Teckenspråk för mig är ett språk som jag trivs med att använda, ett språk där jag inte behöver känna mig utanför för där kan jag hänga med till 100%. Jag har haft teckenspråk mer eller mindre i mitt liv sedan jag var ungefär tre år gammal. Men det var hösten 2015 som jag började på riksgymnasiet för döva och hörselskadade i Örebro som jag verkligen fick använda det och bygga upp en identitet som verkligen kändes JAG. Det var så skönt att inte hela tiden blev missförstånd utan det var liksom färdigt redan.

Men det var då jag bestämde våren 2017 för att byta program till "Vård och omsorgsprogrammet" som det blev en stor förändring. Eftersom jag sökte först till riksgymnasiet men programmet startade inte så jag var och provade på en "hörande" gymnasieskola och jag bestämde mig för att söka dit. Jag kom in och jag flyttade hem igen för att börja på denna skolan. Men det jag hade i huvudet hela tiden var att nu lämnar jag det som betydde så mycket för mig, teckenspråksmiljön och den starka identiteten.

Jag har nu gått på den där hörande gymnasieskolan nu sedan augusti, men jag känner hur jag saknar att kunna hänga med vad som sägs utanför klassrummet, i matsalen eller på olika aktivitetsdagar. Men annars trivs jag superbra! Men teckenspråket saknar jag så så så mycket.

Är det någon som känner samma som mig?

// N


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Välkommen kära fredag! Eftersom dagen börja lida mot sitt slut, kunde jag dela med mig hur min fredag har varit. Jag vaknade runt halv 7 tiden och det var en sådan morgon som det var extra svårt att stiga upp ur sängen, den var så där obeskrivligt skön så man ville bara ligga kvar där hela dagen. Det kan ha varit så att man snoozade några gånger.. hatar att jag gör så mot mig själv, det är ju skönt just i stunden för man tror att man inte ska somna. Men ack så fel man har VARJE gång, att man inte lär sig. För när man väl vaknar till och tittar på klockan är det verkligen så att benen är utanför sängen innan ens hjärnan har förstått att man är vaken för man inser att man har försovit sig lite..

Jag åt havregrynsgröt och slängde på mig ett par svarta jeans och en mysig lite större tröja, kände verkligen att det var en sådan dag idag (fast egentligen vill man har ett bärbart täcke). Sedan var det bara att cykla SNABBT till skolan för att komma i tid och dagens lektion var engelska i en timme, där vi höll på att skriva någon text. När klockan var 09:10 och det betyder att lektionen var slut, sen var det att cykla till körskolan eftersom min lektion började 09:30. Men jag råkar typ ta någon konstig väg från skolan till körskolan haha, fråga inte. Idag övade vi en massa parkeringar både på IKEA´s stora parkering och fickparkering. Inte gjort så många fickparkeringar innan men det gick bra tycker jag.

Nu till något helt annat, är så glad att jag har förmånen att sluta så pass tidigt på bland annat fredagar för jag märker en sådan stor skillnad på mitt mående. Eftersom jag har en hörselnedsättning (kan skriva ett inlägg om det, om det skulle vara intressant, kommentera!) blir jag så lätt trött och då orkar jag inte göra något annat än att vara i skolan och sedan komma hem och plugga. Därför är jag så glad att jag har denna förmånen att sluta tidigt. Det är nu jag inser hur viktigt det är för mig att ha ett jobb med en bra ljudmiljö för att jag ska orka och må bra.

Sen kvällen har jag spenderad med att läsa igenom inför ett vårdprov jag har på måndag, det är ett praktiskt prov där vi ska utföra blodtrycksmätning på varandra, är lite smånervös men det kommer säkert gå bra! Men jag föredrar hellre typ att skriva prov. Vet inte varför men då känns det som man kan mer klura och ändra och så.

Nu ska jag fortsätta kolla på en serie jag nyss började kolla på "Unbreakable Kimmy Schmidt" än så länge verka den bra, men får se hur länge det håller i sig.

Som sagt, om ni tycker det skulle va intressant med ett inlägg om min hörselnedsättning och teckenspråk får ni gärna kommentera!

Kram

N.

Likes

Comments