Hej,

Bilderna ovan visar i stort sett vad fredagen 6.10 gick ut på i Polen.

Vi besökte Auschwitz-Birkenau i regn och sidovind. Vår guidning började i Auschwitz 1 (koncentrations/arbetslägret) där vi fick se olika utställningar i de gamla byggnaderna. Jag själv hade väntat mig originalbyggnader men det var endast EN byggnad som var i helt original skick, vilket gjorde mig lite besviken.

Nå efter det åkte vi vidare till Birkenau, alltså förintelselägret av Auschwitz delar, och där hade vi samma guide och fick se de ruiner som fanns kvar av barackerna, några fanns kvar och andra hade byggt upp igen men de flesta låg jämnade med marken.

Auschwitz är en plats som är svår att förklara, jag tycker man måste vara på plats för att kunna förstå känslan av att vara på plats. Det är kusligt men trots det känns det så overkligt att turister i mängder trängs och barn skrattar och leker omkring på en sådan plats...

I alla fall tycker jag absolut att alla som bara kan ska besöka Auschwitz, om inte i intressesyfte så i minnes-syfte. Förintelsen borde inte få glömmas och jag tycket absolut läger som Majdanek och Auschwitz hjälper till att påminna om det hemska andra världskriget gav med sig.


Lördagen gick endast ut på att åka hem till Finland, så resan till Polen tog slut här.

Krakow kommer jag absolut återvända till då jag verkligen blev kär i den staden och dess ljuvliga arkitektur!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hej,

Andra dagen i Lublin åkte vi 6h till Wielizcka där det ligger en saltgruva från före 1300-talet och wow wow wow det var otroligt att se de salar som grävts för över 800 år sedan.

Allting runt omkring oss nere i gruvan var av "rocksalt" (engelska), alla väggar, golv, skulpturer, allting var gjort av saltet.

Jag tror dagen bäst förklaras av bilderna, men på kvällen hade vi en guidad rundtur i gamla Krakow vilket var väldigt roligt trots regnet. Guidningen gav oss en chans att se gamla stan i mörkret och utan alla turister som fanns där på dagen.

Dag två i Polen var riktigt rolig och intressant och fick mig att bli kär i Krakow.

Likes

Comments

Hej!!
Idag har varit en super bra dag då jag bara hade en lektion varefter jag körde till besiktningskontoret och skrev GODKÄNT teoriprov för B-kortet!
Så jäkla glad! Trodde inte jag skulle klara det så det är verkligen skönt att det nu är över. Nu återstår några körlektioner, halkbanan och uppkörningen, sedan kan jag förhoppningsvis kalla mig bilförare!

Jag hoppas jag kan få upp Polen dag 2 på måndagen, eftersom jag nu inte hunnit och jag imorgon åker till den el-lösa holmen.

Ha det bra! 💕

Likes

Comments

Hej,

Nu har jag äntligen fått lite tid att kolla igenom mina alla Polen-bilder och tid att skrapa ihop inlägget för Dag 1, dvs den 4. oktober då vi åkte till Warzawa med flyg och vidare till Lublin med buss.

Framme i Lublin åt vi lunch, vilket inte var en höjdare storleksmässigt.

Vi åkte vidare till koncentrations- och förintelselägret Majdanek.

Majdanek är en otroligt obehaglig och sorlig plats. Vi fick se originala gaskammrar, duschutrymmen, sängar, skor och dyl. De har ombyggt en baracksektor av 5 och hade olika utställningar där som vi med guiden tittade in i.

Personligen tror jag att man själv måste åka till platser som Majdanek och Auschwitz för att kunna förstå känslan av att stå där högar av lik legat eller se krematorieungnarna. Jag har själv svårt att förklara en sådan sak, märker jag.


Monumentet i Majdanek var det som slog mig mest. Jag har alltid trott att det bara är ett stort minnesmonument, men det visade sig att under monumentet, synligt, ligger askan av 78 000 personer som dog och brändes i Majdanek. Här kunde jag inte ta ögonen ifrån högen och kände bara en enorm sorg över offren, eftersom jag inte kunnat föreställa mig den mängd människor det faktiskt var som dog men nu blev det mycket mycket klarare att förstå hur jävla många liv det krävs för en sådan hög som i Majdanek.

Det var otroligt obehagligt och lärorikt att gå och uppleva Majdanek, ett läger som egentligen är ganska okänd från tidigare för mig.

Här under ser man inskriften som finns på monumentet, "Los nasz dla was przestroga" vilket enligt guiden betyder "May our faith warn you" och det hoppas jag att det gör.

Tillbaka i Lublin-stad checkade vi in på vårt hotell, Victoria, och sedan irrade jag och 5 andra omkring i jakt på en restaurang som visade sig ha stängt igen....

Efter en lång och emotionell dag var det sedan bara dags att sova för natten.

Likes

Comments

Hej,

Vi drar, med en historiekurs från skolan, till Polen imorgon. Vi kommer landa i Warszawa och därifrån åka till Lublin, stanna en natt där och vidare till Krakow. Vi kommer besöka förintelselägret Majdanek, saltgruvan i Wieliczka och förintelselägret Auschwitz.

Resan tar från imorgon, onsdag, till lördag så vi stannar tre hela dagar eftersom lördagen går ut på endast flyg hem tillbaka.

Jag är väldigt intresserad av historierna från Förintelsen och en stor "dröm" har varit att få resa till och uppleva Auschwitz, så jag anmälde mig till kursen direkt. Jag har hört att historien verkligen ligger kvar över Auscgwitz och att det är en kuslig stämning över hela platsen så jag har verkligen inga som helst aningar om hur det kommer vara att verkligen vara där, på platsen där över 1 miljoner människor grymt mist livet. Kusligt.

Jag ser otroligt mycket fram emot resan och har gjort det sedan jag fick veta att jag kom med i gruppen. Originalidén var att vi i Auschwitz skulle guidas utav kommendanten över Auschwitz, Rudolf Höss, sonson Rainer Höss, men han blev sjuk och kan tyvärr inte guida oss som planerat. Trots den besvikelsen kommer det bli en otrolig upplevelse att se lägret och allt som finns kvar.

Flyget lyfter vid 8 imorgon på morgonen, men bussen mot Helsingfors går 6 så det blir en tidig väckning med program hela dagen. Jag kommer fota allt jag bara kan och senare blogga dag för dag och eftersom jag inte tar med mig datorn så kommer de upp senare nästa vecka.

Men, ha det bra så får du höra mer nästa vecka om upplevelserna i Polen.

Likes

Comments

Hej,

Jag och papsen drog igår ensamma till Jumbo för att växla resepengar till mig, men vi kom hem med lite extra också.

Eftersom vi sällan går i köpcentrum så bestämde vi oss för att ta en rundtur och kolla om vi hittade något intressant och det gjorde vi först i Akademiska Bokhandeln varifrån vi fick hem tre böcker.

"Det" av Stephen King.

Nu har denna ju kommit som film "IT" och handlar ju om en ondska som vaknar vart 27 år, dvs räknat 2017 (därav filmen nu). Jag har inte själv kollat filmen och kommer knappast göra det heller då jag hatar skräckfilmer, men boken var relativt billig för sin författare och storlek, 13.90€.


"Rök" av Dan Vyleta.

Köpt baserat på baksidetexten. Verkade som en intressant fantasyaktig läsning och alltid roligt att testa sådant man inte hört om tidigare.


"Jag heter inte Miriam" av Majgull Axelsson.

Man vet att man måste köpa en bok då man ser den och det svider till i hjärtat. Jag har tidigare läst denna och även gjort ett inlägg på bloggen om den, men har inte haft ett eget exemplar. Jag tror att "Jag heter inte Miriam" är en av de bästa böckerna jag läst, så naturligtvis var jag tvungen att köpa den då jag såg den i hyllan. Rekommenderar starkt!

Pappa behövde nya skor, Skopunkten hade erbjudanden så ett par kom med hem till mig också.

Dessa mörkblåa godingarna är tjockare i materialet, så gissar att de går bra på vintern efter hösten. Jag har egentligen bara svarta eller beige skor, så tänkte att varför inte ta mörkblåa för omväxlingens skull? Gillar dem väldigt mycket och kommer definitivt börja använda dem flitigt genast som jag klarar bil-körkortets uppkörning. Med skootern förstörs de högst antagligen bara :( Pga. erbjudandet betalade vi 15€ för dem.


Vi drog in till Coffee House också då pappa ville ha kaffe och satt där en stund och pratade innan vi åkte hemåt. Jag tog en stor kakao och pappa tog en cappucino.

Senare idag kommer ett inlägg om Polen resan, så stay tuned!


Likes

Comments

Hejj,

Härtills har det varit en skön vecka med endast två ordentliga prov och nu är det bara imorgon skola för att sedan ha 3 lediga dagar utan prov (fredag måndag och tisdag), och sedan drar vi med vår grupp till Polen, mer om det snart snart.

Tänkte visa hur nagellacket jag köpte i går ser ut över ett svart nagellack.
Det är då ett TopCoat från Maybelline som "glittrar" i holografiska färger. Det var väldigt svårt att fånga färgerna på bild, det går bättre med en video, men något ser man i allafall.

Tycker själv väldigt mycket om det och glitterlack/-topcoats håller även vääldigt mycket bättre och längre än vanligt nagellack, så plus för det!

Var idag efter skolan en snabb snabb sväng till loppis. Jag tycker det är roligt att gå omkring och se vad andra säljer och man kan faktiskt fynda där, så som jag gjorde idag.

En söt, skön tröjja/skjorta för under 5€. NÖJD!

Jaa, Ha det bra!
Jag kommer försöka slänga ihop några inlägg under veckoslutet och före resan.❤️

Likes

Comments

Hej,

Ny, äntligen lugnare, vecka och skrivningarna är över och jag belönade mig själv med att "misstags"-shoppa lite grejjer.

Det blev en ny välbehövlig ansiktskräm, Garniers SkinActive serie och nu tänkte jag testa den gröna eftersom jga gillade den rosa supermycket.

Ett nytt nagellack och en concealer av samma serie (Maybelline Fit Me) som min foundation, kom också med mig hem. Jag har, hör och häpna, aldrig haft en concealer så det ska bli roligt att testa om det gör någon skillnad för mitt smink.

Idag är även en speciell dag, eftersom vi med Axel insåg att vi idag igen varit tillsammans två år ❤ Jag skriver "igen" eftersom vi ju förut också varit tillsammans två år, sen blev det en två år lång paus och nu igen tillsammans, så i november har vi haft historia på sex år tillsammans.

Hursomhelst firar vi det på var sitt håll med 400 km emellan oss, som vanligt. Det har fungerat i två år, hoppeligen fungerar det ännu ett skolår till innan vi kan minska avståndet mellan oss.

Ha det bra!


Likes

Comments

Hallå!
Äntligen söndag och stressen förbi, skrev i fredags höstens sista studentskrivning för min del och snart drar plugget inför vårens igång.
Imorgon börjar provveckan och nästa vecka drar vi med en kursgrupp från skolan till Polen, mer om det senare.

Vi har varit ensamma med Nano detta veckoslut och det har gått ut på en massa promenader (efter som det äntligen varit sol och varmare än 5grader) och tupplurar. Idag kom dessutom min bror hit med sin pojkvän och vi tvättade våra bilar och åkte sedan in på pizza till stan, så en riktigt mysig söndag blev det.

Ha det bra 💕

Likes

Comments

Hej,

idag blir det ett lite annorlunda inlägg, nämligen lite random frågor om mig själv.

1.Hur gammal är du om fem år?

-23 år gammal.

2. Hur lång är du?

-167 cm

3.Hur löd det senaste SMSet du fick?

-"Funkkar de?" av Axel då min dator frös och var tvungen att starta om den.

4. Är dina föräldrar skilda eller gifta?

-Gifta, de har varit gifta i 21 år nästa maj ❤

5. Vilken ögonfärg har du?

-Gråblå, men det varierar ju så som till alla med ljuset.

6. När vaknar du på vardagarna?

-6.30 då jag själv kör skoter till skolan. Snart får jag sova 15 min till då jag får bil-körkortet!!

7. Vilken är din favoritplats?

-Troligtvis ute på holmen i skären. Man får vara i fred utan bekvämligheter, el och civilisation. Vi har heller inte vattenledning där så det är utedass och bastu som gäller. Men vi kunde inte ha det bättre!

8. Var tror du att du befinner dig om tio år?

- Det här är en verkligt svår fråga, troligtvis för de flesta. Jag vet inte ens vart jag i vår ska söka in...Jag hoppas att jag sitter på ett trevligt och roligt jobb.

9. Vad fick dig verkligen att skratta senast?

- När jag i ett väntrum hörde en pappa tala med sin dotter om djurs olika läten. Flickan härmade kor och hundar och frågade plötsligt pappan hur en flodhäst låter. Pappan blev tyst, skrattade till och sa "Inte vet jag" med en ton som att han verkligen inte visste något i hela världen. Låter säkert tråkigt men det var skitroligt i lyssnande stund.

10. Hur stor är din säng?

-120 cm bred.

11. Hur många kuddar sover du mig?

- 4 st, kan inte längre sova med mindre än två dynor.

12. Vilka städer har du bott i?

- Endast Borgå.

13. Är du social?

-Jag har varit väldigt blyg mot andra men har börjat tvinga mig själv att stiga ur min comfortzone och vara mer social.

14. Vilken är din favoritglass?

-Vanhaan Porvoon Jäätelötehdas hemlagade glassar. Så otroligt goda!

15. Tycker du om kinesiskt eller thailändsk mat?

-Är inget fan av kinesiskt men älskar thailändska milda matar. Min absouta favorit thai-rätt är Phad Thai.

16. Dricker du kaffe?

- Ja, men har försökt minska då jag blir väldigt uttorkad av det.

17. Har du en "din sida" då du sover?

-Ja, den yttre då jag sover med Axel, pga klaustrofobin och rädslan att inte ha en "flyktväg" då jag sover. Men då jag sover ensam sover jag tvärs över sängen.

18. Är du en beroendemänniska?

-Skulle inte påstå det.

19. Känner du någon med samma födelsedag som du?

-Bara i högstadiet var vi i skolan 4st på samma dag, varav tre av oss gick i samma klass. Men nu "känner" jag bara en.

20. Vill du ha barn?

-Någongång ja, är verkligen inte redo för det nu! Jag vet heller inte hur jag ska få studier och senare jobbkarriär att gå ihop med barn, men det har löst sig för andra så då måste det lösa sig för mig också.

21. Kan du andra språk än svenska?

-Ja, i Finland har vi två nationalspråk: svenska och finska, så finskan flyter. Jag kan också engelska väldigt bra.

22. Havet eller poolen?

-Havet, helt klart havet.

23. Vad spenderar du helst pengar på?

-Jag shoppar typ aldrig, om jag inte måste köpa något. Jag försöker alltid komma så billigt undan som möjligt.

24. Kan du byta olja på bilen?

- Ja.

25. Har du fått böter någon gång?

-Nej, och vill inte ha heller då boterna är väldigt höga i Finland. Redan av parkeringsböter kan man få ett pris på 80€, sjukt ja!

26. Senaste boken du läste?

- Boktjuven av Markus Zuzak (REKOMMENDERAR!)

27. Senaste du skrev med papper och penna?

-Allting i skolan men det riktigt senaste är anteckningar till en presentation om Bioenergins för- och nackdelar.

28. Vad har du för färg på tandborsten?

-Lila.

29. Hur imponerar man på dig?

-Man kan sin sak väl, och visar det utan skryt. Man är intelligent utan skryt och har respekt för mig som person och inser att jag inte är ett dumt tomt skal bara för att jag är av det kvinnliga könet. Ett plus är ju o man gjort något coolt som att hoppat bungjeejump eller liknande.

30. Piercings?

-Ja, 3+4 hål i öronen.

31. Civiltillstånd?

-Upptagen i ett långdistansförhållande.

32. Ångrar du något du gjort?

-Jag ångrar något jag INTE gjort, och det är att jag inte läst fler språk i skolan då jag haft chansen. Skulle så gärna ha lärt mig tyska och franska.

33. Drömjobb?

-Något med djur och konst.

34. Vad har du haft eller har för husdjur?

-Vi har haft en hund, Jocke, två katter, Mimmi och Mikko, och en kanin, Puppe.

Vi har nu Nano vår snart fem månader gamla hund.

35. Tre saker läsarna inte vet om dig?

-Jag har både talat och gått i sömnen väldigt mycket som barn. I tonåren började jag skrika, alltså rakt ut skrika utan ord då jag sov.

-Jag är superintresserad av andra världskriget och då speciellt förintelsen.

- Jag brevväxlar med Axel, trots att vi pratar varje dag via skype eller telefon.

36. Svär du ofta?

-Som fan.

37. Vad gillar du bäst med ditt hemland?

-De lappländska vintrarna är ju alltid fina och roliga ur slalom synvinkel. Annars gillar jag våren och hösten bra. Finland har också ett väldigt bra, gratis skolsystem.

38. Kan du åka slalom?

-Ja, älskar att åka slalom. Testade åka för fyra år sedan, och belv fast direkt.

39. Vad har du för utbildning?

-Grundskolan men får förhoppningsvis studentmössan på huvudet i vår.

40. Din bästa egenskap?

-Jag är en bra lyssnare och jag kan vara riktigt rolig om du ger mig en chans.

41. Nämn två historiska intressanta personer?

-Edith Södergran och Anne Frank.

42. Vad ska du göra i helgen?

-Jag ska jobba lörda och söndag plus repetera som en dåre till biologi skrivningen vi har på måndag.

Likes

Comments