När man får en akut inflammation är det kroppens sätt att försöka visa att den kan läka sig själv. I vissa fall kan det vara kronisk inflammation och det kan då leda till eller vara ett resultat av ett antal olika sjukdomstillstånd.

Genom att äta en antiinflammatorisk kost kan du hjälpa kroppen att hantera kronisk inflammation och lugna immunförsvaret för att underlätta läkningen.

Det är precis vad jag har gjort under ett års tid, det är okej att vara skeptisk till detta för jag själv var det fram till att jag kände igen symtomen när jag fick reaktioner, hur kroppen svarade positivt samt att jag blev mig själv igen.

All inflammation är inte dålig, långvarig inflammation är dålig för dig.

Oftast handlar det om att man har en obalanserad tarmflora när det är en kronisk inflammation i kroppen. Det pratas mer och mer om att man har en läckande tarm, vilket menas med att en del av tarmen är trasig vilket kan leda till födoämnesintolerans (som jag har) och ett överaktivt immunförsvar.

Något som är bra för tarmen är att äta antiinflammatoriska livsmedel som gurkmeja, benbuljong och färska grönsaker och frukter med lågt fruktosinnehåll.

Undvik all skräpmat och processad mat överlag. Ät riktig mat – mat gjord på rena råvaror utan tillsatser.

i nästa inlägg kommer jag att ge tips på vilken mat som helst ska undvikas samt varför benbuljong är bra för kroppen och vilka frukter och grönsaker som har lågt fruktosinnehåll.

När mina fötter inte var mina bästa vänner!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Det är många som frågar mig vad det är jag egentligen kan äta när jag berättar att jag är allergisk mot mjölkprotein, ägg, laktos, gluten och vissa nötter. Det kommer oftast kommentarer som ”vad kan du äta egentligen” eller ”du kan ju inte äta någonting”. Men det finns oändligt mycket jag faktiskt kan äta.

Det är även många som undrar när jag kan börja äta normalt igen eller vanlig mat? Dum fråga tänker jag då jag äter vanlig mat varje dag, bara att den är ekologisk, clean och utefter mina behov och allergier som även blivit en livsstil för mig.

Det är svårt att ändra tankemönstret kring att ändra kosten när man inte har kunskapen och fantasin kring vilka födoämnen man kan ersätta till de råvaror man ska undvika. Men gör inte allt så komplicerat utan ta ett steg i taget och våga testa på nya recept och råvaror, vem vet du kanske fastnar och kroppen kommer må bra av det.

Här kommer lite förslag kring vad jag brukar använda istället för ägg, mjölk och socker när jag tillagar min mat och ibland för att lyxa till det.

Istället för mjölk är oatlys produkter super bra de har havremjölk, havreyoghurt samt creme fresh m.m som är toppen. Även kokosmjölk och Kokosgrädde (garants) är den bästa från Willys.

Istället för ägg brukar jag göra chiaägg vilket funkar utmärkt. (1 tsk chiafrön och 3 msk vatten, låt svälla i 10 min innan du häller i det i smeten eller i de du ska tillaga) super bra att ha i bakning.

Torkad frukt är super som tilltugg men i små mängder samt nötter av olika slag (om sötsuget kickar igång och om man tål det såklart). Brukar även använda mycket dadlar när jag bakar för att få till den söta smaken. Finns även kokossocker, honung och agavesirap som sötningsmedel.

Undvik all skräpmat och processad mat överlag. Ät riktig mat – mat gjord på rena råvaror utan tillsatser.

Likes

Comments

Min personliga åsikt är att ALLA människor skulle må väldigt bra av att ta bort alla beroendeframkallande och inflammatoriska livsmedel och känna hur det känns. Jag lovar att det ger en helt ny nivå av välbefinnande och fysisk prestanda!

Det handlar förstås om att göra det så bra som möjligt utefter sig själv! Har du en svår autoimmun sjukdom till exempel MS, besvärande reumatism, chrons, ulcerös kolit, eksem, hudsjukdomar, magbesvär eller mycket ångest? Ja då kanske du ska ge det en chans att äta väldigt noga och strikt i minst 3 månader tills immunförsvaret och kroppen har läkt.

Kan minska symtomen genom att äta sig friskare? att inte behöva proppa i sig massa medicin i onödan eller antibiotika för de förstör vårt system i kroppen, de slår ut allt. Ibland måste man ju såklart ta antibiotika men då är det bra att veta hur man ska äta för att laga sin kropp inifrån.

Det som triggar inflammationerna inne i kroppen är inte många som vet, men äggvita är den största boven då den innehåller albumin som många är intoleranta mot samt socker och vete är stora bovar till att inflammationerna triggas.

Nu visar alltså en ny studie från USA att inflammatoriska tarmsjukdomar istället kan gå att kostbehandla. Och håll i er – här kommer ett nytt namn för en kostbehandling där man tar bort processad mat, socker, mjöl och många mjölkprodukter: the specific carbohydrate diet (SPD)

Jag rekommenderar verkligen att kartlägga olika livsmedel och dess effekt på den egna hälsan. Det är lärorikt att veta hur olika födoämnen påverkar kroppen och en bonus är att man får en anpassad kost som alltid fungerar på en själv!

Jag blev positivt överraskad när jag startade med att plocka bort en mängd födoämnen och levde strikt i 7 månader, att min kropp svarade positivt på det trodde jag aldrig skulle hända och att den lagade sig inifrån med hjälp av strikt kosthållning gav mig en tankeställare. Det handlar förstås om att optimera efter sig själv!

Symtom kring födoämnen du inte klarar av kan vara:
* Pulsen går upp 16-20 slag per minut efter att man har ätit
* Känner sig svullen
* Får diarré eller blir förstoppad
* Hetsäter
* Ökad värk
* Utslag, eksem, finnar
* Oro, ångest, sömnsvårigheter

Har du blivit positivt/negativt överraskad av något livsmedel? Det är viktigt att våga fundera och acceptera symptomen för att kunna göra något bättre och påverka kroppen till en bättre hälsa!

Jag själv är strikt med min kost men nu när jag är i Thailand kan jag medge att det är svårt att hålla sig från vissa frestelser. Det är lite svårt med kommunikationen och beskriva för thailändare med dålig engelska vad man är allergisk mot. Jag själv tycker inte det är så krångligt men det tycker dem. Har fått i mig både mjölkprotein och ägg här nere då jag tog för givet att det inte var ägg eller mjölk i vårrullarna, men det hade dem tydligen här nere sa min systers kollega! Det gav svar på alla eksem och utslag jag fick på kroppen då jag trodde det var soleksem först. Men gott var de iallafall =)

Ett tips när man reser iväg och är allergisk är att i receptionen iallafall på ving har de allergikort som står på både engelska och thailändska som man kan visa upp när man ska handla mat så att personalen ska förstå och det har varit guld värt här nere.

Nu har även min syster Jannike fått problem med en inflammerad tarm (verkar ligga i släkten) och jag förstår hennes känsla när man måste ändra matvanor, ställa om livet och man känner sig vilsen och ledsen över situationen. Jag ska hjälpa henne att tänka om tänka rätt och laga sin kropp inifrån, vi ska tillsammans genomföra detta och det vi kommer att starta med är en detox för att rena våra kropp helt inifrån och ut. Det ska ni få följa med på för att se hur det går, vad de ger och hur vi känner oss samt tips på enkla och goa recept. Därefter ska vi starta med 3 månader cleankost eller aip kost (autoinflammatorisk kost) för att rena och stärka upp immunförsvaret ännu mer.

Likes

Comments

Sitter för tillfället på en strand phuket och intar en gudomlig frukost. Det är lugnt, harmoniskt och endast vågorna som hörs från havet.

Från och med idag kommer jag att blogga varje dag och det jag kommer att ha i fokus är hur vi kan äta oss friskare från olika inflammationer, autoimmuna sjukdomar och framför allt hur vissa födoämnen påverkar våra kroppar. Att göra er medvetna om hur vi aktivt kan hjälpa kroppen att bygga upp sig inifrån och ut, genom att skapa en förståelse för vad som triggar igång inflammationer i våra kroppar.

Jag har själv gjort denna resa och till en början trodde jag absolut inte att kosten skulle hjälpa mig till att bli bättre, va jätte tveksam till det och tyckte det var töntigt. Men idag är jag ett levande bevis på att det fungerar och jag är mycket bättre än för bara 1 år sedan.

Jag förespråkar ren och god mat i kombination med att träna, vi mår mycket bättre, orkar mer, är gladare och känner oss starkare. Jag ska få er att bli inspirerade till att investera i er själva. Det är tyvärr ingen som gör det åt dig, det behöver nämligen inte vara krångligare än vad man gör det till. Allt handlar om att bryta gamla mönster och ovanor, vara organiserad, strukturerad och planerad så löser sig det mesta av sig självt sedan.

Hoppas att jag kommer kunna inspirera och motivera er under #nouw30daychallenge till ett hälsosammare liv. Det ör alltså en tävling som håller på från den 22 januari - 20 februari.

Länk hittar ni här: http://nouw.com/nouw30daychallenge

Ni kommer såklart få en inblick i hur jag lever och vilka motgångar även jag måste kämpa mot.


Frukost på stranden är inte helt fel.

Likes

Comments

8 veckors formtoppning har jag idag rott i hamn, tiden har varit otroligt lärorik både fysiskt och mentalt för min del.

Jag har stärkt det mentala så otroligt mycket under dessa 8 veckor som jag kommer att ta med mig resten av livet. Jag kunde mer än vad jag trodde att jag skulle klara av och att driva på sig själv de dagar det känns tungt är en otroligt tuff utmaning.

Det har varit både lätta och tunga dagar dessa veckor, inte varje dag jag kände för att träna eller ta mig upp på morgonen för att genomföra morgoncardio innan jobbet, men att kunna sparka sig själv i baken och tänka varför är det jag gör detta? Vad är syftet med all denna tid på träning och disciplin? Det är två frågor jag haft med mig hela tiden för att påminna mig själv om varför jag gör det och att det är jag själv som valt det.

Men jag är otroligt stolt över mig själv och känner att jag hade kunnat köra på i några veckor till för att få ytterligare resultat men det blir svårt då jag ska åka till min älskade syster i Thailand på tisdag =)

Jag behöver som jag i tidigare inlägg skrivit drivas av nya utmaningar och mål, sitter och klura ut vad nästa utmaning blir? Har du några tips och idéer till mig tro? Hade varit tacksam med lite feedback eller varför inte en utmaning =)

Jag vill tacka min otroliga coach Mia som har lagt upp mitt schema och justerat vecka efter vecka för att jag skulle ha de bästa förutsättningarna för att nå mitt mål. Som hon skrev till mig tidigare idag är det viktigt nu efter en formtoppning då jag legat på underskott och kört mycket cardio att inte bara sluta tvärt med allting, utan succesivt komma tillbaka och trappa upp kalorierna i kosten och sänka cardion.

Under 8 veckor har jag tappat 4,1 kg och 2,5 cm runt midjan. Jag är nöjd med mig själv och allt slit men nu blickar jag fram för att hitta ett nytt mål att drivas av.

Likes

Comments

Ännu en vecka har kickat igång och julen närmar sig med stormsteg. Motivationen kring att träna går i en bergochdalbana iallfall för mig, vissa perioder känner jag mig över mänsklig och kan kötta på som bara den och andra dagar får jag tvinga mig själv till gymmet. Som gårdagens pass jag öppnade på jobbet klockan 06.00 och var sjukt taggad för eftermiddagens gympass, klockan tickade på och när jag väl slutade kände jag att all enegeri jag hade när jag vaknade var borta. Försökte peppa mig själv och intala mig att det är bara 60 minuters hårt jobb av min tid på dygnet och känslan efteråt kommer vara skön.

Jag tog mig till gymmet snackade lite med Carro och försökte peppa igång mig själv vilket gick sådär. Men sedan hände något jag fick sån sjuk energi och kontakten i övningarna var helt outstanding. Även mina 30 minuter kondition efter gympasser susade förbi och när jag var färdig tränad var känslan helt fantastisk. Fick till det bästa benpasset på länge och det känns så jävla skönt när kroppen samarbetar och bevisar att den hade det där lilla extra kvar att ge.

Jag har känt nu i dagarna att jag förbrukar mer kalorier än jag får i mig och det är just vid denna tidpunkt som den mentala biten får arbeta extremt mycket. Jag påvisar för mig själv dagligen att jag kan mer än vad jag egentligen trodde att jag skulle klara av och det stärker mig som person och jag växer som människa varje dag.

Mitt motto är att vara den bästa versionen av mig själv, och det är viktigt att vi som människor inte försöker leva någon annans liv då vi har olika förutsättningar kring tex hur vi mår, vad som händer runt omkring oss m.m.

Det viktiga är att vi tittar på livet från den positiva sidan så inte allt bara blir negativt, det blir inte så roligt då tyvärr. Utan se möjligheterna, gör saker du tycker är roligt, sätt upp mål i livet med hjälp av delmål så du ser progressionen och va nöjd med va du åstadkommit i livet hittills.

Jag har några planer framöver men de kommer ni att få ta del av när jag vet mer vad som händer och sker. Jag tror inte att det som händer i livet handlar om en ren slump, utan jag tror att allt som händer har en mening i livet om man tillåter det att hända och inte ge upp sina visioner och drömmar utan att det är viktigt att våga vänta in rätt tillfälle.

Likes

Comments

5 veckor har gått sedan jag startade med min formtoppning och vart har dessa veckor tagit vägen? Upplägget går hur bra som helst och jag är fortfarande motiverad och inspirerad över det jag själv håller på med. Jag kan medge att jag valt att träna mycket på egen hand då jag försöker att få till snabba men väl utförda gympass för att därefter nöta cardio efter varje pass vilket är urtråkigt och inte så rockigt men ack så betydelsefullt för att få resultat. Det är ju så att det är ingen annan som kan göra jobbet åt mig utan vill jag nå mitt mål och få resultat måste jag själv lägga det jobb som krävs av mig.

Det är väldigt viktigt att ta kort när man vill se en förändring, för man blir lätt blind kring hur man ser ut och skev bild på sin kropp. Det är viktigt att se vilka resultat man skapar när man lägger ner mycket tid, energi och planering kring en satsning. Jag blir väldigt lätt blind och ser inte riktigt processen själv, men tack vare att jag tagit kort på mig själv kan jag se vilka resultat jag skapat och måste då få landa i det och känna mig stolt över vad jag har presterat.

Alltså 5 veckor med clean mat, mycket cardio och morgonpromenader samt gym har jag ändå skapat mig resultat och är nöjd med vad jag åstadkommit. Det får mitt driv att vilja kämpa ännu mer och det får inte gå för snabbt heller för det är inte hälsosamt för varken kroppen eller knoppen. Det tar tid att tappa fett på kroppen och det finns som sagt inga genvägar dit. Smärta föder skönhet och framförallt den mentala resan får sig riktiga prövningar under dessa veckor vill jag lova, men de är så värt det för annars hade inte resultaten kommit heller.

Bilden till vänster är tagen 25 november och den till höger togs igår 16 december!

Likes

Comments

Nu är det bara 10 dagar kvar till julafton och vill man ha ett lite nyttigare men ack så gott recept till julfikat måste ni testa dessa gudomliga muffins!

Vi äter allt mer socker och speciellt under december månad när allt julgodis börjat smyga sig fram i butikerna. Detta är ett bättre alternativ om ni känner för att försöka hålla nere de raffinerade sockret eller bara vill baka ett nyttigare alternativ som ger mer energi än en skumtomte😇

Recept 16 muffins

2 dl mandelmjöl
2 dl hasselnötsmjöl
1 dl råsocker
1 tsk bakpulver
2 påsar saffran
1 krm havssalt
2 ägg (jag tål inte det så gjorde egna chiaägg)
100 g kokosolja

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda ihop alla torra ingredienser först och smält sedan kokosoljan i en kastrull på spisen. Häll sedan k kokosoljan samt äggen (alternativ chiaägg) och rör om till en smet. (Det blir typ en deg) klicka sedan ut smeten/degen i 16 bullformar och in i ugnen i ca 20 min. ✨

Likes

Comments

Jag älskar verkligen att leta efter ny inspiration kring allt som handlar om mat såsom tex bakverk & middagar främst.

Julgodis är lite av min specialité då jag och mina systrar brukar baka det ihop dagen innan julafton innan bingolottos uppesittarkväll. I år kommer allt se lite annorlunda ut då jag inte får äta raffinerat socker då det drar igång inflammationer i kroppen (överlag är inte raffinerat socker bra för någons kropp). Jag kommer att göra julgodis som jag tidigare aldrig gjort och utan mina systrar då min ena syster är i Thailand och min andra firar jul med sin killes familj. Har tvingat mamma att boka upp kvällen med mig för det är alltid roligare när man bakar tillsammans!

Jag googlar och finner inspiration på instagram för att kunna hitta nya vägar kring att göra julgodis.

Det ska vara enkelt att göra julgodis eller bakverk för att jag ska tycka att det är roligt då det inte är så komplicerat.

Igår testade jag att göra egen chokladkola utan raffinerat socker och den smakade himmelskt gott må jag säga. Håll i er här får ni receptet.

1 plåt

100g kokosolja
2,5 dl kokossocker
0,75 g honung eller agave
3 msk kakao
2 dl fet kokosmjölk (jag kör på garants från Willys den är toppen)
en stor nypa salt

Topping
Flingsalt
Hackade nötter

Börja med att smälta kokosoljan i en tjockbottnad kastrull, rör sedan i resterande ingredienser och låt därefter stå kvar på spisen och puttra under omröring. i minst 25 min och tills dess temperatur är runt 130 grader (kokosmjölk/kokosgrädde måste nå en lite högre temperatur än vanlig grädde eller smör). Använd gärna en termometer eller gör kultestet: Häll en droppe kola i ett glas med kallt vatten och rulla den mellan fingrarna - blir det en liten hård och hållbar boll så är den klar.

Häll sedan ut smeten på en bakplåtsklädd plåt/form och sprinkla över flingsalt och hackade nötter. Låt svalna och skär/klipp sedan i bitar!


Likes

Comments

Godmorgon! ⭐️

Det är exakt en månad kvar tills jag beger mig till varmare breddgrader och spenderar hela 14 dagar med min vapendragare och min stöttepelare i livet alltså min syster Jannike.

Jag har nu kommit hela 4 veckor in på min formtoppning och det är inte alltid en dans på rosor men som jag sagt innan drivs jag av mål och speciellt när mitt mentala får jobba lite extra för det är de som stärker mig. Att vara mentalt stark är viktigt för mig och nyckeln för att lyckas långsiktigt i min vardag och med min träning.

Jag har haft en sänkning på maten sedan vi startade jag och min coach Mia, så återstår att se hur hon kommer göra inför nästa vecka. Det är så skönt att någon säger till mig vad jag ska göra och hur jag ska äta för det underlättar i min planering att veta exakt vad jag ska ha i mina matlådor. Sedan vill jag även belysa att detta är en kort period och inte en livsstil för de är inte hälsosamt. Livet är menat till att njutas av och inte att matlådorna ska styra livet, det är nu självvalt en kort period och jag ser det som en utmaning för att nå mål jag satt upp.

Lördagar är den dagen under veckan som jag fyller på ordentligt för att orka ha energi inför kommande vecka. Såklart blir det med bra råvaror jag fyller på under dagen, men det är exakt de som ger resultat och kroppen uppskattar bra råvaror för att hålla energin uppe och inte skapa problem i kroppen. (Jag är ett levande bevis).

Jag älskar mat och mina vänner gör de också, alltid när vi umgås pratar vi konstant om vad vi ska äta till lunch och under lunchen blir snacket vad ska vi äta till middag. Är oerhört tacksam över att alla mina vänner är exakt som jag för vad vore livet utan mat.

Det blir oftast havregrynsgröt med kanelstekta äpplen, banan och lite hasselnötssmör till frukost, så magiskt god att jag kan äta det till alla mål nästan. (Tack Carro)

Men nu är det bara 4 veckor kvar och det är nu det börjar hända saker, det var segt de första veckorna jag såg inte att det hände något på min kropp vilket är frustrereande då jag vet hur mycket jag kämpat och planerat och gjort för att skapa resultat. Men imorse när jag vakande fick jag verkligen kvitto på mitt hårda slit, och JA det är helt klart värt allt slit för känslan den är underbar.

Som min coach sa:

Härligt! Detta visar på att allt handlar om att få ihop träning och kost i livet och tajma maten med när man gör vad...inte leva efter ett slaviskt upplägg med exakta tider 😁. Njut nu av dagen och så kör du på imorgon igen ❤️”.

Mia Johnson är fantastisk som ger mig motivation, inspiration och perspektiv på saker i livet. Hon är mänsklig och ser till att röra runt i mom hjärna lite när hjärnspökena kommer.

Nu ska jag äta min frukost och ladda för dagens gym och intervallpass för att sedan njuta av denna lördagen!

För jag är full av motivation för tillfället <3

Min fantastiska coach som ger mig möjligheter till att utvecklas fysiskt och psykiskt. En riktig livsrådgivare som lär mig sätta perspektiv så saker och ting för att inte hamna snett. Utan alltid ha ett varför med när vi talar med varandra! Tack Mia för allt stöd även när jag var i mitt livs största svarta hål⭐️

Likes

Comments