Denna rätt är prefekt om man har överbliven tacofärs kvar och inte vet vad man ska göra med den.

Jag gjorde ca 6 portioner

900g potatis
850g tacofärs
2 dl mini creme fraiche 
0,5 dl tacosås (utan tillsatt socker)
0,5 dl tomatkross
salt
peppar
1/2- 1 vitlök
mozzarella
persilja

sallad

Värm tacofärsen i en stekpanna och tillsätt creme fraiche, tomatkross, tacosås, salt och peppar.
Skär potatisen i tunna skivor och lägg hälften i en ugnsform.
Häll över ”tacosåsen” och lägg på resten av potatisen.
Ställ formen i ugnen i ca 50-60 min i 200 grader.
När det är ca 15-20 min kvar tar du ut formen och toppar med mozzarella.
När gratängen är klar klipper du över lite persilja.
Servera detta med en sallad eller varför inte guacamole?😄

Finns ett recept på guacamole på bloggen!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hur gått är det inte med en värmande gryta till middag när det är kyligt ute? Detta är en blandningen mellan kalops och köttgryta (egentligen vet jag inte vad skillnaden är, skulle tippa på att de ena fått ett namn bara). Iallafall så ger jag er nu receptet på denna gryta.

Receptet är gjort för fyra portioner

560g nötkött (grytbitar)
1/2 lök
två morötter
ca 5dl vatten
ca 1-1 1/2 dl grädde (4%)
kalvfond
soja (inget måste men ger fin färg)
sambal
kryddpeppar
lagerblad
salt
peppar
paprikapulver

potatis
sallad

Skala och skär morötterna och löken.
Stek köttet så att det får fin färg.
Tillsätt lök, morötter, kalvfond, paprikapulver, peppar, salt, lagerblad, kryddpeppar, sambal och låt fräsa någon minut.
Tillsätt sedan vatten så att det precis tecken köttet och låt koka upp.
Skumma av om det behövs.
Låt sedan sjuda med lock tills köttet är mjukt ca 1 1/2 h.
Häll i grädden och soja samt smaka av med mer kryddor.
Koka ihop och servera med kokt potatis och grönsaker.

Likes

Comments

Hur gott är inte detta? Egentligen vet jag inte riktigt hur man äter pulled chicken men va sugen på både detta och coleslaw så fick bli denna kombo.💁🏼

Båda dessa saker är sjukt lätta att göra bara man har lite tålamod!

Pulled chicken (ca 3 portioner)

360g kyckling file
1,5 dl barbecuesås (slender chef)
1/4 lök
1 dl vatten
salt
peppar
paprikakrydda

Stek kycklingen i en ugnssäker gryta med lock tills kycklingen fått fin färg och krydda med salt, peppar och paprikapulver.
När kyckling fått fin färg tillsätter du resten av ingredienserna och ställer kycklingen i ugnen med lock i ca 2 1/2 h i 140 grader.
När kycklingen är klar delar du den med två gafflar och sen är det bara att äta.

Farmors coleslaw

1/4 - 1/2 vitkålshuvud
2 morötter
1/4 - 1/2 rödlök
2 dl mini creme fraiche
2 msk lättmajonäs
fransk senap
salt
peppar

Riv vitkålen med osthyvel.
Fin riv moroten med rivjärnet och finhacka rödlöken.
Blanda alla ingredienser i en stor bunke och låt stå en timme innan det ska ätas.

Likes

Comments

Inatt vaknade jag av att jag hade superont i halsen och bestämde redan då att det inte skulle bli någon träning idag.
När väckarklockan ringde 9:30 så hade jag både ont i halsen och i huvudet och valde att sova ut. Stället vaknade jag typ kvart i två på eftermiddag?! Brukar aldrig sova så länge på dagen (somnade 23) så va tvungen att ringa och fråga mamma vad klockan faktiskt va då jag inte litade på min egen. Tur så hade jag förberett massa mat igår så behövde inte laga en hel maträtt utan körde bara in lite potatis i ugnen.

Gillar verkligen inte att sova bort hela dagen, allt blir helt fel och man får ingenting gjort.. särskilt inte när man börjar jobba tjugo i fyra. Men jaja antagligen behövde kroppen den mängden sömn så får leva med det haha.

Igår så fixade jag iallafall 13 portioner mat. Men recepten på dessa kommer ut i veckan då ni får se vad jag ska käka.😏

Likes

Comments

Denna kladdkaka är inte lika söt som en vanlig kladdkaka då den inte innehåller vitt socker. Men denna blev ändå riktigt god så kommer lätt göra den fler gånger!🙌🏻

4 ägg
100g kokosolja
8 msk grädde (valfri sort)
8 msk sukrin gold (för en sötare kaka går det att byta ut någon/några msk socker till honung)
4-6 kakao
4 krm vaniljpulver
2 2/3 dl mandelmjöl

Blanda alla ingredienser i en bunke.
Häll smeten i en springform och ha i ugnen ca 15-20 min (175 grader).
Den ska fortfarande vara kladdig i mitten då den kommer stelna till sig när den svalnat en stund.
Ät ljummen med bär och eventuellt lite grädde.👅

Likes

Comments

Jag gjorde 5 portioner av detta så att det skulle bli lite matlådor.
Ska testa ett tag och laga mer än bara två portioner mat för att se om jag gillar det eller om jag kommer tröttna på maten.

600g kyckling
4 dl matlagningsgrädde (4%)
1 dl vatten
1/2 paprika
en näve champinjoner
curry
cayennepeppar
1/4 purjolök
kyckling fond
salt
peppar

Stek kycklingen klar, tillsätt sedan purjolök och champinjoner.
Stek lite till innan du tillsätter alla andra ingredienser (utom paprika)
Lägg sist i paprikan och låt bli varm men inte mjuk då jag gillar när de är krispiga.

Detta serverade jag med ris och bladspenat.
Men det skulle vara lika gott att lägga spenaten direkt i grytan samtidigt som paprikan.

Likes

Comments

Dessa lussebulle innehåller inget vanligt vitt socker utan är istället sötad med honung och sukrin gold.

1 ägg
30-35g kokosolja
1/4 paket jäst (matbröd)
1 1/2 dl lättmjölk
1 1/2 dl potatismjöl
1 dl rismjöl
1 dl havremjöl (eller finmixade havregryn)
2 msk sukrin gold
1 1/2 msk honung
1g saffran
1 tsk xantangummi
1 krm vaniljpulver
1 krm salt

ägg
russin

Blanda alla torra ingredienser.
Värm mjölken fingervarm och blanda ner jäst, saffran, honung och vaniljpulver. Låt jästen lösas upp i mjölken.
Blanda sedan i mjölksmeten bland de torra ingredienserna samt ägget och oljan.
Vispa smeten med elvisp en stund och häll i en sprits.
Spritsa ut lussebullarna på en plåt, blir mellan 8 och 10 stycken och låt jäsa utan någonting över i ca 1h 30 min.
Pensla sedan över ägg och dekorera med russin.
Grädda bullarna ca 10 min i ugnen i 200 grader.
Låt bullarna svalna helt innan de läggs i påse om de inte ska ätas direkt då de annars gärna sjunker ihop och blir lite platta.

För den som är händig med spritsen så kommer lussebullarna bli betydligt finare än mina klumpar.😂

Likes

Comments

Dessa plättar är sååå goda, och superlätta att göra!! Rekommenderas starkt som mellanmål🙌🏻

3 portioner, 8-10 plättar (för mig), men för den hungriga så är detta troligtvis två portioner.

250g supermini keso
2 ägg
1 msk fiberhusk
salt
bär
kokosolja

Vispa äggen lätt med en vanlig handvisp.
Tillsätt keso, salt och rör runt.
Häll sist i fiberhusken och vispa en liten stund.
Låt smeten sedan stå i ca 3 minuter innan man steker plättarna.
Stek dem gyllenbruna i lite kokosolja och toppa med bär.

Likes

Comments

Nu i höst/vintertider är detta en mycket populär dryck. Egentligen vet jag inte hur bra den faktiskt funkar mot förkylningar och trötthet men det är ju en fräsch start på morgonen.

Jag ägde tyvärr ingen flaska så hällde upp mitt i små burkar istället.

200g ingefära
4 citroner
8 dl vatten

Skölj och riv ingefäran grovt. Jag hade skalet kvar men för den som vill får gärna skala den innan. Lägg ingefäran i en kastrull och häll på vattnet.
Låt den sedan sjuda i ca 20 min. Om den börjar koka så försvinner vissa nyttigheter.
Sila sedan bort ingefäran och låt svalna något medans du pressar citronerna.
Tillsätt sist citronvätskan och låt svalna ytterligare innan den hälls upp på flaska.

Passade även på under lediga veckan att julpynta. Dels för att det är så mysigt med stjärnor, adventsljusstakar och tomtar men även för att jag börjar jobba igen på första advent och vill slippa stressa med detta innan nattjobbet.

I alla år har jag alltid haft någon form av adventskalender och oftast i godisform. (Men blir aldrig för gammal för sånt här, då det är super mysigt!!)
I år blev det istället en te julkalender i supersöta vantar och längtar redan till första december så att jag får provsmaka då de luktar fantastiskt!!😍

Vad har ni för adventskalender i år?

Likes

Comments

Fortsätter med att försöka hålla förkylningen i schack genom en stark tomatsås med mycket vitlök och sambal.🙏🏻

70g couscous 

260g köttfärs 

2,5 dl tomatkross

2 msk tomatpuré 

1 dl vatten 

2 tomater 

1/2 lök

1 vitlöksklyfta 

sambal

1/4 köttbuljong (utan tillsatt socker)

1/4 grönsaksbuljong (utan tillsatt socker) 

peppar

salt 

paprikakrydda

oregano

basilika 

persilja 


Detta är en snabb variant på köttbullar som består av enbart kött. Kryddade ej dessa heller då de kommer koka med i tomatsåsen.

Börja med att rulla köttbullarna och hacka lök och tomat. Steka nästan klart köttbullarna och tillsätt sedan löken och vitlöken.
Fräs dessa gyllen.
Tillsätt alla andra ingredienser och låt koka ihop en stund.
Under tiden tillagar du couscousen enligt anvisningarna på förpackningen.
När couscousen är klar kryddar du den med persilja, salt och lite peppar.

Likes

Comments

Vaknade idag med huvudvärk vilket jag nästan aldrig har, men det beror säkert på att jag har en lite förkylning i kroppen. Därför ville jag ladda upp dagen med mycket vitaminer så skippade gröten.

75g keso (för fylligare konsistens)
75g vanilj yoghurtkvarg
blåbär
hallon
björnbär
havregryn
all bran
müsli (utan tillsatt socker)

Mixa keson, kvargen och bären till en slät smet och toppa med havregryn, all bran och müsli.👅

Denna avnjöts i sängen tillsammans med filmen jag började kolla på igår innan promenaden till jobbet.
Har börjat gå istället för att cykla eftersom växlarna krånglar, vilket gör det skit jobbigt att cykla när den fastnar på tex 7 växel (vilket alltid händer...)
Hoppas alla får en toppen tisdag och att veckan går fort!! Själv har man 5 dagar (49h) kvar att jobba efter denna dag.💁🏼

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

70g ris
260g kyckling
200g paprika (jag hade flera färger)
1/4 lök
100g bambuskott
lime
chili
soja
1/2 kycklingbuljong
paprikakrydda
1/2 vitlöksklyfta
curry
peppar
ingefärskrydda
1 msk tomatpuré
3,5 dl vatten
1,5 msk sweetchili sås

Börja med att dela kycklingen och hacka grönsaker, lök och chili.
Stek därefter kycklingen klar och krydda med curry och paprika krydda.
Tillsätt sedan lök, vitlök och stek gyllene.
Häll därefter på vatten och allt annat förutom grönsakerna.
Låt koka ihop och lägg sist i grönsakerna.
Tillaga så att bambuskotten blir klara med att paprikan fortfarande är krispig.
Under tiden kokar du riset enligt anvisningarna på förpackningen.

För mer fett kan man tillsätta lite goda nötter.🙌🏻


Likes

Comments

Har ni testat denna kombo med havregrynsgröt, keso, äpple och massa kanel? Om inte gör det🙌🏻

1 dl havregryn
1,75 dl vatten
1/4 äpple
150g supermini keso
kanel

Gör gröt av havregrynen och vattnet.
Hacka äpplet i bitar.
Toppa gröten med äpple, keso och massa kanel.
Istället för äpplebitarna är det också gott med hemmagjord äppelmos (recept här 

).

Likes

Comments

Denna soppa blev så gooood att jag måste göra den snart igen!!👅 Den är även superlätt att göra.

290g potatis
280g torsk
15g räkor
5dl vatten
1/4 lök
2 dl passerad tomat
1 dl krossad tomat
1,5 msk tomatpuré
dill
citron
sambal
skaldjursfond
1/2 grönsaksbuljong
peppar
vitlökskrydda

Börja med att hacka potatisen och löken i bitar.
Stek löken gyllene och tillsätt vatten.
Antingen kan du koka med potatisen nu men jag valde att koka den för sig.
Tillsätt tomatpuré, passerad tomat, krossad tomat, fond, buljong, kryddor, dill och citronsaft. Låt koka hop.
Sänk där efter värmen och låt fisken sjuda tills den är klar.
(Tillsätt potatisen om du kokade den bredvid)
Servera detta med räkor och lite extra dill.

Potatisen går att byta ut mot annan kolhydratkälla som tex hemmagjort knäckebröd

Likes

Comments

Om man vill äta en nyttigare tacos (alltså välja bort tacochips/ skal/ bröd mm.) kan det vara svårt att få i sig tillräckligt med kolhydrater. Därför tänkte jag bjuda på ett tips till er tacoälskare, quinoatacos!!
Det smakar precis som ”vanlig” tacos bara att du får i dig mer kolhydrater. (I love my carbs!!👅)


300 g valfria grönsaker (gurka, röd/gul paprika, spenat, ruccola, soltorkad tomat)
4 msk tacosås (utan tillsatt socker)
260 g nötfärs
74 g quinoa
1-2 msk tomatpuré
tacokrydda (spice master)
ev. salt

Stek köttfärsen klar.
Krydda sedan med tacokrydda, tomatpuré och eventuellt lite salt.
Häll vatten på färsen.
Häll på quinoan och låt koka med färsen till quinoan är helt klar. Man kan behöva fylla på vatten under tiden men ta lite i taget. Man vill ha en hyfsat torr färs när man äter alltså ingen soppa😉.
Servera sedan allt med tacosås.
För mer fett går det att göra en egen guacamole (recept finns här) eller använda mini créme fraiche.

Likes

Comments

Hur gått är inte med en värmande kopp latte?
Detta är ett väldigt enkelt sätt att göra en nyttigare variant. Dock är den gräddiga varianten fortfarande lite godare men denna duger gott och väl😉

1 kopp kaffe
20g vaniljproteinpulver
0,5 dl vatten

Koka kaffet enligt anvisningarna.
Blanda vatten och proteinpulver till en slät smet och häll på kaffet.
Rör runt och drick!😌

Likes

Comments

När man gör en soppa kan det vara svårt att få i sig tillräckligt med kolhydrater om man inte väljer att ha potatis eller någon annan sådan källa i. Därför tänkte jag visa ett lätt recept på matigt bröd (utan jäst) som man kan ha till istället.

4 portioner bröd:

70g mathavre

70g bovete

(Går att ha enbart bovete eller mathavre)

1 tsk pofiber

1,25 dl vatten

1/2 msk bakpulver

salt/brödkrydda/ eller någon annan rolig krydda

Mixa bovetet och hathavren till mjöl. Jag brukar använda blendern.
Blanda mjölet med kryddorna, pofiber och bakpulvret.
Tillsätt sist vattnet.
Smeten kommer vara kladdig men klicka ut den (ca 4 högar) på en bakplåtspapper och ha den i ugnen 12-15 min i 200 grader.
Jag valde att ha mager skinka, ruccola och paprika på mitt bröd när jag åt det.

Köttsoppa:

130g köttfärs

6 dl vatten

1 dl tomatkross

1/2 dl passerad tomat

40g lök

40g paprika

100g vitkål

1 cm röd peppar

1 msk tomatpuré

köttbuljong (utan tillsatt socker)

peppar

paprikakryddar

basilika

dijonsenap

sambal

Hacka vitkålen, löken och fräs den.
Tillsätt köttfärsen och stek den klar.
Krydda med paprikakrydda, peppar, tomatpuré, röd peppar, basilika.
Tillsätt resten av ingredienser (utom paprikan) och låt koka ihop.
Lägg sist i paprikan (om du vill ha den krispig) och servera med bröd.


Likes

Comments

Denna sås är riktigt vitaminrik men innehåller även mycket annat bra för kroppen som järn (vilket vi tjejer ibland kan ha brist på). Denna är helt utan tillsatt fett och ändå superkrämig +den går grymt fort att göra. 🙌🏻

120g bönpasta  

100g spenat 

100g ärtor 

40g purjolök

60g grönkål

1/3 vitlök

citronsaft

dijonsenap 

vatten

peppar 

sambal

grönsaksbuljong (utan tillsatt socker)

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
Hacka löken och fräs den.
Tillsätt vatten och resten av grönsakerna.
Koka grönsakerna mjuka och häll av lite vatten.
Krydda med citronsaft, buljong, dijonsenap, peppar, sambal.
Mixa grönsakerna till en slät smet och servera.

Likes

Comments

Ursäktar redan nu för att bilderna inte är så vackra (💩) men smaken är det där emot inget fel på. Långa järpar skulle kunna vara ett alternativ till korv och dessa går supersnabbt att göra.

290g potatis
100g blomkål
250g grönsaker (grönmix)
260g blandfärs/nötfärs (max 12%)
salt
peppar
vitlökspeppar
lökpeppar
cayennepeppar
basilika
paprika krydda

Skala och hacka potatisen i bitar. Koka den mjuk.
Koka blomkålen mjuk.
När båda är klara lägger du dem i samma bunke och mosar. Krydda med salt och peppar.
Blanda färs, salt, peppar, vitlökskrydda, lökkrydda, basilika, cayennepeppar och paprika krydda. Rulla till avlånga korvar och stek tills de är helt genomstekta.
Koka grönsakerna och ät.💁🏼

(Dessa ”korvar” är perfekta att frysa in och ta upp den dagen man inte hinner laga mat. För att få lyxigare går det att ha färsk vitlök, chili, lök och basilika istället för kryddorna men då tar det lite längre tid att tillaga.)

Likes

Comments

37 g quinoa
37 bovete
45 g purjolök
280 g zucchini
salt
peppar
persilja

Riv zucchini grovt och krama ut den på vätska.
Skär purjolöken fint.
Blanda purjolök och zucchini i en burk.
Mixa quinoa och bovete till mjöl och blanda med zucchinin.
Krydda med salt, peppar, persilja och knåda runt ordentligt.
Forma smeten till biffar och stek tills de har fin färg.
Jag serverade dessa med stekt tunnskuren kyckling och lite bladsallad.🙌🏻

Likes

Comments