Det här är ett inlägg som riktar sig till alla tjejer (och killar) som inte vågar lyfta tunga vikter för att ni inte vill bli för stora. Till alla ni som aldrig lyfter en vikt som utmanar kroppen. Till er som skaffar gymkort av en anledning - att gå ner i vikt på gymmets löpband, och som ofta finner er själva omotiverade och missnöjda. Jag har viktig information till er - det behöver inte va tråkigt att få era drömmars kropp!

Innan jag började styrketräna brukade jag vara som er - jag sprang och reppade lätta vikter tills mjölksyran tvingade mig till ett stopp. Jag hade ett mål - att vara smal, med små toner av muskler. Jag gav såklart ofta upp. Nöjde mig med hur kroppen såg ut och lade sakta men säkert på mig samma fett som jag kämpat så hårt för att bli av med. Sedan började jag lära mig mer och mer om styrketräning och innan jag visste ordet av så var jag fast - nu vill jag dela med mig av de 4 sanningarna som fått mig att längta till gymmet nästan varje dag.


1. Du kommer inte bli "bulkig" av att köra tyngre.

Vi har alla sett bilder på kvinnliga kroppsbyggare med enorma ryggar och mjölkpaketsvader. Tyvärr ser många detta som avskräckande och tänker att "om jag lyfter tungt så kommer jag se ut sådär". Nej. Du kommer aldrig att se ut sådär om du inte verkligen, verkligen vill. Att ens komma i närheten av den nivån är svårt, till och med för de som har coach, galna kostscheman, 5 års träning på nacken och 8 träningspass i veckan. Det resultat du kan förvänta dig är dock en hårdare, slätare och kurvigare kropp (you're welcome).

2. Du behöver inte springa på löpbandet för att bränna fett.

Det fantastiska med styrketräning är att det fungerar som ett träningspaket - du bygger muskler samtidigt som du bränner fett. Det som är ännu mer fantastiskt är att du kommer bränna ännu mer fett efter träningen - alltså när du ligger i soffan och surplar proteinshakes! Ett styrketräningspass bränner gott om kalorier, särskilt om du kör snabbt och effektivt med minimal vila. En ökad muskelmassa kommer dessutom medverka till en högre metabolism som i sin tur ger dig högre fettförbränning i vila!

3. Styrketräning motiverar dig på ett helt annat sätt.

Detta var den största chocken för mig, men även det mest omvändande.

När man tränar för att få en snyggare kropp kan det ta veckor, månader och år tills man kommer dit man vill, eller ens ser ett resultat. Ofta sätter man diffusa mål som inte går att mäta eller jämföra, vilket resulterar i en stor besvikelse när man inte märker förändringarna som sker eller inte kommer dit man vill. Med styrketräning är det något helt annat - du kan utmana dig själv i träningen och sätta nya, realistiska, mätbara och jämförbara mål nästan varje vecka. Du kommer märka hur snabbt styrkan ökar i början och vipps! så är du beroende av att öka din styrka, för nu får du bevis på att träning ger resultat! Klarar du t.ex. 100 kg i marklyft en dag så kan du sätta små mål på din väg till 110 kg, och på så sätt alltid vara taggad och motiverad till att ta dig till gymmet!

4. Du lär dig att älska din kropp.

Oavsett vilka mål du har med din kropp så kommer du älska det du ser i spegeln efter några månader med hårt slit. Det kanske inte är den kroppen du hade föreställt dig (jag själv räknade inte med att vissa muskelgrupper skulle utvecklas såpass mycket under min resa mot en starkare kropp), men det kommer vara en kropp som du har pressat och plågat, och det kommer vara en välförtjänt kropp. En kropp som mår bra, som kan bära dig genom livet och som speglar det arbete du lagt ner på den. Då känner man sig oerhört stolt, och utseendet spelar på något sätt inte någon roll längre. 


Så för dig som är rädd för att se din kropp utvecklas i muskelmassan - lägg dina ytliga mål åt sidan och tänk på hur du ska göra träningen rolig samtidigt som du lär dig att älska din kropp. Du, och din kropp, kommer att älska dig för det!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Oj hörrni... Jag råkade visst glömma bort detta med bloggen.

Hade tänkt komma igång med bloggandet igen, men först är det väl inte mer än rätt att jag ger er en recap på vad som hänt under dessa månader:

- Jag har fått starta om från scratch i alla stora övningar då min form varit för dålig tidigare - jag har nu personbästa: 1x100 kg marklyft, 2x70 kg squats och 4x40 kg i bänkpress.
- Jag har börjat universitetet.
- Jag har förlovat mig och flyttat in hos den mest underbara människan på planeten ❤
- Jag håller på att ta körkort.
- Jag tränar numera med min festman.
- Jag har rest till Cypern (och totalt ignorerat träningen under hela den tiden).

För övrigt har motivationen till träningen sviktat, det är sällan jag får in mer än 4 pass i veckan och ibland går det flera dagar utan att jag tränar. Det låter illa men än är jag ute i gymmet och kör så att jag inte förlorar styrka. Idag är det rygg och biceps på schemat, och förhoppningsvis klarar jag av 110 kg mark med lite pannkaka i blodet.

Tills vidare!

Likes

Comments

​Ännu ett lyckat träningspass idag! Laddade upp med en friscoburgare på Max, dubbel proteinshake, aminosyror och hela tjofaderellan. Mådde visserligen jättedåligt i början av passet efter allt vatten men lyckades ändå pressa upp en hyfsad vikt i bänkpress och ökade vikt i det mesta utöver det. Det var bröst, biceps och triceps som tränades idag för första gången på ett ganska bra tag nu efter all smärta i muskelfästena. Kan inte påstå att det är helt läkt men I'm getting there! Avslutade det hela när jag kom hem med lite stretch till favoritmusik. Resten av kvällen kommer spenderas med någon god mat och serier. 👋


Likes

Comments

Det här med att räkna kalorierna har verkligen gjort susen för mig! Efter en hel trave med amerikanska pannkakor till lunch hade jag nått det dagliga målet och kände mig riktigt pumpad inför dagens rygg och axelpass. Ett personbästa i marklyft på 90 kg förgyllde dagen, särskilt eftersom jag inte ökat i marklyft sen dagen jag började inkorporera dem i träningen. Jag lyckades dessutom öka reps och vikt i flera andra övningar vilket kändes underbart. Att sedan cykla hem i kylan med en stjärnklar himmel och bra musik i lurarna försämrade ju inte precis dagen.

Efter träningen blev det lite kyckling och spenat, nudlar och lite godis för att hålla hungern borta, och nu vankas en proteinshake framför Game of Thrones. 

Trevlig tisdag på er allihop! 

Likes

Comments

Jaa, jag har varit dålig på att blogga... Det är mycket som händer nu, så det blir ett långt blogginlägg!

Först och främst hade jag tänkt prata om hur det går med kosten. Det är verkligen så svårt att få i sig tillräckligt för att gå upp i vikt! Jag laddade ner en app i gårkväll för att se till att jag får i mig tillräckligt mycket kalorier (ca 2000 som minst) och näring om dagen, och mindes tillbaka till den tiden då jag använde mig av samma app för att se till att jag inte överskred 1000 kcal... Jag hittade också mitt gamla mål i appen.

Att se hur allt har ändrats för mig sedan dess har verkligen motiverat mig till att lägga i en till växel och nå min målvikt på 65 kg innan året är slut! Det är möjligt att jag införskaffar mig någon slags gainer i värsta fall. men jag SKA nå målet!

Sekundärt hade jag tänkt prata om helgen och hur den varit med träningen. Jag fick tillslut in ett härligt benpass med en arbetskamrat i lördags efter att alla inflammationer hade lugnat sig. Det märks dock att jag fortfarande tappar vikt med tanke på att jag enbart klarade en squat på 75 kg, vilket är väldigt tråkigt, men det är bara att fortsätta pusha. Med lite mer mat och mindre smärta ska jag kunna nå 90 kg innan januari.

Idag har jag varit och lämnat plasma för första gången, så jag tänkte ta det lugnt idag och köra hårt på träningen imorgon istället. Är verkligen supertaggad att komma igång igen nu när jag inte har ont längre!


​Ett av dagens mellanmål - brysselkål med olivolja, salt och peppar i ugnen. Såå gott!

Likes

Comments

Nu är det så att jag är väldigt trött... Trött på att ha ont hela tiden. Har för tillfället fyra smärtor att genomlida i träningen: 1. Inflammation i bröstbenet. 2. Inflammation i biceps muskelfästen. 3. Benhinneinflammation i underarmarna. 4. Överansträngd i ryggen.

Allt det här har hindrat mig i träningen ganska rejält nu. Finns många övningar jag inte kan utföra eller köra tungt i och jag kan för tillfället inte göra något som inkluderar armarna pga mina muskelfästen - bara att köra bil var en plåga. Ser alltså ut som att det blir vila och en massa voltaren ett tag framöver. Vi får se när jag kommer igång igen... Med min envishet skulle det inte förvåna mig om jag är på gymmet redan imorgon. Tills dess kommer jag dela med mig lite av hur det går med kosten och annat smått och gott!

Medan jag är hemma och jämrar mig kastar jag ett öga tillbaka på den underbara sommaren 😍

Likes

Comments

Hej! Eftersom hela dagen igår bestod av jobb bestämde jag mig för att ta vilodag och ta igen det på dagens träning. Idag var det ben på agendan. Utöver det vanliga benpasset la jag in pulsar i mina bulgarian squats, rear kicks, hack squats och hip thrusts, allt för att bli bootylicious! Jag måste dock erkänna att jag haft otroligt dåligt tryck i musklerna den senaste tiden. Blev absolut inget nytt personbästa idag och jag börjar till och med "backa" i alla mina personbästa. Förmodligen eftersom matsmältningen blir bättre och bättre med tiden och än har jag inte ökat matintaget vilket har resulterat till att jag tappar vikt... Det innebär helt enkelt att jag får börja äta större portioner och mycket oftare.

Idag mätte jag dessutom omkretsarna kring musklerna för att jämföra med mitten av sommaren. Resultatet blev följande:

Midja: + 1 cm

Lår: + 5 cm

Rumpa: + 3 cm 

Bicep: + 3,5 cm

Axlar: + 6 cm

Måste säga att det inte inte är illa att lägga på sig så mycket cm kring musklerna men enbart 1 cm kring midjan under bulkperiod. Är nöjd med resultatet hittills men vill fortfarande få rumpan och låren att växa mycket mer! 

Likes

Comments

Efter ca 4 timmars sömn, en alldeles för liten frukost och 4.5 timmar bakom gymmets reception blev det rygg och axlar på gymmet. Det var svårt att hitta någon styrka, särskilt i axlarna, så det blev att fokusera på diverse övningar som tog axlarna från flera vinklar och som dessutom kräver mindre styrka.
Trots dålig prestation är ryggen slut från alla marklyft, så det får bli att va sängliggandes framför Game Of Thrones resten av kvällen.

Mina nya tights blev dessutom invigda idag. De kommer från aim'n och är hur sköna som helst! Jag köpte mina från Nelly.com.

Likes

Comments

​Som ni ser på bilden ovan har jag haft många slags kosttillskott genom mina år. Det började med protein i pannkakorna och efter varje träning, men under tidens gång har min kunskap kring kosttillskott utökat. Nu för tiden använder jag mig sällan av proteinpulver om det inte är så att jag ska bort någonstans efter träningen och inte hinner äta, men oftast slutar det med att jag tar en proteinbar. Här är däremot de kosttillskott jag använder mig av och varför:

PRE WORKOUT: Detta är en shake jag tar ungefär en halvtimme innan varje träning. Det hjälper mig att tagga igång innan träningen och dessutom hålla fokus under hela passet - jag tenderar att bli sömnig nånstans mot slutet eftersom träningarna tar ungefär 2-3 h att utföra. Mer energi innebär dessutom mer explosivitet vilket är härligt när man ska göra de tyngsta lyften. 

BCAA - AMINOSYROR: Denna shake tar jag vanligtvis direkt efter pre workouten tillsammans med en skopa kreatin, men ibland händer det att jag tar shaken under passets gång om det är knappt med tid. BCAA innebär att shaken innehåller de aminosyror som kroppen själv inte tillverkar utan behöver intas genom föda. Dessa aminosyror kan hjälpa till med att minska muskelnedbrytningen, stimulera proteinsyntesen och hjälpa till med snabbare återhämtning. De ska också vara prestationshöjande. 

KREATIN: En skopa om dagen, vanligtvis tillsammans med aminosyrorna. Kreatin är prestationshöjande på många sätt, både fysiskt och psykiskt. Kreatin hjälper till genom att omvandla lagrad energi till rörelseenergi vilket ger användaren större tillgång till den lagrade energin. Kreatin kan dessutom lagra vatten i musklerna vilket bidrar till pump i musklerna men gör dessutom att man går upp i vikt, vilket alltid uppskattas under bulk- säsong. 

Det är de tillskott jag tar för tillfället. Var noga när ni köper kosttillskott att kolla ingredienserna, särskilt när ni köper pre workout. Det är dessvärre vanligt att tillskott innehåller doping-klassade ämnen som i vissa fall kan ge utslag på narkotika-tester. 

Likes

Comments

Om det är något som får människor att ge upp inom träning och kost så är det brist på motivation. Ibland dyker den upp klockan elva på kvällen, men varar enbart till morgonen därefter. Även min motivation har vacklat från och till, men de senaste 6 månaderna har den varit på topp konstant. Här är en lista på hur även du kan behålla motivationen.

1. SÄTT SPECIFIKA MÅL

Att hitta en bild på Instagram och känna att DET är en kropp jag vill ha är ofta den slags motivation som försvinner efter 4 - 8 veckor. Så fort man börjat se resultat är det lätt att man känner sig nöjd och går tillbaka till de gamla vanorna. Istället bör du sätta specifika mål som att kunna springa ett visst avstånd på en specifik tid, att kunna lyfta en viss tyngd (vilket är det mål som funkat bäst för mig) eller att förlora/lägga till ett par kg eller cm på kroppen. Det blir lättare att märka resultatet samt att se hur långt man kommit/hur långt man har kvar.

2. HITTA EN TRÄNINGSPARTNER

Du må kanske trivas bäst själv eller känna dig distraherad när det är folk runtomkring dig, men att ha en träningspartner med gemensamma mål kan öka motivationen väsentligt. Tillsammans kan ni lägga fram scheman och kostplaner, pusha varandra under passen, dela kunskap kring kost och träning och därmed alltid hålla er på banan. För mig har både kvalitén och intensiteten på passen ökat sedan jag började träna med en kompis.

3. LÅT INTE PLATÅER STOPPA DIG - RÖR OM I GRYTAN

När du väl satt ditt mål är det lätt att man fastnar på vägen. Under kanske 2 månaders tid var mitt mål att kunna squatta 80 kg, men jag hade fastnat på 75 kg. Det blev tråkigare och tråkigare att squatta eftersom jag aldrig avancerade. Tillslut beslöt jag mig för att ändra på benpasset för att förhoppningsvis ge kroppen en nytändning, så jag satte in utfall i rutinen. Redan nästa pass hade jag avancerat till 85 kg i squats. Att chocka kroppen har varit den mest effektiva åtgärden för mig när det gäller att ta sig ur svackor.

4. STAY EDUCATED

Forska. Forska. Forska. Forska. Leta reda på olika fitness-förebilder på t.ex. Instagram och se vad de gör för övningar och vips - du har 15 nya olika övningar att prova på gymmet. Observera också vad de andra gymmarna gör för övningar. Läs även på om vad kroppen behöver för att bygga muskler/förbättra konditionen/tappa fett och justera din kost därefter. Kunskap är guld inom hälsa och ju mer kunskap du har - desto mer resultat får du. Google har alla svar men var inte rädd för att fråga gympersonalen om råd, eller varför inte den där personen på Facebook som konstant lägger upp bilder och videos från gymmet?

5. DOKUMENTERA

Ta bilder, anteckna dina nuvarande mått och vikt, känn efter - gör allt för att se kroppen från så många perspektiv som möjligt. Vågen kanske säger att du har gått upp i vikt, medan måtten säger att du tappat 4 cm runt midjan. Ibland säger varken måtten eller vågen något men när du jämför bilder kan du lätt se att de där magrutorna inte fanns där för 4 veckor sedan. Ibland kan du inte mäta eller se resultaten, men du kan känna skillnaden när du spänner dig. Håll koll på hur mycket du närmat dig målen och bli inte nedstämd när du "inte får resultat" - man får ALLTID resultat när man lägger ner sig i något, du har förmodligen bara inte hittat rätt sätt att mäta det på.


Kan tyckas vara lite resultat men mina axlar hade växt 5 cm i omkrets mellan dessa bilder.

Likes

Comments