Eftersom boken jag läser handlar om Endometrios tycker jag att det är passande att inkludera en liten beskrivning av vad denna sjukdom är så att det är enklare att förstå vad jag skriver om i detta och framtida inlägg.

Endometrios är en vanlig kronisk sjukdom som ungefär var tionde person som har mens lider av. Endometrios innebär att celler från livmoderslemhinnan hamnar utanför livmodern och sprider sig till andra delar av kroppen, exempelvis tarmarna. Dessa celler sedan inflammationer då de regerar på samma sätt som livmodern under mensen och blöder. Det är dessa blödningar som kan leda till smärta, ärrvävnad, cystor och sammanväxningar. Många som har Endometrios har mycket ont i samband med mens och det är även ett av de vanligaste symptomen.


Hulda Andersson är en journalist och har skrivit texter till den stora massan dagligen i många år, det kan man märka i boken då språket är lätt att läsa och texterna är förklarande. Sättet som faktan lyfts fram på gör att det inte blir för mycket att ta in på en och samma gång, dock kan grundläggande kunskap om människokroppen vara bra att ha så att man enklare förstår hur Endometrios påverkar den drabbade. Om begrepp som för läsaren kan vara nya kommer upp tydliggörs dessa invävt i texten på ett sätt som känns helt naturligt. Ett exempel på detta finner vi i bokens beskrivning av vad endometrios är:

“När blodet […] sprider sig i kroppen skall kroppens eget immunförsvar, en specifik typ av vita blodkroppar som heter makrofager och ibland kallas för städ-celler, ta hand om cellerna och bryta ner dem. Men hos endometriospatienter fungerar inte makrofagerna som de ska.” (Andersson, 2017:16)


Den tydliga indelningen av kapitlen och underrubrikerna inom dessa gör att det blir lätt att hitta det man vill i bokens innehållsförteckning, de tydliga underrubrikerna gör också att det blir enkelt att följa den röda tråden som finns i boken. I varje kapitel blandas både författarens och andra kvinnors personliga upplevelser med fakta vilket gör att man enklare förstår hur Endometrios kan påverka det dagliga livet, det enda undantaget är det kapitel som helt och hållet handlar om drabbade kvinnors historier. I de stycken där författare Hulda Andersson beskriver sin egen situation är språket mer personligt än i de rena fakta styckena då hon använder ord som “min” och “jag”.


Till kvinnor som lider av sjukdomen kan boken ge tips på hur man hanterar diagnosen och alla de symptom som kommer med den, exempelvis är ett kapitel helt dedikerat till hur man hanterar smärta. Men boken vänder sig även till närstående och alla som kan tänkas komma i kontakt med drabbade.

Rebecka

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Endometrios (mensvärken från helvetet) av Hulda Andersson.

Jag förväntar mig att temat boken kommer hantera är sjukdomen endometrios, hur livet med sjukdomen är, hur man får en diagnos och hur man kan hantera det. Boken är en personlig faktabok som blandar författarens egna erfarenheter, andra kvinnors upplevelser av endometrios och fakta från specialister.

Jag har fått boken rekommenderad till mig och då jag tycker att ämnet är intressant och relevant så var det ett ganska enkelt val. Jag hoppas att jag kan få lära mig något nytt och att jag kanske kan få nya perspektiv på hur livet som kvinna kan vara.

Rebecka

Likes

Comments

Fit & Framgångsrik av Caroline Lidman.

Temat som jag förväntar mig att boken kommer behandla är hur träning och ett hälsosamt liv går ihop med karriär och socialt liv. För många personer blir den kombinationen svår att få upprätthålla på ett hållbart sätt och i den här boken kommer ett antal människor berätta hur de får livet att fungera utan att behöva välja mellan kroppens och knoppens hälsa.

Jag valde den här boken eftersom jag själv ibland kan tycka att det är svårt att få träning, kost och skola att gå ihop och då bor jag ändå med min familj där alla hjälps åt med hushållssysslor och matlagning. När jag flyttar hemifrån kan det vara bra att ha med sig lite tips på hur man kan klara av allt själv, och det är det jag hoppas få med mig av den här boken.

Det ska bli riktigt intressant att börja läsa och komma in i boken och jag hoppas och tror att den kan ge mig många nya tankar och idéer.

Berit

Likes

Comments

Hej!

Vad roligt att du hittat just vår blogg. Vi är 4 elever på Fridagymnasiet som i kursen Svenska 3 fått i uppgift att göra en bokblogg. Vi läser var sin faktabok och kommer de närmaste veckorna skriva om vad vi tycker om våra böcker, allt från stilen av boken till innehållsmässig.

Hoppas du tycker våra inlägg är intressanta, och har du någon funderare eller vill säga något om inlägen så kommentera gärna!

Vi hörs!📚​

Likes

Comments