musik

Kanske eller kanske inte fick jag gåshud och grät lite över ovan nämnda låt och dess text idag. Att skriva på svenska är verkligen underskattat. Jag vet att texten är klyschig men VAD SPELAR DET FÖR ROLL när känslan och soundet är så mäktigt.

Som att se när is blir till vågor på sjön
Att hitta blommor som har växt under snön
Förflyttar jag berg med min tro
Att det som spirar ska gro
Över vida vatten finns en bro

Bööööl.

MVH en tönt


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

livet i montreal

Den här veckan har jag äntligen tagit mig ut en vardag, det var väl på tiden! Måste plugga mindre och börja leva mer. Jag, min rumskompis Emma och ett gäng vänner drog till takbaren L'enfant terrible i torsdags och drack riktiga lyxdrinkar.

Gänget!

En Gimlet som var så jädra god. Speciellt skummet där på toppen. Mmm. Efter det tog jag en Vesper och kände mig inte lite som en Bondbrud. Tyvärr slank den slank ner innan jag hann ta en bild.

Ingen dålig utsikt nej.

Emma! Som alltid är så tålmodig och pratar franska med mig fast hon måste prata långsamt för att jag ska fatta.

Sen har jag också varit ute och promenerat en hel del. Dels upp till Mont Royal, inte heller en dålig utsikt.

Och dels bara gått runt lite i området här och upptäckt att en tio minuters promenad tar mig från kommersen till ett medelklassområde helt utan affärer.

Något annat jag kan berätta är att jag träffat en tjej som heter Juliet. Hennes föräldrar är inte så jätteförtjusta i vårt förhållande så jag får smyga mig upp till hennes balkong på nätterna. Men här är hennes hus i alla fall.

​Imorgon, söndag, ska vi ut på landet till Meghans föräldrar för att fira Thanksgiving! Och måndag är röd dag här. Lärarna på McGill är inte sena med att utnyttja det vill jag lova, har en härlig deadline då :)) Vi hörs om jag lyckas överleva den. 

Likes

Comments

livet i montreal

Hej hallå!

Här sitter jag i min säng i det här huset:

Och tänkte skriva vad jag gjort sen sist. Jag är fortfarande stressad och hade ett litet sammanbrott i tisdags, men nu börjar jag komma in mer i mina rutiner och helt enkelt vänja mig vid arbetsbördan. I måndags drog Kristin, en tjej från LU som också pluggar på McGill, med mig till Montreals Botanical Gardens, ungefär som Botan i Lund fast 10 gånger större och med betydligt fler temaparker. Varför var vi där då? Jo, varje år beställer parken in typ 3000 rispapperslyktor/skulpturer (?) från Kina och placerar ut i trädgårdarna. Det var ett helt sjukt tryck med folk, vi köade i en halvtimme för att komma in och väl inne bars vi liksom fram av folkmassan.

Pandorna var våra absoluta favoriter, speciellt den lilla godingen till höger. Resten av veckan förflöt i snabb takt och i fredags var det dags för mig att åka till min syster som bor i förort utanför Montreal. Jag bodde ju hos henne i två veckor innan jag flyttade in till stan, och nu var det dags igen med anledning av att mina föräldrar kommit för att hälsa på! Det blev ett intensivt dygn med födelsedagsfirande för min ena systerdotter, gymnastikträning, lunch på favoritrestaurangen Jack Astor's och självklart fredagsmys.

Jag och Alicia på hennes gymnastikträning.

Igår bar det av hemåt igen för att plugga, idag väntar mer plugg, städning och matlagning.

Fyra veckors lektioner avklarade, bara nio kvar. Heja! 

Likes

Comments

livet i montreal

Sitter ute på terrassen när jag skriver detta. Det är 25 grader ute, luften är kvav. Jag tänkte berätta vad jag har haft för mig på det senaste.

För det första kan jag väl säga att STRESS är ledordet just nu. Det genomsyrar allt. Jag somnar med skenande puls, vaknar likadant. Det har gått tre veckor och jag behöver redan semester. Jag försöker vila men när jag ligger där och vilar kan jag bara tänka att jag vill ju ha KUL. Sagt och gjort har jag hittat på lite saker för att avleda tankarna på skolan och min otillräcklighet.

Förra veckan var jag ute på barrunda med mina två rumskompisar; Emma i mitten och Meghan till höger. Är så lycklig att jag får bo med just dessa två, vet inte hur jag hade klarat mig annars.

Igår hade vi förfest här hemma, jag hade bjudit in en del vänner och sen drog vi på åttiotalsklubb! Det finns många bra klubbar här, synd att man knappt hinner gå ut. Billigt är det också! Gårdagens öl gick på typ 3 dollar tror jag, GT:n på 7, vilket är i nivå med studentpriserna i Lund. Mm.

I övrigt har jag mest varit i och runt och på väg till campus.

Inte lite idylliskt! Men skenet bedrar. 

Jag när jag sitter på campus, *njuter av omgivningarna* och försöker intala mig själv att jag kommer överleva den här terminen utan att få F på någon kurs, hjärtinfarkt eller utmattningsdepression:

Likes

Comments

livet i montreal

Innan jag kom hit hade jag två mål med det här utbytet:

  • Lära mig franska ordentligt (det vill säga faktiskt kunna PRATA och inte bara sitta och nicka och lyssna)
  • Inte bli kär i någon här (för att bespara oss båda framtida hjärtesorg)

Men nog om punkt två, tillbaka till punkt ett. Med anledning av den försökte jag komma in på en franskakurs det första jag gjorde, och det gick till slut! Jag placerades på intermediate nivå, typ för de som kan läsa, skriva och prata helt okej men vill vässa sina skills. Det är en rolig kurs och nog den som är mest chill i och med att jag redan kan en del och vi inte har så svåra uppgifter. Typ läsa kortare texter, diskutera dem, lite grammatik, någon presentation, ja, ni fattar. Hur mycket jag verkligen kommer förbättra min franska återstår att se, men den lär inte försämras i alla fall.

Men den som trodde ett språk räckte har fel! Nej, nu när jag hade chansen ville jag såklart läsa mer, och varför välja ett levande språk när man kan välja ett dött? Och varför välja ett språk utan deklinationer när man kan välja ett som har fem? Just det! Så jag skrev upp mig på en kurs i antik grekiska och det är jättesvårt och jättekul. Vår professor är helt underbar. Är eventuellt lite kär (där rök mål nr två).

Så, språken avklarade. Förutom detta läser jag två olika kurser i filosofi: en om feministisk teori och en om politisk filosofi. Den förstnämnda är en ynnest att få läsa, att få ta tid och sitta och diskutera teoretiker jag velat läsa länge är fantastiskt. Den andra kursen ... meh. Nä. Men vi har mest läst missgynna män än så länge, hoppas det blir bättre snart.

Filosofi, franska och antik grekiska alltså. Hörde jag humanist?


Likes

Comments

livet i montreal, listor

Det är inte lätt för en stackars My att undvika hybris här inte. En lista på vad jag fått höra hittills:

  • Your hair is so pretty!
  • You speak English so well!
  • So like, you're Swedish right? How come you don't have an accent?
  • You speak English better than me!
  • I love your jacket!

Succé hittills alltså. Å andra sidan har vi det lilla problemet med mitt namn. Oftast säger jag det bara som det uttalas på engelska. Jag gör mig alltså till ett possessivt pronomen. Vissa insisterar dock på att de vill säga rätt, så som det uttalas på svenska – men ett svenskt y är en jobbig vokal för de flesta. Så det blir nästan rätt och jag har inte riktigt hjärta att säga att det fortfarande är fel. Följaktligen går jag under en del variationer som Mu, Mui, Mou och liknande, men vad gör det! Får ändå oftast höra:

  • That's a really cool name
  • I think that's beautiful


Cool tjej med vackert namn som pratar felfri engelska och är mycket nöjd över att ha lagt vantarna på en box Timbits

Likes

Comments

livet i montreal

Puh!

Tänkte be om ursäkt för bloggtystnaden som varit, men den kommer säkerligen tillbaka snart igen, så strunt i ursäkten. Idag är det 4 september i Kanada, vilket betyder Labour Day, villet betyder ledig dag. Det kan jag behöva efter den här veckan. Låt oss titta på (läsa om) hur den såg ut!

Söndag: Flyttade in i mitt nya boende! Delar en lägenhet med två andra tjejer i ett område som heter NDG (Notre-Dame-des-Neiges), ett multikulturellt ganska billigt område på västra sidan ön. Det tar drygt en halvtimme härifrån med metron ner till downtown och McGill. Hittills kommer vi bra överens och jag har inte alltför mycket problem med katten Steve som också bor här. Fun fact: Steves ägare har även en pojkvän som också heter Steve. Katten kom först. En av mina rumskompisar lagade en fet jäkla brakmiddag på kvällen och hade bjudit in tre andra utbytesstudenter som hon varit i kontakt med, så vi satt ute på terrasssen och åt och pratade natten lång. Mycket bra start på veckan!

Måndag: Gick på ett event som heter Off campus Connects och var till för alla McGill-studenter som bor off-campus, det vill säga inte i skolans residences. Det här med residence är en rätt ny företeelse för mig – man betalar alltså sjukt mycket pengar för att bo i hus som skolan tillhandahåller, där man bor i korridor i små rum (oftast delar man rummet med en annan) och det är obligatoriskt att köpa till en så kallad meal plan, vilket innebär att man äter alla sina måltider i residensets matsal. De flesta bor så första året för att sedan flytta till en egen lägenhet eller dela en med vänner. Hursomhelst – eventet var helt okej, det bästa var att vi fick gratis mat. Efter lunch stack jag iväg för att ta ett franskatest och gå på intervju, det var nämligen obligatoriskt för att få läsa en franskakurs på skolan. Nu är jag i alla fall registrerad på en, hurra!

Tisdag: Ännu nåt slags novischevent, mestadels partysugna 18-åringar där. Gjorde det återigen mest för maten, som var god. Vi fick även en rundtur på campus vilket väl var bra.

Onsdag: Jag och min rumskompis Meghan åkte ner till stan för att fixa Opus-kort med studentrabatt. Vi köade skitlänge men det gick bra tillslut. Fyra månaders respass här kostar 1200 kronor, se och lär Skånetrafiken!

Torsdag: Var på skolans Open Air Pub som har öppet terminens första två veckor. Det är som de tlåter, en gräsmatta på campus som förvandlats till en pub med billig öl och hamburgare. Bra skit. Var också på Redpath museum som ligger på skolan och är gratis för studenter. En del fossil, många stenar. Skön atmosfär. Tre av fem.

Fredag: Frosh (aka nollning) började! De flesta gör faculty frosh, men det finns en del alternativ, som nykter frosh, muslimsk frosh och utomhusfrosh. Jag valde rad frosh och det är jag så glad för. Vårt schema gick i princip 24/7 så hädanefter är dagsgränserna suddiga. Rad frosh anordnas i alla fall i samarbete med massa organisationer och klubbar på skolan som står för antirasism, antikapitalism, HBTQ-rättigheter och så vidare. Följaktligen var det mycket härliga människor på frosh, typ ingen var straight och alla var veganer (nästan). Jag, den lilla luringen, hade i anmälan låtsats att jag vara fransktalande så jag hamnade i en grupp där alla pratade franska utom jag hehe. Men som med alla andra här var de självklart tvåspråkiga så det pratades mycket engelska också. Vi gjorde en massa aktiviteter som BBQ, gå på stand up, karaokekväll, workshoppar och open mic (där jag spelade blockflöjt efter påtryckning av min grupp). Veckans avslutades igår natt via en oklar fest i någons lägenhet. Alla pratade franska och det spelades franska åttiotalsklassiker. Jag var, needless to say, i himlen.

Detta har alltså hänt och jag har inte ens haft min första lektion än. Jag förstår inte hur jag ens ska hinna plugga när det finns så mycket annat att göra. Men men, finns det liv finns det hopp!

Här kommer lite bilder för att lätta upp den massiva textmassan:

En del av campus! Byggnaden till vänster i mitten är studenternas hus, typ som AF-borgen. Där hängde vi för det mesta på frosh.

Var på Pride men såg mer publik än parad.

Denna bild tog jag för att illustrera följande: Quebec är tvåspråkigt men franskan måste alltid komma först. Även på toaletten. Även på ett engelskspråkigt universitet.

Likes

Comments

musik

Igår kväll låg jag och tittade på Youtube som man kan göra när man inte vill sova än. Förr eller senare brukar jag ta en titt på den här videon. Så himla mycket extra allt av allt. Svulstig rocklåt, stort hår, stora känslor, stora fejkberg. Pyro, tatueringar, leoparder och konstnärlig klippning.

Att Mötley Crüe är riktiga mansgrisar får vi bortse från en stund nu. För en åttiotalsvrumare som mig är deras stil nämligen guld. Tänk att vara Vince Neil i den här videon. Vill också ha läderbrallor, urringad skjorta och nån slags lyxig blazer med axelvaddar. Sotade ögon och feta guldsmycken. Och NÄR ska det sånt där superuppklippt hår bli inne igen?

Längtar tills mitt hår blir längre så jag kan rocka en riktigt permanent. Åttiotalet KOM TILLBAKA!

Likes

Comments

livet i montreal

Dags för uppdatering! I söndags begav jag mig in till Montreal för att titta på eventuellt boende och försöka fixa simkort.

Min look för dagen. Både jag och mitt hår gjorde ett bra intryck på tjejen i lägenheten så det ser ut som att jag ska flytta in ett mysigt hus på västra sidan ön. Det ligger en bit från skolan och ännu längre från de hippa kvarteren, men jag tror jag kommer trivas där.

Efter det mötet tog jag metron till McGill för en tjuvkik på mitt nya campus.

Helt otroligt fint! De höll på att göra om ganska mycket så stora delar av området var avspärrat, men det blir nog klart till terminsstart. Efter att ha sett skolan promenerade jag vidare för att hitta ett simkort. Efter en del letande hittade jag en helt okej deal, så numera är jag med kanadensiskt telefonnummer och kan använda google maps i stan (Gud vet att det kommer behövas).

Ganska slut återvände jag till min systers hus på kvällen. Igår försökte jag ordna med sjukförsäkring, vilket gick sådär. Det blir nya tag imorgon. Idag var jag på en liten shoppingrunda till ett butikområde på promenadavstånd från min syster.

Passerade favoritrestaruangen Jack Astor's där det nog blir drinkkväll snart.

Köpte läppstift för 16 kronor

Och en redig iskaffe på donken för 18 kronor.

Bilderna må suga men värmen den duger! Nu ska jag gå och svalka mig i poolen.

Likes

Comments

livet i montreal

Redan innan jag började läsa till språkkonsult tänkte jag att jag skulle åka till Frankrike på vår valbara termin och lära mig franska en gång för alla. Längs vägen modifierades planen lite så att det blev Kanada och Montreal istället för Frankrike. Nåja – efter massa ansökningar hit och dit var det i torsdags dags att ge sig av.

Och vilken jävla resa det blev.

Allt verkade bra fram till klockan elva kvällen innan avfärd. Jag hade varit hos Frida och blivit bjuden på fika och haft det gött, sen vägde jag min väska och den visade 7 kilo övervikt. Jahapp, det var bara att packa om allt, lämna kvar en hel del, och trycka ner det sista i en plastpåse. Jag sov nog 4 timmar den natten och drömde att jag var så stressad att jag flög på en mamma och knockade hennes bebis på köpet. Nåja, upp kom jag på morgonen och klädde på mig jeans och tre par jackor (=svettfest resten av resan). Väl på Kastrup visade det sig att det inte ingick handbagage som jag hade trott, så det fick jag köpa till för 600 kronor. När jag kom ombord och hittade min plats svimmade jag nästan av trötthet och låg däckad tills planet landade i Reyjakjavik.

I Reykjavik mötte jag upp Marina och Olof som landade samtidigt, på sin väg mot San Fransisco och Berkely. Fint med sällskap och underbart att se Marina som inte flyttar hem igen förrän i maj. Oklart hur jag ska kunna leva utan henne men det får väl tiden utvisa. Vi sa hejdå och jag boardade det sista planet, det som skulle ta mig ända fram till Montreal.

Och då hamnade jag på samma rad som den värsta mansplainer jag har sett i hela mitt liv. Han talade oavbrutet om sig själv och allt han visste i sex timmar, med tjejen som satt bredvid. Detta var alltså helt uppenbara iakttagelser som ”titta där är toppen av en vulkan, vulkaner sprutar lava” och ”titta, google kan visa vilket flyg man är på, vad coolt!!” och ”Grönland heter Grönland fast det bara är massa is där, höhöhö”. Själv hade jag problem att ladda mobilen i början så jag kunde inte lyssna på musik och tvingades alltså höra på hans pladder. Det visade sig också att han pluggat på samma universitet i Montreal som jag ska gå på, inte samma fakultet dock, tack och lov. Till slut satt jag och fantiserade om att slänga honom ut ur planet. Nåja, sent omsider började elen fungera och ingen behövde dö.

Efter detta smärre debackel var jag i alla fall framme och fick träffa min syster för första gången på två år.

Slutet gott, allting gott.

(Utom mansplainare.)

Trodde jag!

Tills jag vaknade upp i morse till en härlig räkning på 1000 CAD (typ 6500 svenska) för en sjukförsäkring jag inte behöver. Så nu måste jag försöka komma i kontakt med ett socialkontor här i Kanada så jag kan fixa nåt slags intyg till skolan, så att jag slipper bli ruinerad redan första månaden. Jag ska bespara er skiten men det verkar inte direkt enkelt att fixa det där intyget. Inte kan jag ringa någon heller eftersom jag inte har kanadensiskt kontantkort. Som säkert också kostar flera tusen att fixa (om det ens går). Ja hörrni. Hittills får utbytestermin 0 av 5 toasters.

Extremt stressad tjej som skulle stannat i EU

Likes

Comments