Kvällen har spenderats hemma, chillat, ätit lite godis och kollat serier. Inget mer än så men det är skönt att bara ta det lugnt ibland. Även om jag borde plugga haha, har minst sagt redan gått på jullov, för länge sen. Lär inte kunna ha särskilt mycket till lov när det egentligen ska vara. Men jag släpper på kraven lite och tänker att det löser sig, det har det ju gjort hittills, right?


Hästarna går ganska lugnt just nu, det är galet mycket slask ute och snöat samtidigt som det vart typ +5 grader ute. Resultatet har blivit enorma snöstyltor och minimalt med ridning. Ircoo är den som har gått mest i veckan, vilat en dag, joggats 2, hoppats en och idag var det NIU träning. Ekita och Mango har fått vila lite mer, även om de ridits en del också. Men för Ircoo och Ekitas del så gör inte denna lugna perioden något, hade tänkt att de skulle ha en ''vintervila'' just nu ändå, så det tajmar faktiskt ganska bra.

Film från morgonens träning för Viktoria, Ircoo skötte sig bra! På insta @nadjalosmanse finns det även film från clinicen för Maria Gretzer och Björne Carlsson som vi var med på i tisdags, väldigt roligt och nyttigt!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Har gjort några inlägg här lite sporadiskt då och då. Men aldrig riktigt kommit till skott att hålla igång bloggen ordentligt, men tänkte ge mig på ett nytt försök nu. Vi får väl helt enkelt se hur ofta det dyker upp inlägg här nu, haha!

Så, vad har hänt den senaste tiden?

* Ircoo har debuterat 130 och även satt första kvalet till 140. Debuterade den 26e november på Kungsbackas fina anläggning med 2 pet mot slutet utav banan. Först en miss utav mig där jag la honom lite nära och sen ett följdfel på hindret efter där Ircoo drog på lite, för att markera mot mig att han minsann inte vill komma för nära haha. Sen red vi vår andra 130 i söndags. Han hoppade super och var dubbelnolla och 5a, sällan jag kommer ut från banan och gråter av lycka men det var faktiskt en sådan gång. Så galet roligt att jag och Ircoo fick bevisat att vi faktiskt kan och att allt slit och hård träning äntligen gett resultat.


*120 debut med Ekita och första nollan till 130. Även Kita har tagit ett steg upp i klasserna och debuterade 120 på samma tävling som Ircoo debutera 130. Hon hade 3 ner i omhoppningen då jag tappade henne, men ändå godkänt med 0+12 fel. Och i fredags var hon dubbelnolla och 6a i 120! Hon vann även en klass i lördags, hon är så fantastiskt roligt att rida lilla speedponnyn!


*Jag har slutat rida Nobbe. Min ponnytid är nu officiellt slut (förutom liite tävlingar med mango då 😉 ), men annars kommer jag inte har någon mer egen ponny. Går inte in exakt på varför och hur, men tror att detta var det bästa för både mig och honom.


*Jag har börjat gymnasiet. Pluggar ekonomi på distans, men går även på NIU. Så måndagar, onsdagar och fredagar är det NIU-träning, 2 ridpass och 1 med fys. Dock får jag fortfarande inte träna ordentligt själv, men hoppas på att kunna få dra igång med fysen nu till våren.


*Mango tog en andra plats i div 2. Vi fick hoppa in i sista omgången utav div 2 dressyren och var 3a individuellt och 2a med laget både i omgången och i totalen. Han har inte gjort särskilt många tävlingar i år, totalt kanske 5 stycken, men ändå vart placerad i princip alla utav dem!

Bild från min och Nobbes sista fälttävlanstävling tillsammans, lag-SM i september. Foto: Björn Evans

Likes

Comments

Har precis vart iväg på en avsutten träning med NIU, nu är det plugg som gäller och så åker jag till stallet i eftermiddag . Ircoo ska hopptränas för Lena!

Likes

Comments

Igår var det lugnare dag för både Ircoo och Ekita. Buspojken joggades lång och låg i paddocken och Ekita skrittades ut. Jag brukar alltid röra på hästarna dagen efter tävling, sen beror det på från häst till häst exakt vad de gör. Mango fick vila då jag tiden sprang iväg och jag kom hem sent efter att ha varit iväg i Göteborg under dagen, men det gör inget att han har en lite lugnare period just nu. Hans nästa tävling är typ i mars nästa år.


Idag spenderades morgonen i stallet, pysslade med hästarna innan jag släppte ut dem och mockade 3/4 boxar. Hem igen vid 9 och nu är det plugg som gäller resten utav dagen. Ligger galet efter i företagsekonomin så är dax att ta tag i det haha.


Hoppas att ni har en bra dag!Bild från skrittrundan i mörkret igår + bilder på senaste inköpet till hästarna. Var på hööks häromdagen och fick syn på detta gråa ulltäcket, tjockt och härligt med läderspännen fram och ''snurra'' bak vid svansremmen. Var på rea för 300 kr, så det fick följa med hem 😜 Och ursäkta den extremt dåliga kvalitén på bilderna, har fått en spricka över kameran (suck..) haha

Likes

Comments

Fina hästar, mestadels bra rundor och debut i 120 för Ekita och 130 för Ircoo. Men framförallt en gaalet lång dag i Kungsbacka, det blev över 12 timmar på tävlingsplatsen eftersom jag startade alla klasserna. Tur att vi hade bokat dagboxar!


Lite extra stolt är jag över Ircoo som gjorde en fin debut i 130 med 2 pet, först ett på grund utav mig och sen ett följdfel på hindret efter det. Men det kändes verkligen inte som några problem med höjden! Om jag ska vara helt ärlig så har jag faktiskt tvivlat lite på hur detta skulle gå, men Ircoo visar gång på gång hans fantastiska inställning till arbete. Ju hårdare jobb eller högre hinder - desto mer frustar han när han arbetat klart. Han vill göra rätt och älskar att jobba, tänk er om alla hästar hade den inställningen!

Även Kita gjorde en fin debut i 120, felfri grund men lite väl många bommar ner i omhoppningen. Men är ändå väldigt nöjd med henne! Hon har tidigare vart väldigt osäker, men numer tuffar hon på som bara den. Hon är en riktigt härlig häst,


Ser otroligt mycket fram emot nästa års tävlingsäsong, med två storhästar på 120/130 nivå och riktigt roliga planer på g. Men först är det årets sista tävling i Grevagården andra helgen i december!

Likes

Comments

Inledde morgonen med sjukhusbesök för att ta lite prover och träffa läkaren. Vi har inte fått provsvaren ännu, men förhoppningsvis så såg det bra ut! Var klar där vid kanske halv 11, och på vägen hem så stannade jag och mamma till på Espresso House för en liten fika, mysigt!


Vi åkte även förbi Hööks, jag köpte ett par nya benskydd från Back on track till Ekita. Har sen innan bara ett par tävlingsskydd till storhästarna, så har länge behövt köpa ett par till skydd. Ska prova dem i eftermiddag och se om dem passar.

Dagens planer annars då? Hästarna ska ridas och ska även hjälpa mamma som, tro det eller ej ska iväg på ridläger. Bara fram tills imorgon, men ändå! Det är min tränare Lena som har läger för 40+ 😉 Mamma ska iaf ta med sig Ekita, ska bli spännande att se hur det går! Men det kommer säkert att bli bra.


Mamma rider alltså Ekita hos Lena idag, Nobbe ska gå dressyr och Ircoo ska ridas ut. Mango har jag inte bestämt ännu, men han ska nog ridas en sväng också. Solen skiner, så det blir nog en härlig dag!

Likes

Comments

Bättre sent än aldrig, right? För här kommer nämnligen en liten utvärdering + filmer från Nobbes starter i lördags!

Med tanke på att senaste gången jag och Nobbe startade en riktig hopptävling var i typ februari, så är jag väldigt nöjd med denna rundan. Målet och planen med tävlingen var mest att känna av läget och sätta 2 trevliga, och helst felfria, rundor inför nästa helgs tävlingar på Åby. Vilket vi även lyckades med.


Jag tyckte dock att banorna var ganska kluriga, egentligen inget problem för mig och Nobbe, men för att vara lokal LC/regional LB så var banorna rätt tekniska. Har nog ridit lättare LA banor, haha. 1an kom kort ur sväng och det var svårt att komma igång på ett bra sätt, men det löste vi bra ändå. 2an och 3an hoppade Nobbe bra men till fyran blev han lite stark och drog på, så där tog jag en lite kraftigare förhållning för att väcka honom. Dock kom tyvärr inte det med på filmen då mobilen slutade filma. Resten utav grunden tyckte jag flöt på bra. Även omhoppningen var helt okej, tanken var aldrig att rida mot klockan, och det gjorde jag inte heller så den var helt enligt plan, förutom när det gick iväg lite mot 11an, men ändå inget större problem.

Även här var 1an kort ut sväng, och dessutom ett räcke, vilket jag hatar. Tycker att det är mycket enklare att rida på mot oxrar haha. Därefter var det en väldigt konstig sväng till 2an, syns inte riktigt på filmen men var i princip omöjligt att få en bra båge då man hade behövt svänga innan första hindret i så fall. 3an var bra, sen gick det på lite väl mycket mot 4an igen, men efter det tycker jag att vi hittade ett riktigt bra flyt! Red på lite lagom i omhoppningen utan några jättesnäva svängar, men hoppade ändå 12 rakt istället för att gå ut på diagonalen och galopperade på lite mellan hindrena. Bra känsla och tiden räckte till vinst, duktig Nobbe! 🌟

Likes

Comments

Här har ni ungefär hur Ircoos och Nobbes vecka kommer att se ut. Ekita och Mango har jag inte bestämt riktigt ännu. Utan jag får ta dem lite dag för dag beroende på hur jag mår och hur allt annat ser ut. Det beror även lite på när jag behöver åka in till sjukhuset, som det är just nu så kommer det att bli imorgon (tisdag), och beroende på vad provsvaren visar då så får vi se.

Nobbe

Måndag - Vila

Tisdag - Dressyr

Onsdag - Hoppträning för Liza

Torsdag - Jogga, känna av allt inför tävlingen

Fredag - Första dagen utav MG Horse Summer Show på Åby, startar 1 LB

Lördag - Tävling Åby, LA

Söndag - Tävling Åby, LA


Ircoo

Måndag - Hoppträning för Lena

Tisdag - Ut

Onsdag - Lösgörande i paddocken, kolla av att lydnad och allt sitter inför tävlingen.

Torsdag - Lugnare joggingpass och skrittsväng ute. Ircoo brukar gå bäst på tävling och han får slappna av dagen före tävling.

Fredag - MG Horse Summer Show på Åby, 110

Lördag - Åby igen, 115

Söndag - Dagen efter tävling, förmodligen ett lättare joggingpass i paddocken

Likes

Comments

Nobbe

Reds en lite längre runda i skogen, kanske drygt en timma. Mycket skritt men även en del trav och galopp, riktigt mysigt och vi lyckades dessutom pricka in den lilla delen utav eftermiddagen som det faktiskt var sol, vilket man såklart inte klagar över 😉


Jag hade faktiskt förväntat mig att han skulle vara lite trött idag med tanke på att han tävlade igår, men han var lika pigg och glad som vanligt!


När jag hade ridit Nobbe så kom det även en ny häst till stuteriet! Ett jättefint litet sto som har betäckts med Nobbe och som ska stå här fram tills nästa dräktighetskontroll. Spännande!


Ekita

Trimmades i paddocken, jag har inte ridit henne på ett par dagar eftersom mamma velat rida henne och dessutom så vilade hon igår. Så inte så konstigt att hon var så uppe i varv som hon faktiskt var. I början var hon väldigt tittig, sen skötte hon sig jättebra en liten stund innan hon började slå väldigt mycket med huvudet och blev orolig i munnen, men sen mot slutet släppte det och då blev hon riktigt fin! Känns ändå positivt att jobbet ger resultat mot slutet utav passet!


Ircoo

Var fantastiskt fin idag. Helt klart bästa passet på länge! Det blev inget särskilt långt pass, dels för att han var så fin och då kände jag att det räckte, och dessutom så började klockan bli ganska mycket. La mycket fokus på mig själv och att jag skulle ha en så stilla hand som möjligt. Red delar utav passet med tyglarna ''i en ögla'', som en cirkel och så håller man i båda ändarna. Jag tycker att det är ett väldigt bra sätt just för att träna händerna, så ska nog försöka att göra det lite oftare!


Mango

Fick en promenad med mamma då klockan blev såpass mycket.

Nobbe och jag träffade på ett gäng tjurar när vi var ute och red, väldigt spännande tyckte han haha! Även om han ändå är otroligt lugn när det gäller det mesta.

Likes

Comments

Jag har fått så otroligt mycket stöttande och fina kommentarer, men också väldigt många frågor om vad det egentligen är som har hänt och varför jag varit inlagd på sjukhuset. Så därför skriver jag ihop ett inlägg här. Jag kan inte garantera att all fakta stämmer till 100% då detta fortfarande är ganska nytt för mig och sjukdomarna är alltid olika från person till person, så just nu vet vi inte exakt hur allt kommer att utveckla sig. Men om ni ändå undrar något så är det bara att fråga!


Jag har blivit diagnostiserad med två stycken sjukdomar, systemisk lupus erythematosus (sle) och antifosfolipidsyndrom (aps). Sle är en autoimmun reumatisk sjukdom som gör att kroppens egna immunförsvar bryter ner sig själv. Symptomen på denna sjukdomen kan vara väldigt olika, men det som händer är att olika organ, leder, nervsystemet eller andra ställen i kroppen blir inflammerade, i milda fall kan det bara vara lite muskel och ledvärk men den kan även angripa tex. hjärtat och njurarna vilket är betydligt mycket allvarligare. Sle är en sjukdom som går i olika perioder, så hos de allra flesta är den inte konstant aktiv utan den kommer och går. Men man måste hela tiden tänka förebyggande och ta prover för att tidigt kunna upptäcka om man är påväg in i en aktiv period, vilket jag är inne i just nu.


Aps är en sjukdom som förändrar blodets koaguleringsförmåga, vilket bland annat kan leda till blodproppar. Den är ofta sammankopplad med andra sjukdomar och ca en tredjedel utav de som har sle har även aps.


Så hur upptäcktes egentligen allt detta?

Det hela började med att jag för ungefär en månad sedan, i slutet utav juni, fick en propp i benet. Mer om den och vad som hände då kan ni läsa om HÄR. Därefter hade jag inga större bekymmer, jag gick på en hög fragmin-dos, som är ett blodförtunnande medel som sprutas in i magen en gång per dag. Jag var även och röntgade lungorna och ultraljudade hela buken för att leta efter ytterligare proppar och ev. andra förändringar men vi hittade inget.


7-12 juli var jag i Falsterbo och under den tiden fick vi reda på några provsvar som visade på en sjukdom som innebar ökad risk för proppar, så vi planerade in ett nytt tillfälle för provtagning för att säkerställa diagnosen. Dock blev jag dålig strax efter att jag kom hem från Falsterbo, så det andra provet blev det inget av.


Jag hade så jävla ont (ursäkta ordvalet) i vänstersidan utav ryggen, typ 5-10 cm nedanför skulderbladet, liksom inuti lungan. Jag tänkte som jag ofta tänker att det säkert skulle gå över, så jag gick med det 1 dygn innan det gjorde för ont, jag kunde knappt göra någonting, rida var totalt omöjligt, knappt gå och sova gick inte heller, så vi ringde in till avdelningen som jag var inlagd på tidigare och fick prata med en läkare. Han tyckte inte att vi behövde åka in (vilket jag tycker är helt sjukt), men vi stod på oss och det slutade med att vi åkte in till akuten. Blev sittandes där halva natten och fick ta flera blodprover som sedan visade på risk för en propp. Men kommentaren från läkaren var då att det spelar ingen roll om det är en propp i lungan, för du går på blodförtunnande, så vi ändrar ändå inget i behandlingen.


Vi blev alltså hemskickade igen, trots att jag hade så ont att jag inte ens kunde luta ryggen mot något. Jag ficka sitta upp konstant hela natten och sova var helt omöjligt. Jag bad om smärtstillande men fick inget för det ansåg att de inte kunde göra något åt det.


Den natten var nog något utav det värsta jag varit med om, hela min kropp skrek efter sömn och jag var så otroligt frustrerad. Det enda jag ville var att sova. Men så fort jag lutade mig minsta lilla mot något så kunde jag inte andas för smärtan. Jag somnade flera gånger sittande men vaknade snabbt igen eftersom det logiskt nog inte går att sova helt sittandes utan att luta sig mot något. Jag var så otroligt trött, jag hade i princip inte sovit någonting på två dygn.


Morgonen efter vid 8 tiden ringde sjukhuset mamma och bad oss att komma in, då hade min riktiga läkare fått reda på vad som hänt under natten och då ville de att jag skulle komma in för ytterligare undersökning. Då visade det sig att jag hade en propp i lungan och jag blev inlagd på sjukhuset.


Under den veckan som jag var inlagd där så fick jag även 41° feber och lunginflammation samt en infektion i kroppen, så jag gick på både antibitotika och kortison och jag fick även starka smärtstillande och morfin för smärtan.


Resten tror jag att de flesta har koll på. Smärtan lättade efter ca 1 vecka, vilket är otroligt skönt. Men jag går just nu på 6 stycken olika mediciner varje dag som är fördelade på morgon, frukost, lunch och kväll. Men förhoppningsvis så kommer jag att kunna trappa ner delar utav medicinerna i framtiden, även om jag förmodligen aldrig kommer slippa dem helt.


Så ännu en gång, ta hand om er. Allt kan vända på bara någon sekund. Men jag mår efter omständigheterna ganska bra och jag litar på att mina läkare vet vad de gör.


Kram!

Likes

Comments