Header

Just nu sitter jag inomhus och njuter av det regniga mysvädret med en himmelsk hemmagjord Chai Latte i handen. Denna söndag måste vara den mysigaste söndagen ever - regn, mjukiskläder, chai latte, en god bok (och sjuttioelva skolarbetsprojekt som måste göras)... Att bara vara hemma och planera nästkommande vecka tycker jag generellt är trevligt, men nästa vecka blir så intensiv att den i princip är helt omöjlig att ens planera. Den kommande veckan består av case-uppgifter, seminarium, arbetsintervjuer, självstudier, rättsfall och föreläsningar. Blir nästan kallsvettig då jag tänker på det. #juristjavisst

Jag har som ni kanske vet, förälskat mig i Chai Latte. Jag har druckit alltför många de senaste veckorna, och när jag kollade på mina utgifter för denna månad så insåg jag att jag måste sluta att ständigt köpa kaffe på stan. Shit's expensive. Så jag, med min extraordinära kulinära förmåga, kavlade upp ärmarna och bestämde mig för att hitta det perfekta Chai Latte-receptet.

I min fina bild så ser ni ingredienserna.

Hur göra: Koka upp tevatten. Blanda alla ingredienserna. Njut.Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Efter en hektisk och intensiv vecka väntar nu en ännu intensivare helg fullspäckad med plugg, kaffe, träningspass och ännu mera plugg. Jag har såååå mycket att ta itu med beträffande skolarbete, så att det blev helg nu var verkligen en nådig gudagåva. Min älskade familj kom även på besök till Stockholm mitt i veckan, så jag har spenderat de senaste två dagarna med dem - det behövdes verkligen. Att vara bort från familj och vänner är något som man aldrig riktigt vänjer sig med... :)

Denna kurs, Europarätt, är endast 7.5 HP vilket innebär att det är en mycket kort kurs. Dock så innefattar den lika mycket material som de längre kurserna, så det är en kolossal mängd information att absorbera på endast några veckor. Därför är alla juriststudenter oerhört stressade denna kurs. För att lindra stressen (om än dock temporärt) så ska jag och mina fellow kursare gå på Halloweenfesten som hålls på campus, vilket kommer att bli grymt! #teamspicegirls

Jag har verkligen varit "too busy to tell you I'm busy" denna vecka (därav bristen på blogginlägg), så här kommer istället för en massa text några bilder från veckan.

Det var riktigt mysig höstkänsla idag på campus, så jag var tvungen att ta en bild!

Ytterligare en "white girl who spends way too much money on Chai Lattes"-bild

Tog en studiepaus och utforskade Monteliusvägen - blev ej besviken!

Utsikt från Gondolen på Södermalm

Bild från hotellfönstret

Någonstans i närheten av Kungsträdgården #lost

Underbara Kungsträdgården

​Världens mysigaste läshörna #bibliophile

Likes

Comments

Med en kopp kaffe och en ringa huvudvärk så sitter jag här vid mitt skrivbord och planerar denna lördagskvälls festliga bravader. Gårdagens Recentiorssittning var helt otrolig! Trevliga människor, extravagant mat, mycket vin och punsch, muntra snapsvisor och underhållande program bestående av bland annat Nobelprisutdelning och Donald Trump - kan det bli bättre?

Under sittningens gång sjöng vi traditionsenliga snapsvisor och glada sånger, vi blev tilldelade diverse nobelpris, vi åt god mat och drack (en aning för mycket) vin, vi firade att tentan är över och att vi nu klassas som riktiga juriststudenter. Vi svor recentiorseden, drack mera vin, dansade på borden och dansade sedan vidare på dansgolvet.

Festligheterna på juristprogrammet håller alltid hög nivå, och vi har alltid så sjukt kul. Ikväll blir det en inflyttnings/utflyttningsfest hos oss här i Viksjö, så det blir ytterligare en kväll med festligheter. #stockholmlevererar

Lite bilder från gårdagen :)

Jag måste ju påskina min finlandssvenskhet...

​En av de mera humoristiska sångerna!

Likes

Comments

IT'S OVER! WE DID IT. #utropsteckeeeen

Efter att ha pluggat varje minut varje vaken timme den senaste veckan, efter att ha sovit waaaay below den rekommenderade sovtiden och efter att ha förtärt olagligt mycket kaffe, så kan jag äntligen säga att vår första tentavecka är slut. Juristprogrammet is no joke alltså. Men samtidigt så är det verkligen givande och spännande!


Vi var alla lika nervösa (och utmattade) då vi gick uppför "domedagstrappan" till tentasalen med lagböckerna i händerna. Det var fyra frågor, och en hel massa delfrågor, och vi hade fyra timmar på oss. De fyra timmarna gick alltför snabbt dock - många hann inte skriva klart allt. Jag, som brukar vara skitnervös inför alla viktigare prov, var konstigt nog lugn inför tentan. Oroväckande lugn var jag, och DET gjorde mig nervös. Vad är det som jag har missat? Varför är alla andra nervösa och inte jag? Omfg. Typ så gick tankarna i mitt huvud. Men, jag tror jag gjorde det bra.

Imorgon fredagen till ära så står den storslagna och fabulösa Recentiorssittningen på agendan, då vi firar att vi avklarat första kursen på juristprogrammet. Det blir en trerättersmiddag, vin, snaps, punsch, shots och häftig underhållning, samt avlägger vi recentiorseden och blir "riktiga" juriststudenter. Kommer bli en grym kväll och ett perfekt avslut på en hektisk men intressant kurs.


*Bifogar en massa gifs och bilder som reflekterar mitt sinnestillstånd just nu*

Jag då jag skulle lösa tentafrågorna

Tentavecka-feeling in a gif

​Fredaaaaaaag

Likes

Comments

Enligt Brottsförebyggande rådet får, av de ungefär 30.000 våldtäkter som begås varje år i Sverige, ungefär 500-600 fällande dom. Denna statistik av Brå är oroväckande - både som blivande jurist, kvinna och samhällsmedborgare. Orsaken till varför så få våldtäktsmän döms är dels lagens formulering beträffande våldtäkt, och dels bevisningssvårigheten som efterföljer.

I dag krävs, enligt sexualbrottslagstiftningen, att offret ska ha utsatts för våld, hot om våld eller ett otillbörligt utnyttjande av att offret befunnit sig i en särskilt utsatt situation. Alla våldtäkter begås inte med hjälp av våld. Om åklagaren, som har bevisbördan för offrets räkning, inte kan bevisa att våld har företagits gentemot offret, efterföljer inte heller någon fällande dom. Nyssnämnda situation hände angående det uppmärksammade Jordbro-fallet från 2005, där en 15-årig flicka på rymmen från ett ungdomshem träffade tre män- Hon följde med dem till en lägenhet, bjöds på alkohol och blev våldtagen. Två av männen friades eftersom rätten ansåg att flickan inte hade befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd.

I morse såg jag ett nyhetsklipp från SVT, där de intervjuade advokaten Elisabeth Massi Fritz. Hon berättade om syndromet “frozen fright” och om hur svårt det är att med dagens lagstiftning få våldtäktsmän dömda. Frozen fright är en normal reaktion under våldtäkt som innebär att kvinnan blir emotionellt paralyserad (eng. emotional paralysis). I det tillståndet kan inte kvinnan göra motstånd eller åsamka våldtäktsmannen några skador, vilket i bevisningsskedet antyder på att kvinnan samtyckt till samlag då inget motstånd kan bevisas.

Ett samtyckeskrav, som diskuterats livligt under de senaste åren, skulle innebära att bevisbördan skulle överföras till förövaren, som i så fall skulle behöva bevisa att samtycke skett. Ett oaktsamhetsrekvisit har också debatterats. Idag är våldtäkt ett uppsatsbrott - gärningsmannen måste ha haft insikt i att ett brott begåtts. Med ett oaktsamhetsrekvisit krävs således inte insikt i att ett brott begåtts, utan “att man inte tillräckligt har förvissat sig om och tagit reda på om det verkligen är frivilligt”, säger regeringens utredare Mari Heidenborg.

Våldtäkt och sexualbrott är stora och allvarliga problem i dagens samhälle, och den ålderdomliga och alltför stränga lagstiftningen leder till få fällande domar. Det nyssnämnda gör att få anmäler de sexuella övergreppen som ägt rum, eftersom chanserna att få gärningsmannen fälld är minimala - istället är det offret som blir anklagat. Det här måste stoppas! #letsgetjustice

Likes

Comments

Denna måndag har varit en ytterst angenäm måndag. Fint och varmt väder, trevliga människor och endast en föreläsning - kan det bli bättre? På pendeltåget på väg till skolan läste jag igenom ett långt rättsfall om misshandel; vi har nämligen fått ett "case" som vi ska jobba med en tid nu. Det är SÅ intressant med straffrätt!

Efter föreläsning gick vi till Juristernas Hus och planerade vår Proppen-film. Vi har nämligen vår första riktiga sits nu på lördag, och den kommer att vara helt fucking amazing! Alla är så taggade, kommer bli en superb kväll! :)

Efter vårt not-so-productive meeting så for några av oss till Stadion och börja filma vår episka OS-inspirerade proppen-film, vilken jag nu har klippt färdigt! #grupp 8 - you hate us cuz you aint us

Nu ska jag dricka dagens sjuttioelfte kopp med kaffe och fortsätta med straffrättsläsningen. Ciao!


Likes

Comments

​Idag är det torsdag, vilket innebär att det snart är fredag. No shit. Jag (och mina fellow juriststuderande vänner) längtar så häääääär mycket till helgen! Denna vecka har varit så hektisk och kaotisk att ingen av oss har haft en chans att få andas ut och ta det lugnt. Vi har löst 478326 rättsfall, skrivit rättsfallskoncentrat, stressat inför tentan, haft presentationer, seminarier, föreläsningar - well, you get it. Det känns som om vi, under de senaste veckorna, har absorberat en obeskrivligt ofantlig mängd kunskap. Våra hjärnor är mörbultade. Torsdagen till ära ska vi dock avrunda denna intensiva skolvecka med en trevlig torsdagspub, och en efterföljande utgång till Sturecompagniet. Jag har aldrig varit där, men jag är säker på att det blir en hejdundrande fest. Det känns lite komiskt att fara ut och festa då vi alla är så himla trötta, men man går ju bara Jiken en gång. Förhoppningsvis. Nu ska jag plugga innan jag åker in till city på fest. :)


Right in the feels

Då man har föreläsningar dagen efter och lovar sig själv att bara ta ett glas.

Då man ska skriva rättsfallskoncentrat och inte vet vad som är in eller ut.

Inför tentan....

Likes

Comments

Nu sitter jag på Arlanda Express och väntar med iver på att få flyga hem till kära Finland, där alla vänner och familjen finns. Det har varit hektiska veckor sedan terminsstart, och jag har legat begravd i pappermassor. Så att få komma hem blir skönt, trots att jag var tvungen att packa med lagboken...

Idag besökte jag och mina study pals även Stockholms tingsrätt, så jag kommer straight outta court. Att se hur en rättegång går till, hur försvararen och åklagaren lägger fram sina respektive yrkanden var bara sååå spännande. Vi satt där på bänken och tänkte "det här är vi om 4,5 år!" Det blir nog absolut flera tingsrättsbesök!

Likes

Comments

Dagarna och veckorna rullar på så snabbt att jag inte hinner med något annat än att plugga och leva livet. Denna veckas program har bestått av föreläsningar, seminarier, group sessions, music jamming, pizzaschäk, pluggande, solande, för mycket kaffe, en hel massa skratt, pendeltågsresor hit och dit, tv-kollande, livsfilosoferande - well, you get it. Dessutom har vi haft världens sommar feeling i Stockholm den senaste veckan. Sjukt skönt!

Igår fredagen till ära gick den efterlängtade Las Vegas High Roller-festen av stapeln vid Juristernas Hus, så jag & gänget drog på oss lite blingbling och festade Las Vegas-style. Som vanligt var festen episk med härligt folk, grym musik och goda drinkar. Efter att ha pluggat hårt hela veckan kändes det som en välbehövlig andningspaus innan man spenderar resten av helgen med näsan i böckerna.

I morgontimmarna blev jag, Cristopher och Rebecca sugna på schäk, så vi tog med oss vårt blingbling och åkte till Vasagatans heligaste och dyrbaraste ställe - donken. Där satt vi och filosoferade om livet, plugget, Chicken Big Mac och marknadsföringslagen.

Episk vecka, med andra ord. #feelingblessed


Likes

Comments

Första veckan av juristprogrammet avklarad! Det har varit roligt men intensivt. Veckan har bestått av skojigheter, nya bekantskaper, föreläsningar, seminarier, instuderingsfrågor, kaffe i massor, tidiga morgnar och sena kvällar, pluggande, rättsfall, en fake-föreläsning som skrämde skiten ur oss, alltför många Suits-referenser, en pubrunda och slutligen en hejdundrande fredagsfest. Glow In The Dark hette festen, och temat var, obviously, neonfärger i mörkret. Festen var suverän, lika så var människorna! Ser med spänning framemot nästa veckas fest - Cocktailpartyt!

Jag håller dessutom ÄNTLIGEN på att bli frisk, så jag ska get my ass out of bed, dra på mig träningsskorna och dra iväg på en promenad. Oj så jag har väntat på att få träna! Den resterande delen av helgen måste jag plugga, så jag har en chans att överleva följande vecka. No slacking in law school, bitches.


First week of law school finished! It has been fun, but very intensive. This week has consisted of fun shenanigans, new friends, lectures, classes, study questions, tons of coffee, early mornings and late nights, studying, cases, a fake lecture that terrified us, one too many Suits-references, a pub crawl and last but not least - a grandiose party. Its name was Glow In The Dark, and the theme was, obviously, neon colors in the dark. The party was amazing, as were the people. I can't wait for next week's party - The Cocktail Party!

And I am finally not sick any longer, so today I'll get my ass out of bed and go for a walk. The rest of the weekend is going to be spent studying, so I'll have a chance to survive next week. No slacking in law school, bitches.

Likes

Comments