod det ett gäng småpojkar och vinkade.

När vi kom fram till Pakbeng första dagen så var "hamnen" full av människor från olika guesthouses som bjuder ut ett rum. Efter lite dividerande hittade vi ett passande ställe, men det höll på att bli gräl mellan inkastarna eftersom de ansåg att de stal varandras kunder.

Det var under kvällen i Pakbeng som vi konstaterade att vi måste ta ut mera pengar. Akke gick till ATM och jag & Sanne stod lite längre bort och diskuterade. En kille på ca 12 år stod brevid ATM:en på en cykel och flinade och kollade på oss hela tiden. När Akke tagit ut pengarna sa han till oss att den där lilla killen är säkert en som kollar vem som tar ut pengar och meddelar det sedan till några andra typer. Efter att vi gått kanske 15 meter kommer det plötsligt ur mörkret fram två män och går mot Akke med en flyer och gör reklam för en bar. De vill att Akke ska ta emot flyern men han håller båda händerna i fickorna. De säger att jo jo kom till den här baren vi har gratis dricka. När Akke frågar vad det är som är gratis blir de helt tysta och letar efter orden. Hela tiden kollar de på Akkes fickor, det var så uppenbart! De var heller inte intresserade av varken mig eller Sanne utan gick rakt på Akke. Nå, vi tog oss ur hela situationen genom att bara gå därifrån. Akke med händerna i fickorna och de två männen med ögonen på hans fickor. Det var ett rätt dåligt rånförsök. Det var det andra vi var med om, i Chiang Mai var det också någon som knuffade till Akke och försökte komma in i hans ficka, me det misslyckades också. Jag är glad att jag aldrig bär på några pengar!

Likes

Comments

(Ber om ursäkt från början för den dåliga kvaliteten på bilderna. Alla är tagna med telefonen eftersom jag packade lätt för djungeln och valde bort min tunga kamera.)

I torsdags hade Akke och jag anmält oss till ett djungeläventyr i Laos. Så kallad Gibbon experience. I norra Laos finns det en nationalpark som man kan besöka genom att vandra och åka ziplines mellan bergen i djungeln. Man kan välja att spendera en eller två nätter i underbara trädhus som är så högt som 60 meter uppe i luften. Det finns tre olika program man kan välja mellan. Vi valde Gibbon express, vilket är det kortaste programmet och vi spenderade bara en natt i djungeln. Eftersom ingen av oss tidigare sovit i djungeln kändes det ganska säkert att börja med en natt. Om något skulle hända så är ända vägen ut ur djungeln samma väg som du kom. Det finns inte en chans att ett fordon kan komma och möta dig.

Gibbon experience kostar en hel del jämfört med allt annat här i Laos så det var också en orsak till att vi valde bara en natt. Vi betalde cirka 170€/person för två dagar och en natt i djungeln. Men i priset ingår också all mat för tiden i djungeln (lunch, mellanmål, middag, frukost och lunch igen).

Så torsdag morgon samlades vi med resten av vår grupp, som bestod av en tjej från Nederländerna och en kille från UK och våra två guider. Eftersom de fortfarande är lågsäsong här så var vi rätt få. Vanligtvis är de 20-25 deltagare i en grupp. Så vi hade de rätt lyxigt!

Dag 1.

Vi startade med bil från staden Houayxay och det var en timmes körning till Nationalparken. Vi startade med en enkel och rätt kort zipline över en flod för att komma till djungeln. Sedan började det riktiga jobbet! En och en halv timmes vandring i +36. Och det gick uppåt. DET kan jag säga var tungt. Jag tänkte att om det är så här i två dagar så kolavippar jag här och nu.

Men efter vandringen kom belöningen. Alla ziplines! Första dagen åkte vi cirka 10-12 ziplines och mellan varje zipline vandrade vi kortare sträckor. De längsta ziplinen var 570 meter! Och som mest var vi ungefär 200 meter från marken!

Under första dagen såg Akke en större orm som precis framför hans fötter stack iväg med en jädrans fart ner i djungeln. I samma veva såg vi alla en par mindre ormar, men lika äckliga för det!

På eftermiddagen kom vi fram till trädhuset där vi skulle bo. Helt otroligt ställe. Det var ca. 60 meter ovanför marken och det hade tagit två år att bygga stället. För att få allt byggmaterial till huset har de vandrat och åkt med zipline in i djungeln. Allt för att bevara naturen så som den är och inte störa djuren som lever i djungeln.

Trädhuset var i tre våningar. På första våningen kom man in med en zipline och där fanns toalett och dusch. Det var nog den tuffaste wc:n jag nånsin sett. Helt öppen med en utsikt över djungeln och alla bergen. På andra våningen fanns ett litet kök och det störta utrymmet där man till natten bäddade ut madrasser och myggnät. På tredje våningen kunde man också sova och chilla. Ganska oväntat så hade de en KATT i trädhuset som levde där för att hålla alla råttor borta.

Under kvällen åt vi middag och spelade kort och bara umgicks. Vi njöt av utsikten och eftersom vi var så få kunde vi alla stå hur länge vi ville i duschen och bara titta ut över djungeln. Efter att ha varit aktiv en hel dag var man rätt slut så ganska tidigt kröp vi in i våra myggnät för att sova. Jag glömde såklart att spraya mera myggspray på mina ben så nästa morgon kunde jag bara konstatera att myggorna haft kalas inatt.

Dag 2.

Natten var rätt stormig med regn och åska. Så vi såg ingen soluppgång men det var ändå magiskt att titta över djungeln när dimman svepte över alla berg.

Vi började med frukost Lao style. Och sedan hoppade vi ut på ziplinen igen! Dag 2 åkte vi mellan 8-10 ziplines och gjorde igen kortare vandringar mellan alla stationer.

Vi skulle verkligen ha behövt en GoPro för att få några bilder som motsvarar verkligheten. Utsikten går inte att beskriva från ziplinen. Du såg hur långt som helst och så vacker natur. Vi fick låna brittens GoPro under ett åk så EN otrolig film har vi iallafall!

Efter alla ziplines åt vi lunch och därefter blev vi upplockade av en pickup och körde på den sämsta vägen någonsin! Under regnperioden kan ingen bil åka där och det var med nöd och näppe vi slapp fram. Vi körde genom lervälling och över små bäckar, men fram kom vi.

Men allt var en otrolig upplevelse och SÅ ROLIGT!

Om någon är på väg till Laos så är Gibbon experience verkligen ett måste! Guiderna var jätte härliga och hjälpsamma. Super god mat. Naturen SÅ vacker. Har man tur kan man få se apor! (Vi missade dem med en dag...) Och att åka ziplines på dom där höjderna, WOW!

Vi kommer defintivt åka tillbaka för att göra någon av de andra programmen de ordnar!

Likes

Comments