Inledde morgonen med sjukhusbesök för att ta lite prover och träffa läkaren. Vi har inte fått provsvaren ännu, men förhoppningsvis så såg det bra ut! Var klar där vid kanske halv 11, och på vägen hem så stannade jag och mamma till på Espresso House för en liten fika, mysigt!


Vi åkte även förbi Hööks, jag köpte ett par nya benskydd från Back on track till Ekita. Har sen innan bara ett par tävlingsskydd till storhästarna, så har länge behövt köpa ett par till skydd. Ska prova dem i eftermiddag och se om dem passar.

Dagens planer annars då? Hästarna ska ridas och ska även hjälpa mamma som, tro det eller ej ska iväg på ridläger. Bara fram tills imorgon, men ändå! Det är min tränare Lena som har läger för 40+ 😉 Mamma ska iaf ta med sig Ekita, ska bli spännande att se hur det går! Men det kommer säkert att bli bra.


Mamma rider alltså Ekita hos Lena idag, Nobbe ska gå dressyr och Ircoo ska ridas ut. Mango har jag inte bestämt ännu, men han ska nog ridas en sväng också. Solen skiner, så det blir nog en härlig dag!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Bättre sent än aldrig, right? För här kommer nämnligen en liten utvärdering + filmer från Nobbes starter i lördags!

Med tanke på att senaste gången jag och Nobbe startade en riktig hopptävling var i typ februari, så är jag väldigt nöjd med denna rundan. Målet och planen med tävlingen var mest att känna av läget och sätta 2 trevliga, och helst felfria, rundor inför nästa helgs tävlingar på Åby. Vilket vi även lyckades med.


Jag tyckte dock att banorna var ganska kluriga, egentligen inget problem för mig och Nobbe, men för att vara lokal LC/regional LB så var banorna rätt tekniska. Har nog ridit lättare LA banor, haha. 1an kom kort ur sväng och det var svårt att komma igång på ett bra sätt, men det löste vi bra ändå. 2an och 3an hoppade Nobbe bra men till fyran blev han lite stark och drog på, så där tog jag en lite kraftigare förhållning för att väcka honom. Dock kom tyvärr inte det med på filmen då mobilen slutade filma. Resten utav grunden tyckte jag flöt på bra. Även omhoppningen var helt okej, tanken var aldrig att rida mot klockan, och det gjorde jag inte heller så den var helt enligt plan, förutom när det gick iväg lite mot 11an, men ändå inget större problem.

Även här var 1an kort ut sväng, och dessutom ett räcke, vilket jag hatar. Tycker att det är mycket enklare att rida på mot oxrar haha. Därefter var det en väldigt konstig sväng till 2an, syns inte riktigt på filmen men var i princip omöjligt att få en bra båge då man hade behövt svänga innan första hindret i så fall. 3an var bra, sen gick det på lite väl mycket mot 4an igen, men efter det tycker jag att vi hittade ett riktigt bra flyt! Red på lite lagom i omhoppningen utan några jättesnäva svängar, men hoppade ändå 12 rakt istället för att gå ut på diagonalen och galopperade på lite mellan hindrena. Bra känsla och tiden räckte till vinst, duktig Nobbe! 🌟

Likes

Comments

Här har ni ungefär hur Ircoos och Nobbes vecka kommer att se ut. Ekita och Mango har jag inte bestämt riktigt ännu. Utan jag får ta dem lite dag för dag beroende på hur jag mår och hur allt annat ser ut. Det beror även lite på när jag behöver åka in till sjukhuset, som det är just nu så kommer det att bli imorgon (tisdag), och beroende på vad provsvaren visar då så får vi se.

Nobbe

Måndag - Vila

Tisdag - Dressyr

Onsdag - Hoppträning för Liza

Torsdag - Jogga, känna av allt inför tävlingen

Fredag - Första dagen utav MG Horse Summer Show på Åby, startar 1 LB

Lördag - Tävling Åby, LA

Söndag - Tävling Åby, LA


Ircoo

Måndag - Hoppträning för Lena

Tisdag - Ut

Onsdag - Lösgörande i paddocken, kolla av att lydnad och allt sitter inför tävlingen.

Torsdag - Lugnare joggingpass och skrittsväng ute. Ircoo brukar gå bäst på tävling och han får slappna av dagen före tävling.

Fredag - MG Horse Summer Show på Åby, 110

Lördag - Åby igen, 115

Söndag - Dagen efter tävling, förmodligen ett lättare joggingpass i paddocken

Likes

Comments

Nobbe

Reds en lite längre runda i skogen, kanske drygt en timma. Mycket skritt men även en del trav och galopp, riktigt mysigt och vi lyckades dessutom pricka in den lilla delen utav eftermiddagen som det faktiskt var sol, vilket man såklart inte klagar över 😉


Jag hade faktiskt förväntat mig att han skulle vara lite trött idag med tanke på att han tävlade igår, men han var lika pigg och glad som vanligt!


När jag hade ridit Nobbe så kom det även en ny häst till stuteriet! Ett jättefint litet sto som har betäckts med Nobbe och som ska stå här fram tills nästa dräktighetskontroll. Spännande!


Ekita

Trimmades i paddocken, jag har inte ridit henne på ett par dagar eftersom mamma velat rida henne och dessutom så vilade hon igår. Så inte så konstigt att hon var så uppe i varv som hon faktiskt var. I början var hon väldigt tittig, sen skötte hon sig jättebra en liten stund innan hon började slå väldigt mycket med huvudet och blev orolig i munnen, men sen mot slutet släppte det och då blev hon riktigt fin! Känns ändå positivt att jobbet ger resultat mot slutet utav passet!


Ircoo

Var fantastiskt fin idag. Helt klart bästa passet på länge! Det blev inget särskilt långt pass, dels för att han var så fin och då kände jag att det räckte, och dessutom så började klockan bli ganska mycket. La mycket fokus på mig själv och att jag skulle ha en så stilla hand som möjligt. Red delar utav passet med tyglarna ''i en ögla'', som en cirkel och så håller man i båda ändarna. Jag tycker att det är ett väldigt bra sätt just för att träna händerna, så ska nog försöka att göra det lite oftare!


Mango

Fick en promenad med mamma då klockan blev såpass mycket.

Nobbe och jag träffade på ett gäng tjurar när vi var ute och red, väldigt spännande tyckte han haha! Även om han ändå är otroligt lugn när det gäller det mesta.

Likes

Comments

Jag har fått så otroligt mycket stöttande och fina kommentarer, men också väldigt många frågor om vad det egentligen är som har hänt och varför jag varit inlagd på sjukhuset. Så därför skriver jag ihop ett inlägg här. Jag kan inte garantera att all fakta stämmer till 100% då detta fortfarande är ganska nytt för mig och sjukdomarna är alltid olika från person till person, så just nu vet vi inte exakt hur allt kommer att utveckla sig. Men om ni ändå undrar något så är det bara att fråga!


Jag har blivit diagnostiserad med två stycken sjukdomar, systemisk lupus erythematosus (sle) och antifosfolipidsyndrom (aps). Sle är en autoimmun reumatisk sjukdom som gör att kroppens egna immunförsvar bryter ner sig själv. Symptomen på denna sjukdomen kan vara väldigt olika, men det som händer är att olika organ, leder, nervsystemet eller andra ställen i kroppen blir inflammerade, i milda fall kan det bara vara lite muskel och ledvärk men den kan även angripa tex. hjärtat och njurarna vilket är betydligt mycket allvarligare. Sle är en sjukdom som går i olika perioder, så hos de allra flesta är den inte konstant aktiv utan den kommer och går. Men man måste hela tiden tänka förebyggande och ta prover för att tidigt kunna upptäcka om man är påväg in i en aktiv period, vilket jag är inne i just nu.


Aps är en sjukdom som förändrar blodets koaguleringsförmåga, vilket bland annat kan leda till blodproppar. Den är ofta sammankopplad med andra sjukdomar och ca en tredjedel utav de som har sle har även aps.


Så hur upptäcktes egentligen allt detta?

Det hela började med att jag för ungefär en månad sedan, i slutet utav juni, fick en propp i benet. Mer om den och vad som hände då kan ni läsa om HÄR. Därefter hade jag inga större bekymmer, jag gick på en hög fragmin-dos, som är ett blodförtunnande medel som sprutas in i magen en gång per dag. Jag var även och röntgade lungorna och ultraljudade hela buken för att leta efter ytterligare proppar och ev. andra förändringar men vi hittade inget.


7-12 juli var jag i Falsterbo och under den tiden fick vi reda på några provsvar som visade på en sjukdom som innebar ökad risk för proppar, så vi planerade in ett nytt tillfälle för provtagning för att säkerställa diagnosen. Dock blev jag dålig strax efter att jag kom hem från Falsterbo, så det andra provet blev det inget av.


Jag hade så jävla ont (ursäkta ordvalet) i vänstersidan utav ryggen, typ 5-10 cm nedanför skulderbladet, liksom inuti lungan. Jag tänkte som jag ofta tänker att det säkert skulle gå över, så jag gick med det 1 dygn innan det gjorde för ont, jag kunde knappt göra någonting, rida var totalt omöjligt, knappt gå och sova gick inte heller, så vi ringde in till avdelningen som jag var inlagd på tidigare och fick prata med en läkare. Han tyckte inte att vi behövde åka in (vilket jag tycker är helt sjukt), men vi stod på oss och det slutade med att vi åkte in till akuten. Blev sittandes där halva natten och fick ta flera blodprover som sedan visade på risk för en propp. Men kommentaren från läkaren var då att det spelar ingen roll om det är en propp i lungan, för du går på blodförtunnande, så vi ändrar ändå inget i behandlingen.


Vi blev alltså hemskickade igen, trots att jag hade så ont att jag inte ens kunde luta ryggen mot något. Jag ficka sitta upp konstant hela natten och sova var helt omöjligt. Jag bad om smärtstillande men fick inget för det ansåg att de inte kunde göra något åt det.


Den natten var nog något utav det värsta jag varit med om, hela min kropp skrek efter sömn och jag var så otroligt frustrerad. Det enda jag ville var att sova. Men så fort jag lutade mig minsta lilla mot något så kunde jag inte andas för smärtan. Jag somnade flera gånger sittande men vaknade snabbt igen eftersom det logiskt nog inte går att sova helt sittandes utan att luta sig mot något. Jag var så otroligt trött, jag hade i princip inte sovit någonting på två dygn.


Morgonen efter vid 8 tiden ringde sjukhuset mamma och bad oss att komma in, då hade min riktiga läkare fått reda på vad som hänt under natten och då ville de att jag skulle komma in för ytterligare undersökning. Då visade det sig att jag hade en propp i lungan och jag blev inlagd på sjukhuset.


Under den veckan som jag var inlagd där så fick jag även 41° feber och lunginflammation samt en infektion i kroppen, så jag gick på både antibitotika och kortison och jag fick även starka smärtstillande och morfin för smärtan.


Resten tror jag att de flesta har koll på. Smärtan lättade efter ca 1 vecka, vilket är otroligt skönt. Men jag går just nu på 6 stycken olika mediciner varje dag som är fördelade på morgon, frukost, lunch och kväll. Men förhoppningsvis så kommer jag att kunna trappa ner delar utav medicinerna i framtiden, även om jag förmodligen aldrig kommer slippa dem helt.


Så ännu en gång, ta hand om er. Allt kan vända på bara någon sekund. Men jag mår efter omständigheterna ganska bra och jag litar på att mina läkare vet vad de gör.


Kram!

Likes

Comments

Ircoo

Buspojken fick sig ett trimmpass idag, lite hårdare än vad han har ridits de senaste dagarna. Han tyckte att det var härligt att få jobba igenom lite mer. Dock är det svårt att hålla honom avslappnad samtidigt som man behåller energin. Det är liksom en pytteliten gräns däremellan som lätt faller över på den ena eller andra sidan. Han är rätt klurig där, men vi jobbar vidare på det. Oavsett så var han väldigt fin idag!


Nobelium

Efter 2 lite hårdare dagar så fick Nobbe en välförtjänt lugnare dag. Tog en längre skrittrunda där han bara fick gå på långa tyglar och röra sig igenom hela kroppen. Han frustade och verkade väldigt nöjd och avslappnad, precis som det ska vara!


Ekita

Tro det eller ej så var det faktiskt mamma som red Ekita idag! Vi har ju ägt Kita ett par månader nu, så både jag och mamma kände att det var dax för dem att lära känna varandra lite. Det var alltså första gången mamma satt på denne, men jag tycker ändå att det gick riktigt bra! Blev bara skritt och trav, men båda skötte sig super!

Mango

Dagen avslutades sedan med en mysig uteritt på Mango. Mamma promenerade med så det blev mest skritt, men ändå en väldigt mysig runda!

Likes

Comments

Ville bara säga tusen tack till alla som har skickat fina och stöttande meddelanden till mig angående mina sjukdomar och allt som hänt nu de senaste veckorna. Betyder otroligt mycket!


Jag ska så fort jag hinner och orkar skriva ihop ett helt inlägg där jag förklarar allt mer ingående och vad sjukdomarna egentligen innebär för mig i framtiden. Så ännu en gång stort tack!


Bild från new forest SM 2017, älskade Tango ❤️


Denna morgonen har spenderats på sjukhuset. Var där inne för att ta blodprov och även prata med läkaren. På vägen hem från Borås åkte jag och mamma förbi Hööks för att köpa flugspray, kylgel och lite annat smått och gott som behövdes. Vi stannade även till och åt sushi, så gott!


Strax efter lunchen ringde en utav mina läkare och sa att mina värden såg bra ut idag, jag slipper alltså åka in för att ta prover imorgon, så vi åker in på söndag istället.


Nu ska jag åka till stallet för att rida hästarna!

Vi hörs 😊

Likes

Comments

Ekita

Prinsessan trimmades i paddocken. Ett väldigt bra pass! Hon blev lite irriterad på mig i mitten när jag ville få tag på högersidan som jag har lätt för att tappa och då samtidigt så faller hon lätt över för mycket på vänsterbogen. Men i slutet fick jag äntligen tag på den där jäkla bogen! Så är väldigt nöjd med henne igår!


Ircoo

Det blev bara ett kortare joggingpass för Ircoo igår. Inga större krav utan bara jogging i en avslappnad form. Just nu så ställer jag inga större krav på honom eftersom jag ska ta det så lugnt som möjligt och då vill jag ha så lite rodeo-anfall från Ircoo som möjligt haha 😉 Men jag är glad så länge som jag har möjlighet att hålla igång honom och rida lite varje dag, då har jag en bra grund att bygga vidare ifrån så fort jag får anstränga mig mer!

Nobbe

Igår var det hoppträning för Liza som stod på schemat för Nobbe, egentligen inte optimalt då han tränade terräng i måndags och dessutom tappades igår, men det var enda dagen som vi lyckades få till en hoppträning inför helgens tävling. Jag ville mest känna av läget då det var otroligt längesedan jag hoppade honom (förutom terrängen i förrgår). Fokuset låg egentligen på ungefär samma saker som på terrängträningen, jag behöver jobba med att länga ut galoppen utan att det går fortare och jag får inte luras att sitta och ''finrida'' i en lugn samlad galopp. Det är väldigt lätt att tro att han har mer energi i galoppen än vad han egentligen har. Oavsett så var detta ändå en väldigt bra träning! Inga riktiga krångel utan bara att jobba vidare på det vanliga.

Lite blandade bilder från dagen. Vi har bland annat öppnat upp fönstret i Ekitas box så hon kan stå och kika ut, hon verkar älska det!

Likes

Comments

Igår var jag och Nobbe iväg på terrängträning för Viktoria, var väldigt längesedan jag hoppade honom senast, men kändes ändå otroligt bra!

I början utav träningen så tog vi det ganska lugnt och hoppade ett par lite lägre banor som uppvärmning. Efter det byggde vi på med lite annat och hoppade bland annat smalhinder, trakehnergrav och lite olika hinder & linjer. Hade en väldigt bra känsla igenom hela träningen! Det enda som jag egentligen måste jobba på är att ''få ut'' hans galopp mer, att länga ut halsen och få en jämnare lite större galopp utan att det går särskilt mycket fortare. Lättare sagt än gjort haha, men jag har vetat det länge och jobbar på det hela tiden. Sen så tittade han lite på graven, men det ligger mest på rutinen, han har trots allt inte gått särskilt mycket terräng ännu och det var första gången på denna banan. Men han gör alltid sitt bästa, vilket är guld värt! Så det handlar mest om att han ska förstå och lära sig att klura ut de nya uppgifterna som han ställs inför i terrängen.

Likes

Comments

Contains affiliate links

Igår blev det en sväng till Ale ridsport för att kolla på ny hjälm. Kände att nu med alla medicinerna och den ökade blödningsrisken så måste jag ha säkrare än den hjälmen jag har nu. Så det blev dessa två! Hur nöjd som helst 😄


Först en Charles Owen pro skull 2 i silver/svart, så äntligen har jag en ordentlig fälttävlanshjälm. Känns säkert och bra!

Sen blev det också en blå Kask star lady swarovski frame, heelt kär i denna 😍

Sorry för dåliga mobilbilder, haha.

Likes

Comments