Recept

En sak som jag nästan är beroende av är hummus. Det är sååå gott och passar till i princip allt.
Jag köpte alltid Sevans hummus tidigare då innehållet faktiskt är klart godkänt men när jag senare fick för mig att prova laga egen hummus har jag aldrig gått tillbaka till den. Att slänga ihop en egen hummus kan vara bland det enklaste och billigaste som finns och mängden du får räcker i veckor. Sen smakar det också betydligt mycket godare och konsistensen är som natt och dag mot den köpta..

Varför är hummus så bra annat än att det är gott?
Kikärtor är en av världens rikaste källa till protein. Hummusen är otroligt mättande och håller ditt blodsocker i schack. Olivoljan och citronen är även rika på antioxidanter som hjälper matsmältningen.
Fibrerna i kikärtorna i kombination med olivoljan,citronen,vitlöken förbättrar tillsammans tarmfunktionen och hjälper till att spola ut gifter ifrån grovtarmen.

I studier har hummus även visat sig ha en antidepressiv verkan. De naturliga antioxidanterna liknar läkemedels verkan som man använder för att dämpa depression. Vi får en känsla av välmående då den ökar vår utsöndring av serotonin. Det förklaras av den nyttiga kombinationen av paprikapulver och olivolja. Båda innehåller en typ av aminosyra som främjar detta hormon.
HEJAAA HUMMMUUUUS!


Nedan följer mitt recept på min super enkla hummus.

Ingredienser
-400g kokta kikärtor. (jag kokar egna men går lika bra att använda burk)
-3 msk olivolja
-2 hackade vitlöksklyftor
-2 msk tahini
-1 tsk spiskummin
-1 tsk paprikapulver
-Saften av citron

Spola kikärterna i ett durkslag under kallt vatten.
Låt rinna av.
Mixa med övriga ingredienser och avsluta med citronsaften, smaka av med lite i taget.

Jag tillsatte lite Sriracha sås för att få lite extra hetta i den. Det går att smaksätta med nästan vad som helst
låt fantasin flöda!
Gurkmeja, rödbeta är två andra favoriter jag använder ibland. Ät med gott samvete!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Jag försöker alltid göra min mat så färgglad som möjligt! Jag tror helt enkelt att man blir lyckligare av att äta mat med färg och då NATURLIG färg självklart och inte en massa påhittade färgämnen! Nej tack, då äter jag hellre grå mat resten av livet än att stoppa i mig massa kemiskt onaturligt påhitt.

Här är min härliga lunch. Jag älskar grönsaker det kan ju vara bra att tillägga ;-)
Jag är inte vegetarian men på senare år börjar jag mer och mer dra mig åt den typen av kost då jag tycker att det ofta blir mycket roligare smaker och finns även tusen fler sätt att variera den på.

Här är min lunch. Min bas består av zucchini jag svarvat på mitt spralizer (kan vara världens bästa uppfinning)
som jag sedan blandar runt i en dressing jag gjort på avokado, äppelcidervinäger och tamari.
Sedan blandar jag i alla möjliga grönsaker jag hittar i kylskåpet och toppar med något typ av frö/nöt som idag blev pumpakärnor. Pumpakärnor är rika på järn och andra goda näringsämnen som fosfor, magnesium, folat och e-vitamin. Till denna läckerhet klickade jag på en stor klick av min egna hummus, recept kommer senare.

Hummus är perfekt tillbehör i vegetarisk-kost som tillför massor med proteiner!




Likes

Comments

Idag blev det en bra måndags morgon. Klockan ringde vid 06:00 och innan jag hann tänka stod jag i löparskorna på vägg ner i hissen. Lika bra att inte tänka alls när man vaknar utan bara att göra så att inte hjärnspökena vinner över en.. Jag gav mig ut på min lilla kortis runda på 3km och jag ska inte ljuga och inte säga att det var jobbigt för det gick fruktansvärt tungt.. Kroppen ville inte riktigt det min hjärna ville men det är bara att acceptera och lunk/springa vidare. Bättre med någon form av rörelse än ingen tänker jag. För mig är det jätte viktigt att inte känna prestationen i träningen att den ska vara på en speciell tid för då blir jag bara stressad och stress gör det precisa motsatsen med kroppen mot vad jag vill. Stesshormonet kortisol är absolut inte bra att ha för mycket av då det b.l.a leder till sömnsvårigheter, bukfetma,nedstämdhet och en hel del andra otrevligheter.
Lyssna på kroppen och ta det i din takt!

Väl hemma väntade min fantastiska frukost jag berättade om igår. Jag blir på riktigt lycklig av den!
Fett,fibrer och kolhydrater.
Till frukosten har jag som vana att även ta mina tillskott. Jag försöker främst att få i mig alla näringsämnen via kosten men jag tror stenhårt på att vi behöver äta tillskott av vissa saker då det är svårt att säkert få i sig av alla vitaminer och mineraler precis varje dag. Jag tänkte skriva ett inlägg om tillskott i ett annat inlägg framöver där jag kommer berätta om vilka jag äter och varför jag valt just dessa samt varför du inte ska köpa din kosttillskott på apoteket.
Fortsättning följer helt enkelt!

Likes

Comments

Recept

Jag själv tycker att frukost är det absolut viktigaste målet på hela dagen, den sätter liksom prägeln på hur dagen kommer att bli. Jag ser alltid till att ge mig själv en ordentlig frukost med mycket fibrer för att ge mig förutsättningar att orka med allt vad dagen innebär.

Det bästa dagarna hinner jag även med en kort springrunda på ca 3km innan jag äter och då finns det ingenting godare än att komma hem och avnjuta frukosten. Med endorfinerna från den friska luften och löpningen samt vetskapen att ha tankat kroppen med enbart bra bränsle har jag alla förutsättningar för att dagen ska bli så bra som den bara kan.

Till frukost brukar jag bland annat äta mitt hemmagjorda fröknäcke med avokado. Fröknäcket är en riktigt fiberbomb! Men varför är fibrer så viktigt då?

Jo, främst är det viktigt för att tarmarna ska fungera normalt och vi vet ju hur stor inverkan tarmhälsan har på vårt välmående idag?!. Fiberrik mat gör även så att vi håller oss mätta längre samt har det även visats i många studier att ett högt intag av fibrer minskar risken för bland annat hjärt- och kärlsjukdom samt diabetes. HEJA FIBRER!


Nedan kommer mitt recept på mitt super enkla fiberknäcke;
Ingredienser:
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1 dl sesamfrön
1/2 dl linfrö
1/2 dl chiafrön
2 ägg
flingsalt.


Gör såhär: Sätt ugnen på 175 c.
-Blanda alla ingredienser och låt stå och "svälla" i ca 5 min.
-Bred ut smeten på ett bakplåtspapper och toppa med lite flingsalt.
-Skjuts in i ugnen i ca 10 min.

Ta ut plåten och klipp sönder brödet i önskade storlekar. Sätt in knäcket på galler i den avstängda ugnen och låt torka på eftervärme.


Likes

Comments