View tracker

Skrattade när jag läste detta inlägg från ponnymamman http://ponnymamman.se/okategoriserade/vem-ska-vara-mus-ansvarig-ett-familjedrama/

Nu har jag dock inte någon mus-fobiker till sambo men ett hus fullt med möss har vi allt. Möttes av denna i hallen en morgon

Och en gång när jag skulle ta på mig jackan så kände jag hur det rörde sig i örnen och ut flög en mus. Vissa dagar kan man mötas av en mus när man sitter på toaletten, vi har till och med hittat en död mus i toaletten så jag är numera väldigt noga med att stänga locket så att inga fler möss ska behöva drunkna. Jag är inte rädd för möss men jag uppskattar inte riktigt att dela huset med dem. En katt eller två står just nu på önskelistan.

Longerade förresten hästarna idag och det gick bra med båda. Nacho behövde lång tid på sig innan han ville stretcha i skritten men sen så car han väldigt fin. Jag gav honom lite extra mycket godis så att han skulle bli lite mer motiverad och jag tror det funkade. Musse kändes väldigt lugn och fin så han är jag väldigt nöjd med.

När man försöker ställa upp Nacho lite snyggt för att ta en bild😉

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Lyckades faktiskt träna båda hästarna idag. Det blev korta pass och marken var hård men Musse var riktigt lugn, avslappnad och fin. Trots att jag longerade på öppen yta så gjorde han inget försök till att sticka så det var verkligen ett framsteg.

Nacho tog tid på sig innan han kon igång ordentligt i skritten men i slutet hade jag fått till något dom var ganska bra. Båda hästarna fick trava men bara några få varv.

Nu har jag bestämt mig för att inte rida Nacho mer förrän han har byggt upp din överlinje mer. Jag måste backa tillbaka och inse att jag får behandla honom som en rehab-häst/3-åring och bygga upp honom helt från början, det är dags för Nacho att faktiskt fylla ut bakom manken och bli stark. Jag får se hur lång tid det tar men jag hoppas verkligen att det kommer ge resultat. Det sägs att alla har en lärohäst, hästen de förstör medan de lär sig. Nacho är tyvärr min lärohäst men jag hoppas att det inte är för sent för oss än.

Framöver blir det arbete vid hand med mycket skänkelvikningar och longering över bommar för att bygga upp överlinjen. Tur att jag gillar att arbeta från marken.

Likes

Comments

View tracker

Den här veckan har mest bestått av sånt här.

Och tågresor förstås men väldigt lite häst. Sociala investeringsfonder är visserligen intressant och handlar i korthet om att göra insatser/investeringar av någon form som kommer leda till mätbara effekter och besparingar. Kan vara att exempelvis göra insatser för att höja elevers betyg vilket minskar antalet obehöriga till gymnasiet och det leder till att förre hamnar i utanförskap vilket kostar samhället massor. Så den jämförelsevis billiga insatsen vi gör ger stor avkastning tillbaka. Det är dock inte så enkelt dom det låter.

Nu vet ni lite om det med😉

Imorgon hoppas jag kunna träna lite häst men annars blir det helt säkert på söndag. Känns som om den hör veckan blev riktigt dålig på hästfronten men så blir det tyvärr ibland.

Likes

Comments

En gammal film från 2015 när jag testade att slänga in en pilatesboll i hagen. Nacho flyger nyfiket runt medan Musse står och väntar för att gå fram först när han är helt säker på att allt är under kontroll.

Likes

Comments

Igår fick jag tillbaka kritiken på Musses film och jag kunde inte vara mer nöjd. Jag fick precis den pepp som behövdes för att fortsätta kämpa med hans träning. Jag hade ju skickat filmerna fel så det var därför jag fått vänta så länge, jag har alltså våndats helt i onödan.

För att rätta Will lite så har vi ridit Musse. Jag har inte ridit särskilt mycket men hans två medryttare har ridit men jag var nog inte tydlig nog i mitt mejl. Med det sagt så är det verkligen nyttigt att låta bli att rida helt så kanske hade det gått ännu bättre om jag hade gjort så istället. Jag är väldigt stolt över Musse och jag är så glad över att få bekräftelse på att vi är på rätt väg.

Sen fick jag ett mejl som gjorde mig överlycklig.

Jag kommer få chansen att verkligen lära av den bästa. Ser verkligen fram emot att få utveckla mig så mycket som jag bara kan. Det kommer förstås krävas lite innan jag får kalla mig tränare på riktigt men det här gjorde mig verkligen glad.

Jag har ju aldrig varit den bästa på något. Jag var aldrig den bästa i ridgruppen på ridskolan och jag har aldrig varit bra på att tävla. Art2ride-träningen faller mer naturligt för mig och det känns för första gången som om jag har lite känsla för det jag gör. Ska bli väldigt kul att gå vidare framåt nu.

Likes

Comments

Likes

Comments

Har fullt upp den här veckan så det blir inte så mycket hästträning eller bloggande. Jag var i Stockholm över dan igår och torsdag till fredag ska jag på kurs i Norrköping så därför ställer jag in dagens ridhusträning.

I måndags var vi dock iväg och det gick helt ok. Musse är fortfarande lite spänd och vill inte slappna av ordentligt så det får vi jobba vidare med. Nacho var fin men kändes lite spänd, han har blivit väldigt känslig nu för mina skänklar och jag tycker att han tar sidförande skänkel riktigt bra nu. Han har en lustig sak för sig där han ställer sig som om han ska kissa men även om jag väntar så kommer det inget. Så frågan är om det stör honom lite och att han egentligen skulle behöva kissa, svårt att förstå sig på honom ibland. Här är i alla fall ett litet klipp från träningen.

Jobbade Nacho för hand nu på morgonen och det gick väl helt ärligt sådär men vi gjorde i alla fall något vilket jag får vara nöjd med ändå. Förhoppningsvis hinner jag jobba Musse för hand en stund idag efter jobbet men annars blir det en väldigt lugn vecka för hästarna.

Likes

Comments

Otaliga är de timmar som jag har tvingat mig själv till att sitta ner på en hästrygg. Det har inte varit en trevlig upplevelse för mig och knappast trevligt för hästen. Varför gör man det då kan man ju fråga sig, jo för att i alla dressyrprogram (vad jag vet) måste utföras i nedsittning. Att man inte ska sitta ned på en unghäst verkar vara ganska känt men att man inte bör sitta ned alls på en häst som inte arbetar över ryggen känner de flesta inte till. När jag satt ned i traven på hästar som inte arbetade över ryggen blev det väldigt skumpigt vilket jag försökte lösa genom att sätta mig djupare dvs jag släppte stigbyglarna och lutade mig lite tillbaka och hjälpte inte det så bromsade jag hästen tills det blev bekvämt. De flesta hästar blir enklare att sitta på om de går saktare så håller man allt man kan i tygeln så blir det enklare att sitta ned. Så höll jag på i många år och det är ett under att min rygg inte är helt utsliten, hur hästarnas ryggar mådde vill jag knappt tänka på. Under denna tid (20 år) nämndes det aldrig att det är först när hästens rygg är uppe som man kan sitta ned på den. Hur kommer det sig att hästvärlden har missat en så viktig sak?

I filmen ser ni hur man jobbar med nedsittning enligt art2ride man sitter helt enkelt bara ned om hästen jobbar över ryggen och bara om den klarar av det utan att ändra rytmen. Nacho kan man visserligen sitta på hur han än går för han har inte så stora rörelser men bara för att man kan betyder det ju inte att man ska för det är minst lika skadligt för hästen att sitta på en bekväm som på en obekväm häst som inte jobbar över ryggen. Musse är däremot helt omöjlig att sitta på om han inte jobbar över ryggen men när han gör det går det faktiskt att sitta ner utan att studsa av. Känslan jag får när hästen bär upp mig är verkligen helt annan än vad jag har känt tidigare det känns majestätiskt och jag känner en styrka och bärkraft hos hästen, det känns helt enkelt fantastiskt.

Har ni problem med nedsittning så fundera på om er häst arbetar över ryggen eller inte? Bär hästen upp sin ryttare? och bromsa aldrig för att det ska vara lättare att sitta ned. Får ni inte nedsittningen att fungera så rid lätt istället, för hästens och er egen skull.

Likes

Comments

Gjorde en ordentlig avramling idag och har slagit mig på vänstra höften/skinkan. Jag verkar dock vara hel så jag antar att jag får vara tacksam för det.

Vad gjorde jag få för att förtjäna denna avramling? Jo jag överskattade Musses och min kontakt. Idag reds han ut för första gången på nästan en månad och dum dom jag var trodde jag att det skulle gå att rida på bara ett tränsbett. Det gick bra fram till att jag bad om galopp upp gör backarna för herr Musse ville hellre lägga av en bockserie. Eftersom jag bara hade tränsbett så hade jag inte en chans att få upp huvudet på honom och förhindra bocksprången så efter ett par stycken flög jag i backen. Jag gick hem bytte till stångbett och red tillbaka och bad om galopp igen och då kunde han inte längre ta över så då gick det bra.

Nu ska jag aldrig mer rida ut i bara tränsbett, det är alldeles för farligt på en häst som vet att han kan ta över. Så nästa gång blir det kandar för då kan jag rida på tränsbettet men använda stången om det behövs. Det sura är ju att jag visste att Musse blir skitstark men ändå skulle jag absolut tro att jag kunde fixa det. Man ska inte vara dum när man håller på med hästar.

Longerade Nacho också men det gick bra. Jag bad om lite galopp och han fattade faktiskt åt båda hållen, visserligen bara ett par steg men ändå helt ok.

Likes

Comments

Ibland när jag tittar på hästarna kan jag komma på mig själv med att tänka "vart är armarna" särskillt när hästen har täcke på sig är det som om det fattas något.

Som att detta skulle se mer naturligt ut ;)

Likes

Comments