View tracker

För några dagar sedan åkte vi till en av de vackraste platser jag känner till - Dabar. Det är ett skyddat naturområde med kristallklart, grönt vatten, omgivet av berg och skog. Tyvärr hände det en del otäcka saker under kriget på 90-talet, människor blev avrättade och kropparna dumpade i vattnet.

Det ligger alltid i bakhuvudet när jag besöker Dabar, men trots det kan jag inte hjälpa att hänföras av naturen varje gång det blir ett besök där. För att komma till vandringsstigen färdas man några kilometer på en smal väg i tät lummig skog, omgiven av alla möjliga sorters växter, längs med området växer murgrönan tätt och i den forsande floden häckar bland annat hägrar och rovfåglar. I Bosnien finns det ugglor, storkar, falkar, hägrar m.m. i överflöd, man ser mer eller mindre alltid minst 1 fågel som är ovanligare i Sverige, när man är en bit utanför staden här.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Igår åkte jag och Sanel iväg för en heldag i Banja Luka. Dock blev vi lite försenade då den hyrbilens växelspak hade fastnat i P-läget.. Tur i oturen så hade vi ändå parkerat och befann oss bara något kvarter från hyrfirman och dom skickade en man som hade bilen fixad inom 1 timme, sen kunde vi åka!

Efter 1,5 timmes körning var vi framme i storstaden och parkerade några kvarter från centrum utanför den lägenhetslänga som Sanel och hans föräldrar bott i innan kriget. Vi gick en bit och tog varsin kopp te vid ett närliggande café vid namn Wild Rose. Jag bara älskar vissa caféers koncept med att servera teet i en liten potionskanna!

Därefter knatade vi in till centrum, åt "leskovacka dzacka pljeskavica u lepini" - ett speciellt bröd med kött och tillbehör. När vi var mätta blev det fönstershopping och smoothie.

Vi rörde oss sedan mot Kastel Banja Luka, en medeltida borg som ligger precis vid centrum.

När klockan närmade sig 18 gick vi tillbaka mot parkeringen för att möta upp en ungdomsvän till Sanel. Vi gick till ett café precis vid vattnet och strosade sen runt i några timmar innan jag och Sanel begav oss tillbaka vid 21.30-snåret.

Innan vi åkte var jag tvungen att hitta en toalett och hade oturen att bara hitta 1 enda i närheten:

Well... Jag kan förstå varför ståtoaletter inte har slagit igenom i Sverige - inte ett av mina bästa toabesök genom tiderna kan man väl säga..

När vi sedan hade åkt ett tag och nästan var i Sanski Most blev vi stannade i en av polisens rutinkontroller (kan inflika att folk verkligen kör som galningar här, vilket är svårt att förstå när polisen kan dyka upp precis var som helst och när som helst på dygnet). Alla papper var korrekta och allt såg bra ut, men när vi sen skulle starta bilen och åka.. Minns ni att jag nämnde att växelspaken fastnat tidigare under dagen...?

Japp. Växelspaken gick inte att rubba. Sanel lirkade och försökte som en tok, jag fick en handfull gråa hår och precis när vi stått kvar lite väl länge för att det ska vara normalt
.. så gick det! Haha fysjutton, hjärtat satt verkligen i halsgropen!

Vi kom inramlandes i lägenheten vid 23-tiden och däckade i säng. Jag som varit sjuk i luftrörskatarr har tappat konditionen totalt och vi fick avverkat 20.000+ steg - det känns i benen idag! 😂

Likes

Comments

View tracker

Igår var vi iväg till centrum för att handla mat och hushållsartiklar och passade också på att ta en fika. Senare på eftermiddagen umgicks vi en stund med ett par släktingar till Sanel, som också bor i Sverige, men som också är på besök nu.
Under vistelsen i Bosnien bor vi hos Sanels mamma och styvfar i deras treplanshus. Det är verkligen ett stort och väldigt fint hus, vi har lyxen att ha en egen våning för oss själva med eget sovrum, badrum, kök, vardagsrum och balkong..!

Till middag blev vi bjudna på paprika fylld med en köttfärsröra och bröd till det, väldigt gott! Något som jag tycker är väldigt roligt och spännande är den bosniska maten - hur roligt är det inte att prova på nya rätter?

Senare på kvällen åkte vi tillsammans med Sanels vän Nedim till grannstaden Prijedor där vi kikade runt och tog en fika. Här är priserna för mat och fika helt annat, det kostar bara några få kronor för 1 kopp kaffe, te eller varm choklad och man har råd att fika ofta.

Likes

Comments

Bussresan gick väl inte riktigt så bra som jag hoppats på. Positivt var att vi bytte till en dubbeldäckare i Göteborg (där jag blev placerad väldigt långt fram på övre däck, yes!) och att jag hade lyxen att få ha 2 säten för mig själv hela resan.

Mindre bra var att jag fick gå hukad i bussen, tog upp både 2 säten och den smala gången om jag ville sträcka ut benen (jag förstår inte hur folk fick plats att faktiskt ligga ner i sina säten..) och hade världens magsmärtor från 07.00-16.30 igår - inte jätteroligt. Kan väl konstatera att längre bussresor inte är skapta för människor på 1.76cm..

Men jag blev inte bortglömd på någon mack i Tyskland, fastnade inte i någon passkontroll och kom säkert fram till Banja Luka igår vid 16.30!

Igår åkte jag och Sanel och handlade frukost för morgondagen, tog en fika med en av hans vänner och packade upp i lugn och ro innan det var dags att sova. Nu är vi på gång för att handla och kika runt lite.

Likes

Comments

kl. 03.45 åkte jag och mamma mot Uddevalla för att vänta på bussen som skulle komma 05.00. En halvtimme sen (fick nog en drös gråa hår av den väntan!) kom en liten minibuss och stannde på ett helt annat ställe än väntat..

Så jag fick försöka göra mig förstådd med den bosnisktalande chauffören och förklara att mamma kör runt med bilen och kommer med väskorna. Det gick sådär. Tack och lov kunde 1 av passagerarna engelska och allt löste sig.

Så nu sitter jag i bussen på väg nedåt landet. Jag hoppas att vi snart får byta till en normalstor buss, den här är allt i minsta laget..

Likes

Comments

Har ägnat större delen av förmiddagen åt att ta hand om alla växter i lägenheten. orkidéer har vattenbadat, murgrönan blivit ansad, aloe vera blivit omplanterad m.m. Fick en mindre chock när jag såg att det hela tog över tre timmar att bli klar med..! Så långsamt jobbar jag väl inte? Och så överdrivet många växter kan jag väl inte ha?
Fast efter att ha räknat till 25 växter (eller ja, 36 om man inte räknar ihop växterna som delar kruka) så kanske man kan förstå varför det tog lite tid...

Haha, nog för att jag alltid gillat växter, men var inte medveten om hur många jag faktiskt har..! Sen så finns det absolut planer på att skaffa fler, så det blir spännande att se hur många jag har om 1 år.

Likes

Comments

Är fortfarande sjuk men tack och lov så har penicillinet gjort susen och jag mår betydligt bättre. Men hostar en del än och klarar inte av att vara igång aktivt i mer än max 30 min åt gången, så är hemma från jobbet tills torsdag då jag åker.

I vanliga fall brukar jag skjuta upp det där med packandet till sista minuten, och det brukar sluta med panikpackning kvällen innan avresa.. Men inför den här resan så började jag faktiskt småpacka redan i mitten av förra veckan och är faktiskt mer eller mindre klar.
Tyvärr har begreppet "packa lätt" inte kommit in i mitt ordförråd än..

Något som jag inte hade en tanke på när jag fortfarande bodde hos mina föräldrar var att det är mycket som ska göras i hemmet innan man åker. Tvättmaskinen har gått minst 1 gång om dagen sedan i fredags, sängen har renbäddats, hela badrummet och köket är grundligt städade, källsortering uppdelad i påsar, kylskåpet rensat m.m

Sen så är jag väl lite överambitiös och sorterar iordning i köksskåpen och annat småplock, men det är saker som jag kommer på i förbifarten och absolut inte känner för att lägga energi på sen när vi är tillbaka i Sverige igen.

Nu blir det en varm dusch och något serieavsnitt innan det är dags att krypa ner i sängen, imorgon finns det ännu mer att fixa med 😉

Hoppas att ni har haft en fin måndag!

Likes

Comments

Igår fick jag lagt vantarna på nya inredningsdetaljer i form 2 små plastblommor och 1 mindre tavla föreställande en kolibri - perfekt till tavelhyllan i matsalsdelen!

Men jag är inte 100 på om jag är riktigt nöjd.. Det känns som att något saknas? För tillfället får det vara som det är, så får vi se om jag kanske hittar några fynd i Bosnien.

Likes

Comments

​Borås djurpark 2014. Foto: Nelly Ryberg

Likes

Comments

Om 1 vecka smäller det! Klockan 05:00 avgår bussen från stationen och då väntar en ca. 35 timmars bussresa ner till Bosnien. Jag har rest via buss 1 gång tidigare och det var väl inte en höjdare. Det tar på kroppen att sitta stilla så länge: fötterna svullnade, det blir obekvämt att sitta och sist gång fick jag ordentliga kramper i magtrakten. Så den här gången ska jag verkligen försöka att röra på benen så fort som tillfälle ges!

Bussen kommer starta i Sverige, köra vidare till Danmark eller Tyskland (det är första gången jag åker med det här bolaget så vet inte säkert om vi åker genom Danmark eller inte), sedan bär det av vidare genom Österrike, Slovenien, Kroatien och slutligen Bosnien.

Om allt flyter på som det ska så kan Sanel plocka upp mig i Banja Luka vid 16-snåret på fredagen, och sedan åker vi vidare till Sanski Most där vi ska bo i hans mamma och styvpappas hus.

Det här blir mitt 4:e besök i Bosnien, men första gången som jag åker ensam. Men det kommer säkert gå bra. Än så länge är jag inte nervös direkt, så länge som jag kommer på bussen säkert så löser sig resten. Nere i Bosnien kommer vi stanna i 3 veckor innan vi åker tillbaka till Sverige tillsammans, och då stannar Sanel i 3 månader.

Likes

Comments