För snart en vecka sen blev tillbyggnaden på hästarnas hus i hagen klart och de fick börja bo ute på heltid. Huset som stod i hagen var tillräckligt stort, men det var bara en ingång och Barb är en riktig surtant så Indra har inte fått gå in. Med tillbyggnaden blev det lite större och ytterligare en ingång. Totalt är huset 21 kvadratmeter, så de har gott om plats. Strödde upp en hel storbal halm där inne och jag är så glad att de verkligen gillar sitt hus! De sover gott och ligger ner där inne.

Just att de inte skulle sova ordentligt och bli trötta av att gå ut var nog min största farhåga. Barbie behöver definitivt inte dämpa sin energi. Men den oron var obefogad. Med Barbie är det nämligen helt tvärtom, hon verkar mycket gladare och är riktigt fin. Den här veckan har hon gått väldigt bra på banan och ffa har lösgjordheten och mjukheten känts riktigt fin! Så det är inte bara att hon är hostfri som har visat sig vara fördel med lösdriftslivet.

Många verkar tro att lösdrift ska minimera ens egen arbetsinsats. Det har inte riktigt stämt för mig. Det bajsas nämligen massor inne i huset. Har mockat varannan dag, men det behövs faktiskt göras varje dag. Även hagen måste mockas mer, det ska släpas ut mer vatten och eftersom de inte får fri tillgång på hö släpar jag även med hökassar och de fodras fortfarande fyra gånger om dagen. Månne att de kommer få fri tillgång på hö när det blir riktigt riktigt kallt. Innan dess är det kontrollerat matintag. Vet att många är väldigt nöjda med att ha hö i nät, men jag kan inte förlika mig med näten dock. De ger slitningar i nacken, på tänderna och ökar skaderisken med att de fastnar osv. Så det blir inga småmaskiga nät för mina pålls.

En annan fördel som jag inte riktigt räknat med är att jag faktiskt gör mer med hästarna. Jag tar in dom varje dag även om det är en vilodag eftersom de ska få lite mat med mineraler och tillskott. Då blir det pyssel och genomgång och båda borstas varje dag. Kan ärligt säga att jag inte tagit in dom så mitt på dagen när de stått inne om nätterna.

Något som blir intressant framöver är detta med täcken och förstås hur jag ska klippa. Men det kommer nog ge sig med tiden. Redan nu går Barbie med regntäcke vid nederbörd. Måste ta upp en jakt på bra fleecetäcke att kunna ha underst när häst är blöt och jag inte har möjlighet att vänta på att hon ska torka.

Hittills får lösdriftslivet fem stjärnor!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

För ganska exakt ett år sen åkte jag till Värmland och hämtade hem Indra. Ett köp helt gjort med hjärtat och inte så mycket hjärna. Hennes hovar var i uselt skick, hålväggar på alla fyra och hovväggsseparationer båda fram och hon var dessutom en storlek för liten mot vad jag ville ha. Men hur skulle jag kunna lämna denna underbara lilla häst? Det gick inte och hem till byn kom hon. Hovarna fixades till ganska omgående och de har aldrig varit ett problem.

Ridmässigt visade hon sig vara fantastisk. ALLT har varit enkelt från första uppsittningen. Hon har visat superfin ridbarhet, hittade formen snabbt, var mycket välbalanserad, genomgående snäll, aldrig busat så att jag ens varit i närheten av att åka av men ändå alltid full av energi och gåvilja. Till och med att rida ut och att vara ensam i skogen har varit enkelt, obrydd med bilar, aldrig tittat på något utan varit tryggheten själv. Med andra ord en drömponny! För att inte tala om första tävlingen där hon var som guld på framridningen och var som en rutinerad häst att sitta på trots att jag aldrig ridit nån annanstans än hemma ens. Inne på banan lite spänd men sprang ändå till sig en fin röd rosett.

Men så har hon alltid känts aningen lite skev. Det har blivit bättre och bättre med muskler och ridning. Runt tävlingen var hon super i ridningen, men sen blev hon sämre. Inte rktigt samma skevhet men något var fel. Hon slog i vänsterfattningarna och var väldigt tråkig i munnen. Så i måndags var vi på kliniken. Min känsla var att det nog satt i hasor/bakknän/SI-led, men jag hade då fel. Hon var inte initialhalt, men när vi böjde blev det enorma reaktioner lågt båda fram (3 grader, ngt sämre på vänster än höger). Naturligtvis ville jag då att hon skulle röntgas även om veterinären ansåg att "en så ung häst ska inte ha förändringar". Men veterinären var inte särskilt svårövertalad eftersom hon även träffade Juno och känner till hans historia.

I väntan på besked på bilderna hinner många tankar gå genom ens huvud. Är det jag som ridit sönder henne på denna korta tid? Hon är ju knappt riden, sen luftvägsinfektionen under våren har hon bara varit igång under maj, juni, juli-efter tävlingen och att hon inte kändes bra fick hon vila och bara ta det väldigt lugnt. Jag är så himla noggrann när jag rider, det är aldrig långa pass (ca 30 minuter på banan max med pauser), det är varierat, jag nöter inte på volt osv osv. Och så TRE grader båda fram. En kan bryta ihop för mindre.

Röntgen gav dock svar. En förändring på utsidan av kotleden vänster fram. Två veterinärer oberoende av varandra har tittat på bilderna och båda säger att det är trauma. Vilket förstås är väldigt skönt, både för min egen del som ryttare och för tryggheten att kunna ta föl på henne. Däremot går åsikterna isär lite om en framtid som tävlingshäst. Klinikveterinären tycker att den är högst osäker medan annan veterinär säger att hon kan fungera fint. Även andra i min närhet har berättat om sina hästar som fungerar trots röntgenförändringar.

För mig känns det som om jag inte orkar en Junohistoria till. Jag kommer inte klara av att slitas mellan hopp och förtvivlan-kommer hon att hålla eller kommer det gå åt skogen? Känns det bra när jag rider, eller är något fel? Och kommer hon verkligen att hålla när hon med rätt liten belastning detta år tillsammans med långa viloperioder redan har dessa stora reaktioner? Jag tror och hoppas att alla ni som följde Juno vet hur mycket jag vill kämpa för mina hästar, jag är inte typen som bara ger upp och säger "det går inte, nu vill jag döma ut och ta bort". Men. Jag har fått ett intressant erbjudande om ett långtidsbyte med en D-ponny som ska utbildas och meriteras och under tiden kan Indra få bo på lösdrift och få föl. I min mage känns det som en utmärkt lösning för Indra eftersom jag är helt övertygad om att hon skulle trivas kanon med det livet. Samtidigt är det mycket att tänka över, jag hade velat ha ett föl själv först och fixar jag att lämna tillbaka en häst jag haft i ett antal år?

Detta är läget nu med IndyPindy. Fina fantastiska IndyPindy!

Likes

Comments

Efter att ha känt mig ganska lost på hur jag ska lägga upp träning och tävlandet av Barbie framöver så hittade jag onekligen ny mojo i helgen. Ridningen har börjat falla på plats igen och jag har hittat en ny känsla att sträva efter-både i trav och galopparbetet. Det har nog faktiskt mest handlat om att jag behövde hitta ett lugn och självförtroende i ridningen och då löste många spänningar upp sig. Så nu blir det start nästa helg på min favvotävlingsplats i Jättendal. Nytt försök i MsvC1 och målet är utan tvekan att hitta lugnet och ridningen på banan än igen. Sen blir det ingen start för henne på en månad och då blir det en MsvB2 i Njurunda. Tror faktiskt att jag har hittat rätt galopp nu för bytena-får se om det stämmer haha.

Med Indra är det just nu lite lurigare. Efter att hon gick mycket bra därikring hennes tävlingsstart började hon bli trutig i munnen igen och slå sig fri. Det kan vara så att jag var lite väl överambitiös och krävde alldeles för mycket av henne i lite för tuffa tempoväxlingar-för det var efter det som det började. Hon är en ambitiös ponny och vill så gärna göra rätt och jag skulle gått varligare fram. Hursomhelst har hon fått vila en vecka vilket nog inte var så tokigt oavsett.

Dessvärre har nu nya sadeln blivit ännu smalare på henne då hon i snabb takt musklade sig i den. Än värre är att jag inte har fått tid hos sadelmakare förrän i slutet av september. Stor suck. Så under tiden lägger jag ut Jensensadeln på annons, får jag den såld innan sadelmakartiden kan jag istället köpa något annat i rätt vidd. Hon får gå på töm och lite annat under tiden helt enkelt. Hon är anmäld till Timrås tävlingar i början av september, men det känns lite oklart om hon kan gå där eller inte med tanke på sadelproblemet.

Likes

Comments

Så var vi framme på sista dagen. Det enda vi skulle göra var en utställningsklass där Barbie skulle bedömmas i klassen "ston, 8-12 år, stambokförda i huvudstamboken" och de var tio maror i klassen. Vi skulle inte visa förrän på eftermiddagen eftersom det var riksmästerskap i hoppningen på förmiddagen. Så morgonen inledde jag med vår vanliga morgonpromenad och sen trekvarts betande på vår funna favoritplats. Den var så bra för att den var borta från tävlingsområdet så jag kunde gå i grimma med henne.

Hoppningen var ungefär lika spännande som en vanlig ponnyhoppning. Kanske lite mindre så eftersom banan enbart bestod av bomhinder (och ett plank), inga grindar, inga utfyllnader, inte en blomma så långt ögat nådde. Det kändes inte riktigt riksmästerskap om en säger som så. Det nämndes nog inte ens i högtalaren när riksmästerskapsklassen började. Naturligtvis var det fortfarande inget omnämnande om stam och uppfödare. Happ. Tråkigt så det förslog. Fick en liten favorit som jag såg i nära nog alla hennes starter hon gjorde under helgen. En liten fuxdam som hade massor av liv i sig och stod ut med både sin färg och livliga humör. På hoppbanan kom hon verkligen till sin rätt och hoppade väldigt fint!

Bjennesby Miss Li e: Kulan Kavat blev en favorit[

Castle Verdi höll sig bättre på mattan i denna klass och hoppade väl

Innan det var dags för Barb och mig i utställningsringen hann vi besöka favoritgräsplatsen igen, sen borstade jag och gjorde sista putsen och hann titta på fölklassen. Ett väldigt vackert stoföl efter min favorit Starrhult Bossanova visades. Ponnyföl är onekligen bland det sötaste som finns och betäckning för Barb börjar närma sig. Än vill jag dock fortfarande tävla mer och så vill jag ha den perfekta stallplatsen för att ha föl (läs; eget ställe).

Visningen gick ganska bra, eller ja tom så bra som jag hoppats! Barbie fick poängraden 88778=38 poäng och en silverplakett. Hon fick gott omdöme för sin typ, för sitt vackra huvud och gott påskjut i traven. Nerslag på att hon är gracil fram och instabil bak samt att skritten är energilös. En kritik som jag helt håller med om.

Var pinsamt tacksam över att hon inte ansågs så fin att hon fick poäng som uppnådde guldstatus. Isf hade vi varit tvunga att stanna till BIS-ringen, men nu kunde jag istället köra hemåt i bra tid. Så det var bara att packa ihop allt, tömma boxen och styra kosan norrut. Hemresan var hur smidig som helst, körde inte vilse och vädret var perfekt. Kom därifrån fyra och var hemma halv tolv. Blev alldeles lycklig när jag kom till stallet för min supersnälla stallägare hade mockat och gjort klart till Barb och Indra, det gjorde mig så glad i det läget att jag nästan började gråta :D! Både jag och Barb var nog lika glada båda två att vara hemma igen. Idag har de fått gå upp till gräshagen och Barb travade lyckligt ut :).

Summerar riksen med hissar och dissar.

Hissar

* Många starter i dressyren och överlag väldigt fin kvalitet både på hästar och ryttare

* Supertrevligt folk! Alla var mycket vänliga och det var hur kul som helst att prata med helt okänt folk om deras ponnier och vad de tyckte om allt möjligt.

*Väldigt fin anläggning att ha en sån här tävling på! Bra underlag på tävlingsbanan även om det blev dammigt i värmen, mycket bra möjligheter till att promenera och beta och nära till allt.

Dissar

*Även om anläggningen var mycket fin och lämplig för arrangemanget, så var min box extremt skitig när jag kom. Intorkat foder i krubban osv. Det är inte okej. Och inte inom regelverket för den delen. Det var även en incident där en hingst placerades bredvid ett sto i uppstallningen vilket kändes hemskt onödigt.

*Föreningen som arrangerade riksmästerskapet var inte tekniskt uppdaterad med Equipe. Dvs ingen liverapportering. Det fanns som jag tidigare gnällt på inga startlistor med stam och stammen uppmärksammades inte i högtalarna.


Likes

Comments

Morgonstund har guld mund heter detväl? Får faktiskt erkänna att när det kommer till att vara påmeeting så gör det mig nästan en morgonmänniska. ”Nästan”för att det fortfarande är bra skitjobbigt att stiga upp-men detgår över mycket fort. Lördagen började med att Barb fick ätalite hö medan jag också fick i mig lite frukost. Sen tog vi entimmes morgonpromenad (naturligtvis med bok i örat) och vädret varäntligen lite svalare. Efter det försökte jag få ett grepp om hurlång tid en ridklass tar. Vi skulle starta fjärde klassen fördagen och det fanns förstås inga starttider. Bara grejen att tävlautan starttider är numera en komplett omöjlighet för mig. Uschvilket horribelt stressmoment känner jag bara-viva la starttider idressyren!

Kollade på en klass och det var himlabra för att försöka få ett grepp om vad ryttarna skulle göra ochvad de ville se. Lugna, snälla ponnier verkade vara melodin.

Hur du vet att du är på connemarautställning-Monopolmannen står plötsligt på banan:

Connemarorna har onekligen ett fantastiskt psyke-att stå länge på rad och vänta på sin tur var helt odramatiskt.

Hur går klassen till då, jo så här:

Alla kommer in på ring ikatalogordning på ett led. Efter ett varv eller så i skritt berdomaren om trav och alla gör förstås som domaren säger. Sengalopperas det, travas och byts varv och andra galoppen. Efter dettaställer samtliga upp längs ena kortsidan.

Barb i täten under gruppmomentet, före hingstarna Hagens Darcy och Bingo Bell

Då är det dags för den individuellavisningen. Den rids i den ordning som ekipagen är uppställda.Visningen är mycket enkel och börjar med att domaren tittar påponnyn. Sen travar en ut i höger varv strax innan bortre kortsidan.Gör en längning på långsidan, vänder snett igenom, fattarvänster galoppen vid X-ish, galopperar genom kortsidan, vändersnett igenom, gör avbrott till trav och fattar höger galopp.Galopper genom kortsidan, länger på långsidan, saktar av till travoch vänder rätt upp mot domaren och gör en halt. Det är intenoggrannt med hur du rider vägarna-det är intet en dressyrtävling.

Hagens Darcy inspekteras av domare Madeleine Beckman innan hans individuella visning. Bakom står ekipagen som väntar på sin tur, mycket avslappnat.

När det är klart med den visningen så återtaren sin plats vid kortsidan, sitter av och tar av sadeln. Går borttill visningen för hand (här hade de detta på en parallell bananvilket tydligen inte är standard men effektiviserar mycket). Härtittar domaren på hästen uppställd, och så skrittar en hästenupp och travar tillbaka. Än igen återvänder en till ledet, sadlar,väntar tills alla är klara och så sitter en upp igen och skrittarut på ringen. Sen plockar domarna ut alla i rangordning efterplacering och så blir det prisutdelning

Barb och jag vid domarinspektion och visning för hand.

Det var jättekul att rida den härsortens klass! Helt klart en tävlingsform som jag önskar fanns atttillgå på vanliga tävlingar (ja, naturligtvis vill jag arrangeraen sån här till hösten!). Ryttarna lär sig både rida i grupp,visa upp sig individuellt och att visa häst vid hand. Det är heltlysande grundutbildning för ryttarna!

Hursomhelst kom jag och Barb på enblygsam femteplats. Jag tyckte att jag höll min plan utmärkt attvisa upp lugn och snäll ponny men tydligen såg hon alltför lugnoch snäll ut då hon fick kritik för att vara utan energi iridningen i grupp. Kritiken för den individuella visningen var attden var utmärkt utförd samt även väl visad för hand. Så finkritik iaf. Och startfältet var inte så himla tokigt! Tre godkändahingstar och flera väldigt fina ponnier. Så en grön rosett så härpå första försöket är inte så himla tokigt.

...and we did look the part! Jag var den enda som gick all in med tweedkavaj:D

Vann gjorde hingsten Erinmore Golden Marble, otroligt vacker med jättefint uttryck!

Dagen fortsatte med att jag tittat påännu fler ponnier både i Working Hunter där det hoppades överhinder med naturkaraktär (om nu flagnande färg är naturkaraktär)och på valackutställning. Kan konstatera att fota hoppning är rättmycket roligare än dressyr och att titta på utställning ärhysteriskt tråkigt. När en äntligen tagit sig igenom att titta påen klass med tio valacker av varierande sömnighetsgrad får en ändåinte höra poängen på de bästa eftersom de ska snurra runt iringen en gång till-efter att fler ponnier ska visas. Snark. Ärbara att inse att nån utställningsmänniska blir jag mest troligtaldrig. Barb fick promeneras lite till och hon började bli liteless på meetinglivet. Inget kul att stå inne så mycket sa hon ochville knappt följa med tillbaka in i stallet.

Denna sötnosen är sät med både Barb och Indra, Gevas Chester e: Calvin Klein-Carnaby Patrick Hooligan

Hingsten Castle Verdi är snygg som få!

...och han bjöd på en ordentlig uppvisning

Likes

Comments

Min plan var att köra klockan tolv från Matfors. Jag kom i väg halv två. Mycket skulle ”bara” fixas (som att pumpa däck, köpa morötter, köpa flugspray, packa höpåsar, koppla släp, packa släp). Sånt som tydligen inte tar tio minuter-det tar 1,5 timme. Ja ja, ingen tid att passa så det var ju lugnt. Tutade i väg söderöver och i Jättendal hade en olycka hänt så blev det omväg över Bergsjö (där jag körde vilse och nästan började gråta). Sen gick det som på räls hela vägen tills jag skulle hitta skylten ner till anläggningen. Jag missade den och fick en härdsmälta i telefon på min stackars man som försökte leda mig rätt. Gick inte. Fick tag på gårdsägaren och då kom jag rätt.

Framme till slut alltså klockan tio på kvällen. Är så himla glad över min nya kamera i släpet så jag hela tiden vetat att Barb tagit resan med ro och stått som ett ljus. Jag hade riktigt tur med uppstallningen och Barb fick en jättefin stor fölningsbox i en lugn del av stallet. Verkligen en fantastisk uppstallning! Strödde upp och installerade ponnyn som än igen tog livet med upphöjt lugn. Packade in och promenerade henne sen i en riktigt varm sommarkväll. Till mig själv hade jag fixat boende på gården, lite spartanskt men det viktigaste för mig är att bo nära hästen.

På fredagmorgon red jag ett pass föratt känna på ponny och underlag. Starttiden för mig var inte förrän efter 18 på kvällen, så att rida vid åtta på morgonen passade riktigt bra. Hon kändes väldigt fin och jag var ffa så himla glad över att känslan i ridningen började göra sig påmind igen. I onsdags red jag en PnR hemmavid och domaren gav mig jättenyttig hjälp och feedback. Något som verkligen hjälpt mig att hitta ridningen igen. Barb var också riktigt fräsch och på hugget! Efter ridningen blev det bad för Barb, hade åkt ner med henne knappt borstad haha. Sen fick hon äta klar sin frukost i lugn och ro medan jag satt och tittade på maror i mängder på dressyrbanan.

Det finns många fina maror men jag blev ganska besviken på att speakern aldrig berättade varken stam eller uppfödare. På de flesta tävlingar jag varit på senaste åren är det standard. Och jag tycker att på en tävling som är riktad till en viss ras med mästerskap för rasen så SKA det presenteras stam och uppfödare. Vi var säkert många där som är intresserade och hur ska vi få fler intresserade om det inte ens uppmärksammas? Det är i synnerhet inte rättvist mot uppfödarna att de inte får credit för sina fina uppfödningar! Det fanns inte heller utskrivna startlistor med denna info-så en var hänvisad till att leta nummer på hästarna och leta i hästförteckningen. Det var jobbigt redan på 90-talet och är definitivt inte ett alternativ 2016.

Mitt på dagen fick Barb promenera lite till och äta gräs. Senare på em borstade jag, flätade noggrannare än aldrig förr och gav henne lite uppvärmningsmassage som var mycket uppskattat (hon gäspade nästan käken ur led). Av någon anledning lyckades jag ändå drabbas av ”hjälp-var-tog-tiden-vägen”-syndromet trots min noggranna planering. Så på med grejerna och ut på framridningen. Lyckades ändå hålla min tänkta framridning på en halvtimme tack och lov.

På framridningen jobbade jag vidare på samma som på morgonen men lyckades trassla till galoppen. Happ. Fick så mycket samling i den att Barb tyckte att det där med rena byten var tydligen något som var dags att ta tag i. Men nej, det var det inte! Nu skulle det vara serpentinbågar i förvänd sa jag. Lyckades rida igenom det hjälpligt och även hitta en bra trav och göra skolor som kändes bra (mitt mantra vara ”släpp högertygeln”och det gjorde skillnad!).

Inne på banan tittade hon till lite men kom fint tillbaka till mig. Sen är det hemskt svårt att beskriva en tävlingsritt. För när jag rider program på tävling så är det just vad jag gör, jag tänker inte så himla mycket annat. Utan det är först en rörelse och sen snabbt till att planera för nästa steg. Och jag kan säga att i LAP1 finns intemycket utrymme att tänka efter! Allt kommer väldigt fort och linjerna kan se lätta ut på papper, men det är ett svårt men roligt program att rida. Känslan när jag red ut var iaf att vi varpå väg tillbaka! Jag gav aldrig upp utan fullföljde verkligenvarje rörelse. Lyckades ta oss igenom serpentinbågarna och jag höll min position även om vägen åt ena hållet lämnade en hel del att önska. Enkla bytena var rätt bra men ffa traven är nog det bästa jag ridit. Som vanligt är det omöjligt för mig att gissa poäng och jag hade nog varit nöjd om jag tagit mig runt på ca 62%. Domaren gillade vad hon såg mer än så och vi fick 66.8% vilket räckte till vinst i klassen och Riksmästerskapet!

Det är märkligt vad lycklig en sån här vinst kan göra en. När det blir en blågul rosett som en form av erkännande för allt det jobb jag lägger ner på min ridning och hästarna. Nog för att jag älskar livet med hästarna, men rosetterna är egentligen den enda bekräftelsen en får som faktiskt går att ta på fysiskt. Allt annat är så luddigt med känslor hit och dit. Och det blev inte bara en rosett utan även en stor och prydlig pokal, tramsigt roligt det med!

Kvällen avslutades med att Barb fick äta mer gräs i snöret medan jag stod och lyssnade på bok Storytel är min nya drog. Just nu ”läser” jag Mrs Peregrins home for peculiar children. Har plöjt igenom ca 25 böcker på en månad. Lyssnar när jag kör, när jag rider, när jag mockar-det går attlyssna alltid!

Likes

Comments

På torsdag åker jag och Barbie 55 mil söderut ner till Norrköping och connemara-riks! I dagarna tre ska vi tävla mot en massa superfina maror. På fredagen börjar vi med dressyren där vi endast rider mästerskapsklassen vilken är LAP1. Typ ett MsvC-program på kort bana. På lördagen är det en engelsk ridklass vilket jag tycker ska bli så himla roligt! Då ska tweedkavajen fram och slipsen på. Hoppas dock att domaren är tydlig med när en ska göra vad så jag inte rider vilse i ringen. Dessutom ska det visas för hand i klassen, annorlunda och kul! Under söndagen är det utställning och det känns som den mest spännande biten. Jag har nada koll på hur en connemara ska se ut. Barbie är visad med fina poäng när hon var liten, men lite sämre som treåring. Nu tycker jag förstås att hon är ursnygg, men det går onekligen att säga att jag är ytterst partisk.

Nördig som jag är har jag läst på en massa om hur en mara ska se ut på visning. Manen har jag låtit växa och är nu ganska lång men välskött. Hovskägget är dock klippt för hon ser ut som en ardenner annars-det blir inget snyggt pipskägg inte utan det är bara päls överallt. Har dock hållit saxen i styr från kronränderna. Supersheen schampo från Veredus är inhandlat och hon kommer vara superduper shiny! Tränset är brunt och med mässing som sig bör och jag har köpt mig beiga skinnyjeans och ny vit skjorta till mig.

Ridmässigt så har jag varit smått förtvivlad senaste veckorna då det inte känts så bra. Täåvlingen i Härnösand gick iofs bra och det var väldigt skänt att starta en LA och känna att det var lite enklare därinne på banan. 65,8% trots tre femmor i protokollet blev det och en andraplacering. Femmorna kom på en usel uppridning, felfattning ur skritten och ryggningen. Det är mao fortfarande ett problem att jag inte kan hålla ihop mig själv och min ridning inne i programmet. Ja ja, har inte planerat mer täving med Barbie efter riksen. Känner mig helt blank inför vad jag ska göra. Fortsätta tävla MsvC med dåligt självförtroende? Lalla runt i LA och känna oss duktiga? Starta MsvB och inte kunna byta?

Hursomhelst skulle jag egentligen tränat för Issa idag. Vaknade med migränkänning så tog tabletter och somnade om istället. Innan jobbet fixade jag i stallet och det måste ha varit årets varmaste dag! Puh! Att rida var det inte att tala om. Passade på med ett sent ridpass efter jobbet istället. Barb kändes pigg och fräsch när jag först skrittade ut en halvtimme innan jag red inne i ridhuset (svalt och insektsfritt). Har verkligen gått tillbaka till basic med övergångar och enkelhet i ridningen. För vi KAN alla rörelser och sitter bara grundridningen är dom inget problem.

Kan dessutom säga att jag fick lite inspiration från när jag tittade på framtidningen och såg Marina Mattsson värma Beckham (oh yes, samma dag och samma framridning som kritiserats enormt). Hästen var het och hon travade långsamt, gjorde små små tempoväxlingar och hade honom månne lite väl tajt och rund i formen-men utan tvång från handen. Det var mjuk och fin ridning och jag förstår verkligen vilken känsla hon var ute efter. Så jag har tänkt samma, travat långsamt, tempoväxlingar, mjuk kontakt, att det går att ställa åt båda håll både på rakt och böjt spår. När det satt var det så enkelt så enkelt att rida skolor ikväll! Yey!

Likes

Comments

Det finns så mycket att blogga om egentligen att jag får komplett härdsmälta. Båda hästarna har tävlat, fått massagebehandling och jag har varit nere i Falsterbo.

Med Barbie går tävlandet direkt uselt. Har börjat ifrågasätta om jag ens ska fortsätta tävla henne, så illa känns det. Vi red en MsvC1 för ett par veckor sen, i regn och lite halvdant underlag. Men hon var lydig även om hon inte var helt genomsläpplig. Jag tabbade ena förvända och vi fick ett omslag. Inte hela världen, har ridit på dryga 62% även med såna misstag förr. Men det blev ytterligare ett bottennapp på 58%. Mao har vi i år gjort tre starter i MsvC, där jag utgått en gång efter en massa missar och två resultat som är de sämsta vi gjort nånsin. Det är lätt att misströsta i detta läget.

Efter det senaste debaklet fick hon vila i en vecka. Har ridit två pass senaste dagarna som känts rätt ok, sen har hon fått et/massagbehandling nu i tisdags och får på rekommendation några dagars vila efter det. Ska känna på henne på fredag och känns hon ok så startar vi en LA4 på lördag. Var anmäld till MsvC där också egentligen, men nu vill jag backa bandet. Är månne helt galet att åka dit också när hon är riden så lite de senaste två veckorna, men det känns faktiskt inte som ett särskilt stort problem. Grundridningen för LA sitter egentligen som berget-det är bara att jag av nån anledning är kaputt i huvudet när vi ska tävla.

Desto bättre har det gått med Indra och hennes tävlingsdebut! Hon fick också massage och lite fix i början av månaden vilket gjorde mycket stor skillnad på henne. Ökade rörligheten i ryggen och det kom åt den där högersidan som så gärna har slagsida på innerskänkeln. Dagen innan tävlingen repeterade jag programmet hemma och det kändes helt super! Hon var så stadig och fin.

På tävlingen var hon en stjärna! Körningen dit gick bra, vilket var mitt största orosmoment eftersom hon aldrig varit i väg förr. Framridningen var i ett litet ridhus där de hade spärrat av ena långsidan med ett enkelt plastband och där innanför låg brädor och de hade även inrett som ett vardagsrum med en soffgrupp. Många hästar reagerade på detta, men inte Indra inte! Gick som en rutinerad tävlingshäst med full ridbarhet. Red fram mycket kort om 15-20 minuter. Till LC handlar det bara om uppvärmning och kolla att allt fungerar för dagen.

Inne på banan var däremot bokstäverna med sina jättefina blomsterarrangemang lite läskiga. Men hon hanterade det väldigt bra-hon tittar men kastar sig inte. Växer fast i backen mest. Hon tittade av sig fort och under programmet skötte hon sig jättebra. Naturligtvis inte riktigt med samma bjudning som hemma, men lydig. Största problemet var att hon stod emot i trav-skritt-travövergångarna. I synnerhet den sista där hon var såååå trött. Vi red iaf ihop 64,8% vilket gav henne en röd rosett! Så utan tvekan var det en debut som lovar gott. Nästa tävling är inte förrän i augusti och då är det LB2 som gäller.

Här som sagt även varit i Falsterbo. Kollade på sjuårskvalet, 5- och 6-årsfinalerna samt den öppna värmningen för GP-ekipagen på torsdagvällen. Just den öppna värmningen har skapat en massa debatt efter en serie foton som ska visa hur illa folk rider. Jag var där och jag tyckte det var BRA ridning. Är rätt lovligt less på att det verkar ska hatas av princip på dressyrryttare. Så pass trött på det att jag inte ens orkar skriva om det.

Likes

Comments

I fredags var det således dags för den väntade starten i MsvB. I år har jag tränat och slitit för att göra något som för andra verkar gå så himla enkelt. Vägen dit för mig har inte varit så himla enkel men till slut kom jag dit-på en ponny. Jag kan nog säga med säkerhet att jag aldrig varit så förberedd inför någon start. I en månad har jag ridit programmet i huvudet om och om igen genom varje moment. Dagen innan tränade vi för Issa och bytena funkade såklart inte alls. Däremot kändes skolorna himla bra-och jag är så tacksam att det är diagonalsluta i MsvB2. Shit i himmel vad jag ogillar väggslutorna i MsvC. Hade iaf tom putsat och packat dagen innan! Brukar annars göra det samma dag, vilket iofs funkar det med när en startar på eftermiddagen.

Kom fram till tävlingsplatsen i perfekt tid. Hann i godan ro visa vaccinationsintyget och inspektera framridningen. Förra året hade vi väldigt problem därinne i ridhuset eftersom det var extremt varm och fuktig luft så Barbie hostade bara jag travade lite. I år var luften mycket bättre, men de hade djupharvat! Herre vad djupt det var! Tack och lov var det bättre innanför spåret och det gick ganska bra att rida fram åndå. Körde samma som jag gjort i veckan med mycket skritt och skolor och hon kändes väldigt bra. Gjorde bara ett byte åt varje håll, och tja de funkade sådär.

Inne på banan var det blött och lerigt. Barb var lite skeptisk när jag travade runt först, men skärpte till sig. Hann att rida en del övergångar och skolor innan startsignalen. Kan börja med att säga att jag är så otroligt nöjd med mitt fokusläge när jag red! Var trygg i mitt program och red verkligen varje moment så noga jag bara kunde. I skolorna lyckades jag spänna av i sitsen och få henne att gå med bra bjudning, det betalade sig och vi fick 6,5 på båda öppnorna och 6 på slutorna! Onekligen ett fall framåt! Är besviken på att jag inte lyckades bättre med 8-metersvolterna och jag red iväg det enkla bytet (tyckte att hon inte riktigt svarade på skänkeln så tryckte till henne i skritten, fick känslan att hon taktade och skrittade nåt extra steg för att visa ren skritt). Så kom bytena. Det första blev inget alls, hon tog inte hjälpen vilket inte var jätteförvånande då det är det svåra hållet. Det andra tog hon hjälpen på exakt rätt plats, men var ett par steg efter bak. Mycket bättre än väntat! 2a på första och 4a på andra.

Slutprocenten blev 60.9% och lyckan var total! Jag klarade mitt mål och min ponny är tamejtusan magisk! Men det händer något konstigt när drömmar blir sanna och mål nås. Det infinner sig en tomhet. Detta är ju något som jag inte ens trodde var möjligt, jag har våndats över att starta osv. Och jag VET att det säkert låter superlöjligt att hänga upp sig SÅ mycket på EN start och att jag bara nådde målet med en liten marginal. Men för mig är det stort.

På söndagen skulle vi starta igen. En MsvC2. Har inte ens ridit igenom programmet på tids evighet. Jag kämpade för att komma till samma mentala fokus som på fredagen-men det gick inte. Jag var tom. Kom in för tidigt på framridningen, skrittade mycket men med nackdelen att jag inte riktigt kom till bra ridning med flyt. Hon kändes dessutom lite trött (hade ridit lite dagen innan och i efterhand borde hon vilat). Kom in på banan. För sent. Hann inte rida runt ordentligt och hon skyggade lite för de stora bokstäverna (inte samma bana som på fredagen). Började bra med en fin känsla i uppridningen (8a). Sen vände jag vänster istället för höger. Happ. Vände tillbaka och kom rätt. Och så blir det galopp i mellantraven. På kortsidan kände jag att nu skärper jag mig och räddar upp detta! Rider en öppna (sådär), bågar över ridbanan, kommer in i en sluta (kändes bra) och just då får Barb syn på en läskig rumpa som i vit byxa skiner i solen. Så hon stannar och kastar sig. Fick henne lugn och kunde trava vidare, men missade övergången till skritt och när jag sulle vända in på linjen till bakdelsvändningarna tappade jag helt konceptet och valde att utgå. Jag fixade inte att hämta tillbaka mig själv.

I efterhand kan jag säga att jag inte borde startat alls. Men det är lätt att vara efterklok. På hemvägen anmälde jag till en MsvC2 nästa helg bara för att jag känner att jag måste komma igenom ett MsvC-program igen eftersom de senaste två starterna där har blivit kattskit.

Tomheten består dock lite må jag säga. Hästarna har båda vilat i början av veckan, Barb förtjänade onekligen ett par dagars vila. En tur i skogen blev det idag (onsdag) där båda fick följa med. De sover ute nu och jag har tvättat deras boxar. Känns skönt att fått det gjort! Imorgon (tja idag är det väl nu) ska jag träna för Issa. Hade tänkt rida Indra, men hon har inte gjort något nästan på hela helgen så det får bli Barbie.


Så synd att den andra hästen är i vägen, vilka häftiga bakben Barb har!

Likes

Comments

Bland det svåraste för mig i ridningen är att hitta den mentala balansen. Balansen mellan ödmjukheten inför att det är en så svår sport att hålla på med och självförtroendet att jag kan rida och göra det rätt bra. Det är så lätt för mig att hamna i ett destruktivt tankesätt där jag drar ner mig själv och bara fokuserar på alla mina brister som ryttare. Det är allt från mina korta ben och långa överliv, till min handställning, till att jag är litet sned, till att jag har så svårt för skolorna och bytena. Det är så enkelt att rada upp brister att jag knappt ens när jag skriver kan säga nån fördel med min ridning. Är nog rätt bra på att få en fin kontakt i handen eftersom jag jobbat så otroligt mycket på det de senaste åren-att alltid få känslan av att handen ska sträva framåt till bettet.

Håller säkert på att tjata hål i huvet på folk om den stundande MsvB-starten. Min rationella sida säger att det är helt ok att gå in i klassen och rida programmet en gång även om bytena inte sitter klockrent. Vi kan ju allt det andra. Min irrationella sida vill gå och gömma sig under en sten och ta med mig en skämskudde för att jag ens har anmält. Den irrationella sidan har dessutom en tendens att påverka mig så pass att jag slutar rida inne på banan och gör att jag bara smyger omkring så prestationen blir halvhjärtad och usel. Så målet är att kunna komma till ridning, kunna göra bra skolor och briljera i galoppdelen med åttametersvolter och ett enkelt byte-den ska vi kunna göra riktigt bra!

Hursomhelst har jag dressyrat med båda idag. Barbie kändes väldigt genomsläpplig och fin. Gjorde mycket skrittjobb med sidförande och skolor i början och det är guld med henne. Och skolorna i traven ÄR mycket bättre, har fått till lösgjordheten och fått bättre kontroll på yttersidan i öppnan också. Fick några bra tips senaste träningen, att ha yttersidan kortare i öppnan och inte ta bak sidförande ytterskänkel för mycket i slutan, samt att fästa blicken ännu längre bort i diagonalslutan än till slutpunkten som är på medellinjen. Små saker som gör stor skillnad! Hon börjar dessutom komma tillbaka lite i form och få mer styrka så nu börjar det bli roligt på riktigt!

Indra var i skogen igår och hon är en stjärna! Går fram med gott mod överallt i en fräsch skritt med massa övertramp. Red förbi robotgräsklippare utan att hon ens blinkade och bilmöten är som ingen grej alls. Älskar känslan av att jag känner mig helt trygg på henne. På banan idag är jag återigen lite brydd över att hon sätter ut höger bak väldigt mycket. Jag vet inte om det beror på min snedhet, hennes snedhet eller att hon är ofräsch. Jag är dock av tron att det är bättre att rida på och bygga styrka och försöka rida henne rak innan jag blir hysterisk och börjar felsöka henne. Så mycket problem med hästarna försvinner med ett bra arbete och att de får muskler att båra upp sin kropp korrekt. Hon känns inte ofräsch i gången, ser fräsch ut och är dessutom superpositiv. Så jag tror och hoppas att detta inte är ett problem.

Har även köpt en ny sadel till henne eftersom Barbies Amerigo CC inte ligger så nra på henne. Har gjort en jättechansning och köpt en Jensen Gladiateur osett och oprovet. Den är dock byggd åt en ponny väldigt lik Indra, så jag hoppas att den passar oss båda. Annars finns det ett ganska stort utrymme för justeringar både med stoppningen och bomändring. Lite extra kul att köpa svenskt må jag säga!

När jag red idag lyssnade jag samtidigt på P3 Dokumentär. Kan säga att det hjälper mig att ha två saker att göra samtidigt. Det är som att titta på film och spela på mobilen samtidigt osv. Har luren på högtalare, men ska skaffa bra lurar så jag kan göra samma på tävling för att kunna ta udden ur den nervositet som ändå blir. Det märktes tydligt nu när jag inte tävlat på länge att jag blev mycket mer nervös än jag brukar!

Pållsen har börjat sova ute om nätterna och det verkar ytterst nöjda med det. De fick komma in nån timme innan ridning vilket också var uppskattat och båda lade sig direkt och sov.


Likes

Comments