Hei dere! Siden det nå kun er én måned igjen til avreise, tenker jeg det er greit med en liten oppdatering.


Studentreporter for Explorius.

For noen uker siden sendte Explorius ut en mail hvor de søkte studentreportere. Blandt disse studentreporterne søkte de noen som skal vlogge og noen som skal blogge om året som utvekslingsstudent. Jeg sendte inn en søknad, og forrige uke fikk jeg beskjed om at jeg var blandt de få som ble valgt ut som reportere. Gjennom utvekslingsåret skal jeg levere ett blogginnlegg i måneden med mininum tre bilder av god kvalitet. Disse innleggene skal publiseres på Explorius sine hjemmesider!

Selv om jeg skal skrive et månedlig innlegg til Explorius, kommer jeg til å oppdatere bloggen oftere enn som så :)


Innkjøp av kamera.

Siden jeg skal være studentreporter, bestemte jeg meg for at det kunne være en godt idé å kjøpe et ordentlig kamera. Noen dager etter jeg tenkte tanken, fikk jeg melding av ei venninne som lurte på om jeg ville kjøpe et speilreflekskamera av henne siden jeg skal til USA. Jeg fikk et godt tilbud og måtte jo si ja til kameraet. Med på kjøpet fikk jeg også kameraveske, et objektiv og fem minnekort; ett 1GB, tre 2GB og ett 32GB.


Stipend fra Lånekassen.

I forrige innlegg skrev jeg om støtten vi kan søke om fra Lånekassen. Nå har jeg fått svar på søknaden min. Denne støtten vil hovedsaklig bli brukt til å betale selve programprisen, men deler av støtten vil også bli brukt på andre ting som lommepenger og klær knyttet til skolen min.


Kontakt med andre utvekslingsstudenter.

Jeg har den siste tiden knyttet kontakt med flere andre utvekslingsstudenter fra ulike steder i verden. Gjennom en internasjonal gruppe på Facebook har jeg fått kontakt med tidligere, nåværende og fremtidige utvekslingsstudenter. På Snapchat snakker jeg daglig med studenter fra blant annet Italia, USA, Sør-Afrika, Thailand, India og Honduras. Å kommunisere med tidligere utvekslingsstudenter gir et unikt og ærlig inntrykk av hvordan året er i sin helhet. Jeg har også fått vite hvilke høydepunkter og nedturer de hadde hatt.

Flere av oss fra Norge som skal til Michigan med Explorius har allerede fått god kontakt, noe jeg tror vi kommer til å ha stort utbytte av når vi alle begynner året vårt i USA. Vi har også snakket om at vi må få til en tur til Chicago eller Detroit, så vi får se om vi får det til i løpet av året!


Tenk at om kun én måned sitter jeg på flyet til USA, til New York City og til mitt livs år! Jeg klarer enda ikke forstå hva jeg snart skal begi meg ut på, men jeg er overbevist om at det kommer til å bli helt fantastisk!

Gleder meg til å dele denne utrolige opplevelsen med dere!!Flytt bloggen din til Nouw - nå kan du importere den gamle bloggen - klikk her!

Likes

Comments

Hei dere! Gjennom den siste tiden har jeg fått en god del spørsmål om utvekslingen, både av familie og venner, men også av andre som vurderer og dra på utveksling. Derfor tenkte jeg å besvare et par av dem i et felles innlegg!Hvilken utvekslingsorganisasjon reiser du med? Er du fornøyd med organisasjonen din?

Jeg reiser med Explorius, og har underorganisasjonen CETUSA i USA. Jeg er veldig godt fornøyd med Explorius. De har tett oppfølging av alle studentene sine, både før og under oppholdet. Explorius har flere valgmuligheter når det gjelder destinasjoner, men de har også ulike utvekslingsprogram, både Classic og Select. De er veldig flinke til å tilpasse det utvekslingsåret og det opplegget som fungerer best for hver enkelt student. Vil du lese mer om Explorius, klikk her!


Kunne du velge hvor i USA du ville dra?

Du har mulighet til å velge enten et område eller en spesifikk stat. Dette koster ekstra, og kommer da som en ekstra kostnad. Du kan også gjøre som meg; å hverken velge område eller stat. Grunnen til at jeg tok det valget var fordi jeg mente da, og mener fortsatt, at plasseringen ikke har så mye å bety for et vellykket utvekslingsår. Så lenge jeg kommer godt over ends med vfamilien og lokalsamfunnet der jeg skal bo, spiller ikke lokasjonen en så vikitg rolle for meg. Likevel forstår jeg veldig god hvorfor folk velger område eller stat, og syns at det er utrolig viktig at vi får muligheten til å bestemme dette selv.


Hvordan fungerer det med stipend? Når og hvor mye får du?

Hvis du reiser på utvekslingen i 2.VGS vil du kunne søke om stipend fra Lånekassen. Skal du søke om stipend må du ha godkjenning fra skolen du går på i Norge og ha dokumentasjon fra utvekslingsorganisasjonen din. Det er flere ulike stipend du kan søke på. Hvor mye du får varierer veldig fra person til person, men alle får dekket en god del av året sitt. For å kunne få stipend fra Lånekassen må du bestå året på utveksling. Om du ikke gjør det, blir stipendet omgjort til lån. Stipendet blir utbetalt i løpet av utvekslingsåret.


Får du året ditt godkjent eller må du gå 2.VGS når du kommer hjem igjen?

For å få utvekslingsåret godkjent må jeg ha fremmedspråk, matte og to gjennomgående valgfag som jeg kan bygge videre på når jeg kommer tilbake til Norge. Dette varierer fra fylke til fylke, men slik det fungerer i Rogaland Fylkeskommune.


Kommer du inn igjen på samme skole som du går på i 1.VGS?

Dette varierer også fra fylke til fylke, men der jeg bor er jeg ikke garantert skoleplass på samme skole. Jeg må søke meg inn på samme måte som alle andre, og håpe at jeg har godt nok karaktersnitt fra 1.VGS til å komme inn igjen. Hvis jeg ikke kommer inn igjen på samme skole, er jeg i det minste garantert skoleplass i Rogaland.


Hva skjer med karakterene du får i USA?

Karakterene jeg får i USA blir ikke omgjort til norske karakterer. Det vil si at karakterene jeg får gjennom utvekslingsåret ikke har en direkte betydning for videre utdanning. Det eneste som betyr noe er at jeg består alle fagene.


Skal du være junior eller senior?

Jeg skal være senior, men jeg kan likevel velge fag fra 9. klasse og oppover til mitt eget klassetrinn.


Hvor mye koster det å dra på utveksling?

Programprisen hos Explorius for et år til USA koster, i skoleåret 17/18, 97 950NOK. I tillegg til selve skoleåret, får du også dekket flyreise tur/retur fra Stavanger, Bergen, Oslo og Trondheim, Soft Landing Camp, Get Ready møter før avreise og ikke minst tett oppfølging og veiledning. Utgiftene som kommer i tillegg til selve programprisen er vaksiner, helsesjekk, visum, lommepenger og forsikring.


Skal du delta på ulike aktiviteter eller idretter i USA?

For å skulle få det ultimate året på utveksling og virkelig skulle ta del i den berømte amerikanske high school spiriten tror jeg er viktig å være med på så mye jeg får tid til. Og det innebærer jo selvfølgelig idrett. Jeg tenker enten soccer eller track and field, ellers så kunne det også vært utrolig gøy å være med på basketbal. De deler skoleåret inn i tre ulike deler, noe som gir elevene muligheten til å bytte idrett eller aktivitet mellom disse delene. Det hadde også vært veldig gøy å delta i musikalen som de setter opp på skolen!


Hvordan kommer du deg til skolen?

Siden skolen jeg skal gå på ligger ca. 30 minutter unna, i kjøreavstand, blir det mest sannsynlig buss. Og da forhåpentligvis en gul skolebuss!!


Har du flere spørsmål, legg dem gjerne igjen i kommentarfeltet!!

Likes

Comments

Hvor skal jeg bo?

Jeg skal bo på et lite tettsted som heter Thompsonville. Tettstedet ligger i en av de nordligste statene i USA, Michigan. Thompsonville har ca. 450 innbyggere og er mest kjent for et stort skianlegg som heter Crystal Mountains. Å skulle bo på et sted med så få innbyggere blir en stor kontrast fra hva jeg er vant til. Siden det er så få innbyggere håper jeg at jeg får muligheten til bli bedre kjent med hele lokalsamfunnet. I tillegg er sjansene stor for at de fleste vet at jeg kommer, noe som gjør det enda mer stas :)


Hvem skal jeg bo sammen med?

Jeg skal bo hos en utrolig hyggelig familie bestående av mor Ann på 46 år og far Scott på 47 år. Ann har to sønner og Scott har en sønn og to døtre fra tidligere ekteskap, men vfars (vertsfar Scott) yngste datter er den eneste som fortsatt bor hjemme. Hun går siste året på high school, og flytter derfor mest sannsynlig bort neste år. Ellers har vmor og vfar tre barnebarn!!

I tilleg til meg, skal vfamilien (vertsfamilien) min ta i mot en til utvekslingsstudent. Hun heter Phufa, er like gammel som meg og kommer fra Thailand! Jeg tror og håper at det blir utrolig spennende å bo sammen med en annen utvekslingsstudent. På den måten vil jeg både få lære mer om den amerikanske kulturen og den thailandske kulturen! Jeg tror også at det blir fint å bo sammen med en annen utvekslingsstundent fordi vi da alltid har hverandre å dele både oppturer og nedturer med!


Hvilken skole skal jeg gå på?

Skolen jeg skal gå på heter Benzie Central High School. Det er en relativt stor skole som i fjor ble kåret til en av de beste skolene i Michigan! Skolen tilbyr mange bra fag, og alle de "obligatoriske" high school aktivitetene! De har både soccer (vanlig fotball) og amerikansk fotball, track and field (løping), baseball og basketball. I tilleg til disse aktivitetene setter de også opp forestillinger og musikaler :)


Jeg gleder meg utrolig mye til å reise over Atlanterhavet for å bli en del av lokalsamfunnet i Thompsonville, til å bli kjent med vfamilien min og til å starte på Benzie! Det blir så utrolig bra!!


Likes

Comments

Jeg har ved flere anledninger fått spørsmål om hvorfor jeg skal reise på utveksling. Og svaret er enkelt: det virker så utrolig spennende og lærerikt!

Å flytte fra alt og alle kjente og kjære til et helt nytt kontinent er selvfølgelig en stor utfordring i seg selv. Og når jeg i tillegg skal bo på et lite tettsted, omringet av nye ansikter både på skolen og hjemme, samt å skulle sette meg inn i en helt ny kultur og livsstil, virker det både skremmende og overveldende. 

Når det er sagt, tror jeg at jeg gjennom dette året vil vokse utrolig mye som person. Jeg tror også at utvekslingsåret som dette vil gi meg uvurderlig erfaring og kunnskap, både faglig og språklig. 

Som utvekslingsstudent vil jeg knytte mange nye relasjoner. Ikke bare med vertsfamilien jeg skal bo hos, men også med elevene på skolen og med andre utvekslingsstudenter, enten de er fra Norge, Brasil, Thailand eller andre land. Vennskapene som dannes under et utvekslingsår er relasjoner som varer livet ut.

Jeg ser frem til året som utvekslingsstudent, og gleder meg til å dele av mine opplevelser og erfaringer med deg! 

Likes

Comments