Header

Små chokladiga rutor fyllda med proteinrika frön och nötter som mättar perfekt till mellis, kvällsfika eller när som helst när man känner sig lite sugen på något. I receptet kanske man blir skrämd när den första ingrediensen är 25 dadlar, MEN! Det är inte färska dadlar som jag brukar använda utan jag hittade något som heter pernydadlar. De var mycket mindre, så om man har färska medjool dadlar bör det räcka med ca 15-18 stycken. Har även en halv deciliter av olika frön och flingor, bara för att jag ville att det skulle vara alla möjliga näringsämnen i. Men det går ju såklart att ta vilka frön man än föredrar, eller att man tar mer av något annat.

INGREDIENSER
25 dadlar (pernydadlar, har man färska stora medjool bör 15-18 räcka)
1 dl mandlar
1 dl havredryck (eller annan växtdryck)
0,75 dl kokosolja
1 nypa vaniljpulver
½ dl chiafrön
½ dl hirsflingor
3/4 dl kakao
½ dl solroskärnor
1 handfull hasselnötter

TILLAGNING
I ett vattenbad, värm kokosoljan och växtdrycken tills kokosoljan smälter. Kärna ur dadlarna. Lägg de tillsammans med växtmjölken/kokosoljan, vaniljpulver och salt i en bunke eller matberedare, och mixa noggrant! Lägg ned resterande ingredienser förutom hasselnötter och mixa igen. Blanda sedan i hela hasselnötter i smeten.
Häll i smeten i en form som är 20x20 cm (eller liknande) och jämna ut. Kyl i minst 1 timme innan du skär upp den i bitar. Jag fick ut 25 stycken små fyrkanter. Förvara i kylen i en vecka och sedan i frysen ifall du inte hinner äta upp alla!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Man kan tro att det är omöjligt att göra pannkakor utan ägg, mjölk och gluten, men! Det är så enkelt. Bara man har något bindande mjöl så är det rätt svårt att misslyckas med stekningen. Jag har gjort pannkakor några gånger förut utan ägg, gluten och mjölk, men det här blev nog de bästa någonsin!!! Så därför kände jag att jag måste dela med mig av mitt recept.

1 dl kokosmjöl
1 dl bovetemjöl
1 msk arrowroot
1 msk bakpulver
2 msk kokossocker
1 msk äppelcidervinäger
1 msk rapsolja (någon neutral olja)
3 dl havredryck (eller annan växtdryck)
eventuell smaksättning (jag hade ingen)

Blanda de torra ingredienserna först i en bunke, och vispa sedan ned resten. Låt stå i 10 min så smeten sväller lite. Stek i neutral kokosolja på medelhög värme. Servera med vad du vill!! Bär, frukt, mynta, nötsmör, kokosgrädde osv! Det som ser ut som florsocker är såklart inte florsocker, utan kokosmjöl som jag silat på.

Dessa blir ganska spröda, jag älskar det, men vill man ha mer tugg så kan man ta mindre kokosmjöl och mer bovetemjöl istället! Arrowroot är stärkelse som man kan köpa i vanliga kryddhyllan, har man inte det hemma kan man ta någon annan stärkelse!

Likes

Comments


Har gjort en helt otroligt god raw brownie som är sååå krämig!! Och med ett hårt, drömmigt chokladtäcke. Har en avokado i för krämigheten och har även tryckt ned lite hallon för en extra överraskning!! Här kommer receptet.


1 avokado (mogen och god, här måste man vara lite hård för en avokado som smakar lite konstigt kommer förstöra allt)
14 färska dadlar
1 dl mandelsmör
3/4 dl neutral kokosolja
5 msk kakao
1 nypa havssalt
1 nypa vaniljpulver

Mixa alla ingredienser noggrant i en matberedare eller med mixerstav. Bred ut i en bakplåtspappersklädd brödform. Tryck ned några hallon (frysta eller färska) i smeten och bred sedan ut smeten igen över hallonen. Man kan ju även ta nötter om man tycker det är godare i.
Ställ sedan in i frysen!

3/4 dl kakaosmör
2 msk kakao
1 msk kokossocker
1/4 dl kokosgrädde

Smält kakaosmöret i ett vattenblad. Blanda i resterande ingredienser och rör så de går ihop ordentligt. Häll chokladsåsen över kakan och ställ in i frysen igen. Det stelnar på ca 30 min. Strö på flingsalt, skär upp i bitar och förvara i kylen!

Likes

Comments


Blev så sugen på sushi en dag och kände att jag ville prova en nyttig och mer mättande variant med quinoa i! Det här blev mer ett experiment men det var så kul så jag vill dela med mig av det. Det tog lite tid förstås med detta kan man ju göra om man är rastlös en regnig dag på semestern. Jag kokade quinoan i lite för mycket vatten med flit, bara för att det skulle bli mer kladdigt, och sen blandade jag även i chiafrön för att det skulle bindas ihop ännu mer. Vet egentligen inte om det var på grund av det som det höll ihop så bra eller om det hade gjort det ändå, men nyttiga chiafrön har ju aldrig skadat att få i sig lite mer av så lika bra att ha med!
Detta recept gör 5 st sushirullar. Det är perfekt som middag för 2-3 personer för man blir inte jättemätt på en rulle liksom, men skulle också funka som förrätt för 4-5 personer!!


3 dl vit quinoa
6,75 dl vatten
3 msk chiafrön
1 grönsaksbuljong tärning
2 avokado
1/2 gurka
3 vårlök
Böngroddar
Wasabi
5 st nori-ark

Koka quinoan med grönsaksbuljong tills vattnet gått in i quinoan. Tillsätt chiafröna och blanda noggrant så de inte klumpar ihop sig på ett ställe. Låt stå och svalna lite.
Skär upp avokado, gurka och vårlök i tjocka strimlor. Här kan man ju ta precis vilka grönsaker man vill, det jag tycker man måste ha är ändå avokado, det blir så krämigt och gott, och även mer mättande med det!

Ta sedan ett noripapper och lägg med blanka sidan nedåt mot en skärbräda. Tryck ut ca 1/2 cm tjockt lager quinoa på pappret, men lämna ungefär 3 cm högst upp. Smeta på ett tunt lager wasabi i mitten av quinoan, och lägg grönsakerna ovanpå (se bilden). Blöt noripappret lite lätt med fingrarna där det inte finns någon quinoa innan du rullar ihop den, så fäster det och håller ihop rullen. Man behöver inte rulla hårt, då går den bara sönder. Gör så med alla rullarna och låt vila en liten stund i kylen. Skär sedan upp med en vass kniv.



SÅS!
Antingen kör man bara tamari och doppar dem i, eller så gör man en rolig blandning. Jag älskar sesam, så jag hade 1 dl tamari, 2 msk sesamolja, 3 msk vinäger (äppelcider, men funkar med andra också). Mycket gott!! Behövdes lite syra till. Nu blev jag sugen på det här igen. Har faktiskt 1 rulle kvar så det får bli mellis!!!

Likes

Comments


Den här rosaskimrande salladen gör en inte besviken!! Man blir både glad av att kolla på den och att äta den.
Dessutom går den fort att göra!


Recept för 4 personer

2 rivna morötter
300 g riven rättika
1 riven rödbeta
200 g finstrimlad kål (går bra med röd, vit, spets)
1 färsk mango, strimlad
6 hackade vårlökar
2 röda chilifrukter, finstrimlade
1 kruka koriander, hackad
12 finhackade myntablad
4 portioner kokta risnudlar eller glasnudlar

Blanda ihop alla ingredienser, se till så att nudlarna inte är varma, spola med kallt vatten innan de blandas i och klipp i dem så de inte är så långa, annars blir det svårt att äta sen.


Dags för dressing! På den här salladen har jag 2 olika dressingar, lite konstigt kanske! Men jordnötssåsen är så trevlig att ringla på salladen på slutet tycker jag!!

Dressing 1
5 msk tamari
3 msk sesamolja
Saften av 1 lime
1/2 msk finriven ingefära
Salt
Blanda ingredienserna noga i en skål, och blanda sedan försiktigt ner den i salladen.

Jordnötsdressing
6 msk jordnötssmör
1 dl vatten
1 limes saft
1 msk tamari
2 tsk olivolja
Salt
Blanda alla ingredienser till dressingen noggrant. Smaka av ifall man vill ha något mer av någon ingrediens.

Garnera sedan salladen med en handfull hackade cashewnötter, svarta och vita sesamfrön och lite limeklyftor.
Sen ringlar man bara på jordnötssåsen på sin egen tallrik när man ska äta! Mmmmmmm!!!!!



Likes

Comments


Tacos i alla dess former kommer nog för evigt vara min bästa mat. Man blir typ aldrig besviken på den där lilla fyllda brödbiten. Den här gången blev det med ugnsrostade sötpotatisar, en enkel stark bönkräm, salsa, färska jalapeños och koriander. Men det som egentligen gör hela rätten är mina underbara majstortillas som jag gjort 100 gånger och aldrig tröttnar på. Här har jag receptet till det, men jag har halverat det till den här maträtten, och fick ut 6 st tunna små bröd.
Ska man göra för 4 personer, dubblera istället detta recept!


Receptet är för 2 hungriga personer,
börja med att sätta på ugnen på 200 grader!

3 små sötpotatisar
2 msk olja
1 msk torkad koriander
1 msk paprikapulver
Salt

Skala och tärna sötpotatisen och blanda med oljan och kryddorna. Häll ut på en plåt och sätt in i ungen i 20 min eller tills de är mjuka. Salta lite extra när de kommit ut ur ugnen. 



1 pkt svarta avrunna bönor
2 tsk chipotlepasta
1,5 tsk spiskummin
1 tsk oregano
0,5 dl vatten (eller mer om man vill ha den krämigare)
Salt
Saften av 1/2 lime

Mixa alla ingredienser tills det blir helt slätt. Smaka av med salt och lime!

1 färsk mango
1 gurka
1/2 silverlök
1 lime
Salt

Finhacka gurkan, mangon och silverlöken. Blanda med 1 pressad lime och salt och smaka av.
Skiva en jalapeño tunt, men lägg den vid sidan av, den är fin att dekorera med!

Bred ut bönkrämen på en något avsvalnad majstortilla, lägg på sötpotatisen, massa salsa och till sist dekorera med skivade jalapeños och massor av färsk koriander. Servera med några limeklyftor!


Likes

Comments


Världens bästa tortillas! Recept till antingen 6 stora bröd eller 12 små tunna. För ca 4 personer.


3 dl majsmjöl
3 msk fiberhusk
1/2 tsk salt
1,5 msk olivolja
2 dl vatten

Blanda de torra ingredienserna och blanda sedan i olja och vatten. Rör om till det har gått ihop ordentligt. Den kan verka för lös, men det ska den vara. Packa ihop den tätt och ställ in i kylen i 30 minuter.
Ta ut och dela den i så många bitar du vill ha bröd. Kavla sedan ut bitarna väldigt tunt på ett majsmjölat bord!
Stek på medelhög värme i en torr stekpanna, ca 1 min på varje sida, men man måste hålla koll. Låt svalna innan de ska ätas. Blir det bröd över, in med dem i frysen direkt och förvara där!

Likes

Comments

En liten variant på tabbouleh med bovete! I den här salladen har jag bara blötlagt bovete för att det ska va så nyttigt som det går. Man kan koka bovetet innan också, för det blir väldigt "tuggigt" när det bara är blötlagt. Jag tycker det är ganska härligt, både med tugg och att det är mer näring i, såklart.

Den här åt jag bara med hummus, för salladen är väldigt mättande som den är, bovete innehåller mycket protein. Men vill man kan man såklart ha något mer till, typ falafel, stekt aubergine eller biffar av något slag!

2 dl bovete (sköljt, blötlagt över natten, och sköljt igen)
1 granatäpple
ca 10 kvistar persilja (så det blir ungefär 3 dl)
1 hackad rödlök
1 stor sötpotatis
2 msk harissa
1 msk spiskummin
Olivolja
1 citron
Salt

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och tärna sötpotatisen, blanda med olivolja i en bunke så det täcker all sötpotatis. Häll i harissa, spiskummin, salt och blanda runt. Häll ut på en plåt och sätt in i ugnen i 20 minuter, eller tills den är mjuk. Under tiden, hacka persiljan, plocka ur kärnorna från granatäpplet och hacka rödlöken. När sötpotatisen är klar, låt den svalna lite innan allt blandas ihop. Smaksätt salladen med olivolja, citron och salt! Mixa ihop en hummus och ät!

​HUMMUS

1 burk kikärtor
1 vitlöksklyfta
1 msk tahini
Spiskummin
Salt
Saften av en 1/2 lime
1/2 dl vatten (mer om det är för fast)

Likes

Comments


Hur underbart är det inte att laga middag med det man har plockat själv i naturen! Som dessutom är megagott och nyttigt!!! Jag vill bara ut och plocka mer. Ska även göra ett pulver av torkade nässlor som man kan ha i eller på smoothies till exempel. I det här receptet mixade jag soppan, men om man vill kan man hacka nässlorna lite när man förvällt dem innan man lägger i dem i kastrullen, om man vill ha bitar istället.

4 portioner

2 liter nässlor
1 stor gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 liter vatten
4 potatisar
2 msk bovetemjöl (valfritt)
2 msk ekologisk grönsaksbuljong (pulver)
400 ml kokosmjölk
1/2 citron
Havssalt
Svartpeppar

Förväll 2 liter nässlor. Sila och krama ur vattnet. Hacka gul lök och vitlök och fräs i lite kokosolja. Tärna potatisarna och stek med löken. Lägg sedan i nässlorna och bovetemjölet, stek och blanda runt allt. Häll på vatten, buljong, kokosmjölk, saften av en halv citron och låt puttra i 5-10 minuter. Mixa sedan soppan slät och smaka av med havssalt och massa svartpeppar, så viktigt och gott!
Medan soppan puttrar, stek 1 paket kikärtor i lite kokosolja, tillsammans med havssalt, chiliflakes och paprikapulver. Hacka upp gräslök och förbered några frön att toppa soppan med, jag tog svarta sesamfrön.

När allt är klart, häll upp i skålar, toppa med tillbehören och dra ett varv med pepparkvarnen och ett skvätt citronsaft på toppen. Sen är den PERFEKT.


Likes

Comments


Saftigt, sött, mättande bananbröd!!! Är så otroligt glad över att jag lyckats med ett bra recept, har länge försökt experimentera fram ett bra bananbröd och nu tror jag att jag är i mål! Det är väldigt saftigt samma dag som man gjort det, det är alldeles perfekt dagen efter. Man kan absolut inte skära upp det direkt när det kommit ut från ugnen utan måste låta det svalna helt. Och glöm att behöva ha smör eller något annat pålägg, det är bäst precis som det är!!


Sätt ugnen på 175 grader

2 medelstora bananer, eller 1,5 om de är väldigt stora
5 färska dadlar
2 linfrö eller chiaägg
1,5 dl havremjölk
1 riven morot
1,5 msk bakpulver
2,5 dl mandlar eller valnötter
2 dl havregryn
en nypa salt
en nypa vaniljpulver

Blanda ihop krossade linfröäggen eller chiaäggen och låt svälla i 10 minuter. (1 "ägg"=1 msk frön & 2,5 msk vatten) Mixa bananer, dadlar och havremjölk till en slät smet. Blanda i en riven morot. Mixa mandlarna eller valnötterna (går att ha lite av varje också) tills det blir nästan som mjöl, gör inget som det är lite stora bitar kvar. Har man inte så stark mixer kan man ta färdigt mandelmjöl. Blanda de torra ingredienserna innan de och "äggen" blandas ned i banansmeten. Låt smeten stå i ca 10 minuter. Häll sedan ned smeten i en bakplåtsklädd brödform och grädda i nedre delen av ugnen i 80 minuter, inte mindre. Blir det bränt på toppen, lägg på lite folie. Låt sedan svalna helt på ett galler innan det skärs upp. Bäst är det som sagt dagen efter!



2 medium bananas, or 1.5 if they are very large
5 fresh dates
2 flaxseed or chiaegg
1.5 dl of oat milk
1 grated carrot
1.5 tbsp baking soda
2.5 dl almonds or walnuts
2 dl oatmeal
A pinch of salt
A pinch of vanilla powder

Mix the flaxseed eggs or chia eggs and simmer for 10 minutes. (1 "egg" = 1 tablespoon seeds & 2.5 tablespoons water) Mix bananas, dates and oat milk into a smooth batter. Mix in a grated carrot. Mix the almonds or walnuts (you can get some of each too) until it's almost like flour. You can also use almond flour. Mix the dry ingredients, and then mix in the "eggs" and the banana batter. Let the batter sit for about 10 minutes. Then pour the batter into a bakingdish (use bakingpaper), and bake in the oven for 80 minutes, not less. If it burns on top, put some foil. Allow to cool completely on a grid before cutting.

Likes

Comments