Enchiladas, mmmmmm! Finns inte så mycket att säga om den här rätten. Alla vet ju att enchiladas är otroligt gott. Typ andra gången jag lagade detta hade jag ingen guacamole till, hade ingen avokado hemma, och kände att det VERKLIGEN saknades. Så om man inte orkar göra två såser, gör guacamolen i så fall!

INGREDIENSER
Enchiladas
3 sötpotatisar (inte för stora)
1 burk svarta bönor
1 stor vitlöksklyfta
1,5 msk chipotle paste (finns på vanliga tacohyllan)
1 msk spiskummin
2 tsk oregano
½ tsk chiliflakes
Salt
10 Tortillabröd (jag hade små, glutenfria som finns i vanliga butiker)

Sallad
2 spetspaprikor
1 burk majs
4 vårlökar
Saften av ½ lime
Salt

1 kruka koriander

Majonnäs
3 msk kikärtsspad
1 msk dijonsenap
1 msk vinäger
1-1,5 dl Neutral olja
Salt

Guacamole
4 mogna avokado
1/2 rödlök
1/2 chili
1 vitlök
1 lime
Ett par kvistar koriander
Olivolja
Salt

TILLAGNING
Sätt på ugnen på 200 g.
Skala sötpotatisen, skär i tärningar och koka i saltat vatten tills de mjuknar. Skölj bönorna. Stek alla kryddor i neutral olja. Tillsätt bönor och en skvätt vatten ifall det känns torrt. Mosa potatisen lite med en stöt när den är mjuk, men inte för mycket, det ska vara lite chunks av potatis kvar. Häll sedan ned det med bönorna i stekpannan och blanda rund. Smaka av med salt ev. mer kryddor. Fyll tortillabröden med fyllningen och vik ihop på en plåt. Skjutsa in i ugnen i ca 10-15 minuter, tills de får färg.

Hacka & blanda alla ingredienser till salladen. Pressa lime över och salta lite.

För majonnäsen, blanda kikärtsspad, senap, vinäger i en bunke/burk. Stavmixa samtidigt som du ringlar ned ca 1-1,5 dl neutral olja i en tunn stråle tills det bildas en tjock konsistens. Smaka av med salt och smaksättning om du vill ha det. Kan vara gott med sambal oelek, men denna gång är det så mycket chili i enchiladasen, så ville ha den neutral.

Mortla avokado till guacamolen. Hacka lök, pressa vitlök, lime och finhacka koriander och chili. Blanda allt med avokadon, ringla i lite olivolja för krämighet och smaka av med salt.

Gillar

Kommentarer

Detta är nog min favoriträtt just nu. Byter ju väldigt ofta men OJ, den här kommer nog stanna ett tag som favorit för mig. Har typ lagat detta 5 gånger sedan första gången.
HUR SOM HELST. Det är en så himla bra BJUDRÄTT det här tycker jag också, för det är väldigt tacksamt att förbereda allt innan. Det är dessutom fint att ställa fram alla tillbehör på bordet, och det smakar otroligt gott också förstås, så man kan imponera på sina gäster, hehe! Jag hade glutenfria små tacobröd till detta som fanns på vanlig matbutik.

INGREDIENSER
Aubergine & svampröra
800g portabellosvamp
1 aubergine
1 dl tamari
3-4 msk sesamolja
1 vitlöksklyfta
1 tsk chiliflakes
1 skvätt pressad lime

Chilipicklad gurka
1 gurka
1,5 tsk chiliflakes
1 tsk kokossocker
1/2 tsk salt
4 msk vitvinsvinäger

Morot & rättikasallad
2 stora morötter
10 cm av en rättika
3 msk vitvinsvinäger
Salt

Vegansk chilimajonnäs
3 msk aquafaba (kikärtsspad)
1 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
1,5 dl neutral rapsolja
1 msk sambal oelek
Salt

Övriga tillbehör
Koriander
Kimchi (jag köpte färdig)
Tortillabröd
ev. skivad avokado


TILLAGNING
Aubergine & svampröra
Tärna både svampen och auberginen i ca 1x1 cm stora bitar. Salta och stek på låg värme tills vätska börjar bildas. Höj då värmen och stek tills vätskan försvunnit. Låt svalna. Häll sedan över i en bunke och blanda med resterande ingredienser. Ställ in i kylen medan du gör resten.

Chilipicklad gurka
Hyvla gurkan med en osthyvel eller mandolin. Blanda med de övriga ingredienserna i en bunke. Låt stå i kylen till servering, men lägg då upp i en ny skål utan all vätska.

Morot & rättikasallad
Skär morot och rättika i tunna strimlor (julienne). Blanda med vinäger och salt. Låt stå kylt till servering.

Vegansk chilimajonnäs
Blanda aquafaba, dijon och vinäger i en burk med höga kanter där stavmixern precis får plats. Sätt ned stavmixern och mixa samtidigt som du häller i oljan. Mixa till en tjock konsistens. Blanda i sambal oelek och smaka av med salt.

Sen när det är dags att äta: Värm på svamp&aubergineröran i stekpannan. Ställ fram alla tillbehör. Sedan är det bara börja att montera sina tacos! I med alla ingredienser i tacobrödet, glöm inte kimchi och koriander, och ÄT tills du storknar.

Gillar

Kommentarer

Har tagit fram ett otroligt härligt och enkelt recept på falafel med en liten twist. Det bästa med de här bollarna är att de inte blir alls smetiga, och sedan såklart att de smakar otroligt gott! Jag använder ingen mixer eller matberedare i detta recept utan mosar endast kikärtorna med en gaffel. Det kan kännas lite svårt att forma bollar då, men de kommer hålla ihop när du steker tack vare majsmjölet!
Dessa åt jag med en enkel sallad, bollarna är rätt så mättande i sig. Men kan tänka mig att dessa är supergoda i en wrap med hummus eller paprikaröra och sallad, eller kanske som biffar eller till och med hamburgare också!

INGREDIENSER (15 st, stora)
1/2 gul lök
2 morötter (små-medel i storlek)
1 burk kikärtor
1 vitlöksklyfta
1/2 dl tahini (sesampasta)
2 msk saft från citron
1/2 kruka färsk mynta (torkad går givetvis bra också)
1/2 tsk cayennepeppar
1 tsk torkad ingefära
Salt & Peppar
4 msk majsmjöl

ev. sesamfrön

TILLAGNING
Finhacka och stek löken i en skvätt neutral olja. Mosa kikärtorna lite i en bunke med hjälp av en gaffel, potatisstöt, eller kör i matberedaren så de bara går sönder lite. Mosa tills det inte finns hela kikärtor kvar, men inte så det blir slätt. Riv sedan morötterna, pressa vitlöksklyftan, hacka myntan och blanda i detta och resterande ingredienser i bunken tillsammans med kikärtorna. Salta ordentligt. Blanda noggrant, enklast är att använda händerna när du blandar! Ställ sedan åt sidan i 15 minuter. Forma sedan bollar, rulla i sesamfrön och stek i rikligt med neutral olja på låg-medel värme i omgångar i en stekpanna tills de får färg runtom.

Gillar

Kommentarer