Hej,

Jag tänkte ta lite tid av min söndag för att lufta lite gymnasieångest för dig.

Först och främst vill jag göra en sak klar, gymnasiet i Finland är lite annorslundare än gymnasiet i Sverige, så det jag skriver kanske inte stämmer överens helt med ditt gymnasie om du råkar bo i Sverige.

Det finns en hel del dåliga saker med gymnasiet som både har med själva skolan att göra men också eleverna. Jag tycker att gymnasiet är helt för teoretiskt, visst man kan välja gymnastik och bildkonst/musik som extra ämnen, men jag tycker att man borde få jobba mer självständigt på t.ex. historie- och biologilektionerna. I mitt gymnasium gå våra lektioner mest ut på att sitta och lyssna och anteckna, och det gick helt okej i början men efter 1 år är i allafall jag väldigt trött på att bara lyssna och lyssna. Jag lär mig inte genom att lyssna, jag lär mig genom att göra.

Gymnasiet kräver också väldigt mycket av en som person. Det krävs att man sitter och pluggar för att få ett okej vitsord, det räcker inte längre att bara läsa dagen innan provet utan du måste verkligen börja plugga 2 veckor före provveckan (ja vi har provVECKOR...1 prov / dag, beroende på hur många kurser du läst i den perioden). Pluggandet tar en hel del av din fritid, speciellt av min och det suger.

Den andra negativa saken är pengarna och hur mycket pengar som går ut årligen för gymnasiet. Böckerna kostar en förmögenhet i sig redan eftersom vi måste köpa alla kursböcker själva. Köper man nya får man sätta ut minst 25€/bok och det går 5-6 böcker per period (vi har fem perioder på ett läsår) såå slutsumman per år blir ca. 750€/år och högst antagligen mer bara på böcker. Sedan kommer det till annat t.ex. på gymnastiken, som är obligatorisk, att betala 5€ för vissa gånger som vi gör något extra t.ex. boxning. Visst 5€ är skitlite, men eftersom GY är obligatorisk och jag hatar GY så betalar jag mot min vilja. Sedan går det en hel del pengar till frivillliga saker som Gamlas dag, skolresor och abi-kryssningen. Dessa betalar jag däremot gärna då det är något jag verkligen vill göra (och dessutom får man lite billigare då det är med skolan).

Det finns också andra oturliga utkomster som beror på att jag inte får resestöd eller studiestöd, så bara för att det fattas 500meter från min skolväg så måste jag sätta ut 45€/månad under vinterhalvåret för att kunna åka till skolan med buss då jag har för lång väg för att gå eller cykla och mina föräldrar har jobb att åka till...

Sedan, personerna och stämningen. Detta är helt individuellt och beroende på skolan och vilka som råkar studera där. För mig är själva skolans stämning och anda helt okej, men det kommer alltid finnas personer överallt man inte kan tåla. De jag inte tål är de som har fullt betyg i allting, fjäskar för lärarna och skryter om sig själv och hur mycket de kan och sina betyg. Att ha lätt att lära sig och vara duktig i ett ämne är superbra, men skryt inte om det! Ingen gillar en skrytmåns.

Sedan de outsagda kraven som cirklar i skolorna och bland ungdomar. I mitt gymnasium har det blivit lite av ett måste att klä sig som en vuxen rik affärsperson, äga dyra klädmärken som t.ex. Tommy Hilfiger, och ha dyraste väskan, t.ex. Gucci. Min åsikt? WTF ni är tonåringar, 16-18 åringar, inte sveriges hollywoodfruar. Chilla och spara istället era (eller pappas/mammas) pengar till något bättre...Man måste inte ha den väskan eller den skjortan bara för att nu den och den personen precis ödat sina pengar på det. Köp istället 200 glassar eller något annat du garanterat mår bättre av. Mina åsiker om hur kära i saker vi blivit kan jag spara till ett annat inlägg.


Det finns dock positiva saker med gymnasiet också.

Man blir otroligt allmänbildad och man kan fördjupa sig i precis det ämne man vill. Det finns vissa obligatoriska grundkurser alla måste läsa men efter det finns det fler kurser i alla ämnen man kan fördjupa sig genom. Jag t.ex har fördjupat mig i biologi medan någon annan hellre läst fysik eller kemi eller historia mer än mig. Sedan får man ju också 3 år extra betänketid för vad man verkligen vill studera i framtiden, det var också min orsak för varför jag valde att studera vid ett gymnasium efter högstadiet, jag visste inte vad jag ville och så jag ville inte söka till en yrkesskola.

Sedan ordas det av gymnasiet i olika kurser massor av roligt och extra. Som Gamlas dags dansen, det är en helt egen gymnastikkurs som avslutas med Gamlas Dag som det finns ett inlägg om här. Sedan har det ordnats projektkurser som man har jobbat för men som avslutas med t.ex. en studieresa, i höstas åkte en grupp till Tyskland och i höst skall jag till Polen med en historiegrupp. Dock måste man göra något för kursen också (annat än betala en del av resan), jag håller som bäst på att skriva en 5-10 sidors lång vetenskaplig uppsats om ett ämne gällande andra världskriget som hör till den projektkursen som jag senare åker till Polen med.

Sedan finns det hela ABI-året, då man vet att nu gäller de tunga studentskrivningarna vid sidan om skolan MEN det är bara 3 perioder (7 månader) av skolan tills det blir läslov 3 månader och man (förhoppningsvis) tar studenten i maj! Läslovet inleds med Penkkis, dvs abinas sista dag i skolan och efter det åker de på abikryssningen, en kryssning för att fira att det nu är slut med gymnasiet.

Detta är vad jag har att se fram emot nästa år, längtar så otroligt på att få studentmössan i handen och gå ut med betyget i handen och veta att jag igen nått en milstolpe i mitt liv.

Gymnasiet är bra och lärorikt, just nu har jag bara tappat motivationen för att plugga och orka gå i skola längre då dagarna ser exakt likadana ut varje dag.

Allt jag skrivit här och nu är 100% mina egna tankar och åsikter, som du gärna får kommentera och bidra till. Ha det bra!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Hej! och Glad Påsk i efterskott!

Igår kom jag hem efter några härliga dagar i Kuusamo och i Ruka, skulle gärna ha stannat längre men då lovet inte var längre och Axel var tvungen att redan idag på moorgonen åka tillbaka till Åland så kom vi hem redan igår på söndag.

Vi körde som sagt upp på torsdag, 9h bilresa som gick supersnabbt denna gång, det brukar annars kännas längre. Vi visste att det natten före hade snöat 42cm snö uppe i Kuusamo men det var ändå lite lustigt att komma från +12grader och tussilagon till -8grader och fullt vinter landskap.


-Miniatyrvärlden av Ruka i en butik vid namn Riipinen-

Vi bodde hos pappas moster och hennes man. På fredagen vaknae vi vid 7 och vid 10 var vi i Ruka och stannade hela dagen tills vi åkte hem för att äta middag. Vi bestämde oss sedan för att åka tillbaka till kvällsbacken några timmar.

Under dagen åt vi smörgåsar, grillade korv och drack kakao och kaffe för att inte helt gå utan mat en hel slalom-dag.


På lördagen var vi igen vid 10-tiden där och åkte till 17 då vi pga. problem i mitt ben och hunger + trötthet var tvungna att åka tillbaka till Kuusamo.

Vädret var ganska lustigt då det hela fredagen var mulet och snöade men på lördag lyste solen ena sekunden och nästa drog det in massor med snö och sedan lös solen igen.

Utsikten från Rukatunturi är något jag alltid längtar efter. Man ser flera kilometer åt alla håll och det är alltid lika breath-taking att se landksapet breda ut sig.

Jag längtar redan till nästa års resa!

Ha det bra!

Likes

Comments

Hej!
Som bäst sitter jag i bilen påväg mot Kuusamo där vi ska spendera påsken men mamma, pappa och Axel. Vi ska bo hos min pappas moster.

Vi vaknade vid 5 och 6:30 var vi iväg och har kört hela dagen, just nu har vi ännu 4 h kvar bilresa.

Morgondagens planer är att jag och Axel åker till Ruka och åker slalom där hela dagen, men annars får vi se vad som händer.

Jag älskar förövrigt att vara i Lappland, älskar naturen och att vara så långt hemifrån är ju också skönt nu då det har blivit ganska mycket skola igen.

Ha det bra!

Likes

Comments

Hej!

Jag var för någon dag sedan och inhandlade nya sängkläder då jag nog börjar bli för gammal för mina gamla som många ännu har barnmotiv på.

Jag har en tid kollat in dessa lakan från JYSK, men slapp först nu och köpa dem då jag inte haft eget fordon.

Jag har tidigare visat mina kära små grönväxter. Jag har som bäst 3, den fjärde dog av överbevattning..., och idag hade bästaste famo planterat om två till för mig.

Jag älskar dem och de är så fina och enkla. Jag glömde genast namnet på den med tre blad... typiskt... men den andra kallar vi Svärmorstunga.

Likes

Comments

Hej,

För dig som inte vet, min störta hobby är oljemålning och i förrgår blev "Sommardag" tavlan "klar", citationstecken eftersom jag inte är nöjd och kommer fortsätta jobba på den efter att den varit på kursens gemensamma utställning i några veckor.

Här kommer hur som helst lite bilder från dess progress nu under vinterns gång.

Här är dock inte de allra första gångerna tyvärr, glömmer alltid att fotografera dem...

Nu är belysningen väldigt dålig på allihop, och väldigt olika, men jag tror du ser hur det har gått framåt.

Är som sagt inte riktigt nöjd ännu, men det blev lite brått då den skall ställas ut om två (?) veckor.

Ha det bra!

Likes

Comments

Hej, Dagen startade vid 9:30 med morgonmål och städning varefter Sofia kom över till mig vid 13 tiden.
Efter det åkte vi till stan för att fika och bara prata. Det var verkligen mysigt att bara få sitta och prata om allt mellan himmel och jord med henne då jag inte sett henne på ett väldigt långt tag!

Efter det åkte vi till McDonalds för att äta då vi blev hungriga, varefter vi åkte åt var sitt håll.

Jag hade en super mysig dag framtills jag skulle åka hem, och skotern IGEN lämnade mig vid vägkanten. Blir så otroligt förbannad då den precis varit på remont för förra höstens problem 😡
Dock tror jag att jag vet var felet ligger så ska ta och kolla det någon dag framöver.

Idag får jag tavlan klar, så ett inlägg på det kommer troligtvis senare! Lite ljus i den dåliga kvällen trots allt.
Ha det bra 💛

Likes

Comments

Hej,

Så var igen en provvecka över och nu gäller det att hålla motivationen uppe inför den sista perioden innan sommarlovet. Idag hade jag bara finskapresentationer att lyssna på och sedan drog jag hem.

Nu har jag bara jobbat på min nätkurs och ett histora-projekt (som inte går så bra) och chillat med musik i hela rummet.

-bästa bästa bästa Emeli Sandé ocg Ed Sheeran!-

Imorgon är jag ledig, hör och häpna, pga. att jag inte har något prov och sedan är provveckan slut för allas del, så imorgon ska jag ta en sovmorgon och sedan jobba vidare på min nätkurs då det är deadline på fredag...

Men sedan ska jag på fika men finaste Sofia som jag inte träffat på evigheter ❤ vet dock inte när men det ska vi se imorgon.

Nu gäller det lite Teen Wolf en stund innan jag ska sova då jag verkligen är slut efter denhär provveckan, trots att det är korta dagar så är proven ganska krävande och intensiva.

Ha det bra!

Likes

Comments

Hej!

ÅÅh, som den äkta bokmal jag är så är jag otroligt taggad på detta inlägg.

Dagens prov gick rätt åt skogen för min del och hade efter det ca. 2 h att döda innan jag hade ett skriv/hjälptillfälle (vilket var smått tidsödande..) och under de två väntetimmarna tänkte jag fördriva tiden med lite fönster-/hyll-shopping med start i bokaffären för att se om de hade nåt smaskigt på rea. Ingen rea, tyvärr, men efter en låång diskussion med expediten om olika böcker fortsatte jag leta bland hyllorna och hittade en bok som fastnade i ögonvrån.

På skoj läste jag baksidan och gav den chansen många böcker inte får, nämligen att jag läser de två-tre första sidorna för att se om de väcker intresset. Det gjorde den, jag stod och skrattade mitt i bokhandeln då boken jag höll i min hand var som gjord för min humor.

"Små ögonblick av lycka (men rätt mycket elände med)"

Boken har ingen direkt författare efersom det är en pseudonym, Hendrik Groen, som i dagboksformat berättar om sitt liv som 83 1/4 år gammal på ett ålderdomshem i Amsterdam. Det står även på bakpärmen att "vem som döljer sig bakom pseudonymen Hendrik Groen är en än så länge bevarad hemlighet" vilket jag gillar då det blir en mer personlig koppling till den 83 och 1/4 år gamla huvudpersonen på det viset då den riktiga författaren är okänd.

Jag har än så länge bara läst 11 dagar framåt i denna dagboksformaterade roman, men det kliar i fingrarna efter att få fortsätta läsa då den verkligen än så länge verkat bra!

Vi får hålla tummarna!

Likes

Comments

Hej, säger jag från sängen med sprängande huvudvärk ( igen) och ingen motivation alls... :(
Har ju haft huvudvärk allt oftare och har börjat fundera om det är kroppen som säger ifrån pga. för mycket stress. Har även haft en del magont på senaste tiden. Tror hårt på teorin om stress eftersom jag inte haft ledigt från skolarbete sen jullovet. Allt liksom hopar sig och jag har inte tid för allting.
Känns rent ut sagt skit att man inte kan göra allting, men därför är man som studerande tvungen att prioritera en hel del vad man vill satsa på.
Som tur är det 1,5 vecka tills Axel kommer hem och vi åker till Ruka.

Jag har ett matematikprov imorgon, men jag tror jag ska prioritera min hälsa före idag och bara satsa på godkänt i provet. Jag tar nya tag efter provveckan igen ❣
Jag har tyvärr inga bilder nu, slänger eventuellt in ett inlägg till lite senare ikväll om jag orkar.

Ha det bra!

Likes

Comments

Hej,

Det här inlägget har jag funderat en tid på och jag har tvekat på att skriva det då jag ofta inte pratar om mig själv och mina drömmar med andra, men jag tänkte att det är bäst att få det gjort. Även för att boosta mig själv att fortsätta jobba för detta.

Jag har två drömmar. Två stora drömmar. Två drömmar jag verkligen vill jobba för.

1. Att ställa ut mina tavlor. Att få stå på min vernissage och titta på mina verk och tänka "jag gjorde det, här hänger de, och folk tittar på dem och gratulerar mig". Att få hänga ut något och visa att jag kan, jag har gjort detta, jag är stolt över det.


2. Att publicera endera en bok eller en novellsamling av mig. Jag jobbar som bäst på en novell serie/samling, som knappast ges till publikation. Men jag vill nångång publicera något. Jag älskar att skriva och ge utlopp för min fantasi och min tankar genom skrivandets konst och det är något som få vet om.

-bilderna tagna från we heart it-

Ha det bra!

Likes

Comments