Header

Titel: Rök i fjärran
Författare: Mikaela Nykvist
Förlag: Runsorina Books
Utgiven: september 2017
ISBN: 9789526881904

Baksidestext:
Året är 1852, sommaren är ovanligt varm och vattnet sinar i brunnarna. Just då slarvar någon med elden, mossan fattar eld och innan dagen är till ända har staden Wasa brunnit ner till grunden.

Elna står på fältet utanför staden när hon noterar att den brinner, en brand som skulle förändra hennes liv totalt. Färden genom den brinnande staden etsar sig fast i hennes minne trots att klarar hon sig helskinnad ur det brinnande helvetet.
Amalia sitter och speglar sig när pigan avbryter henne abrupt. Hon tar med sig sin faster och de flyr hals över huvud ut ur staden. Alfred och hans familj i byn Runsor utanför stadsgränsen tar varmhjärtat emot de flyende när de anländer. Både Elna och Amalia kommer till hans gård.

Uppbyggnaden av staden tar länge och det är mycket politik involverat innan några beslut tas. Invånarna lever i en stad utan stad en lång tid och utmaningarna är många.

Elna, Amalia och Alfred går alla tre genom stora förändringar året efter branden och deras hopknutna öden startar med branden.


Min åsikt:
Rök i fjärran av Mikaela Nykvist är den första delen i en planerad trilogi. Det är en historisk roman som handlar om Elna, Alfred och Amalia vars historier sammanlänkas genom branden i Wasa år 1852. Boken är otroligt välskriven, och med dess gripande människoöden, självständiga kvinnor och spännande karaktärer vill jag bara läsa mer. Ser framemot de kommande böckerna i serien om människorna i Runsor!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

16 dagar kvar till julafton! 😉🤶🏻

Tack Månpocket för fin och julig överraskning ❤️

En röd liten fågel i juletid av Fannie Flagg (som även skrivit Stekta gröna tomater😍).

Det är november och snöstorm i Chicago när den medelålders Oswald Campbell får veta av sin läkare att han har högst några månader kvar att leva. Oswald är sjukpensionär, bor på ett ungkarlshotell och som enda anhörig finns exfrun. Läkaren föreslår att han ska söka sig till ett varmare klimat och sköta om sig. Av en tillfällighet får han telefonkontakt med en kvinna i den lilla sömniga staden Lost River i Alabama och hon ordnar inackordering åt honom hos en granne. Oswald tas till sin förvåning emot med stor entusiasm, inte minst av alla de änkor och ogifta damer som raskt börjar uppvakta honom. Visserligen är han inte den Romeo de sett fram emot, men de tar honom ändå under sina vingars skugga. Oswald börjar njuta av livet. När julen kommer inträffar något så häpnadsväckande att de som är med aldrig kommer att glömma det. Och i centrum finns en liten flicka och en röd fågel.”

Likes

Comments

Titel: Lilla dockan
Författare: Ingrid Elfberg
Förlag: Bokfabriken
Utgiven: september 2017
ISBN: 9789176295526

Baksidestext:
En känd vloggerska direktsänder sitt självmord där hon kastar sig från infinitypoolen högt uppe på hotell Gothia Towers. Klippet sprids som en löpeld i sociala medier. Jennifer, fjorton år, är en av de som ser sändningen. Snart får honkontakt med Emil som verkar ha känt vloggerskan. Han är allt Jennifer drömt om Eller är det tvärtom?

Torbjörn och hans kollegor på Sektionen för grova brott i Göteborg ska precis knyta ihop en utredning kring gromning av unga på nätet när man misstänker att vloggerskan kan vara ännu ett offer. Men varför verkar det som om förövaren hela tiden ligger steget före utredarna? Snart börjar ledtrådarna peka tillbaka mot Sektionen för grova brott och till slut går det inte att lita på någon.

Lilla dockan är en brännande aktuell thriller om våra barns verklighet på nätet. En thriller som kryper in under skinnet och stannar där. En fristående fortsättning på Monster (2016).Min åsikt:
Jag påbörjade den här boken för en vecka sen och bara ett par dagar senare kom en otroligt viktig dom, den första i sitt slag - en 42-årig man döms till tio års fängelse för flera grova våldtäkter via nätet. Och det är just det den här boken handlar om, gromning, vilket innebär att en vuxen tar kontakt med ett barn på internet i syfte att senare kunna begå sexuella övergrepp mot barnet. Ämnet gör såklart att boken vissa stunder blir svår att läsa, men Ingrid Elfberg har skrivit en otroligt bra thriller och jag var fast från första sidan. Det är spännande, välskrivet och karaktärerna skrämmande verkliga. Och när ni läser den här, för det bör ni göra, missa för sjutton inte Ingrids efterord. Viktigt.

Likes

Comments

Firar första advent med finfin bokpost från @lind.co 💌

Agnes ska för första gången sedan skilsmässan fira jul utansin älskade dotter. Efter viss vånda och delvis lockad av en gammalungdomskärlek som hon aldrig lyckats komma över bestämmer hon sig för atttacka ja till ett julfirande med det gamla kompisgänget från gymnasiet.

Att Simon ska få en fridfull högtid verkar inte särskilttroligt. Hans flickvän är dödstrött på honom, försöket att skapa nästa storaIT-succé verkar kapsejsa och till råga på allt har han lånat en stor summapengar av helt fel person. Att tillbringa helgen med de gamla vännerna stårinte högst upp på hans önskelista, men kanske kan någon av dem hjälpa honom.
Julfirandet ska gå av stapeln på en anrik släktgård iSörmland men blir inte som någon har tänkt sig. Väl förborgade hemligheterstiger till ytan, gamla konflikter blossar upp och en oväntad gäst väckerminnet av en 20 år gammal tragedi, vilket gör julhelgen mer känslosam än någonväntat sig. Men vännerna upptäcker också hur mycket de saknat den innerligagemenskap de en gång delade.

Utan att släppa taget är en underhållande relationsroman därjakt, sex, sällskapslekar och spritindränkta nätter leder till såväldråpligheter som tårfyllda samtal.”

Glad första advent! 🕯

Utan att släppa taget

Likes

Comments

Titel: De sju systrarna
Originaltitel: The seven sisters
Författare: Lucinda Riley
Översättare: Gabriella Anderson
Förlag: Bazar Förlag
Utgiven: oktober 2017
ISBN: 9789170284991

Baksidestext:
Maia DAplièse och hennes fem adoptivsystrar samlas i sitt barndomshem Atlantis, ett vackert slott vid Genevasjöns kust, efter att deras adoptivfar, den mystiske miljardären Pa Salt, har gått bort. Underligt nog har han redan begravts till havs, men varje syster tilldelas varsin ledtråd som ska vägleda henne i sökandet efter sitt ursprung.

Maias ledtråd leder henne till en förfallen herrgård i Rio de Janeiro. Väl där börjar hon lägga samman pusselbitarna

Åttio år tidigare, 1927, under Rios Belle Epoque, planerar Izabela Bonifacios far för hennes giftermål in i aristokratin. Under tiden arbetar arkitekten Heitor da Silva Costa på en kristusstaty som ska kallas Cristo Redentor och behöver resa till Paris för att finna den rätta skulptören som kan färdigställa hans verk. Den äventyrslystna och passionerade Izabela övertalar sin far att låta henne följa med Heitor och hans familj till Europa innan sitt giftermål. Där, i Paul Landowskis studio utanför Paris och på de intima kaféerna i Montparnasse träffar hon den unga och ambitiösa skulptören Laurent Brouilly, och genast vet hon att hennes liv aldrig kommer bli sig likt.

Min åsikt:
De sju systrarna av Lucinda Riley är den första delen i en serie om sju böcker, baserad på legenden om Plejaderna (de sju systrarnas stjärnkonstellation). Det är en fin och gripande berättelse som följer två kvinnor. Maia D’Aplièse söker sina rötter i 2000-talets Rio de Janeiro och Izabela Bonifacio tar oss med i berättelsen om sitt liv under 1920-talet. Det är en historia som man bara vill ha mer utav och jag ser verkligen framemot att få läsa om de andra systrarna i kommande böcker (del 2 släpps på svenska nästa år). Det vilar något magiskt över det hela och trots ett par trista formuleringar från författarens sida (typ ”hennes perfekta, platta mage” 🤨) så är det en fin kärlekshistoria, som dessutom avslutas med en riktig cliffhanger..

Likes

Comments

Årets svenska skönlitterära bok:

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar av Johannes Anyuru

”En vinterkväll kliver tre individer som svär trohet till den sönderfallande terrorstaten Daesh in i en bokhandel. En kontroversiell konstnärs framträdande avbryts av ett pistolskott, panik utbryter och samtliga i lokalen tas som gisslan. Men en av de tre angriparna, en ung kvinna som har som uppgift att filma våldet, bär på en hemlighet som kan ändra allt. Under attacken vänder hon sig till en av de andra och viskar: Allt är fel. Vi borde inte vara här. Vi borde sticka.

Två år senare besöker en författare kvinnan på en rättspsykiatrisk klinik. Hon har läst hans böcker och ger honom en bunt papper, där hon har skrivit ner en sällsam berättelse.

Hon menar att hon kommer från framtiden.”

Årets svenska fackbok:

Ett jävla solsken: En biografi om Ester Blenda Nordström av Fatima Bremmer

”Hon var den ostyriga pojkflickan som skickades hemifrån för att bli snäll och foglig. Men Ester Blenda Nordström lät sig aldrig tämjas.

Som Sveriges första undersökande reporter gjorde hon det ingen annan vågade. Under falsk identitet slet hon som piga på en bondgård, hon levde ett halvår med samer i Lapplands piskande snöstormar och reste som tredjeklasspassagerare med fattiga emigranter till Amerika. Hon räddade hela byar från svältdöden under finska inbördeskriget och deltog i en flera år lång expedition till ett farligt vulkanområde i Sibirien. De banbrytande reportage som hon tog med sig hem förändrade den svenska journalistiken.

Ester Blenda Nordström var en av sin tids pionjärer och stjärnor. Hyllad, beundrad och vän med personer som Anders Zorn, Evert Taube och Elin Wägner. Hon körde motorcykel, rökte pipa och trotsade alla normer som begränsade kvinnors liv i början av 1900-talet.

Men så plötsligt tystnade hennes starka röst. De spektakulära äventyren och kampen för ett liv på egna villkor visade sig ha ett högt pris.

Årets svenska barn- och ungdomsbok:

Fågeln i mig flyger vart den vill av Sara Lundberg

”Vad gör man då det känns omöjligt att leva upp till allt som förväntas av en? Vad gör man då den enda människa som förstår försvinner? Om man befinner sig någonstans i gränslandet mellan barn- och vuxendom och bär på en längtan efter något som man själv knappt kan sätta ord på?

Fågeln i mig flyger vart den vill är en berättelse om sorg, längtan, kompromisslöshet och fantasins kraft att förändra. En berättelse inspirerad av konstnärinnan Berta Hanssons måleri och barndomsår (utifrån dagboksanteckningar, brev, skisser...). Som 16-åring förlorande Berta Hansson sin mamma i TBC och hon drömde tidigt om att bli konstnär.”

Likes

Comments

Titel: STHLM Grotesque
Författare: Hanna Lindberg
Förlag: Norstedts
Utgiven: oktober 2017
ISBN: 9789113074092


Baksidestext:
Guldkocken är galan för alla som räknas i Stockholms krogvärld - och journalisten Solveig Berg är på plats. Men kvällen slutar i kaos. Hennes chefredaktör blir skjuten av en okänd gärningsman.

Polisen leds in på ett villospår och Solveig tvingas ut på en farlig jakt på sanningen. Hon konfronteras med mörka krafter i lyxkrogarnas slutna rum. Ju djupare hon gräver, desto farligare blir det.

Skandalfotografen Lennie Lee är tillbaka i Stockholm efter att ha varit borta i tre år. Han befinner sig på botten, men får en oväntad chans att återta sin förlorade plats i rampljuset - om han spelar spelet rätt.

STHLM Grotesque är en fristående fortsättning på STHLM Confidential, Hanna Lindbergs internationellt uppmärksammade debut. Arenan är denna gång den glittriga krogvärlden där jakten på status överskuggar allt. Det är en modern thriller om att fly sitt förflutna för att bli någon annan i ett samtida Stockholm.Min åsikt:

STHLM Grotesque av Hanna Lindberg var en riktig bladvändare och med sina korta kapitel var det ibland omöjligt att sluta läsa och att inte tänka ”Bara ett kapitel till..” 🤓 Det här var min första bekantskap med huvudkaraktären Solveig och jag gillade henne massor. En ung men tuff journalist som inte verkar backa för något men som samtidigt kämpar med sig själv och att vara sina närmaste till lags.
Det är spänning från första början och med snabba vändningar och händelser så blir det väldigt väldigt bra! 👌🏻🤗

Likes

Comments

Det här kan ju vara världens bästa idé - en yogasaga! Sam & Sally ger sig ut på skattjakt och till varje uppslag i boken hittar man yogarörelser som gör att barnet får röra på sig under sagan och får känna sig delaktig i historien. Så mysigt! 🙏🏻🤸🏻‍♀️

Tack snälla Triumf Förlag för superfin bok! 💕

Likes

Comments