Skrädderi

Förra veckan började vi med västar till egna kunder. Så vi fick öva på kundbemötande och måttagning på en som man inte känner. Jag kan säga att jag var väldigt nervös vid måttagningen, men det gick bra och vår lärare var med hela tiden så det var en bra trygghet i början!

Så innan vi får börja på västen till kunden så gick vi sy upp en miniatyr väst i halvskala först, ena sidan med krage och slag och andra utan så vi fick öva på olika alternativ. Det var väldigt smått och pliktigt att sy så litet men det gick bra och var inte alls så svårt!

Så detta kommer gå otroligt bra nu när vi ska börja på den riktiga västen till våra kunder!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Skrädderi

Det går fort fram i övningarna och man måste verkligen vara uppmärksam på vad vår lärare visar under genomgångarna för att hinna med allt. Jag tycker att det är bra att det går fort fram för då blir man driven till att verkligen hinna med det man ska och inte tänka " jag gör det senare ".

Igår lärde vi oss att pikera. Man använder det för att få form på taglet och vattulinet som ni ser på bilden. ( vattulinet är det ljusa och taglet det lite mörkare) så man gör sina stygn som kråkfötter och jobbar in en skålform i plagget så att den färdigs kavajen sen ska ha ett uppbyggt bröst och för att få bra form.

Först trodde jag att det skulle vara svårt att pikera men när man gjort några stygn så var det lätt och kul!

Så detta är en del av allt underarbete som finns i en helskräddad kavaj som inte syns men som gör formen och kavajen till en kavaj.

Likes

Comments

Skrädderi

Från och med denna vecka och tre veckor framåt så ska vi sy en halv vattulinkavaj, det innebär en enda stor Detaljsömnad med många moment som är väldigt krävande att göra. Varje sak tar lång tid och vi har ett tight schema för att hinna med allt i tid.
Det är otroligt kul men svårt. Det ska mönsterpassas på de horisontella linjerna och fickorna ska passa in på alla håll och kanter, samt en massa handsömnad.

Stressigt men otroligt kul och roligt att lära sig så mycket nytt i en och samma övning! Imorgon ska vi troligen pikera och fortsätta med det vi inte han med idag vilket för min del är sidfickan.

På bilden ser ni mitt uppskär som jag höll på att sy, kryvpress på sömmarna och min mönsterpassning på bröstfickan.

Likes

Comments

Vardag

God morgon allihopa! Ännu en måndag som börjar Med en kopp kaffe i handen och en resväska så var man redo för att ta tåget till Uddevalla. Det är lite mysigt att gå upp tidigt på morgonen och det fortfarande är mörkt ute, att sitta på ett tåg och bara tänka. Det som skulle gjort det bättre är om det var snö på marken!

Så nu sitter jag på tåget, fått i mig kaffe och snart frukost, redo för en ny vecka med nya saker att lära sig i skolan. Ser fram emot det men det kommer bli en stressig vecka... bara att ta en sak i taget och få det gjort.

Likes

Comments

Skrädderi

Nu är vi äntligen igång med mönsterkonstruktion för västar. Vi kollade på olika modeller, vad som är rätt och fel när det gäller längden på västen, olika knäppningar och vad som passar till dem olika modellerna.
Snart ska vi få sy vår första väst till en kund vilket är helt nytt för mig. Det är lite nervöst med provning och att sy till någon annan man inte känner. Hoppas att nervositeten släpper innan jag ska träffa min kund.
Men som sagt det är kul att detta projektet snart är igång på allvar!

Likes

Comments

Måleri

Äntligen helg!
Det har varit en sån mentalt trött vecka detta med mycket ny information att ta Im och lära sig samt att man ska komma ihåg allt man gör i skolan också. Det har ändå varit en rolig vecka men det är väldigt skönt att det är helg nu.

Så passar på att måla lite nu när jag har tid. Älskar att måla och skulle velat göra det oftare men ibland finns det inte tid helt enkelt. Men nu är det helg och inget jag behöver göra så måla blir det!

Börjat på ett nytt porträtt nu och grundskissen är färdig vilket jag tycker är det som är det minst roliga. Men nu börjar skuggningen, vilket är så roligt! Att se ansiktet byggas upp och träda fram, det är riktigt roligt.

Ha en trevlig helg allihopa!

Likes

Comments

Skrädderi

Mönster, vridningar och uppklippt i mängder!
Idag var det mönsterkonstruktion och figurförändringar på kavajer och idag hade vi ändringar för korpulenta herrar med högt och lågt bröst, samt med rak och rund rygg i kombinationer med varandra.

Det var lite komplicerat att förstå allt som behövdes göras och läggas till för att det skulle bli så bra som möjligt och att förstå alla ändringar och speciellt varför man ska göra dem till just den modellen. Men när man har klippt och klistrat och flyttat runt alla bitar så brukar det falla på plats och man börjar förstå hur det hänger ihop.

Jag tycker det är väldigt kul med mönsterkonstruktion men idag var det mycket information så hjärnan är lite trött efter allt. Skönt att vi ska ha produktionsteknik imorgon och få sy lite istället, få lite omväxling är alltid bra.

Likes

Comments

Skrädderi

I måndags så vad vi produktionsteknik och vår första riktiga PT på de individuella inriktningarna som i mitt fall är herr. Vi är fyra stycken som har valt att gå herr och jag tycker det är precis lagom med fyra. Man lär sig mer när man är så få i en klass vilket är bra!

På charmat stod det att vi skulle sy en Dubbelpasspoalerad ficka med lock som vi även skulle mönsterpassa. Det var längesedan som vi hade PT så var inte riktigt med och kände att det var svårt att få till allt.

Punktstickningen som ni sr på bilden längst ner till höger var jag inte riktigt nöjd med och det var svårt att få alla punkter lika. Men övning ger färdighet så får öva mer på det.

När den var klar så såg den ändå helt okej ut om man inte kollar för nära... hehe

Likes

Comments

Vardag, Skrädderi

Denna veckan har det varit lov så då passade jag på att åka hem och sy lite. Bestämde mig gör att sy en regnjacka vilket passar väldigt bra då det regnar hela tiden här.
Det blev den marinblå regnjacka och snart ska jag slå in knappat i den också och sy på reflexband lite här och var sen är den klar!
Det var ett svårt tyg att sy i då alla stygn syns om man måste sprätta och det gick inte riktigt att pressa samt att det fastnar lite i maskinen. Men efter mycket tålamod så gick det och jag är ändå helt okej nöjd med jackan!

Likes

Comments

Skrädderi

Nu är de första byxorna klara och ska snart lämnas in för bedömning. Det gick bra med avpressen och att sy knapphål och knappar på byxorna vilket är det sista man gör på byxorna.

Jag bestämde mig för att börja sy ett par till byxor nu nät minnet är färskt på hur man ska sy ett par byxor. Så då är det lika bra att göra ett par till på en gång så att det sitter.

Denna gången syr jag till min mamma och får så öva på att ta nått till en kund och allt vad det innebär. Ska bli spännande att se om det går fortare denna gången att få dem klara!

Likes

Comments