Header

VARNING!! Det här inlägget kan vara (seriöst) ett av de mest bildbombade inläggen någonsin. Haha. Men så här. Vi åkte med skolan till staden Qufu, som ligger ca 30min från Jinan med snabbtåg. Tidigt, tidigt, tidigt åkte vi iväg med några student buddies. På plats betalade vi en guide för att förstå något och få allt berättat för oss på engelska.

Nedan två bilder från Jinan West Railway Station.

När vi hoppat av tåget i staden Qufu väntade en minibuss som körde oss dit guiden väntade och senare till Confucius lilla "by". Caroline kunde inte acceptera den tidiga uppgången, så hon paxade hela baksätet och la sig och sov. Kung!

Med våra små studentkortshäften som vi fått genom skolan, fick vi halva priset på entrébiljetten och betalade endast 70 RMB.

Jag vet inte varför det var så svårt för vår guide att få med alla oss på bild samt hela "entrén" till templet i bakgrunden, men efter flera försök gav vi tillslut upp.. Det fick duga och Caroline blundade på 95% av alla bilder ändå, haha!.

Guiden, guiden, guiden... Herregud. Ingen tvekan på att han kunde allt - från stenarna på marken, träden, byggnaderna till Confucius hela släktskap. Vi fick det ändå på engelska, vem han kunnat tro det?

Men så var det varje gång han skulle upprepa sig.. Vi fick ibland höra allt x2. "This tree is approximately 600 years old" - "600 hundred years". Ni förstår hur irriterande efter timmar med den här mannen. Hursomhelst, en trevlig prick!

Regler är till för att följas, brukar det sägas. Men inte alltid i Kina. De här träden var några av de äldsta där och för att skydda de har de satt upp staket runtomkring med en skylt som syns på någon bild ovan att man EJ får röra. Nästan ingen av alla de andra besökarna gick förbi utan att ta, smeka och bli fotad med träden. Vi försöker ändå smälta in så mycket det bara går med locals. När jag står och fotar andra som tar på träden säger vår guide "Go touch it - it's okay". Haha.

Sofie fick en typiskt local-turistbild-med-gammalt-träd bild och jag rörde det som ska vara supercoola trädet. Wow.

Känner att jag måste börja med och tacka Caroline för den goda insatsen hon gjorde som demonstrerade detta för mina bilders skull. TACK!

Denna sten var någon slags bestraffning för Confucius elever där han straffade de genom att de fick stå där med knäna i timmar för att lära sig en läxa. Caroline kunde inte stå kvar i några få minuter och hade djupa märken efter det. Ni kan då tänka er efter timmar.....

Jag ska inte skriva vad Carro kallade herr Confucius för under tiden hon stod där på, haha...

Två av våra student buddies - Amy & Grace.

Timmar senare i hettan, var det äntligen lunchdags. Vad vi tänkte skulle vara en redig lunch, blev mer av en testa-olika-kinesiska-snacks/rätter. Vi gick igenom hela restaurangen och blev visade till ett privat rum där mat kom rätt efter rätt. Bordet är typiskt kinesiskt där man snurrar skivan i mitten för att nå allt.

De som känner mig vet att jag inte är den starkaste i laget att testa på allt. Men sen jag flyttade till Kina har jag vågat mycket. Även den där dagen.

Tyvärr blev vi svenskar inte så mätta som att vi skulle ätit kycklingfilé, potatisgratäng och sås. Men jag iallafall kunde hålla mig några timmar till nästa måltid. Carro inte lika så och Sofie som hade kommit från Sverige två dagar innan och inte hunnit vänja sig...

Vi trodde det var färdigguidat för dagen och blev lite chockade när han sa - nu vidare till Confucius och hans släkts gravplats. Jaha, okej. Jag kunde verkligen inte hjälpa min trötthet hur mycket jag än ansträngde mig. Gården med hans släkts gravar var kilometer lång om man ville gå - men vi fick åka minitåg runt. Av hela den dagen har jag minst bilder därifrån för jag SOMNADE på tåget, haha! Det kördes ändå i lite fart så jag som sov kunde ramlat ut om inte Sofie höll mig kvar, haha.

Guiden sa som så, att om man smeker det här djuret på bakdelen så skulle man gå därifrån med mycket tur i bagaget. Denise blev helt fascinerad och började smeka på den. Grace var lite mer blyg och nöjde sig med klapp på huvudet.

Confucius gravsten. Så klart störst av hela släktens. Han hade, om jag inte minns fel, 72 barn från olika fruar. Förståeligt då att gården med gravstenar är kilometer lång att gå runt med hans barn där, fruar, barnbarn, osv.

De här röda korten är från olika besökare som skrivit deras önskningar. Röd färg är symboliserat med lycka/tur i Kina.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

En helt normal lunchtid på campus när ALLA ska till matsalarna kl 12 - för att inte prata om köerna i matsalen efter..... tålamod rekommenderas starkt!

En fredag förfestade/samlades vi hos Denise och fick med oss två av våra student buddies, Dina & Jason, som aldrig gått ut på nattklubb förut. Hela svenska Jinan gänget + Dina & Jason + Zaky, Berthrand, Sammy och Blessing. Vi åkte till Love Song och hade en riktigt kul kväll!!

Hahah.... Jo, man glömmer ibland att man är i Kina. Den här kvällen visste vi att det var några indier som hade hyrt Lake Town och kommit med busslass från någon annanstans nära Jinan. Ändå ville vi gå ut, tänkte väl "hur indiskt kan det vara..?" Så indiskt att de faktiskt hade på sig speciella/arabiska kläder och deras "DJ" spelade endast den sjukaste indiska musiken, haha! De var så fulla att vi inte kunde vara där inne. Folk dansade och hoppade så högt att om de landa fel så flög de in i någon annan. Galet.

Kommer inte ihåg vart vi åkte istället, kan ha varit 7Pub och/eller SpringBar. Efter det ville de flesta äta och det blev en fin middag/frukost på McDonald's där jag vann Kisos keps och Hamza erkände sin kärlek till kycklingburgare. Fint.

En dag lagom pigg åker Zak och jag till business street för mat på ett koreanskt ställe som är jättegott. Ätit där med tjejerna förut och då åt vi en större skål med ris, kött och grönsaker och någon god sås.

Med spår på armen av en kvälls festligheter var jag faktiskt ändå glad över att hänga inne i min tvättstuga och tvätta för andra gången i mitt liv.

Påväg till skolan med sällskap av Denise och Caroline. Senare över en middag bestående av kött, ris och bönor (Carolines favoritmat) med Sofie kom ett fan fram till Sofie när vi satt och åt i matsalen. Han bad om att adda henne på WeChat (detta är väldigt vanligt!!) för att börja skriva med henne i hopp om att lära sig engelska. Jag vet inte hur många som lagt till mig på WeChat och skrivit "Hello, sorry my english is very poor. Can you help me?". På restaurang, på skolan, ute på nattklubbar... Haha!

Till en början gick jag ut och powerwalkade eller sprang. Men när vi fick höra om skolans gym blev det där istället.
- 8 RMB/tillfälle
- 120 RMB/månad
- 400 RMB/termin
(om jag och Sofie inte minns fel, haha)

Av alla som jobbar där är det bara en tjej som kan lite engelska, annars är det endast kinesiska tyvärr... Men Zak som kan lite kinesiska prutade åt oss båda så vi fick varsitt månadskort för 200 RMB sammanlagt.

Likes

Comments

För att få stanna i Kina mer än vad visumet tillåter måste man söka uppehållstillstånd. När man söker får man lämna in pass, hälsoundersökning och sådana viktigheter. Man ska egentligen gå till en polisstation inom 24h, vilket vi inte gjorde. Skolan ordnade allting för oss (skönt!) så vi följde det vi blev tillsagda.

När passet är inlämnat hos kinesiska "migrationsverket", kan man såklart inte resa ut eller in ur landet. Istället får man ett papper med sin bild på (som man själv ska ha tagit med när man ansökt), passnummer, uthämtningsdatum och liknande. Vi fick tillbaka passen, om jag inte minns fel, 20dagar senare. Då var vi alltså tvungna att åka in till downtown som tar ca 1h med taxi och hämta ut själva.

Det kändes som en väldigt informell process med tanke på att det ska vara ett "migrationsverk".. Lämna in papper, få passet, skriva under - kinesiskt uppehållstillstånd!!

Likes

Comments

I vår kurs Chinese Culture har vi fått föreläsningar om alla de 14 stora dynastier och även haft olika studenter från skolan på besök som visat oss typiska kulturella ting. Traditionella Kinesiska kläder stod på schemat - det var dock inte de här kläderna jag trodde var traditionella utan mer de som är av silk och supertighta med hög krage.. Men de är tydligen mer "moderna".

Från en förening på vårt universitet kom några studenter därifrån och hade på sig dessa kläder och hade även med så vi kunde få testa. De visade även hur ett kinesiskt bröllop går till. Sofie och jag "gifte oss" på kinesiskt sätt och Carro var den som styrde bröllopet.

Efter lunch och innan vår enda lektion på måndagar - en powernap i trappan bakom biblioteket.

Med våra egna kläder under, var det ca 45 grader varmt. Ingen överdrift. Vi lärde oss stå med rätt hållning och sätta oss ned på rätt sätt och även här med en specifik rak-i-ryggen-hållning. Svårt att ställa sig upp sedan utan att snubbla på kjolen dock...

Likes

Comments

Planen var att fem personer från IMIT14 skulle iväg till Jinan. Tyvärr gick det inte som planerat så att alla fick åka samtidigt, detta på grund av visumtrubbel... Fyra av oss kom iväg och vår älskade vän Sofie fick extra tid hemma i Båstad.

En månad senare, den 23'e september, anlände hon på kinesisk mark.

Billy (lärare) hade tänkt skicka en av våra studentbuddies, Jason, själv för att hämta Sofie på flygplatsen. Självklart ville jag med & jag fick göra Jason sällskap. Flygplatsen i Jinan ligger en dryg timma från vårt område Changqing. Eftersom att vi bara var två så föreslog Billy att vi skulle åka buss istället för taxi. Därav var Jason och jag på "dejt" i ca 6h.

När jag fick höra att Jason aldrig varit på en flygplats, då var det en självklarhet att dokumentera detta på snap!

Strax efter att jag knäppt bilderna så gick strömmen på bara den restaurangen vi satt på. En pizzamiddag i mörker - mysigt.

Minuter innan Sof anlände. Vi hann gå igenom alla delar av flygplatsen - hur det fungerar, hur man checkar in, går igenom kontroller och liknande.

Efter att ha flugit i över 20h, vad passar bättre än att gå ut och dansa? hehe.

Vi tog en taxi hem och dumpade all packning hos mig. Tog kanske 10 min att övertala Sofie för att gå ut och 45min senare stod taxin utanför. Det blev en grym kväll på Love Song och Lake Town. 

Likes

Comments

Hallå där!

Eftersom att det var ett långt tag sen sist, så kommer det nu några snabba bilder tagna med min iPhone bara för att uppdatering! Nu i dagarna har jag lite mindre att göra så jag ska börja med effektiva inlägg om vad som har hänt sista dagarna i september, hela oktober och händelser nu i november.

Börjar med 19'e september och en joggingtur på en måndagmorgon. Det var lagom 23 grader ute - till en början jätteskönt så valde därför att gå längre än på bara campus (de två "amazonas"-bilderna) vilket medförde att jag faktiskt gick vilse...


Vi började ha våra kinesiska lektioner med Johnson i skolans CoffeeShop


Vi har lyckats äta en del streetfood och bland annat "FESKBOLLAR" som Carro säger. Det var inte bland topp 10000 precis... watch out people! Det är liksom någon blandning som vi naivt trodde kunde vara donutsbollar.. haha, NEJ. Vi beställde dessutom tre stycken bollar som Carro, Denise och jag tänkte dela på men fick istället TRE PAKET med SEX STYCKEN i varje paket, haha! Hänvisar till Carros blogg för roligare beskrivning av dessa "feskbollar".


Nagelfix för första gången i Jinan, för ynka 23kr fick jag bort mitt gamla lack, nytt lack (åtta hela lager faktiskt!) och glitter. Värt!


En helt random onsdagskväll hade jag varit ute och joggat och på vägen hem får jag sällskap av en granne (visste inte att vi var grannar ens hehe). Vi träffar på Zaky och hans kusin Mwila och blir bjudna på drinkkväll hemma hos dem. Tar med Denise och vi går bort med öl & vin och har en grymt kul kväll!

Dagen efter bestämmer vi oss för att åka in till downtown och ett nytt shoppingmall som jag skrivit tidigare om. Lagom pigga och kräsna hittar vi en koreansk restaurang och käkar hotpot för, vad jag tror är, första gången.

Likes

Comments

Här följer, som lovat, en uppdatering som är superförsenad om de papperslösa studenterna.. Som jag skrev så åkte vi och hämtade ut de vi trodde var biljetterna kvällen innan. Vi ställde oss i kortaste kön och var jätteglada när det gick bra med våra passkopior. Det vi inte visste var att vi stod i "Refund" (återköps-) kön. Vi pratade med två som satt i luckan och båda sa att ja, vi kunde få ut våra biljetter. Glada som vi var firade vi med en middag på McDonald's (kärlek!!).


Vi åker hem och packar och är supertaggade. Torsdag skulle vi åka, vi går fram till en säkerhetskontroll och jag visar våra "biljetter" och hon säger något och pekar bort till ett ställe med långa köer och luckor... Okej, vi går dit. De förklarar för oss att vi kan få en viss procentsats tillbaka. Jaha, så vi hade lämnat tillbaka våra biljetter nu? haha. Vi ringer Johnson (lärare) och förklarar läget och håller på att försöka kommunicera med kvinnan i luckan som inte kan ett ord engelska!

Denise telefon med Johnson i luren skickas fram och tillbaka mellan oss och kvinnan i luckan. Till slut, efter en lång stund med kyliga blickar från alla stressade resenärer som stod bakom oss i kön, har vi lyckats göra ett återköp. Johnson har även förklarat att vi vill köpa om samma biljetter. Tur är så går det bra, och vi är på gång igen!

När vi skulle hem till Jinan (fortfarande sjukt att säga ordet "hem") igen, har ingen av oss kollat noggrant på biljetterna. Dels för att det står endast med kinesiska tecken och för att vi har litat på kvinnan på tågstationen som bokade om våra biljetter. Vi går iallafall till gaten och blir inte insläppta. Detta händer alltså söndagen, och måndag har vi lektion och måste vara i skolan. MÅSTE komma hem samma eftermiddag alltså. Hon som står i gaten kollar våra biljetter och säger att returen var i torsdags.... Så kvinnan som vi köpte om våra biljetter hos, har alltså bokat tur och retur samma dag (torsdagen) och dessutom med endast 1h i Shanghai. Hur tänkte hon?

Vi fick springa och försöka ändra biljetterna, men eftersom det inte var samma datum som den dagens så gick det inte. Nya biljetter hem köptes. SÅ ARGA var vi - wow.


Snabb sammanfattning;

1. Köpte biljetter online

2. Gjorde återköp på tågstationen

3. Fick tillbaka en del av biljetternas pris

4. Köpte tillbaka samma biljetter

5. Fick felaktiga returbiljetter hem

6. Köpte nya biljetter hem
7. DYR RESA!!!

Väl i Shanghai möttes vi av något som jag trodde vi saknat - regn! Kändes som Borås på väg i taxin. Vi hade inte haft regn någon dag ännu i Jinan. Nu i veckan fick vi höra att det var en tyfon, läskigt!! Iallafall, taxin från Shanghai Hongqiao tog 20min till Aidas/Hannahs/Nathalies lägenhet. Det blev grodkramar (Aida vet) och kanske lite glädjetårar också, hehe. Vi firade med en riktig middag på ett ställe vid deras lägenhet som heter Chicken&Egg - grymt gott!! Kyckling, potatismos (!!) och sås blev det andra dagen hehe, och toasten på bilden den kvällen, WOW! Det var även HappyHour så drickandet började redan där.

Efter middagen, snabbt hem i regnet, dusch och uppfräschning inför kvällens bravader. Hela IMIT kom över till deras lägenhet och det var en reunion, som alla hederliga Borås-förfester. KUL! En klubb vid namn M1NT, även känd som haj-klubben (ja, det fanns hajar), blev vår första kvälls destination. Den låg på 24’e våningen mittemot kända skyskrapor, dvs en grym utsikt. Vi kom in och blev serverade allt med hjälp av en promoter. Tog ingen lång stund innan IMIT var samlade på dansgolvet som om det vore KlubbPank på X&Y haha.

På fredagen var det dags för efterlängtade FakeMarket! Var sjukt taggade och redo att pruta. Vi åkte till ett ställe som låg i tunnelbanestationen. Tog någon minut innan vi blev jagade av en kille som frågade vad vi letade efter och tog med oss in i ett rum, som låg i ett annat, som i sig låg i ett annat rum längre in….. Där fanns tydligen det bästa av det bästa och bara några åt gången blir insläppta. Tur det, för så trångt och varmt som det var, kunde man LÄTT svimma. Några timmar senare kände vi oss redo att åka hem. Med trötta armar och sommarkläder halvsprang vi från tunnelbanan hem sen. BLÖTASTE dagen i Kina.. Med vit jeanskjol blev det en trevlig syn på stan innan jag fick springa upp och torka ifred haha.

Vi köpte med oss mat och snabbt in i duschen, byta om och det var dags för utgång numero dos. Denna kvällen på en klubb som heter Linx, sjukt pampig klubb med obegränsat med drinkar. Jag, Hannah, Sanna och Louise blev hämtade från dansgolvet av en tjej som kan ha varit promoter åt en man som redan satt där själv. Vi fattade ingenting… Men han ville bara fylla ut soffan och i gengäld fick vi champagne, nice deal! Några glas och det var dags för dans igen med IMIT.

Lördag och oavsett mående var det dags för en runda på stan, men först en maffig pannkaksbrunch med flickorna. Rundan blev långvarig och timmar gick åt att gå i butiker med x-antal våningar och att prova kläder….. Men till vår förvåning fanns inga klackskor i större storlekar än 38 (!!!) på till exempel Forever21 osv. Behövde verkligen hitta något bekvämare än mina stilettklackar efter två långa danskvällar/-nätter och med en tredje kväll i sikte. Men nä.. ingen lycka på den fronten!

På kvällen var alla veliga och planlösa. Men Aida och jag var ändå taggade på att gå ut och käka och sedan se vad som händer runtomkring. Började med en till middag på Chicken&Egg med Denise, Nathalie, Charlotte och Jimmie - trevligt!! Efter maten gick vi längs en gata med barer och fastnade på en jättemysig bar. Charlotte gick hem efter en drink och Carro mötte upp oss strax därpå. Även Thomas som vaknade sent på kvällen kom dit och gjorde oss sällskap. Drink efter drink, och de skulle stänga… Denise och Carro promenerade hem och Aida, Thomas och jag gick vidare. Skulle det bli tredje utekvällen i rad? JA, varför inte! Vi hörde av oss till promotorn och det som gällde var en klubb som hette Fusion. Vi dansade, ännu en kväll, ihjäl våra fossingar medan Thomas fastnade för DJ’n, hon visste vad bra musik var. En spontan, oplanerad kväll men som blev en av de roligaste! Jag och Aida avslutade kvällen på hennes balkong med en magisk utsikt, fnitter, skratt och tårar (resans höjdpunkt helt klart<3) Haha, många känslor, så mycket att prata om och så lite tid ihop.

Dagen efter, söndagen, var Shanghai’arna tvungen att gå till skolan medan Jinan-squaden tog en effektiv andra runda på stan. Runt lunch möter vi upp nästan alla IMITare och lunchar på …. Chicken&Egg, haha, innan vi går hem och packar för att åka hem.

Vi är framme i Jinan sent på kvällen och är dödshungriga. Oscar väljer att åka hem medan vi tjejer letar efter mat. Vad som helst, var som helst, NÅGOT! De som fanns, var stängt. Vi var mitt ute i ingenstans i Jinan, en söndagkväll utan mat. Ingen av oss hade mat hemma heller.. Vi sätter oss i en taxi och vi försöker förklara för honom att vi vill ha mat. Han börjar köra men tittar och pratar med oss som att han vill veta var vi ska. Vi pekar lite höger, vänster, hit och dit och tillslut hittar två-tre restauranger på en gata. Går in där och ser att kött ligger utanför kylen bredvid kassan.. Krävdes endast en blick för att vi alla skulle gå därifrån. Men så ser vi en streetfoodvagn utanför och går dit och blir mötta av den kanske sötaste gubben i Kina hittills<3 WOW, drömgott, snäll gubbe och oklar kommunikation. Mätta och belåtna tar vi taxi hem.

TACK SHANGHAI!
Ses vi snart igen tro?

  • 549 readers

Likes

Comments

Tjena! Idag fyller min lillebror år och jag fick vara med och sjunga för honom på morgonen (12.00 här) via Skype när vi satt i taxin påväg in till Harmony Shopping Mall här i Jinan. Han fick förstärkning av två andra röster i bilen, Carro och Denise, haha. GRATTIS FADI!

Nu till ämnet och inlägget som skulle upp förra veckan när vi lärde oss skriva kinesisk kalligrafi på Chinese Culture lektionen med Billy. Några frivilliga studenter kom och hjälpte oss, tackar för hjälpen då det är sjukt svårt att veta när man ska trycka ner penseln och lätta på trycket. Killen som hjälpte mej var jätteduktig och hade grymt flyt när han skrev. Dessvärre kunde han knappt någon engelska, så det blev svårt att kommunicera. Att försöka förklara vad jag ville skriva på kinesiska blev minst sagt en utmaning, haha. Exempelvis tog vi årstider och därmed något som symboliserade varje årstid. Att försöka förklara snö... "Snow, okey.. you know the white things coming from the sky.... falling down... no? okey.. BILLY!" Typ så var det, Billy fick förklara för honom och de andra men det var ändå kul! Han var snäll och ville verkligen hjälpa till.

Själva tekniken att hålla i penseln var avancerad bara den. Man håller liksom rakt uppifrån, vilket inte alls är som man är van vid att man håller i en penna. De pappersarkiven vi fick underlättade väldigt mycket för var man skulle börja och uppskatta var det skulle få plats. Häftigt!

Varje student ville ge en "gåva", vilket är väldigt vanligt att man ger här i Kina, till oss. Vi fick större papper med kalligrafi och min student skrev: I Love China, datum och mitt namn + hans. Haha, charmigt! Här är vi alla på bild med studenterna som hjälpte oss och Billy tyckte att vi skulle visa upp våra gåvor, som vi stolt gjorde.

  • 724 readers

Likes

Comments

Halva veckan har gått och vi går återigen på helg på en ONSDAG! Så nu är vi lediga tills på måndag igen, wow! Det är nämligen Mid-Autumn holiday här i Kina och de firar midhösten (?) och äter mooncake. Idag hade en av våra StudentBuddies, Jason, köpt en av de bästa mooncakes'en på Business Street som jag fick på lektionen. Snällisen! Ännu okänt vad det är, recension kommer när vi undersökt saken. Som jag skrivit innan, måste alla ha en StudentBuddy som kan hjälpa en med kinesiskan eller vad som helst annat. Idag träffade jag min StudentBuddy, Oliver, på en av lektionerna som vi har ihop med dem. Hade "paxat" honom på WeChat haha, så hade ingen aning om vem det var av alla. Kineser använder WeChat hela tiden. De smsar, ringer, skickar röstmeddelanden och betalar genom appen. Har man inte WeChat här, då kan man inte komma i kontakt med the locals.

I Fredags var vi på skolan 7.15 (!!!!) då vi skulle åka iväg med några amerikaner, som tydligen går på skolan de med, till Kinesiska myndigheten för att lämna in våra pass och alla våra handlingar samt Physical Examination Report. Vi är alltså "papperslösa" i två veckor nu... Efter det var det låååång vila och planering av utgång!

Vi alla, förutom Carro som låg hemma och var sjuk, var supertaggade på utgång. Så vi hängde med några afrikanska killar från skolan som vi lärt känna. Drygt en timme till Jinan City och vi hamnade på en mer västerländsk klubb, eller afrikansk... Typ första gången vi såg så många icke-kineser här i Jinan, haha. Vidare till nästa klubb som var endast afrikanska människor och Denise, Oscar och jag. Mycket spännande då det inte kändes som att vi var i Kina överhuvudtaget.

På lördag hade vi bara tagit det jättelugnt och gått på stan och käkat. Men senare på kvällen hör killarna av sig igen och Denise och jag hakar på även då. Denna klubben var en av de sjukaste, haha. Massor med framträdanden av, vad det verkade som, "kändisar"/DJ's som alla filmade och gratis drinkar hela kvällen. Sjukt!

Vi har bokat tågbiljetter till.... SHANGHAI, så vi åker imorgon och är tillbaka på söndag. Förhoppningsvis ska det inte vara något problem för att vi inte har våra pass. Vi har fått höra både att det ska gå att åka och inte.. Steg ett blir att åka och hämta ut biljetterna redan ikväll för att undvika köer imorgon. Steg två blir att se snäll ut och visa passkopior och kvitton från myndigheterna och hoppas på att få åka med, haha. Sker allting som planerat så ska vi bo hos våra vänner som redan är där, shoppa och turista (och krama luften ur min Aida!!). Fortsättning följer med en update om de papperslösa studenterna - håll tummarna för oss!

  • 850 readers

Likes

Comments

Snart en vecka sedan sist jag kikade in här. Inget särskilt har hänt egentligen, mer småsaker. JO - skolan har dragit igång på riktigt. Vi hade en riktig skolvecka (förutom en kurs som börjar först nästa vecka, så har haft två inställda lektioner) och det är verkligen inte mycket men obligatorisk närvaro gäller här. Som när man var liten igen.

LÅNG sovmorgon uppskattar vi väldigt mycket på måndagarna. Tisdag är inget farligt heller. Marketing kursen är väldigt lik den vi precis läste på vårterminen, E-Business, så vi känner igen mycket - mer repetion. Onsdagar har vi inte känt på helt ännu, för att vi ännu inte påbörjat Java. Vi hade också önskat fler kinesiska lektioner, vi lär oss mycket varje lektion och det går förvånansvärt snabbt att börja snappa upp ord när vi försöker kommunicera med kineserna. Lediga varje torsdag - dröm! Fredagar har vi inte haft ännu heller, men vi har varit iväg på polisstationen och hos myndigheter på fredagarna för att ordna uppehållstillstånd. Nu till Lördag - jo, lika chockade var vi när vi såg schemat och förberedde argument för att ta bort det som vi trodde var lektion där. Vi kom inte så långt med våra argument innan Johnson hann förklara att det inte är en salslektion, utan mer aktiviteter. De kommer vara flexibla tider under helgen, ej schemalagda. Vi kommer exempelvis bestiga något berg nära Jinan och då kommer våra studentbuddies följa med och vi ska samtidigt träna vår kinesiska bland lokalbefolkningen (vilket vi har gjort sedan vi landade i Beijing) men KUL!!

I söndags hade vi den hittills värsta luftkvalitén sen vi flyttade hit. Hemma i Sverige ligger pollution-halten på ca 30-40. Vi hade inte märkt något innan söndagen då vår halt här i Jinan låg på hela 227 senare på kvällen. På måndagen var den fortsatt hög, och vi var på Business Street och lunchade innan vi gick till skolan och där blev det tungt att andas ett tag. Känns mer som att man har sämsta konditionen, inte värre än så egentligen. Vi hittade även Spar (någon supermarket som har ost och annat gott) så jag passade på och köpte mask. Mest för att appen rekommenderade det och jag ville testa.

I ett paket fanns det sex stycken masker och kostade 6,45 RMB. Billigt billigt! Vi kände oss inte alls fåniga eller så, om inte mer uttittade än förut haha. Ungefär 20 sekunder kunde Carro ha på sin, mest för min Snapbild, men jag och Denise gjorde längre och ärligare försök tills vi svettades ihjäl. Var alltså jobbigare med mask på. Inget jag kommer ha igen, haha. Oscar vågade inte ha på sig masken på campus, för att vi än inte har sett killar ha på sig mask. Bild på tandläkar-gänget har ni nedan.

Angående lunchen på stan.. Haha, oklart hur det blev så att jag beställde TVÅ sallader. Så blev det iallafall och vi alla kunde äta en så oasiatisk-lunch som möjligt, haha!

  • 928 readers

Likes

Comments