Header

Yoga

Bilder fån tumblr


Var ska jag börja?

Jag började yoga för 4-5 år sedan, som rehab och mental träning för mina skador och inför tävlingar. I början var det jobbigt bara, tråkigt för jag fattade ingenting. Vad var grejen, ''hypen'' liksom. Jag tyckte bara det var kul för jag var vig och klarade det, men hur jag skulle andas eller aktivera olika muskler hade jag ingen aning om. Dock har det alltid fascinerat mig, yogan, meditation och deras syn på livet. När jag var på Malta hade de som ett ''yogaevent'' som jag deltog i och där förstod jag grejen.

''Jag måste vara vig för att göra yoga'' - ''Man måste meditera på morgonen'' - ''Jag kan inte yoga, för jag kan inte sluta dricka kaffe'' - ''Det är bara snygga tjejer som gör yoga'' - ''Det är för flummigt med plingande klockor och skit'' - ''Jag kommer bara att somna''

Dessvärre är detta en aktivitet med många myter och man har ofta förutfattade meningar. Har du någon av de ovanstående, släpp de tankarna genast. Tänk dig att personerna som utför yoga är precis som andra med intresse för styrketräning. Man dedikerar sin tid till att utföra en aktivitet och anpassar sin kost och övriga tid för att underlätta förutsättningarna för det man tycker är kul. Protein och bra mat är viktigt för tung träning, teer och ren mat tillhör det mer yogiska.


Hur ska jag börja?

Så länge du kan andas så kan du utföra yoga, så simpelt är det egentligen. Att bara ta två minuter, sätta sig ner och sluta sina ögon så yogar du, egentligen. Yoga betyder att ''förena'' och ''föra samman'', sen är tolkningen olika från person till person.


Är det jobbigt om man är otränad?

All träning är ju utmanande, vilket självklart yogan är med. Men det fina med yogan är att det är skonsamt kroppen eftersom man rör sig i takt med sin andning. Det finns olika typer av yoga, både lugnare, mer fysiska eller mer mentalt krävande. Yogan kan du även använda som ett sätt att släppa allt runt omkring dig, stressa ner och bara andas. Fantastiskt sätt att hitta sitt fokus, lugn och balans!


Var ska jag träna?

De flesta gym erbjuder idag yoga, och de flesta städer har yogastudios. Själv tycker jag SATS har väldigt många duktiga och erfarna instruktörer. Känner du dig inte redo att gå på en klass med andra personer ännu så hittar du videor i miljontal på youtube (ett exempel finner du nedan). Sök runt på google, det gjorde jag i början, på vad det inne bär, hur olika positioner ser ut osv. På Pinterest, Weheartit och Tumblr kan man hitta lätta flöden ofta lätta guider.


Hur kan träning, som yoga, vara avslappnande?

Delvis för att varje pass har en 5-10 minuters avslappning. Haha, skämt o sido. För det mentala, att du ska släppa allting runt omkring dig och fokusera på dig själv och hur du mår. Låta din kropp vara som den är och släppa idealen runt omkring dig. Inte tvinga dig för mycket utan låta det falla naturligt. Detta gör även på pass att tävlandet och prestigen försvinner, för du kan inte tävla mot någon att vara mest fokuserad inåt och andas i takt med dig. Hur det ser ut och vad andra tycker spelar ingen roll, hur det känns spelar roll. Självklart kan det vara utmanande fysiskt, du kommer bygga balans, muskler och jobba på din koordination samt vighet. Men det är när du utmanar dig själv på din nivå, som du utvecklas. Så kanske ä det värt att ge dig själv den timmen och se hur det känns. Faktiskt att släppa pressen om hur många kalorier du bränt och hur många kilon du lyft, utan hur mycket du kunde vara i nuet istället för utanför dig själv.
Likes

Comments

2016


September

I början av september startade jag min teoretiska PT utbildning samt min yogautbildning vilket var otroligt roligt. Hade väntat så länge och äntligen var det dags. Annars fortsatte jag att jobba på samtidigt som jag studerade fysisk anatomi, biomekanik, nervsystemet och kroppen på latin haha. Jag satte upp nya mål med min träning och tränade mycket kombinerat för att bli mer funktionell. Vet att det var mycket stress denna månaden med tyvärr... Kompisar började flytta runt så det var en del avskedsmiddagar dessvärre...Oktober

Mitt studerande och jobb fortsatte. Jag började träna mer styrketräning och även med PT. Hade en super utekväll (typ min första sedan februari) med några fina vänner. Min syster fyllde år och jag åkte återigen en del till Stockholm för SATS. Jag tog inte så mycket bilder under denna tiden då jag kunde jobba 16-22 ena dagen och börja 5.45-11,30 nästa vilket gjorde att jag mest fokuserade på sömn och att äta. I detta fortsatte min utbildning, men jag tyckte det var så kul att lära mig saker igen. Det var så också kul att träffa personer i så olika åldrar med samma intresse. Jag hade även en brunch som ''andra firande'' för de jag inte kunde träffa på min födelsedag, lagom med bara 3 månader senare :))November

Wow vilken månad detta var! Gjorde tentor, gick på auditions och pluggade något otroligt. I mitten åkte jag med tre andra tjejer till mitt andra hem, Paris. Vi gick från café till café, skrattade, pratade och åt. Det sammanfattar den resan väldigt bra haha. Hemma fick jag nytt ansvar på ett nytt center och började även mitt arbete som yogainstruktör vilket var otroligt spännande och läskigt.December

Jag vet verkligen inte var denna månaden tog vägen.... Jag har jobbat och tränat, typ. Firade endast en advent, annars var jag knappt hemma. Jag flyttade, fikade med vänner och försökte någonstans finna julkänsla. Året avslutades där förra börja, i Göteborgs skärgård, i min kärleks famn. För mig var 2016 otroligt händelserikt och jag är så tacksam för med- som motgångar. För folk som kommit och gått. Och jag är mer än redo för att se vad 2017 ska ge.


Likes

Comments

Tips, Mat


Socker. Det pratas så mycket om socker. Hela tiden och överallt. Om hur det påverkar oss psykiskt och fysiskt samt alla hälsorisker. När man väl har trillat dit så är det svårt att komma ur beroendet. För något så gott, så vanligt och som du hittar överallt. Som vi har ''unnat'' oss sedan vi var små. Att komma till insikten att man är beroende av något, lika farligt för sin hälsa som heroin så vill man reagera genast. Det svåra är hur man ska börja, och orka efter den första veckan när man förbjudit sig själv och livet kommer emellan.

Jag har själv flera gånger fallit ner i beroendet. Särskilt under stressiga perioder, när jag inte haft så mycket tid till att fixa mat osv. Särskilt då jag hela mitt liv älskat sötsaker och godis haha, och började redan när jag var 10 att köpa lite godis varje dag efter skolan. Sedan ökade det när jag fick handla i skolcaféet, gick till ica på rasterna osv. Mitt småätande började redan när jag var liten och ökade med åren, i stora delar av gymnasiet åt jag minst en delicatoboll per dag. Detta trots att jag älskar träning, älskar kost och hälsa. Jag har tävlat på elitnivå och gått på kostscheman. Jag har alltid haft suget efter socker. I våras lyckades jag efter mycket möda bryta mig loss, när jag flyttade hem från Paris och kände en sådan skillnad i mig själv efter tiden i Paris med en sådan annan kost. Två månader senare var jag ''fri'' och kunde äntligen ha en vardag utan att socker i olika former i mitt bakhuvud.

Nu efter jul kan jag tänka mig att det för många är svårt att släppa julens alla godsaker då man under en tid haft julbord och nyårsfirandet. Att gå tillbaka till vardagen blir automatiskt lite svårare. Därför har jag satt ihop 5 tips för att kunna släppa sitt sockerberoende. Inledningsvis vill jag säga att det tar 21 dagar att skapa en ny vana, efter tio dagar vänjer sig din kropp och den tredje dagen är alltid den jobbigaste när du gör ''stora'' förändringar. Kanske ditt mål eller nyårsmål är 30 dagar sockerfritt, vänta inte längre då. Steg ett är sjävklart alltid att bestämma sig, men dessa förändringar gör dina förutsättningar mycket lättare.


1. Tillför mer protein och fibrer i kost samt ät stabila mellanmål

Se över din kost. Se om du har någon brist på något, det är då sockerberoendet kickar in. Din kropp vill täcka upp med något snabbt, lätt och gott. Exempel på bra mellanmål är ägg, kvarg, kaseinpulver, naturella nötter m.m.


2. Ät en stabil frukost

Äter du inte frukost alls idag så börja med det. Äter du frukost och kanske korrigera lite. Få med som på punkten ovan, mer protein och fibrer. Jag själv föredrar gröt, gärna med äggvita eller proteinpulver i, eller ett ägg vid sidan. En stabils grund och start hjälper kroppen senare.


3. Drick vatten

Att ha vätskebrist påverkar din kropp mer än du tror. Man kan bli svullen eller tutorkan. Båda kan resultera i att din aptit ökar, eller sötsuget. Sikta, som det står överallt haha, på ca 8 glas vatten om dagen. Drick även vatten när suget kommer.


4. Undvik sådant som kan trigga

Det kan vara alltifrån tillfällen, mat eller personer. Men när det gäller mat så är det främst snabba kolhydrater och söta saker (pasta, godis, sötsaker, flingor, vitt bröd, torkad frukt, halvfabrikat osv). Vissa livsmedel innehåller dolt socker (exempel finns längre ner)


5. Var ärlig mot dig själv och ha förståelse

Gå inte in så hårt mot dig själv. När suget kommer så tänk igenom vad det kan bero och vad det är, exempelvis om du inte ätit på ex antal timmar eller om det är emotionellt. Tro på dig själv, du klarar detta!


Exempel på gömt socker

Stor kaffelatte: ca 6,5 bitar.

En påse tacokrydda: ca 4,5 bitar.

250 gram smaksatt kvarg: ca 6 bitar.

1 drink (Cosmopolitan): ca 7,5 bitar.

100 gram yoghurtgodis, ananas: ca 22,5 bitar.


Likes

Comments

2016

Maj

Maj bjöd oss på västkusten på helt fantastiskt väder. Redan under kristi himmelfärd så hade vi middag med grill utomhus. Verkligen helt otroligt va fint det var. Det blev båtturer och picknickar i parker. Vet att jag promenerade en del i Slottskogen. Sen var det baldax vilket var en så bra kväll. Det var så kul att alla var så fina och gått in för det, man var laddad för studenten som inte var långt borta och vi hade verkligen superväder. Kunde inte varit mer nöjd med min klass under dessa 3 år <3 Summerburst kom även vid månadsskiftet maj/juni som jag firade tillsammans med kompisar och min kärlek. Samtidigt hade man slutspurten i trean och såg äntligen slutet, så var denna månaden magisk.

Juni

Sista skivorna innan den stora dagen hölls. Sedan kom en av de lyckligaste dagarna i hela mitt liv. Studenten. Som jag sa tidigare, jag hade en så bra klass som jag saknar enormt. 4.30 startade vår champagnefrukost och dagen avslutades vid 4 när jag och J trillade in efter studentfesten. Annars fortsatte denna månaden på samma sätt som maj med trevliga kvällar med kompisar och träning, men skolan blev nu utbytt mot jobb. I slutet av juni åkte jag tillsammans med mamma och min syster till Kroatien, mer om det i juliiii.

Juli

Kroatien var helt fantastisk i juli, och varmt haha! Vi spenderade en vecka i Brela vilket var jätteskönt. Inget jobb/skola, stress eller liknande. Tror jag läste ut 4 böcker den veckan haha. Mamma och jag yogade in mornarna på stranden och spenderade resten av dagarna där, eller i Baska Voda. När jag kom hem firade jag min älsklings födelsedag men även vår årsdag. I slutet fyllde jag 19 vilket jag firade med kompisar först på Scandic Rubinen och sedan avslutade med flera i Lindome.

Augusti

Vi hade väldigt ostadigt väder i augusti kommer jag ihåg. Jag började jobba mer på samma SATS center som sedan blev till mitt hemcenter. Jag åkte mycket båt nu med och ville verkligen få ett bra avslut på sommaren då jag visste att en intensiv höst väntade mig. Åkte till Stockholm två vändor med jobbet vilket var så roligt, utbildningar och kick-offer. Min sommar var, trots mycket jobb, jättebra. När jag ser dessa bilder längtar jag verkligen tillbaka...

Likes

Comments

Recept

Att göra granola hemma är enligt mig ett jättebra sätt att kunna smaksätta sin yoghurt/kvarg/smoothie med bra saker. Man kan kombinera på så olika sätt med olika frön, nötter, torkade frukter, kryddor och gryn. Detta tycker jag även kan vara en fin present och blev 2016s julklapp från mig till min farmor och farfar. Jag brukar använda ögonmått och preferens när jag gör min granola beroende på smak och humör så måtten nedanför är ett exempel. Just detta receptet har vanilj, kanel och kokos som framträdande smaker och blev verkligen såå god.


Gör såhär;

Sätt ugnen på 150C över- och undervärme

Blanda först ihop följande i en bunke och sprid ut på en plåt med bakplåtspapper

 • Havregryn (helst glutenfria) 2,5 dl
 • Pumpafrön 1,5 dl
 • Solroskärnor 0,75 dl
 • Linfrön 0,5 dl
 • Hasselnötter
 • Sötmandlar
 • Kokosflingor 1 dl


Smält och blanda samman följande ingredienser i en kastrull och ringla därefter över de torra ingredienserna på plåten plåten.

 • Kokosolja 0,7 dl
 • Honung / Agave sirap 0,6 dl
 • Vaniljextrakt / Vaniljpulver 5 droppar/ 2-3 tsk
 • Kanel


Rör runt så både de torra och ’’blöta’’ ingredienserna är lika fördelade och ihop blandade. In i ugnen 8min, rör runt och sprid ut på nytt för ca 8 min till (beror på ugn så håll ett öga på den).


Likes

Comments

2016

2016 var för mig ett väldigt händelserikt år. Även fast det såklart var motgångar som medgångar så tycker jag att det i sin helhet var bra. Ser tillbaka på det gångna året och känner mig verkligen stolt över allt som hänt. Min resumé blev lite senare men det gör ju inget.Januari

Den 2 januari flyttade jag till Paris för min praktik som nämnt tidigare. Denna månaden är antagligen en av de bästa jag haft. Det var ett stort steg att bo utan föräldrar, lämna tryggheten i Sverige, skolan, min älskling... Men samtidigt så upplevde jag så mycket, lärde mig stå på egna ben och hade helt enkelt så otroligt roligt. Vår vardag var lite jobb, mycket middagar, sightseeing och mål att leva som en parisare.


Februari

Vår underbara vardag i Paris fortsatte. VI fick besök av Alice och Jenny under en weekend så vi passade på att turista extra mycket. I slutet av månaden kom vi hem och jag fick äntligen träffa familj, vänner och J. Dessvärre slutade jag ta bilder i samband med att jag kom hem...


Mars

Som sagt så blev det inte så många bilder efter hemkomsten. Kommer ihåg att jag var så glad att träffa nära och kära, men saknade Paris så otroligt. Var på spa två gånger, en gång med min kärlek och en med mamma och syster. Ena dagen snöade det och nästa var det soligt och plusgrader. Skolan var väldigt intensiv och jag var väldigt stressad, även 100 dagars hände. Jag firade även mammas födelsedag, vilket var samma helg som påsken.


April

Äntligen blev vädret bättre och vi kunde äntligen sitta ute och äta glass i solen på rasterna haha. Skolan var jättejobbig vet jag och jag mådde ganska dålig av all press. Uteserveringarna öppnade när vädret tillät och trots 11 grader (?!) så satt vi i solen och njöt haha, hur typiskt svensk hahah? Jag spenderade massa tid med J och vi gjorde det mesta ihop, från skola till träning.

nästa del kommer senare i veckan

Likes

Comments

Tanzania & Zanzibar 2017

Just nu sitter jag på planet på väg till Tanzania, för att sedan ta mig vidare till Zanzibar. Där jag ska vara tillsammans med min kärlek, hans bror + flickvän samt kusin. Vi kommer bo med lokalbefolkningen i en bungalow vilket känns så coolt, istället för att få turistversionen, men återkommer mer när jag vet. Planen är att äntligen få semester och vila, åka på utflykter och lära sig att surfa (försöka iallafall). Jag kommer stanna i ca 10 dar för att sedan åka vidare medan J stannar. Detta kommer bli helt fantastiskt.

Likes

Comments

Vardag

Hej på er! Hoppas ni haft en fin fredag och lördag, det har jag haft. Efter jobbet igår plockade J upp mig och vi begav oss mot Sankt Jörgen Park. Vid 16 hade vi vår sparitual som jag tror är speciell för just Sankt Jörgen. Vi valde purify, har gjort några av dem tidigare och tycker verkligen det är så härligt och mysig grej att göra ihop. På kvällen åt vi trerätters och pratade om allt möjligt och somnade ganska tidigt, helt slut haha. Idag passade vi på att ta tid på oss och njöt av deras ''swaysängar'' med utsikt över en del av närområdet. Det har varit extra mysigt att det varit snö ute när man tittat ut, var i utomhuspoolen osv. Vi avslutade med en rawfood lunch och ett bröstpass (töntiga som tränar på spa). Har haft det jättebra och under kvällen nu bara jobbat. Nu ska jag strax sova och ladda upp batterierna för imorgon. Sov gott

Likes

Comments

Vardag

Efter lite trigger point och kettlebell klass så känner jag mig ändå ganska nöjd med dagen. Har blivit mycket inhandling inför resan idag i form av bars, böcker, solkräm osv haha. Min dag avslutades på middag tillsammans med min älskling med familj på en restaurang i Majorna. Det var jättehärlig stämning och maten var supergod (trots att min risotto ser ut som gröt på bilden ovan haha). Imorgon blir det spontanjobb trots att det är röd dag och sedan ska jag och J på spa. Ska bli så härligt. Egentligen var det menat som vårt avsked då jag från början inte skulle med på resan, men nu blir det som extra vardagslyx. Ibland har man det för bra. Just nu planerar jag inlägg som ska läggas ut medan jag är borta så det inte blir tyst allt för länge här haha. Vi hörs imorgon hoppas jag, sov gott och må gott.

Likes

Comments

Paris

.. gjorde jag min första dag på H&M i Paris. Dessa bilder är tagna exakt på dagen för ett år sedan. SJälvklart mycket mat eftersom det var Paris (och jag haha). Under två månader i början av 2016 åkte jag tillsammans med Isabel, som senare blev till en av mina närmre vänner, ner till Paris och gjorde vår praktik. En vardag och tid som jag saknar oerhört mycket varje dag (och som i princip hela min instagram handlar om...). Så januari och februari kommer för min del bli mycket recap här.

Likes

Comments