Att vi älskar djur på den här gården är inget nytt. Utöver våra tamdjur försöker vi även ta väl hand om småfåglarna runt omkring.

När vi övertog gården från tidigare ägare fick vi veta att det i alla tider har matats småfåglar vid köksfönstret. Överallt i trädgården och runt hus och ladugård sitter det fågelholkar i olika storlekar o varianter. I flertalet holkar vet vi vilka som brukar flytta in under våren. Några ständigt återkommande. En av dem är en stor hackspett som som modifierat sin holk lite genom att hacka upp öppningen rätt rejält. Han (eller hon?) har uselt bordskick. Han sätter ner näbben i matskålen o far omkring tills allt mer eller mindre landat på backen.

Till våren har vi två nya holkar för invigning. Den ena med webcamera inuti. Den andra ser ni här på bild. Den är uppsatt på köksfönstret och är redan nu igång att introduceras för fåglarna. Några blåmesar och talgoxar har varit inne o kikat. Vi mutar med lite solrosfrön för att öka intresset o minska rädslan. På fönstrets insida ska det senare sitta en plastfilm som gör att vi ser fåglarna men de inte kan se oss. Hoppas att få följa små fågelungars utveckling i vår.

Utöver att det är väldans rogivande med småfåglar så fyller det också en funktion. På vår och sommar är de fantastiskt duktiga på att äta mygg. Desamma gäller för fladdermössen. Vi har mängder uppe i hästhagen! I hösts fick man se upp kvällstid så man inte krockade när de var ute på jakt.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Kärlek. Bosse och Lenzo ska alltid pussas och mysa med varandra. ❤

Likes

Comments

Snöblaskigt regn och gråmulet. Det är lätt att man vill krypa ner i soffan hela dagen.

Det känns onekligen som att vissa av djuren upplever lite samma sak? I sånt här väder blir i allafall mina hästar väldigt stillastående i hagen. Den enda aktiviteten är om någon av dem väljer att knalla upp i skogen en sväng. Men någon lek o spring blir det sällan tal om.

För att få upp energinivån så tog jag lite pyssel i stallet. Frosti och Lenzo fick komma i  och bli borstade. Därefter gick vi ner en sväng till sommarhagen så de fick sträcka ut och springa av sig lite. Alltid lika uppskattat!

Likes

Comments

Nu är en svart brahmatupp bokad till nya avelsgruppen. En jättefin tupp kläckt under mars månad i fjol. Han är uppfödd av min fd kollega Jimmy Sandström som jag arbetade tillsammans med på Himmelstalundsgymnasiet (Naturbrukskola). Jimmy är i hönssammanhang känd för sina stora fina brahmor. Känns riktigt roligt att få möjligheten till en så fin avelstupp! Tack Jimmy!

Likes

Comments

Jag tror att det snart är ett år sedan jag och Jonas började planera för en kommande utbyggnad på vårt lilla hus. Under 4 år har vi bott på 74 kvadrat. Jag skulle nog säga att det är lite mer som en sommarstuga. Enkelt, litet och snett överallt. Vi försökte att fundera ut våra behov och utgick sedan efter det. Vi är ju trots allt 4 boende i huset så det behöver bli praktiskt. Här nedan är några punkter som vi har utgått från:

- Stort badrum med badkar, stor dusch och golvvärme.

- Tvättstuga (Nu hänger vi upp tvätten på torkställning i hallen på övervåningen...)

- Praktiskt och rymligt kök (Nu har vi så litet att kylskåpet måste står i hallen)

- Sammanfogad lösning mellan kök och vardagsrum utan att få öppen planlösning.

-Matsalsbord i vardagsrummet

- Möjlighet till att bygga fler rum om eventuella små barn flyttar in i familjen.

- Altandörr nära badrummet (Smutsiga hundar....).

Ja det var liksom de punkterna som fick behoven stillade. Känns som vi har fått med allt. Bjuder på lite bilder från bygget. När det är klart ska jag ladda upp före- och efterbilder. .


Likes

Comments

De första dagarna in på år 2018 har börjat att passera. Det är kallt och blåsigt ute. Det känns nästan som att tiden står stilla där ute i väntan på vårens första värme kommer. Jag längtar så ofantligt tills värmen infinner sig igen. Livet på landet blir så mycket mer levande då- så även jag. Sedan hösten 2014 har jag tillsammans med min sambo varit ägare av en mindre lantgård utanför Östra Ryd som ligger i Östergötlands län. Gården består av 13 hektar mark, varav nio är skog och resterande är mycket gammal åkermark. Bostadshuset är på 74 kvadrat. Det är lågt i tak, snett och vint men fyllt av värme och kärlek. Både från oss som bor här nu men garanterat även från tidigare generationer som levt här innan oss. Här finns också en lillstuga, en äldre men välskött ladugårdsbyggnad samt en hönsgård och svinstia.

Under början på 1900- talet drevs det skomakeri, ute i det vi nu kallar lillstugan, av en man vid namn Ernst Karlsson. Mycket av skomakeriets inventarier och tillbehör finns än idag bevarat här på gården.

Det har funnits kor, grisar, hästar och höns här någon gång i tiden. Väldigt gamla hästskor och redskap är funna. I ladugården fanns det vid vår inflytt fem små platser där kor stått. Grimmorna i järn hängde fortfarande kvar i det som nu är sadelkammare.

Under våra första år som ägare av gården har mycket tid gått åt till att göra hagar till våra hästar, bygga ett litet stall, träningsbana, hönsgård och parkering. Även om vi gjort om en hel del så vill vi bevara mycket av det gamla här på ett ansvarsfullt sätt. Under 2018 ska skogen gallras för att kunna växa och bibehållas. Något som hade behövts för ca 30 år sedan. Bostadshuset ska byggas ut. Odlingar ska återupptas och jag ska försöka hinna med att grotta ner mig i gårdens historia. Hoppas Du vill följa gårdens resa både vad det gäller djur, odling, skog och husbygge. /Hanna

Likes

Comments