Header

Det är lite svårt att efterlikna en pizza när det man vill ha det veganskt och glutenfritt, men det går att komma ganska nära! Detta recept gör tunna fina pizzabottnar, inte superkrispiga som man kan önska, men funkar ändå väldigt bra tycker jag!

INGREDIENSER
1 msk torrjäst
2 dl fingervarmt vatten
1 dl majsmjöl
1 dl bovetemjöl
2 msk fiberhusk
1/2 tsk salt
1 msk olivolja

TILLAGNING
Blanda alla torra ingredienser noggrant och blanda sedan i vattnet. Låt degen jäsa i 1 h. Den kommer vara mycket lösare när man blandar ihop det än en vanlig deg men så ska det vara. Sätt sedan på ugnen på 250 grader och ställ in 2 plåtar så de är varma till gräddningen. När det har jäst klart, kavla ut 2 tunna pizzabottnar med hjälp av lite havremjöl. Jag brukar kavla ut direkt på bakplåtspapper så man kan slänga upp dem direkt på plåtarna sen. Lägg på vilken topping som helst, lägg på de varma plåtarna och grädda i 5-10 minuter!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Gick i mataffären i helgen och såg ett underbart mörkt bröd med massa torkad frukt och nötter i och blev så sjukt sugen på det, och kände att jag måste hem och baka något liknande på en gång. Så fick det bli! Och vad kul det är när man lyckas på en gång, det blev verkligen supergott. Saftigt och smakrikt bröd med aprikoser, russin och mandlar.

INGREDIENSER
½ dl linfrön
3 dl havregryn
3 msk fiberhusk
1 dl havremjöl
1 dl bovetemjöl
2 msk bakpulver
4 dl havre "yoghurt"
3 msk dadelsirap
1 dl hackad torkad aprikos (soft)
½ russin
½ dl mandlar (vilka nötter som helst går bra)

TILLAGNING Ugn: 200 g
Blanda de torra ingredienserna för sig. Blanda ihop dadelsirapen med havregurten och rör sedan i alla ingredienser till en deg, rör noggrant tills det känns att det tjocknar. Tryck ut degen i en brödform med bakplåtspapper i. Ställ in i ugnen i 50 minuter. När det har gått 50 minuter, rulla in i en ren kökshandduk och låt svalna helt i den. Skär upp och ät!!!

Likes

Comments

Bakade en så otroligt härlig tårta i veckan, kan vara den godaste jag någonsin gjort! Det blir ofta att jag gör vegantårtor med kokosgrädde som bas, men jag tycker nästan alltid den tar över lite för mycket. Så nu kände jag att jag måste hitta på något annat som ändå ger en krämig konsistens. Så kom jag på världens bästa grej: KIKÄRTOR! Har ju gjort chokladbollar på det innan, så man kan väl lika gärna ha det i en tårta tänkte jag. Och ja, det kunde man.

BOTTEN
2 dl mandlar
4 dadlar
2 msk vatten
3 dl riven kokos

FYLLNING
1 paket skalade kokta kikärtor (230 g)
2 dl hasselnötter
2,5 dl växtdryck
1 dl ekologisk kakao
14 dadlar
1 dl smält kokosolja (smak & doftfri helst)
2 msk kokossocker
2 msk kallt kaffe
En nypa flingsalt
En nypa vaniljpulver

TOPPING
3/4 dl kokosolja
2 msk kokossocker
1/2 dl kakao
ev. mer hasselnötter

TILLAGNING (ugn 175 g)

Botten
Mixa alla ingredienser i en matberedare tills det blir som en smulig deg. Tryck ut i en form med löstagbar botten, även upp på kanterna. Den formen jag hade är 24 cm, man kan ha större också men då blir tårtan inte lika hög. Ställ in i kylen medan du gör fyllningen.

Fyllning
Lägg hasselnötterna på en plåt och rosta i ugnen i 10-15 minuter. Håll lite koll. Skala kikärtorna under tiden. När hasselnötterna är klara, gnid dem i en kökshandduk för att få bort så mycket skal som det går. Häll sedan ned samtliga ingredienser i en matberedare eller någon form av mixer och mixa till det är helt slätt, det ska inte vara några bitar kvar av nötterna. Det fungerar även med stavmixer om man inte har något annat, jag provade, men man får mixa ganska länge. Smaka sedan av! Häll fyllningen i formen, bred ut det så det blir jämnt och ställ in i kylen igen.

Topping
Smält kokosoljan försiktigt så den inte blir för varm, förslagsvis i ett vattenbad. Vispa ned kakao och kokossockret så det blandas ordentligt. Häll det sedan på fyllningen. Om man vill ha hasselnötter på kakan också, vilket jag ändå tycker att man borde ha, rosta ca 1 dl hasselnötter till, hacka grovt och dekorera med det. Ställ sedan in hela tårtan i kylen och låt stå helst över en natt, men annars minst 3 timmar så den verkligen står till sig ordentligt. ÄT OCH NJUUUUT och hoppas ni gillar!!!!!!

Likes

Comments

När jag åt det här blev jag typ förvirrad för jag tyckte det var sååå gott för det är ju nästan oförskämt att något som tar 10 minuter att laga smakar helt underbart!? Hur som helst är ju soppa grymt, speciellt om man toppar det med lite roliga saker så det både blir lite mer matigt och man får en till textur.

INGREDIENSER
3-4 port.
1 gul lök
3 små potatisar
2 stora vitlöksklyftor
2 msk neutral kokosolja
2 tärningar ekologisk grönsaksbuljong
500 g frysta gröna ärtor
Vatten
1-1,5 tsk chiliflakes
½ tsk paprikapulver
½ burk kokosmjölk
1 limes saft
Salt
Svartpeppar

TILLAGNING
Hacka löken, pressa vitlöken och fräs i kokosoljan i en kastrull. Tärna potatisen smått, häll i den och fräs med löken i ca 3 min. Häll i ärtorna, buljongtärningar, kryddorna och vatten så det nästan täcker ärtorna i kastrullen. Häll inte i mer även om det känns lockande, bättre att späda med mer vatten sen istället om det skulle bli för tjock konsistens. Låt koka under lock i ca 5 min, tills potatisen är mjuk. Mixa soppan väl med en mixerstav tillsammans med kokosmjölken. Pressa i limen, salta & peppra. Smaka av! Jag har i 1,5 tsk chiliflakes från början, men börja med 1 tsk och häll i mer på slutet om man är osäker på hur starkt man vill ha.

Jag toppade min soppa med hackad salladslök och tamarirostade pumpakärnor! Medan soppan kokar kan man hacka löken och rosta pumpakärnorna i en stekpanna tillsammans med lite tamari. Har man inte det kan man istället blanda det med flingsalt istället. Vilka frön och nötter som helst är gott till, bara härligt med lite crunch. Njut!!!!!!

Likes

Comments

Avokado i tårta låter ju helt galet kanske, men det bidrar mest med krämighet och smakar inte speciellt mycket! Smakar mest av lime och kokos, så fräscht och gott!!! Den är väldigt enkel att göra och kräver ca 2 h i kylen innan det har stelnat till lite och är redo att ätas!!


INGREDIENSER
BOTTEN: (receptet till botten är från https://www.halsasomlivsstil.com/recept/raw-blabarspaj-med-cashewgradde/
2,5 dl cashewnötter
3 dl riven kokos
4 dadlar
en nypa salt
FYLLNING:
2 mogna avokado (här måste man vara så kräsen, det ska vara en illgrön, krämig och god avokado. Smaka först!)
3 lime (både skal och saft)
5 urkärnade dadlar
1 dl kokosgrädde
3 msk smält neutral kokosolja
En nypa vaniljpulver

TILLAGNING
BOTTEN:
Mixa cashewnötterna, riven kokos, 3 dadlar och salt i en matberedare tills allt är nästan helt slätt, lite småbitar kvar.
Tryck ut i antingen en pajform eller springform ca 24 cm. Jag hade en springform. Ställ in i kylen medan du gör avokadosmeten.
FYLLNING:
Mixa alla ingredienser till fyllningen supernoga, antingen med stavmixer eller i en matberedare. Allt ska vara helt slätt.
Bred sedan ut fyllningen över botten och ställ in i kylen i minst 2 h eller över natten. Man kan även dekorera tårtan med mer riven kokos, bär, rivet limeskal eller liknande om man vill. Jag dekorerade med oätliga blommor bara för syns skull, jag föredrar tårtan utan topping då bottenlagret bidrar med det crunchet man behöver! MUMS, älska onsdagstårta!!!

Likes

Comments

Nu när det är söndag och snart dags för ny vecka är det ju perfekt med lite matlådeinspo!!! En väldigt viktigt sak för att kunna hålla en hälsosam, växtbaserad livsstil är ju planering och alltså att alltid ha matlådor. Så jag kommer bjuda på 3 härliga recept på det temat och jag börjar med grytor! Det är så tacksamt att ha i matlåda då det typ blir godare än när man äter det direkt. Jag tänker också hålla det här billigt! Det blir inte massor av dyra, udda ingredienser i, utan enkelt, gott, billigt och nyttigt. Alla de här recepten är för 4-6 matlådor, beror lite på hur mycket man äter såklart, men har man ris till så blir det minst 5 matlådor per rätt. NU LAGAR VI!!!

Den första grytan är den maträtten jag nog lagat flest gånger i mitt liv. Linsgryta med curry och kokos. Världens enklaste och supergod. Också mitt första blogginlägg, men har med den igen! Hade ju varit konstigt att inte ha med det jag har mest i matlåda i ett matlådeinlägg!

LINSGRYTA MED CURRY & KOKOS

INGREDIENSER
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk ingefära
2 msk neutral kokosolja
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater (eller 250 g hela körsbärstomater)
2 msk curry
1 tsk chiliflakes/chilipulver
1 msk ekologisk grönsaksbuljong (pulverform)
7 dl vatten
3 dl röda linser
400 ml kokosmjölk
En handfull fryst spenat eller grönkål
Salt, peppar
Eventuellt färsk koriander
Tillbehör: Råris, quinoa, hirs, osv. Men går bra att äta som den är också!

TILLAGNING
Koka tillbehöret (råris/quinoa/hirs) enligt anvisningar på förpackningen.
Hacka gul lök, pressa vitlöksklyftorna. Stek en stund i kokosolja på svag värme.
Häll i tomatpuré, curry och chilin och fräs en stund till. Riv ingefäran och blanda i.
Lägg sedan i resterande ingredienser utom spenat/grönkål och koriander, och låt koka i 10-15 min, tills linserna är mjuka.
Lägg i spenaten på slutet och låt "smälta". Smaka av ifall det behövs kryddas med något mer.

Toppa eventuellt med koriander för en extra touch, men det är inte nödvändigt för den är gudomlig utan också.

Det här blev nästan obehagligt likt vanlig stroganoff, men det är ju såklart inte det utan det är SÖTPOTATIS!!! Hur härligt låter inte det. Milda och fräscha smaker, och en helt perfekt matlåderätt.

VEGANSK SÖTPOTATISSTROGANOFF

INGREDIENSER
1 gul lök, hackad
2 msk neutral kokosolja
1 ca 700 g sötpotatis
15-20 champinjoner
3 vitlöksklyftor
1,5 burk krossade tomater
1 grönsaksbuljong
2 msk tomatpuré
1 msk torkad timjan
1 dl färsk persilja, hackad
2,5 tsk dijonsenap
250 ml kokosmjölk
Havssalt
Svartpeppar

TILLAGNING
Koka tillbehöret (råris/quinoa/hirs) enligt anvisningarna på förpackningen.
Hacka löken, pressa vitlöken och stek i kokosoljan. Häll i tomatpurén. Skär champinjonerna i kvartar, häll i och stek dem med, fräs på ordentligt. Skär sötpotatisen i bitar, och lägg sedan i resterande ingredienser. Låt puttra i ca 20 minuter så att sötpotatisen blir mjuk och grytan blir krämig. Smaka av med salt och svartpeppar, krävs en del salt så man kan salta mycket på en gång innan det kokar ihop också! Garnera med färsk bladpersilja!


Indisk kikärtsgryta!!! Tycker ibland det kan vara svårt att få till en bra indisk gryta, de där härliga smakerna man får på bra restauranger. Men detta recept blev ändå väldigt bra, speciellt för att vara snabb och enkel vardagsmat!

KIKÄRTSGRYTA MED SÖTPOTATIS

INGREDIENSER
1 msk malen koriander
1 msk spiskummin
1 msk senapsfrön
2 tsk chiliflakes
2 tsk garam masala
1 msk gurkmeja
4 vitlöksklyftor
3 msk neutral kokosolja, eller mer om det behövs
1 stor gul lök
3 msk riven ingefära
1 sötpotatis, ca 700 g
½ burk krossade tomater
2 dl vatten
1 burk kokosmjölk
2 burkar kikärtor
½ kruka färsk koriander blanda i
Havssalt
1/2 lime, saften
En handfull cashewnötter
Tillbehör: Råris, quinoa, hirs osv.

TILLAGNING
Koka tillbehöret (råris/quinoa/hirs) enligt anvisningen på förpackningen.
Häll i alla kryddor, pressade vitlöksklyftor och kokosoljan i en gryta och fräs tills det doftar underbart i köket. Strimla löken och stek en stund i kryddorna. Tärna sötpotatisen och häll ned det och resterande ingredienser, utom färsk koriander och lime. Låt koka i ca 20 minuter så sötpotatisen blir mjuk och grytan får koka ner sig lite och bli krämig. Smaka sedan av med limesaft och salt. Rör i koriandern på slutet och toppa med grovhackade cashewnötter!

Likes

Comments

Små chokladiga rutor fyllda med proteinrika frön och nötter som mättar perfekt till mellis, kvällsfika eller när som helst när man känner sig lite sugen på något. I receptet kanske man blir skrämd när den första ingrediensen är 25 dadlar, MEN! Det är inte färska dadlar som jag brukar använda utan jag hittade något som heter pernydadlar. De var mycket mindre, så om man har färska medjool dadlar bör det räcka med ca 15-18 stycken. Har även en halv deciliter av olika frön och flingor, bara för att jag ville att det skulle vara alla möjliga näringsämnen i. Men det går ju såklart att ta vilka frön man än föredrar, eller att man tar mer av något annat.

INGREDIENSER
25 dadlar (pernydadlar, har man färska stora medjool bör 15-18 räcka)
1 dl mandlar
1 dl havredryck (eller annan växtdryck)
0,75 dl kokosolja
1 nypa vaniljpulver
½ dl chiafrön
½ dl hirsflingor
3/4 dl kakao
½ dl solroskärnor
1 handfull hasselnötter

TILLAGNING
I ett vattenbad, värm kokosoljan och växtdrycken tills kokosoljan smälter. Kärna ur dadlarna. Lägg de tillsammans med växtmjölken/kokosoljan, vaniljpulver och salt i en bunke eller matberedare, och mixa noggrant! Lägg ned resterande ingredienser förutom hasselnötter och mixa igen. Blanda sedan i hela hasselnötter i smeten.
Häll i smeten i en form som är 20x20 cm (eller liknande) och jämna ut. Kyl i minst 1 timme innan du skär upp den i bitar. Jag fick ut 25 stycken små fyrkanter. Förvara i kylen i en vecka och sedan i frysen ifall du inte hinner äta upp alla!

Likes

Comments

Man kan tro att det är omöjligt att göra pannkakor utan ägg, mjölk och gluten, men! Det är så enkelt. Bara man har något bindande mjöl så är det rätt svårt att misslyckas med stekningen. Jag har gjort pannkakor några gånger förut utan ägg, gluten och mjölk, men det här blev nog de bästa någonsin!!! Så därför kände jag att jag måste dela med mig av mitt recept.

1 dl kokosmjöl
1 dl bovetemjöl
1 msk arrowroot
1 msk bakpulver
2 msk kokossocker
1 msk äppelcidervinäger
1 msk rapsolja (någon neutral olja)
3 dl havredryck (eller annan växtdryck)
eventuell smaksättning (jag hade ingen)

Blanda de torra ingredienserna först i en bunke, och vispa sedan ned resten. Låt stå i 10 min så smeten sväller lite. Stek i neutral kokosolja på medelhög värme. Servera med vad du vill!! Bär, frukt, mynta, nötsmör, kokosgrädde osv! Det som ser ut som florsocker är såklart inte florsocker, utan kokosmjöl som jag silat på.

Dessa blir ganska spröda, jag älskar det, men vill man ha mer tugg så kan man ta mindre kokosmjöl och mer bovetemjöl istället! Arrowroot är stärkelse som man kan köpa i vanliga kryddhyllan, har man inte det hemma kan man ta någon annan stärkelse!

Likes

Comments


Har gjort en helt otroligt god raw brownie som är sååå krämig!! Och med ett hårt, drömmigt chokladtäcke. Har en avokado i för krämigheten och har även tryckt ned lite hallon för en extra överraskning!! Här kommer receptet.


1 avokado (mogen och god, här måste man vara lite hård för en avokado som smakar lite konstigt kommer förstöra allt)
10 färska dadlar
1 dl mandelsmör
3/4 dl neutral kokosolja
5 msk kakao
1 nypa havssalt
1 nypa vaniljpulver

Mixa alla ingredienser noggrant i en matberedare eller med mixerstav. Bred ut i en bakplåtspappersklädd brödform. Tryck ned några hallon (frysta eller färska) i smeten och bred sedan ut smeten igen över hallonen. Man kan ju även ta nötter om man tycker det är godare i.
Ställ sedan in i frysen!

3/4 dl kakaosmör
2 msk kakao
1 msk kokossocker
1/4 dl kokosgrädde

Smält kakaosmöret i ett vattenblad. Blanda i resterande ingredienser och rör så de går ihop ordentligt. Häll chokladsåsen över kakan och ställ in i frysen igen. Det stelnar på ca 30 min. Strö på flingsalt, skär upp i bitar och förvara i kylen!

Likes

Comments


Blev så sugen på sushi en dag och kände att jag ville prova en nyttig och mer mättande variant med quinoa i! Det här blev mer ett experiment men det var så kul så jag vill dela med mig av det. Det tog lite tid förstås med detta kan man ju göra om man är rastlös en regnig dag på semestern. Jag kokade quinoan i lite för mycket vatten med flit, bara för att det skulle bli mer kladdigt, och sen blandade jag även i chiafrön för att det skulle bindas ihop ännu mer. Vet egentligen inte om det var på grund av det som det höll ihop så bra eller om det hade gjort det ändå, men nyttiga chiafrön har ju aldrig skadat att få i sig lite mer av så lika bra att ha med!
Detta recept gör 5 st sushirullar. Det är perfekt som middag för 2-3 personer för man blir inte jättemätt på en rulle liksom, men skulle också funka som förrätt för 4-5 personer!!


3 dl vit quinoa
6,75 dl vatten
3 msk chiafrön
1 grönsaksbuljong tärning
2 avokado
1/2 gurka
3 vårlök
Böngroddar
Wasabi
5 st nori-ark

Koka quinoan med grönsaksbuljong tills vattnet gått in i quinoan. Tillsätt chiafröna och blanda noggrant så de inte klumpar ihop sig på ett ställe. Låt stå och svalna lite.
Skär upp avokado, gurka och vårlök i tjocka strimlor. Här kan man ju ta precis vilka grönsaker man vill, det jag tycker man måste ha är ändå avokado, det blir så krämigt och gott, och även mer mättande med det!

Ta sedan ett noripapper och lägg med blanka sidan nedåt mot en skärbräda. Tryck ut ca 1/2 cm tjockt lager quinoa på pappret, men lämna ungefär 3 cm högst upp. Smeta på ett tunt lager wasabi i mitten av quinoan, och lägg grönsakerna ovanpå (se bilden). Blöt noripappret lite lätt med fingrarna där det inte finns någon quinoa innan du rullar ihop den, så fäster det och håller ihop rullen. Man behöver inte rulla hårt, då går den bara sönder. Gör så med alla rullarna och låt vila en liten stund i kylen. Skär sedan upp med en vass kniv.



SÅS!
Antingen kör man bara tamari och doppar dem i, eller så gör man en rolig blandning. Jag älskar sesam, så jag hade 1 dl tamari, 2 msk sesamolja, 3 msk vinäger (äppelcider, men funkar med andra också). Mycket gott!! Behövdes lite syra till. Nu blev jag sugen på det här igen. Har faktiskt 1 rulle kvar så det får bli mellis!!!

Likes

Comments