Alltså jag tycker det är så svårt att starta ett inlägg. Men så fort första, andra raden är skriven så flyter de mesta bara på. Haha. Så.

Jag jobbar som ridlärare. På en växande familjär ridskola. Jag vill att mina elever ska bli de bästa de vill bli. Jag vill att dom ska utvecklas, inte bara som ryttare utan också som människa. Lära sig ödmjukhet och samtidigt få en självinsikt och respekt för sig själv men också för andra. Djur och människor. Idag hade jag en visning på Ella. En jättebra visning med en intressant och engagerad kvinna. Och de föll för mig att jag är väldigt säker på mig själv. ÄNTLIGEN! Jag är säker på mitt koncept, mitt sätt att hantera och utbilda mina hästar.

Jag brukar ge mina elever lite hemläxor. "Nästa gång vill jag höra EN sak som ni är riktigt bra på" . Det här är något mina elever inte behöver berätta högt för gruppen, utan bara för mig. För de är svårt.

Det är så ofta vi ryttare hakar upp oss på vad som gick dåligt eller vad som kunde gått bättre under ett träningspass. Det är endast resultatet som räknas. Varför?
Är de så att vi är så " svensk" som inte vill ta plats, eller är vi rädd för att tycka för gott om oss själva? Jag hoppas att genom mina hemläxor och mitt val av yrke kan påverka fler unga men såklart vuxna också att våga tycka bättre om sig själva . I vår sport finns mycket prestige, ta de till en födel istället för att gå undan och inte tycka gott om sig själv.


Jag är en duktig ryttare, jag är stabil och jag vågar rida frammåt. Jag tror på mig själv och jag vågar ta chanser. Jag är en bra ryttare! 

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Hej igen! Efter ett "ofrivilligt" avbrott i bloggandet vart jag positivt överraskad och nästan lite peppad till att försöka börja blogga igen! Jag kan börja men att säga att Ella är till salu, så när en kund ringde och fråga om det är jag som bloggar. Och jag svarade att ja till viss del, haha så kände jag att de kanske finns något där endå. Det kanske är folk som klickar in på min blogg och kanske faktiskt läser och tar del av det jag skriver. Så jag gör ett nytt försök ;)

Men lite uppdatering om vad som hänt sedan sist. 

Callago...

har gjort sin första start med mig. Och jag har gjort min första start på 2 år! Jag kan ärligt säga att jag var så nervös kvällen innan att jag inte ens ville åka, men jag gjorde det! Jag vann inte, men jag var med. Hejja oss. Nu har jag lånat ut Calle till ridskolan jag jobbar på för att hjälpa till och avlasta lite ridskolehästar, då vi tyvärr är lite kort med dom i dagsläget. Han ska få en ny arbetsplan och kan jag återigen försöka lägga upp mer bilder på honom så ni får se och följa hans utveckling.

Eltina..

...är till Salu, min fina tjej är nu till salu. Jag känner att vi är klara med varandra och jag hoppas att rätt ryttare ska dyka upp och vilja lära sig så som jag själv gjort av henne. Min mycket fina prinsessa.

Bea.

Har jag kvar, kommer aldrig kunna sälja henne. Men pga av ändrade situationer så ska hon till en fodervärd i 6mån. Min lurvtuss är en pärla och ärret av triangelmärkningen har nu blivit vita hår på hennes rumpa <3


New in...

Jaa... ni får vänta å se vad som händer helt enkelt! 


 

Likes

Comments

Då var de dax för ett nytt inlägg! Ska verkligen sluta intala mig själv att jag kommer blogga mer, för snart får jag semester å nää... Det kommer inte bli mer uppdateringar än det är just nu, jag kan försöka men nääe, tror inte de.

Anyway! Jag ber väl om ursäkt för att de inte kommit någon film eller kommentarer om våran P&J men om sanningen ska fram... så vart den inställd. Jag gör dock ett nytt försök imorgon redan imorgon , håll tummarna nu ;)

Som sagt så går jag snart på semester, men trotts de så blir de inte lugnt med hästar! Jag har lovat mig själv att få igång Ella efter hennes semester ordentligt, tävla å träna Calle å åka till veterinären med Bea för å göra en check med brunsten osv. Inte nog med det så har jag två hästar från jobbet hemma också, som ska få leva å må. Ena ska utbildas lite och den andra ska ba få ha semester å må!

P&J imorgon och känns de bra anmäler jag mig till en riktig tävling som äger rum i slutet av juli! Hejja mig å Calle!

Likes

Comments

Då har vi dagsfärska bilder på lille Calle! Han är ju inte exakt lika uppställd som på de första bilderna men tycker mig endå se aningen rundare former. Det känns som att det är på rätt väl iaf ;) Kom ihåg att det bara har gått 1 månad! Bilden från idag är också tagen med min otroligt dåliga mobilkamera så tyvärr är bilden jätte dassig... Suck, man har ju inte en riktig kamera med sig nu för tiden ;) 


På Söndag så drar vi på en Pay & Jump, hoppar 80cm kaanske att jag efteranmäler mig till en 90 också beroende på vad dagsformen säger, ska försöka filma så jag kan bjuda på underhållning här också ;)​ Calle har för övrigt fått tillbaka all energi och stor trivs på anläggningen, tyvärr så syns det inte på bilden hur blank och fin han är i pälsen, men det är han! 

Likes

Comments

Jag tänker inleda detta inlägg med att säga att jag inte är ett proffs, eller utbildad på något sätt. Jag har hästerfarenhet, jag är en duktig ryttare och jag har hunnit med och sett en helt del inom hästhandel framförallt.

Så. Nu var de sagt, över till huvudämnet. Jag tänker skriva om ridning i allmänhet och om skillnaderna mellan häst-ponny ridning och norra-södra Sverige ridning. För Jo, där jag kommer ifrån finns det en skillnad, det är inget som gäller alla men Jo, de finns en skillnad.
Min erfarenhet här från Norra Sverige där hoppning, är att dressyren är helt bortglömd. Då även dressyren för att genomföra bra hoppning. Jag har sett ponnyryttare som tävlar La hoppning och placerar sig. Men de kan inte rida en korrekt skänkelvikning, de vet inte hur de känns då hästen jobbar med bakbenen under sig och i de vi kallar för uppförsbacke (Nej du höjjer inte bara handen och sparkar med benen för att få hästen i uppförsbacke), de kan heller inte forma hästen i kroppen för innerskänkel eller känna om hästen faktiskt spårar. Men hoppa de kan dom. De kan hålla tempo frammåt, träffa mitten av hindret, vara följsam och svänga för ytterskänkel. Är det allt du behöver?
En bra galopp betyder inte alltid, läs igen, jag skriver Inte Alltid att hästen måste galoppera fortare detta är otroligt individuellt. Man tror helt enkelt att en snabbgalopp är en bra galopp, men den kanvara lång och obalanserad. Då kan hästenkänna sig jagad, speciellt när hindren blirhögre och det krävs bättre balans för att kunna hoppa. Här kommer även en skillnad in på hur ponnysarna rids söderut och här. Jag har sett fler välridna ponnysar under min korta tid (3-4 månader) i skåne än vad jag sett här. En annan skillnad är även att barnen snabbare går upp på storhäst, här uppe rider vi ponny så länge reglerna bara tillåter. Det är både på gott och ont så klart. Men jag tycks även uppmärksamma det resultat mässigt. Ett framgångsrikt ponny ekipage tappar fort rutin och placeringar då det rider storhäst. Och min fundering i det hela är då.

Kan de bero på bristen av grundkunskapen i ridning och dressyr?

Jag tänker påminna om att detta inte gäller alla ponnyryttare här i Norra Sverige. Vi har fantastiska ekipage, ridning och ponnysar ska vara roligt, men jag funderar fortfarande om det börjar vara på bekostnad av vår egen men också hästarnas utbildning och hälsa. En häst som är väl balanserad, jämnsidig och har en egen frammåtbjudning måste ju hålla att hoppa högre fler gånger än motsattsen? Jag tänker påminna om att detta inte gäller alla ponnyryttare här i Norra Sverige. Vi har fantastiska ekipage, ridning och ponnysar ska vara roligt, men jag funderar fortfarande om det börjar vara på bekostnad av vår egen men också hästarnas utbildning och hälsa. En häst som är väl balanserad, jämnsidig och har en egen frammåtbjudning måste ju hålla att hoppa högre fler gånger än motsattsen? Ligger ansvaret hos tränarna kanske? Det spelar egentligen ingen roll vilken gren man valt att agera tränare i, man ska alltid kunna ge sina elever allsidig träning och erbjuda de byggstenar som behövs för att ekipaget ska nå de mål man önskar. Bör tränare ta en större roll för de ekipage som vill ha extra hjälp? Hippson har skrivit en artikel om Anna Axelmyr som du hittar Här tycker det är något tänkvärt faktiskt.

För att lite hoppa tillbaka i skrivandet lite måste jag även tillägga att möjligheterna för hästhållning, träning och tävling ser helt annorlunda ut här uppe i norr gentemot söder. Söder ut är de mer än tre ggr så många tävlingar både för ponny och storhäst, det är många fler klubbar och föreningar och avstånden blir då allt kortare för ekipage. Jag såg på TDB att här i västerbotten har vi 13 tävlingar under hela 2016 för storhästar.. Vilket gör kval mycket svårare. Om du såklart inte är intresserad av att köra många mil söderut. Kanske därför också som just ponnyekipage blivit lite mer nämnda i detta inlägg. Det är fler men de har också större möjligheter.

Tänker avsluta detta inlägg med att peppa alla ryttare att våga våga. Våga säga att du är bäst, våga säga att ditt ridpass eller träningspass gick as bra, våga sattsa på dig själv och våga dröm, våga prova något nytt och våga acceptera dina brister. Det är först då du kan bli en bättre ryttare,

Likes

Comments