Header
View tracker
View tracker

Allmänt, Tankar & funderingar

Jag önskar: Att vi hade fler soltimmar såhär års.. Så less på mörkret redan. Hoppas vi får lite snö snart så det lyser upp det mörka litegrann.

Jag kan: Sova dygnet runt just nu känns det som. Jag är konstant trött och vad jag än gör så hjälper det inte.

Jag känner: Mig så himla nere.. Hela denna veckan har känts oerhört tung. Jag är så less på denna depression att jag inte vet var jag ska ta vägen. Allt jag vill är att bli frisk, glad och "normal". Det här är en sådan fruktansvärd sjukdom!! Det finns ingen lätt lösning och det känns bara sååå hopplöst ibland.. Förra veckan var en ganska bra vecka, den här veckan är en sämre.

Jag är ledsen: Över att jag känner att jag inte har något stöd av personer som jag trodde skulle finnas där mer för mig. Det gör ont inombords. Ibland gör det att jag känner mig väldigt ensam.

Jag försöker: Att vända på den negativa spiralen som pågår inom mig. Jag försöker att tänka positivt och göra saker för att känna mig gladare.

Jag känner tacksamhet: Över att jag har min fina Marcus <3 Som alltid finns där och stöttar och peppar!

Jag ser framemot: Mitt frisörbesök på fredag, julfika som vi har bjudit in våra familjer till nästa vecka och såklart julafton!

Andra advents fika i söndags.

Likes

Comments

View tracker

Allmänt

Vi hade en himla mysig lördag! Vi började med middag på Pinchos som är ganska så nyöppnat här i stan. Väldigt god mat var det och jag tog också en alkoholfri julmojito som var super! Dock fick vi vänta evigheter på maten. Alltså verkligen hur länge som helst, haha. Tur att maten var jättegod i alla fall :) Men eftersom det var så lång väntan på maten så hann vi inte med någon efterrätt.. Så det får bli nästa gång!

Efter middagen tänkte vi promenera runt i stan och kika på all fin julbelysning i väntan på bion. Men det var så sjukt kallt. Inte alls väder för tunna strumpbyxor och en tunn klänning ;-) Så det får vi göra om en dag med bättre kläder.

Kvällen avslutades i biomörkret. En riktigt mysig kväll hade vi ❤️

Likes

Comments

Allmänt

Hej!

Hur har er helg varit såhär långt? Min började riktigt bra med att Marcus var ledig igår. Så härligt :)

Idag tog vi en lång sovmorgon då vi haft en liten kille här hemma som hållit oss vakna länge under natten. Ibland vill Loras gärna att vi går upp mitt i natten och umgås med honom, haha. Det jobbiga är att det finns inget sätt att få honom att sluta på. Inatt stod han och skrek, pratade och jamade LÄNGE i hallen. Och emellanåt attackerade han våra fötter också. Livet med Bengaler helt enkelt ;-)

Ikväll ska vi på date night! Det har vi sett fram emot hela veckan. Så nu håller vi på att göra oss i ordning och sedan väntar först middag på stan och därefter bio. Mysigt <3

En bild från några helger sedan när vi var på väg till släktfest <3

Likes

Comments

Allmänt, Mat & bak

Risnudlar är så himla gott tycker jag!

Här är en wok jag har gjort ofta på sistone. Jag har varierat grönsakerna beroende på vad jag har haft hemma för stunden och vissa gånger har jag skippat bönorna och kört på en grönsakswok. Oavsett så har det blivit väldigt gott. En väldigt bra maträtt att ta till när man vill ha en snabb vardagsrätt till exempel. Här kommer ett recept på en variant jag gjort nyligen.

Recept jordnötswok med risnudlar

Du behöver:

  • Zucchini
  • Morot
  • Broccoli
  • Paprika
  • Bönor
  • Jordnötssmör
  • Sweetchilisås
  • Risnudlar
  • Hackade cashewnötter
  • Salt & peppar

1. Hacka grönsakerna och stek dem tills de fått yta i lite olja. Salta och peppra. Lägg dessutom i bönorna så de blir varma.

2. Koka upp vatten, ta av kastrullen från plattan och lägg i risnudlarna i några minuter.

3. När grönsakerna är färdigstekta häller du över önskad mängd sweetchilisås och jordnötssmör. Rör samman med grönsakerna och häll därefter över risnudlarna och rör ihop alltsammans. Vid servering strör du över de hackade nötterna.

    Likes

    Comments

    Allmänt

    Ett litet tips såhär på fredagen. Nu när det är juletider och mycket bakning på gång så är detta ett hett tips. ICA:s mjölkfria mat & bak margarin. Kanske inte det mest hälsosamma, men betydligt bättre än något som innehåller komjölk. Dessutom väldigt lätt att bara byta ut det vanliga smöret eller margarinet i ett recept till detta istället. Fungerar lika bra!

    Likes

    Comments

    Allmänt, Mat & bak

    Alltså hörrni! Dessa saffransbullar med vit choklad är så gudomligt goda. Förra december gick det åt en hel del och jag gjorde många satser och skippade helt lussebullarna. Tänkte att jag kör på samma spår i år igen då de är så mycket godare och roligare än de traditionella lussebullarna. I år var utmaningen att få de lika goda och saftiga utan komjölk, kvarg, "vanligt" smör och ägg. Den första satsen blev god men inte så fluffiga som jag ville så andra gången om så blev de toppen. De är helt veganska förutom den vita chokladen som inte var lika lättillgänglig i vår matbutik som den "vanliga".

    Inspirationen kommer från detta recept.

    Recept saffransbullar med vit choklad, ca 50 st

    Du behöver:

    • 150 gram mjölkfritt smör
    • 5 dl växtbaserad mjölk (ex. osötad mandelmjölk)
    • 50 gram jäst
    • 2,5 dl naturell soygurt
    • 1 g saffran (2 påsar)
    • 1,5 dl socker
    • 1/2 tsk salt
    • ca 15 dl vetemjöl + till utbakning

    Fyllning
    • 100-125 gram mjölkfritt smör, rumsvarmt
    • 200 gram vit choklad
    • Pärlsocker

    1. Smält smöret och smula ner jästen i en bunke. När smöret är smält tillsätter du mjölken och ser till så att det är fingervarmt. Häll sedan vätskan över jästen och rör om så att jästen löser sig.

    2. Tillsätt soygurt, saffran, socker, salt och vetemjöl. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

    3. Under tiden degen jäser river du eller finhackar den vita chokladen.

    4. Dela degen i två delar och kavla ut varje del i en rektangulär form. Bred på smöret och strö sedan den vita chokladen över. Rulla ihop och skär i skivor och lägg på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

    5. Pensla bullarna med vatten, växtbaserad mjölk eller mjölkfritt smör. Strö över pärlsockret. Grädda bullarna i mitten av ugnen 7-9 minuter. Låt svalna på galler. Sikta gärna florsocker över bullarna strax innan servering.

    Likes

    Comments

    Allmänt

    Jag ÄLSKAR när det är massor med extrapriser på frukt och grönt! Igår när vi var och handlade så hade allt på bilden nedsatta priser. Köpte lite andra saker också på den avdelningen såklart, men just detta var det riktigt bra priser på. Flera är dessutom ekologiska.

    När vi storhandlar så köper jag den största delen av min mat på just frukt och grönt avdelningen. Det är ju inte alla gånger så himla billigt så därför blir jag så glad när det är lite extra bra priser ibland. Jag blir så glad av att både handla och äta frukter och grönsaker med massa färg. Tänker nästan dagligen på att jag är SÅÅÅ tacksam för att jag insett att en växtbaserad kost är så fantastisk på alla sätt och vis :) Jag önskar verkligen att jag blivit vegetarian tidigare i mitt liv.

    Broccoli, tomater, paprika, apelsiner, ingefära, mango och bananer. Allt köpt till nedsatt pris!

    Likes

    Comments

    Allmänt

    Glad första advent på er (några dagar sent!).

    Min helg blev inte riktigt som tänkt och jag har mått riktigt dåligt. Som jag nämnt tidigare så var jag så otroligt trött förra veckan och det kändes som att någon sjukdom låg och lurade runt hörnet. Vi bestämde oss för att skippa bion på lördagen och lägga tiden på att vila istället. På söndagen blev det värre och ett hemskt illamående kom från ingenstans (!). Jag satt på badrumsgolvet i nästan 1 timme och väntade ut det, men inget hände.. Hela jag mådde rent ut sagt skit hela söndagen. Hela dagen igår var jag också så trött att det kändes som att jag skulle somna ståendes.. Idag känns det äntligen mycket bättre och jag håller alla tummar och tår för att det ska fortsätta så. Jag har haft en så himla skum känsla i kroppen men inte kunnat sätta fingret på vad det är. Så konstigt!

    Vi har i alla fall under helgen tagit fram julstjärnorna och adventsljusstaken :) Resten av julpyntet får vänta lite till.

    Likes

    Comments

    Allmänt, Mat & bak

    Den vegetariska tacopajen jag gjorde igår blev himla lyckad! Precis som jag oftast gör annars i köket så improviserade jag även denna gång och den blev så god att jag tänkte dela med mig av receptet till er.

    Recept vegetarisk tacopaj

    Du behöver:

    - Till pajdegen -

    • 150 gram mjölkfritt smör
    • 2 dl grahamsmjöl
    • 1 dl vetemjöl
    • 2 tsk paprikapulver
    • 2 msk vatten

    - Till fyllningen -

    • 1 pkt svarta bönor (380 gram)
    • 2 morötter
    • Några broccolibuketter
    • Tacokrydda
    • 3 dl naturell soygurt
    • 1 msk chilisås
    • 1 msk sweetchilisås
    • 1 tsk chilipulver
    • 1 tsk spiskummin
    • 1 vitlöksklyfta
    • Salt & peppar
    • Riven ost

    1. Blanda smör, mjöl och paprikapulver samman. Tillsätt sedan vattnet. Tryck ut degen i en pajform och hacka sedan med en gaffel i degen runt om hela formen. Ställ i kylskåpet i cirka 30 minuter.

    2. Medans degen är i kylskåpet blandar du samman fyllningen till pajen. Skölj bönorna noga i vatten, riv morötterna och hacka broccolin i små bitar. Blanda samman och tillsätt tacokrydda. Blanda i en separat skål soygurt till spiskummin i ingredienslistan. Samt tillsätt vitlöken som du pressat och salta och peppra. Sätt ugnen på 225 grader.

    3. Förgrädda pajskalet i cirka 12 minuter. Ta sedan ut pajformen ur ugnen och lägg först i bönblandningen, sedan fördelar du ut blandningen med soygurt och avslutar med den rivna osten. Toppa gärna med paprikapulver eller chilipulver innan du ställer in pajen i ugnen igen. Grädda i cirka 25 minuter.

    4. Servera förslagsvis med sallad, nachochips och eventuellt tacosås eller guacamole.

    Likes

    Comments