Header

Hallojsan! Gissa vem som har sommarlov? JAG. Gissa vem som glömde bort att denna blogg existerar? OCKSÅ JAG. My bad. Juristprogrammet har sugit åt sig all min motivation och tid.

Den lycka och lättnad jag känner just nu går inte att beskriva. Detta år har varit det intensivaste, roligaste, mest utmanande och händelserika året jag varit med om. Jag stormtrivs på juristprogrammet, men just nu känner jag att ett sommarlov är välbehövligt för att få syssla med annat en stund och samtidigt att få rechargea batterierna inför nästa år (som lär bli ännu mer intensivt). 

Jag sitter just nu på Arlanda flygplats i väntan på flyget hem till Finland, där jag kommer att spendera största delen av sommaren. Jag satt och reflekterade lite på det gångna läsåret, och på allt jag lärt mig. Om det finns några (blivande) juriststudenter som läser min blogg, glöm för ***** sake inte följande:

1. Skippa inte lektioner. Lärarna kan vara astråkiga och jobbiga ibland, men mycket nyttigt diskuteras och gås igenom på lektionerna. Skippar du dem kommer du ligga långt efter. Låååååångt efter.

2. Fuska inte med läsningen! Läs allt. ALLT. Alla böcker, alla rättsfall (även Tingsrättens och Hovrättens domslut, inte enbart HD:s. Rättsfallen fastnar bättre då!) samt naturligtvis alla paragrafer.

3. Förbered dig inför seminarierna. Många professorer kör på "Sokrates-metoden", dvs. pekar på en slumpmässigt vald elev och ber den eleven svara på frågan. Inte roligt att inte kunna svaret då.

4. Festa. Läsandet och stressandet kommer att ta kål på dig om du bara ägnar dig åt skolan 24/7. Så, festa till det lite ibland, you won't die.

5. Disciplin is key. Det är bokstavligen nyckeln till allt. Om du inte strukturerar upp pluggandet så är du körd. I promise you.

6. Don't be a wise-ass. I varje klass finns den där "jag vet allt så jag kommenterar allt hela tiden fast jag borde hålla käften"-typen. Var inte den, please.

7. Tro på dig själv. På juristprogrammet finns det många ambitiösa, smarta och duktiga människor, vilket kan göra att man känner sig sämre. Dra nytta av det istället! Som Confucius sade, "if you're the smartest in the room, then you're in the wrong room." Alltså - du kan bara utvecklas om du stimuleras kunskapsmässigt.

8. Är inte juristprogrammet vad du föreställde dig? Trivs du inte? Hoppa av. Det låter kanske lite drastiskt, men ett flertal som jag känner har hoppat av. Man ska inte plugga något man inte älskar och brinner för. Plugga inte ett ämne om du hatar det, "bara för att."

9. Betygshetsen is real. Don't be a part of it. Den kommer att förstöra dig.

10. Gick tentan inte som du tänkt dig? Failade du ett delprov? Vet du inte vad du vill syssla med efter programmet? Försök att inte ta livet så hårt. Det blir lättare då.

Kom även ihåg att njuta av studietiden, den är golden! Detta var några saker jag kom på i skrivande stund. Nu ska jag borda planet hem - bye Stockholm!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Denna vecka har varit crazy, både studiemässigt, känslomässigt och vädermässigt. Ska bli så skönt att slappna av ikväll med ett (eller två) glas rosé med några goda vänner. 🍷

I tisdags skrev jag tentan i CA, som, om man ska tro de äldre studenterna, är den näst jobbigaste tentan på programmet. Kändes overkligt. Men, jag hatar dessa veckor efter tentan innan man får veta hur det har gått. Fy fan. Igår påbörjade vi även sista kursen på programmet för detta år. SISTA KURSEN FÖR I ÅR! Kan inte fatta det - allt har gått så snabbt. Första året på juristprogrammet är snart avklarat, like what the fuck. Kanske jag ändå blir jurist till slut.

Ikväll ska jag njuta och fira med några vänner på Söder. Älskar livet just nu. ❤️

Ett grått Kungsträdgården.

"Flärparnas krig", som våra professorer kallar detta fenomen.

Likes

Comments

Så skönt med helg! Eller helg och helg - nästa vecka bjuder juristprogrammet på tenta i Civilrätt A, så varje dag innan tentan spenderas i biblioteket. Paragrafer, principer, rättsfall, lingonpulp, jämkning, separationsrätt, vindikation, bilolyckor hit och järvar dit. En salig blandning helt enkelt, samt bjuder rättsfallen på en diversifierad och mångsidig läsning - man vet aldrig vad det kommer att handla om.

Jag och mina juristvänner kände idag att vi behövde en paus från tentapluggandet, och vi åkte in till stan på lite mat och drinks. Vi blev dock aningen panikslagna när vi insåg att endast två dagar återstår innan tentaskrivning. Så. mycket. Att. Läsa. Så, vi bestämde oss att alla åka hem och plugga istället. Roligt att vara juriststudent. Får festa nästa vecka istället.

Skulle kunna stanna här för alltid!

Likes

Comments

Här har det varit tyst. Tyst i över en månad nu. Oj så snabbt tiden går! Ska verkligen försöka ta tag i bloggandet, gillar verkligen att skriva, men allt studiekaos har den senaste månaden gjort att jag valt att prioritera studierna istället för bloggandet. Efter ett tag glömde jag dock bort att jag äger en blogg - shit happens.

Jag sitter just nu vid flygplatsen och väntar på flyget tillbaka till Stockholm. Flyget som tydligen, för ovanlighetens skull är försenat med en timme (notera sarkasmen. YES I'm looking at you, SAS). Påsklovet spenderades hemma i Finland, vilket har varit suveränt. Att få spendera tid med familj och vänner är verkligen guld värt, och det var minsann välbehövligt!

Nu väntar en veckas råpluggande tills den fruktade tentan i CA. Jag tror att jag aldrig varit så nervös inför en tenta förut. Därefter kommer sista kursen för i år, Civilrätt B (CB). Känns sjukt att det endast återstår 45 dagar kvar av detta läsår, och att jag nu officiellt är 20% jurist. En femtedel avklarad. Holy shit. Blir så jävla peppad!

Nu ska jag fortsätta sörpla i mig kaffe och invänta flyget tillbaka till verkligheten.

Några bilder från det gångna påsklovet.

Likes

Comments

Är en aning euforisk efter denna dag. Inte för något särskilt speciellt - det har bara vara en riktigt genuint bra dag. Jag och mina kursare hade en mock trial i Svea Hovrätt, vilket var både nervöst och roligt. Roligt att få besöka hovrätten samt ha en mock trial, men nervöst då det var två riktiga domare där också. Att plädera och att förhöra vittnen var verkligen underhållande, och samtidigt var det en boost för studiemotivationen att föreställa sig att man kan komma att befinna sig i just den rättssalen om fyra år!

När vi var klara gick vi ut och möttes av världens finaste solnedgång. Svea Hovrätt är belägen på Riddarholmen, så vi gick längs vattnet till T-banan och vyn var amazing. Känns så uppmuntrande att resterande delen av veckan kommer att vara solig. Uteplugg, here I come! Märkte idag att min varma vinterkappa är alldeles för varm och att det är dags att införskaffa en vårjacka - våren kommer tydligen mycket tidigare i Stockholm än vad den gör hemma i Finland. Så, i helg får jag utnyttjande en av mina talanger: att spendera studielånet. Yay.

Nu ska jag återvända till böckerna en stund innan nya kriminalserien Rebecka Martinsson kommer på tv. Jag vet inte riktigt än om jag gillar den serien eller inte, den kändes lite... märklig. Dock har ju bara ett avsnitt sänts än så länge, så kanske det blir bättre :)


Svea Hovrätt. Då man kom in fanns det fönster rakt framåt, varifrån man kunde se hela Stockholm över vattnet. Väldigt mäktig syn.

Riddarholmen.

Snap från rättssalen.

​Utanför Svea Hovrätt.

Likes

Comments

Återigen har bloggen fått ge vika för den hektiska vardag som präglat mitt liv de senaste två veckorna.. De senaste veckorna har bestått av läsande i stora mängder, förberedande inför nuvarande vecka, PM-skrivande och mycket annat.

Hela denna vecka har vi rättsförhandlingsspel, vilket är både lärorikt, tidskrävande och spännande. Det är verkligen roligt att få lite "hands-on experience" som är till hjälp i verkliga livet efter examen, och inte endast sitta med näsan i böckerna hela dagarna i fem år. Alla juriststudenter blir indelade i kärande, svarande eller domare. Vi får ett fiktivt case som vi ska förbereda oss inför, och sedan även plädera för i (riktig) domstol. Jag kom i kärandelaget, så vi inlämnade en stämningsansökan igår, och idag ska vi förbereda oss inför huvudförhandlingen imorgon. Så, imorgon pallrar jag och mitt dreamteam iväg till Svea Hovrätt för att utföra vår allra första riktiga plädering. Ska bli sjukt spännande! :)

Vi har även flera rättsfallskoncentrat och även ett PM som ska inlämnas denna månad, så utöver att hinna läsa och förbereda inför seminarier och dylikt, så skall man även hinna skriva. Och så kommer tentan förstås. Usch. Känner att stressnivån ökar påtagligt denna kurs - det är väl också därför den kallas för "väggen". Men, man får väl ta en dag i taget och bita ihop!

En positiv och glädjande faktor i allt detta studiekaos är ju våren. Blir så jävla glad varje gång solen är framme. Häromdan satt jag ute i två timmar och pluggade i solen, och det var såå härligt. Det är ju mycket trevligare att läsa om fordran och skuld ute i solen än inne i ett kvavt bibliotek! :) #positivitybitches

Snap från gårdagen.

En bild från mitt andra hem, biblioteket.

En till.

Stockholm förra veckan. Älskar denna stad!

Likes

Comments

Att lyssna på poddar måste ju vara något av det bästa och mest produktiva som finns. Då man ändå sitter i bussen eller på tunnelbanan så är det ju praktiskt att samtidigt lära sig något. Nedan har jag listat mina favoritpoddar som jag ofta lyssnar på.

Jag älskar att se, läsa och lyssna på allt brottsrelaterat, så denna podd är för mig ett måste. Spännande och aktuella ämnen. Rekommenderas dock inte på mörka kvällspromenader.

Hatten av för podden "Sanningens mammor" med Zara Larsson och Olivia Gateau. Roliga, pikanta ämnen, ärliga åsikter och ingen bullshit. Väldigt lätt att lyssna på. Sitter man dock i bussen eller på tunnelbanan så är risken stor att man plötsligt och oplanerat brister ut i skratt.

Podden för de allmänbildade, om saker som är värda att veta.

Som juriststudent så är ångest något som regelbundet återkommer (speciellt då i samband med tentaveckorna)... Denna podd framställer vettiga och användbara idéer om hur man ska hantera allt från stress till sorg. Absolut värt att lyssna på!

Som juriststudent är denna podd ett måste! Denna podd behandlar även den juridiska aspekten (från riktiga brottsmål), vilket innebär att man får höra klipp från till exempel förhör. Välkända advokater dyker upp i denna podd - ett exempel är Elizabeth Massi Fritz som var advokat i Bodenfallet. Väldigt spännande, och även denna podd behandlar aktuella ämnen.

Likes

Comments

Kom nyss hem från en långpromenad med morsan - vilket härligt vårväder alltså! Här i Finland då, såg att vädret i Stockholm inte var lika bra hahah. Jag försöker att verkligen njuta av att vara hemma nu, eftersom jag flyger tillbaka till Stockholm på söndag. Mars är fullspäckad med seminarier, föreläsningar, uppsatsskrivande och förhandlingsspel, så det gäller att ligga före i läsningen. Håller nu på med kontraktsrätten, och den är inte trevlig alls. Den är katastrofal. It's a total disaster. (*Trump voice*)

Det känns ändå på något sätt motiverande och uppmuntrande att man vet att det snart är sommar. Tanken på att ligga ute och sola, sitta och läsa utomhus, äta glass i sommarvärmen, simma och bara chilla. De tankarna gör ju att det inte känns lika tungt att komma sig upp på morgnarna. 🌞 #vardagsfilosof

Likes

Comments

Den senaste tiden har jag drömt mig bort till varmare ställen. Tänk, att få upptäcka nya platser och nya kulturer... Vintern börjar lida mot sitt slut och våren tar vid, men trots att soligare tider är på kommande så kan jag inte göra något åt att jag lider av resfeber. Jag har (nästan iallafall) bestämt mig att jag ska ut på åtminstone ett reseäventyr detta år. Det är väl till det man tar studielån, eller?Bara mitt schema tillåter så ska jag boka in en resa endera under våren eller under sommaren. En fråga återstår ju dock - vart ska jag åka?


Nej, nu får det nog bli en resa. Photo cred: http://handluggageonly.co.uk

Likes

Comments

Återigen har faktumet att jag innehar en blogg frångått mitt strama minne. I och med att vi enbart har föreläsningar i februari så tog jag tillfället i akt och åkte iväg till Finland igen, vilket är obeskrivligt härligt! Varför sitta i Stockholm och läsa då man kan plugga hemma?

De senaste två veckorna har varit fyllda av föreläsningar, seminarier, övningsuppgifter och mycket läsning, som vanligt. Den själslukande skadeståndsrätten slängde jag i väggen och började därefter fokusera mina resterande krafter på avtalsrätten som är (snäppet) roligare. Känns väldigt uppmuntrande att ha cirka 10 böcker som ännu ska genomplöjas. Det är väl bara att andas in och ta ett steg (eller en bok) i taget!

Jag tycker dock det är så skönt att det så småningom nalkas vår. Dessutom känns det så coolt att jag snart avklarat mitt första år på juristprogrammet! Jobbigt med värt.

Bästa med att vara juriststudent är ju att böckerna tar upp halva resväskan...

En mindre chock att komma hem från Stockholms plusgrader till Finlands -13. Fint är det ju dock!

Denna bild summerar mina känslor för juridiken de senaste två veckorna...

Likes

Comments