Header

Är en aning euforisk efter denna dag. Inte för något särskilt speciellt - det har bara vara en riktigt genuint bra dag. Jag och mina kursare hade en mock trial i Svea Hovrätt, vilket var både nervöst och roligt. Roligt att få besöka hovrätten samt ha en mock trial, men nervöst då det var två riktiga domare där också. Att plädera och att förhöra vittnen var verkligen underhållande, och samtidigt var det en boost för studiemotivationen att föreställa sig att man kan komma att befinna sig i just den rättssalen om fyra år!

När vi var klara gick vi ut och möttes av världens finaste solnedgång. Svea Hovrätt är belägen på Riddarholmen, så vi gick längs vattnet till T-banan och vyn var amazing. Känns så uppmuntrande att resterande delen av veckan kommer att vara solig. Uteplugg, here I come! Märkte idag att min varma vinterkappa är alldeles för varm och att det är dags att införskaffa en vårjacka - våren kommer tydligen mycket tidigare i Stockholm än vad den gör hemma i Finland. Så, i helg får jag utnyttjande en av mina talanger: att spendera studielånet. Yay.

Nu ska jag återvända till böckerna en stund innan nya kriminalserien Rebecka Martinsson kommer på tv. Jag vet inte riktigt än om jag gillar den serien eller inte, den kändes lite... märklig. Dock har ju bara ett avsnitt sänts än så länge, så kanske det blir bättre :)


Svea Hovrätt. Då man kom in fanns det fönster rakt framåt, varifrån man kunde se hela Stockholm över vattnet. Väldigt mäktig syn.

Riddarholmen.

Snap från rättssalen.

​Utanför Svea Hovrätt.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Återigen har bloggen fått ge vika för den hektiska vardag som präglat mitt liv de senaste två veckorna.. De senaste veckorna har bestått av läsande i stora mängder, förberedande inför nuvarande vecka, PM-skrivande och mycket annat.

Hela denna vecka har vi rättsförhandlingsspel, vilket är både lärorikt, tidskrävande och spännande. Det är verkligen roligt att få lite "hands-on experience" som är till hjälp i verkliga livet efter examen, och inte endast sitta med näsan i böckerna hela dagarna i fem år. Alla juriststudenter blir indelade i kärande, svarande eller domare. Vi får ett fiktivt case som vi ska förbereda oss inför, och sedan även plädera för i (riktig) domstol. Jag kom i kärandelaget, så vi inlämnade en stämningsansökan igår, och idag ska vi förbereda oss inför huvudförhandlingen imorgon. Så, imorgon pallrar jag och mitt dreamteam iväg till Svea Hovrätt för att utföra vår allra första riktiga plädering. Ska bli sjukt spännande! :)

Vi har även flera rättsfallskoncentrat och även ett PM som ska inlämnas denna månad, så utöver att hinna läsa och förbereda inför seminarier och dylikt, så skall man även hinna skriva. Och så kommer tentan förstås. Usch. Känner att stressnivån ökar påtagligt denna kurs - det är väl också därför den kallas för "väggen". Men, man får väl ta en dag i taget och bita ihop!

En positiv och glädjande faktor i allt detta studiekaos är ju våren. Blir så jävla glad varje gång solen är framme. Häromdan satt jag ute i två timmar och pluggade i solen, och det var såå härligt. Det är ju mycket trevligare att läsa om fordran och skuld ute i solen än inne i ett kvavt bibliotek! :) #positivitybitches

Snap från gårdagen.

En bild från mitt andra hem, biblioteket.

En till.

Stockholm förra veckan. Älskar denna stad!

Likes

Comments

Att lyssna på poddar måste ju vara något av det bästa och mest produktiva som finns. Då man ändå sitter i bussen eller på tunnelbanan så är det ju praktiskt att samtidigt lära sig något. Nedan har jag listat mina favoritpoddar som jag ofta lyssnar på.

Jag älskar att se, läsa och lyssna på allt brottsrelaterat, så denna podd är för mig ett måste. Spännande och aktuella ämnen. Rekommenderas dock inte på mörka kvällspromenader.

Hatten av för podden "Sanningens mammor" med Zara Larsson och Olivia Gateau. Roliga, pikanta ämnen, ärliga åsikter och ingen bullshit. Väldigt lätt att lyssna på. Sitter man dock i bussen eller på tunnelbanan så är risken stor att man plötsligt och oplanerat brister ut i skratt.

Podden för de allmänbildade, om saker som är värda att veta.

Som juriststudent så är ångest något som regelbundet återkommer (speciellt då i samband med tentaveckorna)... Denna podd framställer vettiga och användbara idéer om hur man ska hantera allt från stress till sorg. Absolut värt att lyssna på!

Som juriststudent är denna podd ett måste! Denna podd behandlar även den juridiska aspekten (från riktiga brottsmål), vilket innebär att man får höra klipp från till exempel förhör. Välkända advokater dyker upp i denna podd - ett exempel är Elizabeth Massi Fritz som var advokat i Bodenfallet. Väldigt spännande, och även denna podd behandlar aktuella ämnen.

Likes

Comments

Kom nyss hem från en långpromenad med morsan - vilket härligt vårväder alltså! Här i Finland då, såg att vädret i Stockholm inte var lika bra hahah. Jag försöker att verkligen njuta av att vara hemma nu, eftersom jag flyger tillbaka till Stockholm på söndag. Mars är fullspäckad med seminarier, föreläsningar, uppsatsskrivande och förhandlingsspel, så det gäller att ligga före i läsningen. Håller nu på med kontraktsrätten, och den är inte trevlig alls. Den är katastrofal. It's a total disaster. (*Trump voice*)

Det känns ändå på något sätt motiverande och uppmuntrande att man vet att det snart är sommar. Tanken på att ligga ute och sola, sitta och läsa utomhus, äta glass i sommarvärmen, simma och bara chilla. De tankarna gör ju att det inte känns lika tungt att komma sig upp på morgnarna. 🌞 #vardagsfilosof

Likes

Comments

Den senaste tiden har jag drömt mig bort till varmare ställen. Tänk, att få upptäcka nya platser och nya kulturer... Vintern börjar lida mot sitt slut och våren tar vid, men trots att soligare tider är på kommande så kan jag inte göra något åt att jag lider av resfeber. Jag har (nästan iallafall) bestämt mig att jag ska ut på åtminstone ett reseäventyr detta år. Det är väl till det man tar studielån, eller?Bara mitt schema tillåter så ska jag boka in en resa endera under våren eller under sommaren. En fråga återstår ju dock - vart ska jag åka?


Nej, nu får det nog bli en resa. Photo cred: http://handluggageonly.co.uk

Likes

Comments

Återigen har faktumet att jag innehar en blogg frångått mitt strama minne. I och med att vi enbart har föreläsningar i februari så tog jag tillfället i akt och åkte iväg till Finland igen, vilket är obeskrivligt härligt! Varför sitta i Stockholm och läsa då man kan plugga hemma?

De senaste två veckorna har varit fyllda av föreläsningar, seminarier, övningsuppgifter och mycket läsning, som vanligt. Den själslukande skadeståndsrätten slängde jag i väggen och började därefter fokusera mina resterande krafter på avtalsrätten som är (snäppet) roligare. Känns väldigt uppmuntrande att ha cirka 10 böcker som ännu ska genomplöjas. Det är väl bara att andas in och ta ett steg (eller en bok) i taget!

Jag tycker dock det är så skönt att det så småningom nalkas vår. Dessutom känns det så coolt att jag snart avklarat mitt första år på juristprogrammet! Jobbigt med värt.

Bästa med att vara juriststudent är ju att böckerna tar upp halva resväskan...

En mindre chock att komma hem från Stockholms plusgrader till Finlands -13. Fint är det ju dock!

Denna bild summerar mina känslor för juridiken de senaste två veckorna...

Likes

Comments

Jag som var så taggad på tisdagsvädret, och så blev det molnigt. Nåväl, vad gör det då jag ändå bara sitter i biblioteket och läser 8-10 timmar om dagen? Allmänt taggad är jag ändå. Jag läste nyligen klart alla rättsfall som vi ska ha läst till denna veckas seminarier, så det är skönt. Nu återstår bara att författa ett hyggligt rättsfallskoncentrat (typ en sammanfattning av ett rättsfall), så efter att ha lunchat färdigt så ska jag fortsätta med det. Man märker att denna kurs har ett betydligt hastigare temp än de tre tidigare kurserna. Den kallas ju också för "väggen", så det finns ju antagligen en orsak. Denna fredag har vi dock en grandios Gatsbyfest som kommer att bli väldigt festlig, så då får vi åtminstone för en stund glömma all stress som kursen bringar! 🎉

Vi har svinmycket att göra i skolan, men vi behöver inte vara på plats eftersom vi inte har några seminarier, så i februari passar jag på att smita hem, och jag får stanna i en månad. Fattar ni, EN MÅNAD? Ska bli så roligt! 😍

Glömde min lunchlåda. So sad. Kaffet kom jag dock ihåg!

Likes

Comments

Jag tycker söndagar är så himla mysiga. Jag älskar att stiga upp tidigt, dricka en kopp kaffe, se på Nyhetsmorgon, träna, städa och planera och förbereda inför veckan som kommer. ☕️

Jag har storstädat hela lägenheten - tvättat sängkläder, putsat ytor och golv, organiserat papper och böcker och hängt upp alla kläder (som legat på golvet den senaste veckan hehe)... Nästa vecka kommer att bli ganska intensiv, så jag tog tillfället i akt och förberedde mat inför nästa vecka.

Jag hittade världens underbaraste recept som galant står sig i kylen i 4-5 dagar, nämligen grekisk quinoasallad. En mix av quinoa, fetaost, paprika, tomat, gurka, rödlök, oliver, och sen lite olivolja, svartpeppar och salt ovanpå - enkelt, nyttigt och gott.

Nu ska jag fortsätta denna söndag med skolarbete (som vanligt)... Vi har sjukt många uppsatser som skall inlämnas denna kurs, så det är väl bara att börja på! 😊

Så enkelt och ekonomiskt smart att köra food prep på söndagar!

Bild från min springtur i lördags

Jag fann även ett slott under springturen. Inte varje gång det händer.

Likes

Comments

Idag får jag bara vara hemma, ta det lugnt och inte plugga... Just kidding, sådana dagar finns inte på juristprogrammet. LOL. 🙃

Idag har jag inga föreläsningar eller lektioner, men likväl sitter jag någonstans i det labyrintliknande Universitetsbiblioteket med näsan i böckerna. Vi har bara föreläsningar denna vecka, så det blir att förbereda inför det inkommande kaoset nästa vecka (och de följande 11 veckorna efter det...) Och nu dessutom har skadeståndsrätten åter igen uppträtt i mitt liv. Skadeståndsrätten är väldigt förbryllande, och den får både mitt liv och min självkänsla att krackelera och falla i tusen spillror. Jag gillar med andra ord inte skadeståndsrätten.

Idag har jag även införskaffat all kurslitteratur till CA:n, och är således 2500kr fattigare. Dock har jag inte köpt nya lagboken än... Long live law school! 🙌🏻

Skrivbordskaos

Boken är lika tråkig på insidan som den är på utsidan...

Hur skadeståndsrätten får mig att känna!

Likes

Comments

Alltså fan vad jag är lycklig. Och lättad. Och stolt över mig själv. Nu har jag och mina kursare avklarat vår första termin på juristprogrammet - det känns helt jävla underbart! 😍

Jag är så taggad på livet. Nya terminen innebär att jag får sälja alla gamla kursböcker samt min gamla lagbok, och istället köpa nya kursböcker och invänta att den nya lagboken släpps. Vi har endast föreläsningar denna vecka, så man behöver inte heller stressa inför seminarier. Jag kommer istället att spendera majoriteten av min tid i Universitetsbiblioteket. I februari har vi dessutom knappt något seminarium alls, så jag har en känsla att jag i dagarna kommer boka en flygbiljett back to Finland, yey!

Jag hade även som ett vagt nyårslöfte att jag skulle dels läsa mera, och dels lära mig språk. Så efter att ha läst klart Norwegian Wood igår så börjar jag nu med en bok på franska - Caligula av Albert Camus. Jag har ingen aning hur detta kommer att gå, men det får vi se.

Ovan ser ni alla kurser på juristprogrammet. Nu börjar jag på Civilrätt A!

Hejdå böcker!

Likes

Comments