Åkte å köpte en billig sadel på hööks idag då min ordinarie har knäckt bom 😢
Har prövat en likadan fast 1 år gammal och den satt mkt bättre än denna som gled lite det syntes genom att håret var ruggat vid manken på båda sidorna. Hästen var dock pigg och vild om det var för att springa ifrån det hemska eller för att hon faktiskt bara var pigg.🐴🐎🏇
vi ska pröva båda sadlarna imorgon och se vad de är för skillnad .

Likes

Comments

Då var det dagen med stort D här, gud så nervös jag varit hela veckan.
Man blir halft knäpp och inbillar sig att benen är varma och svullna man tycker sig se hälta på alla ben.
Hur som helst isgata på stallplanen fastna på trailer parkeringen så jag kände att nu skiter jag i det här då kom jag loss!
Vi åkte i god tid och det tog 45 min från stäket- mälarkliniken.
Väl framme brodda vi ur sen var det dags å få domen....
Först ut springa på gången vilket såg bra ut!
Nu böjprov vilket var nästan bra lite reaktion men hon fick u.a
Longerings test mkt fint syntes dock i hö varv att hon var svagare men fint övertramp i skritten avslappnad i traven och avspänd i galoppen mkt fin i samlad galopp vä varv.
Hästen får en stor 🌟
Nu börjar den riktiga utmaningen att börja bygga upp henne igen tar ca 3 månader
* kondition
* styrka
Veterinären gav oss lite tips
cavaletti med 3 galopp bommar til att börja med ex 5 varv (20*60) 5 varv skritt byt varv 5 varv galopp
öka sedan till 5-6 bommar med varannan upphöjd samma tänk
ordentligt fram riden i skritt sen  galopp,skritt,galopp,skritt klart! korta och intensiva pass 😁
När det gäller kondition ska vi köra intervall träning ordentlig fram ridning 1 min galopp framåt 1 min skritt 1 min galopp med 6 min till en början utöka till 10 min skritta av klart!
Tömkörning för att jobba henne sidvärts och även lite samlande övningar för att stärka sig i bak och bygga upp musklerna.
vilodagen består av 40 min alt 1 tim i skrittmaskinen.
Det blev en bra fredagen 13:e 😁🖒

Likes

Comments

efter upprepade behandling av laser men men en liten förbättring men inte 100% bra så bestämde jag mig för ett klinik besök 15/12.
Vilket resulterade i kotleds inflammation i båda bak och vänster fram.
Vi har nu följt veterinärens instruktioner med 30 för hand from dag 2 och efter 1 vecka 1 timma för hand el uppsuttet och vecka 3 börja jogga lite fösiktigt återbesök vecka 4 13/1.

Likes

Comments

Oj så bra det känns nu hon känns så fin nu! Idag var det lektion igen med fokus på MSV program.
Vi tränar på lätta byten förvänd galopp skänkelvikning tempoväxlingar skolor som öppna och sluta och det känns så jäkla bra leendet är upp till öronen 😊
Sista starten vi gjorde fick vi 67% trots mår missar men en väldigt fin ritt dock något spänd.
På lördag är det Paulinda Friberg träning så nu laddar vi batterierna 😊

Likes

Comments

Shit ingen sömn knappt upp före solen nervös som fan ja herregud Hur ska detta gå.

Men det gick bra vi klarade programmet utan galopp ombyten men vi tyckte vi måste missa nåt nytt denna gång så vi taktade i skritten istället....

En annan utmaning denna gång var att det var utomhus vilket fungerade bra dock var det jätte varmt och Ametist dog lite ef att vi kom ut från framridningen man kan säga att vi fick bensin stopp 😯

Väl inne på banan gick hon ändå väldigt bra trots att vi tappa bjudningen.mkt nöjd med våra 65,4% och en 9 placering av 33 starter.
Hästen är grön och har inte tävlat max 8 starter men för 2 år sedan. Jag själv har inte tävlat på 17 år 😨

Hade det inte varit för att jag ställde upp för klubben så hade jag aldrig startat i dressyr men lite blodad tand har jag fått för jag vill starta igen och göra det bättre 😃

På torsdag är det träning igen och nu är fokus att få en mer avslappnad trav med en schysst längning kortare tyglar och bättre förvänd galopp.

Likes

Comments

I morgon är det dags för program träning igen för på söndag är det dags gör omg 2.
Åh självklart är nerverna på topp och spökar och rör till det i hjärnan på en!!!
Jag försöker att bara ta det lilla lugna och andas... lättare sagt än gjort.
Denna gång börjar klassen kl 08 och det blir tufft då hästen e van att få gå ut innan vi åker iväg men nu blir det verkligen upp med tuppen och fixa sig å lasta.
Nu vet jag ännu en anledning till varför jag inte tävlat i denna gren!
Ny utmaning denna gång är att tävlingen är utomhus mkt att titta på och fly från

Likes

Comments

Oj vad hände... men nu är det så att jag råkat säga ja till en plats i allsvenske laget div II jag som älskar att träna dressyr men har absolut inga tävlings nerver. Därför har jag inte startat dressyr tror det var typ 20 år sedan iaf 15 år sedan. Men nu råkade jag säga ja och denna vecka har jag nog andats mindre satt mig själv på svält ja och blivit okontaktbar... ja det är så det blir när jag anmäler mig till en dressyr tävling! Men gud vilken häst jag har så jäkla ambitiös och hur sänd matte än är så ger hon allt hjärta av guld och så positiv till jobb, gud vad jag älskar denna häst.

Men det har hänt så mkt på den korta tid 2 veckor som vi lagt i högväxeln både jag och häst har utvecklats så mkt jag har inte ridit lektion på 3 år pga skador på både häst och ryttare men nu känns det som vi starkare än någonsin..

Men detta med att sitta i en mellan trav oj det måste tränas på för fy ... vad svårt måste slappna av kanske och inte klamra mig fast och bli så spänd men det får vi träna på och övergångar jag det är också högt upp på träningslistan.

Sista träning innan tävling är på lördag och måtte jag komma ihåg programmet det blir min vinst sen kan vi få lägst poäng bara jag rider rätt :D

Så mkt däromkring knoppa liksom vilka knoppar sydda , kringla eller vanliga?? hur långa sporrar får man ha mm hur funkar det på tävling jag har glömt det där vad ska man tänka på ja shit vad det snurrar i huvudet.

Likes

Comments

Allt har bara flytit på dom sista månaderna pållen har nog aldrig känts så fin och mjuk ja samarbetsvillig. Men vi lyckades ju skaffa oss överben förra året och ett är iskallt och Verkar inte va aktivt men det vänstra har till och från haft värme så det blev ett besök på kliniken och kortison. Vila och promenera 3 dagar sen rida rakt fram 2 veckor.

Info om överben:
Den vanligaste orsaken till att en vuxen häst får överben på insidan av skenbenen fram är att hästen slagit sig själv. Det blir en skada i benhinnan och ett överben kan bli resultatet. Orsaken till att hästen slår i sig med motsatta benets hov kan vara benställning, skoning, rörelsemönster med mera.

I de flesta fall blir överbenet "ett skönhetsfel" utan betydelse för hästen, men i en del fall blir hästen halt och överbenet slutar inte att växa. Om det sker bör man kontakta veterinär som eventuellt röntgar överbenet och vidtar de åtgärder som behövs. Det går att stoppa tillväxten på överbenet på lite olika sätt och i extrema fall kan överbenen behöva opereras bort. Detta gör man dock bara om hästen störs av dem (haltar, ömmar och då det inte slutar växa eller sitter så illa till att det kan trycka på gaffelbandet).

Om din häst är ohalt och den nya knölen inte fortsätter att växa behöver du inte vara orolig. Då har du bara fått ett nytt överben på din häst! För att förhindra att hästen får nya överben kan du sätta på skydd så att den inte kan slå i sig själv igen. Se också över hästens hovar och skoning, förändringar i verkning/skoning kan ändra hästens rörelsemönster.

När växande unghästar får liknande knölar på insidan av skenben/griffelben fram, är orsaken ofta en skada på ligamentet mellan skenben och griffelben och beror då på till exempel skev benställning, eftersatt hovvård, för hård träning, felutfodring med mera.
Dessa unghästar blir oftast halta, svullnaden är dessutom varm och trycköm. Denna variant av "knölar" behandlas med vila och antiinflammatorisk behandling, samt att man ser över orsaken till överbelastningen av ligamentet.

När vi ändå är på topp så varför inte ett broddtramp....
Nu hoppas vi på framgång sista veckan rakt fram sen börjar jobbet igen då fröken stelnat till lite! Dock finns det många sätt att lösgöra en häst rak också.
övergångar det har vi tränat på och innan vår lilla vila så var sporrar nästan ett tvång men nu rider vi i ridskor och ett par strumpor skrittar fram sen kommer jobbet, 5 skritt steg halt 5 skritt steg och halt i båda varven sen kör vi trav emellan 1 bokstav skritt båda varven sen galopp 5 språng trav och galopp igen sen är hon som en smörklick och vi har bara ridit rakt runt spåret.
Nu kör vi!

Likes

Comments

Måndag och tisdag blev det ridning, 1:a dagen var lite vinglig ingen gas el broms och en 30 m lång bock sträcka bjöd lill killen på men satt kvar 👍
Dag 2
En mkt duktig unghäst idag inga bockar skötte sig super får guld stjärna för sitt goda uppförande 😊

Likes

Comments

Tisdag 11/8
Idag var det premiär tur för Charly vi tog med oss Ametist och Nathalie som moraliskt stöd.
Vi möte på vägen massa nya saker, tåg som for förbi i hög hastighet som lät som om dom körde med bromsen i, brunnslock som lurade i gräset konstiga broar över vägen dessutom gick på en stor äng och Charly fick inte springa iväg 😊
Imorgon blir det motion igen.Likes

Comments