Header
UWC

Hej hej!
Denna veckan som varit har jag varit på resande fot i Indien. Vi åkte en grupp från skolan med ansvariga lärare på den resan som jag valt/blivit tilldelad, vilket var en resa till Rishikesh med fokus på att utforska hinduisk mytologi, yoga, andlighet och meditation genom att utforska staden som är platsen där yogan föddes.
Vi åkte buss och tåg i hela 36 timmar för att nå vår destination och en tågresa på indiskt tåg var minst sagt intressant och mindre kul kanske. Vi nådde till sist Haridwar där vi stannade i några timmar för att utforska. Det är ett ställe många indier åker på pilgrimsfärd eftersom den heliga Ganga floden går igenom staden. Så vi såg hur folk badade i floden som anses rena alla synder. Vi pratade med folk om staden och turismen dit och så vidare. Det var dock tydligt att utländska människor var ovanligt där eftersom det förekom mycket pekningar, stirrande och fotande av oss.

Sedan åkte vi vidare till Rishikesh där vi bodde uppe i bergen i ett vildmarksläger. Vi gick till staden och utforskade den samt frågade folk om varför de åkte dit och varför staden är viktig. Även där flyter Ganga floden genom staden och det är populärt att åka till staden för att träna yoga eller åka på en "läkande och helande" resa. Vi besökte tempel och deltog i en helig ritual, Ganga aarti, som hålls för att hylla floden. Vi lyssnade även till en guru som pratade om att hitta sig själv och andlighet, vilket var väldigt intressant. Hela resan både komplicerades och förbättrades av det faktum att vi alla har så många olika livsåskådningar och religioner, vilket skapade mycket konflikt och upprördhet men också nya perspektiv.
Nåt av det bästa var när vi besteg ett berg som ledde upp till en isolerad by vars åsnor vi mötte på vägen upp och ner från berget. Vi pratade med byfolket om hur turismen påverkar deras by och allmänna livet i byn, som hur de måste klättra upp o ner för detta berg varje gång de vill ta sig någon annanstans. För oss var det jobbigt nog att göra det en gång... på vägen tillbaka tog vi oss också till ett vackert vattenfall där jag tog mig en vattenfallsdusch. Riktigt häftigt!
Utöver detta spenderade vi tid med att reflektera och vi hade även yoga varje morgon klockan 7 för hela gruppen.
En väldigt intressant och lärorik resa som verkligen fick en att reflektera, förstå kulturen, utmana sig själv och hitta ett inre lugn på många sätt. Definitivt min bästa vecka i Indien❤️

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hej hej!
De senaste veckorna har varit minst sagt proppfulla och därav har energin inte räckt till för att skriva. Skolarbetet tar upp mycket tid och vi har mycket prov och uppgifter att jobba med. Har min IOP (individuell muntlig presentation) i engelsk litteratur på måndag som ger typ 20% av betyget, så den är nästa sak att tänka på. Utöver det har jag ägnat mig åt mina trivenis och även hoppat av en triveni som jag nu håller på att byta mot nåt annat, debattklubb var inte min grej.

I min service triveni var vi även förra helgen och hjälpte till/observerade en kläd utställning i Pune från textil/kläd företaget vi jobbar med. Jag fick träffa grundaren och andra trevliga människor. Samt lärde jag mig en del om hur dem jobbar och vi från skolan satt och pratade om hur vi kan göra det mer effektivt till nästa utställning. Vilket delvis är vårt jobb; att förbättra företaget. Sedan blev vi bjudna på lunch hemma hos en av kvinnorna som jobbar med "kruti" som företaget heter. Det var trevligt och intressant att se in i ett indiskt hem.

Sen är det även Diwali den här veckan, en stor högtid här i Indien. Ljusets högtid kallas det. Så vi är lediga från skolan sen i torsdags. Så många har åkt iväg från campus eller åkt hem om de haft möjlighet. Själv stannar jag på campus under hela tiden, har mycket jobb att göra och kände inte för att resa iväg utan tar tiden till att vila lite med. Men i onsdags var det Diwali middag på skolan och vi dansade lite. Sen igår var jag bjuden till min rådgivare på middag, vilket var trevligt och uppskattat med lite icke-indisk mat...

Nedan följer lite bilder från de senaste veckorna😁

Likes

Comments

Hej hej!
Idag efter skolan åkte jag och resten av gänget som har "social entrepreneurship" som service triveni (aktivitet) till textil/klädfabriken som vi jobbar med. Jag är medlem i "kruti" som är ett företag som syr kläder och som anställer kvinnor som annars bara skulle suttit i hemmet i sin by. Målet är att expandera företaget så att fler kvinnor kan anställas för att få egna självständiga liv, vilket de annars inte har möjlighet till. Det vi gör är därför att sköta marknadsföring genom sociala medier och utställningar, plåtningar av kläderna osv. Vi jobbar också med idéer till design av kläder och flygblad. Den sista delen där jag kommer vara mest delaktig är business delen som handlar om att försöka komma på mer effektiva sätt för kvinnorna att göra sina jobb, att hitta bättre strukturer för inventarie listor och statistik (vilket jag jobbat med förra veckan för o ta fram en ny struktur för att fylla i uppgifter om försäljning, inventarie m.m.), hålla koll på ekonomin och annat som kan behövas. Det är ett fantastiskt projekt verkligen!

I övrigt idag hade jag yoga och debatt klubb på schemat, en fullspäckad dag alltså!

Utöver våra skolämnen har vi även 2 "kurser" som vi gör under vårt första år: PSHE (personal, sexual, health education) och konversations hindi.

PSHE handlar om att lära sig om hur man ska må bra här och så, vilket jag tyckte lät som rätt töntigt i början. Men det har visat sig att det handlar inte om att de säger åt dig att "träna minst 3 ggr i veckan", "ät grönsaker" etc. Utan mer om hur du själv ska komma fram till vad som är nödvändigt i just ditt liv här för att du ska må bra. Det verkar simpelt men när du kommer hit och inser att det du alltid brukat äta till frukost inte finns tillgängligt och det inte ens går att köpa i stan eftersom laktosfria produkter inte existerar här. Och när du efter bara 2 veckor redan har fått mer än nog av indiska smaker. När alla personer du har hemma som bidrar till ditt välbefinnande inte längre finns där precis bredvid dig. När du plötsligt delar en liten yta med 300 andra från 60 olika länder och ditt egna rum med 3 personer från 3 olika länder. När du inte kan gå och åka vart du vill, när du vill. När du inte kan kolla in Victorias Secrets nya kollektion eftersom sidan är blockad som pornografi. ALLT bidrar till störningar inom dig, därmed är PSHE viktigare än vad jag trodde för att hitta de nya sakerna eller hitta former av de gamla sakerna som tar dig igenom vardagen, livet.

Likes

Comments

Hej hallå!
Idag vaknade jag upp till en ledig måndag på grund av att Indien firar Ghandi dagen idag. Jag vaknade runt 7 och satt sedan en timme i sängen med anteckningsblock och dator i högsta hugg för att göra research till min presentation i global politik. Sedan gick jag till cafeterian för frukost och åt massor av papaya. Efter det tog jag en omväg hem och stannade till vid "The pagoda" där jag ställde mig och andades in lite morgonluft innan jag gick tillbaka till rummet.
Jag har varit förkyld i några dagar nu vilket är väldigt jobbigt i denna kvava värme, men jag hoppas det går över inom det snaraste! Jag taggar även att det bara är 2 skolveckor kvar tills Diwali!!

Likes

Comments

UWC

Hej hej!
Igår den 21:a september var det UWC dagen, plus att det även var internationella fredsdagen! Lektionerna var därför inställda och vi ägnade dagen åt att stödja och försöka hjälpa olika ändamål. Jag skrev mail till Sveriges utrikesdepartement, Margot Wallström och Lars Aduktsson i Europaparlamentet där jag vädjade om användandet av inflytande för att stödja Rohingya folket under det förtryck de utsätts för just nu. Vi skrev även under petitioner, diskuterade världsfrågor och vi som ville lärde oss en sång tillsammans som vi sjöng senare under kvällen. Dagen avslutades med en diskussion kring vad vi som UWC elever har för mål att kämpa emot och sedan en tyst vaka med ljuständning. Där jag tände ett ljus för alla de liv som förlorats i en kränkning av mänskliga rättigheter, men också för alla människor som jag mer än någonsin nu insett hur mycket de betyder för mig. Att vara så långt borta från folket hemma får en verkligen att inse saker om människor man kanske inte gjorde innan. Saknanden är stor.
Nedan följer bilder❤️ kram

Likes

Comments

Igår (lördag) åkte jag och en hel drös människor återigen till Pune. Susandes fram i bussen med öppet fönster, musik i lurarna och en otrolig utsikt över alla byar och platser vi åkte förbi. Jag och Karoline åkte med några andra till Phoenix mall även denna gång där vi åt lite och gick i lite affärer. Besöker blev inte så långt dock eftersom jag lovat att följa med Karoline tillbaka till MG road (där bussen släpper av oss) för att köpa färg till hennes väggar. Det visade sig vara svårare än vi trodde att hitta en färgbutik...eller ens en indier som kunde berätta vägen för oss. Men en timma senare efter mycket letande bland alla gator i galen trafik så hittade vi en andraåring från skolan som visade oss vägen, tack o lov! Efter det åkte bussen tillbaka mot campus där andraåringarnas show väntade. Det var en lång(!) men till stor del väldigt rolig och bra showkväll!
Bilder från dagen ser ni nu nedan😘

Likes

Comments

Hej hallå!
Veckan som gått har bestått av mycket mycket plugg, påbörjandet av aktiviteter och en del träning. Jag har valt att gå med i socialt entreprenörskap (service), debatt klubb (creativity), aktiehandel typ (creativity), fitness (active) och även yoga. Jag försöker även lösa att kunna dansa också men mycket saker krockar i tid så jag får nog göra det utöver.
Under veckan har jag ett antal gånger gått eller sprungit vägen ner och upp för berget jag bor på, vilket gett rum för mycket solsken, reflektion och andhämtning. Man märker hur viktigt det är att ta sig sin tid, prioritera sitt välmående och pausa då och då. För till skillnad från min tidigare skolgång så kommer jag aldrig hem efter lektionernas slut utan andra aktiviteter och livet på campus med alla människor och möten och Gud vet vad fortsätter.
Här har vi även väldigt nära relation och kontakt till våra lärare som också bor här på campus och fungerar som våra mentorer, rådgivare osv. Vi har därmed mycket möten utöver skolan som ger mycket inspiration och som öppnat mina ögon för att i princip vad som helst är möjligt här. Vill jag starta ett projekt, då finns stöttning, finansiering och allt du kan önska. Inklusive ett certifikat på projekt baserat lärande. Vill vi som skola stå upp mot en orättvisa, då gör vi det. Planerat nu har vi en protest i Pune till följd av Rohingya krisen och allt detta skapas genom möten med hela colleget och folk som verkligen tar initiativ.
Livet här är en prövning på så sätt att det är sååå många tillfällen när man måste sitta en enormt stor grupp av människor och diskutera ett problem; vilket alltid är en utmaning med tanke på att alla tycker olika och alla vill ha sin röst hörd. Men det är en bra övning att orka med ett så inkluderande inflytande som vi alla har här.
Veckan har också varit delvis fylld av hemlängtan och tvivel. Men det är väl så det är. Det är nog normalt med tanke på att vad vi än gör här så ska vi ständigt pressa oss själva: skola, nya upplevelser, nytt land, nya människor, nya krav, nya ansvar, nya bekymmer och ständigt nya frågor att ställa. Jag har kommit fram till att ingenting här är lätt, av anledningen att ingenting spektakulärt kommer från något som är lätt. Men i stunden kan det vara svårt att se.

Likes

Comments

Hej hej!
Veckan som varit har gått i vardagens tecken; plugg, träning och inte så mycket annat. Men igår (lördag) åkte jag och ca 50 andra in till Pune. Det är så fantastiskt härligt att komma ut från campus och se Indien på riktigt, det är då man förstår varför man är här egentligen.
Jag tog följe med ett antal tjejer och tog skjuts till Phoenix mall: största gallerian i delstaten. När vi närmade oss såg vi hur gatorna, butikerna och allt blev mer och mer lyxigt och även västerländskt. Väl inne i gallerian möts man av Tommy Hilfiger butiker, diamant butiker och hur mycket annat som helst! Gallerian som hade 4 stora våningar måste ha varit större än Mall of Scandinavia. Det var verkligen en kontrast till indiska landsbygden som skolan ligger närmast... Vi köpte kaffe på starbucks som var så otroligt gott efter lång tid utan kaffe och jag handlade även lite matvaror. Tiden gick fort dock och utan att ha sett en fjärdedel av gallerian fick vi ta skjuts tillbaka till bussen.
På kvällen följde "first year show" som är en show helt organiserad och bestående av förstaåringar. Jag skötte ljud och ljus, väldigt nervös med tanke på noll erfarenhet kring detta... men det gick bra till slut och kvällen avslutades lugnt med en kopp te på rummet.
Idag blir en väldigt lugn dag, jag har pluggat lite, ätit brunch och resten av dagen ska fortsätta med plugg, vila och eventuellt lite simning i poolen.

Likes

Comments

Hej hej!

Bättre sent än aldrig tänkte jag nu berätta om vad som pågick här i torsdags förra veckan. Det var Ganesh festival, vilket enligt tradition betyder att vi elever deltar i en lång paradgång ner från skolan och till den närliggande byn. Bakom oss hade vi en jeep med en fastspänd staty av Ganesh. Det började med att alla började kasta rosa färgpulver på varandra, tradition. Det eskalerade rätt fort och plötsligt såg alla ut som rosa aliens... Vägen ned till skolans huvudport (cirka 2 km) tog nog ungefär 2 timmar, musik spelades och här och där sprutade de vatten på oss. Väl vid huvudporten gick det lite snabbare att ta sig till byn, där hela byns befolkning var samlad. De hade precis haft någon ceremoni och när vi kom började de trumma rytmiskt och sjunga/ropa. Lite mer färg kastades och jag fick vara med på bild och selfies med by invånarna som var exalterade över att se en vit person delta i Ganesh. Kul kul.

Processionen tillsammans med by folket fortsatte ned till floden där en väldigt vacker ritual utfördes med Ganesh statyerna. De brände rökelse, mässade ord och verser som jag inte kunde förstå men som ekade i luften som magi. Kvinnorna i byn var vackert klädda i färgglada kläder och de kom med korgar med mat och annat som skulle offras ner i floden. När ritualerna var klara simmade ett antal män ut med Ganesh statyerna för att sänka ned dem mitt i floden, korgarna lades på vattnet och seglade iväg. Eldarna som hade använts i Ganesh ritualerna var i stål skålar och invånarna gick och tog på elden och drog sedan handen över sitt huvud.

Indier är definitivt mer högljudda än svenskar i allmänhet och när det kommer till högtider finns det ingen normal samtalston, utan bara rop, tjut och skrik. Man kan inte hjälpa att önska att man förstod vad de sa, men upplevelsen av det är mer än nog egentligen. Efter att allt var slut vandrade vi tillbaka till campus som rosa marshmallows och alla blonda personer på campus har fortfarande rosa hår... Färgen satt verkligen hårt, men det var en upplevelse i alla fall.

Likes

Comments