Två dagar var vi i Yangon. Vi vandrade mest och tittade för att ta in det nya landet. Alla män bär traditionella kjolar och alla kvinnor traditionella dräkter. Alla hus skulle ha behövt en fasadrenovering och det fanns inte mycket till shopping eller restauranger. Vi försökte få koll på språket, hur man säger Hej och Tack. Samma sak med maten, vad äter dom riktigt här? Överallt fanns det små bärbara "gatukök" som friterade det mesta och andra som rullade en muskotnöt med nån vit sörja in i ett blad som de sedan tuggar på i munnen.

Vårt första intryck av Myanmar var vad vi hade föreställt oss, samtidigt inte alls. Gamla traditioner blandas med moderniteter. Yangon är ju ändå en stor stad så det är ju självklart att där finns lite av det mesta.

Vi besökte Shwedagon Pagoda som är en gyllene stupa som är 99 meter hög. Enligt legenden är den byggd för över 2600 år sedan och tidigare Buddhas är begravda där. Enligt historiker kan man ändå bara bevisa att den är byggd på 1000-talet (men hey, det är nog också rätt gammalt!). Under årens lopp har den restaurerats och byggts till. Den har varit med om 9 jordbävningar, eldsvådor och blivit plundrad flera gånger. Faktist av europer mer än en gång!

Och wow, det var mycket guld och glimmer överallt! Vi gick bara omkring och tittade, medan alla burmeser gick till olika hörn för att be. Det fanns hör för varje veckodag som man kunde be till. Vi var där en tisdag och tisdagshörnet var fullt med folk som bad!

Likes

Comments

Vi hade bestämt in en julträff med Annika & Aki (också från Vasa och reser också på obestämd tid i SEA) i Thailand. Och eftersom vi var i Malaysien tänkte vi att lättaste och billigaste sättet är att bara korsa landsgränsen. Nu blev det så att vi tog havsgränsen, men billigare än att flyga blev det. Eftersom vi inte flög in i landet fick vi bara 15 dagars visum till Thailand så vi hade precis tid att fira jul och nyår i landet innan vi måste vidare.

Och Thailand, det är ju faktist vackert men jag tog aldrig upp kameran ur väskan! Så bara trista mobilbilder har jag från dom veckorna.

19-22.12 Koh Lipe

En liten ö som ligger så långt söder du bara kan komma i Thailand. Den är faktist så liten att man lätt kan gå runt ön på en dag. Men turismen har minsann hittat dit också, och det för redan ett tag sedan. Fullt med bungalows och restauranger, men den där sköna ö-atmosfären finns fortfarande kvar! Och vattnet var kristallklart! Det var det renaste och klaraste vattnet jag sett! Det var en lugn och skön stämning på ön. Ingen stress, inga pubcrawls och ingen tid att passa. Vi snorklade en dag och annars bara låg vi på stranden och åt gott. Tre dagar av lugn och ro.

22-26.12 Krabi, AoNang

I Krabi mötte vi upp Annika & Aki (deras blogg: smilesandmiles )och så träffade vi också tre andra av deras vänner och deras vänners vänners vänner. Ni förstår. Till sist var vi ett gäng på över 20 pers!

Dagarna tillbringade vi på stranden i AoNang och Railey. Kvällarna ute på middag och sedan vidare i natten. Vi träffade mycket nya människor och sov få timmar. Men roligt hade vi! Efter 4 dagar var vi helt slut och kände att nu måste vi vila upp oss!

Annars så klickade jag inte med AoNang, tror inte jag kommer att återvända dit. Mycket turister, högra priser och rätt smutsigt vatten. Railey däremot var bättre!

26.12-1.1 Koh Tao

Så våra sista dagar innan vi skulle flyga från Bangkok till Yangon (Myanmar) visste vi inte riktigt var vi skulle spendera. Så var det nån som sa; kanske ni skulle åka till Koh Tao och gå dykarkurs. Eftersom ingen hade nån annan ide, så gjorde vi det. För tre år sedan var vi på Koh Tao lite över en vecka och vi gillade det, så det kändes skönt att återvända till ett ställe man vet att man tycker om.

Vi gick tre dagars Open water dykarcertifikat. Så nu får vi dyka till 18 meter! Skoj! Men gud så skrämmande det var! Jag tänkte både dag 1 och dag 2 att imorgon slutar jag! Men det gick galant och jag bevisade för mig själv att jag kunde göra det! Det var rätt intensiva dagar på både skolbänken och i vattnet. Efter våra fyra dyk firade vi med våran finska instruktör och våran tredje kursdeltagare Anni från Estland!

Nyår firade vi också på Koh Tao. Och det var ett så bra nyår! Vi var hela dagen tillsammans med Anni, som gick dykarkursen med oss och Enari, från Finland som vi lärde känna i Krabi. Och vi gjorde egentligen inget speciellt men allt var speciellt. Ö-livet är sådär att du kan gå med sand och salt i håret hela dagen och det är okej.

​Den 1 januari 2017 var vi ändå tvungna att hoppa på färjan till fastlandet och åka buss till Bangkok, eftersom vi måste vara ute ur landet den 2 januari så vi hade bokat flyg till Myanmar. Mera om det senare!

Likes

Comments

Det har varit lite dålig uppdatering här... Kan skylla på att det hänt en massa roligt så att jag faktist inte haft tid och sen när jag skulle ha haft extra tid så har wifin varit extremt långsam, så det har varit helt omöjligt att göra en uppdatering.

Men nåja, efter 10 dagar i Malaysien i december så korsade vi Thailands gräns den 19.12. Vi åkte från ön Langkawi i Malaysien till ön Koh Lipe i Thailand så immigrationen skedde smidigt på en sandstrand. Vi tillbringade jul och nyår i Thailand, med bekanta ansikten från Vasa och också nya vänner.

Den 2.1 flög vi till Myanmar och det visade sig bli en kortare visit på också 10 dagar i landet, eftersom en av mina bästa vänner från Vasa bestämde sig för att hoppa på ett flyg till Vietnam! Så här är vi nu igen i Ho Chi Minh city i Vietnam! Och det känns bra! Mycket bra! Vietnam kom att bli vårt favoritställe här i SEA, så det känns super att vara tillbaka här! Och den här gången med Mikk, yes! Nu har vi bara två veckors visum eftersom det är det vad finländarna får gratis så vi kommer inte att flänga runt hela landet den här gången. Vi håller oss till södra Vietnam, bra så.

Idag tog vi sovmorgon eftersom vi alla tre varit utan sömn det senaste dygnet. Mikk, som kom från Finland hade oturen att sitta bredvid alltför glada och överförfriskade resenärer på flyget till Vietnam. Och vi åkte 12 timmar nattbuss i Myanmar innan vi flyg till Ho Chi Minh city och det bara gick inte att sova.

Vi ska spendera helgen i Ho Chi Minh city med Mikks kompis Mia och bara ta det som det kommer. En episk brunch finns inplanerad till söndag, så det ser jag fram emot!

Och så får vi äta nudelsoppan Pho igen, nam!

Likes

Comments

Det är redan en vecka sen vi lämnade Malaysien och det var en snabb visit. Vi var rätt trötta när vi kom dit och det enda vi verkligen ville var att inte göra någonting alls, helst på en strand, med vit sand. Efter en hel dag i tullen mellan Singapore och Malaysien orkade vi inte sitta i buss hela kvällen till Kuala Lumpur så vi stannade i staden Melaka.

Melaka 10-12.12

Jag låter bilderna tala för sig själv. Vi tog det lugnt, gick omkring, åt och latade oss.

Kuala Lumpur 13.12

Anledningen till att vi kom till Kuala Lumpur var mest för att det är huvudstaden och vi tänker att huvudstaden borde man alltid besöka om man har chansen. Vi bodde i China town och vandrade runt i de indiska kvarteren. Vi kollade in Petronas Towers, och ja det var det. Vi spenderade bara en dag i Kuala Lumpur och längtade genast bort från storstaden.

Langkawi 14-18.12

Äntligen kunde vi slappna av! Vårt guesthouse på ön låg mitt bland risfälten med en verklig naturskön utsikt. Det var precis vad vi behövde! Och så hittade vi en vacker strand (så fin att jag glömde fota den) som vi låg på en par dagar. Annars sov vi länge, unnade oss god (och lite dyrare) mat och körde runt på skoter. Vädret var omväxlande med en par överraskande regnskurar, men det gjorde inget.

Efter 4 slöa dagar började det kännas som att man var avslappnad. Under hela vår tid på resande fot har vi flängt ganska mycket av och an och hela tiden gjort grejer. Det har varit super roligt men när vi kom till Malaysien kände vi båda att vi behöver semester från semestern. Och det var precis det vi fick på ön Langkawi.

Vi var på västra Malaysien, den delen som har landsgräns med Thailand i norr och Singapore i söder. Det betyder att ännu har vi inte alls besökt andra delen av Malaysien, som är en helt egen ö (Borneo). Det var en del till ställen vi också ville besöka på västra delen av Malaysien som vi inte hann med eftersom vi hade en julträff i Thailand. Bland annat George town, Cameron highland och ön Tioman. Men dom får alla vänta tills nästa gång, vi var inte redo för dem heller. Nu är vi utvilade och kan ta oss an mera krävande ställen än stränder!

Likes

Comments

 • Kan folk inte viska? Är det fysiskt omöjligt för folk att viska efter midnatt? Kom igen, det är 20 människor i en doorm och om ALLA ska prata högt ALLA tider på dygnet, då får man ju aldrig sova en blund.
 • Keep your stuff on your bed. Gör inte som tjejen som häller ut hela sin väskas innehåll på golver framför balkongsdörren. Det är jobbigt att städa nån annans grejer när man ska hämta sin handduk som är på tork (obs, jag är inte enda som suckar åt synen!). Och dom där trosorna och topparna hittar tillbaka till golvet varje dag! Jag förstår inte…
 • Det är intressant hur folk packar sina väskor. Smutsiga vandringsskor blandat med rena (inte så länge till) kläder? Jag kan börja dela ut packnings-tips och plastpåsar till alla! (Idealet är ju färgkordinerade plastpåsar för olika saker, men jag är inte riktigt där ännu.)
 • Wifin är bara sååå slö vissa klockslag på dygnet. Alla är vi lika, lite skrollande där innan midnatt (9 sparade länkar från FB som wifin inte orkade öppna).
 • Jag kan inte minnas hur stackaren såg ut som fick se det sömndruckna jaget alldeles för tidigt på morgonen på toan. Jag tror jag sa Good morning, borde sagt Good night!
 • Hur bra hörs mitt knattrande på tangentbordet? Inte så mycket intalar jag mig…Ah fasiken, jag är lika dålig som alla andra!

  H. Pedant-Anna, som faktist trivs helt okej i en doorm
  (Det här inlägget blev publicerat 24 timmar EFTER att det skrevs.. På grund av den slöa wifin då..)


 • Uppdatering. Vem är det som väcker hela sovsalen med sitt alarm kl 0800 när hon själv är i duschen? Skyldig! Skämmigt! Har så dåligt samvete...

Likes

Comments

Det var en vacker solnedgång vi fick beundra i Halong Bay för två veckor sedan...

Likes

Comments

Vårt sista äventyr med moppen var resan till och från Cat Ba island. Det är en ö som ligger i Halong Bay i norra Vietnam nära kinesiska gränsen. Halong Bay är så pass känt att jag tror de flesta känner igen bilder de sett från ställen. Det är alltså ett område fullt med kalkstensberg som står rakt upp i vattnet (kolla bilderna nedan).

Vår första dag på ön var rätt så kall och mulen. Först tog vi en längre morgonpromenad längs med hamnen i Cat Ba centrum, som är full med färska fiskar och skaldjur. Sedan hoppade vi på moppen för att utforska resten av ön. Hela dagen avslutades med ett yogapass på en ensam strand i mörkret med endast tända ljus och vågornas brus (det lät nästan för bra för att vara sant...men det är sant...hehe...)

Dag två. Solen sken och det var den varmaste dagen vi haft på säkert en vecka! Nu börjar det hända grejer. Heldagsutfärd med paddling, lunch och bergsklättring i Lan Ha Bay. Kostade lite extra, men vet ni ibland är det så värt att gå över dagsbudgeten. Det här var en sån sak.

Under paddlingen fick vi bara njuta av Lan Ha Bay (finns bredvid Halong Bay och är mindre turistig eftersom det ligger längre bort från fastlandet). Lunchen var än av de bästa vi haft under hela Vietnam resan! Och klättringen var bara så rolig! Den var också väldigt utmanande med tanke på att vi just innan paddlat i två timmar och annars inte lyft ett finger på flera månader! Men upp för en par bergsväggar kom vi.

Vi klättrade med ett gäng proffsiga instruktörer och så var vi 8 stycken nybörjare som fick pröva på olika sorters svårhetsgrader av bergsklättring. En av instruktörerna var faktist en finländare och det var riktigt roligt att träffa nån hemifrån eftersom vi inte träffat så många finländare under resan.

25 % av Cat Ba`s befolkning bor på vattnet och orsaken är att de är fiskare eller fiskeodlare. När vi var ute och paddlade kom vi nära flera hem och det var intressant att se hur de på en liten flytande brygga lever sina liv och har allt de behöver. Många hade dessutom vakthundar i sina flytande hem så om de kom skällande blev det att snabbt paddla bort från husen.

Jag har inga bilder från paddlingen på de flytande husen, men jag fick en par bilder när vi åkte färja bort från ön.

Halong Bay och Lan Ha Bay är nog värt ett besök. Trots att man "redan vet" hur stället ska se ut eftersom man sett så mycket bilder här och där, var det ändå väldigt mäktigt i verkligheten!

Likes

Comments

Såå, vad har vi pysslat med sedan jag skrev att vi sålde moppen? Vi har avverkat storstad efter storstad (som rubriken tydligt indikerar)... Och alltså jo, det var hur kul som helst i början. Men i nåt skede fick vi en lite kris och kände att stranden bara ropar på oss (eller nej, VI ropar efter stranden)!

Vi sålde moppen i Hanoi och spenderade 4 dagar där. Vandrade, turistade och åt. Sånt man nu gör i en storstad. Och just det, vi gick och kollade Fantastic beast and where to find them på bio (mitt på blanka dagen, för allt är okej om man är turist, visst).

Sen flög vi tillbaka till HCMC för att plocka upp vår andra ryggsäck som vi lämnat hos Mia (som är min kompis kompis som är min kompis). Mia tog oss också till världens mest magiska brunch! Jag kan inte ens tänka på den utan att det vattnas i munnen. Där fanns ALLT! Och det var lyxigt! Och det var dyrt! Och det var bara så mycket värt det! (Vi kommer definitivt åka tillbaka till HMC, om än bara för att äta brunch!)

Efter några dagar i HCMC tillsammans med Mia flög vi till Singapore. Vi bodde i vår första dorm under den här resan. Hittils har vi inte sett att det skulle vara nån vits eftersom dormen oftast bara är några euron billigare än ett två personers rum, men så var ju kanske inte fallet i Singapore. Vi fick pröjsa 30 euro för en natt för två personer UTAN frukost. Jämfört med allt annat boende hittils så kändes det löjligt dyrt. Men egentligen var det helt okej.

Fyra dagar i Singapore (får skriva ett skilt inlägg om det) och vi var SÅÅ trötta på köpcentrum, asfalt, metro, ALLT! Vår plan var bara att komma över gränsen till Malaysien och så hittar vi nog nån ö med en strandremsa som kan ta bra hand om oss.

Nåååå, att komma över gränsen tog mellan 4 och 5 timmar... Ön vi tänkte att kunde rädda oss visade sig ha drabbats av dåligt väder (regnperiod, no can do).. Så den planen gick i stöpet. En annan backpacker (trots att vi har nog identifierat oss som flashpackers) väntade med oss i kön till gränskontrollen, hon var på väg till Melaka. Jag hade läst om stället och hade ett vagt minne av att det var ett ställe med mycket historia och bra mat. Dessutom låg det bara 3 timmar bort från landsgränsen. Äh, vi åker dit sa vi. Sagt och gjort, 6 timmar senare (bussen var försenad) var vi i Melaka. Och stället var MYCKET större än vad vi hade förväntat oss.

Efter två dagar i Melaka gjorde vi ett snabbstopp i Kuala Lumpur och kände bara att vi måste bort, och det nu. Så idag kom vi till ön som ska ge oss den där efterlängtade stranden och lugnet! Håller tummarna att solen skiner imorgon, för jag ska till playan!

Lite sånt här nu en tid framöver tack! (bilder från Koh Rong i Kambodja)

Likes

Comments