De flesta energibollar/bars innehåller nötter, vilket jag kan förstå då det är supernyttigt, men för oss som är allergiska är det inte lika roligt. Därför testade jag att slänga ihop ett eget recept på energibollar. 3 November gjordes de första och jag har gjort om dem 3 gånger sedan dess vilken kanske säger en del. :D
Pefekta till frukost, mellanmål, fika......Ja de passar till alla tillfällen!'

Recept
2 dl solroskärnor (som helst har legat i blöt två timmar innan)
ca 10 dadlar
2,5 tsk kokosolja
1,5 msk Raw kakao
1/2 tsk vanlijpulver
en skvätt kaffe (kan uteslutas, ta en skvätt vatten om smeten är för torr)
Rulla i blåbärspulver, lingonpulver, kokos eller kakao.

Mixa, Rulla, ställ i frysen, Njut!

Jag valde att rulla hälften i blåbärspulver, det ger en lite sötare smak.
I resten av smeten hade jag i lite arrak arom, för att få dem lite mer som ett alternativ till go fika, dessa rullade jag i kakao.Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Barn, Sjukdom

De första åren som förälder är en väldigt mysig tid på många sätt men till livet med småbarn hör även en del förkylningar, magsjukor och andra sjukdomar som inte är lika roliga. Det är inte ovanligt att små barn får upp till 12 förkylningar första året!?! Pjuu 😅

Vi har haft turen att klara oss väldigt bra, Vår son Noel är nu 14 månader och förutom misstänkt RS-virus vid 6 månader (5 tuffa dygn) och snorigt/täppt strax efter 1 års dagen har han varit frisk! Vi har sluppit rinnande näsa och hög feber.

Igår slog det dock till med full kraft.
Det började med tung och ansträngd andning och rossel i luftrören, pigg för övrigt!
Från ingenstans gick han från feberfri till över 40 grader feber, blev gnällig och slocknade på ett par minuter sittandes i min famn. (Noel har aldrig haft ro att sitta i knät, någonsin)

Instinktivt ville jag bara ge honom alvedon och få honom att må bra, NU. Inte vill man se sitt lilla barn må dåligt.
Det finns ju en snabb lösning, eller?

En viktig fråga att ställa sig själv i detta läge är, varför får man feber?!
Feber är kroppens friska reaktion på en infektion. Kroppen höjer temperaturen för att döda bakterierna då dessa inte trivs i värme. När vi med hjälp av febernedsättande medicin tar ner kroppens temperatur får kroppen det tuffare att hantera detta och sjukdomen kan bli långvarigare och till och med förvärras.

I bakhuvudet hör jag en läkare som jag pratade med för ett par veckor sedan som sa att feber är något bra, även om jag i hela mitt liv blivit intalad något annat. Jag känner även att det starkt tar emot att stoppa i mitt barn mediciner, då jag vet att med alla mediciner kommer det biverkningar. Så vad gör man? Feber är bra men när den blir för hög, som i detta fall lite över 40 bör man vara försiktig. Feber över 40 kan tyda på en allvarligare infektion, det kan leda till feberkramper och det kan även göra att barnet inte orkar få i sig vätska.

Tack och lov finns det naturliga gamla husmorsknep. Du kanske inte får bort febern helt som med alvedon, men nu vet vi ju att det inte är det vi vill. Det viktiga är att den sänks till en grad där barnet orkar få i sig vätska.

Husmorsknep
1. En liter vatten med saft från en citron, blöt två handdukar, vrid ur och vira/ gör omslag runt barnets vader. (fungerar även med vinäger) Byt var 30:e minut
2. Lägg en handduk på pannan, med citron så som ovan.
3. Låt ligga i ett svalt rum med fönstret öppet
4. Ge fläder att dricka
5. Te på pilbark
6. Kamomill lavemang

Det fungerade!
Vi använde oss av metod 1 och 2. På en timme lyckades vi få ner febern från någonstans över 40 till 39,5. Lagom för att få en piggare kille som både orkade amma och äta en skål med blåbär. Till och med lite sång var uppskattat.
Morgonen därpå vaknade vi och febern var ett minne blott.


Jag vill avsluta med att säga att det handlar om sunt förnuft och barnets allmäntillstånd. Om barnet är okontaktbart ring 112. Får du ingen effekt kan febernedsättande vara nödvändigt 💕


Likes

Comments

När jag berättar för människor i min omgivning att vi försöker giftminimera och plastbanta vårt hem får jag ofta kommentarer så som
-Jag är uppväxt med halvfabrikat och plastleksaker och jag har inte dött.
- Man kan ju inte undvika allt
- Det är ju för jobbigt att tänka på sånt
osv osv osv......

Ändå ökar cancern med rasande fart, fler och fler är infertila, diagnoser så som adhd och autism har ökat, allergier likaså och vi är väl faktiskt inte den friskaste generationen i sin helhet heller.

Stress, sömnbrist, dåliga matvanor och mycket mer bidrar också till ovanstående men att alla dessa kemikalier vi utsätts för inte skulle vara en bidragande faktor har jag svårt att se.
Vi går iallafall efter försiktighetsprincipen i våran familj och det innebär att om en produkt misstänks vara farlig så är den det tills motsatsen har bevisats. Vi undviker den för säkerhets skull för vi har inte tid att vänta på bättre bevis.

Något som är viktigt att veta om är cocktaileffekten!
Det innebär den påverkan som de olika kemikalierna tillsammans har på din kropp.
Det finns gränsvärden på hur mycket av en kemikalie ett livsmedel så som frukt och grönt får ha.
Det avser alltså gränsvärdet för EN kemikalie. En högre halt anses skadligt.
Det lämnar inget utrymme för det resterande du får i dig på en dag, en vecka eller ett år eller hur dessa kemikalier reagerar ihop i din kropp.
Kombinationen av dessa kemikalier kan vara farliga och därför är det viktigt att undvika så mycket i den mån det går.
Du behöver alltså inte gå ALL IN. Ta bort lite i taget, gör medvetnare val, köp ekologiskt till 50%, GÖR DET DU KAN! svårare behöver det inte vara.

BARN
- Exponeras som vi vuxna men får högre belastning än oss då deras kroppsmassa är mindre.
- Suger och biter på saker och får då direkt in skadliga kemikalier i sina kroppar
- Är under utveckling och påverkas därför mer av hormonstörande ämnen.

De goda nyheterna är att det tar bara ca 7 år att förnya alla celler i sin kropp
det är därför aldrig försent att förändra sin livsstil!
Likes

Comments

Recept, Bröd, glutenfritt, mjölkfritt

Med inspiration från organicbymommy bakade jag supergoda tunnbröd till tacosen.
Enkelt, nyttigt och så gott men framförallt passar det de flesta då de är fria från gluten (om du använder gf havregryn), mjölk, nötter, ägg och jäst. Helt klart en ny favorit! Dessa lär göras till många utflykter framöver! Mums

TUNNBRÖD
ca6 stycken

0,75 dl rismjöl + till utbakning
1 dl glutenfritt havremjöl (Går jätte bra att mixa havregryn fint till mjöl)
1 dl durramjöl
1/2 tsl salt
1,25 msk fiberhusk
ev. lite honung (ej för vegansk) jag använde 1 tsk
3 dl veg. mjölk (ex havre, cashew eller mandel)
1 msk neutral rapsolja/kokosolja

Blanda alla torra ingredienser först, klicka eventuellt i lite honung och häll i mjölk och olja.
Vispa direkt med elvisp till en jämn smet och låt stå i 30 minuter för att bli fast.
Ta därefter fram en stekpanna och sätt på medelvärme.
Använd rikligt med rismjöl för att baka ut degen platt, går den sönder så knåda in lite mjöl och platta ut igen.
Stek dem sedan en och en tills de fått lite fin färg på båda sidor och stelnat.
Lägg dem på ett fat och låt dem svalna innan förtäring. Njut!

Likes

Comments

Vad glad jag blir att du hittat hit.
Här vill jag inspirera och motivera till att leva ett hälsosammare liv, till välmående i dess helhet genom naturliga val. Utan pekpinnar vill jag dela med mig av den kunskap jag fått om hälsa och kost, kemikalier och dess påverkan.

Ta del av inläggen
Bli informerad
sedan är valet ditt!

För ett par år sedan var jag ovetande om vad maten var besprutad med, vad min ansiktskräm innehöll, att plast släppte ifrån sig farliga ämnen, hur mycket stress kan påverka kroppen, kostens stora betydelse för välmående, det gömda sockret i dagens matvaror ........Listan kan göras lång.
Någonstans på vägen fick jag upp ögonen och min syn på världen förändrades. Det har inneburit många förändringar, många val, faktiskt en del ångest men också glädje och tacksamhet att jag idag kan göra hälsosammare val för mig, min man och framförallt för vårt barn.

Så nu kör vi :D
Jag är taggad till tusen att fler ska få upp ögonen!
Massa kramar Patricia!

Likes

Comments