View tracker

FAMILY, HELG, JUL

God köttbullesmörgås som vi bjöds på på gårdagens dop av makens två yngsta små kusinbarn på Åh stiftsgård. Äldsta dottern ville fota sin mamma...



Halloj på er!

Den här helgen har gått i ett, med mycket inbokat. Roligt förstås, men väldans skönt med en lugn söndagskväll i soffan framför Midnattssol.
Igår var det som sagt dop för makens två yngsta kusinbarn, tvillingtöserna A och S. Ett mycket trevligt dop på gemytliga Åh stiftsgård, som är en kurs -och konferensgård med tillhörande kyrka.
Efter dopet åkte vi hem till makens bror och hans nyblivna sambo för lite adventsmys i deras nyomgjorda lägenhet.
Så mysigt att ses, vi blev bjudna på en underbart god ostpaj med sallad.

M, min blivande svägerska är en fena på bakverk och tårtor, kolla bara, vilka konstverk! Gott var det ochså

Små, söta pimpade småkakor och en gudomligt god chokladtårta, med krämig minfrosting mellan lagren. Ska tigga till mig recepten så lovar jag att dela den här i bloggen.

Prins K hängde med sina yngsta farbröder och spelade lite Ipad...

Förutom att M och jag delar intresset för bakning så är hon lika intresserad av inredning och design som jag. De hade hittat en grymt snygg hylla, men istället för att klicka hem en på nätet valde de att bygga sin egna, och den blev så snygg!

Oj, detta blev ett långt inlägg! Hoppas ni orkade läsa!
Nu blir hänga tvätt och sedan rätt i säng.


KRAM

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

JUL, HELG, INREDNINGSDETALJER



God lördag, kära ni!

Hur har ni det? Här vaknade vi upp till ett frostglittrande landskap utanför fönstret, härligt! Känns mer och mer som december nu.

Något annat som är vanligt i december är alla härliga glöggmingel och andra trevligheter.

Igår hade vi närmaste grannarna P, A och döttrarna T, F och K över på middag och glöggmys. Så mysigt och trevligt! Vi är så oerhört glada och tacksamma över att ha dem i våra liv. Goa grannar växer inte direkt på träd.

Så vad bjöd vi på? Till varmrätt hade maken gjort sin goda gulashgryta (ni ska få receptet framöver!), som vi serverade med ris, gräddfil och sallad till.
Sedan blev det glögg, vi testade Blossas årgångsglögg och jag måste säga att årets var otippat god, inte så sötsliskig utan bara god!
Till det blev det massor av söta tilltugg såsom mina lussebullar, julgodis, pepparkakor och andra kakor , bla. ingefärsnittar som A hade bakat, supergoda, dom jag måste tigga till mig receptet på vid tillfälle.

Älskar att ha middagsgäster och få duka fint, varför har man inte det oftare?

A känner mig vid här laget! Och vet att jag älskar Marimekkoskålar och den här söta fylld med choklad fick vi i present av dem.

Idag väntar dop av makens två små kusinbarnsflickor, och sedan adventsmys hemma hos min svåger och hans M. Bäst att sätta fart här!
Jag önskar er en underbar lördag!

KRAM

Likes

Comments

View tracker

BAKAT, JUL, SÖTA SAKER

En given favorit på värt gottebord i juletider, chokladcrisp!


Hej fina ni!


Finally Friday och jag är ledig, såå välbehövligt!
Är ständigt trött och just nu känns både julledigheten och Thailandssemestern väldigt efterlängtad.
Nog om min trötthet och över till något godare och trevligare!
Ikväll ska våra fina närmaste grannar komma över på middag och glöggmys. Längtar!

Ett av de söta tilltuggen till glöggen som jag fixat är chokladcrisp. Dessa godingar är en stående favorit i juletider hemma hos oss och för er som vill testa kommer här receptet:

200g smör
3dl strösocker
1dl sirap
8 msk kakao
2 dl kokos
2 dl russin+10dl cornflakes

Mät upp smör, socker, kakao och sirap i en kastrull. Blanda och låt koka upp under omrörning . Låt koka någon minut till en slät smet. Ta av kastrullen från plattan och rör ner kokos , cornflakes och russin. Klicka ut smeten i mindre toppar på bakpappersklädda plåtar. Låt stå kallt tills det stelnar.

KRAM

Likes

Comments

GRYTOR, KYCKLING&KÖTT, MIDDAGSTIPS VARDAG

Underbar chicken thai på middagsbordet igår! Receptet hittade jag i Leila Lindholms härliga bok the Fresh foodie...



Hej torsdagskväll!


Sitter och slappar i soffan och kom precis på att jag glömt att bjuda er på recepten på den goda kycklinggrytan vi åt till middag igår.
Receptet hittade jag i Leila Lindholms underbara bok the Fresh foodie, som är en underbar bok sprängfylld med härligt färgglada recept som inte direkt är onyttiga!

Chicken thai som grytan kallas är full av härliga smaker man förknippar med Asien och Thailand , men infödda thailändare skulle nog bara skratta om man påstod att detta är tvättäkta thaimat. Låt oss istället kalla det lite Asien light-middag istället!

Hursomhelst här har ni receptet!

Ca 4-6 portioner :

1 kg kycklingfiléer
1 dl Sweet chilisauce
1dl ostronsås
2 små burkar med bambuskott
2 burkar kokosmjölk
1msk koncentrerad limejuice
1 dl kokos
2 dl cashewnötter + lite flingsalt
Salt och svartpeppar
Smör& rapsolja att steka i
Ev. 1dl vispgrädde , om du vill att grytan ska vara lite krämigare


Skär kycklingfiléerna i mindre bitar och blanda dem med Sweet chili sauce och ostronsås i en bunker. Låt marinera i ca.15 minuter.
Rosta cashewnötterna i en torr het kastrull, strö gärna över lite flingsalt , rosta kokosen.
Stek kycklingen och tillsätt kokosmjölk, limejuice , bambuskott. Låt koka ihop och smaka av med salt och peppar. Tillsätt ev. grädden.
Servera med ris, cashewnötter, kokos och Sweet chili sauce .

Det gick hem hos alla i familjen big time!
Till och med prins K som kan vara av det kräsna slaget älskade det och tog om!
Bra att gå vänja smaklökarna inför vår stundande Thailandssemester. Nu är det ca. 1 månad tills vi far.
Blev massor av mat över, så idag hade jag och maken varsin smarrig lunchlåda med oss till våra jobb.
Det lär inte vara sista gången det serveras chicken thai hemma hos oss.
Hoppas ni alla har en fin torsdagskväll!

KRAM

Likes

Comments

INREDNINGSDETALJER, VARDAGSRUM, TIPS

På vårt soffbord i detta nu! Älskar att tända levande ljus om kvällarna, det förhöjer mysfaktorn och vintermörkret känns inte lika mörkt...


Hej på er!


Som ni kanske redan förstått älskar jag verkligen allt som har med hem och inredning att göra.
Jag köper ofta inredningsmagasin, läser inredningsbloggar och låter mig svepas med i inspirationsvågen.
Nu i adventstider gillar jag precis som många andra att piffa lite och pynta fint för julen. Jag är dock inte mycket för det traditionellt julröda inredningen, utan har fastnat för mycket vitt, grått och silver. Blir mer cleant och fräscht då, tycker jag.
Något som jag mer eller mindre samlar på är vackra ljuslyktor, har alldeles för många härhemma redan och senast idag fick samlingen sig ett tillskott!

Hittade en supersöt silverfärgad ljuslykta på ICA idag för endast 19:90:- och givetvis fick den följa med hem och nu pryder den soffbordet, där den sprider ett mysigt ljus.

Det var mitt lilla onsdagstips! Kolla in ICAs inredningssortiment, finns massor av fina saker till hemmet.

KRAM

Likes

Comments

MIDDAGSTIPS FEST&HELG, KYCKLING&KÖTT

En riktig krogklassiker kan man verkligen kalla den gamla godingen Plankstek, som serverades hemma hos oss i lördags...



Hej måndagskväll!

Lugnet sänker sig sakta över vita villan; ett barn nybadad och lagt, ett annat ochså nybadad och snart lagd och den tredje färdig med läxorna och slappat lite innan läggdags.
En helt vanlig måndagskväll hos oss med andra ord.

För att göra känslan ännu mer vardaglig så åts det barnfavoriten falukorv och makaroner till middag...
I lördags var det betydligt festligare middagsmat. Vi lagade nämligen plankstek. Det var minst 6 årsen senast, då vi fick plankorna i julklapp av mina föräldrar.
Plankstek är ju en sådan där riktig krogklassiker som funnits på otaliga kvarterskrogsmenyer. Efter lite research verkar det inte vara speciellt många krogar som har kvar denna goding på menyn. Då är det ju tur att det inte är svårare än att man gör sin egna plankstek hemma i sitt egna kök.
Här ska ni få tips hur man gör det godaste duchessé-moset och vad som är gott att lägga på plankan förutom det och köttet, då.

Till 4-5 portioner duchessémos behövs följande :
Ca. 1 kg "mospotatis"
2 äggulor, gärna ekologiska
2 dl grädde
50g smör
Salt och svartpeppar
1 vitlöksklyfta


Koka potatisen och pressa den. Rör ner grädde, äggulor och smör och mosa ihop kraftigt med en gaffel, tillsätt en pressad vitlöksklyfta . Smaka av med salt och svartpeppar .
Spritsa ut moset runt kanterna på plankan och lägg till köttet och andra valfria tillbehör innan den åker in i ugnen för gratinering.

Något som är väldigt gott att lägga på plankan är färska, smör -och vitlöksfrästa champinjoner , samt tomathalvor.
När planksteken är färdig i ugnen är det bara att klicka på lite god Bearnaise, jag föredrar Lohmanders alla gånger, om man inte råkar vara så ambitiös att man tillagar sin egen Bearnaise.
Det har jag dock aldrig vågat, då såsen skar sig när maken försökte sig på detta , men är allt lite sugen på att testa.


Nu ska jag inte trötta ut er med allt matprat. Snart väntar slapp i soffan, men först nattning av äldsta dottern och hänga upp en maskin tvätt i vanlig ordning....

Ha de gott, hörni!

KRAM

Likes

Comments

BAKAT, SÖTA SAKER, JUL

Ett fat till bredden fyllt med nybakade lussebullar. Idag provade jag ett, för mig, nytt recept, som kommer längre ner i inlägget.

Go kväll fina ni!


Hur har ni det denna lördagskväll? Jag måste erkänna att jag, trots en ganska oplanerad lördag, är rätt så slö.

Idag har det i vanlig ordning varit ridlektion för både stora och mig. Väl hemma efter lunch satte jag igång operation lussebullsbak. Måste ju ha någon liten saffransbulle till första adventsfikat imorgon.

Jag brukar oftast göra släta lussekatter, men idag provade jag ett recept från den här bloggen , och ska villigt erkänna jag nog fortsättningsvis kommer att använda mig av det, då det blev riktigt bra!

Här kommer receptet:

Saffransdeg:

150g smör
5dl mjölk
2påsar saffran
1 paket jäst
14-16 dl vetemjöl
1 ägg
2 dl socker
1/2 tsk salt
1 ägg


Fyllning:

250g riven mandelmassa
125g rumsvarmt smör
1msk socker
2tsk vaniljsocker
100g riven vit choklad

1 uppvispat ägg till pensling

Sätt ugnen på 255 grader.
Smält smöret och tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt degvätskan. Tillsätt övriga torra ingredienser samt ägget. Arbeta till en smidig, lite kletig deg. Låt jäsa under bakduk i minst 69 min.
Gör under tiden fyllningen. Visps ihop samtliga ingredienser till den.
Kavla ut degen och "smöra" degen med fyllningen rulla ihop till en rulle och skär i mindre bitar.
Lägg dessa på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt och låt jäsa i minst 30 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen i ca.10 minuter.

Ät och njuuut!

Dessa blev tokgoda och baka minst en laddning till innan Jul. Prova vetja!

KRAM

Likes

Comments

HELG, JUL

Äntligen lite adventsfint hemma!
Ljusbrickan, blockljusen och siffrorna hittade jag på Rusta .



Hej fina ni!


Tänk att det redan är första advent på söndag. Efter ganska lång och mörk november, kommer ljuset tillbaka i form av alla fina adventsljus och stjärnor som pryder var och varannat fönster så här års.
Igår kväll körde vi projekt adventsfix, satte upp julstjärnor, ljusstakar, pyntade och bytte till julgardiner i matsalsdelen.

Insåg i veckan att jag inte hade några juliga kuddar att ha i soffan.
Lägligt nog hade denna fina bloggerska (som jag dessutom träffat några gånger IRL) en riktigt bra rabattkod till oss läsare från bästa ELLOS som jag passade på att utnyttja till en vinröd kuddfodral i sammet.
Är inte så mycket för klassiskt julrött, men vinrött gillar jag skarpt och det passar fint hela vintern, inte bara runt Jul.


Nu ska jag börja förbereda för lite fredagsmys.

Ikväll kör vi barnfamiljsfavvon no.1, ja, ni gissade rätt, TACOS . Vi ska även testa tortillabåtarna som följde med LOPPI -blogbagen.


Önskar er en underbar start på helgen!

Ta hand om er!

KRAM

Likes

Comments

VARDAGSLYX, TIPS

God morgon på er!

Har precis kommit innanför dörren då jag lämnat av de två äldsta vid busshållplatsen. Stora A åker buss till skolan varje dag, men prins K gör det endast två dagar i veckan då han annars går på fritids övriga dagar.

Lilla A går ju i förskoleklass och i vår kommun är alla förskoleklassbarn lediga från skolan på fredagar, men har man behov av fritids så finns den möjligheten. Jag har haft jättetur att kunna vara ledig på fredagar när barnen gått i förskoleklass och det är skönt att kunna ge dem möjligheten med en lugn helgstart.

Idag är det ju som sagt Black friday, ett fenomen som vi (som mycket annat) importerat från det stora landet i väst, USA. Jag tycker det är ganska bra att det infaller så här strax före Jul, då julklappsinköpen ska fixas.

Jag tänkte tipsa er om ett axplock av alla butiker som kör Black friday- erbjudanden:

Nelly.com kör 20% på sitt sortiment, ange koden BLACK20 i kassan

Jotex erbjuder 100kr rabatt på en beställning om du anger koden 162994 i kassan, detta erbjudande gäller tills 31/1

Ellos ger dig 30% på din dyraste vara, ange bara koden 345403 när du checkar ut

Designonline erbjuder 15% rabatt på en hel beställning, även REA-varor, detta gäller idag den 25/11, koden för att kunna utnyttja rabatten är: DO_BLK2016

Happy shopping!


KRAM


Likes

Comments

BAKAT, SÖTA SAKER, JUL

En burk GODISDRÖMMAR som väntar på att landa i frysen....


Hej onsdagkväll!


Häromdagen bakade jag, för mig en ny variant på den klassiska småkakesorten Drömmar.
Den här varianten kallas GODISDRÖMMAR, vanliga Drömmar med krossade cornflakes och finhackad, mörk choklad. Känns som en kaka som passar perfekt på julens alla dessertbord och glöggfikor.

Efter lite googlande finns än fler smaskiga tips på hur man kan smaksätta denna goda, om än lite torra småkaka.
Ett tips som jag fastnade för var att smaksätta dem med krossade Marianne-karameller. Detta måste jag bara testa nästa gång.

Nu ska ni få receptet på Godisdrömmarna:

100g rumsvarmt smör
2dl socker
1dl matolja eller rapsolja
4dl vetemjöl
2msk potatismjöl
1 msk vaniljsocker
2dl cornflakes
50g finhackad mörk choklad

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.
Vispa smör och socker krämigt, blanda ner de torra ingredienserna och blanda ihop till en deg.
Tillsätt den finhackade chokladen och cornflakesen och blanda samman.
Rulla till bollar och placera bollarna på plåten.
Grädda kakorna i ca 13 minuter, låt svalna under en bakduk innan de läggs i en burk med tätslutande lock.

Hoppas ni testar dessa! Berätta gärna vad ni tyckte om dem isåfall.
Till helgen stundar ju första advent och jag är riktigt sugen på att baka en omgång lussekatter och lite julgodis.
Har

Ha en fin onsdagskväll, hörni!

KRAM

Likes

Comments