Hej kära läsare på min blogg!

Att äta rent har på det senaste blivit riktigt enformigt samt att fler lär sig mer från forum än verklig fakta. En deff är inte alltid det lättaste för då måste man avstå från sötsaker och vanliga sociala middagar för att äta sin egen mat. När man uteslutit allt detta så förstår man verkligen hur mycket man måste äta för att verkligen komma upp till sitt kaloribehov om dagen.

Uteslutandet innebär att alla extra kalorier från socker och transfetter måste ersättas av någon makronutrient som du har i din matlåda, dvs att du kan äta betydligt mer ris/pasta/bönor eller proteinkälla för att fylla behovet innan det försvinner ut i kroppen som överskott. Så att äta för "cleant" är inte alltid det bästa eftersom att gillar man inte äta stora portioner så måste man äta betydligt fler mindre för att lyckas bibehålla sin muskelmassa korrekt under en deff. Skulle ni ligga på för mycket underskott så gör man en viktminskning och detta bibehåller inte din muskelmassa utan låter dig falla i overall vikt.

Lättaste om man inte skall tävla tex är att köra en lite långsammare deff som man tillåter under en längre tid där man sänker fettintag och diverse annat till viss del men inte så himla extremt så man själv lär sig att hantera det i vardagen. Tex att inte älja tjock grädde till sås som du ska hälla över maten, utan köper turkisk yoghurt och pressar vitlök i för en mager och god sås. Finns jättemånga sådana alternativ man kan ställa sig till utan att sötsuget eller andra behov gör er galna redan efter ett par dagar.

Allt handlar om att tillåta den mänskliga kroppen få det till en rutin. Vi alla är vanemekanismer och lär man kroppen att inte få sötsaker hela tiden så kommer vanlig man låta dopaminet produceras och påverka din hjärna likabra utan sötsakerna. Se till att minska i etapper och gå inte på något tävlingsdietschema direkt för att slippa extra lidande! :)Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hej allihopa!

Nu var det måndag igen och ikväll vankas det träning! Jag följer som många vet genom min Instagram "dreamsabovethebar" ett program som heter "Thenx" som finns på "Thenx.com". Detta är skapat av en väldigt grym tränare i Florida som heter Chris och är en del av Barstarzz. Kostar endast 100kr ungefär och du får tillgång till många steg för att bli bäst på kroppsviktsträning.

Jag älskar att lära mig nya övningar med hjälp av endast kroppen och det är sånt som motiverar just mig till att gå till gymmet. Man ska inte alltid låta utséende inför sommaren motivera oss då den oftast inte är lika stark som ett långsiktigt mål. Vad är det som motiverar er?

Likes

Comments

Hej alla! Då var det dags för en utmaning. En cirkel som kommer träna hela kroppen och hålla uppe pulsen. Cirkelträning gör även så man sparar otroligt mycket tid, se till att spara övningarna och dra med er kompis!

Pass (kroppsvikt)

Squats 15st
Utfall 10st varje ben
Hoppande squats 5st
TRX chins eller under en stång 10st
Mountain Climbers 20sek
Armhävningar (Knäna eller axelbreda) 10st
Burpees 5st

X3-4


Så lite vila som möjligt mellan övningarna och 2-3min mellan cirklarna. Funderar ni över hur övningarna ser ut så kan man enkelt söka upp dom på Youtube. Kör hårt!

Likes

Comments


Förord

Ja det är som ni läste redan i rubriken, proteinpulver! Eftersom jag arbetat som personlig tränare/kostrådgivare och nu står i en kosttillskottsbutik så får jag ofta denna fråga. På något sätt så har det blivit så stort så att det har riktats åt helt fel håll och skapat fiender gentemot kosttillskott och de som dricker det.

Jag tänkte därför förklara allt som har med detta pulver att göra så att ni får en bättre översikt och just varför man använder det i vardagen.

Fakta

Proteinpulver är inte på något sätt ett "magiskt pulver". Det kan komma från diverse olika källor som ni kan se nedanför!

Vassle - Den vanligaste och största marknaden av proteinpulver. Själva källan härstammar från när man tillverkar ost. Det är en vätska som separeras från mjölken under själva tillverkningen som bearbetas och används i pulvret. Alltså är detta ingen bra källa för veganer!

Soya - Detta protein härstammar helt enkelt från själva soyabönan som bearbetas och man separerar diverse fetter m.m. Denna källa diskuteras det mycket om i diverse studier, är den verkligen så bra som den låter? Just nu finns det ingen slutsats inom detta ämne och den kan drickas som vanligt som resten utav källorna.

Ägg - Denna källa är också som det låter. Direkt från ägget och man använder äggvitan för att producera ett rent pulver som är lågt på fett och levererar mycket protein i serveringarna.

Hampa - En alternativ källa som ofta säljs av hälsobutiker då det är en källa som inte har något djursamvete på sig överhuvudtaget och inte visat negativa effekter i studier. Förutom det så innehåller hampa otroligt mycket olika aminosyror för ett bra fullvärdigt protein.

Biff "Beef" - En köttkälla som funkar som vilket pulver som helst. Det levererar protein men har inte några extra fördelar. Rekommenderar aldrig detta då det handlar om att djur får svara för ett proteinpulver. Samt så får detta lätt en bismak som inte de andra pulvrerna har.


Användning

Proteinpulvret har flera användningsområden. Man kan ta det i samband med måltider, mellanmål, direkt efter träning eller helt enkelt baka med det. Använda det hur man själv vill med andra ord. Det kallas tillskott för en anledning och det är för att hjälpa få i dig det proteinet som din kropp behöver om dagen om man tex vet med sig att man har svårt att äta all mat.

Man ska inte ersätta någon måltid med bara en shake eftersom att då går du minus på diverse andra makronutrienter som du behöver för att nå ditt kaloribehov för dagen. Genom att ligga för lågt i kalorier så kommer du sätta din kropp i svält och nästa gång du äter så suger kroppen upp näringen för att den tror att den inte kommer få näring på ett bra tag igen.

Myter

"Jag har druckit protein i 5månader nu och det funkar inte" - Det som jag skrev om tidigare, det är inget magiskt pulver utan helt vanligt protein som fungerar som att du äter kyckling. Det ligger mer i din kostplan eller träningsintensitet ifall det ej händer något.

"Proteinpulver innehåller steroider" - Detta hör man från många äldre föreläsare som tillhör den gamla skolan. Där de säger att förr använde man inte det för att man inte behövde. Det är mer att det fanns inte tillgängligt överallt. Det är idag som de stora äldre atleterna representerar kosttillskott.

"Jag tävlar så använder inte kosttillskott" - Det är ingen fara när det kommer till proteinpulver då det mesta som är närproducerat kollas väldigt ofta. Sen så ska man absolut akta sig för många prestationshöjare då de innehåller stimulanter som regelbundet blir förbjudna och man kan åka dit för doping. Proteinet skulle bara förhindra din katabolism och förhindra onödiga förkylningar påvägen hemma mörka säsonger.

Slutord

Nu har ni lite extra insikt i hur det ligger till med detta kända tillskottet. Inget måste men en väldigt härlig hjälpreda i din vardag av tränande. Viktiga att komma ihåg är vart diverse källor härstammar från om man tex lever med restriktioner av ätande som allergi eller om man är vegetarian/vegan. Tack för att ni läste och välkommen tillbaka för mer läsning!Likes

Comments

Då var vi här igen vänner! Ännu ett parti som kommer handla om varför vi egentligen får ont i axlarna under träning och vardagssysslor. I tidigare avsnitt som ni finner här så diskuterar jag diverse anatomi samt övningar hur man stärker dessa muskler runt axlarna för att förhindra skador.

I detta avsnittet så kommer det handla mer exakt om diverse "klämningar" etc som kan ske i utföranden och vad man skall undvika återigen!Som förklarades i förra inlägget som jag gjort så är det ofta svag muskulatur eller att man helt enkelt klämmer diverse tunna muskler och irriterar bursor. Låt oss kicka igång denna del!

1. Jag kan lyfta händerna rakt över huvudet! - Detta är en viktig komponent i hälsosamma axlar. Kan man inte göra det så skall man definitivt börja öva på diverse övningar som jag kommer dela med mig utav längre ner. MEN, det stämmer inte alltid att man verkligen kan lyfta korrekt över huvudet. Viktigt att kontrollera när man gör det är att kolla så att man inte får överdriven svank och skjuter fram bröstkorgen. Man ska endast öppna upp bröstkorgen och inte orsaka så ryggen kurvar sig.

2. Det kläms i axeln när jag utövar dips - För att börja denna punkten så är dips ingen övning från början att rekommendera för hälsosamma axlar (Obs! Känner ni inget obehag så fortsätt med dom). Utan använd dig alltid av denna med måtta! Varför det lätt skadar när man utövar dips är för att man kan sakna rörlighet i främre axlar så att de börjar sträcka och ta övar all kraft från bröstmuskulaturen som egentligen ska arbeta i övningen. Känner ni att detta stämmer in på era pass så se till att dynamiskt värma upp momentet innan som tex bänkdips eller ta tag i en stång bakom ryggen och ta djupa andetag så bröstkorgen expanderar och sträcker naturligt för uppvärmning.

3. Jag kan inte hålla armarna ut från kroppen och hålla dom i 90-grader - Detta beror på ofantligt många anledningar och punktat en del av orsakerna:

  • Svaga romboider
  • Knutar i ryggen
  • För lite rörlighet i bröstmuskulatur/främre axlar
  • För stark bröstmuskulatur
  • Saknad allmän rörlighet i skulderblad

Nu har vi fått med en del som ni ser! Träning är inte alltid att bara gå till gymmet, lyfta och sedan gå hem. Det är så mycket mer, eftersom att man tänker ofta i nuet och inte i framtiden över hur ens kropp ska se ut med mer ojämnheter och svaga punkter. Här nedan kommer jag därför att ge er hemläxa för att ni ska få så hälsosamma axlar som möjligt så att ni alltid kan fortsätta er resa!

Genom att använda er utav videon nedan minst 3ggr i veckan så kommer ni att få igång både muskelrörlighet samt få en rörlig muskelhinna som blir som knäck mellan era muskler. Lycka till allihop och låt era axlar vara med er!

Likes

Comments

Jag får ofta frågan hur jag orkar hålla igång med min träning samt varför min motivation aldrig tryter. Men om sanningen ska fram så finns det inte en enda människa som inte tänker att det "inte är någon idé" längre. Tänkte bara nämna ett par hjälpmedel som gör att man inte slutar och börjar om från början.

1. Skapa mål - Varför just detta är så viktigt är för att vi människor måste känna att vi kan uppnå något och klappa oss själva på axeln. Om det så är från att komma i kläderna du alltid velat, leka med barnen eller uppnå ny vikt att lyfta. Detta hjälper oss hålla koll på hur långt vi verkligen kommit.

2. Du själv ser inte allt - Denna punkten är en viktig beståndsdel då man själv alltid ser sig själv i spegeln och kan inte registrera vilken skillnad det blir på en längre tid då man är så van. Låt personer runt omkring dig förklara att något hänt och ta åt dig.

3. Låt er energi tala om vilket pass - Vid dessa dagar då energin är låg. Gå inte in med att ni ska fortsätta slå PB eller klara en specifik övning. Utan sänk vikterna lite, välj en lättare nivå på övningen eller kardiomaskinen. Eftersom att satsar ni för högt när ni inte känner er på topp så sätter ni krokben på er själva.

Detta är det som jag främst kan förkara för er gällande att hjälpa ert sinne att inte tappa motivationen. För det händer verkligen saker med er kropp efter varje pass. Om inte tyngden som du lyfter ökar så är det konditionen eller förståelsen för övningen som ökar. Finns alltid positiva sidor även fast det känns som de är långt borta.


Likes

Comments

Ja ni både såg och läste rätt! Rörlighet är essentiellt när det kommer till att utveckla muskler korrekt. Varför det tänker ni då? Nedanför skall ni få en förklaring till varför detta är fallet.

1. Range of motion (ROM)

ROM är benämning på hur "helt" ett utförande är. Tex om ni har sett personen som lägger på jättemycket i benpress men vickar sina lår ungefär 5cm åt gången. Det är vad som kallas dålig ROM. Desto mer range man använder, ju mer muskelfibrer aktiverar du och på så sätt får muskeln att arbeta till 100%.

2. Stel i assisterande muskel

Assisterande muskel, är inte det den man tränar? Nej, kära vänner utan detta är muskeln som hjälper till den primära muskeln som du vill arbeta. Ta tex bröstmuskulaturen, den får hjälp av tex främre axelmuskeln vid press. Är du stel i axeln så kommer den inte tillåta dig att få ett sträck i bröstmuskulaturen för att du ska kunna utvecklas. Utan den kommer ta åt sig den mesta kraften och endast arbeta yttre bröstmuskulaturen och man drar lätt på sig skador i axeln vid obalansen som skapas. Se till att stretcha regelbundet!

3. Knutar

Knutar kan orsaka en hel del när det kommer till rekrytering utav en muskel då de hämmar muskelns rörelser. Detta kommer inte heller att tillåta dig arbeta muskeln till fullo som du egentligen vill. Genom att besöka massör ofta så slipper du för många av dessa knutar som kan orsaka allt från smärtor i muskler till kronisk huvudvärk.


Likes

Comments

​Då var det igång och en nystart här. Tyvärr så har man inte tidigare lyckats att bibehålla en aktiv uppdatering men det skall man ändra på nu när man har ett arbete som tillåter ett aktivt sådant liv. Kommer som vanligt bidra med mycket angående träning/kost men även en hel del vardag. 

Hoppas ni kommer trivas på bloggen läsandes som jag kommer göra skrivandes. Bilden som är nedanför och får va startskottet är från när jag och min systers sambo Mikael drog igenom "Kid Icarus" till NES.

Likes

Comments

Porterad till Nouw: 7522547356

*Hur många gånger har man inte rent av läst denna titel? 

"5 steg till snabba magrutor"
"5 steg till den perfekta rumpan"
"5 steg till den platta magen DU alltid önskat"


För att förstöra synen på det hela så kan jag bara säga att det finns inga enkla steg till något. Allting har upp och nedgångar som kräver fokus och dedikering. Personer som vill efterfölja editerade modeller på en tidning och omedvetet förstör sin kropp medan bolag tjänar pengar.

Låt mig förklara hur jag menar! Man ser en bild med en tränad person som lovar dig att om du följer de stegen så får du detta. Ofta involverar detta:

1. Du går efter ett kostprogram som absolut inte är format efter dina behov, som resulterar i extremt underskott så du får en ohälsosamt smalare kropp.

2. Du gör de här 200 situpsen som inte tar dig någonvart och förgäves lägger ner tid.

3. Träningsprogrammet i tidningen som är för elitpersoner och kommer göra dig mer mottaglig för inflammationer och skador då det är för hög intensitet för ditt eget bästa.

4. Ger dig felaktig fakta och hämtar information från andra dåliga källor.

5. Sista men viktigaste punkten, glömma bort mänskliga faktorer. Finns inte en enda person som bara är konstant framåtriktad. Man måste acceptera att motgångar finns och att klättra över alla hinder. Detta är främst varför det aldrig finns någon lätt väg till en snyggare/starkare/sexigare kropp.Bilden ovan är ett perfekt exempel på hur man ska lösa sitt nuvarande problem. Hitta största faktorn till varför du vill göra en förändring, håll fast vid den som mål och börja dina småsteg emot succé. Även fast du inte tar stora steg så är du fortfarande längre än dagen innan.

Glöm tidningar, instagram/facebook, reklamer etc och endast tänk dig och din stora faktor till utveckling. 

Likes

Comments

Okej mina vänner, välkommen tillbaks till ännu ett inlägg. Idag tänkte jag skriva lite enkelt om vägen till en "Pull-up" eller som vi i norden säger "Chins".

Som arbetande på gym så ser man ofta personer sträva efter denna övning för att äntligen få den där tunga kroppsviktsövningen besegrad. Det de flesta ej vet är att de står och trampar. Så för att få er på språng igen med denna övning så kommer här ett fåtal tips om hur just ni ska bygga er upp till detta.


När jag började träna så kunde jag knappt göra 1 pull-up. Jag började med att försöka lära mig på assistansmaskinen som bidrar med motvikt så ni dras upp, detta funkade inte heller.

1 - Hitta er kontakt med latsen (vingarna). Se till att dra ihop skuldrorna och börja dra med ryggmuskulaturen. Ifall detta inte sköts rätt så kommer era armar ta stor del utav kraften som krävs.

2 - Spänn er bål och era händer otroligt mycket. Bålen hjälper din kropp att samarbeta och greppet styr hur mycket du orkar dra uppåt. Andas när du drar dig upp och in när du kommer ner.

3 - Ha inte för bråttom med att klara en hel pull-up. Finns otroligt många småsteg till att stärka och bemästra innan du ger dig på slutresultatet.


Så vad ska jag göra för olika delmoment för att hjälpa mig med detta?

Progression 1 - Hitta en låg stång på tex en Smith maskin. Lägg dig under stången så du har en 45-gradig vinkel på kroppen. Sätt ner fötterna/hälarna i golvet och börja simulera en pull-up. Detta för att stärka alla småmuskler och vänja din kropp vid momentet. Gör detta tills du klarar 10-12st enkla.

Progression 2 - En lite högre stång, sätt fram en bänk en bit framför och sätt dig under stången så du blir hängandes i 90-grader mellan stång till bänk. Sedan drar du ihop skulderbladen och börja dra upp dig i denna vinkel. Detta för att inte behöva lyfta hela din kroppsvikt. Utöva tills 10-12st enkla igen.

Progression 3 - Nu har vi kommit till "Negativa Chins/Pull-ups". Detta är att du börjar ståendes på marken, tar tag i en stång som du lätt når, tar sats och hoppar dig upp till översta läget. Sedan håller  du emot medan du sänker dig så långsamt/kontrollerat som det bara går. 

Detta är för att stärka de korrekta musklerna för det kommande slutmomentet. Därför stärker vi "antagonist" rörelsen som alltså är parten då du sänks från stången. Detta kommer hjälpa oss otroligt mycket att ännu en gång komma framåt och kan tillämpas på alla svåra övningar. Gör detta tills du känner att du enkelt kan låta dig sänkas från stången.

Progression 4 - "En hel pull-up/chin", vid det här laget så ska styrkan sitta i så du klarar mellan 1-3st riktiga. Var inte ledsna om ert första set blir kort, detta är en otroligt svår övning för en person att lära sig om man tidigare inte arbetat med den. Se till att ni börjar ert set med strikta reps utan att köra "forced" eller med taskig teknik. Gör så många riktiga du kan och efter du är slut, backa och kör resten vid det tidigare steget.

Grattis till en hel pull-up. Du har nu bemästrat övningen som kändes så långt ifrån! Skulle det fortfarande kännas svårt att utöka dina pull-ups efter du klarat dina första. Se till att stärka nedersta momentet i slutet utav ditt pass genom att bara hänga från stången 3xfailure. Kommer ge dig starkt grepp och tillåta dig utvecklas ännu mer.

Skulle det finnas några frågor angående denna övning så tveka inte att slänga dit en kommentar här på bloggen eller på den social media där du fann denna post. Hoppas detta har hjälpt er på traven och jag önskar er alla lycka på er utveckling inom kroppsviktsträning!

Likes

Comments