FAMILY

Vår ena, fina katt Rosie i runda fönstret i vårt sovrum.



Hej torsdagskväll!


Här har jag precis slagit mig ner i soffan med en stooor mugg the, efter lite plockande inför veckostädningden. Såå gott med helg! För min helg startar ju redan idag.

Tidigt imorse när jag klev upp (börja jobba redan 6:30), hittade jag vår ena katt Rosie i vårt sovrum. Inget ovanligt i sig , då hon oftast ligger i vår säng om nätterna. Det som var lite lustigt var att hon lagt sig i det runda fönstret, första gången vi sett det under de 6 år Rosie bott hos oss, bra utsikt hade hon nog. Rosie är en dam på snart 9 år och en blandning av skogis/perser och hela familjens älskling.
Hon älskar att vara i barnens rum och lägger sig gärna hos någon av dem vid läggdags och går ut när de somnat, så sött!

Nu: upphängning av tvätt och sedan sängläge!

KRAM

Likes

Comments

BAKAT, LÄTTFIXAT, SÖTA SAKER




Hej fina ni!


Helt slut och grymt nöjd över en härlig arbetsdag. Stormtrivs på mitt jobb och skulle inte vilja byta för allt i världen. För er som inte vet är jag utbildad lärare mot de lägre åldrarna och anställd som förskollärare på en förskola.
I januari var det hela 11 år sedan jag tog examen och jag har inte ångrat mitt yrkesval, trots ständig personalbrist, och mycket slit.
Nog pratat om mitt yrkesliv!
Ikväll tänkte jag bjuda er på ett recept på fantastiskt goda syltkakor. Ursprungsreceptet är vanliga hallongrottor som jag ändrat om lite:

4 1/2 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
1 msk marsánpulver
200g rumsvarmt smör

Fyllning:
Sylt av valfri sort, jag tog drottningsylt

Sätt ugnen på 200 grader. Placera ut 22 st muffinsformar på plåtar.
Rör ihop vetemjöl, socker, marsánpulver och bakpulver. Vispa ner smöret. Arbeta snabbt ihop en deg och forma den till 22st. valnötsstora bollar. Lägg i muffinsformarna. Gör en fördjupning i varje kaka och fyll med sylt.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i 12-15 minuter.
Låt svalna och njut av godsakerna!


KRAM

Likes

Comments

GRYTOR, KYCKLING&KÖTT, MIDDAGSTIPS FEST&HELG


Himmelskt god fläskfilégryta tillagad i den fina grytan jag fick i julklapp av mina föräldrar....


Hej vänner!

Hur har ni det? Snart sängläge här, men först tänkte jag bjuda er på receptet på den smarriga fläskfilégrytan jag lagade i lördags och som dök upp på Insta.
Grytan var mycket uppskattad av båda stora och små och är verkligen en perfekt bjudrätt.
Detta behövs för ca. 4-6 portioner:

600g fläskfilé
2 paket bacon
1 gul lök
10 färska champinjoner
2 dl créme fraiche

3 dl grädde
2 msk soja
1-2 msk kalvfond
2 tsk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
Smör& rapsolja att steka i
Salt och svartpeppar
Ev. 1 msk vetemjöl +3 dl vatten för att reda av.

Skär fläskfilén i skivor och stek. Salta och peppra.
Lägg åt sidan.Skala och hacka löken, ansa och skiva champinjonerna, skär bacon i mindre bitar.
Fräs på detta och låt få färg. Tillsätt fläskfilén och blanda runt.
Rör ner créme fraiche, grädde, soja, kalvfond och tomatpuré. Låt koka ihop tills det tjocknar.
Red ev. genom att skaka ihop mjöl och vatten och rör ner i grytan.
Låt grytan puttra på svag värme i ytterligare 5 minuter.
Servera med nykokt ris och en god sallad.


Detta måste ni prova! Kanske redan till helgen?
Nu väntar sängen!


KRAM

Likes

Comments

FAMILY, PRESENTER

Go' kväll gott folk!



Idag är det inte vilken dag som helst, det våra skrottars hittills enda kusin, lilla R:s födelsedag. Hela 1 år blir lillskrottan. Det firades med ett mysigt kalas med god mat och fika.
Lilla R är alltså, mannens ena brors dotter, så det var hela familjen som firade hennes dag; mina kära svärisar, svågrarna ( min mans fyra yngre bröder, varav den ene är pappa till lilla R), samt mina två svägerskor( R:s mamma och vår nya svägerska-to-be).
Trivs så otroligt bra med min andra familj , som jag kärleksfullt kallar dem och vi har det så trevligt när vi ses!

Lilla R fick som sig bör ett berg av fina presenter. Av oss fick hon en liten skottkärra med tillhörande sandleksaker, då en liten fågel viskade i mitt öra att hon ska få en sandlåda i vår, samt en supersöt blomsterkanna från Jabbadabbadoo.

Supergod mat i form ugnsstekt kycklingfilé med vitkålssgratäng, sallad och sås.
Vitkålsgratäng, har jag sett recept på i ett flertal bloggar, men inte provat själv, supergott var det så det ska jag provlaga någon helg framöver.
Till dessert och fika blev det familjens tårtfavorit;tårta med gult i, det vill säga marängtårta med rice crispies, och smörkräm mellan lagren, sååå gott! Samt färsk frukt och M:s supergoda cookies med choklad!
Vi rullade bokstavligen därifrån!

Bjuder på en bild på vår lilla A tillsammans med näst yngste farbror I, som hon gillar skarpt!



Stort tack fina M&S för att vi fick komma och fira lilla R:s födelsedag!
Nu ska jag förbereda lite inför morgondagen!

Må fint!

KRAM

Likes

Comments

INREDNINGSDETALJER, SOVRUM

Inte en dag för tidigt! Förrförra helgens besök på IKEA resulterade i dessa sänglampor sååå nöjd!


Go' kväll fina ni!


Hur mår ni? Här vi precis slagit oss ner i vår sköna soffa och inväntar delfinalen av mellon till skrottarnas förtjusning. Själv tycker jag det inte varit några himlastormande bra bidrag hittills, vad tycker ni?

För några helger sedan var vi som sagt på det blågula varuhuset och besöket där resulterade i sänglampor, något vi var i stort behov av så jag sålt våra gamla som hade 10-15 år på nacken, till grannen, några veckor tidigare.
Vi blev väldans förtjusta i Årstid, så de fick det bli.

Vårt sovrum är inrett i endast IKEA-möbler och belysning, inget hi aktivt planerat för, men så är vi, eller i synnerhet jag väldigt förtjust i just IKEA!

Nu börjar visst mellon här!


På återseende och trevlig lördagskväll!

KRAM

Likes

Comments

FAMILY, VARDAGSLYX


Att hästar är ett stort intresse hos tjejerna i familjen har nog ingen missat vid det här laget. Att få komma till ridskolan är som att komma hem.


Hej vänner!


Lugnet börjar lägga sig i huset och jag slappar i soffan med en stor mugg thé.
Tidigare ikväll var vi i stallet, även kallat vårt andra hem. Stormtrivs verkligen där, älskar den otvungna, mysiga, varma stämningen som råder på vår ridklubb.
Underbara hästar och människor!

Är så glad över att jag tog steget och började rida igen efter 16 års ofrivilligt uppehåll, i samband med att stora A:s ridskolepremiär.
Det ger så mycket och att man får återuppleva sin barndoms största fritidsintresse, och fast jag försökt spjärna emot i tanken, så kan jag inte låta bli att drömma om en egen häst. Just önskan om en egen häst är något vi får höra flera gånger veckan från äldsta dottern, men det är inte aktuellt nu.
Både hon och även jag behöver bli mer säkra som ryttare och skaffa oss mer kunskaper
Vi har dock lovat henne att det troligtvis blir att vi hyr en ponny under några veckor i sommar.
Blir en bra början iaf.

KRAM

Likes

Comments

PRESENTER, VARDAGSLYX, FAMILY

En lugn hemmakväll i soffan blev vår alla dag. Helt ok om ni frågar mig!


Hej från soffan!

Här sitter jag med början till en aningens träningsvärk! Var iväg tidigare ikväll på ett gympapass på Friskis&svettis tillsammans med min rara svägerska M. Länge har jag saknat en träningskompis, ni vet en man bokar upp sig på träning ihop med och blir anledningen till att man inte fuskar utan faktiskt kommer iväg och tränar, och så blev det att vi köpte varsitt träningskort och peppar varandra!

Firade ni alla ❤dag igår? Vi säger alltid att vi inte ska fira nåt speciellt, men min käre make skämde bort mig med ett litet paket och kort och av mig fick han röda rosor och ett kort, och så hade jag köpt hem lite goda ostar och jordgubbar som lite kvällsgott i soffan, ihop med ett litet glas rött! Myyys!
Barnen fick små överraskningspåsar jag fixat iordning ( älskar sånt!) med lite smått & gott, som de blev glada för.

Imorgon och på fredag är jag ledig från jobbet för att skrottarna kan få möjlighet till lite sportlovsledigt. Så imorgon väntar sovmorgon, mysig långfrulle och avkoppling på hög nivå här hemma.

Nu: läggdags!

KRAM

Likes

Comments

PRESENTER, FAMILY

Små förpackningar med handdesinfektion i tre olika dofter, coconut-lime-verbena, secret wonderland, coconut-vanilla...Hur gott låter inte det?
Dessa små godingar följde med som en extra gåva i leveransen från
Baresso ...


Go'kväll!


Sitter och kikar på Bonusfamiljen på SVT. Kollar ni? Tycker den är helt klart sevärd, både rolig och sorgsen på samma gång. Även om de säkerligen har skruvat det lite och dragit till sin spets, så är det ändå intressant.

Denna veckan är det sportlovsvecka här, så jag har tagit lite extraledigt på torsdag så att även de två yngsta ska få lite lov-känsla, med härliga sovmornar, mysfrukostar och lugna hemmadagar. Längtar!
Men, först jobb i två dagar till!

KRAM

Likes

Comments

BAKAT, SÖTA SAKER, TIPS



Hej vänner!

Hur har ni det så här på helgens sista kväll?
Här har lugnet lagt sig. Två av tre skrottar sover och den tredje får lov att vara uppe lite längre ikväll då det vankas sportlov här under veckan som kommer.
De små får dock vara på fritids två dagar denna veckan och lite ledigt däremellan.

Något som snart är i antågande är fettisdagen, eller semledagen om man så vill.
Från början köpte vi alltid semlor i affären och sedan började jag köpa semlebullar som jag sedan fyllde med mandelmassa och vispad grädde hemma, till att jag numera alltid gör semlorna från scratch, det vill säga baka semlebullarna själv. Blir sååå mycket godare!

Oftast brukar jag baka mini-semlor, då det blir väl mastigt med vanliga stora.
I fredags bakade jag och frös in bullar inför fettisdagen, men skämde även bort familjen med några minisemlor till fredagsfikat.
Här är mitt bästa recept på mini-semlor:

100g smör
4 dl mjölk
50g färsk jäst
2 krm salt
1/2 dl socker
1 tsk stött kardemumma
9 dl vetemjöl
1tsk hjorthornssalt
1 ägg till pensling


Fyllning :

200g mandelmassa
3dl vispgrädde
1tsk vaniljsocker

Florsocker att sikta över

Värm upp ugnen till 225 grader. Smält smöret och häll i mjölken, låt bli fingervarmt ca.37 grader. Smula ner jästen i bunken och rör ut lite med den varma mjölken/smälta smöret. Tillsätt resten och sedan salt, socker, hjrthornssalt, kardemumma och vetemjöl, spar ca. 1dl till utbakningen.
Arbeta degen smidig och låt den jäsa under en bakduk ca.25 minuter.
Dela upp degen i 24 bitar och forma till runda bullar. Låt jäsa ytterligare 45 minuter under en bakduk.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i Max 9 minuter .
Låt svalna under bakduk. Dela bullarna och ta ur lite av inkråmet i en skål, riv ner mandelmassa i skålen och tillsätt vaniljsocker. Vispa ihop med elvisp.
Vispa grädden, och tillsätt lite i mandelmasseblandningen.
Fyll semlorna med mandelmassa och vispgrädde. Sätt på locket och sikta över florsocker, voilà!

Till prinsess-semlorna gjorde jag på ungefär samma sätt, men räcker senlebullarna med vispgrädde innan jag klädde in dem i grön marsipan. Jag använde vanligt marsipanlock avsett för prinsesstårta.

Nu: lite slapp i soffan innan läggdags!

Ha en fin start på veckan!

KRAM

Likes

Comments

HELG, GRÖNT ÄR SKÖNT, INREDNINGSDETALJER

Förra helgens bukett står sig fortfarande fint, i favoritvasen från Mio....


Hej vänner!


Hoppas ni mår finfint! Här har vi precis vinkat av stora A som är på väg till stora staden tillsammans med farmor. De ska se musikalen Snövit med bla. Nanne Grönwall i en av huvudrollerna. Ska bli spännande att höra vad hon tyckte sedan när hon kommer hem ikväll. Småsyskonen fick gå på teater med farmor i julas, Pippi Långstrump på Lisebergsteatern, så nu är det alltså storasysters tur.

Vi andra ska njuta av en lugn fredagskväll här hemma. Till middag blir det ugnsstekta kycklingklubbor med nyfriterade pommes.
Fick ju en fritös av min älskade C i julklapp och ska prova den för andra gången ikväll.
Sedan blir det soffhäng , tv och lite popcorn. Mys på hög nivå om ni frågar mig!

Nu väntar en maskin tvätt på att hängas upp, bäst att sätta fart!

Finaste fredagen önskar jag er!

KRAM

Likes

Comments