Header

Oh God have mercy. Nu är tentaveckan för juristprogrammets mest intensiva kurs här. Kursen har varit fullspäckad med obligatorier och annat stoff, så ingen har hunnit börja tentaplugga än - vanligtvis börjar man ca två veckor innan tentan. Oh well, shit happens.

Idag har jag lämnat in min uppsats på totalt 15 sidor, så nu är åtminstone det klart. Nu väntar bara pluggande 24/7 i en vecka, vilket inte är så roligt to be honest. Who's going to fail this exam? I AM. Började ju morgonen med en kopp kaffe varvat med frenetiskt uppsatsskrivande, och nu har jag i ett "jag-har-så-mycket-att-göra-att-jag-bara-vill-dö"-tillstånd sökt efter memes på Pinterest, så jag har ju åtminstone mina priorities straight. Not.

Nu ska jag hämta en till kopp kaffe, och på riktigt börja tentaplugga. See y'all on the other side.

För att summera mina känslor:

Likes

Comments

Idag hade vi förhandlingsspelet i arbetsrätt, vilket var riktigt roligt. Ibland är det skönt att få komma bort från böckerna och istället få pröva på att muntligt argumentera och förhandla - något som man minsann kommer att få göra när man är klar med juridikstudierna.

Då jag satt i förhandlingsrummet kom jag att tänka på hur det var när jag började. Sedan högstadiet att jag haft en otroligt stark rädsla att tala inför andra. I gymnasiet skolkade jag de lektionerna som vi hade föredrag, eftersom min ångest var så stark. Och ändå, av alla de yrken som finns, så valde jag att studera juridik. Lite märkligt, med tanke på att jurister existerar för att tala och argumentera.

Nu, drygt ett år senare, sitter jag i ett klassrum med trettio juriststudenter och en advokat. Vi ska förhandla - komma överens om en tvist i ett fiktivt case - och jag ska tala. Skulle detta ha varit ett, två eller tre år sedan, skulle min röst darra och mina händer skaka. Jag skulle svettas enormt och samtidigt vara illröd i ansiktet. Jag skulle knappt få ur mig ett ord. Idag, istället, flyter allt på. Orden rinner ur mig om jag vore Alicia Florrick från The Good Wife (kan vi ju låtsas iallafall), och jag känner inte rädsla längre.

Skulle någon ha sagt åt mig för ett år sedan att man kan övervinna sin talrädsla, så skulle jag skratta åt denna person. No way, skulle jag tänka. Nu har jag insett att det går. Det krävs bara en jävla massa slit. Hur övervinner man rädslan att tala inför andra? Kort och gott handlar det om att utsätta sig om och om igen för situationer där man måste tala inför andra. Efter att under ett år på juristprogrammet ha hållit föredrag, så bryr man sig inte längre. Man kanske hatar att ha föredrag, man kanske är rädd och har ångest, men man bara står där och kör. Det har varigt oerhört jobbigt, men totally worth it. Nu ska jag fortsätta min tisdag med denna "everything is possible"-attityd.


Nedan listar jag mina topp tre knep som jag alltid använder mig av.
1. Förberedelse. This is no. 1. Lär dig ditt material. Öva hemma genom att muntligt gå igenom det du ska säga. Skriv allt du behöver och ska säga, så att du inte i misstag tappar bort dig. Klä dig passande - om du vet att du kommer att svettas, klä dig i något mörkt, och så vidare.

2. Powerpoint. Om Powerpoint är tillåtet, använd detta. Det tar fokus bort från en, och man känner således en viss lättnad att hela klassen inte kollar på en, utan de flesta kollar på powerpointen.

3. Tala långsamt. Om man blir som jag (förut, det vill säga), att man börjar andas häftigt och typ hyperventilera så att man knappt får ur sig ett ord, ta ett andetag. Tala långsamt. Betona orden. Har ni någon gång hört Elizabeth Massi Fritz prata, så vet ni vad jag menar. Betona. Orden.

4. Embrace the ångest. Detta låter kanske lite märkligt, men det ger ett visst lugn. Jag tänkte alltid förut att okej, nu är jag nervös. Jag kommer antagligen svettas, blir helröd i ansiktet, och min röst och mina händer kommer att darra. Jag blev liksom okej med det - jag accepterade att så var fallet, istället för att försöka fighta bort nervositeten och allt som där tillkommer. Embrace it.

5. Skaffa betablockerare. Mitt fall var lite annorlunda än andras, eftersom jag även har en väldigt stark social fobi. Med social fobi menas att man är "rädd att dra till sig uppmärksamhet"; så naturligt är det otroligt tungt att då stå i rampljuset. betablockerare stoppar de fysiska symptomen, men inte själva ångesten som man känner. Man måste dock tala med en läkare för att få detta utskrivet.

Likes

Comments

Denna helg har helt fucking underbar. Efter att ha bokstavligen bott i biblioteket tillsammans med mina böcker, så var det oerhört skönt att få komma ut ur "juridikbubblan" och bara leva life. Nästa vecka blir likadan - biblioteket från morgon till kväll. Dessutom har vi ett förhandlingsspel, så vi får leka jurister och argumentera lite. Roligt det också.

Fredagen blev en girls' night out hos Morfar Ginko. Hade aldrig varit där förut, men det var mysigt och hade en trevlig atmosfär. Lördagen spenderades vid Trädgården på War Childs. Artister såsom Silvana Imam, Lilla Namo, Stor och Jireel uppträdde, och all vinst gick till krigsdrabbade barn. Väldigt rolig kväll! Idag blev det en casual stroll längs Hornstulls strand och dess marknad. Var glad att jag hann åka dit innan de stänger ner marknaden för i år.

Nu ska jag diska undan efter dagens food prep, läsa lite, planera inför veckan och slutligen kolla lite Community. Bra slut på en bra helg.

Morfar Ginko

Trädgården

Silvana Imam

Hornstulls marknad

Likes

Comments

Min nya hemadress är: biblioteket, västra avdelningen, plats 28. Den senaste veckan har jag och mina kursare bokstavligen bott i skolans bibliotek. På fem veckor ska vi ha ett förhandlingsspel, hur mycket seminarier och föreläsningar som helst, workshops, uppsatsinlämning och uppsatsopponering, flervalstentamen och essätentamen. Man känner lätt igen alla som går CC:n just nu - alla har ringar under ögonen, är frenetiskt stressade och har för tillfället inget socialt liv. Vid slutet av denna kurs kommer alla vara helt förstörda. Well, well, that's just being a law student, I guess.

Idag ska jag försöka skriva klart min uppsats, som snart börjar närma sig 15 sidor, och därefter ska jag och några andra åka till ett bokförlags flyttningsrea. Min dröm alltså. 20kr styck! Ikväll ska vi försöka glömma vårt tråkiga liv genom att dricka ett glas vin eller två. Eller åtta.

Summerar veckans känslor.

Likes

Comments

Höstkänslan är ju på topp iallafall, trots det växlande vädret. Denna lördag har jag varit verkligt lat. Jag har varken pluggat, tränat eller gjort något annat vettigt. Dock hjälpte jag till att kapa ner fyra träd i trädgården, so that's something I guess. Enligt mig så är lördagar till för att vara en aning lat, och bara ta det lugnt. Söndagar är min "get-super-organized-and-clean-everything"-dag, så då är det fartfyllt.

För er som känner som jag, att lördagar är till för att ta det lugnt, dricka lite te och äta en chokladstång eller whatever, så har jag ett filmtips. Höstens viktigaste film vågar jag påstå. Min absoluta favorit av alla slag - Angelina Jolie - har regisserat en ny film, som heter First They Killed My Father. Filmen är baserad på en true story, och den är hjärtskärande. Jag läste för något år sedan memoaren skriven av Loung Ung, om hennes liv och det hon upplevde och bevittnade under Pol Pot-regimen. Det är en otroligt viktig film att se.

Storyn: Intill dess att hon fyllt fem år bodde Loung Ung i Phnom Penh, som en av sju barn till en statstjänsteman. Hon var ett brådmoget barn som älskade stadens marknaden, rostade syrsor och att reta hennes föräldrar. Hennes vackra mor oroade sig över att Loung var en trubbelmakare, men hennes far visste att hon var en intelligent flicka. När Pol Pots armé Khmer Rouge (Röda Armén) attackerade Phnom Penh i april 1975, flydde Loungs familj från by till by för att dölja deras identiteter, deras utbildning och deras forna liv. Efter ett tag skiljde sig familjemedlemmarna, i ett försök att överleva. Loung hamnade i ett militärläger för föräldralösa och blev tränad som barnsoldat, medan hennes syskon blev sända till arbetsläger.

Denna brutala, hemska, hjärtskärande historia är en historia som alla bör ta del av. Filmen släpptes igår, och Angelina har samarbetat med Netflix, så för er som vill se den så finns den där, bara att kolla! :)

Likes

Comments

Fredaaaaag! Ännu en vecka av plugg, stress och kaos förbi. Still alive. Barely. Idag har jag påbörjat uppsatsskrivandet, vilket också är kaos. Att skriva uppsats är generellt roligt, men dess olika stadier varierar i rolighetsgrad. Just nu är jag i begynnelsestadiet, vilket innebär ett ton av papper över halva världen, mindmaps hit och dit för att försöka finna någon sorts struktur med allt. Därefter börjar skrivandet - och det är ju det som är kul. Jag har oturligen inte nått till skrivarstadiet ännu, vilket sucks. Well well, don't care. Nu är det fredag, och jag tar några timmars paus från allt. Spenderar fredagskvällen på bästa sätt - vinglas och god mat med underbara vänner. Cheers to the freakin' weekend!

Likes

Comments

Aaaaaand, it's Thursday folks! Dagen har varit som många andra dagar - det samma. Studier från morgon till eftermiddag, en springtur emellan för att få röra på benen, sedan hem igen för att läsa vidare om allt från bodelning till sekundosuccession. Juridik får det att snurra i huvudet. Man läser en huvudregel och tänker "okej, sounds reasonable. Jag fattar." Därefter kommer ett undantag till huvudregeln. "Okej, måste skriva upp det så jag kommer ihåg." Sedan kommer ett undantag till undantaget. "Wait a minute..." så går man tillbaka och kollar på huvudregeln och dess undantag. "Just, så var det." Slutligen läser man ett rättsfall som gör ett undantag från undantaget men som uppställer nya krav för undantaget till undantaget och samtidigt myntar en ny princip. Man fattar inget. Kaos. Allt är kaos.

Samtidigt, utöver alla böcker, rättsfall och annan doktrin som ska läsas till denna kurs, så måste vi juriststudenter även skriva en uppsats. Jag ska skriva en uppsats inom ämnet arbetsrätt. Ämnet arbetsrätt är väldigt brett, och jag har således många valmöjligheter. Mina främsta idéer är för tillfället att skriva om män och kvinnor i arbetslivet (om lika lön osv) och om religionsutövning i arbetslivet (t.ex. om diskriminering p.g.a. religion). Ska bli intressant - om än krävande - att påbörja skrivandet. But first, coffee.

Organiserat kaos, som man brukar säga. Jag har börjat tvivla på att något sådant finns.

Böckerna till Civilrätt C (6-veckorskurs). De vita böckerna utan text (like wtf?!) är arbetsrättsböcker.

Likes

Comments

En annan bra sak med hösten: en massa TV-serier - både nya och gamla - släpps! Jag lider för tillfället av det I-landsproblemet att jag inte har någon TV-serie att kolla på. Efter att ha pluggat i flera timmar är det skönt att bara chilla genom att tänka på annat och kolla en serie. Naturligtvis ska jag kolla på alla gamla serier som haft paus. Några jag kollar är How to Get Away With Murder, Grey's Anatomy (så hypeee), Suits, NCIS, Brooklyn Nine Nine och Modern Family. Jag har säkert glömt hälften.

Nedan listar jag några helt nya serier som har premiär under höstens gång. Är så pepp på dessa!


GHOSTED

Både Adam Scott och Craig Robinson är riktigt roliga, och jag kan inte tro annat än att denna serie blir rolig.

STORY: In the single-camera comedy, a cynical skeptic (Robinson) and a genius “true believer” (Scott) in the paranormal are recruited by The Bureau Underground to look into the rampant “unexplained” activity in Los Angeles — all while uncovering a larger mystery that could threaten the existence of the human race.

GOOD GIRLS

Jag tror denna show kan bli en serie som är lätt att titta på. Storyn låter underhållande, och när jag kollade trailern fick jag en "Modern Family"-vibe.

STORY: When three suburban moms get tired of trying to make ends meet, they decide it’s time to stick up for themselves by robbing the local supermarket at (toy) gunpoint. But when the manager catches a glimpse of one of them and the loot is far more than they expected, it doesn’t take long for the three best friends to realize the perfect getaway will be harder than they think.

TEN DAYS IN THE VALLEY

Låter rysligt spännande. Skåderspelerskan är suverän!

STORY: An overworked television producer and single mother in the middle of a fractious separation; young daughter goes missing in the middle of the night, Jane's world - and her controversial police series - implodes.

MINDHUNTER

Enligt mig är David Fincher en av dom bästa regissörerna i Hollywood, och att han hjälpte att producera denna serie gör att jag tror denna kommer vara svinbra. Storyn är inte heller helt fel!

STORY: David Fincher helped direct this grim-looking thing. Based on the book Mind Hunter: Inside FBI's Elite Serial Crime Unit, the show basically follows an FBI agent who figures out ways to hunt serial killers. If you're thinking, TV version of Se7en and/or Zodiac, you're probably not far off.

THE BRAVE

Jag har en svaghet för polis- och kriminalserier, och denna verkar vara väldigt lik Homeland - en av mina favoritshower.

STORY: A heart-pounding look into the complex world of our bravest military heroes who make personal sacrifices while executing the most challenging and dangerous missions behind enemy lines.

FOR THE PEOPLE

Naturligtvis måste jag ju avsluta med en jurist-relaterad serie! For The People verkar ha samma vibe som t.ex. The Good Wife och The People VS O.J. Simpson (som även finns på Netflix). Can't wait!

STORY: Set in the Southern District of New York (SDNY) Federal Court, aka "The Mother Court," the legal drama follows brand new lawyers working for both the defence and the prosecution as they handle the most high profile and high stakes cases in the country - all as their personal lives intersect.

Likes

Comments

Som juriststudent gäller det att ha en bra och effektiv studievana. På en och en halv vecka har jag avverkat sex böcker och läst ett ton av annat relevant material i förberedelse för en uppsats jag ska skriva. Man lär sig genom att läsa, visst, men om man läser mycket, så kan ju inte allt fastna. Ibland fastnar ju ingenting. Ibland kan man ju läsa en sida om och om och om igen och man sitter där som ett frågetecken. Jag har dock lyckligtvis en rätt bra studievana, och nedanför listar jag således 7 av mina bästa tips.

1. Flashcards. Behöver jag lära mig någon princip, något latinskt ord eller dylikt, så är flashcards det bästa alternativet. Så enkelt, och så effektivt. Mina favoritsidor: cram.com och quizlet.com.

2. Anteckna i marginalen/sidan av boken. Om man läser mycket är det som sagt svårt att komma ihåg allt, speciellt om det finns många detaljer. Att anteckna i marginalen och kort (väldigt kort) sammanfatta i samband med att man läser är KEY.

3. Efter att ha läst en sida — stanna upp. Gå inte vidare till nästa som om hjärnan vore på autopilot. Stanna upp. Ställ dig själv frågor: vad handlande denna sida om? Vad innebär detta begrepp? Varför fungerar det så? Vad var orsakerna till det? Om man bara läser som om man vore på autopilot så glömmer man lätt.

4. Mind maps! Är det många olika områden (som det är i juridiken) så är mind maps ett sätt att få en överblick över allt material, samtidigt som man repeterar och lära sig i samband med att man skapar den.

5. Anteckna för hand. Ibland kan det vara svårt, för ibland hinner man inte. Professorn babblar på i 120km/h och det finns ingen chans att man hinner skriva ned allt hen säger för hand. Scientific American säger dock att det är mycket effektivare att anteckna för hand.

6. Studera i en miljö som du kan fokusera i. Personligen så kan jag inte studera hemma — jag får inget gjort alls. Min favoritplats är i universitetsbiblioteket.

7. Använd en timer-app. Jag använder själv FlowTimer, och den fungerar perfekt. Jag klickar på "work session" och den räknar ned från 25 minuter. Därefter kan man välja om man vill ta en paus på 5 minuter eller fortsätta. Appen är baserad på "Pomodoro-tekniken " och hjälper en att hålla fokus. Man kan även se statistik och således se hur mycket man pluggar på en daglig, månatlig eller veckolig basis.


Work space inspo

Likes

Comments

Hösten börjar smyga sig på, och lika glad är jag för det. Visst, sommar är härligt med strand och sol, men enligt mig så för hösten med sig mys i massor. Att fika inomhus när det är kyligt och mörkt ute, att få gosa ner sig i en varm tröja och att få beundra alla fina färger. En av de bästa sakerna med hösten är ju naturligtvis modet — jag älskar att få inhandla kläder till hösten. Halsdukar hit, kappor dit. Love it. Jag var så pepp idag så jag skapade ett höstcollage i all hast. Som ni säkert kan se är black my happy color 〰

Tröja från Esprit // Byxor från Rag and Bone // Skor från Kendall + Kylie // Eye set från Bobbi Brown

Likes

Comments